YU-MIDI Muzički Portal - Muzičarski forum

YU-MIDI Muzički Portal - Muzičarski forum (http://www.yu-midi.org/forum/index.php)
-   Yamaha (http://www.yu-midi.org/forum/forumdisplay.php?f=14)
-   -   Yamaha Tyros 5 (http://www.yu-midi.org/forum/showthread.php?t=26096)

casper 09.10.2015 03:06

<iframe width="560" height="315" src="https://www.youtube.com/embed/qPchf4UGtCo" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Njemu ne treba velika bina, ne stvara buku kao veliki bend, djeluje nenametljivo i uklapa se u ambijent na način da ne narušava "intimu uzvanika". Rekli bismo, čovjek korektno radi posao.

S druge strane ... više od pola onoga što se čuje izlazi iz pratnje (matrice), sound real gitare nikada neće zamjeniti tipka u kombinaciji s pitch-em, ovakav nastup izgleda smiješno svakome tko se iole razumije u glazbu, a instrument na koji svira je samo obična i skupa igračka kojom ostvaruje sve što je opisano u gornjem odlomku. ;)

Koncepcija aranžera je takva da zadovolji svoju namjenu i tražiti od njega da ima karateristike studijskih sprava je nerealno. Barem ne za ovu cijenu koliko sada košta. Monotonija aranžmana koja se nalazi u pratnji i njena predvidljivost se ne može izbjeći ali se djelomično može umanjiti. Tko nije vičan izradi vlastitih stylova, postoje firme koje to rade vrlo dobro. Plati pa vozi.

Nije toliko bitan promjer zvučnika. Bosse L1 s dvije 8-ice u basu radi savršeno, čuje se svaka sitnica. Nego, potrebno je koristiti sustav koji će biti kvalitetan, optimiziran prostoru, broju ljudi i načinu svirke kako bi reproducirao sve ono što mu Tyros "šalje". Sužavati zvučni opseg editom elemenata u klavijaturi, sviranje u mono modu, ubacivanje nekih "ping-drong" samplova da bi se dobio bolji sound na staroj SX300 je potpuno krivi pristup i degradacija kvalitete koju nudi Tyros.

Mislim da se od aranžera općenito, bez obzira o kojem se brendu radi, ne može očekivati da će ispuniti želje i potrebe svakoga od nas. Niti možemo očekivati da ćemo tako svirajući dostojno zamjeniti dinamiku i kvalitetu jednog banda. Volim reči da smo mi aranžeristi prije svega zabavljači, a tek onda muzičari. Nekada davno, kada su se na dvorovima organizirale zabave, svirali su muzičari, okolo su skakale dvorske lude i zabavljali su plemiće. ... to je bilo jako, jako davno ... a onda su izmislili prvi aranžer pa je umjesto svih tih silnih "zabavljača i skakača" nastupio jedan obični One Man band. :D

darko87 09.10.2015 08:18

Cisto da kazem da yem na SSD memoriji radi jedno 50% posto bolje ,brze ucitava brze se podize sam program cak i prebacivanje semplova ide brze....

Alen P 09.10.2015 10:08

Nemoj majstore tako... Svi smo mi zabavljači, vrsta glazbe koju sviramo namijenjena je zabavi, samo što još mi imamo cilj: što više love. Znači, ako 'zabava' uspije, postoji mogućnost da dobijemo neku lovu '+'.

I u bandu gdje svira četvorka, klavijaturist koristi i sax koji nije live, i acc. gitaru, i trubu, brasseve, harmoniku. Prošla su davno vremena kad je tip imao Hammond i Roland Jx3p. Nakon toga je sve emulacija stvarnih instrumenata. I sva ta tehnika nema veze s znanjem, s mnogim muzičarima koji zaista sviraju impresivno. Pa čak arrangere.

I odlični klavijaturisti u odličnim bandovima se dive OMB klavijaturistu ako isti zna svirati.

Što se tiče monotonije, evo jedan savjet za one koji sviraju uživo: ja sviram s opcijom fingered on bass. Na taj način isti ritam može u više pjesama zvučati drugačije jer će bass svirati druge tonove. I jedna ogromna prednost, je ta što je pjesmu moguće skinuti ne samo sa točnim akordima, već i s točnim basom.

Da bude jasno, ja bih najradje da sviram u bandu, ali situacija je kakva je. 90% sviram sam a ima tek 30 gostiju. A kaj ćeš kad žele živu glazbu...

Dečki uživajte u četvorkama, peticama, to su fantastični instrumenti koji odlično zvuče, mogućnosti su im za naše zahtijeve fantastične. ;)

tyros2 09.10.2015 10:47

Citat:

Originalno postovano od casper (Post 283290)
@tyros2 - kad obaviš nadogranju, javi da li ima kakvih ubrzanja po pitanju učitavanja.

Bez promjene......

dmmacak 09.10.2015 10:54

Ja koristim style touch i sviram manuelno bas, to dosta doprinosi dinamici sviranja, ali ziv bend je ziv bend. I zanimljivo je a i meni drago, kada sviram sa bendom dosta gostiju primete bubnjara. Ali sto kaze Alen P situacija je takva kakva je moramo se prigodjavati.
Ja cu sigurno posedovati jednog dana T5, nadam se da ce praviti neke akcje kao za predhodne modele. Preskup je.

Послато са GT-S7562 уз помоћ Тапатока

casper 09.10.2015 11:02

Pisanjem nisam niti mislio omalovažiti OMB kao "formaciju". Potpuno se slažem s Alen P kada kaže da je kompleksinje i teže nastupati sam. Pričao sam s kvalitetnim klavijaturistima i svi od reda koji nisu tašti i kažu realno što misle, skidaju kapu nama koji radimo posao "jedan za četiri".

Ja osobno nikada ne bih mijenjao koncepciju nastupa i svirao u bandu. Pod time podrazumjevam isključivo svirku za novac, a ne za vlastiti gušt. Sve prednosti koje donose četiri ili pet ljudi na bini padaju u vodu onog trena kada se pojavi novac. :D Malo karikiram stvari ali na žalost, to nije daleko od istine.

Ipak, u ovoj temi mi se nekako čini logičnije pisati o karakteristikama klavijature, njenim ograničenjima, prednostima ili manama nego o ljudima koji stoje iza njih. Volim kada se vodi ovakva kvalitetna rasprava, argumentirano, bez predrasuda, isključivosti i s potpunim uvažavanjem svih koji sudjeluju u njoj. Dobro je čuti različita mišljenja i tuđa viđenja stvari jer se na taj način svi mi izgrađujemo i na neki način profitiramo. Zato neka mi ne zamjere kolege ako sam u zadnjih par postova malo "vulgarizirao pojam i lik jednog OMB-a". :D To nisam uradio slučajno, želio sam malo spustiti loptu na zemlju i realno prikazati našu ulogu u ovom globalnom i ružnom svijetu gdje se svatko pokušava izboriti za svoj dio kolača.

@tyros2 - na žalost, nema ubrzanja, ali dobra vijest je ovo sa SDD

@darko87 - kakav je proces ugradnje SDD-a, trebalo bi biti jednostavno, da li si ga samo formatirao ili je još nešto trebalo odraditi, u svakom slučaju ovo je odlična vijest, na žalost, pokazuje kako je Yamaha bila "malo škrta" u opremi ali i informacijama jer se ovo ne navodi kao moguća opcija

rolandx 09.10.2015 11:05

Citat:

Originalno postovano od Sky Net (Post 283305)
Dobro sredjena i izbalansirana klavijatura nece biti gluha NI NA JEDNOJ KUTIJI.

Nije tačno. Radio sam sa bendom koji je iznajmio ozvučenje... Dynacord 1600/1, kutije Laney. Užas. Kolega je svirao na T3... kao u bunaru da smo svirali. Nije ni pokušao da šteluje zvuk. U startu je digao ruke... Još nekoliko puta sa ,,brendiranim" zvučnicima ( tipa RCF, FBT...) imali smo problema. Verujem da je problem bio u zamenjenim komponentama jer ko zna šta je bilo u tim kutijama... Dakle nije istina da neće biti gluha ni na jednoj kutiji. Nadam se da si mislio na kvalitet zvuka a ne na postojanje zvuka uopšteno.

smuchac 09.10.2015 11:18

I ja sam mišljenja da je napredak Yamahe nedovoljno velik. Možda ne mogu a možda i ne žele jer im trenutno ne treba,možda čuvaju neke inovacije da vrate udarac ako im npr. Korg zapapri i sl a možda su i u šumi. :D Imao sam PSR 6300 davno,pa DGX 200,pa PSR 3000 i sad S 910. Od 3000 se broji koliko toliko ozbiljnost. Nju sam imao 5 godina i prebacio se na S 910. Svirao sam kratko T1. Zaključio sam da su razlike sitne,skoro zanemarivo malene. Sad kad vidim vasa iskustva,iako nisam svirao T2,T3,T4 ili T5, vidim da se moje iskustvo širi prema naprijed. Nadalje,aranžer možemo nazvati igračkom ali oni koji sviraju na njemu, za mene su jednako muzičari ako ne i više od onih koji ne koriste intro,outro,varijacije,padove,registracije,ots,pje vanje i jos 10 stvari više nego netko tko samo koristi klavirske tipke. To je *ebeni multitasking iako sve zvuči plastičnije i umjetnije od live banda. Vamo kod nas,slušao sam ovo dvoje,zovu se Matko i Brane. Kod nas sam uvjeren da su izmislili aranžersku svirku i bio sam bar na 10 svirki. Nema dalje. Jako je diskutabilno sve ovo ali najbitnije je da se kužimo a kužimo se. :)

Poslano sa mog GT-I9505 koristeći Tapatalk

darko87 09.10.2015 12:22

@casper a nisi me razumeo SSD sam instalirao na kompjuter i na njemu YEM,program sa nekih 10 GB semplova se dize za menje od 5 sekundi, na standardnom HDD oko 15-20 mozda i duze,sam proces prebacivanja semplova u klavijaturu je duplo brzi....E sad verovatno bi da SSD imam i u T5 ovo bilo jos brze mogao bih i to da testiram kad stignem...I da ako neko hoce da prebaci Yem sa svim podesavanjima na drugi racunar upali da vidi Hiden foldere ,C:\Users\darko\AppData\Local\Yamaha\Expansion Manager iskopira sve tu ,instalira yem na drugom racunaru,u isti folder udje tu paste ,program radi kao sat sa svim podesavanjima i ekspanzijama.

Sky Net 09.10.2015 12:22

Da T5 kosta 2000 eura, polemike ne bi ni bilo. A za pare koliko kosta, ne da bi trebao zvucati studijski, nego svemirski. Za taj novac se moze kupiti hrpa ORIGINALNOG softvera, i laptop, i karta, i midi kontroler. Jedino je jos problematicno da se sve to podesi da radi bez problema u real time. A prvi koji to urade, oznacice kraj ere svih ovih spravica. Korg je dobro krenuo sa Kronosom i SSD-om.

@rolandx naravno da mislim na kvalitet zvuka. Smijesno je uopste pominjati Bose ili sl..Dynacord, Fbt i Dsr su standard, bar ovdje. Pa se po tome treba i ravnati.

@casper, darko je mislio na SSD u racunaru. Kod mene je ssd vec tri godine, i zadnja verzija YEM-a se jedino dosta brze podize, ostalo je isto. Iako su se i prosle palile dosta brzo. Ssd u bilo kojem tyrosu nema smisla, jer su toliko napredni da im se hdd bode usb kablom unutra, tako da je bilo kakvo ceprkanje te vrste promasena investicija.

sent from my Lumia 930

casper 09.10.2015 13:25

"Soft-aranžer pioniri" su odavno prisutni, ali to nije tema ove teme. !!! :D

drzof 25.10.2015 21:30

Bitne razlike između tyros 4. I. Tyrosa 5. Verovatno je ova tema već postavljana al na telefonu tražim pa mi je nepregledno i sporo. Planiram da kupim četvorku al pronadjoh u oglasima peticu prilično povoljno. Zanima me da li postoji neka velika razlika u saundu ili je to nezanemarivo i šta je to zbog čega bi trebalo izdvojiti više para za peticu???

casper 25.10.2015 21:52

Ne znam koliko košta taj Tyros5 ali realna/tržišna razlika u cijeni je oko 50% vrijednosti.
Vrijedi malo utrošiti vremena, pročitati ovu temu i donijeti pravilnu odluku. A to možeš jedino sam.
Bitna razlika je u kvaliteti i broju tvorničkih soundova, u Audio Stylovima, načinu unošenja materijala (YEM), broju CUSTOM mjesta i još "nekoliko sitnica" u korist Ty5.

Ovdje pogledaš video, a ovdje tehničku usporedbu.

sxkn7 25.10.2015 22:25

ima i ova tabela koja upoređuje Tyros 2, 3, 4 i 5:

http://pianoandsynth.com/yamaha-tyro...ros3-v-tyros2/

Sky Net 17.02.2016 17:08

Juce sam morao vratiti sistem na racunaru u 11-ti mjesec prosle godine (tad sam pravio zadnji image sistema). Kad sam otvorio YEM, pokazalo se stanje iz tog perioda. Skopcao sam klavijaturu, i dalje stoji to stanje, iako sam u medjuvremenu pravio radikalne izmjene u sadrzaju. Postoji li neko rjesenje da se sadrzaj u YEM-u update-je shodno stanju u klavijaturi, ili je to jos neka od Yamahinih nebuloza.
Dodato:
Da budem tacniji - imam CPI file (fajl sa svim pakovima) sacuvan na stiku i na drugom disku. Koliko vidim, a ne vjerujem da to vidim, ne postoji opcija import CPI u YEM. Dakle, ako kojim slucajem nemate spasene pojedinacne pakove(kao ja), a ostanete nekim slucajem bez racunara/sistema - sjebani ste, iako imate pack fajl koji ste ucitali u klavijaturu uredno sacuvan sa svim podacima. Sama cinjenica, da prilikom paljenja YEM-a nema niti poruke da se sadrzaji ne poklapaju, pokazuje koliko je ovo retardiran i nepraktican princip, koliki je ovo promasaj, i koliko je Tyros 4 u ovom domenu nadmocan nad ovim najblaze receno idiotlukom. Jedino cemu sada mogu da se nadam, je da neko skonta kako rastaviti CPI file na sastavne dijelove (zasebne packove), a s obzirom koliko je to sve zapetljano, u to nesto cisto sumnjam.

casper 18.02.2016 00:19

Potpuno razumijem tvoju reakciju ali nisi u pravu kada za izgubljene podatke kriviš Yamahu. Trebao si napraviti backup u obliku CPF fajla, pospremiti ga na sigurno i sada bi imao materijal za daljnu obradu u YEM-u.

Ovaj CPI nećeš moći ni na koji način unijeti u YEM.

Sky Net 18.02.2016 01:12

Podaci nisu izgubljeni Casper. Hoces da ti postavim pack? Ne trebas me ubjedjivati. Da su majmuncine iz Yamahe normalni kao sto nisu, ovo svo sranje ne bi ni trebalo. Podaci su tu, zivi zdravi - eno ih u klavijaturi i na stiku, i na kompu. Samo zbog jednog smeca od softvera zvanog YEM ja ne mogu da im pristupim. Da ponovim jos jednom - sam fakt da se klavijatura uredno povezala sa YEM-om iako sadrzaji nisu isti?!, pokazuje koliko je to jedan glup softver. Editing u njemu je glup, njegovo postojanje je totalno suvisno, jedan bespotreban komad softvera izmisljen samo da bude predstavljen kao "novitet", koji niti olaksava stvari niti ih pojednostavljuje. I ne treba mi niko pricati sta je YEM niti kako radi, imam ga od kad i klavijaturu. Srecom imam dobro pamcenje, pa cu jos jednom sjesti, izdangubiti dooosta vremena, i uraditi sve nanovo. Ali mi ne pravdaj Yamahu, jos manje mi pravdaj YEM. Podaci su izgubljeni kada se klavijatura formatira, YEM obrise, i obrisu packovi. U ovom slucaju ja imam podatke, sve packove, u CPI fajlu s kojim mogu da se slikam, jer su u Yamahi dovoljno mutavi da ne pomisle da neko mozda moze ostati nekim slucajem bez podataka na racunaru, ili samog racunara. Isto kao kad spasim projekat u Cubase nakon exportovanja pjesme, i to je to - taj fajl projekta vise ne moze da se otvori. Nevidjena glupost. NEVIDJENA!!!

Sent from my iPhone using Tapatalk

casper 18.02.2016 01:28

1 Privitaka
Kažem ti, ljutiš se bez razloga na Yamahu, a izgleda da si pomalo ljut i na moju sugestiju kada tvrdim da je greška u tvom postupku.;)

Da si pažljivije pročitao manual, vidio bi na 10. strani opis kojeg ti očito nisi odradio. Da si ga napravio, sada ne bi ponovo skupljao materijale s raznih diskova i slagao vlastiti pack iz početka.

Sky Net 18.02.2016 02:39

Legendo, ja ne kazem da nema i moje krivice. Isto tako, ne moras me ubjedivati (niti to mozes) uopse u potrebu postojanja YEM-a - nismo u 98-oj godini. Niti je Tyros prva klavijatura koju imam, niti jedina na kojoj radim. Obrada podataka na T5 je UBJEDLJIVO najgluplji postupak za koji ja znam do sada. Necu da se ponavljam oko cinjenica, posto na ovom mjestu, ocigledno se ne moze reci da nesto u vezi Yamahe nije ok. Sve je super, sve krasno, i sve prakticno do p**** materine. Za sve ima rjesenje, cak i kad nema rjesenja. Nemamo se uopste vise potrebe raspravljati, jer rasprava niti je kontruktivna niti korisna. Casper, samo cu ti JEDNOM reci da nisi jedini koji imas mozak ovdje, i iako te mnogi smatraju "magom" za Yamahu, reci cu ti samo da ti je "sugestija" totalno bezvezna i bespotrebna. To sto si nasao stranicu u manualu, ne znaci da poznajes materijal niti tematiku, i uopste ne vidim potrebu da rasipas svoje "znanje" oko softvera sa kojim koliko ja znam, ni ne radis. Svako dobro.

Dodato:
Dosao sam sa svirke prije neka dva sata..i iskren da budem, nema spavanja nocas. Ceka me peglanje sa YE-B-om po ko zna koji put,cekajuci da se obavi famozni format..i evo naglas razmisljam. Jednu korporacija, koja u plasticno, jeftino kuciste, ugura HDD koji je spojen na maticnu preko USB-a, nagura fetusne audio ritmove, naprave izgovor da se ni custom voice ne moze obraditi u njoj nego te nakace na racunar kao idiota, prepakuju sadrzaj predhodnika i dodaju par novih gluposti i tako dalje i tome slicno. Moram priznati da su to umjetnici, koji uspijevaju za to sve naplatiti ogromne pare. Skidam kapu. I naravno, ja sam jedan od konzumenata. Ovo je zadnji put, da gubim vrijeme zbog ovakvih stvari. Zadnji. Nemam vise niti volje niti snage, a ponajmanje imam vremena za ovakvo dangubljenje i koprcanje. Iscrpio sam sve svoje resurse vezane za strpljenje i razumijevanje stvari koje su mi uz sav trud nerazumljive. Hvala Bogu i posla ima, jer je T5 za manje od godinu dana uveliko otplacen. To donekle umanjuje tragikomediju zvanu Yamahina politika, a ne umanjuje niti moze vratiti moje zivce i moje vrijeme. Umorio sam se od piskaranja po forumima koja ne sluze nicemu, od raspravljanja sa ljudima koja ne vode nicemu, nekih glupih virtualnih tenzija za kojima nema nikakve potrebe, a do njih dodje, burnih reakcija.. Ne cvatu ruze ni kod drugih firmi, nigdje i nista nije bajno niti savrseno. Ali ono sto sigurno znam, je da uz ovakve postavke i ovakav nacin rada na koji sam primoran, i o cemu sam pisao u mnogo postova - ovo je definitivno moj zadnji Yamahin aranzer za dugo, dugo vremena. Bar u danasnjem vremenu izbora ne fali. Toliko od mene na temu zvana Tyros 5.

smuchac 18.02.2016 08:19

Dragi,obojica ste praktički u pravu i to sve stoji. S druge strane,to ti ne daje ovlasti da si pomalo i bezobrazan s tendencijom na nešto gore. Nije Yamaha sveto tele niti je Casper gospodar prstenova, ali podcjenjivanje nečijeg znanja koje je uistinu opipljivo i nadasve korisno na ovome forumu gdje ga Casper u svi mi ostali,u skladu s onim koliko ga imamo,dijelimo.
Da skratim, digo si se na stražnje noge jer si frustriran i znam kako ti je. Oko toga sam već 15 godina (software) po kompjuterima i masu toga mi je pred očima nestalo em zbog mene,em zbog glupa softwarea. Malo smiri tenzije. Eto. Živio!

Poslano sa mog GT-I9505 koristeći Tapatalk

Alen P 18.02.2016 08:40

Eh...i ja bih bio ljut. Sve se radi da bude bolje, brze, 'pouzdanije' a zapravo je sve kompliciranije, gore, nepouzdanije. Da li su u pitanju auti ili sintevi, ista stvar. To je cinjenica a posljednji postovi su me osvijestili da moram sto brze napraviti novi back up jer za sad mi sve radi besprigovorno, nit ne razmisljam o hdd-u npr...a da se nesto desi mogao bih ljudima reci 'laku noc' i otici kuci. Nekada je jedan (po meni eminentan) clan rekao da za cca. 3000 eura klavijatura mora raditi od prve. Dakle, sto manje programiranja, vise vjezbe, vise sviranja.

ffb 18.02.2016 08:52

Ne znam tko je to rekao ali sa ovim zadnjim se slazem 101 posto.
Kao da mi je usao u mozak i procitao moje misli i zelje.
Tenzije treba smiriti po kratkom postupku jer ne sluze nikome i nicemu.
Pozdrav svima

tyros2 18.02.2016 10:28

Nebih da dolijevam ulje na vatru,ali u ovom slucaju kolega Casper je u pravu 100%.

Kao sto smo kod T2,T3 ili T4 radili na sredjivanju bilo cega,na kraju smo morali sejvati taj pack u samu klavijaturu da bi u buducnosti mogli nalodati isti.
Tako je I kod YEM-a.Posle svake dorade,prerade,pravljenja,caprkanja,cackanja ili sta vec,,,PACK se OBAVEZNO mora sejvati da nebi doslo do nezeljenih posledica u buducnosti.

Srdacan pozdrav!!!

romario 18.02.2016 10:34

Nije to stvar yamahe,svugdje nakon izmjena treba sejvati promjene.

Poslano sa mog HTC Desire 620 koristeći Tapatalk

VUNIMRAV 18.02.2016 10:48

Pratim temu i moram se uključiti.
Prvo moram reći da je naš "dobri duh" iliti Casper uvek u pravu i tačka!!!!
Drugo,naš kolega koji je nezadovoljan sa Yamahom je isto u tom delu u pravu,stvarno k-----njaju ti iz Yamahe,pre neki dan sam prisustvovao demonstriranju Pa4 i brate tamo ne treba maltene nikakav računar,ali jbg,to je Yamaha,pa ko voli nek izvoli.Nije u pravu jer je vidno nervozan malo oštrije "startovao" na Caspera,ima pravilo na forumu gde piđe da je moderator uvek u pravu,a Casper je u pravu dok ga ne izaberemo za predednika!!!
Sto se tiče tog yem o tome nemam pojma,ali sam menjao HD na mom T3 i po savetima Caspera sam uspešno sam zamenio hd i vratio stanje kako je i bilo bez većih problema,ali ponavljam slusao sam Casperove upute!!!!

casper 18.02.2016 12:47

Citat:

Originalno postovano od Sky Net (Post 287125)
...
Casper, samo cu ti JEDNOM reci da nisi jedini koji imas mozak ovdje, i iako te mnogi smatraju "magom" za Yamahu, reci cu ti samo da ti je "sugestija" totalno bezvezna i bespotrebna. To sto si nasao stranicu u manualu, ne znaci da poznajes materijal niti tematiku, i uopste ne vidim potrebu da rasipas svoje "znanje" oko softvera sa kojim koliko ja znam, ni ne radis. Svako dobro.

.....Umorio sam se od piskaranja po forumima koja ne sluze nicemu, od raspravljanja sa ljudima koja ne vode nicemu, nekih glupih virtualnih tenzija za kojima nema nikakve potrebe, a do njih dodje, burnih reakcija..

Nepotrebno se ljutiš na mene i uz to me vrijeđaš. Smiri malo loptu, a ako se ne možeš obuzdati, zaobiđi forum i poštedi nas "vitrualnih tenzija".

Trebao si pročitati upute za rukovanje s YEM-om i uraditi sve korake, posebno ona tri koja sam istaknuo malo prije. Trebao si prilikom svake izmjene podataka u klavijaturi kreirati novu backup datoteku (*.ppf) i pohraniti je na računalo kako bi mogao ponovo pristupiti editu postojećeg sadržaja. Trebao si ovu datoteku pohraniti na sigurno prije postavljanja novog sistema u računalo.

Nadam se da ćeš sada, kad budeš radio sve iz početka, odraditi i ovaj minimum radnji kako se ne bi doveo u istu situaciju. Jer, najlakše je okriviti cijeli svijet i okolicu kao opravdanje za vlastito neznanje i brzopletost.

sale_band 19.02.2016 06:19

Yamaha Tyros 5

Koliko ja kontam, ovde je problem u racunaru a ne u Yamahi...
Koji je razlog za "moranje" restoracije sistema na neki raniji datum?

Bilo je tu, pretpostavljam, osim Yem-a i nekih drugih instalacija i deinstalacija, krekovanih programa i verovatno surfovanja po sumnjivim sajtovima. Znaci, kolega @Casper nije nista kriv, a ti ga napadas jer ti je hteo pomoci...

Sky Net 19.02.2016 11:16

Postavio sam sasvim jednostavno pitanje - sta se moglo uraditi sa CPI fajlom, u kom su SVI podaci. Odgovor je jednostavan - zahvaljujuci Yamahi - nista. I dalje stojim iza toga da je YEM bespotreban program, da je rad u tom programu glup, i da je sav taj proces spor. Trebas biti vanserijski glup da napravis format (cpi) koji ni sam ne mozes otvoriti. To moje misljenje ne mogu promijeniti svi Casperi svijeta :) Nije mi bio potreban "savjet" da sam nesto "trebao" - to znam i sam, i zbog toga je bila takva reakcija. Izvini Casper.

Sto mi se vise obaveza gomila u zivotu, rad sa ovim mi postaje sve vise otezavajuci. Od kako sam poceo raditi na podacima da ih vratim, bar 7 puta sam morao cekati po 40 minuta. To je nista drugo do idiotizam. To je sve ono sto ne bi trebalo da bude sa spravom ovog cjenovnog ranga. Neko vece me pita kolega na svirci, sta da kupi (svira T2). Tyros 4 prijatelju, o 5 i ne razmisljaj, ako zelis da sviras. Ako hoces da kuci dangubis na kompu, e onda slobodno uzmi T5.
Iduci Yamahin aranzer cu uzeti jedino ako za njega ne bude trebao racunar da bi se moglo prdnuti na njemu, ako bude imao pravi parametricki EQ na kanalima, a ne ovu glupost od EQ-a kao sad, ukratko - ako rad na njemu bude funkcionalan i ako to bude ozbiljna prica. Zgadio mi se njihov princip, zgadila mi se njihova gramzivost. Pogotovo tehnoloski - 4 mala cipa u plocici flash rama naplacuju 300 eura. Samo mali off topic na ovu temu - posto su se ljudi snalazili sa drugim rjesenjima za ram na Motif-ima, Montage su ogranicili sa 1.7 gb fabrickog. Sto vam ga je - to vam ga je. Ne znam koga vise pokusavaju da naprave budalom, kad jedna dobra sound banka ima 500 mb. Al da ne duzim dalje.
Neko je pitao zasto restoracija - doslo je do korupcije c++ fajlova, a ne volim da krpim. Tako da imam sacuvanu sector by sector sliku sistema za takve slucajeve.

Milan$ 19.02.2016 11:27

@ sky net
Drugar mozes li iz prve ruke reci koliko su vece razlike u zvuku od tyrosa 4 do tyrosa 5? znam da ima one nove ritmove sa audio loopovima, ali oni meni bas i ne zvuce nesto, bar ne ovako na nekom prezentacijama kojima sam slusao...za ostala nazovi "unaporedjenja" na tyrosu 5 manje vise znam, ali me zanima, jel su poradili sta na konkretnom zvuku? isti sempl, isti ritam, ima li orgomne zvucne razlike? ja razmisljao o tyrosu 5, al ga ti sad mnogo nagrdi, pa mozda bolje dodje T4, ako razlika u zvuku nije astronomska? pozz

casper 19.02.2016 12:28

@Milan$
Razlika u zvuku nije astronmska. Ona sigurno postoji, a da li je vrijedna razlike u cijeni ovisi jedino o pojedincu, njegovim potrebama i platežnoj moći. Što se tiče operativnosti Tyrosa5 i YEM-a kao njegovog vanjskog programa, ne moraš brinuti. Potreban je samo dobar pristup, poznavanje rada i neće biti nikakvih problema. Ima i drugih korisnika Tyrosa5 koji će ti to potvrditi, a reakcije Sky Neta su "malo" subjektivne i odražavaju više ljutnju na izgubljene podatke nego na operativnost YEM-a.

@Sky Net
Po tvom pisanju vidim da uopće nisi shvatio gdje si napravio grešku. Ako nastaviš raditi po starom, budi siguran da ćeš se uskoro susresti s istim problemom i tada će ti opet biti "kriva Yamaha i glupi YEM".

Kada napraviš izmjenu podataka u YEM-u trebaš kreirati CPI fajl za unos u Tyros. Međutim, time nisi posao završio do kraja. Potrebno je još napraviti backup istih tih podataka i pohraniti ga na HD računala. On ima extenziju *.ppf i kao takav se može unijeti u YEM. On ti omogućava da se prilikom ponovne obrade materijala putem YEM-a, sinhroniziraju sadržaji iz Tyrosa (CPI fajl) sa sadržajima koji se nalaze u YEM-u. Dakle, CPI i ppf su identične datoteke s jednom bitnom razlikom. CPI služi kao instalacijsta datoteka za pohranu u Tyros, a ppf je backup sadržaj koji imamo na računalu.

Da si odradio ona tri koraka koja pišu u uputama i koja sam jučer posebno istaknuo dodavći sliku, vjerojatno bi i sam shvatio u kojem grmu leži zec.
Casper ne želi mijenjati ničije mišljenje, ne želi dijeliti glupe savjete drugima niti želi da ga smatraju magom za Yamahu. Casper jednostavno želi podijeliti stečeno iskustvo i nešto malo vlastitog znanja s ostatkom svijeta kako bi ga učinio za nijansu boljim, tolerantnijim i sretnijim.

Sky Net 19.02.2016 14:24

Po ko zna koji put Casper - ja o klin, ti o plocu. Znam sta je PPF a sta je CPI. Nisam sacuvao PPF fajlove - moja greska. Nemogucnost pristupa CPI fajlu i export njega u YEM - Yamahina glupost. End of story.

@Milan$ Zvucna razlika, ako se izuzmu novi voice u T5 i par upotrebljivih audio ritmova - nikakva. Sredjen i balansiran T4 apsolutno ni u cemu nece zaostajati za T5 - provjereno. Ono gdje Tyros 4 DOMINIRA nad T5, objasniti cu ti sad.

Uradio si set bubnja na T5, slozio kod kuce kako ti mislis da je ok. Dosao na svirku, ispostavilo se da ti je KICK, tj sample kick-a malo preglasan. Znas sta mozes uraditi po tom pitanju na T5 u tom momentu? Jedino sjesti, prepraviti sve midi note u editoru na SVIM ritmovima, a posto si dosao na svirku, to otpada kao opcija. Ono sto zaista mozes, je kad se vratis kuci, otvoriti gluperdu zvanu YEM, smanjiti taj kick, spasiti promjenu, spasiti PPF fajl (sto ja nisam radio jel), exportovati CPI fajl, sacekati jedno 40 minuta da se to ubaci u klavijaturu i nadati se da ce to ovaj put biti ok. Ako ne bude, ceka te ista procedura iduci put. Znas kako je to bilo na T3? Otvorim drum, smanjim sample, spasim - zavrseno (samo primjer). Sama obrada u YEM-u nije niti brza, niti bolja od editinga u T3 ili T4. Tu se niti trebamo ubjedivati, niti mi neko treba govoriti je li to tako ili nije, prakticno ili ne, jer ocigledno nije. Imas mozak, i sam mozes zakljuciti koliko je YEM praktican. To ne znaci da ima nesto vise opcija u samom editoru T3 ili 4 - nema, to su bazne opcije za user sampling, i isto kao u YEM-u, daleko od neke hirurgije ili pravog editinga, ali je SVE u klaviajturi. A sama cinjenica, da sa T5, moras prvo to raditi na racunaru, onda cekati 20 minuta da se taj 1GB rama formatira (ma to je brze od svjetlosti) i onda cekati jos nekih 20 minuta da se to ubaci u klavijaturu je APSURD, koliko god to branio ili Casper ili bilo ko drugi. Da je pameti medju onima koji rade na razvoju Yamahinih aranzera, samo postojanje YEM-a bi bilo suvisno. Umjesto da je editor u T5 bolji nego na proslim modelima, da npr mozes pustiti ritam unutar editora dok radis (sto bi bilo normalno kao opcija, da CUJES TO STO RADIS na djelu) editor ni NE POSTOJI. Ustvari postoji, mozes smanjiti globalno farbu i promijeniti efekat i jos par gluposti, i to takvo pohraniti u folder na HDD, sto naravno nema veze sa editingom semplova unutar YEM-a i samog ram-a. Sto se mene tice - bolje 20 user bubnjeva i 128 custom voice cijoj obradi mozes pristupiti MOMENTALNO (T4) nego sve neograniceno, sa baratanjem tim materijalom kako sam vec opisao (T5). A i Tyros 4 ima flash ram, tako da nema cekanja pri paljenju. I glavno pitanje, vrijedi li Tyros 5 tolike razlike nadoplate u odnosu na T4 - ni pod razno. Sad ce Casper opet reci da sam subjektivan - jesam itekako. JA sam platio klavijaturu, JA na njoj sviram, JA sa njom radim, i JA sam sa radom na njoj j**an za sve pare - naravno da cu biti subjektivan. Dovoljno mi je godina u guzici, dovoljno sam vremena proveo sa klavijaturama i radom sa njima, da bih mogao razluciti sta je dobro a sta ne, i prakticno ili ne. Cisto da napomenem jel, posto ovdje ocigledno neko zna sve, a neko ispada da ne zna nista i postavlja se neki apsolutni odnos ucitelj/ucenik - ja znam sve, a ti mali sjedi jedan.
Imam odlicno pamcenje, tako da sam materijal vrlo ''brzo'' sredio nanovo (samo dva dana i dvije noci) i vratio ga. Moje vrijeme, tih mojih 7 ili 8 x 40 minuta se ne mogu vratiti, niti moje neprospavane noci. Nije problem materijala - problem je radu nad tim materijalom, u cemu je T5 apsolutno unazadjen. YEM je glup softver, nepotreban, nije detaljan, i u odnosu na konkurenciju, njegove opcije i citav pristup su za kinder-garden, a nikako za spravu od 3+ hiljade eura.
Da li je T5 dobra sprava? DA, svakako.
Zvuci li T5 auuu oo yeah wtf bolje od T4? Apsolutno NE.
Da li vrijedi tih para? NE.
Da li vrijedi prelaziti sa T4 na T5? Apsolutno NE.
Da li vrijedi preci sa T3 na T5? NE.
Vrijedi preci na T4, ukoliko se ima T3. I to vazi za ljude koji dosta rade na klavijaturama, i koji zele da su brzi u radu. Za one koji ce spakovati sve sa T3 ili T4, tj koji su sa tim zadovoljni - T5 je ok. Iako ni ne vidim zasto bi im trebao T5 ako se nista novo nece raditi. T4 je i vise nego odlican, pogotovo sada kad im je cijena ovoliko opala. A ukoliko se ima vremena napretek, ukoliko se kuci imaju monitori od par hiljada eura, ili citav razglas po mogucnosti, onda je T5 sasvim ok kao izbor. I naravno, ako se ima par hiljada eura vise, jer toliko je skuplji od T4.

sale_band 19.02.2016 14:38

Ala si se ti raspisao.
Vidi se da si ljut na yamahu i jasno nam je da smatras taj Yem glupim... Ali sta to ima sa nama koji citamo ove tvoje frustracije (doduse do pola)?

Zasto lepo, kad vec nisi zadovoljan, ne prodas tyros 5, uzmes tyros 4 i da te Bog vidi?
Svakako si rekao da se vec isplatio, tako da ni tu neces uzgubiti a neces imati te "glupe" probleme...

Sky Net 19.02.2016 14:41

Yamaha Tyros 5

Covjek pitao - ja objasnio. A tebi ako se ne citaju moji postovi, jednostavno ih ne citas.

Sent from my iPhone 6S using Tapatalk

casper 19.02.2016 14:52

@sale_band - dobar prijedlog, evo, ja mu dajem svog Ty4 u zamjenu za Ty5, još su platit čevape i par rundi da ko ljudi popričamo nakon trampe :D

Citat:

Originalno postovano od Sky Net (Post 287205)

...Nisam sacuvao PPF fajlove - moja greska. ...

Amen.

Alen P 19.02.2016 14:53

Dobro je. Post je dobar i konstruktivan. Nista nije savrseno, pa nije ni petica. Nesto moraju ostaviti i za sesticu, zar ne? :-)

Ne se svadjati. Sve je dobro, kolega sredio Enterpreise, uskoro ce sastaviti Terminatora, dobri duh uvijek prisutan da pomogne, i ja da malo zezam.

casper 19.02.2016 15:55

Nego šta, uvijek je dobro čuti mišljenja drugih. Ali pri tome treba uzeti u obzir njihova znanja, njihove potrebe i želje, prijašnja iskustva i ostale čimbenike koji određuju na koji će način opisati određeni instrument.

Sigurno je da Yamaha već sada ima dovoljno novog materijala za "šesticu" ali koliko čitam po stranim forumima, izgleda je nećemo vidjeti ove godine. Mislim da je osnovni razlog tome konkurencija koja spava duboki zimski san. A ako je suditi po "novoj bebi" pa4x, onda ćemo Ty6 dobiti u 2018. :D

Htio bih još malo savjetom pomoći @Milan$. Teško je uočiti soundovsku razliku između Ty4 i Ty5, pogotovo za onoga kome nije Ty4 u uhu. Nekada davno, dok nisam svirao Yamahu, meni je sve to bilo "isto". Danas itekako osjetim koliko je Ty5 moćniji. To ne znači da je on duplo bolji ali da se osjeti razlika po mojoj procijeni 20%, to je sigurno. I sada se postavlja dodatno pitanje, da li će tu razliku osjetiti gost i da li je takva kupovina opravdana u odnosu na cijenu? Kao što sam prije naglasio, u tome je jedini i odlučujući faktor pojedinac koji ulaže.
S obzirom da sada sviraš PA3x, moj bi ti savijet bio da ostaneš na toj klavijaturi. Ako baš želiš raditi promjenu, onda je Tyros5 pravilan izbor. Kupuješ novi instrument (Tyros4 ide samo polovan), dobivaš moderniji sound i imaš YEM kao odličan alat za obradu Packova. No moraš računati da uz to imaš i dodatne "probleme". Prelazak s Korga na Yamahu nije baš lagan zadatak. Neki dan sam bio s čovjekom koji je uzeo PSR970, a prije toga je imao Roland E50 s touch screenom. Veli mi, pa ja ću jednom probušiti ovaj ekran na 970, stalno mi prst leti prema njemu. :D Običan detalj koji govori da će ti trebati vrijeme za privikavanje u radu. Zato mislim da se još malo strpiš, osim ako te baš ne svrbi koja tisućica viška u novčaniku.

romario 19.02.2016 16:00

@Sky Net- puno si napisao kolega ,puno .
I sa većinom se slažem s Tobom .

Sky Net 19.02.2016 16:01

Yamaha Tyros 5

Ako se iz mog zadnjeg ne moze shvatiti koliko je Yem "praktican i dobar" ne znam iz cega moze. A ko god je u mogucnosti, ja mu predlazem da uporedi ISTI materijal na T4 i na T5 na istom razglasu. Engine je isti, konvertori su isti. Nikakve razlike nema, a pogotovo tih imaginarnih 20%. Nekad su polovne stvari daleko bolji izbor, nazalost.

Dodato:
Nisam znao da kolega svira Pa3X. Onda tek mogu da mu preporucim da ne uzima T5, pogotovo ako je naucio da na Korgu sve radi "on the fly" - kao sto su zamjene elemenata bubnja u toku svirke, promjene modova unutar ritma i tome slicno. U odnosu na Korg Pa3X, baratanje s tim na Yamahi je jednako kamenom dobu. E sad da li ce poslusati mene, ili nekog drugog, to je sasvim druga stvar.

casper 19.02.2016 16:43

Ne mogu razumjeti tvoju tvrdoglavost. I sam si priznao da nisi pospremio backup na sigurno, a pitanje je uopće da li si ga uopće kreirao u postupku izrade packa.
Za taj propust nije kriv nitko osim tebe i ne vidim razloga zašto prigovaraš da YEM ne valja.

99% ljudi koji ovo čitaju nisu YEM nikada otvorili i zašto im plasirati neistine i dezinformacije. Varaš se kada kažeš za mene

Citat:

To sto si nasao stranicu u manualu, ne znaci da poznajes materijal niti tematiku, i uopste ne vidim potrebu da rasipas svoje "znanje" oko softvera sa kojim koliko ja znam, ni ne radis.
Radio sam sa YEM-om i tvrdim da se radi o odličnoj, pouzdanoj i preglednoj aplikaciji. Sve što je potrebno za rad s njom piše na 25 stranica pdf-a. Samo ih treba pročitati. ;)

Ako i dalje misliš da Ty5 nije bolji za 20%, stoji moja ponuda za zamjenu. Dodam ti na onu čevape i pivu još koju stotku u "novcima". $-)

Milan$ 19.02.2016 17:53

Pre svega hvala kolegi na isrpnom odgovoru...Drugo, Casper drug, mene ovo sto je kolega napisao u startu odbija od tyrosa 5...mislim istina cist bezobrazluk od yamahe, da tako osnovne stvari izostavi na klavijaturi koja kosta skoro 4000 evra...pa to je aranzer, osnovna namena jeste njegova ritam sekcija, a izostaviti najosnovnije, najednostavnije podesavanja jacine elemenata bubanja, stvarno cist bezobrazluk, za velike novce....i cemu to povezivanje s racunarom, u 2016 godini, na pragu nove tehnolosdke revolucije, toliko unazadjivanje za jedan aranzer iz top klase, koji kosta toliko para?ja bi ih razumeo da treba da se poveze s racunarom, pa da su imlementirali koji waves plugin, pa onda fina i detaljna podesavanja tako nekih kompleksnih stvbari, koje ce uticati na krajnji zvuk, pa u redu, to bi tako i trebalo da bude....ali povezati klavijaturu od 4000 evra sa racunarom samo da bi mogao da smanjis dobos ili kick.....mislim sta reci...sama pomisao me najezila...pa to u korgu ima od 2008 kad je izasao pa2...to su najsosnovnije stvari, jer je to kao sto rekoh aranzer, osnovna namena ritam sekcija, a oni ti uskratili njeno podesavanje...kao kad bi bubnjara nastelovao u jednoj sali, i onda mu zabranio pristup mixeru, nego tako kako si bio tu nastelovan tako ces u svakoj sali, pa kako zvuci... meni kao nekom ko nikad nije stavio ruke na nijedan tyros, dovoljno vec da pocnem polako da ga izostavljam iz daljeg izbora...ista i slicna koncepcija kao za rolandov workstation fantom...skoro sam pisao o tome...kolika peripetija da bi prebacio najobicniji multisempl iz jednog seta u drugi set...a jos kreiranje svog multisempla - ooo pa onda odvoji pola dana samo za to....isto preko tako slicnog softvera kao sto ima za tyors....jos zamisli oni taj softver naplacuju - cist bezobrazluk...sta drugo da gledam na jednom tako skupom aranzeru kad on osnovnu stvar u startu nema? meni se cesto desi, da kad kuci stelujem ritam, u sobi mi se sve cuje tako kako se cuje, pa mi onda dobos i cinele prejaki u odnosu na ostatak skecije, pa ih smanjim, i onda kad odem na svirku, nema ih, proguta ih ostatak mixa...ali tako sam cuo kuci, ovamo je drugacije, drugacija sala, diskoteka, ozvucenje, sta vwec, milion faktora, ali dobro, hvala bogu na pa3 mi je to dostupno na dva klika i odmah u sekundi dodam ili smanjim nesto i memorisem i sve to dok svirka traje, i to ne odvlaci uopste paznju, jer kazem, dostupno je na svega dva klika na ekran....a kod yamahe od 4000 evra, daj povezi ga s racunarom da mu pojacam malo dobos...a stancuju ih kao samsung S seriju, svake godine po jedan...da se ne izrazavam al moracu - zinulo im d*pe za pare...

Trenutno vrijeme na Forumu 19:38

Forum Yu-Midi.org pokreće vBulletin 3.8.1 (Deutsch)
Copyright ©2005 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd. .
Prava zaštićena od strane www.yu-midi.org