![]() |
Znaci moguce je pozvati ne zavisno stylove i perfomase. Dok mi ide neki ritam hocu da promenim perfomasu (boju) a da se ne menja ritam, ili da promenim ritam a da ostane perfomasa, u oba slucaja da ostane transpose.
|
Citat:
Послато са Telenor Smart Pro 2 уз помоћ Тапатока |
Verovatno zato što se BK-5 više i bolje prodaje od BK-9 jer je jeftiniji, a BK-9 im se nagomilao na lagerima pa da se brže rasproda, nema druge logike.
|
Precizniji odgovor bi bio, zato što je BK9 u startu bio precijenjen. Sada je cijena upravo onakva koliko i vrijedi, 1400 eura.
|
Upravo tako :D Bio je preskup, ja sam skoro dobio BK9 (made in Italy), bez papirnog adednduma, sounds list itd. Nisam nigdje cuo da je neko dobio made in Japan varijantu i sve su prilike da je BK9 napusten.
|
Ja se ne secam da je iko imao Rolanda posle stare E serije da na njoj pise made in Japan, a da je kupljen ovde kod nas. Koja je logika uvoziti iz Japana ako imas firmu koja proizvodi u Italiji???
Sto se tice cene 1400- 1600 eu je i po meni neka realna cena za BK9 u odnosu cena kvalitet,medjutim jako su cene pale i kod ostalih rolanda,tako da E80 mozes naci po oglasima za 850eu sto je malo smesno ipak je kvaliteniji od Bk9 ili pa800 i cena nebi trebala da ide ispod 1200eu... |
@Sinisa,
nikad nije ni bilo Roland aranzera made in Japan. Ali fabrika u Italiji je zatvorena i pricalo se da ce Japan preuzeti proizvodnju sto se izgleda nije desilo. |
Ja se izvinjavam sto smo otisli malo u off ali Roland je uvek bio Japanska firma samo sto imaju fabrike u USA,Italiji,Tajvanu... Mogao bi da se kladim da je na jednom E96 kada sam ga otvarao pisalo Made in Japan ali mozda gresim.
|
@Sinisa,
nismo valjda off, necemo sad otvarati novi topik Japan ili Italy :) Na Rolandima je znalo pisati made in Spain cak ali je sigurno Roland nije jednako Roland. To bi Roland Srbija mogao bolje objasniti. Koliko je Roland Italy-Europe bio (ne)ovisan od Roland Japan tesko je reci, ali je cinjenica da su jedni isli sumom a drugi drumom. VA7 je dizajniran u Japanu npr. a ko je sastavljao razvojni tim u Italiji je isto misterija. Sve to za nas nebi bilo bitno da su napravili neki bolji aranzer poslije G1000, VA7 je bio zadnji trenutak da vide da nesto nije u redu. |
@dmmacak
Transpoze je vezan za Performansu i mislim da ne moze da se zadrzi kad menjas boje kao performanse.Mozes da menjas boje koje nisu performanse u tekucoj performansi i pri tome ostaju efekti i podesavanja iz te performanse a sa njima i transpoze. Sa midi commanderom,po do sada dostupnim informacijama mozes manipulisati jedino performansama(sto ne znaci da necemo pronaci nacin i za ritmove). E sad postoji mogucnost da upises performanse bez ritmova i performanse sa ritmovima.Na tabletu u midi commanderu bi bile sa ritmovima a na klavijaturi(favorite performanse) bez ritmova. Dakle na tabletu promenis ritam(sa njim i performansu) a na klavijaturi posle menjas boje preko favorita ili OTS(one touch) tastera. @SMusic studio Daj druze potrazi onaj bas na BK9,vazno mi je da znam da li ima da se ne palim za dzaba. Dodato: @Rudiiiii Gde si kupio BK9 i kolko si platio a ko nije tajna? |
@Boban ... heh naravno da je tajna ali cu odgovoriti :)
Thomann, 1238 Evra netto, 30 Evra prevoz. Prije tog pada cijene imao sam ponudu od naseg druga MV 1345 Evra netto stim da je pitanje u koje zemlje smije izvoziti. |
@Rudiiiii
Kako u Thomanu za 1238e,jel to B-stock mozda?Ili je to bez poreza,PDV-a? Daj kolega,molim te pregledaj da li na BK9 ima mozda ovakvog basa kao na cetvrtom snimku http://www.yu-midi.org/forum/showthr...#axzz3fquUckJw i ako ima usnimi malo da cujemo.Moze i automatska pratnja,samo iskljuci ostale instrumente. |
@Boban,
nije B-stock, bar se nadam :) To je netto exportna cijena, znaci bez njemackog poreza. Ako ga npr. kupis u Njemackoj licno onda ti je cijena 1474 minus prevoz, znaci 1444. pa ti naprave exportne papire za povrat poreza itd. Nisam vise u toku, nekad je i Budimpesta imala dobre (najbolje) cijene, naravno ko je imao pravo kupovati tamo. Pokojni Luis je dilao iz Budimpeste jedno vrijeme ali ovaj dil iz Thomann-a je vjerovatno izuzetak, nikad nisam vidio ovakvu cijenu za normalnog kupca. To je mozda i dokaz da se Roland preracunao, za malo dodatnih para je mogao napraviti mnogo bolji aranzer ali sta je tu je. U vezi bass-a, sveukupno mnogo bolje zvuce nego G70: u visim lagama cak djeluje rastimano, nisam dosao do te lekcije zasto ... pik basova ima dosta, na nasim ritmovima je pick3 i za mene je odlican i dobro usviran. Pregledacu i ostale pa javim moje skromno misljenje. Dodato: Mislim da bi tebi bili od interesa ovi basovi: ulti acbass - 'ozbiljan' basista sa dobrom opremom - vuce na studijski xv acbass - vise ataka i double layer - uzivo feeling - malo 'udaren' basista wild acbass - mozda za neke izdvojene fraze ko svira u visim ligama picked bs, picked bs2,4 - idu na prangije i vjerovatno rade dobro uz pogodjen kick i dobar aranzman: ne dirati bez potrebe picked bass3 - ima najvise 'body' ali i ataka tako da ga nisu bez veze upotrijebili za nase ritmove double pick - u odredjenim fazama 'igre' jako upotrebljiv koliko mi se cini bass iz snimka 4 nije zastupljen, od ovih pick bass nijedan nema toliko ataka - mozda kombinovati neki slap ... |
@Rudiiiii
Ovaj bas koji ja trazim pripada fingered klasi basova a Cmp'd fng je naziv.E sad ja imam identican bas u GM banci koji se zove drugacije ali ima iste osobine.U visim lagama ima osobine kidanja i vibracije zice kao i bitnu promenu zvuka pri najacem udaru-najveci velocity.Tada zvuci kao da se koristi trzalica.Ja sam bas bitno osvetlio ekvilajzerom kako bi dosle do izrazaja ove osobine. Ako mislis da ima slicnih basova na BK9 koje bi trebalo akcentirati,a cije snimke nemamo,slobodno snimi i postavi ovde. U medjuvremenu jedno pitanje,da li za mic ulaz postoji poseban ekvilajzer? |
Evo da sam sebi odgovorim
Taj bas ne postoji na BK9 a nema ni mnogo dobrih basova koje sam imao na GW8. Ulaz za mikrofon ima i fantom switch tako da mozete ukljuciti i kondenzatorski mikrofon.Postoji i poseban ekvilajzer za taj ulaz pa mozete obojiti glas po zelji. |
Jbg Boban, vidio sam to za mikrofon i eq ali sam isto vidio da prodajes BK9 i nije bilo potrebe za odgovorima, mozda su oni tamb basovi interesantni ali onog sto ti trazis nema. Inace ja sam na mikrofonski ulaz nalijepio traku i tako sam izrazio svoje misljenje o tom problemu :) Doduse za vjezbanje u kuci uz slusalice mozda i ima smisla pa bi ponekad mogao ukloniti tu traku. Roland je poznat za ukidanje dobrih stvari u novim modelima pa to za bas ne cudi, isto tako je ukinut cuveni c1 (ako se ne varam) bas sa G1000 a u VA7 ubacene neke gluposti za SF i horor filmove.
Sto se tice BK9, na jednoj svirci mi je prvi put zabagovao, ustvari drugi put, prvi put je bilo kad su ovi "prateci vokali" stali na strujni kabl a drugi put kad sam koristio fabricku rumbu. Da li sam pritisnuo nesto sto aranzer nije razumio, (i dalje imam problem sa svjetlom, ne vidim nista od tastera, nisam navikao na pozicije) ili je nesto drugo ne znam: uglavnom rebootovao sam ali vrlo vrlo kratko vrijeme, naravno uz povike: hop hop, samo vi udrite, sad ce i muzika, hop hop, iiigraj, drzi ritam, ne posustaj :) i aranzer je rebootovao ali nenormalno: naime koliko se sjecam odmah se upalio meni sa nasim ritmovima sa odabranim 7/8 :rolleyes: sto je bilo ok jer samo malo nize je rumba :) To se vise nije desilo ali je ruzan osjecaj kad znas da se moze desiti. Imao sam priliku malo isprobati zvukove na razglas: piano mi je bio odvratan, sa previse srednjih ali to je vjerovatno do mene jer razglas stimam svakih 5 godina a jos ne koristim mastere na BK a i narod se razumije u piano, ono bas pijanski. Sporo napredujem i cini mi se da se upotreba BK bazira na perfomansi i nikako drugacije, jedna dzinovska 999 lista bi obuhvatila sve: od pjesama svih zanrova do ritmova gdje bi lista na neki nacin trebala biti podijeljena, tako da bi znao gdje su ritmovi a gdje pjesme itd. kao ispomoc bi se mogli napraviti i drugi folderi, po zanru, ritmu, ozracenosti ... mozda bi ti mogao doprinjeti sa nekom humanitarnom pomoci, jer vidim da prodajes BK9 sa mnogo korisnih stvari :) BK vec imam koji je beskoristan bez tih korisnih stvari |
Ma potrebe za odgovorima uvek ima,mozda neko planira da kupi ili vec ima BK9.Sve sto se napise ovde nekom ce nekad biti od koristi.
BK9 prodajem jer nemam posla,nista do nove godine a skola je stigla,zimnice,ogrev a ja imam tri klavijature.Jbg,nije dovoljno sto ionako nema posla nego nam posao uzimaju muzikanti iz drugih gradova.Recimo putuju iz Nisa(160km u oba pravca) a za vece u kafani naplacuju 3000din po clanu.Ovi nasi jos gori sviraju za po 2000 din po clanu benda a idu po dvojica... Da nosim masinu od 1200 eura kako bi zaradio 2000din?Neka hvala,nisam ja tolko bogat,ko ima nek nosi,ja ne! Iz dosade cackam nesto oko BK9,neke moje ritmove prilagodjavam,za sada samo par njih,i nekoliko boja.Mada se dosta nerviram jer nisu iste boje na obe masine pa pravim kompromise a to ne ide bas lako. To sto ti se desava da baguje moze da potice pre svega od nekompatibilne i prevelike usb flash memorije.Kolko sam video Rolandova je 2gb ali je dosta skupa.Vazna ti je i brzina kojom se upisuju i citaju podaci narocito podaci sa manjim brojem Kb.Imas program Flashbench sa kojim mozes da testiras brzinu fleshke.Vrlo je vazno da se testiranje obavi do kraja zbog malih fajlova. Isto cesto pravi bekap i formatiraj fleshku u klavijaturi.Mnogi korisnici preporucuju da lista nema vise od 100 performansi a da imas vise lista.Na novoj masini je sada to tako ustanovljeno a pretpostavljam da to nije slucajno. |
neznam zasto tolika neizvesnost kad ga vec ima na you tube a na googlu ima i cenu
|
@Boban010,
ne znam kako, ali mi je promaklo da Roland ima Style converter 4 koji radi sa BK9, ja sam probavao sa trojkom i nije islo ako se sjecas mojih 'problema'. Problem je kao i uvijek style export zbog midi timinga i mora se kvantizirati sto nije uvijek dobro. Sto se tice bagovanja u tom trenutku sam koristio fabricku rumbu, znaci internal ritam, jer kad ne znam sta cu i kud cu to je najbolji spas: udri rumbu i Aca L sistem: 40 pjesama u rumbi dok ne nadjem sta dalje. Naime kad si u bilo kojem meniju, za svaki sljedeci potez je potreban exit i kad pritisnes nesto pogresno mozes pretpostaviti sta se desava, sve osim onog sto ti treba, zato sam i mislio napraviti neku dzinovsku listu jer lutanje po folderima jos u mraku je gnjavaza: bravo Roland. |
To nije fabricka rumba,u sustini i nema fabrickih ritmova na novijim rolandovim masinama.To su samo ritmovi koji se nalaze u romu klavijature i koje nije moguce menjati i nisu ih pravili Rolandovi strucnjaci kao ranije vec Rolandovi saradnici,volonteri,odnosno dobrovoljci pa je zato stvar ispala tako malo coskasta.:lol:
Salu na stranu,cini mi se da je ranije imao problem sa Srb ritmovima pa je to kao navodno popravljeno poslednjim OS-om....O kakvom se problemu radi ne pise nista. Da li se to desilo u trenutku pozivanja rumbe ili kasnije?To znaci da je zabagovao 2 puta u kratkom vremenskom intervalu? |
@Boban010
Ovako: prvo bagovanje nije bilo bagovanje u pravom smislu rijeci. Naime na bini se nadju oni koji donose finansijska sredstva (zovem ih keseri) zvana baksis i pozeljno je da prave guzvu, njih ne mogu tjerati sa bine iz razumljivih razloga, druga grupa (zovem ih pismonose) nose neke papirice i u tim papiricima je cesto isti materijal koji donose keseri ali sa dodatnim uputstvima, ponekad u papiricima nema nista nego samo zahtjev da se objavi: Ficek londonske registracije da se pomjeri da Lambordjini moze izaci sa parkinga, njih takodje ne mogu tjerati sa bine, treca grupa su "prateci vokali". To su oni koji vole da pjevaju i njih ne mogu tjerati jer su cesto jaci od mene a i bolji pjevaci pa napravim sa njima dogovor: samo se vi poredajte iza i kad ja povedem vi popratite iz sveg glasa a nekad kad nabavim drugi mikrofon dobicete i tehnicku podrsku :) Oni su cesto zbog alkohola valjda nestabilni na nogama i upravo je neko od pratecih vokala stao na onaj ispravljac i nestalo je struje jer se onaj kabl malo iscupao. Drugi bag je kad sam koristio tu rumbu i koliko se sjecam nista nisam pritiskao, nego jednostavno prestade da radi, struje je bilo ali klasicno bagovanje. Ugasio sam i upalio sa vrlo malim razmakom i startovao je kao sto sam vec rekao sa menijem gdje je bio selektovan 7/8 i malo sam samo spustio do rumbe i nastavio. Htio sam reci da nisam koristio ritam sa USB nego internal. Nije se vise desavalo i nadam se jednog dana pregledati global i poiskljucivati sve nepotrebne stvari premda ne vjerujem da je to bio razlog. Najgore je kad bag ne mozes ponoviti, i onda to u principu i nije bag :) |
1 Privitaka
Malo sam gledao tu "fabricku" rumbu i vidim da ima nekoliko praznih traka na par introa.Znaci upisane boje,potrebni podaci ali nema tonova,sto ne bi trebalo da pravi problem ali ipak...
Treba svaku traku ponaosob pregledati u micro modu,a za to treba vremena...Proveri da li ti je ispravljac u redu,jer ako ima prekid mozda ti je on uzrokovao da se iskljuci aranger.Znaci nije se ugasio jer je struja prekinuta pa je tok odmah uspostavljen ali ti je to zaustavilo aranger... U medjuvremenu evo poslusaj sta sam ja dosad uradio na BK9 dok cekam kupca.... Dakle Demo Roland BK9,narodnjaci... |
I meni je cudno kako su pravili tu rumbu, skoro pa kao u studiju :) skoro kanal po kanal. Nadam se da nije neka sys-ex frljoka ostala a zanimljivo je da ni freeze funkcija nije koristena. Na G70 sam imao prilicno dobre stvari, koristio prosirenja ali mislim da nisam dostigao ovakav groove i zvuk pa sam mozda i zato navalio na tu rumbu kao mutav. Imao sam neke solidne specijalitete ali mozes ih koristiti jednom-dvaput za noc dok je ova rumba univerzalna. Na BK9 medjutim ima(m) neki sub-bass na timpanu koji unistava koncepciju nekih mojih ritmova sto je po mom skromnom misljenju dokaz da su vandleri u BK9 mnogo bolji. Reverb sigurno nije jer ja to stavljam skoro na nulu zbog stednje :) Imao sam sad i neke muzicare, slucajno navratili i iznenadjeni su sa kvalitetom BK9 a ja kazem da to nije nista kad ja sredim svoje rumbe eheeeej tek onda ima da prasi :) Jbg ovo iako je sala treba napomenuti da ne koristim audio key jer dotle nisam dosao ali sa dodatnim audio loopom bilo drums, bilo neke druge melodijske fraze mogao bi dostici neki drugi visi level sviranja (zlobnici ce reci da to i nije tako tesko). Ne poznajem druge brandove ali sumnjam da za ove pare ima nesto tog kvaliteta. Jbt G70 je kostao cini mi se tri puta vise, naravno ne za mene a po zvuku ne moze sa BK9 zapeti, pogotovo iz kutije.
I ne treba zaboraviti povratak chord seq. nesto sto smo mi imali kad drugi brandovi nisu znali sta je 7/8 :lol: bolji sviraci mogu sprziti improvizacije a ljepsi mogu pitat neke gosce za ples, a muzicari-gosti ce mudro zakljucit: eno ga fajlas =)) |
@bobane,jesu ti ovo konvertovani ritmovi od GW 8 ili si nesto ponovo pravio?
|
@Rudiiiii
Desavalo se na GW8 da u style-u prilikom modifikacija u style composeru i presnimavanja istog ritma,klavijatura sama ubaci fantomske tonove C-1 ili C0 duzine nekoliko desetina barova.Ova glupost moze da blokira klavijaturu... Osim vandlera za kvalitet u Bk9 najvise je zasluzan cukshtokovani blajmingem i to onaj bez holcovanog bolcna.Da su kojim slucajem stavili ovaj koji ima holcovan bolcni to vec ne bi bilo to!;)) @nesaband Ovo su moji ritmovi iz GW8 ali tu nema nacina da se konvertuje,treba samo odabrati dobre boje i obojiti ekvilajzerima,podesiti opseg,narocito za bas.Teeeezak posao,ne veruju oni koji nisu probali... Da bi napravio nesto novo moram da "upoznam" boje i zapamtim njihove karakteristike i da osmislim nacin da ih upotrebim.Za sve dobre stvari treba vremena,nema nista na brzinu... |
@Boban010 svaka čast , dobro ti ovo zvuči, ako budeš uporan i središnji ga do kraja onako kako ti to znaš i umijes mogao bi ga lako i povući iz prodaje :)
Sent from my HTC One mini using Tapatalk |
Citat:
GW 8 nije kompatibilan sa BK serijom i treba stvarno puno vremena i strpljenja da se ti ritmovi srede. |
@Mafia
Necu ga sredjivati do kraja,ovo je cisto da se pokaze da moze,a da ga prodam moram i to sa gubitkom jer tri klavijature je ipak luksuz za mene... @Nesaband Ne moze se reci da nije kompatibilan jer onda ne bi mogao uopste da ubacis ritmove.Stvar je u tome da su boje izmesane,odnosno ne nalaze se na istim mestima.Pa cak kad bi se i nalazile ukoliko malo samo drugacije zvuce opet nije to to pa mora da se prilagodjava. Dakle spiskove sa bojama u sake i na posao!:D |
Boje su izmesane,bubanj se razlikuje,mislim ima posla vise za sredjivanje tih ritmova nego sa G i E serije.Naravno da mogu da se ubace ritmovi od GW 8 ali srediti ih su prave Tantalove muke,pogotovo sto si ti stavljao bubanj u tri trake.
Ja da sam na tvom mestu ne bih prodavao BK 9 ni pod razno jer to je stvarno odlicna klavijatura,a jos da je das jeftinije nego sto tebe kosta to je tek katastrofa. |
Tako je cika doktore!:lol: Ako ritam ima vise drum traka a potice od druge klavijature,on u tim trakama vuce neke bzv. boje pa to zvuci kao horor.To se ne moze promeniti u Makeup tools-u vec samo u ritam komposeru ponovnim snimanjem traka...
Na zalost za ovu trgovinu gde sam dobro na gubitku imam da zahvalim mojim bliskim kolegama zbog kojih sada nemam posla... Nema veze izvuci cu se ja nekako,pa ako bude love tek onda mogu da planiram nesto a sada nisam u mogucnosti... |
Ja ne vidim nikakav problem u plastici, čak šta više, odgovara mi što je tako lagan instrument. Iako je plastika, mislim da je kvalitetno urađen, a sa druge strane, koji to danas aranžer drugih proizvođača nije od plastike? Šta bi mi značilo da ima sa strane, recimo, drveni okvir ili unutra neku šasiju od nekog metala? Šta bih dobio time osim na težini?
Kada sam išao po prodavnicama muzičke opreme pre kupovine BK9, u tom cenovnom rangu sam išao da vidim i probam Yamahu PSR-950 i Korg PA900. Od Yamahe sam momentalno odustao čim sam spustio ruke na sunđeraste dirke, kao kad bi na Rolandu propale opruge pa ne znaš da li si pritisnuo nešto ili nisi i dali će dirka da se vrati uopšte u početni položaj, a o sitnim gumenim tasterčićima i da ne pričam. Ostao sam u radnji celih 10 minuta. Što se tiče Korga PA900, njega sam detaljnije isprobao (preko 4 sata) i stvarno je praktičan za rad, ali tužno je ono kada vidiš kako su ga kinezi sklopili, pa ono je baš tuga videti onu plastiku. Tasteri za upravljanje su takođe gumeni ali nemaju hod, pa nikada nisi siguran da li si ih pritisnuo ili nisi ako baš nisi manijak pa da ih jako pritiskaš svaki put, a ako jesi onda će ti brzo otići touch screen. Dirke su malo bolje nego kod PSR-a, ali nisu ni blizu Rolandu. Sve u svemu, BK9 je u svim ovim rešenjima mnogo kvalitetnije napravljen od oba navedena modela, tako da to sa plastikom kod BK9 nema veze. Drugo, ono što BK9 ima u sebi kao sound generator je simbioza svih dosadašnjih modela i zvuči jako dobro, a može se i jako dobro prilagoditi svom ukusu jer ima mnogo opcija za to. Zvuk mu je vrlina i napredak u odnosu na predhodne modele Rolanda, a ne mana i nedostatak. Na kraju krajeva, kada svirate, jedino je zvuk to što stiže do publike i to je najbitnije da bude izuzetno kvalitetno. Po meni, jedina velika mana je operativnost za LIVE nastupe i zbog toga sam i ja jako rezigniran na Rolanda. Nema šanse da išta u nastupu improvizuješ i u hodu menjaš ako to predhodno nisi pripremio kod kuće i snimio u neke performanse ili foldere na fleški. Ako bilo šta pokušaš van toga, možeš samo da upropastiš pesmu i svoj nastup i ništa više. Nervira me to što sam do sada više proveo vremena oko nekih pesama da ih upišem i podesim u BK9, nego što sam stvarno vežbao da ih sviram. E to ne mogu ni ja da im oprostim... |
2 Privitaka
@Boban010
Rijesio sam dio misterije kod bagovanja tj. zasto se upalio meni sa 7/8 ritmom. Jednostavno zato sto mi je to bila kao default registracija, zasto sam izabrao 7/8 ko ce ga znati ali kao ideja nije lose, samo neki standardniji ritam ubaciti za default. Onda, umjesto da radim sta pametnije analizirao sam malo fabricku rumbu i nasao da su koristili nrpn. Ako uradis freeze vidjeces da ce sve otici u mp3, onaj dobos isto nigdje neces naci ali se mora priznati da su ga dobro dotjerali upravo sa nrpn tj. eq. i zato ga kao takvog nigdje nema u setovima a nije da nije dobar B-) mozda jedan od najelegantnijih poteza na cijelom BK9. Nista sumnjivo nisam nasao, ali nemam bas neki dobar program za gledanje sys-ex, u svakom slucaju nije vise zabagovao iako sam poceo koristiti i audio. Evo imam neka dva fajla, nesto sam prepravljao i zaboravih koji je koji ali jedan je sigurno sa BK9. Evo sad vidjeh da mora biti mp3 ... |
To nije bagovanje ako ti se upalio sa 7/8 ritmom...U default performansi mozes postaviti samo fabricki ritam a ne i user(sa fleshke).
Moja najveca zamerka je sto u fabrickim ritmovima(ritmovi za nase potrebe) nije iskoriscen alteration mod, pa kad sviras recimo u G onda su kontre previsoke i kad predjes u A onda su preniske.Ovo postoji jos od G70 ali verovatno je neznanje u pitanju pa nije iskoriscena ova fantasticna mogucnost...Ritmovi koji su ubaceni u novije klavijature su radjeni na nekim drugim klavijaturama pa su samo konvretovani i obojeni uz pomoc Makeup toolsa.Da bi bili dobri ritmovi,moraju se napraviti na samoj masini uzimajuci u obzir osobine odabranih boja i potencijalnih zamena za iste uz koriscenje obilinih alata za obradu zvuka... Tek onda mozete da ocekujete da BK ili E-A7 zvuci dobro kao sto je G serija u svoje vreme... Jos jedna velika zamerka,zeleo bi da i u Style composeru postoji mogucnost upotrebe ekvilajzera i MFX-eva,jer prilikom "komponovanja" novog ritma nisi siguran sta ces na kraju dobiti i nemas uvid kako to zvuci odmah.... |
1 Privitaka
Konacno sam dobio pjevacice i to par :D i percusionistu pride
|
Bravo kolega,svaka cast! =D> Eto sta moze Roland BK-9 a moze i jos bolje sigurno!
|
Pitanje za one koji možda znaju kako i gde u BK9...
Sređujem neke stare ritmove koji su na ranijim modelima Rolanda zvučali dobro, a sada na BK9 totalno poremećeno u smislu da su pojedini instrumenti preglasni u ritmu, pojedini se jedva čuju, a najgore je što su neke cele DIVIZIJE (Intro1,2... Main 1,2...Endings) kompletno utišane ili pojačane. Za pojedine instrumente znam da im doteram volume u MekeUp tool-su ili u Ritam Mixeru, ali imam problem da smanjim ili pojačam celu diviziju, jer to ne može da se uradi u MakeUp-u već samo u Ritam Composeru. Recimo, ok mi je odnos instrumenata u Main 1, ali je ceo Main 1 dosta tiši u odnosu na ostale Main 2,3... Na primer, ako recimo imam FULL STRINGS u Main 3 koji ima dobar nivo, a isti taj FULL STRINGS u Main 1 se jedva čuje, ja ne mogu u MakeUp tool-su ništa da mu radim sa volumenom, jer ako ga pojačam da bi se sada normalno čuo u Main 1, postaće preglasan u Main 3 gde je pre toga bio OK i ništa od tog posla. Znači, potrebna mi je opcija da mogu samo ceo Main 1 da pojačam recimo za nekih 30%, ali u Ritam Composeru ne postoji opcija (u meniju Track Edit ) za promenu volumena divizija. Postoji samo opcija "Change Velocity", ali ja neću da menjam dinamiku nota nego kompletan volume te cele divizije. Postoji i opcija Expression u Global Change meniju, ali meni je već expression cele Main 1 divizije na 127, a ona se i sa tim nivoom od 127 slabije čuje u odnosu na druge divizije, tako da ne mogu ni sa tim da uradim ništa. Da rezimiram na kraju, postoji li neka opcija za promenu volume cele divizije, da ne bih menjao posebno volume za svaki instrument po instrument i tako poremetio odnos u mixu ritma, a i tako je mnogo teže i nelogičnije raditi? |
Ideja: Ako nekoj divizijiji ne mozes da se pojacas expresion, onda na drugim mozes da smanjis i iznivelises jacine sa najtisom...a kasnije u makeup tools-u ides na common pa ceo ritam podignes volume da bi izjednacio ukupnu jacinu sa drugim ritmovima.
|
E, bravo, toga se nisam setio.
Znači li to da se volume cele divizije podešava jedino menjanjem expession vrednosti u ritam kompozeru u meniju "Global Change"? I drugo, kao se zamenjuju boje instrumenata u pojedinačnim divizijama u ritam kompozeru? Hvala, Dejo ! |
Da, koliko mi je poznato, expression je midi informacija vezana za volume a u kompozeru baratas samo midi informacijama.
Zamena boja je moguca u micro edit, gde se mora zameniti program change komanda (moras za dur mol i sedmicu posebno). Ipak, najjednostavniji nacin je da se instrumenti srede u makeup tools. Prvo promenis sve instrumente na one koje zelis da ti ostanu. Onda odradis FREEEZE DATA. Snimis ritam. Posle ovoga, u style composer-u bi trebao da ti prikazuje novoizabrane instrumente. |
Da, znam da je moguća zamena boja i u Micro edit modu, ali gledam da to izbegnem jer je jako pipavo i za mene kompleksno. Pre sam ipak za neki lakši i brži način. Jednom sam to radio još na E96 i na kraju posle par sati sam shvatio da više ne znam šta sam radio i da nisam dobio ono što sam hteo.
Elem, našao sam u uputstvu nešto gde bi se možda to moglo uraditi. Nisam još probao, ali mi treba potvrda da je to i tu moguće pa da prionem na posao. Evo slike... http://i903.photobucket.com/albums/a...l%20change.jpg |
Trenutno vrijeme na Forumu 19:17 |
Forum Yu-Midi.org pokreće vBulletin 3.8.1 (Deutsch)
Copyright ©2005 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
.
Prava zaštićena od strane www.yu-midi.org