YU-MIDI Muzički Portal - Muzičarski forum

YU-MIDI Muzički Portal - Muzičarski forum (http://www.yu-midi.org/forum/index.php)
-   Roland (http://www.yu-midi.org/forum/forumdisplay.php?f=13)
-   -   Roland BK-9 (http://www.yu-midi.org/forum/showthread.php?t=25024)

Boban010 02.11.2015 17:55

Moze ali ove promene(global change) vaze za Rythm composer a kasnije moras opet da doradis uz pomoc Makeup toolsa.

SMusic studio 04.11.2015 03:25

Upleo sam se totalno sa performansama, lock funkcijama i promenama u toku sviranja neke pesme, totalno sam sve pomešao i izbrljao.

Zanima me da li je PERFORMANCE HOLD opcija globalno podešavanje za sve performanse i onda sve imaju zadate hold vrednosti, ili se PERFORMANCE HOLD podešavanje može vezati samo za određene performanse u kojima ja želim da imam HOLD, a u drugim performansama da nemam HOLD?

Boban010 04.11.2015 15:42

To je globalno podesavanje i vazi za sve performanse ali samo dok ne otkljucas.Kad otkljucas otkljucavas sve,dok ne ugasis kljavu.Kad je ponovo upalis opet su postavke u globalu onakve kako si usnimio.Moze automatski da se ponovo zakljuca ali kad pozoves neki midi fajl ili mp3.Evo ti ona ideja o kojoj je pricao kolega Morison.
Usnimis nekoliko performansi linkovano za neki midi fajl,pa obrises taj midi fajl.Prilikom pozivanja tih performansi nece menjati ritam i tempo ali ce za kratko ispisati na ekranu da nema linkovanog fajla.

Boban010 12.12.2015 15:36

Molio bi ako neko zna da li mogu da se skinu tegovi sa dirki na BK-9 i na koji nacin?
Vidi se da su zaliveni nekom plastikom pa se bojim da ne ostetim dirku prilkom skidanja.
Unapred hvala!

Boban010 16.01.2016 14:00

Evo kako zvuci Roland BK-9 sa fabrickim bojama,u pitanju je isti style koji je obradjivao kolega Morison na E-A7.Namerno sam malo vise pojacao kontre da bi priblizio snimku uvazenog kolege.
Dakle Roland BK9 i splet kola
https://soundcloud.com/user-30425270...-9-boban010wav
a evo isto to na Rolandu E-A7 pa uporedite
https://soundcloud.com/roland-srbija/roland-e-a7-kolo
Mislim da ovo objasnjava zasto su cene ovih klavijatura takve kakve jesu i da ko nema para za E-A7 moze da kupi polovan Bk-9 i da bude sasvim zadovoljan pa i vise od toga.:lol:

Mafia 16.01.2016 17:30

Uh, cisce, puno cisce zvuči bk9...

Sent from my LG-H815 using Tapatalk

sinisa 16.01.2016 23:05

Ja sam uveren da i E-A 7 moze da zvuci isto kao i Bk9 stvar je samo u podesavanju. Postavite iste boje ,parametre i nece se znati koja je koja.
Taj splet potpuno identicno zvuci i na e80. Tako da po meni roland nije puno otisao napred sto se tice internih boja sem sto je ubacio neke sa naseg podneblja.

SMusic studio 17.01.2016 00:28

Stvar je samo u podešavanju ! Samo.. !

Nije to samo, nego je to najvažnije. Džaba nekom najskuplji aranžer ako ne ume da iz njega izvuče ovako nešto. Ovaj set neće da zvuči isto kod dva vlasnika BK9, a kamoli na nekom drugom modelu. Boban ima svoje "uvo" kako namešta zvuk i to je jedinstveno, kao i svi mi što imamo svoj neki zvuk. Drugi neko može da zvuči sa ovim setom bolje ili lošije na bilo kom modelu, ali to je stvar samo različitosti muzičara i ukusa, što ne znači da je taj stvarno bolji ili lošiji. Boban je našao odličan balans na BK9 i ja mu skidam kapu. Pokazao je da BK9 ima svojih kvaliteta koje SAMO treba umeti izvući iz njega. Znači mogućnosti ima, SAMO treba "majstor" da to "ugodi" kako treba.

Drugo, ne vidim šta fali tim Rolandovim bojama iz BK9 i kako bi trebalo to da zvuči mnogo,mnogo bolje da su neke nove? Šta ovde fali pa ne valja?
Ovo je za mene apsolutno prihvatljivo i dobro i ja tu ne vidim neke mane zbog navodne zastarelosti boja.

Na kraju, ja ne bih dao sebi pravo da kritikujem bilo koga ko nešto okači ako nemam argumente i kažem "evo moj snimak kako to može da zvuči isto ili bolje od toga", a vidim da neki to upravo rade. Dajte vaše snimke pa da vidimo.

Čovek se potrudio i nešto napravio, a ja mogu samo da kažem svaka čast jer nisam verovao da BK9 može ovako da zvuči iako ga i sam imam, a ne da mu kažem da će to isto tako da zvuči na svakom boljem Rolandu, jer neće. Može isto SAMO ako on uzme da ga sredi po svom ukusu i niko drugi.

sinisa 17.01.2016 00:39

SMusic studio ja nikog ne kritikujem i ne razumem cemu ovakav odgovor..
Niti sam reko da su boje zastarele. Govorim o tome da ovaj splet identicno moze da zvuci na G70,E80,Bk9 pa cak i na E-A7 koji ne spada u top modele. Jednostavno zato sto je ton generator skoro identican pocevsi od G70 do Bk9 nema velike razlike.
Zvucna slika moze da bude cistija ili mutnija samim odabirom seta bubnja.
Recimo V-pop radi cistije nego New Folk, da ne govorimo o ostalim podesacanjima i efektima. Tako da ne stoji konstatacija da BK9 radi cistije od E-a7 . Zavisi kao se podesi.

SMusic studio 17.01.2016 01:06

Kako ti pričaš, jedino je merodavno ako isti čovek uzme sve 3 klavijature i proba da ih podesi isto i sa istim numerama, jer samo on zna šta, gde i koliko je setovao. To sam SAMO hteo da kažem, bez namere da bilo koga vređam. Ako si se osetio uvređenim, izvinjavam se !

Iako Boban ne voli što ima BK9, hvala mu što je pokazao potencijal ovog aranžera koji je, po meni, neopravdano podcenjen.

Dell 17.01.2016 02:16

Ja bolje kontre nisam u životu čuo na ijednom aranžeru, a i bas nije daleko.

nesaband 17.01.2016 12:04

Citat:

Originalno postovano od Boban010 (Post 286059)
Evo kako zvuci Roland BK-9 sa fabrickim bojama,u pitanju je isti style koji je obradjivao kolega Morison na E-A7.Namerno sam malo vise pojacao kontre da bi priblizio snimku uvazenog kolege.
Mislim da ovo objasnjava zasto su cene ovih klavijatura takve kakve jesu i da ko nema para za E-A7 moze da kupi polovan Bk-9 i da bude sasvim zadovoljan pa i vise od toga.:lol:

Ovde ni na jednom snimku nisam cuo nista novo sto vec nisam ranije cuo.

I G 800 je imao takav ton a on danas moze da se kupi za 150 eura.Ko je imao G800 zna o cemu pricam.

Potpuno se slazem sa postom naseg kolege @sinisa...delim njegovo misljenje.

Vex 17.01.2016 12:29

Citat:

Originalno postovano od Boban010 (Post 286059)

Ovako,koliko cujem... Ova 2 snimka zvuce totalno razlicito,i to vise rekao bih zbog uticaja ljudskog faktora nego sprave.

Bk9 je u nekim srednjem opsegu sav izmedju 2.5 i 3 khz ... Ritam i bass se cuju kao telefon, tacnije ritam gitara prekriva dobar deo ritma. Bubanj propao,samo se cuju daire,zvona i crash kad naidje.

Ea7 zvuci ovde prijatnije i realniji je mix ,mada njemu fali srednji opseg,ali je u globalu sve od prilike na nekom mestu.

Tako da,ova 2 snimka EA7 vs Bk9 nisu merodavna uopste,bar meni.

Boban010 17.01.2016 13:06

Siguran sam da ce biti i dalje oprecnih misljenja u vezi ovih snimaka pa bih vas molio da nas postedite vasih utisaka.Snimci su dati da pomognu ljudima da se odluce sta im vise odgovara uhu i da to kupe.Koliko smo slicni toliko smo i razliciti,neko bolje cuje visoke,neko niske tonove,a neki iako su muzicari,su gluvi ko topovi.To uopste ne mora da znaci da su losi muzicari.
Dakle vise vam se svidja E-A7 samo izvolite i obrnuto ako vam se dopada vise BK9 kupite BK9!
Nov Roland BK9 je skuplji od E-A7 i rasprodaju se poslednje zalihe zbog zatvaranja fabrike u Italiji.Dakle gledaju da samo izvuku ulozeno dok E-A7 tek treba da ostvari profit sa tom cenom po kojoj se prodaje.Ovo dosta govori o tome sta je kvalitetnije i koliko po kriterijumima kompanije Roland.

tihi05 25.02.2016 19:13

Jedna stvar koju smo danas konstatirali da se bk9 radi u Italiji. BK5 i EA7 su made in Kina. Neka to potvrde vlasnici BK9 -da li ta tvrdnja stoji ?!

SMusic studio 25.02.2016 20:51

Moj BK9 je Made in Italy.

Doduše, mislim da i BK9 ima još jednu verziju jer sam video na YT kod onih vijetnamaca da je kod njih BK9 drugačiji. Gornja ploča gde su tasteri kod njih je skroz sjajna, a kod ovih italijanskih je mat.
Po nekoj mojoj predpostavci, kod njih je verovatno u pitanju neka verzija za istočno i azijsko tržište, a ko ih proizvodi za njih to stvarno ne znam, uglavnom, za zapadna tržišta je Italija koja je nažalost ugašena posle izrade BK9.

nesaband 25.02.2016 21:12

Ma ljudi to je nebitno gde se sklapa koji instrument.Bitno je da Japanac vrsi nadzor i koliko ja znam,do sada se niko nije zalio na kvalitet Rolandovih aranzera.

tihi05 25.02.2016 21:22

Hmm da tako bi trebalo biti i valjda tako i jest ali eto bas danas mi kupac negodovao sto je bk5 kina-ajde sad ti njemu objasni da nema drugacijeg :)
Kina vise nije sto je bila -ona je sad prestizna zemlja u svakom pogledu osobito u tehnologiji i elektronici. Radi svemirske letjelice a nebi tamo neku klavijaturicu
:lol:

SMusic studio 25.02.2016 21:34

Ne znam za druge, ali svi moji Rolandi (ovo mi je 5. koji sada imam) su bili Made in Italy i stvarno je svaki bio izuzetno kvalitetan.
Sećam se da prvi koji sam video da je CHINA bio je GW7 i taj model se uopšte nije nešto proslavio, vrlo brzo je posle toga izašao GW8 za koji sada čujem da je i on CHINA, što se u principu slažem da nije bitno jer se GW8 takođe pokazao kao kvalitetan i ne videh do sada nikakve posebne žalbe, primedbe, kvarove i reklamacije njegovih vlasnika.

Čini mi se da je KORG, koji je odvajkada CHINA, mnogo više "kvarljiv", što hardverski što softverski nego Roland. Doduše, pitanje je da li je i to merodavno jer ga ima mnogo više procentualno na tržištu, bar kod nas, pa je normalno da na XXX prodatih komada ima i više kvarova.
Dokaz za ovo možete videti i sami po broju problema na KORG-u u odnosu na sve druge brendove i na samom ovom forumu.

Po meni, bez obzira da li svakog Rolanda kontroliše japanac ili ne, jedino je za kvalitet merodavno vreme eksploatacije od par godina, gde se može videti da li ima fabričkih nedostataka, lošijih ugrađenih komponenti ili nestabilnih softvera, kada klavijatura prođe sve torture, od šatora i livada, preko zadimljenih kafana i klubova, pa do grandioznih tezgi od puno sati neprekidnog rada.

Boban010 25.02.2016 23:26

Elektronika,glavna ploca i njene komponente u Rolandu GW8 su Made in Japan.Ja sam na forumu postavljao slike unutrasnjosti klavijature pa potrazite.
Ne znam kako ce da pomogne ali eto i moj Roland BK-9 je Made in Italy.
Samo me interesuje da li bi bilo nebitno i da je BK5 iz Italije kao sto nije.

tihi05 25.02.2016 23:41

Bobane imas klavijaturu kako se kaze za "cijeli zivot " ;)

Boban010 25.02.2016 23:48

Jel mislis na GW8 ili na BK-9?:lol:

tihi05 26.02.2016 00:35

Ubje su super !

SMusic studio 26.02.2016 23:56

Ja sad moram da pitam, pošto vidim da je Roland počeo da "sluša" predloge korisnika, da li možda planiraju poslušati i uraditi neki update i za BK9 ?

ibsi 14.03.2016 21:19

sa Bk-5 sam sasvim zadovoljan..ima velike mogucnosti

Vux 15.03.2016 02:10

Roland BK-9

Citat:

Originalno postovano od SMusic studio (Post 287557)
Čini mi se da je KORG, koji je odvajkada CHINA, mnogo više "kvarljiv", što hardverski što softverski nego Roland. Doduše, pitanje je da li je i to merodavno jer ga ima mnogo više procentualno na tržištu, bar kod nas, pa je normalno da na XXX prodatih komada ima i više kvarova.

Dokaz za ovo možete videti i sami po broju problema na KORG-u u odnosu na sve druge brendove i na samom ovom forumu.

Šta je problem, ogroman broj "početnika" na aranžerima se odlučuje za KORG, neprofesionalno rukovanje, ubacivanje svega i svačega, semplovi koji "peakuju" na 30% master volume...
Mi shvatamo klavijaturu kao nešto neuništivo, korg mahom pravi klavijature za zapadno tržište, svakih godinu-dve (nekada i češće) oni izbace novu, i ljudi na zapadu čim izadje nova, kupuju. (U to sam se sam uverio u Americi, ljudi bacaju pa800, pa300...)
Ta klavijatura koju kupiš pa ti rikne ram, ona ima rok trajanja kao i svaka elektronika, broj radnih sati, ne možete očekivati da nešto elektronsko traje 10 godina, ima aranžera koji su "neuništivi", to su uglavnom stari rolandi, gem, ketron, ali tržište je na zapadu takvo da korg nema potreba da stavlja "dugotrajne" materijale jer ljudi menjaju to svake godine. Naravno da se ne slažem sa njihovom politikom, i kvalitetom (sviram pa600 i kvalitet izrade osim dirki, je NULA), ali primorani smo da se prilagodjavamo takvim aranžerima.
Malo off topic ali eto, i slažem se da roland ima kvalitetniju izradu

A uostalom, šta da očekujemo od klavijature koja košta 1000-1500 evra?

Kako kronos nema problema, ali treba dati pare za nešto kvalitetno

Sent from my iPhone using Tapatalk

nesaband 15.03.2016 11:10

Citat:

Originalno postovano od SMusic studio (Post 287595)
Ja sad moram da pitam, pošto vidim da je Roland počeo da "sluša" predloge korisnika, da li možda planiraju poslušati i uraditi neki update i za BK9 ?

Ne bih se ja mnogo nadao da ce se to desiti.BK-9 je odlican aranzer i mislim da je sto se tice bavljenja i update za ovu klavijaturu zavrsio posao.
moj ti je predlog da ako nisi zadovoljan sa BK-9 sto pre prodas taj aranzer jer mu cena svakim danom sve vise opada.Trziste je surovo i tu nema pomoci.

SMusic studio 15.03.2016 12:01

Za moje skromne potrebe BK9 mi služi i više nego dobro, tako da nemam potrebu da ga prodajem jer još uvek nemam alternativu za njega.
To što cena stalno pada mi je još jedan razlog da ga eventualno ne prodam, jer već sada cena za prodaju za mene je nepovoljna i verovatno nikada neće ni biti povoljna, tako da izgleda da ću ostati vlasnik BK9 dokle god bude trajao.

Drugo, vidim da BK9 još uvek ima nekih prednosti u odnosu na EA7, pa i ako rešim da se ikada "prenovim", biće to neki budući i bolji model od EA7.

Do tada ostajem na BK9 i zato i pitam za neka eventualna poboljšanja, jer svako od nas voli da ima potpuno kompletan i dovršen instrument, bez ikakvih bugova i nedostataka i sa maksimalnom iskoristivošću svih mogućnosti koje su ubačene u njega. Ne bih se ja još potpuno pomirio da je sa njim završena priča, ako ništa drugo, makar da se nadam da nije, iako sve ukazuje da, nažalost ipak jeste.

Boban010 15.03.2016 19:32

Nemas za cime da zalis druze,ovo ti kazem iz iskustva.Imao sam BK9 i zamenio ga za E-A7 i mogu samo da kazem da je BK9 svemirski brod u odnosu na E-A7 i po kvalitetu izrade i po funkcijama i po zvuku.Da je kojim slucajem dobio prosirenje u vidu balkan zvukova koje su obecavali,vredeo bi svaku paru od tih 2000e koliko je kostao u startu...
Jedino sto E-A7 ima sempler a verujem da ti nije bio znacajan jer si znao da ga BK9 ne poseduje jos kad si kupovao.
Onaj snimak sto sam radio kao poredjenje za EA7 i BK9,veruj mi ne moze se dobiti takav kvalitet na EA7 ni pomocu trikova!

SMusic studio 15.03.2016 21:37

Hvala ti na utehi,
zato sam i rekao da za sada nemam alternativu koju bih drugu klavijaturu uzeo ako rešim da prodam BK9. Po onome što sam sve pročitao do sada, EA7 ne bih sigurno, a drugih Rolanda za sada nema (a verujem i tebi na reč ;) )

Boban010 22.03.2016 12:59

Pa i nisam imao nameru da te tesim,samo sam izneo moja zapazanja posle detaljnog "opserviranja" :D,treba malo slusati usima a ne samo glavom.
Ko ce sad da objasni silnim "napaljenkovićima" da je BK9 bolji od E-A7 kad nema sempler!

Vux 22.03.2016 15:51

Ma ajde kao da sempler koji nema bar 20gb znači nešto
Idem da ubacim dk od 2mb koji je semplovan sa 8-bit sege genesis umesto da koristim rolandov fabrički ;)

SMusic studio 22.03.2016 15:55

Pa nikom nemoj ni da pokušavaš da objasniš, džaba ćeš pisati.

Osim toga, sad vidim da je nekima džabe i sempler kad sad ni sa njim opet ne valja. Ko će kome ovde ugoditi.

Meni je sada bitno da ipak imam kvalitetan instrument, za moje potrebe i više nego dovoljno. Naravno da bih dao neke funkcije sa BK9 u zamenu za neke sa EA7, ali nije to toliki prioritet ako je kvalitet zvuka u pitanju.
A što se semplera tiče, nikad mi nije ni trebao nešto posebno, uvek je bilo svih onih instrumenata koji mi trebaju u "fabrici" u samoj klavijaturi. Za mene su bitne neke sasvim druge stvari na klavijaturi.

Vux 22.03.2016 16:21

Sempler je odlična stvar ako ima upotrebnu vrednost :)
I ja dajem prednost fabrici na aranžerima, pogotovo rolandu koji ima jako tople zvukove. Ovak bk9 ništa nije lošiji od ea7 koliko sam ja čuo do sada. Ne kažem ja ništa protiv rolanda, samo generalno o famoznim semplovima :)

josipv 15.06.2016 10:40

Mene samo zanima kakva je dirka na bk9?
Sa kojom klavijaturom se moze usporediti?

mikimiki 15.06.2016 12:24

Dirka je ista kao u JP50 cini mi se. Uglavnom, odlicna.

josipv 15.06.2016 13:11

Neznam kakva je dirka na jp50 jer nisam probao nikad tu klavijaturu,dali je kao na Fantom X ili G?
Dodato:
Kolika je sada vrednost rabljenog bk9?

makso68 19.06.2016 17:12

Nije dirka kao na pomenutim Fantomima,ali je jako dobra,neuporedivo bolja od dirki na BK5,GW8,ili EA7(kod navedenih modela su dirke gotovo indentične,zato sam ih sve nabrojao).Pozdrav!

josipv 20.06.2016 18:57

Kolika je vrednost sada polovnog bk9?

nesaband 20.06.2016 22:00

Posto je nov sad 1590 eura polovan verovatno mozes dobiti za 1200 eura.

Trenutno vrijeme na Forumu 22:38

Forum Yu-Midi.org pokreće vBulletin 3.8.1 (Deutsch)
Copyright ©2005 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd. .
Prava zaštićena od strane www.yu-midi.org