YU-MIDI Muzički Portal - Muzičarski forum

YU-MIDI Muzički Portal - Muzičarski forum (http://www.yu-midi.org/forum/index.php)
-   Roland (http://www.yu-midi.org/forum/forumdisplay.php?f=13)
-   -   Roland BK-9 (http://www.yu-midi.org/forum/showthread.php?t=25024)

nesaband 04.11.2014 15:30

Napajanje nije prikljuceno u toku koriscenja Ipada.Ipad u tom rezimu radi samo na njegovoj bateriji.

Morison 04.11.2014 23:45

Da, ali sa punom baterijom i smanjenim osvetljenjem ekrana izdrzi i preko 13 sati rada!

sale_band 05.11.2014 00:55

A da je ekran uvek aktivan??? Zanimljivo

Morison 05.11.2014 08:51

Da

megane 30.01.2015 09:50

Mene bi interesovalo, koji bolje zvući (naravno kad su optimalno sređene kljave) Roland E 80, ili BK 9, ili Korg PA 800? Sada sviram na dobro sređenom Roland G 1000 i ponekad i još sa G 800?

calevh 30.01.2015 12:28

Pa800 nije u klasi sa ostale dve. Odgovor na ovo pitanje neces a ne bi ni smeo da dobijes, svaki ozbiljan muzicar a pre svega korektan covek ti nece dati odgovor na ovo pitanje. Zvuk je nesto sto cujemo, SVAKO razlicito. Odgovor na to pitanje trazi ili u tehnickim specifikacijama ako vec nemas prilike da cujes i probas sve tri uzivo. Karakteristike kazu da je to Roland Bk9.
E sad, ono sto moje uvo cuje je da E80 sa dva odgovarajuca SRX prosirenja, u ritam sekciji zvuci bolje od Bk9, plus ostaje dovoljno lufta da se kupi Roland Fantom X6\7 sa 1Gb Rama, i da je to zajedno bolja investicija od jednog Bk9, pod uslovom da ti ne smetaju dve klav. I tezina.

SMusic studio 01.04.2015 11:53

Posle višemesečnog traženja, isprobavanja raznih aranžera, smaranja vlasnika klavijatura i prodavaca, rešio sam svoju dilemu.
Evo, konačno! Postao sam vlasnik jednog BK-9 \:D/

Kod mene je oko 15-tak dana i tek sam na početku upoznavanja. Moram da kažem da mi je ovo 4. Rolandov aranžer, ali i pored toga, BK-9 je nešto sasvim drugačije od svega do sad što sam imao. Pokušaću da budem objektivan koliko-toliko, jer sam u principu Rolandovac...

Utisci:
1. za početak ono najvažnije, klavijatura i dirke su odlične, malo su nešto tvrđe nego u predhodnim modelima, ali se čovek brzo navikne. Bitno je da su jako precizne i da su brze. Ja nikada nisam svirao klavir, tako da mi ovakve dirke baš odgovaraju.

2. Zvuk:
zvuk je apsolutno najbolje urađen ikada što se tiče Rolandovih aranžera, zadržali su onu svoju punoću i potrebu za jako malim korekcijama ako hoćete da to izađe kako treba. Fali tu nešto boja koje sam ja ranije koristio (recimo bolja tremolo tamburica kao kod Korga, koje ima samo 1 boja), distortion gitare su ostale iste i nepromenjene, po meni ne baš upotrebljive, mada ih nikada i nisam nešto koristio. Super Natural boje su odlične, ali ih ima malo. Trebalo je tu uraditi i neke gudače, kvalitetnije violine koje su uvek problematične i još neku akustičnu gitaru, ali dobro...
1700 boja je baš puno, ali mislim da 50% tih boja prosečan muzičar neće koristiti nikada, jednostavno ja ne vidim njihovu upotrebljivost.
Novi setovi bubnjeva izuvaju kako zvuče - ODLIČNO !

3. E sad, operativnost:
hmmm...uputstvo pročitao više puta, isprobavao, pročitao mnogo foruma i opet mi nisu jasne neke opcije. Ima toliko toga, ali malo konfuzno urađeno. Naravno, ovako složeni sistemi podrazumevaju totalnu pripremu pre korišćenja i svirke i obavezno predhodno prilagođavanje klavijature svom ukusu i svojim potrebama, ali globalna podešavanja sa stalnim postavkama koje želim da imam pri uključivanju nisu nimalo razumljiva. Naročito mislim na efekt procesore Mfx i global reverb i chorus koje klavijatura menja sama kako hoće iako su navodno zaključani. SN boje iako su dobre, povuku neke svoje postavke kada se izaberu. 10 favorite boja po real partu mogu da sadrže samo fabričke nemodifikovane boje, tako da ako hoćete boje sređene po vašem ukusu, morate da ih usnimite jedino u Performance, favorite folder zaboravite.
Slajdere u centralnom delu koristim kao mixer i totalno me izluđuju. Kada hoću da pojačam ili smanjim neki part u toku sviranja, moram određeni slajder da vozim skroz do gore ili dole da bi on "uhvatio" mesto odakle počinje da reaguje, totalno neupotrebljivo.
Točkić je jako mekan, rekao bih i neprecizan, preskače po 2-3 mesta, a kada ga treba pritisnuti radi odabira izabrane funkcije, hoće pri pritisku da omakne na sledeću stavku i tako izabere pogrešnu. U svirci je totalno neupotrebljiv. Kod BK-5 po meni je to bolje rešeno sa odvojenim ENTER tasterom. Vidim po nekim forumima da je kod nekih taj točkić već otkazao. Meni je mnogo lakše pri pretraživanju boja redom da koristim DEC+ i DEC- tastere, a vidim po raznim video klipovima da ove tastere dosta koriste i drugi muzičari, pa su gospoda iz Rolanda mogli ove tastere da naprave malo veće i mekše (kao što su recimo tasteri za varijacije), a ne ovako sitne i tvrde.

4. konstrukcija i kvalitet izrade:
materijali su odlični, plastika ne krcka, sve deluje jako čvrsto i dobro uklopljeno. Cela klavijatura jako lagana, odlična za nošenje, nije ni gabaritno prevelika.
Dva ekrana su funkcionalna, ali su za mene previše sitna slova, naročito kada morate da pročitate neke skraćenice po opcijama i da nanišanite neke sitne kockice kojima treba promeniti neku vrednost. Po meni je bolje bilo da ima jedan ali veći i pregledniji ekran kada već nije touch.
Tasteri za izbor boja, ritmove i varijacije su odlični, a oni sitniji za razne druge opcije su nekako tvrdi i previše kruti i plastični, izgledaju nekako jeftino i treba ih pritisnuti malo jače, pa se dešava da ne odreaguju svaki put na blaži pritisak. Slajderi mi se takođe ne sviđaju previše, neprecizni su.

Eto, pokušao sam da budem realan i iznesem svoje viđenje i utiske. Ostaje mi da se upoznajem dalje sa podešavanjima, a sigurno ću ovde postaviti još mnogo pitanja u vezi ove klavijature, mada, osim Deje, Worge i Neše ne vidim mnogo vlasnika ovde koji imaju BK seriju i sa kojima mogu da razmenim iskustva.
Toliko od mene za sada...

casper 01.04.2015 12:22

Čestitke na kupovini. Sigurno ćeš uživati u svirci i biti zadovoljan klavijaturom.

Sjećam se teme koju si otvorio još prošle godine s pitanjem što da kupiš. Eto, izgleda je i moj prijedlog na samom početku teme bio od koristi. ;)

SMusic studio 01.04.2015 12:31

Jeste, ti ćeš biti kriv sada ako ne valja:))

casper 01.04.2015 14:32

He he , prihvaćam svu odgovornost i prije nego što se razočaraš .... :D

A neće biti tako jer sve ovo što pišeš nije dovoljno za razočaranje. Maleni i nepregledan ekran ćeš lako nadoknaditi dodanim tabletom s kojim ćeš dobiti sve ono što ti nedostaje u smislu preglednosti. Na loše tastere ćeš se ubrzo priviknuti. Oni ti se samo čine takvima jer oni drugi koji spominješ, oni su odlični. Slideri tako funkcioniraju na svim aranžerima, nema tu pomoći jer se ipak radi o "igračkama" namjenjenim za amatere. Bilo kakvo biranje pomoću "kruga" meni nikada nije bilo dovoljno precizno, na sreću, uvijek postoji alternativa na koju ćeš se isto tako naviknuti.

Siguran sam da ćeš na ovom forumu dobitii kvalitetne odgovore na sva pitanja bez obzira što je malo korisnika BK serije. Bolje je imati dva tri koja vrijede nego njih stotinu koji malte praznu slamu. ;)

Morison 01.04.2015 15:27

Pridruzujem se cestitkama na novom instrumentu. Ako bude kakvih pitanja, tu sam.

SMusic studio 01.04.2015 15:30

Daleko od toga da sam razočaran, čak šta više, sprava je ODLIČNA !
Što je više upoznajem sve mi se više sviđa. Naravno, sve te "igračke" imaju svoje mane kao i sve dosadašnje koje sam imao, a i one koje sam probao.
Bitno je samo koliko su te mane ozbiljne i koliko nekome smetaju.
Svi proizvođači nešto unaprede, a nešto dobro što je bilo oni izbace, nikad mi neće biti jasno zašto?
Za tablet nisam siguran da li radi na BK (android), a Ipad neću kupiti sigurno jer je preskup za mene i za ono što dobijam sa njim.

Sada čekam da se jave oni koji dobro poznaju spravu, a mlaćenje prazne slame nikada nije ovde falilo, pa očekujem i to. Postovi iz ove teme i iz teme o BK-5 bi mogli bar pola da se izbace jer su beskorisni, a ima i mnogo prepucavanja kao o onome "čiji je veći".
Moj je sada manji, ali je tehničar.:lol:

Hvala na čestitkama i lepim želj(n)ama.
Sve najbolje...

calevh 01.04.2015 18:20

Kako vic kaze.. Moze biti i inzenjer ali je mali. Salim se ja malo, bez uvrede naravno. Sve cestitke i da se dugo uziva u njemu a zameni za jos bolji. Mnogo puta sam probao, dosta dugo je bio kod mene, upoznao sam spravu solidno. Sad sam trenutno vlasnik modula Bk7m i mogu reci da su sprave zvucno i funkcionalno jako slicne. Ako ima nekih pitanja a da mogu da pomognem, na raspolaganju sam. Svako dobro.

nesaband 01.04.2015 19:32

Sve cestitke i od mene.

@calevh,BK-7m uz duzno postovanje je odlican modul ali je ipak u odnosu na BK-9 mnogo losiji i sa puno vise mana u odnosu na operativnost i live rad.

calevh 01.04.2015 20:04

Slazem se neso, za operativnost je da sednes i da places pored njega. Medjutim, sprave su mi bile jedna pored druge, vrlo, vrlo slicni instrumenti, i u jednom i u drugom. Efekti gotovo isti, 3 mfx a po ritam, detaljni eq itd. Jos jednom, ogroman broj boja je apsolutno isti na bk7 i na bk9. Isti problem sa tockicem imam i ja na bk7. Na to sam vise mislio. Opet kazem imao sam jednu pored druge. Bk9 je za jednog rolanda za live jako zgodan, ako se prethodno sve lepo pripremi, uostalom kao i kod svake druge klav.

SMusic studio 01.04.2015 21:01

E hvala Bogu, eto ima vas sa kojima mogu da podelim iskustva i mišljenja oko Bk serije. Manje više, bilo da je modul, BK-5 ili BK-9, sve imaju skoro isti OS i način setovanja.

Za početak jedna korisna caka od mene ako slučajno niste znali. I ja je nisam do juče znao, a vrlo je korisna.
Pri pretraživanju boja imate dugačke spiskove boja u grupama. U jednoj osnovnoj grupi (recimo SAX/BRASS) imate puno podgrupa. Flaute su, recimo, pri kraju ove grupe. Da bi ste lakše došli do određene podgrupe boja u moru boja i da ne bi ste besomučno okretali točkić do kraja spiska, pritiskajte taster te grupe više puta. Svaki put kada ga pritisnete, kursor će svaki put da stane na početak nove podgrupe, tj. na prvi instrument u nekoj podgrupi. Tako ćete samo sa par klikova doći do polovine ili do kraja spiska i lakše pronaći željenu boju.
Meni se ova prečica mnogo svidela, naročito što ja jako često tragam za bojama koje će mi se uklopiti u neku pesmu. Nadam se da će i vama pomoći.

A sada par pitanja...
1. Šta koristite od reverba i chorusa u masteru (TONE PART EFFECTS) kao default postavku pri startup-u?
Ja koristim 10.Hall2 - level 127 i 6.Delay - level 120
2. U TONE PART VIEW kolike su vam vrednosti reverb i chorus send?
Kod mene su reverb send 40 i chorus send 25
3. Da li po defaultu zaključavate MFX (link off) u GLOBAL/Utility meniju i koji MFX kasnije ručno najčešće koristite? Kod mene stoji 82:Simph Reso. Pod menijem MFX1 Edit nisu mi jasne opcije REVERB i CHORUS SEND koje se opet i naknadno pojavljuju, samo sada vezano za MFX. Kod mene stoji chorus send 0 i reverb send 10.
Po meni, ovo bi trebalo da znači da u postojeći MFX provlači i reverb i chorus iz globalno podešenih efekata u TONE PART EFFECTS (kod mene Hall2 i Delay). Ovo mi je duplirana funkcija reverb i chorus senda i unosi mi konfuziju. Ja već imam iz mastera podešen reverb i chorus, a Simphatetic Reso je isto reverb efekat i onda ispada da mešam master reverb i MFX reverb, a to mi nije potrebno. Pomeranjem braon slajdera za MFX1 skoro pa ne dobijam ništa.
Možda je malo konfuzno, ali pogledajte stavku po stavku kako je kod vas pa mi napišite vaše postavke. Možda ja negde grešim u nivoima i u dupliranju ovih sendova.
Pozdrav

calevh 01.04.2015 22:31

1. Ti radis malo specificno, imas svoju default postavku, ja iako naglasavam, modul koristim kao razonodu, ne u profi svrhe, za svaki performans imam podesavanja posebna. Sto se tice reverb, hall 1 ili cak room 3, ako se secam dobro. Hall 2 meni daje i previse prostora, mada izbegavam da dajem ovakve podatke, jer toliko zavise od prostorije i ozvucenja, za razlicite instrumente razlicito itd.
2. Reverb kao efekat jako pazljivo "doziram". Na bubnju ako ga i stavim to je max. 15, 20, na basu 0, na ostale instrumente jako malo. Moj zapazanje je da reverb jako moze pokvariti zvucnu sliku tako da ga treba jako precizno i umereno dozirati.
3. Reverb i chorus send kao stavke edit menija mfx, znaci kolilo ce instrument koji je obradjen, odnosno efekat koji mfx procesor proizvodi nad tim instrumentom, da tako kazem, biti "provucen" kroz reverb i chorus. Znaci kolicina reverb i chorus efekta koji ce se odnositi na instrument koji je vec procesuiran mfx-om. Ako ne gresim, ako gresim slobodno neka me neko ispravi naravno. Mozda ne mogu to tako strucno objasniti kao sto bi deja, worga ili neko kompetentniji, ali nadam se da se razumemo.
Ako ides na opciju da koristis jedan master reverb, onda mfx trosi za neki drugi efekat, neka to bude recimo spectrum koji je po meni jako mocan efekat ili neki visepojasni eq. Nemas potrebe duplirati reverb efekte.

SMusic studio 03.04.2015 09:55

To je ono što je stvar ukusa svakog muzičara, a i zavisno od stila muzike, mada ja mislim da je reverb manje ili više potrebno imati uvek bilo šta da svirate. Ja uglavnom sviram evergreen, balade, pop, rock i instrumentale, tako da mi odgovara malo više reverba.
Okačiću uskoro ovde jedan instrumental da čujete koja je to doza efekata koje ja koristim, pa ćete mi reće da li je previše ili nije.

Po defaultu kada se klavijatura uključi meni je sve "suvo i plitko" i da ne bih svaki put postavljao iznova globalni reverb i delay, meni je jako korisno da imam postavljenu početnu dozu ovih efekata, tako da u zavisnosti od pesme dalje radim samo sitnije korekcije u zvuku.

Takođe mi ne odgovara da mi sama klavijatura postavlja svoj Mfx za određene boje, pa zato želim da ga ja određujem sam, ali iako podesim MFX LINK OFF, dešava mi se da kada izaberem neke boje opet se pojavljuje neki MFX koji nisam ja želeo i odabrao. Zato mi nastaje konfuzija
To je moj način rada.

Interesuje me funkcija Melody Intelligence koja mi nikad nije bila do kraja jasna kod Rolanda, a i dalje je zadržana i kod BK serije. Nisam siguran uopšte da je ovo toliko korišćena i važna funkcija.
U principu, ja neću da mi ovu opciju određuje sama klavijatura i kada je stisnem da mi on određuje duplirane boje na UP1 u odnosu na žanr trenutnog ritma, nego hoću da mi doda drugi glas na boju koju ja odaberem i trenutno sviram. Recimo, sviram u desnoj ruci acc gitaru i hoću na refrenu da je imam samo dupliranu (nešto kao terca) i kada stisnem MEL.INTELL on mi postavi neke trube ili orgulje koje nisam hteo. Kada onda isključim MELL.INTELL on mi vrati acc gitaru koju sam do malo pre svirao, bez veze skroz.
Zna li neko da li može ovo da se podesi da uključi samo dupli glas boje koju trenutno svirate, bilo da je terca,septima, kvarta, kvinta ili oktava a da ne ubacuje boje koje Roland "misli" da su dobre za taj ritam koji vam ide uz pesmu?

calevh 03.04.2015 16:45

Ne mozes podesavati melod. Int. Taj "dupli" glas kako ga ti nazivas, ne znam sta podrazumevas pod njim. Za terce postoji uputstvo kako se rade na bk seriji. Dodatni uredjaj u vodu tableta ili smartphone-a je obavezan. Verujem da se i kvarta i kvinta itd. mogu odraditi na taj nacin. Sto se tice mel. Int. Ja sam koristio onu opciju kada mi na postojeci zvuk doda isti ali oktavu gore ili dole.
Sto se tice nacina rada, svi se razlikujemo i tako je normalno.

Morison 03.04.2015 19:08

Sto se tice terci, na BK9 nije potreban tablet da bi se napravile terce, sve se moze odraditi u BK9 i snimiti kao performance.
Ako gledamo reverb efekat (tako i chorus) za boje kojim sviramo, taj reverb mozemo primeniti iz miksera ali i (ili) iz MFX-a. Radi se o istom reverbu ali razlika je sto se u mikseru primenjuje na osnovnu boju, dok se efekat iz MFX-a ustvari primenjuje posle obrade MFX-a.
Na primer, imamo MFX distorziju.
-Ako u mikseru primenimo reverb, reverb ce biti primenjen na osnovnu boju, bez distorzije, clean.
-Ako primenimo kroz MFX reverb (send) onda ce ta clean gitara prvo proci kroz MFX pa ce tek tako distorzovan zvuk proci kroz reverb.
Negde je potrebno koristiti reverb ili iz miksera ili iz MFX-a, retko oba...ali sto da ne, negde je i to bas mozda efekat koji zelimo da postignemo, mozemo primeniti i iz oba izvora.

SMusic studio 03.04.2015 22:06

1 Privitaka
Razumeo sam Deju. Meni u principu uvek ide reverb i delay ispod kao osnova, a MFX dodajem ili ne dodajem. Nije mi jasan samo onaj klizač za MFX (levi braon) što ne reaguje dok ga ne provozam skroz gore dole, posle toga radi. Postoji mesto gde on prođe i posle reaguje. Kako bi trebalo da podesim vrednosti MFX levela da bi mi slajder reagovao odmah čim ga malo pomerim, ili to zavisi od trenutnog položaja slajdera, pošto iz iskustva sa Rolandovim digitalnim rekorderom (VS880) koji sam imao znam da postoje relativni i stvarni položaji slajdera. Neka preporuka za setovanje levela?

Drugo, UPS za terce imam, ali ih još nisam isprobao, znam da mi za to ne treba tablet. Ja sam hteo da iskoristim MELODY INTELL. za terce ako može. Čudi me da kod BK nema da se ova opcija zaključa, kod VA7 sam recimo imao tu opciju, zaključam mel.intell na duet i da mi ne ubacuje svoje presete boja nego da koristi trenutno izabranu i to je tako radilo fino. Ovde toga nema???

I na kraju, obećao sam da okačim snimak sa mojim postavkama efekata koje sam naveo u predhodnom postu. Nemojte da obraćate pažnju na sviranje jer ima grešaka, snimao sam odjednom iz prve sa obe ruke, a nisam baš vešt sa levom. Obratite pažnju na zvuk, mada je i ovaj instrumental "gladan" za reverbom i prostorom. Zanima me da li je možda previše "ofarbano" reverbom, ima tu i delaya, a MFX je 82 - simph reso sa send levelom 10. Ostalo je manje više po defaultu, ritam nisam dirao ništa, mastering tools takođe nisam.
Tema je od Bore Dugića iz serije "Selo gori..."

velja87 04.04.2015 15:47

Meni se jedino nikako ne svidja dobos. Sve ostalo je OK, ali dobos zvuci jako neubedljivo bar za moj ukus. :\

SMusic studio 04.04.2015 18:45

P.S.
molio bih ubuduće konkretniji predlog po vašem mišljenju šta fali i šta bi trebalo dodati ili oduzeti.
Meni samo ono: "ne sviđa mi se" ne znači puno. Hvala!

Dodato:
Ok, hvala!
Rekoh, ritam je potpuno fabrički, nedirnut. Nisam još stigao dotle da bojim i automatsku pratnju. Za sada sam još na efektima za UP1, UP2 i LWR, to je ono što ja sviram na ovom snimku i što sam ofarbao po svom ukusu, a drum setove ću tek da proučim. Na ovoj klavijaturi ima baš dosta mogućnosti i oko toga.
Doduše, do sada nikad nisam nešto ni čačkao sa ritmovima, pa i nisam siguran šta bih tu sve menjao. Svaki Rolandov aranžer koji sam imao do sada mi je baš zbog toga i bio zgodan i lak za korišćenje, meni je to uvek zvučalo zadovoljavajuće bez nekih većih podešavanja. I kada god sam nešto pokušao da drastično promenim, obično sam samo pokvario zvuk (prvenstveno mislim na postprodukciju u Cubase ili Sonar-u). Zato sam se često vodio onom Čolinom:" Ne bih ja tu ništa dirooo"

Razmisliću o dobošu, probaću nešto...još jednom HVALA na sugestiji, idemo dalje...

P.S.
molio bih ubuduće konkretniji predlog po vašem mišljenju šta fali i šta bi trebalo dodati ili oduzeti.

Dodato:
Ok, hvala!
Rekoh, ritam je potpuno fabrički, nedirnut. Nisam još stigao dotle da bojim i automatsku pratnju. Za sada sam još na efektima za UP1, UP2 i LWR, to je ono što ja sviram na ovom snimku i što sam ofarbao po svom ukusu, a drum setove ću tek da proučim. Na ovoj klavijaturi ima baš dosta mogućnosti i oko toga.
Doduše, do sada nikad nisam nešto ni čačkao sa ritmovima, pa i nisam siguran šta bih tu sve menjao. Svaki Rolandov aranžer koji sam imao do sada mi je baš zbog toga i bio zgodan i lak za korišćenje, meni je to uvek zvučalo zadovoljavajuće bez nekih većih podešavanja. I kada god sam nešto pokušao da drastično promenim, obično sam samo pokvario zvuk (prvenstveno mislim na postprodukciju u Cubase ili Sonar-u). Zato sam se često vodio onom Čolinom:" Ne bih ja tu ništa dirooo"

Razmisliću o dobošu, probaću nešto...još jednom HVALA na sugestiji, idemo dalje...

P.S.

velja87 04.04.2015 19:02

Sto se mene tice zvuci tanko i neubedljivo, fali mu dubina i konkretnost. Poslusajte dobose iz srx 01 expanzije za g70 ili e80 roland ili dmx sonor real drums, ili tyros real drums dobos kako zvuci na to mislim. Ti dobosi se meni svidjaju ovaj nikako. To je stvar mog ukusa i nisam hteo da vredjam niciji ukus ili stav. Ovaj je prosto neprijatan za moje uho i to je sve. Sigurno se moze doterati ekvilajzerom i kompresorom ali nemam Roland pa nebi dalje ulazio u diskusiju sta i kako. U svakom slucaju bitno je da se Vama svidja kako zvuci, moje misljenje je nebitno. Svako dobro :)

SMusic studio 04.04.2015 20:36

Ne,ne, nismo se razumeli...
Cenim tvoje mišljenje i sigurno da bubnjevi mogu bolje da zvuče. Pravo da ti kažem, ja na doboš nisam ni obratio pažnju, moj snimak je prikaz efekata boja u partovima UP1,UP2 i LWR. Zato sam i napisao da ritam nisam ni dirao jer mi je ovde najmanje bitan, kao što je i sviranje sa neispravljenim greškama. Na kraju i aranžman je nesređen skroz i fali još jedna solo deonica, ali ovo nisam zato okačio, već samo zbog podešavanja efekata za real partove.

Druga stvar, u BK-9, koliko sam ja pročitao, ima i drum setova iz SRX proširenja iz predhodnih serija (G70 i E80). Roland sve boje i setove iz predhodnih modela uvek zadrži i u novim modelima. Tako sam u VA7 imao sve dotadašnje boje koje je Roland ikad napravio (ukupno 3649 iz cele E,G i VA serije). Obzirom na to, ne moram da farbam trenutni doboš, mogu jednostavno da ga zamenim sa drugim - boljim. To me tek čeka da radim, mašinu imam tek 20-tak dana. Bitno je da ima u njoj sve to što bi trebalo i da može da se sredi po želji.

Moje sledeće pitanje je:
preporuka za setovanje MASTERING TOOLS-a, konkretno kompresora.
(EQ mi je poznat)

Znam da to najviše zavisi od prostora, zvučnika, ozvučenja i da je takođe individualna stvar, ali ja čisto sumnjam da kad neko ode na svirku tamo na licu mesta podešava na klavijaturi EQ i COMP. U 99% slučajeva se finalna podešavanja na licu mesta rade samo na mixeti, a klavijatura se donosi na svirku već sređena kod kuće.
Zato me zanima kakve korekcije i korekcije čega su se pokazale u praksi najkorisnije kod COMP, da ne bih ja sad pretumbavao sva setovanja i opcije po masteringu, jer obično na kraju ne znam više gde sam šta promenio.
Opet kažem, stvar je ukusa, ali čisto neke smernice i osnove oko toga, jer do sada to nisam imao niti radio na predhodnim klavijaturama.

Možda sam malo već i dosadan, ali moram da pitam, ovo je sve novo za mene, a vidim da može da se uradi svašta sa ovom spravom. Druge teme nema za ovakva pitanja jer je baš malo Rolandovaca,a posebno BK-džija.

velja87 04.04.2015 21:09

Licno uglavnom koristim presonusove savete u vezi sa kompresorom i EQ koje malo izmenim prema potrebi. LINK:
http://www.presonus.com/community/le...terms-and-tips

Tranzit je isto dao dobre pocetne smernice oko kompresora
http://www.yu-midi.org/forum/showthr...#axzz3WMw5Uswc

Opet da kazem nemam roland pa nemogu vise od ovoga pomoci :)

calevh 04.04.2015 22:36

SMmusic studio, ako mi dozvolis dao bih ti jedan savet najiskreniji. To sto ces snimiti kao audio fajl, i postaviti ovde i nas 30 poslusati na 30 razlicita ozvucenja, to ti ni slucajno nece pokazati pravu zvucnu sliku koja ce "izaci" na kutijama. Znaci odgovorno tvrdim da su to dva razlicita sveta. Trazis jako jako konkretne savete koji se dobijaju iskljucivo i iskljucivo dugotrajnim i mukotrpnim radom, stelovanjem, probanjem svih mogucih opcija i nacina i to ISKLJUCIVO NA TVOM OZVUCENJU. Gubi se individualnost i sva ona car koja lezi u tome da ritmu, boji, aranzmanu podaris svoj neki licni pecat i prepoznatljivost. Bk9 je toliko kompleksna klav. I trazi daleko daleko duzi period ispeobavanja i stelovanja od par dana ili par nedelja. Moj savet, uzmi parametar po parametar isprobaj na svakom ritmu, boji, dobosu itd. Pamti, belezi koji kako utice i uzivaj u sredjivanju. Nista sladje nego li kad nesto sam otkrijes i prilagodis kako tebi odgovara. Pozdrav.

SMusic studio 05.04.2015 01:03

Pa da, slažem se delimično sa tim. Ja ne želim da iskopiram ničija podešavanja niti da podesim sve kako mi neko kaže. Dosadašnje klavijature sam uvek podešavao sam, ali bile su i nešto jednostavnije od BK. Sada sam u moru opcija i gubim se u svemu tome.

Audio primer sam dao zbog procene doziranja reverba i delaya o kome sam predhodno pričao, a ne zbog jačine basova, visokih i srednjih i ne zbog boje bubnjeva. Mislim da se ovi efekti čuju na svakom ozvučenju, pa i na običnim kompjuterskim zvučnicima.

Što se tiče ozvučenja, ne nastupam na svirkama, klavu sam uzeo najviše radi pravljenja matrica i muzike za pozorište. Ako i budem negde nastupio, biće to neka promocija knjiga ili manji skup ljudi i sviraću preko malog pojačala ili jedne aktivne kutije. Tu nema ni sterea niti nekog posebnog kvaliteta zvuka, pa me to za sada i ne zanima. Bitnije mi je da podesim odličan zvuk za studijski rad i da počnem konačno nešto da pravim i snimam. Ne mogu ja mesecima da istražujem i isprobavam mogućnosti klavijature, jer je to beskonačan posao. Danas mi se ovo setovanje svidi a sutra mi ne zvuči dobro i tako u krug.

Ovo što mi je Velja dao je jako korisno za mene i to mi otprilike treba, neke osnove i principi, izvađeno iz ogromne šume podešavanja, a dalje ću ja sam. Meni treba samo putokaz do nekog mesta, a kako ću stići dotle izabraću sam.

Hvala vam još jednom, svaka preporuka ali i kritika mi koristi.

branoy 05.04.2015 11:37

uzeo si arazner za pravljenje matrica? pa sto nisi uzeo modul integru?

SMusic studio 05.04.2015 13:03

Već sam pisao o tome da se ne ponavljam...
http://www.yu-midi.org/forum/showpos...6&postcount=24
Dodato:
A ako te mrzi da čitaš ovo od ranije evo...

Nema bržeg načina da se napravi neka matrica, tema ili džingl nego na aranžeru gde imaš već milion gotovih stvari pod rukom.
Drugo, meni trenutno treba za ove posliće što ne znači da neću imati i neku svirku. Ranije sam imao bend, sad ga trenutno nemam, ali ne znači da se nećemo okupiti ponovo.
Treće, imam dete koje je završilo nižu muzičku - klavir pa i on planira neke svirke, bend, a i svira kod kuće na aranžeru i skida pesme i akorde. Od aranžera nema bolje sprave za to.
Četvrto, aranžer mi je inspirativan i pomaže mi kada nemam celu ideju oko aranžmana u glavi a treba nešto da odradim. Ja nisam profi muzičar i ne živim od muzike pa samo to po ceo dan da radim. Ja radim još 2 posla nevezano za muziku.
Peto, kroz aranžer sam upoznao razne svetske stilove muzike za koje nisam znao ni da postoje, a poznatije sam uspeo da bolje shvatim.
Za mene je aranžer ALL in ONE.
Jel dovoljno razloga?

Boban010 07.04.2015 13:41

Promeni ili pojacaj reverb na dobosu i ukloni daire,ja ne znam kako je kolega uopste cuo dobos od zvecke...Ovde je potrebno da dobos ima odredjenu "duzinu" pa je verovatno dairama to pokusano da se nadomesti.Pojedini dobosi drugacije reaguju na razlicite kolicine reverba pa mozes da pokusas i sa nekim drugim dobosem,imas veliki izbor.

SMusic studio 08.04.2015 12:19

@Boban010
Videću da li uopšte to može ako je sempl doboša snimljen odvojeno od daira.

Još jedno pitanje:
Zna li neko kao da u klavijaturi kada učitam mp3 fajl sa USB-a i promenim mu tonalitet, usnimim ponovo tako izmenjen fajl na USB memoriju?
Ovako transponovan mp3 fajl mi treba da pošaljem čoveku kao matricu da bi mogao da vežba sviranje saxofona iz tonaliteta koji mu odgovara.

Boban010 08.04.2015 12:55

Sigurno da moze,na Bk9 mozes sastavljati drum setove po zelji...
A za transponovanje imas program na kompu,zove se Mp3 shifter,transponujes i usnimis....

SMusic studio 08.04.2015 13:22

Znam da na BK ima mogućnost sastavljanja drum setova kako god hoćeš i to mu je baš jaka opcija. Mislio sam samo na ovaj doboš konkretno, da li je zajedno usemplovan ili nije sa dairama. Ako jeste, onda moram da uzmem neki drugi doboš bez daira, ali to ako budem sređivao ceo aranžman, ovo je bilo samo eksperimentalno snimljeno na 3,4 sad...

Takođe znam da na kompu može da se transponuje mp3, ali mi nije nešto kvalitet dobar posle obrade. U klavijaturi mi je nekako bolje.
Zato sam precizno pitao, da li neko zna kako se ovo radi u SAMOJ KLAVIJATURI?

nesaband 08.04.2015 17:47

Pokusacu da ti pomognem.
Sto se tice dobosa to mozes da proveris preko mace up tools alata.Udjes u MENI i potrazis taj alat udjes u njega.U tom alatu pri dnu imas opciju da udjes u set bubnjeva koji si koristio pojedinacno,element po element.Svaki od tih elemenata moyes da pustis kao SOLO da se se ne cuju ostali elementi bubnja.Malo sam mozda konfuzan ali nadam se da ces se snaci.

Sto se tice snimanja na samoj klavijaturi u nekom drugom tonalitetu to se radi tako sto odredjeni snimak koji zelis da transponujes tako i snimis a samo transponovanje ti je KEY funkcija na klavijaturi.
Znaci prvo transponujes pa onda to tako snimis preko Rec na samoj klavijaturi.

Nadam se da nisam negde pogresio u pisanju ovih alata na engleskom jeziku i da ces se snaci.

SMusic studio 09.04.2015 00:28

Da, znam ,Nešo, meke up tools je za to, već sam ga koristio.

Što se tiče ovog drugog, mene je zanimalo da li transponovani mp3 fajl može da se snimi takođe u mp3 nekom prečicom na klavijaturi bez naknadnog snimanja u REC modu? Znači, zadržavam isti mp3, samo modifikovan u tonalitetu ili brzini.
Do sada sam transponovani mp3 fajl puštao u REC modu od početka do kraja, onda dobijem .wav koji snimim na USB, pa onda izvadim taj USB i ubacim ga u komp, pa onda da bih dobio ponovo mp3 idem u program audiograber kojim ponovo kompresujem taj wav u mp3. Ovo je previše koraka i bezpotrebno prebacivanje nekoliko puta wav u mp3 i mp3 u wav. Tu se gubi na kvalitetu zvuka i na kraju to nije to.
Najednostavnije bi bilo transponovani mp3 u klavijaturi odmah snimiti u novi mp3, čime bi se izbegla ova naknadna konverzija iz wav u mp3. Klavijatura u REC modu snima samo u wav formatu i zato za ovakve slučajeve kada ti treba na kraju mp3 nije dobro raditi na ovakav način preko REC-a.
U uputsvu nisam našao da se u klavijaturi mogu snimiti bilo kakve promene u mp3 fajlu. Sve što promeniš možeš snimiti u performance, ali to je za upotrebu u samoj klavijaturi. Verovatno ne možeš na ovaj način (bez REC-a) snimiti ni usporenu mp3 pesmu i takav fajl poslati nekome.

I još nešto, hoću da sviram jednu temu sa bojom akustične gitare dok mi ide mp3 u pozadini, ali mi je taj mp3 prejak u glasnoći i previše mi pokriva moje sviranje. Kako da smanjim global volume samo tom mp3 fajlu i dovedem ga u željeni nivo glasnoće u mixu, a da ne koristim BALANCE potenciometar na klavijaturi?
Pozdrav

SMusic studio 05.05.2015 13:32

Zar niko ne zna da mi kaže kako da smanjim jačinu mp3 fajla koji mi ide u pozadini i preko koga sviram solo? Prejak mi je pa se solo svirka ne čuje.
Dodato:
Našao sam odgovor na stranim sajtovima, ovde, koliko vidim, nema mnogo vajde, ali hajde da podelim sa vama, nikad se ne zna kome će zatrebati.

Ne postoji drugi način smanjiti jačinu mp3 fajla osim pomoću BALANCE potenciometra. Ako neko želi softverski smanjiti volume fajla, to treba predhodno uraditi u nekom programu na kompjuteru pre ubacivanja u klavijaturu. Baš bez veze...

Boban010 13.05.2015 22:52

Da li postoji mogucnost da se fraza sa Audio key tastera startuje automatski sa pokretanjem ritma bez pritiskanja odredjene dirke na klavijaturi?

Morison 13.05.2015 23:50

Audio key se moze startovati u sinhronizaciji sa ritmom na dva nacina:
ako je ukljucen sync start ritma, pritiskom na audio key ce startovati i audio key i ritam;
ako je ritam vec startovan, pritiskom na audio key ce audio key krenuti sa prvim sledecim taktom ritma.

Boban010 14.05.2015 00:08

Kod prvog nacina,kako ce aranger znati kojim akordom da krene ako pritisnemo samo audio key?
I da li je tacna informacija da razlicite performanse mogu imati razlicite Audio key setove?

Trenutno vrijeme na Forumu 21:33

Forum Yu-Midi.org pokreće vBulletin 3.8.1 (Deutsch)
Copyright ©2005 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd. .
Prava zaštićena od strane www.yu-midi.org