YU-MIDI Muzički Portal - Muzičarski forum

YU-MIDI Muzički Portal - Muzičarski forum (http://www.yu-midi.org/forum/index.php)
-   Roland (http://www.yu-midi.org/forum/forumdisplay.php?f=13)
-   -   Roland BK-5 (http://www.yu-midi.org/forum/showthread.php?t=21344)

VUNIMRAV 14.07.2013 14:42

U jbt,sta se sve ovde izdesvalo,a ja tek sad citam! :(

tranzit 14.07.2013 15:50

...pa i nemas kad od silinih jelena... a hoce i da se zamuti vid, pa onda ne vidi covjek bas sve odmah :lol::lol::lol::lol:

Boban010 14.07.2013 18:01

Citat:

Originalno postovano od Boban010 (Post 248737)
Prosle nedelje u emisiji kod Lee Kis bio je jedan bend osim Lexingtona koji je malo svirao uzivo.Ako sam dobro zapazio lik je svirao BK5,mislim da je pevala Mina.Da li neko mozda ima snimak ili eventualno zna koji je bend u pitanju?

Rekao bih da je ovo bilo pitanje...

Morison 11.12.2013 15:22

Par novijih snimaka:

Demo Roland Bk Aranzera - "Ime i Prezime"
You need to upgrade your Flash Player

Demo Roland Bk Aranzera - "Hitno"

Demo Roland Bk Aranzera - "Neka ide zivot"

Demo Roland Bk Aranzera - "by Pass"

nesaband 11.12.2013 15:36

Lepo lepo.a kad ce update za BK-5 sa tercama.nikako to da odradi Roland.

Ovo sve zvuci odlicno.

rolandx 11.12.2013 22:57

U pesmi ime i prezime onaj ton bazukija ako se ne varam na krajevima u forspilu bas para usi... Sto se tice neka ide zivot takodje onaj element u bubnju na samom pocetku veoma je preglasan za moj ukus. Deo u forspilu sa duvackim instrumentima kao da previse ima halla pa previse smeksa zvuk... i nema taj prirodan ton.... Ostalo je po meni super.......;)

nesaband 11.12.2013 23:20

Ti je vec stvar ukusa.Bitno je da na BK-5 mozes da napravis zvuk po sopstvenoj zelji vrlo lako i vrlo brzo.Recimo moja postavka bi bila potpuno razlicita sto se tice mnogo toga.

@rolandx :imas dobro zapazanje.cestitam ti.

dmmacak 12.12.2013 00:31

Lepo zvuci. Narocito bubanj, izlazi cisto. Dal je neko pokusao da napravi dobar bas, na BK5, za manuelnu pratnju. Dal je uopste moguce da se dobije ton basa da bude i za ciganiju i za satore

tranzit 12.12.2013 06:44

Zasto ne bi bilo moguce ? BK-5 ima dovoljno alata i materijala za takvo sta. Postoje odlicni ROM samplovi od kojih se da napraviti veoma dobar Bass sound za svaku priliku. Inace je Roland uvijek imao dobre Bass sounde.

Citat:

Originalno postovano od nesaband (Post 260394)
Lepo lepo.a kad ce update za BK-5 sa tercama.nikako to da odradi Roland.

Milslim Neso da ce to na kraju biti uzaludno cekanje. Kako stvari stoje, nista od toga jer je za gospodu to poveliki posao a i slabo oni razmiju nase potrebe i "vratolomije". Iskreno, ozbiljno sumnjam da ce od tih terci ikada ista biti, tako da bi mozda bilo bolje da ih za izvjesno krace ili (prije ce biti) duze vrijeme potpuno zaboravimo. Uostalom ako nece oni, ima ko hoce i to sigurno bolje nego sto bi to oni uradili, pa cemo se malo potruditi. Skoro sam im nudio da to rijesimo ocas posla, medjutim odgovorni za proizvodnju u Japanu, nemaju interesesa za takvo prosirenje jer, citiram odgovorne iz Rolanda za Evropu, koji ionako nemaju sta da kazu: "preveliko ulaganje u instrumente koji spadaju u najnizu cjenovnu klasu". Na moju primjedbu, da bi onda to moglo da se uradi kod BK-9, dosao je odgovor, da to nije u planu i da nemaju nikakvog valjanog razloga, da mijenjaju strukturu instrumenta koji se i bez toga sasvim zadovoljavajuce i iznad njihovih ocekivanja, distribuira. Kratko receno, j*b* se njima sta mi trebamo i hocemo. Prihvati to tako i budi srecan sa onim sto su i do sad, na jedvite jade, uspjeli ili se namolili da urade.

dmmacak 12.12.2013 07:31

Pitam jer sam imao G-70, par dana bio kod mene, ii nisam uspeo da dobijem taj bas. Kao sto nisam uspeo ni na G-1000. Ali za aranzersku svirku imaju odlicne basove.

makso68 12.12.2013 15:40

Morrison,nisi napisao iz kojeg BK ovo izlazi?Ne vjerujem da izlazi isto iz BK 9 i BK 5(3),kao što nije izlazilo isto iz E 80(G 70) i E 50....Pozdrav!

Morison 12.12.2013 16:14

Hvala svima na komentarima.
Usnimak je iz BK5 ali identicno zvuci u BK3 a malo se razlikuje u BK9 (jer po default-u na Bk9 pozove neke druge, novije farbe, za strings, gitare itd). Na Bk9 moze da zvuci isto jer ima iste boje samo drugacije mapirane pa je potrebno da se samo to proveri ali naravno na Bk9 bi mogao i daleko kvalitetnije da izadje u smislu da se dodeli USER DRUM SET sa posebno podesenim svakim elementom u sklopu tog dela i naravno da se iskoriste te farbe koje nema na BK5/Bk3, kao i upotreba jos jednog MFX-a na style delu.
Ovog puta nema zvucno gledano tolikog kvalitativnog odstupanja izmedju Bk klavijatura kao sto je to bilo ranije kod E50-E80. Ralike su drugacije prirode...vec smo pisali o tome, da se ne ponavljam.

nesaband 10.01.2014 08:35

Jedna vrlo zanimljiva prezentacija Rolanda BK-5 orijentalna verzija.

ko ima vremena neka je pogleda.

Roland BK-5 OR / Versiyon 1.04 Türk - Genel Bakış

Dexmusicarilje 24.01.2014 18:09

I šta bi sa 1.05 mogu li terce ili ne mogu??? Da ga kupujem ili ne kupujem?

Morison 05.03.2014 18:03

Roland BK5 Terce

AcaG600 05.03.2014 19:05

Odlicna stvar! :) Interesuje me jel' ovo moze funkcionisati i za druge klavijature pomocu MIDI USB kabla recimo, dok bi na telefonu/tabletu bio OTG kabli i da li bi to radilo, tj. funkcionisalo, kakvo je stanje sa latencijama i koji je naziv tog programa koji ovo omogucava da funkcionise? :) Pozdrav

nesaband 05.03.2014 19:18

Ono sto nece japanac da napravi to uradi Roland tim Srbije.Svaka cast momci.

Daj nam @Morison-e malo vise detalja,o kom programu se radi kakav je princip namestanja terci i ostalo.Nema nas mnogo BK-5 ali smo zainteresovani.Da li je neko od vas napravio program itd itd.

Morison 05.03.2014 19:51

Svaka klavijatura ili modul poseduju niz komandi koje mogu primiti preko midija.
Ovde se radi o midi sysex komandi koju je potrebno poslati sa bilo kog uredjaja koji moze da posalje takvu komandu. Radili smo uspesno sa racunara preko "MidiOX" programa, Android je aplikacija "Midi Commander" dok je za iPad koristen "UnrealBook". Puno je takvih programa, na korisniku je da probere najzgodniji.
Recimo, na androidu u navedenom programu je moguce isprogramirati virtuelne tastere koji ce poslati takvu informaciju klavijaturi. Prilikom odabira ovako pripremljenog tastera, midi komandom istovremeno zovemo ranije pripremljen user performance (u kome su podeseni coarse tune i fine tune kako bi radile terce) i plus istim tim tasterom odjednom poziva "stim" za upper2 boju.
Kada se sve lepo podesi, manipulacija se odvija tako sto na ekranu tableta biramo razne skale i odmah ih sviramo. Posto je performance u pitanju, treba voditi racuna o zakljucavanju ritma, isto onako kao kada bi birali drugu performansu (boju) a zelimo da zadrzimo isti ritam.
Android tablet treba da podrzava OTG konekciju i da ima android 4.0 i vise, naravno i OTG adapter. Vec je isprobano sa nekim jeftinijim tabletom (tipa 60 evra nov) OTG adapter je 300 dinara, navedeni program je besplatan. Ovo je i najjeftinija varijanta.
Na ios je vec predvidjeno da preko camera conection kit-a imamo midi konekciju, sa PC-ija mozemo ici bilo usb kablom (ako klavijatura podrzava) ili midi kablom.
Nema nikakvog kasnjenja. Sa iPada i Androida mozete ovo raditi sa uredjajima koji podrzavaju midi preko usb konektora ali sa PC-ija uz odgovarajuci adapter usb/midi moze raditi i sa starijim klavijaturama. GW8 nece moci jer ne pamti coarse tune i fine tune u performansu ali je tamo moguce napraviti user skale tipa arapska i slicne i koristiti u realnom vremenu (sto je u samoj klavijaturi skoro nemoguce jer je Scale tuning podesavanje globalno podesavanje u GW8).
Dakle, sve klavijature koje mogu da ubeleze coarse tune i fine tune u performance (ta podesavanja generalno jedino se razlikuju za donju i gornju tercu) mogu potencijano koristiti ovaj nacin.
Ovim se dobija da u relanom vremenu mozemo birati skale, brzo i jednostavno. Jedino sto je potrebno pripremiti unapred jeste performanse koje ce imati podesene boje kojim zelite da svirate i da za upper2 podesite tune u performasi, u zavisnosti da li je predvidjena donja ili gornja terca. Moguce je cak ovim virtuelnim tasterima birati i performanse, posto BK serija dopusta biranje performansi preko midija: svaka perofrmansa ima svoju adresu.
O tome koje sve funkcije jos mogu biti birane putem midija ne smem ni da pocnem da pisem, bila bi presiroka tema...
Aco mislim da ne moze tako jer tom usb/midi adapteru su potrebni neki drajveri da bi radili. Moglo bi iz Pc-ija.
Uskoro cu napisati proracunate sysex komande za svaku tercu posebno.

tranzit 05.03.2014 20:47

Ne smijemo ostati duzni ni informaciju za Android korisnike, da ne samo da Android uredjaj mora podrzavati OTG, vec da mora biti u stanju da radi u USB Host modusu, inace od svega nece biti nista, ne samo od terci vec ni od bilo kakvih midi naredbi a pogotovo ne od Sys Ex stringova. Midi Comander je App koji bezuslovno zahtjeva stoprocentnu USB Host kompatibilnost Android tableta. Na to se mora obratiti obavezno paznja da ne bi doslo do neugodnih razocarenja. Uzgred, terce su samo sitnica za sve ono sto se Midi Commanderom moze uraditi, pitanje je samo programiranja inace nekih posebnih granica u pogledu midi poruka ovdje i nema.

AcaG600 05.03.2014 21:13

Pozdrav. Evo ja sam odma ovo probao, posto imam OTG kabli, MIDI USB kabli i Sony Xperia P sa custom romom 4.2.2 Jelly Bean ako je bitno uopste, tj. bitno je da je vise od 4.0, mada vidim sada kada sam instalirao Midi commander da podrzava i Android 3.0 i vise, tako da nije problem :) E povezao sam ovaj MIDI USB kabli i posto mi fon podrzava i Host, a i OTG naravno, kada se nesto odsvira na klavijaturi, na telefonu se vide kako stizu informacije i to, i probao ga na jos nekoliko mesta, i vidi se da radi, sto je odlicno. E sad, ako bi neko bio ljubazan da mi objasni jel moze ovo na VA seriji da se uradi da se rastimuje skala da tako kazem i sta sve od podesavanja treba da se uradi, i sl? :) Pozdrav

tranzit 05.03.2014 21:22

Morao bih da pogledam Sys Ex specifikaciju VA serije, tek tada bih ti mogao dati siguran odgovor ali koliko se sjecam, trebalo bi da Sys Ex VA serije daje mogucnost za kreiranje harmonskih konfiguracija, odnosno skala. Nismo ni mi u Trans Audiju radili terce za VA seriju, posto je broj ljudi koji jos svira VA aranzere skoro zanemarljiv. Morao bi da probas terce za BK 5, postoji mogucnost da ce to da radi, s tim da ces eventualno u prvom Sys Ex stringu morati da mijenjas ID broj instrumenta. Kazem mozda jer proizvodjaci ponekad promijene taj ID broj za slijedece generacije svojih instrumenata. Ne radi se o cijelom Sys Ex stringu jer Roland ima svoj odredjeni i cvrsti Sys Ex string, vec samo o jednom broju u tom stringu koji odredjuje tvoj VA.

Morison 05.03.2014 21:23

Kao prvo, da proveris da li midi konekcija radi, isprogramiraj jedan taster u Midi Comander programu da uradi START ritma. komanda je: FAH
Ako pri pritisku tog tastera pokrene start ritma, dokazano je uspostvaljena konekcija.
Takodje, treba proveriti u parametrima klavijature da li je Rx (reception, midi in) omogucen za primanje ovih poruka.
Proveri da li klavijatura ima coarse tune za upper2 posebno i da li je to podesavanje globalno ili je user performance?

AcaG600 05.03.2014 21:42

Isprobao. :) Jedva da sam se snasao nekako da posaljem, jer prvi put se susrecem, ali i prima i salje podatke bez problema :) Evo slika, pa pricajte sta dalje, a za klavijaturu sto se tice Coarse-a, ima Coarse za Upper 2 i takodje ima i Fine odma pored. Idemo dalje :)

http://www.mediafire.com/convkey/42f...jau6ky75fg.jpg

http://www.mediafire.com/convkey/ade...xf35nk0afg.jpg

http://www.mediafire.com/convkey/70b...kaho1098fg.jpg

PS: Evo da ne uploadujem ponovo slike, posto sam negde vec pisao bio, evo na ovoj strani se vidi te opcije koje postoje na Rolandu u slikama :) http://www.yu-midi.org/forum/showthr...#axzz2v7hTszgV

Morison 05.03.2014 22:11

Podesi u midi podesavanjima da ti upper2 prima midi informacije na kanalu 6 (ako vec nije) posto je tako generisana sledeca komanda.
Komanda (sysex) za C dur-a mol gornju tercu bi bila:
F0 41 10 42 12 50 16 40 70 10 70 10 70 10 10 70 10 70 10 70 5A F7
Sa tim da coarse tune treba da bude (cini mi se, nisam uz klavijaturu) +4 za upper2.
Ajd pa javi sta si uradio!

AcaG600 05.03.2014 22:18

Upper 2 prima informacije na kanalu 6 kao sto si i rekao, tj. po defaultu je tako, ali mi nije jasno samo ako mozes da mi pojasnis gde da kucam ove brojeve F0 41 10 42....? Ako bi to mogao da objasnis, pa da odradim? :) Pozdrav i hvala unapred veliko
PS: Ili ako je lakse na PP da mi posaljes da ubacim na fon ta podesavanja od tebe, posto mogu da se ucitaju i da ih samo LOAD-ujem?

Morison 05.03.2014 22:25

Odaberes taster, ides button configuration i imas sysex, vec ima na pocetku F0 i na kraju F7 a ti upisi samo van zagrade (F0) 41 10 42 12 50 16 40 70 10 70 10 70 10 10 70 10 70 10 70 5A (F7)
Ako je sve ok, kada posle toga stisnes taj taster koji si isprogramirao, rastimovace ti upper2.

AcaG600 05.03.2014 22:44

Jel' ovako nesto? :)

http://www.mediafire.com/convkey/6c6...evdvtrqffg.jpg

http://www.mediafire.com/convkey/631...agja660lfg.jpg

Jedino sta sam zamenio je Channel na 6 koji je bio na default na 0 i ove gore brojeve sam upisao sve lepo kako treba jedan do drugog, jer ne postoji mogucnost da se odvoje :) Posle se samo upali to prvo dugme i to je to? :)

Morison 05.03.2014 22:57

Tako bi trebalo, probaj pa javi. Nisam siguran da li je potrebno upisati midi kanal tu gde si ti upisao 6, ostavi ga da bude nula. Sysex informacija vec ima dodeljeno da se odnosi na sesti kanal.

AcaG600 05.03.2014 23:22

Probao i pravo da ti kazem, "*ebem li ga" :) Namestio ovako kao sto si mi rekao, i stavio na 0 i na 6, e sad neki put mi "nesto" promeni, ali neki put ne, izgleda da mi predstoji malo detaljnije upoznavanje sa svemu ovome sutra, pa cu sutra da pogledam sta i kako mogu da uradim i da shvatim, pa cu onda da probam. "Kao da lici na tercu", Coarse na 4, Fine na 1, ali opet, hmm....Videcu sutra :) Hvala jos jednom na pomoci, i ako jos nesto treba, slobodno napisi, pa cu sutra da probam i da vidim, mora da se sredi nekako, hehe, jer svi parametri su zadovoljeni, samo da se malo udje u stos :) Pozdrav

calevh 06.03.2014 00:56

Roland Va serija, kada pričamo o Scale Tuning, beleži u Globalnim opcijama, ne po performansama. Tj. postoje tri mesta za memorisanje, koja opet ne mogu se snimiti u okviru performanse, već se moraju ručno menjati. Tako da mislim da iz tog razloga neće ići ovo sa Va serijom. Ako i bude išlo, biće izvodljivo za samo 3 različite skale, koje će se morati ručno menjati. To je isto slučaj i kod Gw 8.

tranzit 06.03.2014 01:41

To o cemu pises nema veze sa ovim o cemu se radi kod Midi Commandera, ovo uopste nema veze sa tim sta se moze editirati na samom instrumentu jer se ovdje radi o slanju Sys Ex podataka spolja, dakle onih podataka do kojih ne mozes doci u editoru samog instrumenta. Ovo je, da ga tako nazovem, pomalo ili malo vise, drugi "svijet", odnosno jedan daleko dublji i detaljniji editing. Iz tog razloga uopste nije bitno sta se moze, a sata ne moze u samom editoru instrumenta i iskljucivo je vazno sta se moze, to jest, koliko je proizvodjac dao informacija o Sys Ex podacima instrumenta. Ne obracaj paznju na ono sta mozes naci u samom instrumentu kao parametre. U sustini mogu sa 100% sigurnoscu da tvrdim, da ne postoji midi multi-mode instrument, kod kojeg nije moguce napraviti tercu, kvintu, kvartu ili vec sta kome treba kao prateci glas, a jedini uslov je znati, odnosno imati Sys Ex specifikacije instrumenta. Sys Ex je tako reci, najvisi stupanj editinga jednog sound modula. Ukoliko se ovaj protokol zaista poznaje, tercu ili bilo koji drugi interval je moguce uraditi za bilo koji instrument u roku od desetak minuta uz pomoc Sys Ex podataka. Prije nekih petnaestak godina sam, tada naravno bez pomoci App-ova ali na slican nacin preko Sys Exa, radio za Yamahine aranzere, zamisli sta se danas moze uraditi uz pomoc spoljnih pomagala.

sale_band 06.03.2014 07:46

Ah, te terce...

Sent from my HTC One XL using Tapatalk

momo 06.03.2014 09:55

Nigde ne pročitah možda sam propustio,da li je komunikacija moguća dvosmerno.tj.biraš performance na bk a on bira dugme na androidu koje bira tercu...I da li je to spojeno na usb to host na bk?
Još me zanima ako to sve može da li to može da radi u pozadini a da se android tablet koristi za tekst?
Da jedan od tih tabova ima reader za .txt

Morison 06.03.2014 10:44

Tranzit je sve rekao, ovo je drugi svet...Dakle, ideja je da ono sto inace ne bi mogli u samoj klavijaturi da podesimo, mozemo preko sysex komandi.
@Momo
Sto se tice tekstova, ja koristim UnrealBook za iPad gde mi izabirom teksta odmah otposalje i sysex midi komandu. To znaci da jednim klikom mogu da izaberem i tekst i user performance i skalu ako tako zelim. Takodje, u istom programu je moguce napraviti virtualni taster (ili vise njih) koji moze biti smesten na bilo kojoj stranici teksta a koje ce sluziti za raznorazne sysex midi komande. Manipulacija na nastupu se onda svodi da se sve pretrazuje na iPadu a klavijatura je tu samo da se svira na njoj. Na BK seriji se koristi USB koji se nalazi pozadi i koji je prakticno namenjen za USB-to-MIDI konekciju.

sale_band 06.03.2014 11:25

@Morison Koliko dugo ti je uzelo da sredis UnrealBook, tj. tekstove I SysEx komande I da li je to izvodljivo na iPad mini???

Trenutno koristima iPad samo za tekstove jer mi je prakticno da .txt fajlove ubacujem preko dropboxa na kompu a u iPadu se pojavljuju automatski...

Takodje, imam vec UnrealBook reader ali me nervira sto tekstovi moraju biti u pdf formatu...

Boban010 06.03.2014 12:53

Nisam bas razumeo,da li mozes uz pomoc Sys ex poruka da rastimujes ton koliko hoces,za 2-3 stepena ili samo za pola stepena?

Morison 06.03.2014 12:58

Pa sad, koliko vremena treba je relativna stvar. Kad se jednom udje u stos to ide posle vrlo brzo. Da napomenem, potreban je camera connection kit kako bi iPad komunicirao sa klavijaturom. Kada kupujete camera connection kit, obratite paznju da kupite odgovarajuci za vas iPad jer postoje dva standarda, zapravo dve vrste konektora na iPadu (stariji i novi).
Tacno da je potrebno da odradis sve tekstove u PDF pre svega.
Nasao sam besplatno programce (cute pdf writer)koje iz Word dokumenta na klik prekonvertuje u PDF. Odmah takav prekonvertovan fajl snimim u kompu u folder koji automatski salje na dropbox. UnrealBook je vec linkovan sa mojim dropbox nalogom i u dva poteza uvezem u UnrealBook sve novo dodate tekstove.
Tekstovi su mi sredjeni po zanrovima (set listama), svaki tekst vuce odredjenu performansu. Ima tu posla ali, po mom misljenju, vredi truda za ljude koji rade na ovakav nacin.

calevh 06.03.2014 13:49

Što se tiče Va serije, koliko sam ja skapirao iz Morisonovog posta, da to nije moguće na Gw8, pošto on Scale Tuning beleži kao globalnu opciju a ne po performansama, isti slučaj je i sa Va serijom, zbog toga sam pretpostavio da to neće ići na Va, makar ne onako kako nama treba. Ne sumnjam da se može napraviti, ali, da li se može snimati u okviru performanse, za to već nisam siguran.

Morison 06.03.2014 17:02

Scale Tuning nije problem, to sada resavamo sysex komandama. Problem je sto tonove moramo za upper2 da popnemo ili spustimo za tercu kroz coarse tune, razlicito za donje i gornje terce pa je ta funkcija potrebna da bude u performansi....
Kroz sysex komande ton mozemo da rastimujemo za jedan poluton.

tranzit 06.03.2014 20:07

... sto naravno steti kvalitetu tona jer zalazi u sintezu samim tim, sto se u biti, time obavlja microtuning samplova. Te terce su u sustini kompromisno rjesenje.

Postoji sasvim drugo rjesenje koje "ne dira" sampl, to jest ne obavlja microtuning, tako da i kvalitet samplova ostaje onakav kakav je i inace. Ovo drugo rjesenje radi na sasvim drugoj bazi. Vec sam napomenuo da sam prije petnaestak godina radio terce za Yamahine aranzere na bazi Sys Ex komandi koje takodje zadiru u sintezu jer se zasnivaju na microtuningu pojedinih tonova i to tada bez ikakvih pomagala sa strane, jer ih nije ni bilo. Ove terce i dan danas ljudi imaju u svojim Yamaha aranzerima. Medjutim, nikada nisam ni sam bio zadovoljan tim kompromisnim rjesenjem ali tada se nije moglo drugacije. Danas, naravno to vise nije nikakav problem jer su se u medjuvremenu stekli uslovi kojima je moguce obaviti midi routing nota, a ne microtuning kojim se zalazi u sintezu a samim tim i u kvalitet sounda. Iz tog razloga je moguce uraditi terce za bilo koji instrument, bez obzira na njegov Sys Ex sustav jer je on u ovom slucaju totalno nebitan. Za Trans Audio terce nije cak bitno ni da instrument posjeduje USB to Host interface, sto znaci da cak i oni najstariji instrumenti mogu imati tercu a jedino sto je uslov je multi-tibralnost instrumenta.

Trenutno vrijeme na Forumu 04:52

Forum Yu-Midi.org pokreće vBulletin 3.8.1 (Deutsch)
Copyright ©2005 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd. .
Prava zaštićena od strane www.yu-midi.org