YU-MIDI Muzički Portal - Muzičarski forum

YU-MIDI Muzički Portal - Muzičarski forum (http://www.yu-midi.org/forum/index.php)
-   Roland (http://www.yu-midi.org/forum/forumdisplay.php?f=13)
-   -   Roland BK-9 (http://www.yu-midi.org/forum/showthread.php?t=25024)

Boban010 29.05.2015 21:28

@Morison
U vezi Tempa i zakljucavanja,na BK5 postoje opcije (citao sam manual) preset,auto i lock.Da li ima ovih opcija i kod BK9 i kako uticu na promenu performansi i tempo ritma?

Morison 02.06.2015 23:29

Postoji ova opcija i na Bk9.
Ako stoji na PRESET to znaci da ce ucitavanjem ritma pozvati default tempo koji je ublezen u ritam.
Ako stoji na LOCK (koji mozes da aktiviras i deaktiviras zadrzavanjem tap tempo tastera) zadrzace se tempo od poslednjeg sviranog ritma.
Ako je AUTO onda ce se ponasati na sledeci nacin: ako ritam ide, bez zaustavljanja, onda ce nastaviti u istom tempu kao i poslednje sviran ritam (kao da je LOCK aktiviran) a ako zaustavimo ritam pa izaberemo drugi, pocece u default tempu tog novog ritma (kao da je PRESET podesavanje).

nesaband 02.06.2015 23:50

@Boban 010 @Morison

Mozete li da mi kazete gde se nalazi u uputstvu za BK 5 nalazi taj tekst u vezi opcija za tempo.Ja sam malo pogledao uputsvo na nasem jeziku i nisam nasao.

Boban010 02.06.2015 23:58

Neso imas u Performance edit,pa arranger settings i tu imas Tempo gde stoji Preset.Ovde mozes da menjas i Auto i Lock...
@Morison
Da li ovo znaci da bi sa Auto podesavanjima mogao da menjam performanse bez zakljucavanja Tempa(bez uticaja na tempo) dok ide ritam?

nesaband 03.06.2015 00:07

Jel tu mogu da izaberem kako ja zelim da bude postavka i da je tako snimim u poseban performans ili mora svaki put kada to zelim da ulazim u performans edit?

Boban010 03.06.2015 00:47

Neso,to podesavanje je vezano za tu performansu u kojoj si ga snimio.Mozes ga snimiti u svim performansama ponaosob,dakle ovo nije globalno podesavanje.

nesaband 03.06.2015 01:30

E sad mi dodje da se isclanim sa foruma.:lol:

Sad si mi dao domaci zadatak da pravim nove performase za neke odredjene pesme.#o

Definitivno cu se roknuti.

Aj kad si mi vec dao domaci zadatak ajde onda i napisi mi spisak tih pesama koje ti padnu napamet pa da pocnem da polako pakujem od sutra te performanse.

Ja sam do sada koristio za takve pesme jednu performans listu gde sam za odredjene stylove ima namestene razlicite brzine.

Morison 03.06.2015 09:41

Zanimljivo je da ovo nije vezano za performansu, iako stoji u performance edit. Slicno kao i lock tempo, ovo je GLOBALNO PODESAVANJE. Kada prelazite iz performanse u performansu tempo ce biti zadrzan jedino ako je aktivan LOCK, ako je AUTO onda ce svaka performansa vuci svoj tempo.
Ako stoji na AUTO, zadrzavace tempo samo ako idemo na fabricke ritmove ili usb za korisnicke ritmove direktno, ne kroz performanse, i to ako ne prekinemo predhodni ritam (start/stop). Ako stanemo na kratko, promenimo ritam i pustimo sledeci ritam, tempo ce biti default.
Jedna zanimljiva fora je da, sa AUTO podesavanjem (no isto tako i sa LOCK), mi uvek mozemo preci na drugi ritam bez zaustavljanja, on ce tada zadrzati predhodni tempo a ako bi nam ipak trebao default tempo, dovoljno je da stisnemo oba TEMPO tastera istovremeno gde ce momentalno vratiti (resetovati) default tempo.
Dodato:
Neso, posto ti trebaju, ako sam dobro razumeo, isti ritmovi sa razlicitim default tempom, zar nije najlakse (s obzirom da imamo neogranicen broj mesta za ritmove) da isti ritam snimimo pod drugim imenom i u svaki promenimo default tempo? Na primer, imam rumbu koju na kompjuteru prekopiram dva puta i nazovem ih na primer Rumba 95, Rumba 102 i Rumba 110. One ce, zbog imena, stojati jedna do druge kada ih ucitam kasnije u BK.Onda ucitam u BK svaki ritam, odem u MAKEUP TOOLS i tamo pod COMMON settings promenim za prvu rumbu da mi default tempo bude 95 BPM i tako je snimim, za drugu 102 BPM....

nesaband 03.06.2015 10:41

Morisone,nisi me razumeo.Mislio sam na pesme koje imaju u svom aranzmanu vise ritmova a tempo je isti.
Recimo .7/8 i Orijental,ili rumba i dvojka.
U stvari kad bolje razmislim,moj sistem rada za takve pesme je dobar i bez te funkcije o kojoj smo diskutovali posto ima nekih pesama gde tempo nije isti.
Recimo za pesmu "Jedno pismo jedna suza" imamo dvojku koja je u tempu oko 100,rumbu koja je 110 i orijental 123.

Ja sam napravio jednu performans listu sa vec pripremljenim tempom za takve pesme i to na taj nacin kod mene funkcionise kako treba.

To je nesto slicno onome sto si mi predlozio tako da tu imam dve dvojke u razlicitim brzinama,dve rumabe,dva orijental itd itd.

Boban010 03.06.2015 16:18

Dakle da rezimiramo,nemoguce je prelaziti iz performanse u performansu a zadrzati Tempo bez Lock Tempo funkcije(naravno uz zakljucan ritam)?
Ovo umnogome otezava rad samo sa performansama(sa otkljucavanjem i zakljucavanjem) bez direktnog pozivanja ritmova...
Ako tome dodamo da ne mozemo putem Midi commandera pozivati korisnicke ritmove jer se nalaze na USB,moji planovi padaju u vodu...
Ispravite me ako gresim.

Morison 03.06.2015 20:43

Pojasni nacin rada koji si ti zamislio, nisam siguran da sam razumeo u cemu je problem?

Boban010 03.06.2015 22:34

Evo ovako,50-tak performansi u Commanderu,a "ispod" svake performanse razlicit ritam.Otkljucam ritam,odaberem odgovarajucu performansu sa odgovarajucim ritmom,zakljucam ritam i sviram.Pri tome zelim da u toku svirke menjam performanse na Commanderu kao boje.
Pretpostavljam da kad bi tako uradio bez zakljucavanja Tempa brzina ritma bi se promenila prilikom promene Performanse pri podesavanjima Preset i Auto?
Sta hocu da izbegnem?Dovoljno je zamorno otkljucavati i zakljucavati ritam(ajde na to sam naviko) ali ako moram i tempo da zakljucavam,to mi dodatno oduzima vreme....
Molio bi da ko ima Bk9 istestira ovo,malo mi je nelogicno da kod AUTO podesavanja Tempa moram da zakljucavam isti pre promene performansi.
Isto mi je nelogicno da se ova funkcija nalazi u Perf.Edit a da je Globalna funkcija....

Morison 03.06.2015 23:11

Ne bih pisao da nisam vec testirao.
Mozda me nisi razumeo, pronasao sam nacin da napravis performanse (boje) koje kada ih pozoves ne menjaju ni ritam ni tempo, jednostavno bi pozivanjem (na samom BK ili tasterom na tabletu) performanse pozivao odredjenu boju a ritam nastavlja kao da se nije nista desilo.
Dakle, napravis posebne dugmice za performanse koje su samo boje a posebno napravis performanse koje su boja+ritam. Kad ti treba boja, menjas ih bez ikakvih uticaja na ritam, a kad izaberes performansu sa ritmom ona ce ti pozvati neku inicijalnu boju, ali ako hoces da promenis ritam a da ipak zadrzis boju, jednostavno samo zakljucas boju...
Takodje, ove performanse sa bojama mozes tako isprogramirati da budu i terce, bez da ista programiras na tabletu...tako da, sve u svemu, mozes funkcionisati i bez tableta (biras perfomanse putem favorite ili numeric metode).

Boban010 03.06.2015 23:24

Ako sam dobro shvatio na opisani nacin ne moram nista da zakljucavam,potrebna su mi dva "screen-a" na tabletu jedan sa Performansama sa ritmovima i drugi sa Performansama bez ritmova?
A onaj drugi nacin sto sam ja opisao sa zakljucavanjem,to ne moze?

Morison 04.06.2015 10:21

Upravo tako. Moze na dva screen-a, a recimo ja sam na Ipadu koristio dva razlicita programa (posto se lako prelazi iz program u program koji su aktivni prevlacenjem sa cetiri prsta ulevo ili udesno). Jedan program mi je za tekstove gde svaki tekst vuce svoju performansu a u drugom programu su mi samo boje. Stvar je ideje i organizacije.
Sto se tice AUTO i LOCK dakle razlika je sto ce LOCK zakljucati tempo pri promeni performanse a AUTO ce zakljucati samo ako ritam nastavi da ide a ti predjes u drugi ritam (na usb-u ili fabricki ritam).

SMusic studio 08.06.2015 00:34

Mnogo mi je bezveze funkcija biranja real time partova.

Recimo, sviram samo klavir na UP1 i u toku pesme uključim Lower part gudače. Posle toga ostaje Lower aktivan na levom ekranu. Ja po navici u toku pesme kada prelazim u refren hoću da prebacim UP1, recimo na ac gitaru stiskanjem samo tastera od grupe gde su gitare i gde mi je zabeležena ona poslednja izabrana a to je baš ta ac gitara. Tada se promeni zvuk u Lower partu koji je bio aktivan i ode sve dođavola, nema ni gitare ni ništa više od te pesme, pogubim se. Ovo mi se desilo bar 100 puta i nikako da se naviknem da kada uključim Lower ili UP2 u toku pesme taj poslednji uključeni part ostaje aktivan i svaka promena boje menja boju u tom aktivnom partu, a ne kao do sada na svim predhodnim modelima na UP1 koji je prioritetan. Ista glupost se dešava i sa UP2, a ako uključim u pesmi naknadno i Lower i UP2, onda tek nastaje totalna konfuzija. Nekad moram da stisnem UP1 i 2x da bi on postao aktivan.
Ovo je samo gubljenje vremena u svirci i idealna prilika da se dekoncentrišeš sa sviranjem i pogrešiš, jer obavezno zakasnim ili mi odu par taktova od pesme dok ja ispritiskam da mi se vrati UP1.

Zašto su ovo uradili, na predhodnim serijama to nije uopšte bilo tako, mogao sam da uključujem i isključujem partove u toku pesma kad sam hteo i uvek mi je ostajao aktivan UP1 dok ja posebnom komandom ne izaberem koji part treba da bude aktivan. Ovo je glupost neviđena...

Znam da su stavili mogućnost da podesiš na jednom assign tasteru UP1 <--> UP2, ali i to je potpuno bezveze kada se tu umeša i Lower part. Moram da mislim svaki put kada uključim neki drugi part "hej, pazi, vrati da je aktivan UP1, inače ćeš pogrešno izabrati sledeću boju". Ovo stvarno opterećuje, majke mi.

nesaband 08.06.2015 09:25

Ni meni nije jasno zasto su napravili takvu glupost.To stvarno otezava i usporava rad uzivo.

Ima li nacin da uper 1 bude uvek ukljucen kao glavni upper?

SMusic studio 08.06.2015 09:58

Po ovome ispada da ni jednu pesmu ne možeš normalno live da odsviraš ako joj nisi sve predhodno podesio i snimio u performance. Nekada mi se svira u određenoj pesmi baš neka druga boja, a ne predviđena i nekad bih ubacio Lower, a nekad ne i zato je nemoguće da imaš performance za sve pesme sa svog repertoara. Nekad moraš neku da odsviraš "u hodu", a sa ovim glupostima to ispada totalno konfuzno i umesto da se bavim akordima, pevačem, solo deonicama i aranžmanima sa varijacijama, ja mučim muke sa operativnošću u sred pesme.
Ovo bi trebalo, ako je ikako moguće, staviti Rolandu kao veliku primedbu za ispravku u nekom budućem UPDATE-u, ako će uopšte nešto i izlaziti, sve mi se čini da su digli ruke od ovog modela, kao što mislim da ni USER boje neće nikad da urade.
Voleo bih da se varam i da nije tako.

Boban010 09.06.2015 13:53

@SMusic studio
Ako odustajes od BK9,ja sam potencijalni kupac,naravno ako je cena povoljna odnosno Pirocanska!:lol:

SMusic studio 09.06.2015 14:33

Ko ga uzme - kajaće se, ko ga ne uzme - opet će se kajati:lol:

Prodao bih ga ja, ali me žao za FC-7 pedalu i 5000 ritmova. Ja sam ustvari kupio BK9 samo zato što sam imao tu pedalu za njega, a nju ne mogu sad da dam uz njega jer sam emotivno vezan za nju.:-??, pa ako prodam Rolanda, pedala mi ostaje da stoji bezveze, tako da sam rešio da zadržim BK9 zauvek (jer ću teško ikada da ga prodam). Što bi rekli neki, venčao sam se sa njim i ispade na kraju to gay brak. Vidiš i kakve simbolične boje dirki su mi na avataru:x

Boban010 09.06.2015 14:55

Auuu,ti si debelo zabrazdio! :D
Nije mi jasno sto si kupovao Fc7 pedalu kad istu mozes da naparavis za 10-tak eura?
Ja sam sebi pravio dok sam imao RA800 i svirao midi harmoniku...Od fino obradjenog drveta i nekoliko tastera prekidaca i eto.Inace pedala u sebi nema nikakvu elektroniku...

SMusic studio 09.06.2015 15:25

Nisam je kupio, dobio sam od devojke za uspomenu kada sam joj napisao i iskomponovao jednu pesmuB-). Tada sam imao Rolanda VA7.

Ajd da ne ofujemo više.
Dodato:
Nego kada sam već tu, da pitam...

Pošto nikada nisam do sada radio sa vokalistom, pokušao sam da ga povežem preko midija na BK9.
Na vokalistu znam da podesim koji kanal da prima, ali na BK9 ne mogu da se snađem uopšte. MIDI meni mi je totalno nejasan i komplikovan.

Kada stavim na vokalistu na ALL CH. on prima midi signal sa svih delova koje sviram, ali potrebno mi je da sa BK9 šaljem samo informaciju koji je akord iz leve ruke.
Probao sam da stavim na vokalistu da prima samo 11ch, to je Lower part (11ch), vokalist mi tada ne reaguje uopšte na midi signal i stisnut akord iz leve ruke. Lower part inače i ne koristim stalno. Verovatno i ne treba midi kanal od Lower parta da se šalje u vokalist.

Znači, pitanje glasi :
koju traku ili part da pošaljem sa BK9 da daje vokalistu informaciju koji akord trenutno sviram levom rukom i koji je to midi kanal ?
UP1 izlazi na 4.ch a UP2 izlazi na 6.ch, ali mi ne trebaju UP partovi nego akordi odsvirani samo levom rukom dok radi u split modu,tj. kada sviram sa aranžerom.

Šta treba da podesim u opcijama na BK9 u midi meniju da bi mi ovo radilo kako treba i da mi vokalist onda ispravno pravi harmonije glasa po akordima?

Boban010 10.06.2015 11:57

Probaj NTA kanal da postavis na Tx i na kanal koji ce da prima Vocoder-harmonizer...

SMusic studio 10.06.2015 12:07

Šta je to NTA kanal i gde se to nalazi u onom moru midi opcija?

Boban010 10.06.2015 12:27

U meniju MIDI pa Edit System..

SMusic studio 10.06.2015 13:16

Iskreno, ja nemam pojma da radim sa midijem. Na dosadašnjim aranžerima sam znao da podesim ono osnovno i klavijaturu sam koristio preko Cubase samo kao master. Koristio sam samo preko jednog kanala (obično ch4 gde je UP1) celu klavijaturu za VSTi boje i tako sam snimao u Cubase. Sve ostale kanale sam isključivao na Tx off i local na off, a Rx nikad nisam ni koristio niti sam povezivao na klavijaturi midi in.
Ovo sad, em mi je ovaj novi OS od BK9 totalno nov i nejasan, em ima milion opcija kojih do sada nije bilo, em sada hoću vocalist da povežem koji do sada nisam koristio, a kupio sam ga jer BK nema vocalist i treba mi zbog snimanja glasa u Cubase-u.
Uputstvo mi nije mnogo od koristi jer ne baratam osnovama u midi-ju, potrebno mi je samo koji kanal da isfiltriram sa klavijature da šalje vokalistu samo akorde iz leve ruke dok sviram pratnju sa aranžerom.

Evo tražim to po stranim forumima ceo dan, ali muka posao...
Dodato:
Citat:

Originalno postovano od Boban010 (Post 280895)
Probaj NTA kanal da postavis na Tx i na kanal koji ce da prima Vocoder-harmonizer...

U NTA meniju ima samo opcija za prijem midi informacija u Bk9 (Rx) i ne postoji mogućnost slanja (Tx) midi signala ka spoljnim midi uređajima, u ovom slučaju ka vokalistu.

Boban010 10.06.2015 18:17

Pretpostavljam da ovo znaci da BK9 ne moze upravljati radom nekog drugog arrangera...
Nista onda samo na lower i lower ti mora biti ukljucen u svim performansama...
Ili treca opcija bez ukljucivanja u Bk9 ako ti harmonizer ima sopstvene presete za skale ili mogucnost programiranja istih...

SMusic studio 10.06.2015 18:37

Ma ima skale, ali sam namerno uzeo ovaj vocalist sa midijem da bih ga povezao sa klavijaturom. Nemoguće da ne može i da mora preko Lowera, to nema smisla tako da radi. Svi dosadašnji Roland aranžeri su mogli da rade sa raznim vokalistima i ljudi su to koristili bez problema, ali niko ne zna još kako to podešavanje ide preko BK.

Sad sam postavio pitanje na jednom stranom forumu u vezi toga pa ćemo videti šta oni kažu, a nadam se da će uskoro da se ovde javi, možda jedini čovek koji može oko ovoga da mi pomogne - Deja Morison.

Morison 10.06.2015 23:26

Pored vec pomenutog Lower-a koji mora biti aktivan (moze biti utisan do kraja ako nam je nepotreban ali mora biti aktivan) i podesen da Tx za Lower bude ON i naravno podesen kanal koji nam je potreban....jedini drugi nacin koji sam isprobao je da za style partove sve ACC 1-6 aktiviramo Tx i postavimo na isti kanal na kome ce vokoder primati informacije o harmoniji. Na zalost, u nekim ritmovima, ne svim, ovaj drugi nacin moze praviti sitne greskice tako da je Lower metod pouzdaniji. Za sada nemam ideju da li moze jos neki nacin. NTA bi bio dobro resenje ali na zalost ne postoji podesavanje Tx za NTA....

SMusic studio 11.06.2015 00:17

Ok je to za Lower ali ako se svira trozvuk. Šta će se desiti ako u Loweru sviramo po jedan ili 2 tona i ako ne hvatamo pun akord? I šta ako za akorde (kao ja, a verovatno i mnogi drugi) na aranžerskom delu koristimo inteligent mod? Da li će to vokalist da prepozna kao akord ili samo kao pojedinačne tonove?:?
Večeras sam podesio i probao da pevam samo sa uključenim ACC1 na midi ch1 i svirao sam sa internim fabričkim ritmovima, uglavnom 8 i 16 beat. Čini mi se da je vokalist korektno radio, ali sam svirao prostije pesme od 4-5 akorda, klasika C-F-G-Am-Dm-E7...
Ne znam šta će se desiti ako se odsvira neki bluz, ili neki dim akordi, probaću i to kao zvuči preko midija i posle ću probati da li ima razlike kada se na vokalistu otpeva isto i u acapella modu sa ručno podešenom skalom, mada ja nisam nikakav pevač, pa možda i neću primetiti gde ima a gde nema falša jer ga u mom pevanju ima skoro svuda,%-(a dobri pevači su uvek u deficitu da se pronađu.

U principu i blaže rečeno, ako je ovo jedini način, razočaran sam ovakvim rešenjem slanja midi informacija vokalistu sa BK9 i još jedan od propusta u njegovom softveru. [-(

Dejo, hvala na pomoći.

Boban010 12.06.2015 00:30

Ajde ako vas ne mrzi dajte demo bas gitara od broja 0321 do 0326...

SMusic studio 13.06.2015 00:45

Izgleda da radi vokalist korektno na Lower kada se odsvira prva root nota iz akorda (dur) i prva sledeća iz trozvuka molskog akorda (mol).

Znači reaguje normalno kao da sviraš ceo akord na sviranje jedne ili dve note kao u inteligent modu, samo što Lower mora da bude uvek uključen, kao što je rekao Morison, pa makar bio i skroz utišan. Lower je kod BK9 na 11. midi kanalu.

COOL !B-)

Boban010 17.06.2015 18:43

Ajde kolega daj te basove da cujemo,necemo ti nista!:D
p.s.Cena za BK9 je pala za jos nekih 30-tak eura tako da sada Roland BK9 moze da se nadje u Italiji za 1469 eura!

nesaband 17.06.2015 19:14

Sta si navalio na te basove =)),ionako ces koristiti picket bas koji te potseca na onaj koji je bio iz G 800.
Imas bre mfx_e i ekvilajzer,mozeš da napravis bas kakav ti zeliš.

Bas ides u najsitnija crevca.

A sto se tiče cene ajde da vidimo koliko mi to godina kaskamo za Evropom =))

Verovatno ce kod nas da pojeftini za 1.000 godina,a mozda tad i poskupi :lol:

Boban010 17.06.2015 21:25

Pa ja bi kupio G800 da hocu taj bas.Ovo naravno ne znaci da je on los vec samo da je zastareo,retro itd...
A ovo sa cenom je jedan od glavnih razloga zasto Roland nazaduje kad su u pitanju arangeri...
Mada,mislim da je stigao trenutak,da kazu-ovo je kraj vladavine Korga,iskreno se nadam, sledecim pro arrangerom.

Boban010 10.07.2015 09:59

Samo da javim da je cena za BK9 pala za jos citavih 100 eura pa se na italijanskom ebay-u moze kupiti za 1369 eura! Upitanju je nova klavijatura sa garancijom iz muzicke kuce u Torinu. Moguca je isporuka za Srbiju!
Naravno,kod nas su jos uvek prisutne astronomske cene od 2000e...=))
Ko je lud neka izvoli!

dmmacak 10.07.2015 14:29

Steta sto je operativnost komplikovanija od Korga i Yamahe. Probao sam je u radnji, dirka i zvuk su extra

sinisa 10.07.2015 18:27

Sto komplikovanija? Mislim da je sve stvar navike. Po meni je dosta jednostavnija za sredjivanje ritmova i preformansi nego korg ili yamaha.
Kad uradis prefomanse i slozis ih u listu nema nista jednostavnije sva podesavanja pozivas jednim klikom.. Meni licno se jednino ne svidja kako su odradili ekran,recimo sto nisu stavili bar isti kao na G70 ili E80 .

dmmacak 11.07.2015 01:04

Citajuci ovde po forumu stekao sam utisak da je komplikovana za brzo menjanje stylova i boja odnosno tezgarenje. E sad jesi u pravu ja je nisam ni kako treba isprobao a vec nesto pisem protiv klavijature, za to se izvinjavam.
Imao sam ranije GW8 i po meni ta klavijatura nije toliko operativna kao Korgovi, Yamahe ili raniji modeli Rolanda. Pa sam predpostavio da i BK-9 radi na slicnom principu pozivanja Stylova i zvukova.

Boban010 13.07.2015 08:00

Uz Midi commander Roland BK9 ne moze biti komplikovan.Vec sam pisao o tome na koji nacin bi ja upotrebio ovu aplikaciju uz BK9.Cak sta vise bio bi jednostavniji od bilo kog Korga ili Yamahe...Jednostavno zamisli 50 stylova(performansi) za brzo biranje na samo jednom screenu...

Trenutno vrijeme na Forumu 13:33

Forum Yu-Midi.org pokreće vBulletin 3.8.1 (Deutsch)
Copyright ©2005 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd. .
Prava zaštićena od strane www.yu-midi.org