YU-MIDI Muzički Portal - Muzičarski forum

YU-MIDI Muzički Portal - Muzičarski forum (http://www.yu-midi.org/forum/index.php)
-   Korg (http://www.yu-midi.org/forum/forumdisplay.php?f=12)
-   -   KORG PA3X - Oficijalna Diskusija (http://www.yu-midi.org/forum/showthread.php?t=17681)

zoric 02.08.2011 11:03

@Tranzit
Moze I tako a moze I stara fora....udri po tockicu I to je to.

Neka me neko ispravi alo mislim da g70 ima takvu funkciju....

Sent from HTC Desire HD using Tapatalk

mojjmbg 02.08.2011 15:44

usporavanje ritma

moze se to rjesiti i sa assingable shiftom koj se stavi na Ritardando i mir....

Ace 02.08.2011 15:52

Pa i nema potrebe editovati ritam i praviti ending koji se usporava sa tempo evente, nego opcija Ritardando na Assn. Switch, pritisnes dugme i usporava se dok ga ti ne zaustavis (ovo je moguce i za ubrzavanje). A i to sa okretanje tockica je lakse nego raditi ending na ritmove.

tranzit 02.08.2011 18:22

Ima i ta mjesta Ace, ama Ritardando je i suvise automatizovan da bi bas pogodio ono sto nam treba. Ritardando se moze odlicno upotrijebiti kao klasicni tempo fade out i tu ce dobro odraditi posao ali kad treba egzaktno usporavanje, na primjer, tipicni ending kod es-tam pjesama onda on malo pomaze, tu se mora raditi preciznije, to jest upisati tacna promjena tempa za svaki udarac u taktu. Kako god, ima vise opcija za promjenu tempa u endingu, pa kome kako i kada odgovara neka i upotrijebi.

milanceshow 05.08.2011 18:25

Jel moze half bar na Pa3?
To je funkcija koja od 4/4 prelaza pravi 2/4 prelaz!

tranzit 05.08.2011 18:53

Jok, to nece ici. Tu je Roland bar jedno 15 godina ispred konkurencije. Hahahahaha... Je l' ti srce na mjestu ? Ima funkcija koje je Roland imao jos u G600 a koje ovi danasnji Space Suttlleovi jos nemaju.

Marco7 05.08.2011 19:00

A cega nema znaci da se bez toga moze :))

tranzit 05.08.2011 19:02

... i mora. Haugh.

striphio 05.08.2011 20:34

Half bar

Možes probati sledeće: Iznad tastera "Break" izbrišeš "Break" i pažljivo napišeš "Half bar", Gledaj da bude bijelom bojom i slično ostalim natpisima na klavijaturi, inače klavijatura možda neće prepoznati. I eto ga, trebalo bi da funkcioniše. ;)
Dodato:
Ne znam dali sam možda to već negdje propustio na forumu, interesuje me koliko je skuplji pa3x 76 od pa3x 61 i jesu li im iste dirke?

keyboards 15.08.2011 03:42

Korg PA3 moji utisci

Dobio sam PA3 28 Juna 2011. Naime jos tada sam bio u Bosni kad su mi iz Toronta javili da mi je klavijatura stigla. Podigao sam je 12 Augusta kad sam se vratio u Kanadu. Klavijaturu sam samo ja dobio i niko vise jer je jos nema u prodavnicama u Kanadi. Biti ce uskoro. Nisam se htio odmah javiti jer dao sam sebi vremena da je malo ispitam. Ukljucio sam je na isti izvor zvuka kao PA2 i polako uporedjivao i prolazio kroz mogucnosti i ritmove kao i sve sto je vezano za instrument i za sada to izgleda ovako.
Izgled:
Mnogo bolje izgleda nego na slici. Mat crna boja. Klavijatura je napravljena od kvalitetnog materijala i dizajnirana do savrseno lijepog izgleda. (Napominjem da sam kupio dvije verzije 76 i 61 keyes ali sam za sada dobio samo 61 keyes verziju dok na 76 cekam).
Tipke su iste kao na PA2 i ekran je isti. Joystik mi se svidio iako sam vec bio navikao na PA1i2 joystik.
Odmah sam instalirao OS1.1 i pristupio ubacivanju seta iz PA2. Primjetio sam da su STYLE / Sounds / Pads / Song Book potpuno kompatibilni sa PA2 sto mi je uveliko olaksalo posao. U potpunosti sve loadirano je railo bez ijedne greske isto kao i na PA2. Svakako GLOBAL nisam ubacio i to se nesmije ni uraditi. Performance netreba ucitavati jer iako su kompatibilne treba ih ubacivati jednu po jednu i sortirati prema grupi instrumenata jer u ovome polju je glavnina razmimoilazenja izmedju PA2 i PA3. Naime PA3 nema user za Performance ali dok u PA2 imamo samo dva polja po gurpi (P! i P2) kod PA3 klavijature imamo cetiri polja po grupi (P1,2,3 i4) te prakticno svaka grupa ima dosta mjesta za Performance iz PA2 usera. Rekao bi da je ovj novi pristup bolji jer su zvukovi slozeni u grupe kojim i pripadaju. Znaci jednu po jednu performancu ubacivati.
Zvuk:
Kao sto znamo da PA2 za nijansu drugacije zvuci od PA1 takav je slucaj i sa PA3. Definitivno zvuci drugacije i rekao bi bolje. (Ja svakako vec volim zvuk PA2 koji zvuci izuzetno kvalitetno). U cemu se to bolje ispoljava. U cistijem, sirem, meksem i bogatijem zvuku. Sve to rekao bi za nijansu koja ce nekome znaciti vise a nekome manje ali je uocljiva. MAXX AUDIO je izuzetno upotrebljiva novost koja nam daje mogucnost izbora zvuka u raznim ambijentima i na razlicitim razglasima i svakako na razlicitoj upotrebljivoj snazi sto se moze sacuvati u memoriju i pozivati po potrebi. Evo naprimjer ako sviram samo na dvije EV ZXA5 kutije u manjem prostoru (znajuci korga da svira tek dobro kad se odvrne na odredjeni jaci level) u ovom slucaju sa MAXX AUDIO dobijam bogat zvuk na manjoj snazi. Veliki napredak se dobio u trak kontrol editingu gdje mozemo svaki elemenat drum sekcije u potpunosti doraditi (EQ/EFEKT/AMBIENT/oscilator editing) sto daje savrsenu mogucnost finog miksa drum elemenata u zvuk. Tu su novi drum kitovi koji su oznaceni sa amb=ambience i radi fantasticno tako da ce biti jako malo potrebe za drum semplovima. Rekao bi znatan napredak u bubnjevima za korga. I bass gitare su dodate nove koje zvuce takodje moderno i kvalitetno. Opcenito sto se tice zvuka da je ovo nova generacija zvuka aranzera koja se nemoze porediti sa bivsim aranzerima ijedne firme. Klavijatura mnogo bolje zvuci i izgleda nego sto sam ocekivao. Zato se i nisam odmah javio nego sam sacekao par dana da sredim utiske sto je moguce vise realnije. Primjetio sam da prilikom loadiranja multisempla traje duze nego na PA2. Ovo se odnosi na loadiranje u sempl modu. Isto tako i prvo loadiranje soundova sa semplovima trajalo je jako dugo da sam cak mislio da je klavijatura frizirana ali srecom sam bio strpljiv i cekao. Ubacio sam odmah prosirenje memorije koj se ubacuje malo drugacije nego u PA2 (procitaj PA3 upustvo). Memorija i semplovi sada rade odlicno i generalno receno loadiranje seta kad se klavijatura upali ide znatno brze nego kod PA2. Ima mnogo novih zvukova koji zvuce modernije i kvalitetnije. Isto tako i stajlovi koji su novi zvuce bogatije i interesantnije. Velika prednost u zvuku su novi navedeni drum kitovi i bas gitare. Vokoder zvuci kvalitetnije nego kod PA3. Otvoreni, cistiji a pri tome meksi zvuk daje dojam kao da si skinuo maglu to jest krpu ispred zvucnika u porednjenju sa PA2. Lakse je pjevati na mikrovon koji kod PA3 ima cistiji, meksi, otvoreniji i bogatiji zvuk. Generalno receno PA3 je mnogo veci pomak nego sa PA1 na PA2 i to je pomak iznenadjujuce pozitivan koji iskreno receno nisam ocekiva. Sladokusci dobrog zvuka nece biti ravnodusni prema ovome instrumentu i nastojace da ga kupe. Rekao bi da svaki utrosen novac na prelazku sa PA2 na PA3 ce biti opravdan u potpunosti. Sa ovim instrumentom korg je daleko otiso ispred sviju. Nema smisla vise stavljati ista u taj rang. PA3 je u svojoj klasi a sve ostalo je u suprotnoj. Mozda ce neki pomisliti da ove rijeci zvuce kao ODA PA3 ali vec ce te i sami to ubrzo uvidjeti. Evo to bi bilo za pocetak nagrubo receno.

Marco7 15.08.2011 09:48

Tiho sve je ovo super sto si napisao samo postoji vec tema u kojoj iznosimo svoje utiske i zapazanja sto se tice ovog modela!Ima jos stvari koje nisi primetio a to je vrhunski Guitar Mode sa mnogo boljim paternima nego pre,pojacanja u recordu sa opcijama,rad sa tri master Fx-a u mnogome poboljsava zvuk kao i editinig u Sound mode-u i jos mnog toga sto ces videti kako te gura vremenom klavijatura na sredjivanje :) Neko ce od moderatora iz ovog sektora da prebaci temu na sledeci link!
http://www.yu-midi.org/forum/showthr...highlight=pa3x

I jos nesto,ucitaj mu novi os 1.11 tu je sve ali bukvalno svaka greska sredjena!

keyboards 15.08.2011 10:14

Kako rekoh "Prvi utisak"

Posto rijetko svracam na stranicu svakako da mi je promaklo to da vec postoji tema vezna za utiske i da sam to znao nebi otvarao novu temu. Pomislio sam da cu sa otvaranjem nove teme imati priliku da ove pocetne ustiske kao i nove koji bi slijedili uz video primjere organizujem u jednoj temi no ipak mislim da cu vjerovatno ostati pri ovim pocetnim opaskama jer vi ste vec mnogo toga rekli tako da se nebi neke stvari ponavljale, stoga se moze ovo prebaciti tamo gdje misle moderatori da je prikladno mjesto. Sto se tice novog OS kako sam vec rekao njega sam prvo instalirao pri paljenju klavijature prije nego sto sam ijednu notu otsvirao, sto si vjerovatno propustio citanjem mog posta. Svakako da klavijatura im masu novih kvalitetnih opcija ali nisam htio o svemu odmah diskutovati nego sam se ukratko osvrnuo na grube crte vrijednosti i razlika sa prethodnicima. Kako si vec rekao, Marko, uzece malo vremena da se sve to preispita i donese konacan sud o opcijama i njihovoj primjeni.

Marco7 15.08.2011 11:46

Rekao si da si instalirao 1.1 a zadnja verzija je 1.11 ;-)
Postovano sa mobilnog uređaja

GALA 15.08.2011 17:37

aj nek su poboljsali vokalist ovaj na pa2 nevalja...cista robotika i jako lose,jako metalno..pozzz
Postovano sa mobilnog uređaja

keyboards 16.08.2011 13:54

Malo pazljivije

Evo ovako nakon pazljivijeg slusanja moj realni stav. PA3 od PA2 za nijansu zvuci drugacije. Kad ovo kazem prvenstveno poredim indenticne ritmove koji se nalaze na obije klavijature. To drugacije rekao bi malo svijetlije i mekse. Kod PA2 zvuk je za nijansu vise u srednjim frkvencijama. Opsta zvucna razlika koju bi dao na stranu PA3 su novi (bogato uradjeni ritmovi), novi drum kitovi, nove bass gitare i MAXX AUDIO. Ne zelim ispustiti svakako cinjenicu da u Style Modu u Menu/Trak kontrol/Drum edit su dobijene nove funkcije koje su po meni jedan od glavnih razloga prelaska na PA3. Mali potezi u ovom polju na kik i snare daju rezultate koje sam uvjek zelio cuti. Evo ovo su rekao bi tonske prednosti PA3. Medjutim zelim napomenuti da PA2 u sustini vec zvuci dosta dobro da nije bas neophodno preci na PA3 kad mislimo na neku vecu dobit u kvaliteti zvuka. Takodje sam primjetio da izlaz od PA2 zvuci jace nego izlazni signal PA3. Rekao bi prilicno jace. Sto se tice vokala tu je znatnija prednost kod PA3. Vokal je otvoreniji i frekvenciski bolje zvuci. Mislim na ljepotu i punocu glasa. Isto tako sam primjetio da mi je lakse pjevati na PA3 (mislim da je GAIN bolje uradjen). Evo rekao bi da je ovo najbitnije reci o razlici izmedju PA2 i PA3. Sad ce neko reci pa ima tu jos brdo stvari za reci ali nisam htio da pricam o tehnickim mogucnostima i ostalim poboljsanjima koji su vec navedeni od strane korga. Ne zelim se upustati u sitnice kao Gitar Mode itd jer po meni ovo bi bile najbitnije stavke.
Zakljucak:
PA3 jeste napredak u odnosu na PA2. Taj napredak sladokuscima zvuka biti ce vazan. Ipak vecini muzicara dobri PA2 moze uradi posao. Glavnu rijec vode vjezbanje i repertuar.
PA3 61 key izgleda ko bombona. To je sve sto mi treba. Nema vise placanja za ekstra kilazu na avionu. Moze stati u gepek. Sa koferom 24 kile (nema vise tegljenja uz stepenice gore i dole). To je meni oduvjek trebalo, instrument sa svim sto mi treba a tako kompaktibilan.

PS
Svakako imam instaliran 1.11 ali sam sa lapsusom pethodno napisao 1.1

Marco7 16.08.2011 14:23

Tiho pravu razliku u zvuku ces uociti druze tek za jedno mesec i po veruj mi jer ces svaki dan po nesto da cacnes i doteras i prepravljas!Ja sam deset dana samo stelovao samo Maxx Eq dok nisam stvarno pronasao frekvenciju koja mi je smetala i nju skinuo i to su nijanse male bile u pitanju ali sa novim Maxx-om je to moguce do tancina skresati svaku mutljavinu a dodao sve ostalo sto mi kao sto kazes Pa2 nije imao a to je kristalan visoki ton i vrlo cist i precizan bas koji se moze dobiti na Pa3x!Onda sam zamenio i izmiksao dosta zvukova sa novo postavljenim zvukovima u sintu i posebno lepo sve editovao kao i svaku komponentu bubnja ponaosob i sada posle dva meseca sam zatecen svaki put kad odem na svirku!Znaci trebace ti vremena sve da ovo odradis i onda ces uociti pravu razliku sto se sounda tice a o vokalistu i to mislim da je suvisno trositi reci jer radi perverzno!Sve ovo kazem iz najbolje namere i iz licnog iskustva sa ovom spravom koju imam tri meseca,da me ne shvatis pogresno nesto da sad popujem i to ;)

keyboards 16.08.2011 15:11

First impresion

Ne slazem se sa tobom Marko. Opste je posnata fraza na zapadu
"First Impression is correct impression" sto snaci prvi utisci su istinski i mjerodavni. Meni netreba mjesec dana da bi cuo razlike nego odmah na prvu se cuje ono sto se treba cuti. Nakon duzeg vremena covjek se navikava na neki zvuk i procjenjuje na osnovu navike i ukusa. Znaci prvi sud je najvjerodostojniji a narocito kad je rijec o ljudima sa iskustvom. Ja se nisam zapalio sa PA3 a nisam ni slijepi zaljubljenik PA2. Meni nije problem sutra preci ni na Tyros ili bilo sto ako treba. Ne zelim pjevati slavopojke o PA3 zato sto ga imam ili sto je nov niti kuditi PA2 o kome sam pricao sve najbolje do juce. Ja samo zelim reci sto sam cuo uocio i sto sam zakljucio za sto mi ne trebaju tri mjeseca da bi to znao. A to sam rekao tek tako sto ce mozda nekom od clanova koji me poznaju to nesto znaciti pri odluci dali preci sa PA2 na PA3. Cak sam razmisljao dali se uopste trebam javiti po ovom pitanju kad su mnogi vec rekli svoje ali eto javih se i sa ovim zakljucujem javljanje sa moje strane o ovoj temi. Svakako da cijenim dobronamjernu izuzetnu aktivnost Markovu o ovoj temi.

Marco7 16.08.2011 15:16

Svako ima pravo na svoje misljenje,niti kudim Pa2 (jer sam na njemu slatko radio i obozavam tu klavijaturu) niti preteravam oko Pa3x,samo pricam realno ali ako cemo o razlikama onda na prvu kad pustis prvi ritam iz Pa2 i prvi ritam iz Pa3 razlika je velika ;) Opet to je moje misljenje i ne zelim da uticem na tudje :)) Ali u svakom slucaju je ovo sprava koja se ne moze oceniti na prvi minut niti se moze srediti bar za moje potrebe za 15 dana . . . Potrebno je vreme pa posle tako sredjenu lepo poneses nekom ko ima Pa2 mu izdemnstriras lepo sve e to je realna impresija!Nek' i je srecna klavijatura i samo izvoli pisi svoja zapazanja a vidim da si se pecnuo za ovo sto sam ti napisao da mora proci vreme ali nema veze ;) Necu vise davati komentare na tvoje iznosenje po ovoj temi :)

keyboards 16.08.2011 16:11

Video PA2 vs PA3

click here to watch the video
You need to upgrade your Flash Player

Ma Marko moj, nemoj se ljutiti. Neka malo vatre, da se ima sta gasiti. Cijenim tebe kao clana i kao covjeka jer iako se neznamo prijatelji kojim vjerujem rekli su mi sve najbolje o tebi i kao covjeku i kao muzicaru. Nemoj da nas mala protuvrijecenja navedu na pogresne misli. Jos cemo se ako bogda ti i ja dobro druziti, slagati a i neslagati u stavovima ali nas to ipak nece zavaditi nego naprotiv zbliziti.

Marco7 16.08.2011 17:24

2 Privitaka
E jbg moram da se umesam :) Osnovna i glavna snaga ovog modela je upravo taj Waves Maxx na koji i sam Korg tipuje pri prodaju ovog modela i nemoguce je bar meni da to postignem na 4 potenciometrta na mikseti ako mi verujes a imam dobar mikser!Evo primera kako kod mene stoji EQ na slici 1 gde su posebno izdvojene neke frekvencije i naglasene a neke su skinute glavne finese sam jos malo doterao posle na slici 2 gde se vidi kolika mi je mkolicina bass-a i trebela i kompeltan izlaz Eq doteran do granice samog peak-a!Ako neko moze da izvede ovakav Eq na jednom Eq i da pomera frenkvencije tamo gde hoce i kako hoce onda ja lazem naravno nije digitalni mikser!A sto se tice ovog snimka po mojim monitorima bass sa Pa3 primera mumla i nigde se ne cuje jasno dok na Pa2xPro je cistiji bas sa tvoje upredbe!Nek' me neki ispravi ako gresim?

Marco7 16.08.2011 17:39

I kad jos na sav taj Waves iskristalises lepo bubanj,napumpas nogu i iscistis lepo snare i timpane pa mu lepo skockas 3 MFx-a koji rade i na OUT1 i OUT2 posto ja odvajam klavijaturu na 4 izlaza dobija se lepa razlika u soundu!Topliji zvuk,lepsi bass i lepsi visoki i celokupna slika zvuka cista bez ikakvog muljanja i smetnji!A ako kao sto ti kazes ti ne treba Waves onda ti ne treba ni editovanje koje su ubacili,ne trebaju ti uopste 4 izlaza,ne trebaju ti nove boje i zvukovi pa mozemo da se vratimo lepo na Pa80 i da budemo zadovoljni ili prezadovoljni?

aleksandar031 16.08.2011 22:15

Svaka cast Tiho na zadnjem videu,vecina stvari objasnjena nema se sta dodati.
@marco7
mare ne mislis valjda da je namerno podesio da bas na pa3x mumla,da bi ga pa2x ,,ubio,, u ovom poredjenju;)
svako svoje hvali naravno,ali eto...probao sam i pa3x, i ne kazem da ne valja,svaka novija stvar ima nesto svoje,nesto sto je poboljsano,sto je bolje od prethodne verzije,ali ljudi....zar stvarno mislite da je to REVOLUCIJA u odnosu na pa2xpro,sto se tice zvuka? svaka cast onima koji mogu sebi to da priuste,odlicno je spakovana,mala fina za transport,ali za potrebe muzicara u srbiji,na balkanu uopste,za nasu muziku,mislim da ne donosi bogzna kakav boljitak u odnosu na pa2xpro.
Na kraju kad pogledate realno,najbitnije je da ste zadovoljni sa instrumentom kako zvuci,da zvuci prijatno,da se zna sto vise pesama i da ima posla naravno:)
I ako se nastavi ovim templom, pa sta cete onda ocekivati od pa4x kad izadje, da sama uzima pare na svirci?

xxl 17.08.2011 00:55

Zvuci isto po defaultu i pa2 i pa3 pa ako hocete i pa1 kao i ova dvojica.
Meni je moj pa1 zvucao bolje od vecine pa2 zato ga nikad nisam ni kupio
(zbog dioda pogotovo).
A onda da dodam samo maxx audio i detaljan edit ritam sekcije cine pa3
nedostiznim za ostale.Gdje je ostalo sto je vec nabrojano (i bar jos 20 stvari koje nisu)
nego necu ja dalje da reklamiram niko mi za ovo ne placa a imao bi o cemu pisati.
I da dodam nije nikakva revolucija
za par g i ovo ce biti starac.

Marco7 17.08.2011 01:02

Nisam rekao da ga je namerno pokvario nego se treba Pa3x nastelovati druze da bi izbacio ono sto je njegovo a pogotovo master Eq!Uzmi jedan mikrofon i nasteluj ga sve na nulu i uzmi dva razlicita vokala i pusti ih jednog po jednog pa ces da vidis kako ce kod jednog da radi dobro a kod drugog nejasno i da mumla?Jel' to pravo poredjenje :)) Sto se tice zvuka nemoj da ocekujes neku revolucionarnu promenu ni kad izadje Pa6x jer Korg ostaje veran svojem zvuku koji se meni i mnogima svidja i ne bih ni zeleo da promene taj smek koji imaju ali su zato uveli novine koje su unapredile,iscisistile svaku prljavstinu u zvuku i konacno dobar fabricki bubanj i odlican editing drum sekcije na koju su svi kukali kako ima los bubanj,neobuzdan i sad kad su i to odradil ni ti ne valja a 99% nije selo da se poigra malo sa tim pa da onda daje komentare!Izvoli Coa kod mene i ti svi koji ne veruju u ovo sto pisem pa da vidimo da li lazem?Ja mislim da je to posteno?

xxl 17.08.2011 01:48

Upravo tako. Tvornicki zvuk isti (ako se ne doda hrpa novoga sto je ubaceno).Meni je po prvi put bilo zao izbaciti tvornicke perfomanse nego sam ih sve prebacio u gornji red.
Neznam jel iko spomenuo serijski ugradjen ssd disk 2 GB koji je dovoljan za svu normalnu pohranu textova i ostalog. Tipka ko iz snova, za transport kao TR, metalno kuciste, mala tezina, textovi na tipku, za onoga ko stvarno voli muziku ima sta naci u ovome, ja bi ga kupio cak i da se ne bavim aktivno ovim.
Ko treba samo da odradi tezgu moze sa bilo kojim aranzerom.

Vule 17.08.2011 02:42

Sve pohvale za Tihomirov trud i postavljen video. Ja Tihomira znam nekoliko godina,u stalnom smo kontaktu oko svirke i instrumenata i to takodje traje godinama i ja Tihomiru verujem kad napise svoje zapazanje,da ne ulazimo u domen ukusa i ovog i onog!!!

Niko do sada zvucno nije dokumentovao da je PA3 veliki pomak u odnosu na PA2 i kada to bude svima predoceno kao takvo ne vidim razlog za neku sumnju...napretka ima ali pitanje je kolikog i u cemu,pokazace vreme.

Jos uvek Korg ni na jednom svom modelu nije napravio da zvuk ima "sirinu"...oni koji sviraju ili su svirali Rolanda znaju o cemu pricam ( nemojte sad da se oni sto sviraju Yamahu nesto nadju uvredjenim,ja pricam o onome sto znam iz licnog iskustva a Yamahu nikad nisam svirao),i ovo je po meni Korgu najveci minus,dzaba tu i semplovi i cuda i maxx audio kad je zvuk u startu takav...nadao sam se da ce to sa novim modelom malo poboljsati ali i dalje mrka kapa i potpuno je Tihomir u pravu kad kaze da je prvi utisak jedini ispravan,sve posle toga je po malo deformisano,sprava mora da radi cim se ukljuci a ne da popalimo sve opcije koje nudi pa tek onda da se dodje do necega.

keyboards 17.08.2011 03:28

Objektivno ma kako se to nekom svidilo

Ja sam jos u februaru odlucio zamjeniti dva PA2 za 2 PA3. Tada nisam ni znao razlike ali sam citajuci vidio koje funkcije dobijam Prvo mi je upalo u oko verzija sa 61 tipkom sto meni kao putniku jako stima. Svakako da sam znao da ima noviteta u tehnickom smislu a znacajnije zvucne promjene nisam ni ocekivao najuci da valjda nece biti gore. Ka sam dobio instrument u potpunosti sam odmah nastojao uporediti ga zvucno sa PA2 i provjeriti kompatibilnost ritmova sto je po meni i najvaznij a tehnicka poboljsanja ce doci sama po sebi. Vec sam pokazao da obje klavijature zvuce indenticno sto ste culu. Hvala bogu da sam to uradio na najposteniji nacin. Svi instrumenti u obje klavijature su sto posto isti. Ako neko cuje neku razliku to je ono sto cini klavijature razlicitim. Znaci svi nasi napravljeni ritmovi i indenticni fabricki zvuce malte ne isto. Jos jednom podvlacim da PA3 ima neosporive prednosti a to su prvenstveno noe BASS gitare koje zvuce bolje nego stare u ritmovima i po meni najjaca strana koja mi je nedostajala kod PA2 je editiranje drum kit elemenata posebno u MENU/Track Control/Drum Edit. Rekao bi da je to naizgled mala stvar ali u sustini najjaca promjena koja mi sada dozvoljava da malim potezima izmiksam Bas Bubanj i Dobos te ih uklopim u pravilnu zvucnu sliku. Malo kredita dajem i novim drum kitovima koji mogu posluziti. Maxx Audio efekat me bas ne obara sa nogu i nikako se nebi slozio da se treba neki poseban akcenat staviti na to. Nikad nisam bio pristalica finalnih efekata na klavijaturi jer iz iskustva (Roland G70/E80 i PA2) znamo da je to ponekad davalo vise stete nego koristi. Te stvari su slicne efektima Vitalizer i BBE Sonic Maximizer koji su bili hit 90ih ali se pokazali kao FAKE SOUND. Vidite nas ima puno na forumima i svakako da cemo imati oprecna misljenja sto je i dobro. Neko je pomenuo 2gig flash memoru HD sto je ustvari korisno za sacuvati set ali stavljeno da bise ugradnjivanjem opcionalng HD (61keyversion) zamjenio ovaj flash drive a klavijaturi pomoglo da tu zamjenu bolje prihvati. Opcije ce pomoci da se dodje do nekih novih i laksih rijesenja u pogledu zvuka rekao bi dorade zvuka ipak glavnina zvuka je indenticna PA2. Najjaca cujna promjena je Vokal koji stvarno zvuci mnogo bolje u sto cete se sami uvjeriti a pokusacu i dati primjer. U sustini da bi se dobio dobar ton/zvuk instrumenta ili glasa nikada ne treba raditi obimne zahvate u promjenama/stelovanju potenciometara i efekata. U vecini slucajeva male stvari daju velike rezultate. Stoga nikad ne obracam pazlju na velika objasnjenja o jednostavnim stvarima.

Dell 17.08.2011 04:53

Svaka cast Tihomire, ti si prvi videom podkrijepio svoje tvrdnje, nisi pricao onako da ti vjerujemo "na rijec". Sto se mene tice, ja bih rekao da na pa2x dobos zvuci malo realnije nego na pa3x gdje mi vise djeluje plasticno. Znaci 'ajmo rec isto sve, a 1000 eura nadoplate uz neke popravljene sitnice, realno. Slozices se sa mnom da je puno za tih par poboljsanja zar ne? Slazem se da se treba racunati prvi dojam i da se ne treba suditi po zvuku poslije tone efekata. Na kraju krajeva, da malo uzmem smijesnu usporedbu, ocjenjujete li npr. zensku da je lijepa sa ili bez sminke? Lako je da prostite govno zamotat i prodat pod cokoladu ;)

Marco7 17.08.2011 08:25

Ja nisam klavijaturu uzeo na slepo,prvi dan kad je dosla u Sky ja sam lepo otisao i probao je sat vremena,pogledao sta sve nudi i sve lepo cacnuo da vidim kako ce da se ponasa a ne da vidim jel' to stavljeno samo koliko da ima!Na prvi pusteni stil sam osetio razliku u zvuku!Klasicni Korgov zvuk ali mnogo boljiTu koju smo probali Pa3x76 je uzeta odma i ta je ostala kod mene a druga Pa3x61 je zavrsila kod mog kuma!Posto on nije aktivni clan foruma nema ga u ovoj a ni drugim diskusijama ali obojica smo presli sa starih modela ja sam imao Pa2 on Pa800 i obojica smo primetili da se stari set mora dobro pretresti i mnogo toga utegnuti da bi zvucalo kako treba!Uopste nemam para za bacanje da bih prodao Pa2xPro 2200e koji po vasoj prici mozda i bolji i dao 3400e za Pa3x76 a moj kum jos vise,prodao je Pa800 1250e a kupio Pa3x61 3200e
@Vule
Prodaj Korga i uzmi Rolanda da imas sirinu i plus ce ti ostati lepe love od kompenzacije :)!Sto bi sad ja ovde ubedjivao i demonstrirao tebi i svim ljudima kako stoje stvari!Ovog leta i vise nego sto treba radio sa drugim kolegama pa mi je dovoljno samo kad pustim prvi ritam posle ostalih masina kako me pogledaju zacudjeno!Jesam li te zvao kad sam bio na moru dodji i vidi i evo opet kazem ko god ne veruje nek donese Pa2xPro i ja cu da ucitam svoj sredjen set koji sam imao na Pa2xPro i pusticu isti set ali posle dva meseca nespavanja sa Pa3x pa cemo da vidimo razliku!Ako bude to zvucalo isto i bez razlike i ako ne bude zvucao Pa3 bar 25% a to je petina zvuka bolje ja cu da ti dam klavijaturu!Znaci da ti je poklonim i eto dobio si posle i Pa2 i Pa3!Onaj ko mi kaze da je 25% nebitno ja ga pitam ajde da te skratim od kolena na dole pa da vidim hoces li biti covek iste visine!
@Tihomire
Tvoje poredjenje nije merodavno jer znam kako je meni zvucao set koji sam ucitao sa Pa2 u Pa3 iste noci kad sam uzeo klaviaturu i otisao na svirku!To nije to,ustvari to veze nije imalo sto se cuje iz ovog snimka koji si ti postavio da Pa3 zvuci losije nego Pa2 i ne moze niko da mi soli pamet po tom pitanju i ti mozes sad ovde da mi postavis citavu seriju snimaka znam sta cujem i verujem svom uvu i imam ovu klavijaturu vec tri meseca!Ustvari prvi dve koje su dosle u Srbiji smo uzeli ja i moj kum!Vidim ja da ti to obrazlazes ovde strucno,sa zarom i trudis se da to docaras kao neki strucanjak ali sacekaj malo i ne trci pred rudu,provedi malo vremena na klavijaturi,sredi je prema onome sto ona nudi i kako ona trazi da bude pa onda daj konacan komentar!A ovo tipa ne treba mi Eq,ne trebaju mi efekti i to ti je ishitreno!
Zasto su ljudi izmislili master efekte i zasto su sve ovo sto sada znaci napredak uopste?Verovatno samo da bi se pricalo da su ih izmislili???
Onda prodaj brate Pa3 i kupi Pa800 koji je mali lagan i kupi jedan Voice Live2 na oglasima za 600 i ustedeces lepo 500e posto ti ne treba ni Waves,ni ovo ni ono a vidim i nemas nameru da sredjujes taj Pa3 nego ces samo postojece stanje da prebacis u Pa3x
@Dell
Dell zivota ti ne seri jer nisi imao ni Pa2xPro da bi ti sada sudio o Pa3x i pricao nam kako su nam prodali govno kao cokoladu!Ja tebi i ostalima ne solim oko harmonike jer nemam harmoniku uopste i ne mogu da kazem ova je bolja a ova je losija jer mogu samo da iznesem ono sto su cuo od drugih a to nije merodavno i ti isto kao sto ti nemas pravo da dajes ovakve izjave kakve dajes!Polako sa komentarima i pazi kako sklapas recenice!

aleksandar031 17.08.2011 08:32

Mare,nisam rekao da lazes daleko od toga,cenim te kao muzicara i tvoj rad uopste.Jesam li mozda rekao negde da je pa3x losa klavijatura?;)
Jednostavno,ima poboljsanja,i sam sam video i uverio se u to,ali pitanje koliko to znaci obicnom,prosecnom muzicaru sa nasih prostora.Al dobro,ovako mozemo do sutra,nekom valja nekom ne,i sta da se radi:D

opusdei 17.08.2011 10:48

Dobio sam jedan PA3x na par dana, interesiralo me da vidim i osetim klavijaturu i ako kupim u skoro vreme sta cu dobiti.
Moje utisak i mislenje za to kratko vreme je:
Za tu razliku od 1000 eura, PA3x trebao bi da bude Mercedes u poregjenju sa PA2x. Ali od toga nista.
Klavijatura je teska za sviranje narodnjake (iskrsih ruku). Moj M3 ima strasno bolju dirku, (najbolju do sada ;) ) nije mi jasno zasto nisu koristili njegovu.
Dugmad su dobra, ali Touch Display tesko odgovara, moras jace da pritisnes.
Za sada puno bagova koji verujem da ce biti otklonjeni, ali posto znamo kako su azurni iz Korga, mozemo slobodno da jasemo puzha.
Za zvuk necu da pisem jer po meni razlike su male, a njih raja ne primeti.
Meni nije smetao zvuk ni na PA80 kad sam imao. :)

skoricnik 17.08.2011 11:08

Mare, to sto ti govoris, to je samo subjektivan osecaj. Svaka cast tebi, sto ti mozes to da priustis, i sto ce on tebi da se isplati, to treba umeti, ali, cinjenica je da pomak sa Pa2 na Pa3 nije vredan preko 1000 eura!

Svirao sam Pa3, znam sta pricam, da ne ispadne da ga i ja na slepo kudim.
Ucitao sam set sa PA800, prikljucio sam ih oba na ozvucenje, EQ na nulu, i bum! 99% isto! Pa3 za nijansu ima jaci bas. Doduse, nisam cackao Maxx audio, znam da bi to doprinelo kvalitetu zvuka ali nisam hteo, namerno sam ovako ostavio. Znaci, niko me ne moze ubediti da je neka VAU razlika uzmedju Pa800/2X i Pa3. Moj stav - nikad ga ne bih kupio, da imam tolike pare! Pa2 je trenutno best-buy, po meni.

Vule 17.08.2011 11:26

Citat:

Originalno postovano od Marco7 (Post 190604)
@Vule
Prodaj Korga i uzmi Rolanda da imas sirinu i plus ce ti ostati lepe love od kompenzacije :)

Znas Maki da mi cesto ova ideja pada na pamet,medjutim nema Rolanda koji je u dobrom stanju a da je jeftin,ne znam zasto ali ne pada mu cena nikako, a PA2 vec ima i po 1800 eura tako da sam neodlucan

Citat:

Originalno postovano od Marco7 (Post 190604)
@Vule
Sto bi sad ja ovde ubedjivao i demonstrirao tebi i svim ljudima kako stoje stvari!

Pa valjda zbog toga svi ovde i ucestvujemo na forumu,slazes li se?

Brate i da ti jos nesto kazem,najiskrenije,ne znamo se od juce ti i ja al stvarno nema potrebe da se dizu tenzije,daj da diskutujemo normalno,cemu padanje u vatru,ljubi te tvoj Brat...hteo sam da dodjem u Donji Stoj da te cujem sa PA3 al nikako se sa vremenom nisam uklopio a nije mi ni blizu bas,obecavam cim bude prilike dolazim na prvu sledecu svirku da te cujem i uzivam.

Zajebi Brate pricu ako te ovo nervira,ja ne sviram i ne uzivam u svom instrumentu zbog vas nego prvenstveno zbog sebe i ako je meni super,iskreno,hvala svima kojima se dopada to sto radim ali ja to radim zbog sebe tako da...uzivaj u svom novom instrumentu i ne nerviraj se,bice jos novih modela samo da smo mi zdravo :)

sinisa 17.08.2011 12:51

Probao sam juce Pa3x kao sa "sredjenim" setom.
Za razliku od Pa2x nema nekog velikog pomaka mada mislim da moze jos da se izvuce iz nje. Po meni ne isplati se dati 1000 eu da predjes sa Pa2x na 3 s'obzirom kakva su vremena. Da imam Pa800 onda bi vec razmislio i verovatno uzeo Pa3x,ali to je samo moje misljenje.

Vule
Razloga sto Rolandu sporije pada cena jeste sto Roland izbacije svakih 5-6 godina neki profi aranzer,dok Korg,a pogotovo Yamaha ih samo izbacuju i sami sebi pobijaju cenu sa novim modelima.Kvalitenije je izrade,mnogo manje bagova,skoro da se ne kvari...Kod mene sto dolazi u servis su samo stare E serije i bilo je par G i sto stara serija.Kvarovi su vecinom Flopy i zip poneki taster ili isprljane gumice. Korga je bilo vec svih modela i serija cak i tri Pa2x,a o kvarovima da se ne prica.

Marco7 17.08.2011 13:15

Evo sve je receno ovde
<object height="81" width="100%"> <param name="movie" value="http://player.soundcloud.com/player.swf?url=http%3A%2F%2Fapi.soundcloud.com%2Ft racks%2F21305112"></param> <param name="allowscriptaccess" value="always"></param> <embed allowscriptaccess="always" height="81" src="http://player.soundcloud.com/player.swf?url=http%3A%2F%2Fapi.soundcloud.com%2Ft racks%2F21305112" type="application/x-shockwave-flash" width="100%"></embed> </object> <span><a href="http://soundcloud.com/primaverasrb/demo">DEMO</a> by <a href="http://soundcloud.com/primaverasrb">PrimaveraSrb</a></span>

pa1x pro elite 17.08.2011 13:24

e sad jedino oni koji nece da cuju reci ce da su isti . ali cuje se dosta bolji i cistiji zvuk u pa3x .

Marco7 17.08.2011 13:28

Master Eq i Maxx audio su u pitanju!Dobro podesen mastering i lepo editovan bubanj,ova klaviajtura nudi mnogo sa dobrim podesavanjem i ima prostora za sve tako da ne moras sad da pojacas pratnje ili dobos ili bilo sta drugo da bi se culo,samo je potrebno lepo smiksati i editovati i eto mesta za sve a da nije jako,prenaglaseno a da se sve cuje!Bar meni je to najbitnije ;)

svrakan 17.08.2011 13:47

Evo ja bas poslusao na poslu na hs80 monitore,ja cu biti subjektivan isto,boje koje si prezentovao meni nisu po ukusu bas,pogotovo strings,buzuki sa waveom ima previse visokih po meni,lead mi je dobar i bez wavea i sa waveom,a strings nikako,ali to je moje misljenje,a sto se ritma tice boja dobosa i bas gitare mi je ipak prirodnija na pa2,al opet stvar ukusa,hocu da kazem da taj nacin kako ti radis Marko na svom razglasu uvek je dobar posto jednom namestis kako ti se svidja i cao,a sta ako bi morao sutra da odradis svirku na neki drugi razglas???Ton bi morao da prpravljas taj Maxx audio da menjas frekvencije,mislim da je je keyboards tu bio u pravu to se sve da namestiti na mikseti.Tvoj set je tebi sigurno najbolji,i to je u redu,ali to je stvar ukusa,i ko sta voli,meni licno se najvise svidja na pa3 sto je dodat jos jedan efekat za upotrebu,pa se solo boje mogu bolje namestiti,a ja jos uvek cekam da neko prezentuje pa3x sa dobro odradjenim setom pa da me razuveri.

Marco7 17.08.2011 13:52

Ja druze od 7 svirki jednu odradim na mom ozvucenju a 6 na ozvucenju ostalih a ti izvoli da se uveris kako mi radi na svakoj opremi!Kad pesmu dobro snimis ona ce u svakoj diskoteci dobro zvuci a isto ti vazi i za klavijaturu!A konkretno na ovom snimku bas zvuci potpunop isto jedino je razlika u bubnju jer sam ublazio dobos da ne prste oni srednjaci koje sam imao i mnogo su otvorenije i sire pratnje jer Waves ne radi na OUT1 i OUT2,eto vidis . . . Ne cujemo isto veruj mi!!!I ne znam sta to podrazumevas pod dobar set pojasni mi malo ako mozes?

skoricnik 17.08.2011 14:14

Ovaj Waves nije nista specijalno. Kao da si dodao malo srednjaka, malo visokih i skresao bass u EQ. Cak sta vise, mnogo neprirodnije radi boja nego izvorna. Ja bar tako cujem.

Trenutno vrijeme na Forumu 07:45

Forum Yu-Midi.org pokreće vBulletin 3.8.1 (Deutsch)
Copyright ©2005 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd. .
Prava zaštićena od strane www.yu-midi.org