![]() |
Citat:
Svaka metoda koja daje (ikakav) rezultat jest dobra. Style works to odradi na najednostavniji način jer se postupak sastoji u par klikova miša. Nije problem u parametrima koje spominješ, svi podaci ostaju i ništa se ne gubi, pogotovo ne velocity. Ali u tome i jest glavni problem, ostane i gomila nepotrebnog "smeća" koje Yamahi uopće nisu potrebni. Baš suprotno, oni mogu stvoriti probleme u pravilnom funkcioniranju Styla. Yamahin mehanizam Styla je specifičan i veoma funkcionalan. Zbog toga se i koristi kao osnov u svim soft aranžerima, od "starog" StylePlayera, OMB pa do vArrangera. Sa svakim novim modelom klavijature se dodaju i novi parametri u CASM koji poboljšavaju funkcionalnost Styla. Zbog toga je Style Works sve manje upotrebljiv kao alat za konverziju. Yamaha ne želi otkrivati CASM principe i to dodatno otežava njegov razvoj. Za nove korisnike Yamahe preporučam paket koji sam prije 4 godine stavio u download. Radi se o materijalu koji je dolazio kao poklon svim kupcima i napravljen je od strane Yamahe. U njemu ima vrlo iskoristivih ritmova za naše područje. Mislim da se doradom istih i kombinacijom traka iz različitih stylova u jedan vlastiti može odlično odraditi posao. A sada bih zamolio sudionike ove teme da sva pitanja u vezi Stylova, od izrade do konverzije postavljaju u temi koja je namjenjena za to. |
Zna li neko postoji li negdje tutorial za pravljenje custom voice u YEM-u? Vec par sati pokusavam napraviti nesto za sta bi mi na T3 trebalo pola sata, i sto je najgore, ne uspijevam nista. Prvo, sto je real time midi veza izmedju T5 i YEM-a ocajna, ima ogromnu latenciju kada se pravi novi voice, drugo sto se u YEM-u apsolutno ne snalazim sa odredjivanjem wave zona za semplove - jedini koji sam uspio postaviti kako treba je prvi waveform, sa C3 do E3, svaki naredni je totalno van skale, iako na F3 stavim koji je u F tonu, on bjezi na B, a ako spustim njega, spusta se i prvi koji je na C3. Ili sam ja na Vi sa YEM-om, ili je ovo daleko iza editinga koji je postojao za T3, na kome sam napravio desetine svojih voice-a bez najmanjeg problema.
Dodato: Djelimicno rijesio, cekam da se formatira flash, pa da vidim na sta voice lici, ili sam samo izdangubio vrijeme. Ima jos jedan problem. Kada hocu da editujem neki od voice-a iz nekog od packova, dobijem slijedecu poruku: Waves from the Voice to be edited have not been installed. If you wish to proceed with editing, please install the Waves. Tu imam opciju Select install target, ili Later. Ako kliknem later, skenira sve, al naravno ne nadje nista. Ako kliknem Later, izbaci mi ovu poruku: Voices will be produced using your computer's software synthesizer and not the instrument's preset sounds. I tu naravno ima latenciju u preslusavanju, tako da je i fakticki neupotrebljivo. Takodje, neke setove bubnjeva koje sam davno probao u T3, ne mogu da ubacim u T5, izbaci mi error, i pored tih setova stoji katanac. Rusi mi se MIDI driver od T5, koji je na T3 radio besprijekorno, i u pola posla ja moram da cupam/vracam midi kabal, ili kada radim u Cubase, moram da izadjem iz projekta, dok se glupan ne vrati u funkciju. Jako iritantno. Ko god sta da kaze, ja tvrdim da je YEM jedna velika, nedovrsena glupost, koja ni daleko nije flexibilna kao editori za T3/T4. |
Mislim da bi ti ovaj video mogao pomoći.
https://www.youtube.com/watch?v=kGzHgjDoE6k Što se tiče loše konekcije, napravi reinstal drivera i obavezno koristi stražnji USB utor na računalu. Možda pomogne. @tyros2 je riješio neke probleme s funkcioniranjem YEM-a, sigurno će se javiti s nekim savjetom |
Ako imas instaliranu zadnju verziju 2.2 onda ni u kom slucaju nebi smjeli katancici da se pojavljuju.
Zbog nekog razloga ja uvjek moram pretisnuti neku registraciju i posle toga mi pokaze da je klavijatura konektovana-predlazem da probas. |
@casper, do sad sam jedno 10 puta mijenjao drivere i portove. Probao sam sinoc jos jednom, i legao da spavam.
@tyros2, svi su driveri, ukljucujuci i Yem, na zadnjim verzijama. Katancici, lag, ne pronalazenje waveforma od voice-a koji su vec konvertovani i u packu-u, itd itd - umorio me je Yem momacki. Sent from my D5803 using Tapatalk |
Onda nisi vjerovatno deinstalirao packove koji su bili u predhodnom Yem-u.
Svi packovi koji su bili u predhodnom Yemu moraju se deinstalirat i ponovo instalirat sa T3 ili T4 i onda nece biti katancica. |
U kom "prethodnom" Yem-u? Prva i jedina verzija koja je instalirana na moj PC je V2.2.0.
Sent from my D5803 using Tapatalk |
Katancici nesmiju biti na tyros3 setovima.
Nesto nije u redu instalirano.Ja imam 10-ak setova iz tyros3 I svi rade bez problema. Dodato: Citat:
Drugim rijecima:treba se opredjeliti za jedan voice ili drums,uraditi ga do kraja I SVE SEJVATI. Posle toga Jovo na novo :) pozdrav! |
Evo mene kolege kao novi korisnik Tyros 5. Zao mi je sto jos nisam puno radio na klavijaturu zbog nedostatka vremena jer radim i drugi posao tokom nedelje.
Evo neke osnovne nedostatke koje sam odmah primetio, a meni mnogo znace: 1. Vokalist ne moze da mi peva donju tercu, vec samo gornju. Takodje, ne mogu da pevam pesme koje imaju tercu u neprirodnoj skali. Za mene je ogroman nedostatak to sto nije moguce da se uradi custom scale. 2. Probao sam od neke fabricke boje da uradim terce preko HARMONY ECHO sekciju ali i tu nema opcije da klavijatura svira donju tercu i takodje ne moze da se setira terca da svira iz jedan tonalitet, vec kako se menjaju tonaliteti sa leve ruke tako se menja i terca. Sta mislite vi, da li je najapmentije svirati sa midi terce ili mozda je pametnije da uradim seplovane terce sa svih tonaliteta? |
2 Privitaka
Vocalist na Tyrosima nije neka sreća, ali stoji i to da ljudi ne znaju s njime rukovati.
VH2 se može podestiti da pjeva donje terce. Evo opisa koji će ti pomoći, a ti onda to razradi prema svom vokalu i potrebama. ########################### Preko Edit ulazimo u menu VH2. slika VH2-1U TAB-u OVERVIEW postavljamo CHORDAL mod i ScaleDiatonic kao tip. Sa HARMONY ASSIGN otvaramo donji izbornik u kojem biramo akord (KEY ROOT) i vrstu terce (KEY TYPE) slika VH2-2U TAB-u PART određujemo parametre za prateće vokale (HARM.1, HARM.2, HARM.3). DEGREE određuje za koliko će tonova odstupati prateći vokal od glavnoga. Na printscreenu je prikazano da HARM.1 pjeva gornju sekstu (+6th), HARM.2 donju tercu(-3rd), a HARM.3 je unison s glavnim vokalom. Pod VOLUME određujemo odnos pratećih vokala. ########################## |
Hvala puno casperu za objasnjenje oko vokalista.
Cekam jos objasnjenje za terce na boje. |
Moj savjet je ako si dobar strucnjak za samplovane terce (ja nisam ) onda je to najbolje iz razloga sto imas puno prostora u memoriji(predlazem MUTEC 2gb).
Takodje neogranicen broj Custom voices pruza ogromne mogucnosti kod samplovanih terci. pozdrav |
Hvala tyros2.
Ja nisam neki strucnjak za semplovanje terce, ali ocigledno moracu da uradim to, koliko i vreme da izgubim. Najgore sto ne znam gde da pocnem traziti semplovane terce harmonike, sax, trube, gajde i slicnih instrumenata. Ako ima negde po internetu molim da mi neko kaze. Zelim da najdem wav fajlove, pa onda od njih da uradim skale. |
tyros2 Kako mislis, sejvati? Bilo koji voice, ili drum set sa kojim radim ili koji hocu da editujem vec imam u Tyrosu, u flash memoriji, ako na to mislis. Ne ubacujem ga tek kao novi, vec se koristi uveliko. Ima jedna stvar koju ne mogu da skontam - odem na Edit voice drum seta koji je napravljen od semplova, i koji je u mom pack-u, obrisem recimo semplovani snare sa D tona, i kada ubacim drugi snare, drugi sample, uopste ne svira kako treba. Kao da se par puta ponovi, ili sta vec. Nisam probao tako spasiti, da ne zeznem vec postojeci set. Inace kad pravim set od nule, svaki se sempl importuje i svira najnormalnije.
jtodorov, dobro nam dosao :) |
Prije svega zaboravio sam nesto veoma vazno da naglasim.
Ukoliko koristis MIDI terce ,da bi YEM pravilno radio moras iskopcati MIDI kablo i MIDI postavku vratiti na ALL parts. Tek onda ce YEM citati sve pravilno sa klavijature. Hajde,prvo ovako uradi ako koristis MIDI terce i probaj pa vidi. Dodato: Citat:
Ja kad recimo napravim novi drum kit ili editujem postojeci,onda nista vise neradim nego sve sejvam u klavijaturu da bi vidjeo kako radi to sto sam napravio. Znaci sa cjelokupnim pack-ovima sve sejvas,drugim rijecima onaj ""dugi i mukotrpni"" process :) To je jedino sto mi se nesvidja na relaciji YEM-TYROS5. Sve ostalo je super |
Probaj ovo s MIDIjem kao što kaže @tyros2.
Ja ću se nadovezati bez obzira što ne koristim YEM jer je princip upisivanja isti kao i na Voice editoru, a njega dobro poznam. Bez obzira da li krećeš sa izradom potpuno novog zvuka ili koristiš neki postojeći, na kraju edita uvijek moraš pohraniti promjene sa Save. Time u suštini ne pohranjuješ ono što se nalazi u tvom Flash ROM već pohranjuješ postavke koje su tom sadržaju dodijeljene. Da bi bolje shvatio, recimo da u flash ROM imaš uzorak (sample) doboša. Taj doboš možeš obraditi na više različitih načina i svakome od njih dodijeliti novo ime. Dakle, svaka nova obrada se mora spremiti kao novi sound bez obzira što imaju istu bazu (elements). Problem koji ti se javlja s "duplanjem" doboša može biti zbog toga što nisi postavio Receive Note na vrijednost OFF. |
Da li mozete predloziri najbrzi i najlaksi nacin kako set za PA3x da se konvertuje za Tyros 5?
|
Ja bih isao sa programima pocev od Style Works xt, pa Mixmaster iz njega otvoris XG works, tu detaljno podesis ceo style., i na kraju u samoj klavijaturi podesis jacinu partova i instrumente na istim.
Da ti ne objasnjavam ceo postupak sve to vec imas ovde na forumu, ako si radio na nekom sekvenceru lako ce biti da sve to povezes. To je sto se tice ritmova, a sto se tice instrumenata (boja) najbolje preko Awave konvertovati. Samo sto ja ne bih skoro nista konvertovao sa Pa3 jer su fabricke boje na Tyrosu bar za 3 klase iznad svih tih i semplovanih a pogotovo fabrickih boja na Pa3. |
Citat:
O ovome je vec pisano na forumu. Samplovane boje je najkvalitetnije da usamplujes ponovo.Ovo je zasigurno NAJKVALITETNIJI nacin. pozdrav |
Jeste najsigurniji nacin ali ako covek nema kod sebe Pa3 to je nemoguce.
|
Da.
To sam zaboravio da naglasim. |
Jtodorov, imas u downloadu par mojih samplovanih terci za tyros3. Skini, pa probaj kako ti odgovara.
|
Citat:
U Style Works-u takodje mozes exportovati ritam od Pa3x-a u midi file bez da ista izgubis u midi file-u, tako da nije potrebno imati pored sebe Pa3x... |
Midi postavke su na All parts, midi kabal je iskopcan, tako da nema smetnji po pitanju toga. Svaki set koji sam probao editovati/promijeniti neki od semplova, je vec ucitan u klavijaturi, nije svjeze importovan. Dakle, taj set se koristi u ritmovima regularno. E, kada odem na edit tog vec spasenog seta, i kada obrisem neki od elemenata,(ostane prazno mjesto) pokusam na njegovo mjesto putem drag&drop ubaciti drugi sempl,tada pri reprodukciji tog sempla u editoru, ima poremecaj. Tako se ne usudim da ga spasim. Napomena - sempl koji zelim da ubacim vec postoji u drugom setu koji sam napravio, i taj set radi bez problema, dakle nije problem u semplu, bitrate-u i sl. I kada sam pravio taj drugi set od nule, kada ubacim sempl na mjesto, svira kako sam i zamislio da svira, nema duplanja i tih stvari. Znaci, imam problem pri editingu vec postojeceg, spasenog seta sa T4. Eto da malo pojasnim kolegama malo bolje o cemu se radi.
sent from my Lumia 930 |
Drugari,
Trenutno pokusavam da preradim na TYROS 5 midi fajlove, koje su ustvari ritmovi iz ROLANDA, da bi poslje toga iz te midi fajlove mogao da uradim odgovarajuce ritmove u STYLE WORKS XT. Kad to radim na klavijaturi, na 10 kanal midija (Bubanj) cuje se pijano i odem ja u SONG CREATOR, pa onda u 1-16, pa onda selektiram CH10 i pokusavam da stavim neki DRUM KIT ali nakon nekoliko taktova(BAR) ponovo se menja pijano zvuk. Verovatno je to zbog MARKERA koje postoje u midi fajl, ali probao i sam i do obrisem markere i opet je bilo isto. Sta da uradim? |
Video sam na forumu objasnjenje da je moguce da se uradi na svaki kanal miksete imati vocal tercu, ali to je bilo sa PA800.
Ovo je to objasnjenje: CITAT Koristicu u ovom slucaju dinamicki mikrofon. Bice ti potrebna 3 kabla: Jedan - KENON <-> BANANA Dva - BANANA <-> BANANA. Uglavnom, mikrofon sa prvim kablom spojis u miksetu u kanal br. 1. Namestis GAIN da mikrofon ne pikuje kada se malo jace "proderes". SMANJIS kanal br. 1 na mikseti. Drugi kabl ukljucis u OUTPUT ZA MONITORE - MON. OUT(ili AUX na starijim miksetama). Drugi kraj tog kabla ukljucis u INPUT 1 u PA800. Na kanalu br. 1 pojacas MON. 1 na nekih 11-12 sati (zavisi sve od signala, podesis prema lampici u PA800) Pojacas poseban siber na mixeti koji se zove MON. 1 (AUX). Nastimas GAIN u PA800, tako da lampica gori zeleno, eventualno kada se "proderes" narandzasto - crveno nikako. Treci kabl ukljucis u OUT1 u PA800 i iz njega u kanal br. 2 na mikseti. U Globalu u PA800 izaberes AUDIO SETUP, dole stranica INPUT i umesto Left+Right stavis OUT1+OUT2. Na mikseti podesavas zvuk mikrofona, EQ, efekat... I tako se moze prikljuciti vise mikrofona, ali postoji jedno pravilo: DOK JE UKLJUCENA HARMONIJA, SME DA SE PEVA NA SAMO 1 MIKROFON! Da li je ovo moguce sa TYROS 5 i kako to da se uradi? Ovo pitam jer zelim da ukljucim mikrofon u mixer i imati efekte iz mixera, a vokalnu tercu iz TYROS-a. Koristim mikser BEHRINGER X32 RACK koji ima 16 mikrofonskih ulaza, 6 AUX OUT i 6 AUX IN ulaza. |
Citat:
Medjutim puno jdnostavniji je nacin da taaj midi fajl prvo otvoris u Song creatoru pa na drugoj stranici uradis EXECUTE i sejvas midi. Izadji iz Song creatora,zatim otidji na neki drugi MIDI fajl pa se vrati u isti i onda biraj koje hoces kanale nece vise bit pijana... :) pozz |
Citat:
Molim te ako moze malo preciznije |
Citat:
Postupak je složen i da bi preuredio ritam iz Rolanda treba ti prije svega poznavanje osnovnih pojmova. Markeri nisu povezani s ovim problemom koji spominješ i nemju nikakvih dodirnih točaka s promjenom sounda. Ne znam gdje si (u kojem tabu) i kako pokušao napraviti promjene u SONG KREATORU ali tu radnju možeš napraviti. Prvi način je opisao tyros2 (pogledaj manual i u njemu to spominju), a drugi je da u tabu EDIT uneseš kontrole za bank (drum) koji ti je potreban. Moj je savjet da ovom poslu pristupiš na potpuno drugačiji način. MIDI prvo unesi u PSRUTI, očisti ga od nepotrebnih Rolandovih podataka. Optimize XG ili pročišćavanje MIDI-ja Onda ga unesi u "midi2style" pa kreni s izradom Styla. Kažem, to je posao koji zahtjeva dosta znanja i iskustva. Dosta toga sam napiso na forumu, materijala stvarno ima dovoljno i trebaš samo čitati i ići korak po korak. |
Citat:
Song Creator TAB udesno pa odes na CHANNEL Sa gumbom B spustis se na SETUP Sa kvakicom chekiras :Voice,Filter,EQ,Volume,Effect,Pan,Tempo EXECUTE SAVE midi fajla Kad si sejvao,onda izadjes iz Song creatora,odaberes neki drugi midi fajl,pa opet odaberes onaj Rolandov. Radi sa njim sta ti je volja :) PS: poslusaj kolegu Caspera i drzi se njegovih preporuka jer su najefikasnije. |
2 Privitaka
Citat:
Signal pjevača pošalješ sa mixete prema vocalistu i sa vocalista ga vratiš u jedan kanal na mixeru. Slanje signala iz mixera prema vocalistu radiš preko AUX OUT-a (zelena strelica). To bi kod tebe izgledalo kao na slici, s tim da moraš prilagoditi signal AUX OUT-a na samom mixeru. Dodano, vraćanje signala iz vocalista (u ovom slučaju Tyros5) možeš uraditi preko LINE OUT - SUB 1, 2 (plave strelice na slici) ili da ti ide zajedno sa signalom klavaijture sa MAIN OUT-a (crvene strelice). Prvi pristup je bolji ali moraš u Tyros 5 prilagoditi SUB OUT u Mixing console (slika 2 ). S obzirom da želiš koristiti pjevački efekt od X32, na njemu podesi efekt po želji ali ga isključi na Tyros5 kako se ne bi "duplao". |
Jedno VELIKO HVALA za kolega caspera.
Jos samo jedno pitanje. Na slici je prikazano kako signal iz tyros 5 ide u 13, 14, 15 i 16 kanon kanala. Ja trenutna radim sto saljem signal iz klavijaturu samo sa dva kabla banana-banana u AUX IN1 i AUX IN 2. Kako je bolje spajati klavijaturu? Da li sa banana-banana ili kanon-banane kablovi? |
Svejedno je jer su na TY5 nebalansirani izlazi. I dalje spajaj s banana banana.
Nego, zašto ih spajaš na AUX1 i 2? |
Zato sto nemam na mixeru opciju da pored mikrofonskih ulaza u kanala od 1-16 da ukljucim banane, moguce je samo kanone.
Alal ti vera kako si brzi u odgovoru :) |
Dežuram :D
Pa da, logično je tako spajati, nisam razmišljao. B-) |
Uz pomoc Scale diatronic opciju sam uradio terce za vokal na Tyros-u, ali imam samo durske i molske terce.
Ne znam dali postoji opcija da se urade i terce u neprirodnoj skali, kao na primer kad se peva Moj dilbere pesma iz E -dur godrnja terca ali na ton A da peva C, a ne Cis |
Na žalost, ne mogu se raditi nepravilne terce.
|
Zato sam ja i uzeo voiceworks koji radi fenomenalno.
|
Citat:
Odaberi samo Am harmonski. |
Uradio sam Midi setup za terce po uputstvo i spojio sam klavijaturu sa MIDI CABLE, i sad kad ukljucim midi fajl iz nekog tonaliteta svira tercu, iz nekog uopste nema tercu, a iz nekog je nepravilna terca. Verovatno sam nesto gresno ucinio u kreiranju midi setup. U cemu moze biti problem?
Dodato: Citat:
Sve sam ovo odradio ali kad mi peva terce vrlo slabo se cuje terca jer sam stisao kanale na mixer na koji idu SUB1 I SUB 2 na klavijaturu, a kad pustim malo vise te kanale jace se cuje terca ali stvara se i uzasna mikrofonija. Iskljucio sam efecte na TYROS i sad ne zanm u cemu moze biti problem? Dodato: Citat:
Dodato: Citat:
|
Trenutno vrijeme na Forumu 05:39 |
Forum Yu-Midi.org pokreće vBulletin 3.8.1 (Deutsch)
Copyright ©2005 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
.
Prava zaštićena od strane www.yu-midi.org