YU-MIDI Muzički Portal - Muzičarski forum

YU-MIDI Muzički Portal - Muzičarski forum (http://www.yu-midi.org/forum/index.php)
-   Roland (http://www.yu-midi.org/forum/forumdisplay.php?f=61)
-   -   Roland Fantom G - Pitanja (http://www.yu-midi.org/forum/showthread.php?t=5232)

Vule 29.04.2010 03:15

Evo samo da pohvalim ove stručnjake iz Rolanda,baš sam malopre instalirao ovaj novi OS,čačnem neku mandolinu,malo htedoh da joj smanjim efekat a ona ostade da vrti do iznemoglosti...promenim ja boju a ona cepa u pozadini i ne staje :lol:

...rešenje je bilo u dugmetu "POWER ON/OFF"... :lol:

Pouka: Ne čačkajte efekte na svirci ako imate OS 1.50 :lol:

(na starijim verzijama softwera nije bilo ovakvih problema)

mojkarma 29.04.2010 09:51

@milanceshow
Nije mi jasno kako misliš da su ti semplovi u Fantomu u aif formatu?
Čim sejvaš semplove u Rolandu, on ih automatski sejva u wav formatu, zar ne? Barem je kod mene tako.
Kad se radi s Yase, on pročita semplove i multisemplove koji su spremljeni u projektu na kojemu radiš i uredno prikaže to u kolumni.
Objasni pobliže, ako nešto nisam pohvatao kako treba.

@Rolandinjos
Takve bi stvari trebalo javiti Rolandu. Kao što su i nakon 1.3 izbacili ubrzo 1.3.1, možda ubrzo izbace zakrpu za 1.5

Vule 29.04.2010 10:37

Zanimljivo je da mi se to nije nikada desilo,ni sa jednim OS a imam Fantoma od početka :(

TomyCroSound 29.04.2010 12:16

Rolandinjos, to se meni oduvijek dešava, i sa prvim OS, tj više se ne dešava jer sam naučio: dok vrtiš potenciometre za efekte ili onaj mislim da piše offset, općenito dok diraš parametriku, nemoj istovremeno svirat i neće se desit...
Nekad pomogne prebacivanje studio/single a nekad ne...

RadeKOKI 29.04.2010 12:29

A bas sam nesto razmisljao da sutnem taj OS 1.50 u fantom ipak cu da ga preskocim i neka ceka srecniju verziju...a sto se tice POWER dugmeta to je naj idealnije resenje kad nesto zaglavi kod svih proizvodjaca =))

milanceshow 29.04.2010 12:36

@mojkarma
Postoji opcija u sistemskom podesavanju u kojoj biras da li zelis da ti FantomG sacuva semplove u AIF ili WAV.
Ja sam na moju nesrecu stavio AIF jer sam smatrao da nema veze koji cu format koristiti.Samim tim takodje nisam racunao na to da YASE2 ocitava samo WAV.
Kako resiti problem i izvuci multisemplove?

RadeKOKI 29.04.2010 12:40

hm hm, ako ima u sistemskom podesavanju da automatski cuva wav ili aiff, dali si probao da predjes nanfom, tj da prebavis na wav ?? mozda ce ga automatski prebaciti u wav zapis? neznam nisam sad jbg lupetam .. ako gresim ispravite..

milanceshow 29.04.2010 13:49

Probao sam,ali ne vredi.On konvertuje u AIF posle inporta semplova kada se sacuva funkcijom WRITE.
Izgleda da mora svaki sempl opet da se sacuva posle podesavanja sistema na WAV.To jos nisam probao!

mojkarma 29.04.2010 18:41

Meni je jako čudno da Yase ne čita aif format. Ja radim na Macu i možda je do toga, ali sam primijetio da kod importiranja wave-a, Fantom uopće ne pronalazi loop točke. Stoga sve svoje semplove u Fantom očitavam kao aif.
Čak i sam Roland preporučuje, da se semplovi ne preslušavaju u Mediaplayeru Windowsa jer dotični očito nešto zapisuju u wave format koji Fantomu stvara probleme, dok to isto nije slučaj s Itunesom na Macu.
Ali to tek postrani.

@milanceshow
Jesi li probao u sistemu nakon učitavanja svojeg projekta promijeniti da sejva u wav-u i onda sejvao cijeli projekt pod novim imenom ponovo na usb stick?

milanceshow 29.04.2010 19:22

Vec 5 puta sam pokusao i nista nisam uspeo.
I pre 5 minuta uspem.Sad je najgore od svega sto neznam sta sam uradio.
Sada YASE moze da ocita jer su svi semplovi u WAV formatu.

Pozabavicu se time da provalim "zasto nije htelo" i "zasto je htelo"!!!!!!

m.milovan 04.05.2010 02:59

Zna li neko da li se može neki multisample iskipati iz fanoma G i konvertovati u neki drugi format

milanceshow 04.05.2010 09:40

Postoji program YASE,ali on se naravno placa.Multisempl moze da se izvuce,ali nemoze da se konveruje.

mojkarma 04.05.2010 09:40

Ne može se.

TomyCroSound 07.06.2010 07:38

:-(

Evo imao sam prvo negativno iskustvo s Fantomom na svirci;
Ubacio sam valcer (midi) u klav, (za tzv. "ples s mladom") sredio studio set, song, sve spremio i probao par puta, kada učitam set, valcer već bude loadiran i radi bez greške.
Onda sam palio klav bez usb sticka u njoj i nešto se igrao u seq.
I na svirci, s učitanim setom sa sticka, treba pustit valcer - valcera nema.
Iako sam ga spremio kao "song", u song listi ga nema. Ni studio seta kojeg sam spremio isto tako nema.
Druga stvar koja mi se desi, za pjesmu koristim wave intro... I tako skočim ja na live 42, prebacim na sample set, stisnem pad3, pad "blinka" ali ništa se ne čuje... Kasnije pogledam da li je taj određeni sample na mjestu, piše da je.
Još nisam izvadio klav da vidim u čem je kvaka, al desilo se.

mojkarma 07.06.2010 19:04

Ovo sa songom ne znam jer ne koristim nikakve midifajlove.
A što se tiče sample seta, ne znam koji OS imaš, ali pretpostavljam najnoviji. Kod mene apsolutno sve radi kako treba. Za svaki live set imam isprogramirano koju funkciju želim da padovi rade. Semplove koje želim trigati sam spremio u sample set i to na tipke koje koreliraju s određenim padovima. Dakle, imam spremljen sample set kao dio svojeg projekta, live set je podešen tako da jedan part ima sample set umjesto patch-a i pad je podešen da triga sampleset i to je sve izmemorirano kao dio tog live setup-a. Nakon što promijenim na neki user live set, ugasim numeričku funkciju padova i time padovi rade ono za što su programirani.
Za sada nisam imao nikakvih problema s tim.

TomyCroSound 07.06.2010 23:18

ni ja, i kod mene je tako i uvijek je radilo ok al evo sad se desilo. Da budem iskren, još se odmaram od subote pa nisam palio klav da vidim al sigurno je neka glupost u pitanju...

TomyCroSound 24.06.2010 10:00

samo da kažem što je bilo;
mijenjao sam valjda "dinamiku" padova u sistemu i onda kad stisnem pad on blinka al ne svira jer ga moram jače opalit...
riješeno

šana 10.09.2010 17:03

ne znam dal je već bilo ovo pitanje, al zanima me na koje načine mogu ubaciti patch (skinuo sam s neta s neke rolandove arhive) u svoj projekt,dal moram preko nekog programa,kojega,ili je kao sa samplovima samo kopiram u neki od foldera u svom projektu?

milanceshow 10.09.2010 17:10

Postoje 2 programa koji se nalaze na CD-u koji ste dobili uz klavijaturu!Sa njima cete prebaciti PATCH!

šana 10.09.2010 17:22

jel mi možeš,ako nije problem objasniti postupak,jel moram fantom spajat s kompom ili samo preko programa?

Vule 10.09.2010 17:30

U kom formatu su te arhive? Da li su pojedinačni PATCH-evi u .MID formatu ili komplet banke?

šana 10.09.2010 17:46

da pojedinačni su u .MID formatu

mojkarma 10.09.2010 18:04

Nije nužno da klavijatura bude spojena na komp.
U navedenom librarianu otvoriš popis zvukova iz svojeg projekta koji koristiš, a u drugom prozoru otvoriš zvukove (patcheve) koje si skinuo s interneta.
Kopi pejstom po volji preneseš patcheve u svoj projekt na neko mjesto koje ti odgovora, sejvaš i to je to.

Vule 10.09.2010 18:07

U ovom slučaju je bitno,pošto su u MID formatu,moraju se preko editora ubacivati u klavijaturu.

Predlažem za početak kolega da proučite kako se povezuje klavijatura sa editorom (instrument mora biti u MIDI modu,vezuje se USB kablom) a zatim je postupak jednostavan kada vam editor učita postavku klavijature ti MID fajlovi (patchevi) se importuju jedan po jedan i svaki se memoriše (write) u instrument. Veoma jednostavno ako se poznaju osnove povezivanja i rada sa Fantom G editorom.

Nakon importovanja svaki fajl možete čuti direkt na klavijaturi i u slučaju da vam ne odgovara preko njega importujete sledeći.

Zlatek 10.09.2010 18:08

@šana
Postupak je sljedeči-spojiš Fantoma sa kompom preko USB kabla, i pokreneš program koji si dobio sa Fantomom-Fantom-G Editor.U taj program učitaš svaki pojedini patch.Čim ga učitaš on se pojavljuje i u Fantomu.Ako ti se dopada sada ga samo još trebaš snimiti u Fantom i to je to.Kod preslušavanja patcheva Fantom mora biti u patch modu inače ga nečeš čuti!

šana 10.09.2010 18:16

ne kužim ni otvoriti svoj projekt u librarionu,nikad se nisam s tim služio,do sad sam samo sve na klavijaturi riješavao bez kompa. ušao sam u libr.i hoću otvoriti al mi niš neda
Dodato:
kak stavim klavijaturu u midi mod

milanceshow 10.09.2010 18:24

Otvoris "fangsnd.svd" koji se nalazi na fles memoriji u folderu SND.

Zlatek 10.09.2010 18:25

@šana
ako se znaš služiti s Fantomom onda nije nikakav problem provaliti i Editor!Samo malo strpljenja i sve radi.Ovi patchevi koje imaš u MID formatu su samo dorađeni originalni patchevi-ne sadrže u sebi sampleove.

šana 10.09.2010 18:46

otvorim editor, spojim kljavu usb-om i javi u editoru:make shure the settings in the set up midi devices dialog box. i dalje neznam...

mojkarma 10.09.2010 18:49

Jesi li uopće instalirao drajvere za Fantom G na kompu?

A ovo mi je inače prva informacija da se zvukovi za klavijaturu spremaju u .mid formatu????
Zar to nije format za sekvencerske datoteke koje sviraju uglavnom GM zvukove? Otklen sad zvukovi u tom formatu?

Vule 10.09.2010 18:49

Proverite da li vam je klavijatura u MIDI mod-u,to je pod settings...a na samom programu u padajućem meniju pod SETUP/SETUP midi devices podesite da program kao input i output "vidi" Fantom G

Pretpostavljam da ste prethodno instalirali USB MIDI drajver za Fantom G?

@ Mojkarma

Ako bi sada želeo samo jednu boju (patch) da vam pošaljem to je jedini način. Prko librariana se kombinuju kompletni setovi,tačnije boje iz njih a ovako kao MID patch po patch.
Ako vam je potrebna neka smernica kako se to radi izvolite pitajte,objasniću vam. Otvorite klav u editoru,odaberete boju , zatim idete na FILE/Export SMF i spremite tu boju...isto tako je ubacujete u set prko IMPORT SMF...naravno klavijatura mora biti sve vreme povezana sa editorom.
Nije ovo ništa novo,i raniji modeli Fantoma su ovako radili :)

šana 10.09.2010 20:00

nemogu naći taj settings na fantomu,da podesim taj midi mod...našao sam to i u uputstvima od cd-a isto tak opisano,al ne kužim kak da to namjestim na klavijaturi.po editoru sam dosta toga skužio,jednostavan je.molio bi te,da mi opišeš što točno trebam stisnut da podesim taj midi mod,kak da dođem do tog setupa? dal se to ide na meni,pa system ili nešto dr.?

Vule 10.09.2010 20:43

Da li si instalirao USB drajver na računaru? Da li komp prepoznaje kljavu kad ih spojiš USB-om?

mojkarma 10.09.2010 22:49

Citat:

Originalno postovano od Vule (Post 146597)
@ Mojkarma

Ako bi sada želeo samo jednu boju (patch) da vam pošaljem to je jedini način. Prko librariana se kombinuju kompletni setovi,tačnije boje iz njih a ovako kao MID patch po patch.
Ako vam je potrebna neka smernica kako se to radi izvolite pitajte,objasniću vam.

Nije mi baš jasno zašto bi to bio jedini način. Budući da se ne radi o semplovima nego samo o programima koji koriste interne semplove, ne vidim zašto ja ne bih u librarianu mogao otvoriti svoj kompletni set i tvoj ili bilo čiji i od tvog u svoj kopirati samo ono što ja želim. Do sada sam tako radio.
S najnovijim update-om (1.50) Roland je ponudio preko stotinu novih zvukova, a ja sam si normalnim putem u librarianu kopirao u svoj projekt samo ono što ja želim.
Hvala na ponudi, ali nije mi to potrebno jer ionako za svoje potrebe sve radim sam. Bio sam samo znatiželjan zbog formata datoteke jer ekstenziju mid i smf povezujem sa songovima a ne pojedinačnim zvukovima.

Na kraju jedna sporedna stvar: zašto smo na "vi"? Nije mi baš u duhu prijateljske atmosfere koja inače vlada na forumu. :">

Vule 10.09.2010 23:04

Loše sam se izrazio kada sam napisao da je to "jedini način",naravno da nije ali je najbrži,bar meni.
Kada želim da ti pošaljem samo jednu boju,nema potrebe da ti šaljem ceo set boja nego samo taj patch i to u MID formatu. Vrlo prosto. ima fazon i da se ubaci direkt u klavijaturu bez editora samo se ja tog postupka ne sećam najbolje,tačnije sećam se na Fantomu X kako ide a na G iskreno nisam probao a verujem da radi :)

Evo sad smo na ti :)

mojkarma 10.09.2010 23:15

Bilo bi dobro da provjeriš da li te zvukove u mid formatu uopće možeš koristiti na Fantomu G. Naime, ja nisam naletio na taj podatak u instrukcijama za librarian. Tamo se može birati između single mode, live mode, ali nigdje se ne spominje razmjena zvukova preko .mid formata.
Jer, moguće je da to na Fantomu G i ne ide, bez obzira što je na Fantomu X išlo, a to onda znači, da kolega koji je postavio pitanje i neće uspjeti riješiti svoj problem.
Konkretno, ja imam zvuk klavira u user single modu na 001 koji sam si sam isprogramirao. I uopće ne znam, kako bih ja to sada trebao eksportirati, a da nekome pošaljem samo taj zvuk. Mogu poslati svoju cijelu banku iz projekta koja se zove fangsnd.svd, ali mi nije poznato da mogu eksportirati pojedini patch kao mid.

Vule 10.09.2010 23:26

Zar misliš da ovde pišem o nečemu što nisam probao? :)

Pa zašta misliš da služi opcija EXPORT SMF ili IMPORT u editoru? Probaj :)

milanceshow 11.09.2010 07:58

U editoru postoji opcija za export i inport patch-eva u midi formatu.To su patch-evi pravljeni od internih boja.To nije klasicni midi format koji mi poznajemo.To su sys informacije.
Postovano sa mobilnog uređaja

mojkarma 11.09.2010 11:05

Sve ok.
Ja sam gledao samo librarian koji koristim za kopiranje i slaganje patcheva. Nije mi palo na pamet da mislite sam Editor. Njega uopće ne koristim za slaganje zvukova jer mi je jednostavnije i brže s mišem na samoj klavijaturi nego na računalu.

šana 11.09.2010 13:38

instalirao sam drivere,komp prepoznaje kljavu.dal netko može objasnit postupak stavljanja kljave u midi mod

Trenutno vrijeme na Forumu 20:10

Forum Yu-Midi.org pokreće vBulletin 3.8.1 (Deutsch)
Copyright ©2005 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd. .
Prava zaštićena od strane www.yu-midi.org