![]() |
4 Privitaka
Evo ritma. CASM mi baš ništa ne prikazuje podatke za bubanj. Sad mi tek ništa nije jasno... Ajde probaj u style creatoru pa javi.
|
1 Privitaka
Style Creator u klavijaturi, kao što sam rekao na početku prvog videa, ima samo bazične funkcije. I tamo ih ima sasvim dovoljno za rad ali to je samo mali dio onoga što se nalazi "u pozadini".
Na slici vidiš printscreen YAStyleMagic. Ona pokazuje da Rhy1 pored kanala 10, svira i na kanalu 2 (žuto markirano). Bez obzira što bubanj nije harmonijski kanal, on po CASM pravilima može reagirati na isti način kao ostale pratnje u Stylu. Pa kada recimo stisneš Maj7, min7, min7b5 ili 7(crveni krugovi), aktivira se 2 kanal i 10 prestaje s radom. Ti si napravio slijedeće. Podešavajući bubanj u Style Creatoru, ti si obrisao postavke Switch Key-a koje sem opisao iznad i 2. kanal je postao neaktivan, ne čuje se. Znam da je komplicirano ... ali tako je. Od malog izbora jedino je lošiji preveliki izbor. A kod Yamahe je ova druga opcija u igri. |
Inače nisam mijenjao switch key. Misliš da se samo promjenom drum kita ili voica u style creatoru može automatski obrisati ili promijeniti switch key?
Poslano sa mog NOA_N8 koristeći Tapatalk |
1 Privitaka
Da, automatski se briše, to sam zaboravio napomenuti. Ti Switch key u Style creatoru ne možeš niti vidjeti, niti mijenjati.
Njega možeš vidjeti i mijenjati u CASM Editoru (slika) ili Style MagicYA. CASM Editor ne podržava SFF2 pa moraš napraviti konverziju u SSF1, ali onda gubiš Guitar mod. Style Magic YA može upravljati sa SFF2 i on je za sada jedini program kojim se može pošteno urediti CASM. |
Nastavak na moj nedavni post, četvrti video je gotov.
I još jednom da ponovim i neću (nikad) više, u videu je to vrlo jasno prikazano. Podešavanje oktave na svim kanalima pratnje kod Yamaha aranžera je oduvijek bilo moguće i k tome je riješeno mnogo bolje i preciznije nego kod konkurencije. 04. SFF Edit (CASM) - High Key/Note Limit i RTR |
Svaka cast, kapa dole. Sad me je zainteresovao onaj podatak sa tri zone. Malo mi na prvu ne jasno. Ako sam dobro shvatio na jendoj traci mozemo kontrolisati tri zone HI i LoW?
Послато са SM-G930F помоћу Тапатока |
Upravo tako.
Jednu zonu možemo kontrolirati u samoj klavijaturi, kao što je prikazano u videu. Ostale dvije možemo aktivirati samo u PC programu i odrediti im potpuno različite CASM postavke. To se ujedno krije i odgovor na pitanje koje je nedavno postavio @palace. Ne može se riješiti s Cubase, kao što mu je poslije savjetovao @Bokic jer je to program "imun i glup" na sve što se zove CASM i Yamaha Style. |
Sad me sramota.
|
Tvoj je savjet bio dobronamjeran i ne trebaš se sramiti što je otišao u pogrešnom smjeru. Nadam se da se ne ljutiš što sam te istaknuo ali to nikako ne umanjuje tvoj doprinos i znanje koje imaš.
Davno sam napisao zašto Cubase ne valja za obradu Styla. To je nažalost tako i bez obzira što je Yamaha vlasnik tog software, on nije dobar za ovaj posao. |
Ma ne ljutim se, taman posla. :)
|
Citat:
Što je veći broj mogućnosti, to je složeniji proces izrade. Čini se da ga je i ovdje Yamaha iskomplicirala ali nije tako, upravo je suprotno. Pojednostavnili su to na ovaj način. Bazične funkcije se nalaze u klavijaturi, prosječnom korisniku su sasvim dovoljne. Primjer "oktave" iz mog videa dokazuje da i je prosječnih korisnika vrlo malo ali to je neka druga tema. S druge strane, složenije funkcije su dostupne na računalu. Tu kombinatorici nema kraja, što poželiš, to ćeš dobiti. Pored spomenutih zona na svakom soundu ima tu još dosta pikanterija za sladokusce ... ali o tom po tom.
Međutim, činjenica je da je Yamaha definitivno zakazala u uputama za rukovanje. Pored lošeg manuala zakomplicirala je s izrazima, tj. nazivima u meniu i tako dodatno stvorila konfuziju. Otežano je razumjevanje i shvaćanje logike ovog instrumenta, a to je osnova za cjelokupno iskorištavanje njenog potencijala. Zoran primjer tomu je Guitar mod koji se nalazi u NTR/NTT izborniku. Nigdje na netu nisam pronašao objašnjenje kako on funckionira, na popularnom PSR forumu je jedan naš kolega postavio posebnu temu s pitanjem u vezi toga, odgovora nije dobio. Bilo je nekih replika ali svi su netočni. A stvar je tako jednostavna, samo da je Yamaha to objasnila na jasniji način. I funkcija je stvarno odlična. Navedeni primjer je samo jedan u nizu, a ima ih mnogo. |
Jeste pogledao sam i taj video, sto opisuje gitar mod, dobra funkcija. A ko bi se setio da na taj nacin funkcionise. Svaka cast..
Imstalirao sam midi2style ver.6.17 i napravio određeni styl. Problem koji sada imam, o tome je i kolega mislim 2015 pisao a to je da i u duru i u molu postoji falš a ostalo je sve ok. Kako to da ispravim ?
Послато са SM-J730F помоћу Тапатока |
Nisam odavno to radio pa sam mozda malo i zaboravio.
Verovatno zbog sledeceg: Po Defaultu program odredjuje tonalitet CM7, tako da su svi kanali i u klavijaturi u CM7. Moras svakom kanalu (instrumentu) u svakoj Varijaciji (osim bubnjeva) da dodelis isti tonalitet, odakle ide pesma. Ne secam se da li moze u samom programu to da se sredi. |
Nisam uspeo da pronađem u programu. Kako bi mogao to da rešim oko tonaliteta...?
Izvini, nisam bio precizan, možeš u klavijaturi.
|
Upute za midi2style su prevedene na hrvatski jezik, u donjem desnom uglu je link.
http://www.jososoft.dk/yamaha/softwa...tyle/index.htm Točno je, program automatski dodjeljuje CM7 na kanale pratnje. Ali to ne znači da ih treba ponovo dodavati nego u Style creatoru nego da treba dodati ton h. Tada će pratnja biti ispravna na sve odsvirane akorde. Tim više, vrijednosti Play Root/Chord se moraju postaviti prije samog snimanja nota jer poslije ne djeluju ispravno. CASM podaci su malo složenija priča i nije baš jednostavno kao na Korgu ili na Ketronu. Onaj tko ima vremena i volje sve može vidjeti na četiri videa koja sam napravio. A to je samo osnovni editi direktno u klavijaturi. Kada bi se išlo opsiivati sve ono što se uistinu može napraviti sa specijalziranim software, trebalo bi još 44 videa. :D 01. SFF Edit - Source Root/Chord https://youtu.be/vLGLjvfRJ2s 02. SFF Edit - NTT/NTR [Root Trans, Root Fixed] https://youtu.be/Gh0-keHru3A 03. SFF Edit - NTT/NTR [Guitar Rule] https://youtu.be/bJ8Sip05_24 04. SFF Edit - RTR [Hight Key - Note Limit] https://youtu.be/LnYs0n88g3E |
Da li treba u play root/chord obeležiti sve kanale iz originalnog tonaliteta a gde treba dodati ton "h" ??
Pogledaj prvi video i dobit ćeš odgovor.
Dvije su stvari bitne i međusobno povezane. 1. Play/root ne vrijedi mijenjati poslije snimanja nota jer neće imati učinak 2. CM7 ne mora biti nužno označen da bi ispravno svirali svi akordi Ako je midi fajl bio u C duru, onda na trake CHD1 i 2 treba još dodati ton h na svaki odsvirani akord. Zašto? Zato što je midi2style program automatski dodjelio da Play/root bude CM7. S obzirom da u midi fajlu nije odsviran ton h koji čini ovaj akord, potrebno ga je naknadno dodati. |
Uspeo sam da se snadjem sa ovim programom mada je bilo dosta turbulencija sa tonalitetom i transponovanjem na Genosu. Ima jos jedan problem na programu , ako u intro cekiram svih 8 kanala kako da u main A da iskljucim phr1 i phr2 da bi mi ostao cist ritam i zamolio bih Caspera ako moze video u kome je pojasnjeno kako bih mogao na primer ovaj intro da spojim sa vec postojecim stylom koji imam u klavijaturi. Hvala Tihu. Bokicu i Casperu...
Dodato: Iskljucio sam na klavijaturi kanale koji mi smetaju , samo jos intro u postojeci style.. |
Sve ovisi gdje se nalazi taj intro.
Pogledaj video 1 https://youtu.be/9j-yAjRIacc ili video 2 za koji mislim da će ti bolje odgovarati. https://youtu.be/cMPbcYWV4eE Btw. transponiranje radiš u midi2style, a ne u Genosu, tako je lakše i preglednije |
imam jedno pitanjce..Kada ubacim Style u MixMaster zatim ga, preko istog, otvorim u XG worksu, editujem i sacuvam Style sve uredno. Ali kad taj Style ubacim u klavijaturu poremete mi se vrednosti u mixetu styla. Znači kada je Style u fazi mirovanja Voice mi postavi na neki fabričke vrednosti takodjer i volumen, Pan, efekat, itd.. kada pustim Style on Rafi normalno. Nego imam problem prilikom brejkova. Ima li neko rešenje da mi ostanu postavke kao što su bile u stylu pre ubacivanja u MixMaster?
Послато са Redmi Note 9 Pro помоћу Тапатока |
1 Privitaka
Za svaki kanal su postavljene vrijednosti u prvom taktu Styla. Ako se nakon Markera za neki Part nalaze nove vrijednosti, one će i svirati. Predpostavljam da se to dogodilo i kod tebe pa ih treba obrisati na tom mjestu, u tvom slučaju odmah nakon markera za prelaz.
|
Hvala na brzom odgovoru. Baš ću da pogledam šta se dešava. Inače meni se to dešava konstantno za svaki Style koji obrađujem na taj način. Znači trebalo bi da udjem u listu sa podacima CG i CC i tu izbrišem te podatke koji prave problem..Mislio sam da ima neka caka koji treba da obratim pažnju prilikom import ili export Styla, ali izgleda da ću morati onda još dodatnog vremena da izgubim.
@casper da li kod tebe se isto dešava prilikom obrade Styla na ovaj način ili na načina preko Cakewalka? Послато са Redmi Note 9 Pro помоћу Тапатока |
Podaci o novim/drugačijim vrijednostima na početku Parta se ne mijenjaju sami niti se to događa automatski zbog obrade u XGWorksa.
Oni se kreiraju ako ih uneseš direktno sam prilikom obrade u XGWorks, a ti to nisi napravio. Keiraju se i na drugi način i predpostavljam da je to razlog tvog problema. Ako obrađuješ Style u klavijaturi i odeš do mixera, djelovat ćeš samo na jedan Part (parcijalno). Ako prvo mixaš Style i na kraju završiš u Style Creatoru, djeluješ na sve Partove istovremeno (globalno). Pogledaj video, biti će ti jasnije. https://youtu.be/gJi_rqs-Mv8 |
Malo podižem temu iz mrtvih. B-)
Napravio sam zanimljiv video koji pripada u ovu kategoriju, nadam se da će biti inspirativan za one koji žele više. Yamaha Style editing with Music software (DAW) on PC |
Citat:
Ovo je prvi videu u kojemu ostaje otvoreno pitanje koje postavlja @drzof, ali uskoro stiže i drugi dio koji će rasvijetliti i ovu tajnu. MIDI file to Yamaha Style - Part One |
U temi sam više puta spomenuo kako obrada Styla u Cubase nije preporučena jer se uništavaju CASM podaci. Evo videa koji prikazuje kako to u praksi izgleda/zvuči i rješenja koje se nudi uz program "Style Split and Splice".
Preparing Style for editing in Cubase Slijedeći video je za odlikaše. Možda izgleda malo komplicirano ali je vrlo izvodljivo - kako pustiti midi u Cubase i snimati kanal u Style Creatoru. Record MIDI tracks from Cubase to Style Creator |
Odlična vijest za one koji se malo detaljnije žele baviti obradom Styla.
Евгений Осененко je doradio program CASM EDIT i sada može obrađivati SFF2 Style. Dodani su još neke mogućnosti i dobili smo besplatni program koji je u rangu komercijalnog StyleMagic YA što se tiče obrade CASM podataka u Style. Ovo je novi Youtube kanal na kojem će Осененко objavljivati video materijale. Евгений Осененко - YouTube |
Imam i ja pitanje u vezi izrade styla...
Kako izvesti da mi bas u tonici svira osnovni ton pa kvintu,a u dominantnom septakordu kvintu pa osnovni ton? Hvala na odgovoru, unaprijed |
|
Puno hvala👍
|
Uspio sam 'vratiti' style iz Logic-a u Genos ali chord switching se izgleda mora uraditi na Windosama. Onomad smo koristili casm eiditor ili tako nesto? cini se da se dosta moze uraditi u klavijaturi, sonds, edits, duzina taktova ali se markeri moraju 'popraviti' u Logic-u i onda preseliti na Windose zbog chord sw.
Bio je neki programcic sto je dobro radio sa XG works a besplatan. Kako se ono zvase :) |
Besplatni programčić se zove CASM Editor. Čita samo SFF1 format pa je potrebno style konvertirati. Onda se gube svojstva SFF2, a to može upropastiti neke mogućnosti u ritmu.
Prijedlog je StyleMagic koji hendla sa svim formatima. |
Citat:
|
Da, Style Magic se redovito obnavlja, doduše nakon godine dana se treba nešto i nadoplatit. Za takav program vrijedi dati 50 €, pogotovo jer ne postoji ništa niti približno slično.
Na koj komentar misliš? Odgovaram uglavnom na sva (suvisla i normalna) pitanja. |
Citat:
|
Aha ... to je bilo davno, prije 4 godine.
https://www.youtube.com/watch?v=kA5EfF4_7x0&t=3s Ako nekome javno kažeš da je prevarant onda bi to trebao potkrijepiti konkretnim dokazima. U suprotnom, takvi komentari sve govore o autoru, a ne o onom kome su upućeni. Nego, reci ti meni zašto ubacuješ Style u Logic? Koje su radnje koje tamo radiš? Na žalost, malo je software za MacOS kojim možeš obrađivati Yamaha Style. |
Sjecam se da je bila mala polemika, nevjerovatno je da letimican pogled na manual otkriva kako sync stop radi a jos nevjerovatnije da ima neko ko ima Genos a da ne zna kako to koristiti :rolleyes:
Glede Logic-a, mislim da cu raditi ovako nekako: osnovni edit u klavijaturi, zvukovi, duzine taktova (koristiti ritmove sa dva takta je ono ... prilicno debilno, pogotovo vlastite ritmove, najmanje 4 takta i to uraditi u klavijaturi, pa poslije markere editovati u Logic-u jer izgleda da Logic ocitava default postavke markera?) U Logic-u onda editovati Yamahine cuvene odvratne ritam gitare koje nekad zvuce da ne znas je li piano ili gitara a kvantizirane do kosti :) ubaciti poneku midi frazu na udaraljke. U svakom slucaju edit je laksi u Logic-u. Onda po potrebi u Windozu pa nazad u Genos. Inace je grdo usviravati akorde kao sedmice', nisam jos stigao do bas gitare, valjda se ona usnimava normalno :) Tako nekako, ako ima neki bolji sistem izlozi .... zanimljivo da XG Works eksportuje midi odmah u 0 formatu dok u Logic-u moras bounsati :rolleyes: |
Trenutno vrijeme na Forumu 05:54 |
Forum Yu-Midi.org pokreće vBulletin 3.8.1 (Deutsch)
Copyright ©2005 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
.
Prava zaštićena od strane www.yu-midi.org