YU-MIDI Muzički Portal - Muzičarski forum

YU-MIDI Muzički Portal - Muzičarski forum (http://www.yu-midi.org/forum/index.php)
-   Yamaha (http://www.yu-midi.org/forum/forumdisplay.php?f=14)
-   -   Yamaha Tyros 5 (http://www.yu-midi.org/forum/showthread.php?t=26096)

romario 22.02.2016 08:53

Citat:

Originalno postovano od Rudiiiii (Post 287384)
... ma vidi se da si poznavaoc materije i ne izvinjavaj se, nema potrebe. Meni je najveci problem sto kod analognog miksera lako namjestim eq na "u' ili "v" ali na digitalnom mi ide malo teze, pogotovo oni eq gdje imaju samo neki kruzici, tockici i brojevi :D Al na Tyrosu ima onaj prikaz sa trokutima pa se lakse moze pomjerati.

Koji si ti folirant :)

tyros2 22.02.2016 10:24

Citat:

Originalno postovano od Rudiiiii (Post 287384)
... Meni je najveci problem sto kod analognog miksera lako namjestim eq na "u' ili "v" ali na digitalnom mi ide malo teze, pogotovo oni eq gdje imaju samo neki kruzici, tockici i brojevi :D Al na Tyrosu ima onaj prikaz sa trokutima pa se lakse moze pomjerati.

Kolega Rudiiii......na analognom najbolja postavka je na "Z"...nema joj premca... :) :) :) a I na digitalnom se lakse nasteluje... :) :)

Sky Net 05.03.2016 17:31

Sto me hoce, al me hoce. Bas me hoce.

Danas, kad sam exportovao sadrzaj iz YEM-a i ubacio pack u klavijaturu, desila mi se najblaze receno - katastrofa. I da se odmah ogradim od ''ljudskog faktora'', posto je sve isto kao i juce, kad je sve radilo.
U Tyrosu imam ukupno 12 packova. U nekima od njih su ''farbe'', u nekima drum setovi, negdje kombinovano, zavisi. Koristim aktivno 55 farbi, koje su u packovima, a kratice za njih su mi u jednom folderu na HDD-u, gdje su iznivelisane, sa dodijeljenim efektima, itd - znaci neke su iz packova, neke fabricke. Do danas, sve je funkcionisalo dobro. Medjutim, nakon danasnjeg importa cpi fajla, moj Tyros je dozivio totalnu amneziju. Kad sam upalio klavijaturu, i pritisnuo registraciju, umjesto mojih farbi docekale su me samo linije. Nijedan ritam ne radi kako treba, osim fabrickih. Dobro rade samo farbe iz tri packa, i fabricke. Ostalo - nista. Pravljeni ritmovi sviraju neke lijeve setove bubnja, umjesto glavnog stringsa na desnoj strani mi svira bubanj?! i tome slicno. Da napomenem - svi packovi su TU u klavijaturi, nema nijedan neucitan. Tyros je samo iz nekog razloga ''zaboravio'' put do njih, njihov raspored ili sta vec. Posto imam sacuvane PPF fajlove, probao sam reinstalirati YEM, i ponovo ubaciti packove, medjutim bez rezultata, nakon importa CPI fajla Tyros i dalje nema pojma gdje se sta nalazi (osim u tri packa od 12). Imam svirku za par sati, i ne mogu nositi klavijaturu. 10-tak glavnih farbi bih i mogao nastimati, ali ritmove koje ima preko stotinu ne mogu ni za 15 dana rada. Ima li neko ideju zasto se ovo desilo? Svi savjeti su dobrodosli, a ceka se i ''dobri duh'' Casper.

tyros2 05.03.2016 22:19

Ok ovako

Devero sam isti problem I kod mene je bio ljudski factor.

pitanje za tebe:

Da li si uzimao drugi PC I samim tim drugi Yem u koji si nalodao PPF-ove

Da li si na PC-u u kojem stalno radis sejvao PPF-ove a zatim izbrisao sve iz YEM-a a potom ih sve nalodao. pojedinacno opet u YEM?

A sad odgovor na tvoj problem koji se je takodje meni desio:

Packovi (PPF) su ti iz nekog razloga u YEM-u zamjenili mjesta.Znaci oni uvjek moraku biti na istim pozicijama.
NPR:
001-Drum pack
002-solo pack
003-Salgija Behaderova pack

itd...

Uzmi predhodni CPI pack I ubaci u klavijaturu,onaj koji je radio (Nadam se da ih imas sejvane negdje u PC ili USB).
Kad ubacis CPI koji je radio kako treba ,onda provjeri u klavijaturi na kojem je mjestu bio taj pack.Svaka Solo boja treba da pokazuje koji broj je pack.
Kad pronadjes po kojem su redoslijedu a ti onda poredaj u YEM-u tako isto.

VAZNO:u slucaju da ti je praznina izmedju packova npr:Huso Pack -003 pa zatiim Davor pack 008,u tom slucaju u praznine moras kreirati "NEW PACK-ove",koje posle zavrsetka ubacivanja SVIH TVOJIH PPF-ova mozes da izbrises.

Jos vaznije:Nikad,ama bas nikad ne brisati predhodne CPI packove,nego ih uvjek drzati sejvane negdje u uglu .Nikad se nezna kad mogu zatrebati bas kao I PPF packovi.

Puno srece I sto manje nerviranja zelim.

Pozdrav!

Sky Net 05.03.2016 23:26

Yamaha Tyros 5

Hvala drugar. Nista nije mijenjano apsolutno, isti PC, sve isto. Dva packa su nanovo ubacena, greskom sam iz njih izbrisao nesto, pa sam reimportovao ppf bekape. Cpi nazalost, nemam. Prilikom ubacivanja ppf u YEM, packovi se sami ubacuju na svoja mjesta, tj idu po abecednom redu. Ocigledno je da su packovi ispreturani, ali nema nikakvog razloga, bar ga ja ne vidim. Kad ubacim novi pack u YEM, on se postavlja po abecednom redu, a ne po redu kom je ubacen.

Sent from my iPhone 6S using Tapatalk

tyros2 06.03.2016 01:44

Abecedni red je samo vizualno.
Markiraj neki pack u YEM-u I idi ma EDIT program change.

Tamo ce ti pokazati koji je : BANK SELECT LSB. Prvo ce ti stojati npr 006 pa ime banka.

Tako su svi poredani .

Te sto si reimpontovao,da li ti oni daju problem. Oni su automatski otisli na kraj redoslijeda a prije nisu bili.

Provjeri to.
Garantujem da ti je nekako doslo do promjene u Bank LSB.

pozdrav

Sky Net 06.03.2016 13:01

Druze @tyros2, hvala ti gdje cuo i gdje ne cuo. Maloprije sam konacno uspio, nakon vise od 10 pokusaja da ovo dovedem u red. Tacno, bile su u pitanju LSB memorizacije, ali Yem nije ispreturao na nacin kako si ti rekao, tj nije pomjerio packove koje sam reimportovao, nego je napravio haos u sredini, po nekom svom nacelu, okacicu kasnije slike da vidis. Odoh se sad zakovati, nisam oka sklopio. Ako te put nanese kroz Bih, imas janje :)

tyros2 06.03.2016 14:19

Takvog te volim!!!!

A sada evo nekoliko savjeta da se izbjegnu ovakvi problem:

Ako si poslozio sve ,,,sada u te PPF ubaci pojedinacno registracije,one koje rade sa odredjenim PPF-om.Tako isto ritmove I multipadove.
Znam da neradis na ovakav nacin,neradim ni ja ali je ovo dobro u slucaju nezeljenih posljedica kao npr sto su ti se dogodile paar sati prije svirke.

Na ovakav nacin gdje god da nalodas PPF registracije I ritmovi ce raditi sa istim.

Nikad NE BRISATI stare CPI fajlove.Svaki novi sejvati pod NOVIM imenom.Ja ih sejvam sa imenom Datuma ,npr: 04-15-2015.Na ovaj nacin ces uvjek znati koji je noviji.

A sada za Janje: :)
Kada sam ja imao ovaj problem upravo Casper mi je pomogao pa smo zajednickim zahvatima otklonili,stoga bio bi red da mu makar pripadne jedna plecka... :) :)

Drago mi je da smo to sve sredili.

Pozdrav

smuchac 07.03.2016 14:20

Casper ce od svakoga dobit yanje samo ne od sky neta. :D

Poslano sa mog GT-I9505 koristeći Tapatalk

Sky Net 07.03.2016 16:45

Ipak mi je malo vise trebalo da se resetujem :D kako sam i obecao, evo i vizuelnog prikaza problema.

https://scontent-vie1-1.xx.fbcdn.net...da&oe=57906BFE

Packovi koje sam reinportovao su pod nazivima Harm pack i T5 Cubase.
Ovako treba da stoje po pravilu:

https://scontent-vie1-1.xx.fbcdn.net...64&oe=574DB77F

Eh sad, zasto je YEM, na istom racunaru, na istom sistemu, ovako pobrljavio, to vjerovatno ne bi znali ni oni koji su ga napravili. U svakom slucaju, jos jednom moram zahvaliti kolegi @tyros2, na objasnjenju.

Sto se tice kolege caspera, moze i but i plecka, nije problem. Nemam ja nista protiv njega, naprotiv, covjek je znalac i voljan da pomogne. Ono sa cim ja IMAM problem, jeste tvrdoglavost kod ljudi, i manjak objektivnosti.

Kada smo imali debatu o YEM-ovoj sakatosti (moja verzija) i njegovoj superiornosti (casperova verzija), otisao sam dotle da cak kontaktiram ljude u Beogradu, koji o pravljenju materijala znaju ipak malo vise od nas ''obicnih korisnika''. Da citiram odgovor:
''Semplovi se moraju producirati pre importovanja, a onda na EQ samo malo doraditi generalno ako je potrebno. Nažalost, tako je još od Tyros 2.

YEM se čekao dugo, prvo je mogao samo da importuje ekspanzije i UVI sa T3 i T4, a posle dugo vremena su dali i opciju da se može editovati i semplovati, pa i ovako polovično. Ipak, klavijatura je kompleksan instrument i potrebno je da korisnik ima punu kontrolu nad svim opcijama, a ne da mu proizvođač zaključava određene delove i pravi mu ograničenja.'' Kraj citata.

Dakle, ovdje niko nije ni lud ni glup. YEM je editor - bazni editor (koji cak skoro pola godine nije ni postojao kad je T5 izasao, iako nema editora u klavijaturi, bravo Yamaha). Kao sto je navedeno, i o cemu ja trubim vec koliko postova, sav ozbiljan posao oko semplova se mora odraditi PRIJE YEM-a, JER U NJEMU TE OPCIJE NE POSTOJE, niti je on izdaleka dovoljan, za nekoga ko hoce da radi detaljno. Da ne govorim o tome ako na svirci treba nesto da se prestima, to je bukvalno misija nemoguce. Ali T5 je tako koncipiran, i tu se ne moze nista. Tako da moj kolega @casper, mnogo si mi drag, i mnogo te cijenim, samo u ovom slucaju, debelo nisi u pravu po pitanju YEM-a.

Dalje, kad mi se ovo poremetilo u YEM-u, i kad mi je kolega @tyros2 dao smjernice, preko teamviewera sam pustio na svoj racunar kolegu koji nije muzicar, ali je zato informaticar. Trebalo mu je oko minut da shvati o cemu se radi, i postavio mi je dva pitanja.
Da li ppf fajl sadrzi svoj redni broj?
Da li prilikom pravljenja cpi fajla, YEM napravi LSB listu?
Nazalost, niti jedno, niti drugo. Jos kad sam mu objasnio kakva je to koncepcija covjek je rekao ovako - ''kad su tako napredni, za te pare mogla ti je uz klavijaturu doci i lemilica da lemis po maticnoj ploci kad nesto hoces da promijenis ili ubacis, brze bi islo''. Ironicno, zar ne..

Ja mozda ljudima ovdje koji ovo citaju djelujem kao neki mrgud koji se nameracio na Yamahu i gundja gdje stigne i kako stigne. Ja jedino imam *uda da iznesem stvari koje su cinjenice, da predstavim i drugu stranu medalje. Yamahini aranzeri kasne bar jednu deceniju za Korg-om i Roland-om po pitanju operativnosti i manipulacije sample materijala. Sa T5 i YEM-om, otisli su unazad bar jos pet godina po pitanju prakticnosti i operativnosti. Cinjenica da na T5 ne postoji mogucnost da se smanji niti jedan element bubnja, a da za to ne treba racunar, ne ide nikako uz instrument ovakve ''cjenovne'' klase. Hajde i to mogu provariti, sto kaze kolega @tyros2, od 10 setova ce raditi jedan, iako je i to najblaze receno apsurd. A to da se materijal mora obradjivati ''negdje prije'', pa onda ubaciti u YEM i poredati, jer u YEM-u ne postoje opcije, je jedan od najvecih pokazatelja koliko je taj softver ''napredan''. Drage moje kolege, i kad vam neko da kompletan set bubnja, sempl po sempl, ako vam se nekim slucajem nesto ne dopada ili zelite da promijenite na tomovima, fusu, crash cineli, ako ne baratate nekim od softverskih programa moci cete jedino mahati usima, jerbo, Yamaha smatra da je materijal koji hocete da slozite perfektan, i nista tu ne mora da se dira. A posto ste primorani da posjedujete racunar, mozete usput zavrsili i skolu produkcije, Pro tools ili Cubase, nista je to za vas. Idiotizam i Yamahin nemar na nivou, i zaista u tome briljiraju. Sto se mene tice, za obicne ljude, muzicare je YEM je samo jedno nuzno zlo, i nista vise.

T5 je odlican za one koji ce svoj prijasnji materijal ubaciti i svirati, eventualno napraviti male izmjene. Kada sam se raspitivao o T5 i samom YEM-u, ocekivao sam od YEM-a da bude pravi, ozbiljan program, u kome se moze raditi sta se pozeli. To je neko logicno razmisljanje, kad je vec u pitanju rad na racunaru, ocekuje se mnogo, nema limitacija, otvorene mogucnosti, opcije koje prije nisu bile moguce i tome slicno. Cak i to sto nije izasao kad i klavijatura, me navelo da pomislim da prave editor, pa imaju pune ruke posla. Mislim, pravi editor (vlasnici Korg-a i Roland-a znaju sta je to). A ispostavilo se, ukljucujuci i verziju 2.3.2, da je to produzena ruka editora iz T4, sa mogucnosti 8 layera ovaj put. Programcic u koji se slazu semplovi, i ubacuju i klavijaturu, uz neke blage korekcije. I tu prica zavrsava. Jos sam po svojoj nesreci u medjuvremenu bio u posjedu PSR9000 PRO, i radeci i svirajuci na njemu uvidio kolika je Yamahina stagnacija u odnosu na T5, a za razmak 15 godina. Operativno, zvucno, u svakom smislu. Ovim nacinom rada, i ovom politikom, ovim cijenama, predvidjam Yamahi Roland-ovu sudbinu aranzera, koju svi znamo kakva je bila. Bar na ovim prostorima. Ljudi traze mnogo, za ne previse novca. U tim uslovima, ovako koncipiran T5 nema sta da trazi, sto se i vidi po prodanom broju u odnosu na prosle modele. T6 ce morati da bude bukvalno CUDO. A sta ce Yamaha odluciti da ne/stavi u njega, to ce vrijeme pokazati.

T5 ce ostati kod mene jos neko vrijeme, a da cu pruziti priliku i nekim drugim brendovima, to svakako. Eto, pravo se raspisah, kao za magistarski, al tako je to kad se ima vremena, a rucak se sprema :lol: Veliki pozdrav @casper i @tyros2, i svim ostalim kolegama. I jos jednom, veliko hvala.

Alen P 07.03.2016 20:10

Ma skandinavski penzioneri će za neke 2-3 prosječne mirovine kupovati i šesticu, svirati na tvorničke bubnjeve s tvorničkim ritmovima. Slažem se s postom ali eto, tako je kako je. Sadašnjim tehnološko suvremenim potencijalom je moguće s malo hardwarea/softwarea raditi čudesa od sounda. Ali očito se sve svodi na kompliciranje, sve samo da ne bude jednostavno. Nije to samo kod klavijatura. Ja i dalje tvrdim da imaš najbolju klavijaturu na tržištu i možeš biti sretan što se tiče toga. Ostalo ćeš srediti, utvrditi gradivo, budeš malo više oprezan. Ja sam nekada na neki čudesan način uspio obrisati fajlove registracija na hardu. I to 3 sata prije svirke. Znoj mi je kapao s nosa od muke. Povezao sam sint s laptopom, i uspio softwerski 'spasiti' fajlove. Naravno da ih nisam imao pohranjene ni na usb ni na pc-u. A vjerujem da ima priča da ti pamet stane...

romario 07.03.2016 20:56

U svakom ovome postu ima istine.
Radi se o vrhunskom uređaju,ali sa određenim nedostacima.
Međutim,nije mi jasno da imate stav da originalni bubnjevi ne izlaze dobro,i da originalni ritmovi nisu (dovoljno) dobri.

Poslano sa mog HTC Desire 620 koristeći Tapatalk

Alen P 07.03.2016 21:27

Ma kako nisu dobri? Oni su najbolji. I drum setovi su fantastični. Ja sam nabavio sebi podosta sampliranih drum kitova, i ostao sam na tvorničkim. Čujem da narodnjaci deru s sempliranima, meni se to ne sviđa i koristim samo 'fabriku'. Konkretno, čisto, fantastična dinamika, posebice kod originalnih ritmova. Užitak.

jtodorov 24.03.2016 18:18

Kolege,
Na TYROS 5 imam cudan problem sa midi terce.
Naime, desava se to da na pocetku kada ukljucim klavijaturu midi terce sviraju bez problema, a po od prilike pola sata sviraju sa greskama u nekim tonovima.
Da li mozete naslutiti u cemu je problem?

Sky Net 24.03.2016 18:24

Te terce nisu pravljene za Tyros 5 nego za potpuno drugi, stariji model, gdje SysEx protokol nije isti. Imas u download sekciji semplovane terce, bolje rjesenje, i svakako stabilnije.

VUNIMRAV 24.03.2016 22:26

Pa zar ne bi trebalo da radi po sistemu "ili radi ili ne radi"!!??Ja na trojci nikad nisam imao (hvala Bogu)ni blizu problema,drugar mi ima četvorku i već dve godine se služi sa midi tercama bez ikakvih problema-zašto bi onda 5ica pravila?Čisto sumnjam da su iz Jamahe nešto promenili,oni se(što ne odobravam) drže nekih stvari(iz samo njima znanih razloga) kao pijan plota.:(

tyros2 24.03.2016 23:35

I na Tyros5 rade bez problema kod mene......

pozdrav

casper 25.03.2016 02:11

Citat:

Originalno postovano od Sky Net (Post 288442)
Te terce nisu pravljene za Tyros 5 nego za potpuno drugi, stariji model, gdje SysEx protokol nije isti. Imas u download sekciji semplovane terce, bolje rjesenje, i svakako stabilnije.

Netočno. Niti se mijenjao Sysex protokol vezan uz terce, niti su samplirane terce bolje rješenje.
"Priča" o čestim izmjenama sysex protokola kod Yamahe je mit koji je nastao s istim ciljem kao i teza da nas proizvođači varaju s visokim cijenama instrumenata. !!! ;)

Sky Net 25.03.2016 02:26

Imao sam ih na T3 - radile su dobro. Te iste sam imao i na T5 - nisu radile dobro, i vise ih nemam. Nisu radile dobro kod mene, i nisu radile dobro kod jos nekih ljudi. Sta je u pitanju, sysEx protokol ili nesto drugo, to zna onaj ko ih je napravio prije vise od deceniju. A to koliko ovakvi instrumenti vrijede, i koliko daju za to koliko kostaju, to vise znaju i ptice na grani, nema se potrebe raspravljati.

darko87 25.03.2016 18:37

evo jedan kratak beat sa mog t5 https://soundcloud.com/everoband/tyros-5-beat

a meni terce midi rade bez problema na .....
Dodato:
evo i funky https://soundcloud.com/everoband/tyros-5-funky

casper 26.03.2016 22:01

Izašla nova verzija YEM-a

Citat:

[V2.3.2 to V2.4.0]
- You can now import REX files (.rex, .rx2, .rcy). Voices containing imported slices are generated, as well as Style and the Multipad data using the generated Voices.
- You can now protect your pack data when you export the pack, using a Instrument Info file as a key. Contents of the protected pack can be installed only to the instrument which has generated the "key" Instrument Info file.
- Yamaha Expansion Manager no longer supports Windows® Vista.
- Other minor problems have been corrected.
Sad će korisnici Tyros5 bez problema unijeti sve one puste loopove iz Korga pa će Yamaha zazvučati novim sjajem. :p
I onda netko veli da YEM nije dobar, da Yamaha ne da korisnicima na volju.

Malo šale, naravno. Meni se čini da se lagano približavamo trenutku kad ćemo sami unositi audio loopove Yamahin Style.
@darko87 - izgleda da si u pravi trenutak semplirao onu gitaru. ;)

Sky Net 26.03.2016 22:57

Tu je i novi firmware za Tyros 5.

V1.11 to V1.12
- Fixed a problem in which updating of the display and button response would slow down when many Expansion Voices were installed in the instrument.

- Fixed a problem in which the vibrato sounded differently during playback of a MIDI song that was recorded with Ensemble Voices switched in the middle of the song.

- Fixed minor problems.

jtodorov 28.03.2016 00:03

Kolege,
Skinuo sam dosta ritmova, boja i setova i pokusavam preko YEM da ih unesem u Tyros, tako sto kreiram packova, ali javlja mi se problem.
Zato sto svaki ritam koristi specificnu drum kit mapu i specificne boje meni ne funkcioniraju ritmove kako treba.
Recite mi kako da uradim da u jedan pack budu sve potrebne elemente da bi ritam svirao kako treba?

Takodje, nervira me i to sto je spor proces kreiranja packova i to sto kada se unese neki novi instalacioni expansion pack stari se brise.
Ja zelim da od svaki taj pack izvucem i sacuvam samo to sto mi treba u klavijaturu, ali vidim da to tako ne ide, jer ako izdvojim jedan ritam koji mi se dopada, onda moram da pronadjem i koju drum mapu koristi i koje boje, pa da ih trazim, pa onda da ih sacuvam, a to je stvarno komplicirano.
Na moj stari Roland sam ritam u sebi je nosio drum mape i boje i tako bez problema je svirao na bilo koju drugu Roland klavijaturu.

Hvala puno

casper 28.03.2016 01:22

Sa starim rolandom nisi imao ovaj problem jer se u njega nije niti mogao ubaciti vlastiti sample. U njemu su svi ritmovi radili dobro jer su vukli samo tvorničke soundove. Dakle, Rolandovi ritmovi nisu imali "u sebi drum mape i boje", već su ih pozivali iz tvorničkog postava klavijature. Na identičan način funkcioniraju i Yamahini ritmovi ako se u njima koriste samo tvornički soundovi.

Kada ritam/style koristi neki sample iz RAM-a, traka ritma u sebi ima samo informaciju na kojem se mjestu nalazi taj CUSTOM VOICES ili DRUM. I ništa više osim toga. Ne postoji nikakav automatizirani način da style sam prepozna o kojoj se vrsti sampla radi, a kamoli da isti smjesti na željeno mjesto. Dakle, moraš sam unijtei taj sample i smjestiti ga na pravo mjesto. Ne postoji drugi niti brži način osim ovoga.

Znam da ti nisam mnogo pomogao. No tako je, i ne samo kod Yamahe, tako je kod svih instrumenata ovog tipa. Moraš imati sav materijal (stylove i pripadajuće samplove) i pravilno ih unijeti u klavijaturu. Prije toga je neophodno pratiti upute u manualu i naučiti pravilan postupak. Ako tako pristupiš neće biti komplicirano niti sporo, a nervoza će se smanjiti na minimum. ;)

Sky Net 28.03.2016 08:56

Citat:

Sad će korisnici Tyros5 bez problema unijeti sve one puste loopove iz Korga pa će Yamaha zazvučati novim sjajem
Loop-ovi iz Korg-ova u Yamaha-ama imaju bar vec 4-5 godina. Niti je to sta novo, niti neka mudrolija. Pa2/3X imaju jednu jako lijepu opciju koja se zove slice - i koja automatski iskomada audio materijal i slozi midi traku, koja se onda koristi (naravno, sve se radi u klavijaturi). Jedino sto je trebalo jeste uzeti te audio fragmente, sloziti ih hromatski u custom voice/drum u formatu za Tyros, i prepisati midi traku iz Korga u Yamaha style. Uz par programa i malo prakse, posao od nekoliko minuta :)
Ali da se ja vratim na YEM novitet.

<iframe width="420" height="315" src="https://www.youtube.com/embed/paI5gDuamSY" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Pri importu rex2 fajla u YEM, YEM pravi nekoliko fajlova.
-style, var1 u duzini trajanja loop-a u drum traci
-style, var1 u duzini trajanja loop-a na phr1 traci
-custom voice sa hromatski poslozenim loop-om
-custom drum sa hromatski poslozenim loop-om
-multi pad fajl sa loop-om baziranom na custom voice
-multi pad fajl sa loop-om baziranom na custom drum

I ovo je tako za svaki rex2 fajl/loop.
Sada jedna pojedinost, za koju moram pohvaliti Yamahu.
Korisnici Yamaha aranzera znaju da postoji opcija da napravimo sami sebi multi padove. Medjutim, nijedan takav pravljeni multi pad nema ''smart start'', tj da ako ga pritisnemo npr u trecoj dobi takta, da on krene tacno na prvoj dobi iduceg takta (sa fabrickim, to funkcionise kako treba). Sada, konacno, custom multi padovi imaju tu opciju. Naime, nakon konverzije loop-a i ubacivanja u klavijaturu, kada odaberemo bilo koji multi pad iz packa gdje su smjesteni rex2(ili drugi) konvertovani loop-ovi, oni najnormalnije rade i sinhronizovani su s ritmom kada god da ih aktiviramo.

Po meni, jako dobra i korisna opcija. Konacno se darabuke ili druge perkusije mogu postaviti na multi padove, da se perc traka u style-u oslobodi za neke druge stvari (npr dobos i njegovu kompresiju, posto je na Yamahi nemoguce raditi bilo sta po tom pitanju sa pojedinim komponentama bubnja unutar drum trake).

Zakljucak - dobro je, nesto se ipak desava u Yamaha-taboru =)) Ako nista, bar mozemo imati bubnjeve/perkusije kakve god zelimo i u kojem god tempu zelimo ;)

tyros2 28.03.2016 22:38

""Sky-Nete"" jarane.. :) nek si I ti pofalio Yamahu pa nek odma umrem za 50 god. ... :) :)

Cini mi se da je Yem,sad ovakav kakav je trenutno tek samo uvod sta ce se desavati u bliskoj buducnosti kod Yamahe.
Danas sam upravo "otkrio" da su ubacili POrtamento MONO-LEGATO na PSR-A3000.Imajuci u vidu da je to najnoviji Yamahin aranzer po nekoj logici u buducnosti ce biti na Yamahinim aranzerima.

Dobro je,,klupko se lagano odmotava....

Pozdrav

casper 29.03.2016 03:26

Prije godinu i pol dana, još dok je aplikacija YEM bila u svojim začecima i s dosta nedostataka, napisao sam nešto o tim "dječjim bolestima" u 238 postu ove teme

Citat:

Gotovo sam siguran da nije u pitanju nedostatak znanja i volje.
Možda samo čekaju što će konkurencija ponuditi, pa da novi YEM dobije dodatne mogućnosti. Recimo, obradu audio kanala ili detaljniji edit stylova. Možda ugrade neki software za cjelokupan backup klavijature ...
Zadnja nadogradnja YEM-a potvrđuje da sam dobro predvidio razvoj i namjenu YEM-a. A ovo sam napisao par mjeseci poslije gornjeg posta.

Citat:

Hardware instrument je samo platforma bez koje nije moguće koristiti ono što Yamaha "prodaje" u YEM-u. A moramo priznati da u toj "platformi" ima mjesta i mogućnosti za "popunjavanje". Primjer su Audio Stylovi vezani uz kapacitet HD-a (a tu ima prostora i previše) ili Ram koji je sada 10-tak puta veći od konkurencije.
Danas je potpuno jasno da sam tada dobro predpostavio tijek stvari i da je ovakav Yamahin koncept odličan način koji korisnicima pruža potpuni komfor u rukovanju materijalima.

Bilo je sumnji da će YEM kao "vanjska aplikacija" biti promašaj, da će ograničavati rukovanje klavijaturom, da neće pružiti ništa bolje niti novo, da će biti korak u nazad. Za ovakav stav je prije godinu ili dvije možda i bilo razloga jer tada YEM nije bio dorađen i imao je nedostataka. Za neke poput @SkyNet-a su ovakve sumnje još uvijek aktuelne, a čitamo ih u njegovim postovima od prije par tjedana. Međutim, u ovom slučaju su one odraz neznanja i nepravilnog rukovanja, a nipošto lošeg i nepotpunog software-a. Vidim da se danas lagano budi optimizam, a siguran sam da će u skoroj budućnosti on prerasti u potpuno zadovoljstvo. :D

Ako se prisjetimo dosadašnjih nadogradnji YEM aplikacije, lako je uočiti dvije faze. Prva, koja je osigurala stabilnost i ugradila sve potrebne opcije da bi se materijal unio u klavijaturu. Ova je faza trajala dugih godinu dana i to Yamahi sigurno nije bilo na čast. Kako god, priznali su nedostatke, odredili rok do kada će obaviti nadogradnju, i na sreću korisnika, ispoštovali sve obećano. Druga faza je počela u trenutku kada su omogućili unos sf2 formata u YEM. Ne koristim Tyros5 pa me to tada nije posebno interesiralo, ali ova nadogradnja je itekako bitna. Time je Yamaha potvrdila da nema namjeru "zatvarati" klavijaturu u okvire svog brenda i silom nametati samo određene formate. Prisjetimo se, za sve prijašnje Tyros klavijature si morao imati unaprijed određen format sampla. Ajme veselja kada bi nabavili UVD od juzi sound, "puknuli" ga u RAM klavijature i "vozi ga Miško". To što je cjelokupan set bubnjeva bio svega 5mb i što je zvučao kao stara napeta pračka uopće nije bitno. Jedino je bitno da nema zafrkancije s glupim YEM-om i da se set učita za 2 minute.

Ovaj zadnji i najnoviji update YEM-a 2.4.0 potvrđuje da je unos sf2 formata bilo samo dobra najava i pravi početak druge faze razvoja. Unos REX fajlova (rex. rx2. rcy) otvara potpuno nove mogućnosti kod Tyros5, prije svega u području kreiranja Style. Radi se o posebnom formatu audio loopova koji se zbog svoje strukture mogu prilagođavati različitom tempu. Aranžer svirači dobro znaju što to znači. Imaš u jednom Stylu trake koje sviraju neku frazu, a ona je snimljena na prirodnom instrumentu. Da se razumijemo, nije to ništa novo niti do sada neviđeno. Slušao sam odavno audio loopove u GarageBand-u, slagao ih u trake sequencera, određivao tonalitete, kreirao muziku u par minuta... Međutim, u svijetu aranžer klavijatura ovo je velika novost. Pokušala je Audya tako nešto još davne 2008. godine. Na žalost, ostalo je samo na pokušaju, a dječje bolesti poput štucanja nisu riješene do dana današnjeg.

Nakon zadnjeg YEM update-a Yamaha je dokazala da ta aplikacija može osigurati sve što korisnik poželi. Ostaje samo pitanje koliko i u kojem obimu će dodatne mogućnosti biti ugrađene. Ovih je dana @tyros2 na jednom stranom forumu pokrenuo temu s ciljem "kampanje" vezanu uz poboljšanja portamenta. Moram priznati da me je veoma iznenadio veliki interes i javljanje članova. Bilo je i čudnih komentara jer "ameri" ne poznaju vrstu glazbe gdje je ovaj portamento potreban ali se na kraju stvar ipak iskristalizirala. S obzirom da "Yamaha tim" vjerojatno prati i taj "PSR forum", vrlo lako je moguće da odreagiraju i poboljšaju ovu stavku. Kao što je @tyros2 rekao u postu iznad, model A3000 ima u sebi ugrađenu opciju podešavanja portamenta. Ista ta opcija se jednostavno može ugraditi u YEM, a siguran sam da je Yamahinim programerima to tren posla.

Nije mi namjera dokazivati da je YEM savršenstvo, pogotvo u to ne želim uvjeravati one kojima je "čaša uvijek napola prazna". Želim onim drugima koji poput @Milan$ traže relevantne informacije, prikazati što se nudi u aranžeru Tyros5 i kako funkcionira taj "novi YEM". Neka predviđanja iz mog davnog posta su se ispunila. Eto, sada možemo unosti i obrađivati audio loopove. Još i prije smo s njim mogli izraditi i cjelokupan backup, samo ga ipak treba i sačuvati na siguno prije formatiranja hard disca. :p Možda će se u budućnosti u YEM ugraditi i nekakav ozbiljniji Style editor, tko zna? Ipak, prije toga želim, i to što hitnije, da YEM ima kvalitetnu opciju koja će samplu dodjeliti najbolji portamento na svijetu pa da ja i @tyros2 (ja i tiros dva - paz' rime :D ) popijemo pivo. I okrenemo janka.

Za one koji se nisu susretali s ovim "audio dinosaurusom T-rexom", jedan edukativni video. Ovako isječeni audio loop se unosi u YEM i pridružuje po želji Stylu ili Multipadu.

<iframe width="420" height="315" src="https://www.youtube.com/embed/2FsCQxlgz1A" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Milan$ 29.03.2016 06:16

Darko 87 bubanj jesu looppvi ili smplovi?ovaj beat i funky? dobro zvuci

Poslato sa G7-L01 uz pomoć Tapatoka

Sky Net 29.03.2016 09:15

E kako si ovo Casper srocio, svaka cast ;) A sad da ti ispricam jednu anegdotu koja ti mozda, ali samo mozda, prosiri malo vidike.

Prije nekih mjesec dana, dosla ekipa na svirku, postavljamo instrumente, sviramo, probamo, firma donijela razglas, atmosfera extra. I u jednom momentu, jedan tom u u mom setu bubnja (tacnije po gm-u na tonu G) nesto puno, zvoni, ma sve mi ono nesto, previse. Da ti slikovito predocim razgovor.

Kaze meni gitarista (koji je usput, i jedan medju boljim producentima na ovim prostorima), ''ma hajde nije frka, smanji tom tom-u decay ili release, i problem rijesen, nece toliko zvoniti''(aludirajuci na zahvat na tom semplu)
Rekoh, ''ne mogu''.
Kaze on ''ajd dobro, nema veze, smanji ga malo na eq, izmedju 180 i 250 HZ''.
Rekoh, ''ne mogu ni to''.
Covjek gleda u mene, pa u Tyros, pa u mene, pa opet u Tyros.
''Pa brate sta mu mozes?''
Kratko odgovorih ''jedino uraditi to na master eq na klavijaturi, ili na kanalu na mikseru''.

(Ovo se moze gledati kao situacija (doduse, teoretski nemoguca situacija), u kojoj tonac dodje da ozvuci bend u kojem ima bubnjar, a njegov mikser nema eqvilajzer na kanalima, samo na master faderima. Onda samo zamislite kakva bi to kakofonija bila. )

I tako, ja ispadoh na probi (kako me casper strucno zove) neznalica i nestrucan za rukovanje za nesto sto u Tyros-u ne postoji. A Boga mi, niti u YEM-u. =))

Nego kolege, moracu se i ja prijaviti na taj forum (kad ga vec iz Yamahe citaju), da vidim ima li jos interesanata i pristalica toga da YEM i Tyros u nekoj buducnosti dobiju i pravi EQ na kanalima, a bome i na komponentama bubnja ;) nije to Yamahi problem, samo ih treba nagaziti.

ffb 29.03.2016 10:10

Pratim ovu temu i imam jedno pitanje za kolegu Sky Net-a koji je veliki perfekcionista?
Nisam poznavalac danasnje tehnike ali me zanima gdje i kojoj publici kolega svira da mora u jednu kutiju(T5)staviti bas taj sempl koji zvoni u g molu?
Dali mozda u MSG -NY?
A publika sa diplomom Becke akademije umjetnosti.

ella 85 29.03.2016 11:06

Citat:

Originalno postovano od Sky Net (Post 288545)
moracu se i ja prijaviti na taj forum (kad ga vec iz Yamahe citaju), da vidim ima li jos interesanata i pristalica toga da YEM i Tyros u nekoj buducnosti dobiju i pravi EQ na kanalima, a bome i na komponentama bubnja ;) nije to Yamahi problem, samo ih treba nagaziti.

Korg jos od pa800 ima EQ po svakoj traci........a pa3x,pa3xle,pa600,pa900 imaju osim toga i EQ + jos nekih alata za svaku grupu bubnjeva.........sto je vrlo korisno u toku svirke.

Ako moze korg.......ne vidim razlog zasto nebi mogla yamaha.

Sky Net 29.03.2016 12:03

@ffb, niko nije spomenuo nikakve molove ni durove. Spomenut je ''tom'' u smislu toga sta se moze, a sta ne.

@ella 85 nije sporno da Yamaha moze, sporno je sto do sad nisu ;)

https://scontent-vie1-1.xx.fbcdn.net...50&oe=57777E47

Na slici se jasno vidi tropojasni EQ na elementu drum-a na tipci C4, upravo na Korgovom aranzeru PA serije. Kod Rolanda je slican pristup, ako ne cak i detaljniji. Na Tyros-u, tj u YEM-u, sto se tice drum setova i custom voice, EQ postoji samo na masteru kompletnog bubnja ili boje:

https://scontent-vie1-1.xx.fbcdn.net...05174849_o.jpg

Pojedinacna obrada kick-a, snare-a, hi hat-a ili bilo kog drugog elementa unutar okruzenja NIJE MOGUCA sa EQ, kako ni u YEM-u kod kuce, a pogotovo na nastupu, gdje je najpotrebnije. Jednostavno zato sto EQ ne postoji zasebno po elementima, nije postojao niti na jednom Tyros-u, i nema ga ni na petici, iako se setovi slazu na racunaru. Na ostalim kanalima, R1/2/3 i sl, eq postoji u vidu high +/-64 i low +/-64, gdje Tyros pojacava ili smanjuje unaprijed odredjen spektar frekvencija, na koji korisnik nema nikakav uticaj. Postoji opcija da se uzme neki od slobodnih efekata (ako ima dostupan) na njega se dodijeli parametricki eq, i onda se taj efekat dodijeli odredjenom partu. Sto je opet samo zaobilazni put, a nikako trajno rjesenje.
To je recimo nesto sto mi vrlo nedostaje pri baratanju sa sirovim materijalom, a sto bih volio vidjeti na Tyros-u i u YEM-u. I da konacno svaki kanal ima low/mid/high eq, a ne ovaj sistem +/- 64 koji vuku jos od PSR 9000 PRO. Da ne pricam o insertu npr kompresora samo na snare umjesto na citav kanal. To bi bilo za udaranje nogama u guzi*u. :)

ffb 29.03.2016 12:35

@Sky Net,tonalitet nije bitan u ovoj prici kako kazu u nasem kraju za...bi dur- uzmi lovu.
Kad si vec toliko nezadovoljan sa T5 zbog tih stvari zasto ne kupis Korga na kojemu se to moze?Ja sam zbog mog nezadovoljstva sa Korga presao na Yamahu i to slabiju klasu i nitko se od publike nije pozalio.
Dali si nekad mozda pomislio da je greska u necemu drugom a ne u T5?
Na forumu ima ljudi koji ovu tematiku dobro poznaju i pokusavaju ti pomoci ali ti sve negiras i obezvredjujes njihovo znanje i volju da pomognu.

VUNIMRAV 29.03.2016 12:49

I ja pratim ovu temu od početka.Ne sporim znanje ni poznavanje svega oko muzike od kolege @Skayneta ali kolega, iskreno mislim da preteruješ,takav način pisanja mi izgleda kao da skupljaš postove,što mi je smešno i znam da nije tako.Nije ništa idealno pa tako ni T5,a ne slažem se ni sa tim što na neki način "kontriraš "jednom od najvrednijih ljudi na forumu @Casperu.Ne samo jednom od najvrednijih nego i među najboljim poznavocima Yamahe,i čoveka koji nesebično pomaže drugima!!!(hiljade primera,a zadnji je midi terce na T5)
Mislim da nemaš potreba da se ljutiš ni na koga pa ni na mene,to je moje mišljenje i viđenje.Takvo poznavanje posla oko muzike i stvari vezanih za muziku( u šta već sam rekao ne sumnjam) nekako ne ide u skladu sa ovim postovima koji liče na dete kad se duri što nije dobilo željenu igračku!Što neko reče,ajde da se menjamo!!! ;)

Milan$ 29.03.2016 15:29

ja vas uopste ne kontam, o cemu vi pricate? covek iznese svoje misljenje o instrumentu koji ima, a vi ga nemate i niste ga ni probali, i sad mu sejete pamet kao ne zna sta.hoce i skuplja postove??? ako nemate sta konstruktivno da kazete, onda bolje nemojte nista...kad puknete 4000 e za gomilu plastike, ocekujete i odredjeni kvalitet i podrsku, a T5 to nema, a vi mozete da se dzapate do sutra...Da se razumemo, T5 je evidentno dobar instrument, sa odlicnim zvukom, pa ga zato i kolega koristi, jer zvukom korga verovatno nije bio zadovoljan, pa zato i nece da predje na korga, a nit da proda tako skup instrument koji je jos nov...On samo iznosi svoje misljenje, o njemu, jer IMA T5, i ocigledno zna o cemu prica, kad sam proverio informacije po netu o T5, sve je tacno sto je napisao u svojim postovima, narocito ovo oko najobicnijeg EQ, koji T5 od 4000 e nema, a najobicniji pa800 od 700 e ima...i ja apsolutno razumem njegov revolt i gnev, narocito ako uzmes u obzir kolko para to cudo kosta...Pa molim vas, koje alatke ce da ima, ako najosnovniji eq nema? jer ce kao g800 da ima samo da otkuckas ritam i da mu stavis hall na ritam i cao? jer toliko napredovala tehnologija zadnjih 20 godina? jer je to sve sto moze instrument od tolko para? cemu ga je onda kupio? da i dalje radi ko na tyrosu 2? za tolke pare? i cemu to rastrzanje cim neko nesto kaze protiv nekog instrumenta, koji je opet samo gomila preskupe plastike? jer ce vam yamaha dati na poklon balkan pack ritmova kad je ovolko stitite? :D mislim sta reci...covek lepo napise, Alo nstrument od 4000 evra nema najobicniji eq, koji sad samo sto jos tranzistori nemaju, a vi mu kazete, u fazonu, ma ti burazeru ne znas sta oces, sta ce ti uopste eq? verovatno da pusta vodu u wc solji mesto njega...

Poslato sa G7-L01 uz pomoć Tapatoka

Sky Net 29.03.2016 15:55

@VUNIMRAV
Zao mi je ako izgleda da sam ja ovdje da bih skupljao postove. Iskreno, znace mi isto koliko i lajkovi na fb. Uvijek nastojim biti konkretan i argumentovan, cak i ako to od mene zahtijeva da trazim na yt snimke na kojima se vidi Korgov ekran, to uslikam i okacim kao primjer.

To sto je casper vrijedan clan ove zajednice, sto je poznavalac materije, i sto pomaze ljudima (i meni je davao savjete) ne znaci da mu necu dati sugestiju, ili mu se suprotstaviti u nekim situacijama. Jeste, dao mi je dobrih savjeta. Isto tako mi je dao i kolega @tyros2.
Isto kao sto postoji casper, tako postoje i drugi ljudi, strucni kako za klavijature i rad na njima tako i za zvuk, i van su ovog foruma. A posto nas postovani drug @casper jako tesko izgovara rijeci ''yamaha to ne moze'', ja sam bio sasvim slobodan da se obratim i tim drugim ljudima za savjet, da vidim jesam li ja zaista, po njegovim rijecima ''nestrucan za rukovanje'' ili je to previd korporacije, koji je casperu, iz nekog razloga nemoguce izgovoriti.
Odgovor na moje pitanje sta je YEM i sta YEM moze, ima u jednom od prethodnih postova, tacnije post #530. Jedna od glavnih polemika tu, jeste EQ i njegovo ne/postojanje. Ko je ikada pravio svoje stvari, zna koliko je to bitan i neophodan alat. Ono sto mene izrazito nervira, je taj stav kolege caspera ''da si ikada ovo, da si ovako, da si onako'', kao da sam se ja citav zivot bavio krecenjem, i sad upao kao padobranac ovdje i serem po svemu sto stignem a prvu klavijaturu vidio prije pola godine u izlogu, mislio da je kolach i probao da je pojedem. A to moje kolege, nije tako. Niti sam bio moler, niti sam padobranac. Naprotiv. I takav stav me jako, jako iziritira.

Ok je ako stavim sempl da svira na velocity od 0-100, i cudim se sto ne svira na 110. 20 puta tako da uradim, to se zove nestrucnost i glupost. Ali ako ja moram materijal obraditi negdje drugo alatima koje Yamaha nije jos uvijek podrzala prije nego ga slozim u YEM, i pri tome izgubiti mnogo vise vremena nego sto bi u normalnim okolnostima trebalo, onda se to ne zove (po casperu) moja nestrucnost nego nedostatak opcije u softveru! Valjda je to jasno. Ako ja na svirci ne mogu praviti nikakva podesavanja na bubnju (kao sto ne mogu) nego moram ponovo to prepravljati kod kuce, i gubiti jos vise vremena, to se ne zove moja nestrucnost, ili manjak znanja (po casperu) nego manjak opcije u klavijaturi! E kada se tako neko postavi prema meni, i to uporno, i uporno radi, kada me predstavlja kao idiota koji nema pojma o zivotu i o tome sta radi sa klavijaturom, naravno da cu se usprotiviti. Jer, ocigledno je nekome pretesko reci, da YEM jos uvijek nije kompletan alat koji ce u potpunosti zadovoljiti potrebe obrade nesto sirovijeg materijala. Jednostavno, tesko je reci, ''Zaista je los potez sto su to ili to izostavili, nadajmo se da ce to rijesiti u buducnosti''. Tesko je, nemoguce je konkretno reci kolegi @Milan$ da ne postoji eq po komponentama bubnja, nego je Sky Net glup, neinformisan i nestrucan, a to se moze, i to je prelagano. Tooo da ne moze? Ma kako ne moze molit cu lijepo..Nije bitno sto to Yamaha jos uvijek nije implementirala, casper u YEM-u to moze, a Sky Net je ''nestrucan i ne poznaje materiju''.
Jok fin, kolegijalan pristup, nego onog ko to pokusava da uradi i ko ukazuje na te nedostatke jos utuci, i napravi ga sto vecom budalom po mogucnosti. Pri tom jos ja ispadam neki revolter, jerbo se suprotstavljam ''Yamaha guru-u''..a nisam bas lik koji takve stvari presucuje. Uopste. Niti uopste smatram da je to uredu, niti da se treba tako postupati prema nekome, pogotovo prema nekome ko trazi rjesenje, ili zaobilaznicu za neki zadatak. A ako se vratimo na pocetak postova gdje se zalim na odredjene nedostatke Tyros-a 5, u velikoj vecini odgovora na moja pitanja i moje probleme naici ce se upravo na takvo ponasanje. S neke visine, i gdje treba i gdje ne treba. A za tim nema potrebe uopste. Niti to kod mene pije vode, narocito kad znam da nije do mene. Jedino sto ja negiram, i cemu se suprotstavljam, i uvijek cu, jeste upravo to - predstavljanje neke moje nemogucnosti da nesto uradim kao moju krivicu, jer je tako rekao dobri duh, i vecina ce se sloziti s njim, iako nema veze sto taj duh nije uvijek upravu. Jos na Tyros udaram, auu..vid' ti njega, on nesto o Tyros-u ima pricat'.. Ma dobri duh je uvijek u pravu, trkom za njim!!

Tacno godinu dana mi je trebalo da na klavijaturi postignem zadovoljavajuci zvuk, a da to nije ''fabrika''. Uz odredjene probleme na koje sam nailazio (neki su bili i moji propusti sa bekapima YEM-a kolega @ffb, nemam problem to da priznam), ova tema mi je pomogla mozda 10%. Ostalo je trud, rad, testiranja i mnogo vremena. Na svirke sam znao otici po dva, tri sata ranije. Da cujem, da uporedim parametre. Znalo je biti po 20 testnih ritmova, po 10 razlicitih postavki levela, kompresora, reverba. Razmisljanja i testiranja kako funkcionise Tyros-ova konverzija, zasto reprodukuje drugacije, sta dodaje, sta oduzima, kako postici rezultat koji se cuje u glavi. Kako rece kolega, veliki sam perfekcionista, i to mi je na neki nacin, problem. Ali dobar problem, koji me pokrece, tjera me naprijed, a usput nailazim na druge probleme koji nisu u okviru mojih moci, a to su alati koji mi nedostaju. I to je sva prica. Tyros kao Tyros je dobar, sjajan. Ali to sto je najskuplji aranzer, ne znaci da nema nedostatke, koje ja ne mogu i necu da guram pod tepih, jer za neke ljude, takve stvari su neoprostive. U slucaju rada sa vlastitim materijalom, proces do rezulatata je nimalo lak, jer u biti, Tyros 5 nije za to ni namijenjen. Ako se ide bas u detaljisanje, daleko, daleko je teze nego na Korgu, ili Rolandu. Neko ne zeli da ceka 40 minuta na ucitavanje, neko zeli da moze sa bubnjem da radi sta god hoce i kad god hoce. Da svoj materijal izvrcu i obrcu kako im volja, bili kuci ili na probi, na svirci. Takvi ljudi trebaju znati kako funkcionisu stvari na Tyros 5 i kako je koncipiran. Za ljude koji tako pristupaju stvarima, Tyros 5 nije, i oni trebaju da znaju sta YEM moze/ne moze, te kako i dobre i lose stvari funkcionisu i sta se tu nudi. I da onda hladne glave odluce da li je to TO za njih.

Nije sporno da Tyros zvuci odlicno, narocito kad mu se posveti paznja, pa Tyros 5 prestane biti T3/T4, koji takodje zvuce odlicno. Usao sam u tu pricu, dobrano se namucio, ali sada sam, zaista, prezadovoljan, to je ono najvaznije. A da je put do toga bio grdan, au ljudi, niste ni svjesni koliko.
Apsolutno mi nije cilj ovim postom bilo koga omalovaziti, niti se s nekim prepirati ili svadjati, jer to ne vodi nicemu. Ja sam dao 4000 eura, ja sam se borio sa nedostatcima koji su za danasnje vrijeme, i za toliku hrpu para, APSURDNI. Ja sam ih uspio mimoici, na ovaj ili na onaj nacin, i postici zeljeni rezultat. Ostalo se zna, mnogo toga je napisano. Sad, da li T5 bolje poznaje neko ko ga nema, ili neko ko ga ima? To je na zdravom razumu da prosudi. Svako dobro.

VUNIMRAV 29.03.2016 16:33

Kolega Sky Net,konačno da pročitam(delimično)nešto što ne liči na štrumfa Mrguda!!!Ako si aludirao na moj post sa ekranom od PA4 onda ja mislim da sam i okačio sliku ekrana koja mi se uzgred ne da ne sviđa već bi se po...o na njega!!!
Naravno da niko ne spori niti sam u bilo kom trenutku ili reči moga posta to nečim nagovestio tvoje znje,umeće i poznavanje celokupnog sveta muzike(iskreno i ne interesira me),ali ne mogu da shvatim,šta i kako ti imaš vremena da na nekoj svirci,konkretno u toj što si opisao u jednom od zadnjih postova,možeš i imaš vremena da bilo šta popravljaš ili praviš.kako ti ili neko ko vodi sav posao može dozvoliti da ti,faktički,dođeš nespreman na svirku?Meni to tko zvuči,ne samo za tebe za bilo koga ko prčka po klavijaturi a došao je da radi.Prčka se kod kuće,a ako ne radi taj ritam ima drugi sa kojim se do sada radilo,zar ne.I meni se desi,da nekad ne izlazi nešto kako treba,ali opet sam ja tome kriv a nije Yamaha,ja sam nešto prčkao,prebacivao...
Primer da nisi stalno u pravu je komentar na sysekse i midi terce!!!
Naravno @Tyros2 je opasan lik;),i čitam njegove komentare i pomaže mi u nekoliko navrataveć godinama i hvala mu naravno,i ne samo njemu ima tu dosta ljudi,a zato i služi forum.
Sve u svemu ja ipak mislim da se ti ili:malo duvaš(i ja bih) sa T5 :D ili si toliki perfekcionista da bi mogal u prolog ići ona narodna "rđavu k...u i dlake smetaju" =)),
Bilo kako bilo,ovo je korisna tema i tebe kao jednog od glavnih diskutanata pozdravljam,za to i služi forum,naravno da ne mislim da skupljaš postove,to bi već primetio dr Nenad.

casper 29.03.2016 19:10

Naporno je čitati postove pune osobnosti i nabijene negativnim emocijama. :(
Uvijek pokušavam biti objektivan i realan prema ljudima, a pogotovo prema "plastici" po kojoj lupamo i teško zarađujemo za kruh.

Da li trebam dokazivati da sam upravo ja, i to još prije dvije godine rekao da ne postoji 2band eq za element?
Da li trebam ponovo citirati sam sebe gdje sam u više navrata kudio yamahu i YEM kao proizvod?

Svatko dobronamjeran tko čita i prati forum zna da nikada nisam ulazio u osobne sukobe. Tako će biti i sada bez obzira na to što je mi je SkyNet u ovoj temi do sada udjelio "dosta lijepih komplimenta". Da li je mu je namjera bila obična provokacija ili samo odraz trenutne slabosti, uopće me ne zanima. Razlozi, a niti moje mišljenje u vezi toga nije stvar ove teme.

Predlažem da nastavimo s primjerima, argumentima i kvalitenim materijalom u vezi Tyros5. Nastavite diskusiju kako i priliči jednom ozbiljnom forumu kao što je ovaj. Evo, sada je prava prilika da korisnici iznesu iskustva vezana uz unošenje REX fajlova. Da čujemo ...

Sky Net 30.03.2016 15:48

Radio sam intenzivna testiranja sa rex2 fajlovima ovih par dana, i moram reci da sam vrlo zadovoljan i fleksibilnoscu i zvukom. Osim multi padova koji su sada in sync, ima jos jedna jako dobra opcija. Ako se ja pitam - fantasticna. Imamo npr loop four on the floor, jedan takt. Kada udjemo u style editor, u drum traku, tu su sve 4 note koje trigeruju te semplove. U prevodu, mozemo ih brisati, duplirati, u konacnici napraviti totalnu drugu formu, ukratno SASVIM NOVI LOOP. Ono sto vidim kao malu zamjerku je sto su prve note u tom midi traku tog loopa smjestene na samom pocetku (C#-1) tako da i ako spustimo sve jednu oktavu, nemamo pristup pocetnim fragmentima loop-a. Ali nista toliko bitno. Ovih cu dana uraditi jedan style sa takvim drums, pa cu ga okaciti ovdje. I jos jedna odlicna stvar. Zaista odlicna. Znamo da je zavrzlama staviti drums na neku od acc traka, a koja nije drums ili perc. I generalno gledano, totalno nelogicno. Sada, prilikom konverzije rex2 fajlova, rekao sam da imamo i jedan loop koji je u custom voice formatu, i koji je po default-u na PHR1 traci. Nije mi bilo jasno zasto je bas tu. E, ovim postupkom, kada dodijelimo u style takav loop na PHR1 traku, on ce svirati i kada nemamo pritisnut nikakav akord. Dovoljno je da je ACMP on. I to otvara sasvim novu dimenziju u samom procesu kreiranja style-a. Ogromne, ogromne mogucnosti sto se tice samih drums. To je moj mai osvrt na novu opciju, za ovo vrijeme koje sam imao na raspolaganju da probam.

tyros2 30.03.2016 22:20

Sky Net:

Da li si uspjeo da sredis normal voice od REX fajla da radi na njemu CHORD?

Pozdrav

Trenutno vrijeme na Forumu 02:11

Forum Yu-Midi.org pokreće vBulletin 3.8.1 (Deutsch)
Copyright ©2005 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd. .
Prava zaštićena od strane www.yu-midi.org