YU-MIDI Muzički Portal - Muzičarski forum

YU-MIDI Muzički Portal - Muzičarski forum (http://www.yu-midi.org/forum/index.php)
-   Roland (http://www.yu-midi.org/forum/forumdisplay.php?f=61)
-   -   Roland Fantom G - Pitanja (http://www.yu-midi.org/forum/showthread.php?t=5232)

TomyCroSound 14.04.2010 22:03

obično ne editiram loop i slično u fantomu, to odradim u kompu.
Mark ti dođe nešto kao "select" na kompu, znači, označiš samplove koje želiš i ideš na save i on ti to spremi.
Ako prvo spremiš samplove (da ne bude crvena ikona već bijela u sample listi) i tek nakon toga ideš razvrstavat samplove po klavijaturi (mislim na pravljenje multisamplova) onda će te ikone u sample listi opet pocrvenit pa moraš to spremit.
A ovo što je play,... napisao da kada ideš na save u sample listi da se ti samplovi spreme na user memoriju nije točno, već se sprema na stick.
(ovisno o tome što podrazumijevaš pod user memoriju)
Napisao sam tamo točno kako funkcionira, a sad ako tebi radi na taj način, ok. Al stvarno nije potrebno radit svaki put Save Project...

mojkarma 15.04.2010 16:31

@josipv
A kako postigneš da ti ikona uz sample u sample listi bude ona bijela umjesto crvene?
Pretpostavljam sejvanjem, kako drugačije!

Što se sejvanja tiče, mnogi korisnici fantoma g su u početku zbunjeni zbog specifične strukture projekta na fantomu g. Treba znati da čovjek čim upali klavijaturu, nalazi se u nekom projektu. Fantom taj projekt obično kreira u vlastitoj memoriji. Zato, kad čovjek krene raditi vlastite zvukove, najbolje je da pobriše semplove koji su tvornički postavljeni i samo zauzimaju memoriju, da napravi novi projekt na usb sticku (npr. pod svojim imenom) i kod paljenja klavijature je najbolje da je usb stick umetnut s vlastitim projektom. Klavijatura će ga automatski učitati.
Sejvat treba semplove, multisemplove i sve programe (single, live). To automatski postaje dio projekta u kojem se radi pa samo sejvanje projekta nije potrebno.

@playlife012

"btw,jel zna tko mozda kako se moze preimenovati ime sample filea (wave)?jer mi u klavijaturi pisu neki blabla nazivi samplova nakon ucitavanja,razliciti od onih koje sam imenovao na kompu i ubacio u import folder..."

Ovo ne kužim. Meni se još nije dogodilo da je fantom na svoju ruku promijenio ime kod importa. Uvijek se prikaže ime koje sam waveu dao na kompu. Ali kad sejvaš svaki sempl pojedinačno (ne da ih više njih markiraš pa onda od jednom sejvaš), onda te za svaki sempl pita za ime i možeš ga promijeniti. Ako ih sejvaš sve ili više njih od jednom, onda ne pamti ime nego samo vrši spremanje na stick.

josipv 15.04.2010 21:16

mojkarma: pa naravno da sejvanjem tj.write....

playlife012 15.04.2010 21:54

mozda pricamo o istim stvarima ali koristimo druge izraze :)
znaci...system - memory info...tri 'dijela' memorije...user,sample i usb...kad spremam mi ne sprema na usb nego na sample ili na user...ali uglavnom nebitno...
nego...imam drugi problem vec...
dogadja mi se da ucitam song (onaj default u njemu) i kad ga pustim ne povuce mi postavke njegove nego stavi klavire ili prvi live set koji je...a vidim ucitane su u songu sve midi trake...jel zna tko u cemu je tu kvaka?
nije nesto bitna stvar,ali bolje da radi kad je vec tu...

josipv 15.04.2010 22:09

Odesu u song nades midi i lodiras ga,onda odes u studio mode i tamo gdje ti pise user kit,stavi da pise standard kit i onda sve radi!!!

playlife012 15.04.2010 22:33

fora je sto to radi kad napravim factory reset sve i svira pjesmu uredno...ali sam napravio project svoj,radim neke samplove i sad kad ucitam tu pjesmu onda mi nakon ucitavanja odma prebaci na LIVE...a inace prebacuje na STUDIO i radi kako treba...ima li neka kvaka oko toga?
jer ne znam kako sad vratiti project na prijasnji nivo...a gledao sam u manual i probavao kopirati pjesmu i one postavke iz proslih projecta...

mojkarma 15.04.2010 22:39

Citat:

Originalno postovano od josipv (Post 130304)
mojkarma: pa naravno da sejvanjem tj.write....

Bio sam pod dojmom da se čudiš što ljudi markiraju semplove u listi. Markiraju ih kako bi ih više sejvali odjednom. Ne znam, ako učitaš 50 semplova, imaš opciju da svakog pojedinačno sejvaš i svaki puta prolaziš pitanje kamo i jesi li siguran, ili da ih sve prethodno u listi markiraš (kvačicom) i onda ih sejvaš od jednom.

playlife012 19.04.2010 23:12

opet problem :)
kad slazem live set i stavim instrumente po trakama oni nemaju efekte koje imaju inace u single modu...kako se napravi da se ti efekti automatski pridruze soundovima u live modu?
jer sam probao na kraju u live modu praviti opet efekte za svaku tu traku,ali su mi sve postavke efekata u single modu (samplovi) spustene na nulu i nisu na vrijednostima na koje sam ih postavio prije sejvanja (iako su efekti ostali snimljeni) i sad kad idem dodavati ponovo u live modu iste efekte vise nisu isti kao tamo,kao da su sad duplo jaci na iste vrijednosti tako da ne znam kako ih postaviti...
prekopao sam manual par puta,pogledao sve detalje,ali nisam nasao...da ne ispadne da samo pitam bez da sam probao naci :)

milanceshow 20.04.2010 00:43

Mislim da je vec pisano o tim efektima.Mozda bi bilo bolje da pretrazis teme o Fantomu.

mojkarma 20.04.2010 02:20

@playlife
Ja sam više pročitao tvoje pitanje i pobogu ništa ne razumijem. Ako stvarno očekuješ pomoć, daj brate malo se preciznije izražavaj. Ovo što si napisao nit ima glavu nit rep.
Prvo i osnovno, o kojim efektima govoriš? PFX (tzv. insert) ili Chorus/Reverb efektima koji vrijede za sve partove u live modu.
Kako si pravio efekte u live modu kad se tamo efekti ne rade, odnosno samo reverb i chorus.
Kako su ti sve postavke efekata u single modu spuštene na nulu? To je nemoguće. Što ti je točno na nuli?
Što znači rečenica "ali su mi sve postavke efekata u single modu (samplovi) spustene na nulu..."
Odakle sad semplovi u igri? Kakve oni imaju veze s efektima?
Koji je tvoj problem? Semplovi, single mode, live mode, PFX, chorus, reverb?

Daj sjedni, analiziraj svoj problem pa koristi Rolandovu terminologiju u postavljanju pitanja, a ne neku svoju pa da ostali gataju iz šalice što si ti mislio. Možda je rješenje jednostavno, a nitko ti ga ne može reči kad iz cijelog tvog priloga ništa nije razumljivo.
Ovo ja onako, dobronamjerno...;)

TomyCroSound 20.04.2010 06:54

mislim da znam u čemu je točno problem, al ne znam kako bi najjednostavnije objasnio kako ga riješit..
U samom patchu treba podesit koliko želiš da ulazi u chorus/reverb..
Ako pratiš zelenu liniju (crtu) u routingu, imaš tri potenciometra, onaj prvi lijevo je "izlaz" iz patcha i ako želiš da efekat jednako funkcionira za sve tonove patcha onda neka bude postavljeno na "all". Taj potenciometar ili sljedeći do njega mora bit pojačan (u mom slučaju je na 50-60), ako su u patchu ta dva potenciometra na 0, ne možeš u liveu dobit efekt (u ovom slučaju chorus).
Isto to vrijedi i za reverb.

mojkarma 20.04.2010 10:33

To i sam i ja pretpostavljao, ali ne možeš biti siguran, dok čovjek ne kaže da su su "tone send level"-i na nuli u single modu. Ili ti isti send leveli ako idu preko PFX-a.
Na žalost, to je jedna od katastrofalno loše riješenih stvari na Fantomu jer sam na dosta zvukova primijetio da je taj Patch Send level tvornički podešen na nuli i onda čovjek koji je početnik na klavijaturi muči muku u live modu jer ne zna zašto mu zvuk nema reverb/chorus u live modu premda ga je u mikseru live moda dodao. I onda samo radi te jedne sitnice treba editirati send levele na patchu u single modu i sejvati kao novu varijantu.

dino123 21.04.2010 20:45

Roland Fantom G - Pitanja

Nedavno sam uzeo roland g6 a duže vremena radim na rolandovim klavijaturama tako da sam prilično upoznat sa operativnim sistemima ali ovo sad sa G serijom mi nije jasno ili ne znam da podesim, pa ako neko zna da mi objasni može li se izbjeći PFX efekat podešen u single modu kad se koristi u live ili studio modu jer sad kad povučem u live/studio mod više farbi svaka povuče i svoj PFX i to je katastrofa blago rečeno, i još jedno pitanje : nakon povratka iz live/studio moda u single više mi nije farba koja je bila,može li se podesiti da ostane farba s koje sam otišao u drugi mod kao što ostaje u live/studo modu. Možda već ima nešto na ovu temu ali nisam pronašao

mojkarma 21.04.2010 22:19

Vidiš, to je zanimljivo. Mnogi tvrde kako mu je upravo to dobra strana što povuće efekte sa sobom i to ističu kao prednost Fantoma G, premda je to netočno, jer se ne povuku Aux Efekti.
U svakom slučaju, možeš isključiti PFX u Live modu da ga pojedini zvuk uopće ne koriste. U mikseru (u live modu) na vrhu se klikne na pfx i time PFX postane neaktivan.
Ne znam što misliš pod farbom. Uvijek se bunim kad ljudi koriste svoje izraze iz kojih se uopće ne zna na što misle. Farba je u mojem jeziku sredstvo kojim se kreći soba ili fasada. ;)
Ako misliš da sa patchom ne ostane efekt, to je zato što kod svake promjene efekta (PFX) moraš ujedno sejvati i pojedini patch.
Roland je to na žalost - vjeran sam sebi - riješio na uobičajeno katastrofalan način: U Live modu ne možeš mijenjati PFX efekte od pojedinog zvuka, patch-a, odnosno, ako mijenjaš nešto na PFX-u, onda moraš sejvati i taj patch, prije nego što sejvaš svoj Live mode.
Nijedna meni poznata klavijatura ne rješava to na taj način jer je protivan zdravom razumu. To znači da isti zvuk, ako promijeniš bilo što na njegovom efektu, moraš sejvati u user single mode. Pa onda imaš dvadeset beskorisnih patch-eva u single modu čija je jedina svrha da posluže u pojedinom setup-u u Live modu. Na kraju uopće ne znaš po čemu se razlikuje koji patch za koji si promijenio ovo ili ono.
No, oni koji duže vrijeme koriste Rolandove klavijature, valjda su naviknuti na te - blago rečeno - nelogičnosti.

dino123 22.04.2010 04:14

Hvala lijepo, to je ipak kako sam i mislio ali se nisam mogao s tim pomiriti dok mi još neko ne kaže ali šta je tu je. Ovo "farba" je patch u kafansko-tezgaroškom žargonu i znaš li može li se podesiti da ostane izabrani patch prilikom prelaska iz singla u live jer ostavim u singlu npr. strings i kad se vratim ponovo bude sasvim drugi patch

mojkarma 22.04.2010 11:06

E, zbunio si me sa tom farbom, jer nisam bio siguran da li misliš na efekte da ti ne ostanu nakon promjene ili ovo što si sada objasnio, kod promjene iz live moda u single mode.
Fantom G ne pamti patch (farbu :D) kad iz single moda promijeniš u live mode i obrnuto. Ne znam zašto je to Roland tako napravio, ali to su uveli tek na Fantomu G. Originalno se u single modu fantom g vraćao uvijek na klavir pod brojem 001. Nekim čudom, moj se uvijek vraća na zvuk pod brojem 026.
Nema ti drugog rješenja osim da sve pojedine zvukove koji ti trebaju složiš u live mode, makar ti ne treba split.
Druga opcija bi bila da koristiš favorite u kojima možeš povezivati i live i single mode. Nedostatak favorita jest što više ne vidiš nikakve podatke na ekranu o stanju šibera i drugih kontrolera a samo biranje favorita je vrlo nezgodno rješeno osim ako se koriste padovi za biranja, ali u tom slučaju padovi više ne mogu imati neku drugu funkciju.
U svakom slučaju, onaj klasičan način korištenja na koji smo svi navikli, a to je da povremeno šećemo iz single moda u kombinacije i obrnuto, na fantomu g nije moguće pa ne moraš više ni tražiti rješenje u tom pravcu.

dino123 22.04.2010 13:32

Sad je sve jasno i nisam se nadao da će uvesti ovako glupe promjene..........Tebi hvala u svakom slučaju i skratio si mi put a sad ide organizovanje klavijature na način kako se mora...........

bandza 24.04.2010 15:49

Izashao je FG Connects Live na americkom Roland sajtu.Pa ako neko voli neka skine jako je znaimljiv Project.Necu davati link posto je protivzakonitooo.
Pozzz za mojkarmu dobrodosao na sajt.Koliko kontam sad si ponosni vlasnik Fantoma G ili se varam?

mojkarma 24.04.2010 21:01

Hvala na informaciji za FG Connects Live. Ne razumijem kako davanje linka može biti protuzakonito? Bila bi to korisna informacija za sve vlasnike FG-a. Ovako sam našao preko googlea, ali Roland na žalost nije stavio datum pa nisam bio siguran da li je to to.

Hvala na dobrodošlici. Ja sam inače već duže vrijeme ovdje, ali sam prije bio aktivniji na Korgovom podforumu.
Imam G8. Recimo da sam zadovoljan vlasnik, ali moram priznati da je Roland i na Fantomu G ostao vjeran sebi. A to znači da su zabrljali stvari na gotovo svakom koraku. Kad bih bio zločest, rekao bih, da ta klavijatura može gotovo sve, ali ništa u potpunosti kako treba.
Svirao sam u 20 godina sve klavijature, ali uglavnom Korg. Rolande sam imao kao drugu klavijaturu, a sada sviram unatrag 5 godina samo na jednoj klavijaturi i tu se svaki nedostatak osjeća dvostruko, jer nemaš onu "drugu" da pokriješ nedostatke ove prve (ili obrnuto).

Evo, napisat ću par stvari, uglavnom kritičkih, koje sam primijetio u 3 tjedna koliko imam ovu klavijaturu i radim s njom. To naravno ne znači da je klavijatura kao takva loša. Svaka ima nedostatke. Krenimo redom:

Zvukovi
Preslušavajući multisemplove koji su tvornički, rekao bih prva liga. Relativno je malo semplova koji su loše kvalitete ili neupotrebljivi.
No, stvarno je žalosno da su gotovi programi (patchevi) tako užasno šlampavo programirani. Tu se točno vidi, da je set zvukova programiran u zadnji tren, da bi se klavijatura valjda mogla u predviđenom roku izbaciti na tržište. Tu ima ponavljanja istih zvukova koji se razlikuju samo po tome da li je stavljen reverb ili aux efekt. Primjer je Trumpet Soloist 1, 2 i 3. Isti zvuk, dva različita delaya i jedna s reverbom. Hvala lijepa, to si svatko može napraviti i sam.
Veći problem su kontroleri koji su stvarno ofrlje napravljeni. Kad god pitch bender uključuje vibrato, to je vibrato koji uopće ne paše uz zvuk i koji je prejak. To se odmah osjeti na akustičnim instrumentima. Što će mi pobogu vibrato na harmonici ili na hammondu???? Pa i na trubi treba vibrato isprogramirati s mjerom da zvuči kao prava truba a ne kao kazetofon kada je vrpca stara. To je recimo jedan element gdje posebno cijenim Kurzweil i Korg. Oni se stvarno posvete svakom programu i stave kontrolere da budu korisni a ne samo da su tu.

Efekti
Opet, dobro u teoriji, a loše u praksi. Samo jedan efekt po zvuku je zato da bi ostala polovica bila rezervirana za promjenu zvuka bez prekida. Taj je posao odrađen vrhunski. Ali barem ekvilajzer su mogli staviti kao dio same strukture patcha. Kao što je napravio Korg na M3 i kao što to Yamaha već jedno desetljeće ima na Motifu. A ne da taj jedan jedini jadan PFX moram trošiti na EQ. O kombinacijama više efekata da i ne govorim. Sa samo jednim efektom, malo se toga može uopće napraviti s primjerice Hamondom ili električnim klavirom. Zato orgulje i ne "grizu" kao Korgove, premda FG ima zdrave semplove orgulja. A klavir ne može koristiti Sympatetic Resonance efekt jer taj ko za inat nema barem onaj osnovni EQ s visokim i niskim parametrima.
Sendefekti su kao i prije dvadeset godina reverb i chorus. Kod M3 to može biti bilo koji efekt iz popisa. Ono što me posebno smeta jest što ne mogu gotovo nikako kontrolirati te aux efekte. Ima jedan jedini parametar koji spada u standardnu midi specifikaciju (=reverb send level).
Evo što sam ja radio na M3 i prije na tritonima:
uz neki zvuk ili combinaciju, stavio bih reverb kao send efekt s nekom - recimo tako - optimalnom duljinom trajanja. Primjerice 1,5 sekundi. Korg ima opciju kontroliranja svakog efekta, bez obzira da li insert ili aux. I ne samo to, već mogu u postotcima odrediti koliko će ga neki šiber kontrolirati. Ako stavim vrijednost 100 posto, to onda znači da ako šiber pomakne do kraja gore (na maximum), onda se zadana vrijednost reverba mijenja 100%. U mojem primjeru dakle na 3 sekunde. Ako šiber pomaknem skroz dolje (na minimalnu vrijednost), zadani reverb se skraćuje za 100 posto. Dakle na 0,75 sekundi. Na taj način uvijek mogu neki pojedinačni zvuk ili kombinaciju prilagoditi prostoru u kojem sviram i to u pozitivnom ili negativnom smjeru. Elegantnije se to ne može riješiti.
Na fantomu g to ne mogu. Mogu napamet lupiti reverb od 3 sekunde i koristiti šiber ili kotačić (knob), ali on smanjuje send level. Dakle, ostat će reverb od 3 sekunde, samo što će biti sve tiši njegov udio u ukupnom zvuku. Jednom riječju, loše. A nije mi isto svirati u nekom klubu ili na nekom trgu gdje mi gotovo reverb i ne treba.
Efekti se ne mogu kopirati. To je očajno. Na M3 kojeg sam prije imao, ne samo da sam mogao kopirati bilo koji efekt bilo kamo, nego sam mogao vlastite postavke spremati kao preset, dati ime i koristiti na bilo kojem efektu. Ako si jednom složim Leslie efekt po ukusu, onda to sejvam kao svoj preset i koje god orgulje da slažem, uvijek mogu pozvati svoj preset za koji znam da radi kako ja želim. A ne na FG sve je Jovo nanovo.
Još jedna izuzetno loša stvar jest činjenica, da su insert efekti vezani strogo za patch u single modu. U Live modu gdje se slažu kombinacije, ti se efekti ne preuzimaju, nego Fantom zapravo koristi live mode samo kao neku vrstu shortcut-a. I ako želim bilo koji zvuk dotjerati u efektu, eto potrebe taj zvuk spremiti na neku user lokaciju. Dakle, teoretski, ako koristim 8 zvukova u jednoj kombinaciji i na svakom zvuku malo promijenim neku postavku efekta, moram istovremeno iskoristiti i 8 memorijskih mjesta u user single modu.

Čitanje semplova
Treba reči sljedeće: pravljenje multisemplova nije teško, ali nije ni na bilo kojoj drugoj klavijaturi po mojem iskustvu. Importiranje je vrlo elegantno riješeno, budući da se FG preko usb-a priključuje na računalo i tamo prikazuje kao eksterni harddisk.
Ali: za svaki pojedini semple treba ručno uključiti loop. FG doduše čita loop točke, ali ne aktivira loop. Nekom se ne čini velika stvar, ali onom koji je novi na FG-u i sve svoje semplove mora importirati, e taj će se napritiskati silno svih dugmića. I svaki bi sempl po nekoj logici Rolandovoj trebalo provući kroz Emphase. Pa to na 500 semplova (koliko ih ja koristim) i već u snu radim emphase na semplovima. Ako je funkcija emphase tako bitna za rolandovu sempling funkciju, mogli su ju standardno ugraditi prilikom importiranja semplova.

Semplovi svi završavaju u zajedničkoj bazi i dobivaju brojeve od 1-2000. Ako netko naknadno shvati da mu ne trebaju semplovi od 150.-170. broja, može ih prebrisati. Tu onda ostaje rupa. Fantom ne preslaguje listu nanovo. A kod sljedećeg importiranja novih semplova, Fantom puni tu rupu, a ako ima još semplova, onda te zapisuje na prvi sljedeći prazni broj. Pa ako netko učita semplove za neki instrument, može mu se dogoditi da mu dio završi na mjestu od 150-170, pa od 300-305 pa od 1234-1448. I onda kad se radi multisempl, onda sve te semplove treba pronaći.
Fantom G ne čita multisemplove svojih prethodnika. A zašto i bi. Neka se "glupi" korisnici muče s tim. Tko im je kriv što su prodali Fantom X i Rolandu dali još para za Fantom G. Zauzvrat mogu dva tjedna trošiti na slaganje istih multisemplova koje su imali na Fantomu X. E, a tko pamti i kako, od koje do koje tipke je koji multisempl?
Za usporedbu, vlasnik M3, Motifa ili Kurzweila (bilo kojeg), učita svoje stare semplove za 2 minute i eventualno složi novi program. 2 minute.
Sempling sekciji nedostaje loop crossfade funkcija. Bez nje je nemoguće napraviti čisti loop.

Datotečni sustav/File System
Ideja projekta je dobra. Ali, niti mogu importirati pojedini patch, niti live mode kombinaciju a ponajmanje multisempl. Nema načina da meni netko da harmoniku ili klavir ili zbor. Mogu dobiti gole semplove koje moram izvlačiti iz projekta i onda sve raditi sam. Pa to čovjek ne može vjerovati kad čita. Ponavljam, klavijaturu treba posjedovati da bi se čovjek uvjerio da je nemoguće moguće. Patcheve mogu prebacivati, ali samo uz pomoć LIbrarian editora. Majketi, stave ekran veličine televizora u jeftinijim hotelima na klavijaturu, i onda moram palit računalo da prebacim 10 zvukova iz jednog projekta u svoj vlastiti projekt.

Eto. Neke od mojih glavnih primjedbi na instrument.
Nadam se da nikog nisam "ubio" duljinom ovog vlastitog prikaza.

Znam da sam bio "zločest" (ne i zlonamjeran), ali mislim da sam argumentirano opisao očite nedostatke instrumenta.
Roland po meni ima očitih problema u implementaciji funkcija na način da one budu logičke, smislene i prije svega okrenute korisnicima, dakle ergonomičke. Zašto se gitaristima svaka pedala radi kao da su idioti pa im sve mora odmah biti lako dostupno i jednostavno, a od klavijaturista se traži ta koriste softver da bi prebacili jedan zvuk iz jednog projekta u drugi? A ekran veličine da bole oči?!

Zaključak:
apsurdno u cijeloj situaciji jest, da sam ja taj instrument ipak zavolio, da mi je postao drag. Ali kao u svakoj ljubavi, to nije zasluga instrumenta već moja i ne znam joj razlog. Ono što se jedino može zaključiti, po onom kako ja sagledavam stvari, ne samo da savršeni ili najbolji workstation ne postoji (jer to ovisi isključivo o subjektivnim procjenama i objektivnim potrebama svakog individualnog korisnika), nego Fantom G sigurno nije kandidat za prvo mjesto. On to ne može biti kad se svi elementi sagledavaju u cjelini. Imao bih još sjajnih primjera, posebice u usporedbi s drugim klavijaturama, ali misim da je i ovo dovoljno.

Lijep pozdrav svima, i neka se "fanatični" zaljubljenici u Fantom G ne uvrijede. Hvalospjeve mogu ionako pročitati u svakom časopisu za klavijature.

TomyCroSound 25.04.2010 01:02

Svaka ti čast kad si uspio sve to provalit u samo 3 tjedna, meni je toliko trebalo da naučim multisamplove pravit :-) al prije nisam imao sampler pa mi je sve bilo novo..
Nema se tko zašto uvrijedit jer sve što si napisao je točno i slažem se sa svime i sa zaključkom, kao da si mi riječi izvadio iz usta il kako se već kaže.
A zanima me, što je emphase, čemu to zapravo služi??

Vule 25.04.2010 02:18

Citat:

Originalno postovano od mojkarma (Post 131127)
Hvala na informaciji za FG Connects Live. Ne razumijem kako davanje linka može biti protuzakonito?

Kolega Bandža nije baš u toku u poslednje vreme pa mu se omakao mali propust...nije nezakonito ostavljanje linkova koji vode ka sajtu proizvodjača...protivzakoniti su komercijalni,reklamni,piratski itd itd linkovi...

izvinjavam se zbog malog OFF-a ali se ukazala potreba za pojašnjenjem...hvala

mojkarma 25.04.2010 09:24

Emphase je jedna od editing funkcija za pojedine semplove. Nekadašnji rolandovi sempleri su - ne znam zbog kojeg razloga - prilikom sempliranja svakom semplu podigli visoke frekvencije. Ne znam da li je to rađeno radi neke kompresije prilikom koje se gubi taj sadržaj visokih frekvencija ili je to bilo do tadašnjih konvertera koji su loše reproducirali visoke frekvencije, pa se naknadnim dodavanjem tih frekvencija amortizirao taj nedostatak.
Uglavnom, na rolandovom semleru neki sempl koji je provučen kroz emphase zapravo zvuči normalno, ali kad bi se taj isti wave poslušao na nekom drugom stroju ili računalu, on bi zvučao presvijetlo.
Stoga je neko pravilo (a roland na žalost nigdje ne daje službeno objašnjenje) da se semplovi u samom rolandu provuku kroz emphase, a ako se eksportiraju radi korištenja u drugim klavijaturama ili računalu, onda bi trebalo napraviti deemphase, da se sempl vrati u normalni izvorni oblik.
U manualu to je šturo objašnjeno na stranici 269 na kojoj se veli da se u nekim slučajevima (in some cases) popravlja kvaliteta semplova korištenjem emphasis funkcije. E sad, kako će korisnik odrediti i u usporedbi s čim, koji su to slučajevi? Zato ja na svim semplovima provodim tu funkciju da svi zvuče jednako. To je kakvih dodatnih pet pritisaka na gumbe za svaki pojedini sempl.

TomyCroSound 25.04.2010 13:57

jel to znači da bi ja sve samplove u klav trebao provući kroz emphase ??
dal ću čut razliku neku?
nisam ja to baš najbolje shvatio...

dino123 25.04.2010 14:22

Provuci ih nekoliko pa vidi šta se dešava, a evo traženog linka http://www.rolandus.com/go/fg_connects_live/

mojkarma 25.04.2010 20:40

Ne znam da li bi trebalo ili ne. Roland na žalost šuti o tome i teško je doći do prave informacije. U svakom slučaju, ne možeš pogriješiti. Trebao bi čuti da sempl postaje svijetliji. Ako pokušaš i nekim čudom ti se ne svidi rezultat, ništa se ionako neće dogoditi sve dok ne sejvaš sempl u svoj projekt.
Emphase najjednostavnije rečeno se ponaša kao ekvilajzer. Emphase podiže visoke frekvencije (ne znam da li od 4 kHz ili 8) za ca. 6 dB. U Rolandu taj sempl zvuči normalno, ali kad bi taj isti sempl stavio u neki drugi sempler, zvučao bi skroz presvijetlo. Zato postoji funkcija deemphase.
Ne znam uopće zašto su to ugrađivali. Sempler u Fantomu ionako nema veze sa starijim rolandovim semplerima niti Fantom G čita semplove starijih rolandovih semplera pa nema potrebe za tom funkcijom.
Ja ju stavljam da budem miran da sam sve napravio kako su oni predvidjeli.

milanceshow 26.04.2010 02:51

Funkcija Emphase ili Deemphase je ubacena da bi se anulirao sum koji se javlja prilikom semplovanja LIVE instrumenata,jer mali broj korisnika sempluje u studiskim uslovima.Mada se i u studiskim uslovima sempl naknadno obradjuje.

Ja sam svoj set napravio i vise se ne igram sa fantmom,ali mi se cini da on sam uradi emphase nakon semplovanja.Ispravite me ako gresim!

mojkarma 26.04.2010 10:08

Eto, koliko zbrke s dvije funkcije u Fantomu. A sve to zbog toga, što Roland apsolutno ne komunicira sa svojim korisnicima. Mogli su u uputama posvetiti 4-5 rečenica toj temi i objasniti čemu to služi.

milanceshow,
moram te ispraviti, funkcije emphase nisu tu zbog korisnika koji sempliraju u manje idealnim uvjetima i ta funkcija nema veze sa šumom koji se pojavljuje kod amaterskog sempliranja. Naime, i tvornički semplovi koji su u ROM-u, su obrađeni funkcijom emphase, a možemo pretpostaviti da Roland nije semplirao koristeći najjeftiniji soundblaster. Isto tako, netko tko se barem napola razumije u sempliranje, trebao bi tehnički biti dovoljno potkovan, da zna, da ne može semplirati pristojno onom standardnom zvečkom na kompjuteru koja se naziva AC97 ili tako nekako i na kojoj piše audio in. S druge strane, zvučne kartice od 100-150 eura na više, koje su danas na tržištu, dovoljno su pristojne da sempliraju s apsolutno zadovoljavajućom kvalitetom. Problem će nastati jedino, ako netko tko je amater u poslu, semplira s preslabim ulaznim signalom, pa dobije sempl s razinom glasnoće od -20dB, i onda ide koristiti funkciju gain ili normalize da bi sempl pojačao na 0dB ili oko te vrijednosti. Time će naravno za 20dB pojačati i onaj postojeći ali gotovo nečujni šum u svojem loše snimljenom semplu.
To bi bila tipična amaterska pogreška koja jednako vrijedi za snimanje u studiju kao i sempliranje. U oba slučaja nema razlike, sve se svodi na digitalno zapisivanje zvuka. Osnovno je pravilo da se kod snimanja podesi jačina ulaznog signala tako, da bude maksimalno glasan (blizu 0dB na digitalnom metru) a da se ni u jednom trenutku ne pojavi clip. U takvom slučaju, prije će netko čuti osnovni radni šum svojih studijskih monitora nego li šum u samom semplu.
Ukratko, radi amaterskih pogrešaka korisnika Roland sigurno nije implementirao navedenu funkciju.

Kao što sam rekao, emphase se ponaša kao ekvilajzer i podiže visoke frekvencije - negdje sam pročitao - za 10db od 4 kHz-a pa nadalje. Konačni rezultat je sempl koji bi u računalu u nekom wave editoru zvučao presvijetlo/kričavo. No u Fantomu će zvučati normalno jer je izlazni konverter podešen tako da sempl s emphase funkcijom reproducira normalno. Ako netko ima neki rolandov sempl cd (prodavali su ih devedesetih) i proba konvertirati jedan sempl u wave s primjerice CDxtract-om i ako isključi funkciju deemphase, čut će kako wave nakon konverzije zvuči presvijetlo i snimka je gotovo neupotrebljiva.
Možda tom funkcijom Roland želi nadoknaditi gubitak frekvencija koji se javlja prilikom kompresije jer su tvornički semplovi komprimirani pa je i izlazni digitalno analogni konverter podešen tako da semplovi tretirani emphase funkcijom u konačnici zvuče "normalno".

U konačnici:
tko koristi semplove na Fantomu, a da sami semplovi nisu semplirani s Fantomom, trebao bi uvijek primijeniti pre-emphase funkciju na semplove kako bi isti zvučali bolje i prirodnije u Fantomu. Tko te semplove misli eksportirati i koristiti na računalu, trebao bi prethodno primijeniti funkciju de-emphase kako bi ti isti semplovi na računalu ili nekom drugom sempleru zvučali opet "normalno".

bandza 26.04.2010 11:53

Emphasis

The wavedata information sampled with a Roland S-7x Series and XV series samplers is treated with a Frequency Emphasis boost, which pumps up the high end. When the Roland plays the sound out of its outputs, its internal hardware filters compensate for the built in frequency emphasis, making the sample sound normal again.

Actually, all samplers do this, but the Roland did it intentionally with a much greater effect than normal.

What this means is that if you transferred normal 16-bit wavedata from any other source to the Roland, and then played it through the Roland, it will sound duller since the outputs would be de-emphasizing the high end, without the data being emphasized first. Conversely, any Roland sound data you play through another medium will sound tinny, since the frequency emphasis is not being filtered.

Iz ovog texta se moze zakljuciti da je Roland napravio Fantoma da bude kompatibilan sa Rolandovim semplovima kao i sa Roland filozofijom koja se u ovom slucaju razlikuje od ostalih sempler filozofija samo po tome sto Roland na njegove semplove stavlja mnogo vecu kolicinu Emphasisa pa se zato desava da kad se importuje sempl i prirodno Fantom G odradi De- Emphasis i primeti razlika.Probajte da importujete Rolandov sempl pa vidite da razlike nema.Zato se desava da se u Fantomu primeti kad se ubace neki drugi semplovi a u drugim semplerima se ne primeti u pravo zbog Rolandove filozofije da na svoje semplove stavi mnogo veci Emphasis i naravno mnogo veci de-Emphasis u Semplere.
Moja savet svima je da urade sledece!Posto semplovi koje ubacujemo u Fantoma mogu da nam zatrebaju i na drugim semplerima onda je moj savet da se nikako ne radi Emphasis.Vec da se na svakom patchu podigne Resonance na +12,+13 otprilike i dobicete istu stvar.Semplovi ostaju cisti za sve ostale semplere.A Fantom ce citati semplove sa tacnom kolicinom visokih a pritom se nece trositi resurs PFX-a na EQ ,Spectrum itd...
Ja sam uradiu na par multisemplova emphasis i to je to!Ali sam seo i razmislio sta cu raditi ako sutra kupim Korga pa nemam semplove nigde nego samo u Fantomu.Zato sam dosao do zakljucka da ne treba raditi emphasis nego nesto drugo sto ce napraviti manji posao meni kao korisniku a sacuvati semplove za buduce narastaje i generacije semplera.
P.S inace Roland ima svoje semplere (u textu na engleskom su navedeni neki od semplera zbog kojih je Roland napravio ovu celu pricu sa emphasisom)svoje semplove.Zato su i napravili ovaj fazon sa malo vecim emphasisom nego ostale firme koje proizvode semplere.
E toliko o Emphasisu.
A sto se tice linkovanja ka drugim sajtovima drug Rolandinjos je u pravu kao i uvek.Ja sam samo strahovao da nesto ne pogresim jer mi ta prica nikad nije bila jasna.A link sa kog sam ja skinuo ovaj materijal nije bio oficijelni sajt Rolanda vec third party.Pa posto sam zurio nisam stigao da pronadjem odgovarajuc link sa RolandUS-a da bih linkovao propisno pa ko velim onaj ko zeli ce se snaci lako.

mojkarma 26.04.2010 15:17

Pozdrav bandza,
ovaj prvi dio (mislim da je s RolandClan-a) je otprilike to što bi opisalo emphaze funkciju.
Ja bih se samo malo nadovezao na tvoj način čuvanja semplova za buduće naraštaje.
Ja to nikako ne bih radio na filtrima dižući resonance. Kao prvo, filtri su interaktivni i reagiraju dinamično ovisno o tome kako si ih isprogramirao. Filter različito reagira kroz vrijeme ako koristiš envelope (krivulju): TVF.
Filtri nisu i ne mogu biti zamjena za EQ. A osim toga, pitanje je da li ćeš rezonancijom pogoditi u nadoknadi onih frekvencija koje podiže emphase funkcija, ili to više radiš onako, napamet. Dakle, čemu se mučiti nekim zamjenskim rješenjem, kad postoji izravna funkcija koja to najbolje radi.

U čuvanju semplova za buduće korištenje ja ne vidim nikakovih problema. Pretpostavljam da gotovo svi u Fantom ubacujemo semplove iz računala. Ja svaki pojedinačni sempl koji koristim u Fantomu imam pohranjen na svojem računalu u izvornom obliku. Prema tome, ako danas sutra i prodam Fantom, neću se koristiti obrađenim semplovima u Fantomu nego onima koje čuvam u računalu, a na temlju kojih sam napravio semplove u Fantomu. Za sada ne postoji opcija eksportiranja multisemplova iz Fantoma, pa je pitanje, da li će ti fantomovi semplovi za išta u budućnosti koristiti osim za nekog drugog fantoma.

tranzit 26.04.2010 18:58

Mojkarma je dao potpuno tacnu definiciju za emphasis i tu se nema sta dodati ni oduzeti. Direktan prevod rijeci emphasis je podici ili naglasiti i ona bas to i znaci kod rada sa Rolandovim samplerima i njihovom filozofijom samplinga. U citatu koji je bandza naveo iz Chicken Systems Translatora se govori isto ono o cemu je mojkarma i pisao, samo u nesto skracenom obliku.
Podizati Filter Resonanc u zamjenu za emphasis je vrlo pogresno jer taj Resonanc je u biti samo jedna (vrlo bitna) funkcija kod sintisajzera ciji ucinak direktno ovisi o vrsti Filtera koji se upotrebljava (Low Pass, High Pass, Band Pass i to 2-pola, 3 pola, 4-pola itd.) a uglavnom se upotrebljava kod sinti zvukova a veoma malo, do nikako kada su upitanju prirodni instrumenti. Ni ekvilajzer nije uvijek najbolji izbor kod obrade samplova jer frekventno manipulise sampl i to onim harmonicima koji u samom samplu i ne postoje. Ako se sampl vec mora frekventno obraditi onda ili koristiti emphasis (za Rolandove instrumente) ili neki bolji multi-band kompresor.

dino123 26.04.2010 19:29

Slažem se u potpunosti, uredio sam nekoliko samplova sa emphasis i sad je neuporedivo bolji zvuk sampla i ovaj Mojkarma je stvarno od velike koristi i od mene mu je jedno veliko "Hvala"

mojkarma 27.04.2010 19:56

Izašla je nova verzija OS-a za Fantom G: 1.5
Sadrži sve programe koji su neki dan objavljeni u sklopu Live Connect-a i jednu novinu, a to je da se unutar same klavijature mogu kopirati dijelovi datoteka iz jednog projekta u drugi projekt.
Eh, da su još dodali opciju kopiranja efekata...

Vule 28.04.2010 00:46

@ mojkarma

Polako Brate,treba da ostave nešto i za posle :lol:

Čuvaj tog Fantoma i čekaj,prava iznenadjenja tek predstoje ;)

mojkarma 28.04.2010 01:35

Ma sve pet...
...osim ako iznenađenje ne predstoji u vidu novog modela! :D

Vule 28.04.2010 01:45

Novi model je još daleko...prvo ide OS 2.0 pa 3.0 itd itd...a svaki nosi po nešto novo...videćemo ;)

TomyCroSound 28.04.2010 10:03

pomalo sam razočaran ovim updateom, s 1,31 na 1,50 velika je to razlika pa sam očekivao nešto... I šta, mogu kopirat pharse iz drugog seta. Ju baš mi to treba! Ajd, da se može kopirat patch barem...
a ovi novi patchevi mi ne znače ništa kad ih treba kopirat u moj set, inače ih nema....a i zauzimaju user. Nije fora.

mojkarma 28.04.2010 10:55

Mene je isto začudilo da pomiču za dvije decimale, ali što je tu je. Ni za sebe ne vidim ništa korisno, ali nekim korisnicima valjda to nešto znači.

Mene bi jedino iskreno razveselilo da se efekti mogu bolje i logičnije koristiti, stvoriti neki multisample format koji bi se mogao eksportirati, izmjenjivati s drugima ili pohraniti za vlastitu potrebu, za neki budući model. Posebno bi me veselilo kad bi nekako uspjeli implementirati nekakav EQ u samu strukturu patch-a no bojim se da to nije moguće jer vjerojatno nema procesorske snage za to.
Nekakav 2.0 bit će vjerojatno usmjeren na popravak sekvencera. Ali ipak, bar se imamo nećemu nadati. :-"

dino123 28.04.2010 15:00

Gdje se može skinuti ovaj 1.5 ne mogu da ga nađem na netu

milanceshow 28.04.2010 15:10

Ima kod nas u download sekciji!

http://www.yu-midi.org/forum/downloa...o=file&id=6127

milanceshow 28.04.2010 23:37

Imam problem.

Imam stari set za FantomG i sada hocu da odradim novi set od pocetka,ali preko YASE2.Ja sam svoje semplove sacuvao u klavijaturi i AIF formatu.Sto je izgleda bila greska.
Izgleda da YASE ne cita AIF format,tako da mi ne gine redjanje semplova u multisempl.

Da li postoji neka fora da prebacim AIF u WAV ,ali da multisemplovi ostanu kako jesu?

Trenutno vrijeme na Forumu 20:12

Forum Yu-Midi.org pokreće vBulletin 3.8.1 (Deutsch)
Copyright ©2005 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd. .
Prava zaštićena od strane www.yu-midi.org