YU-MIDI Muzički Portal - Muzičarski forum

YU-MIDI Muzički Portal - Muzičarski forum (http://www.yu-midi.org/forum/index.php)
-   Tehnike i teorija (http://www.yu-midi.org/forum/forumdisplay.php?f=28)
-   -   Izvorno kolo (http://www.yu-midi.org/forum/showthread.php?t=23370)

zeljko 12.08.2012 22:26

Ma to je antika a nerazumije se svako u to,tako da dzabacu da objasnjavam sta je car takve muzike,pa bih to prepustio onima koji imaju malo vise vremena od mene,da se ja nemucim=))=))=))

milepsr 12.08.2012 23:13

Nekada se bas sviralo sa ovim elektro i dance drum kitovima, i moss bojama... :?

Postujem ja svaku vrstu muzike, ali meni zbog toga ovo odudara od "izvornog".

Sargija i arapska skala su na mestu, sve je to "deo folklora" i po mom misljenju to treba ceniti za razliku od svega ostalog.

Samo moje misljenje, nekog ko nema dodira sa tom vrstom muzike.

sale_band 13.08.2012 10:35

Citat:

Originalno postovano od zukae (Post 221835)
Ovo je arapska skala. Ko nije navikao i još u djetinjstvu stvorio neuralne engrame ovo zvuči rastimano, ali narodima u dolini rijeke Spreče i Arapima ovo je sasvim OK. U 12 vijeku, mnogo prije invazije Turaka muslimansko pleme Kalisija se doselilo u dolinu rijeke Spreče, i donijelo arapsku skalu. Predpostavlja se da je od njih i porijeklo naziva gradića Kalesija, centra izvorne muzike. Bosanska izvorna muzika je vjerovatno najstarija muzička tradicija u BiH. Inače u folkloru je sva tri naroda sjeveroistočne BiH. Danas je popularna samo u ruralnim krajevima.

Pa su onda arapsku skalu uklopili u srpsku dvojku i tako dobili ovu muziku... Pretpostavljam ;)

Ace 13.08.2012 13:24

To sto kazes .....
I u kucek i talava ima arapsku skalu pa mnogo drugacije zvuci. :)
Postovano sa mobilnog uređaja

roloplastt 13.08.2012 17:01

bez ovog kod nas sijela nema :D kako rece dell kod srebrenika tu sam ja,ne mogu ljudi bez ovog.neki za ovo kazu "seljacka" muzika :)

Johnny035 13.08.2012 17:43

Ja sam prošle godine bio na predavnju koje je držao Zoran Starčević na Guitar Art festivalu i on je tada rekao da je narodna muzika Balkana prepuna hromatike i muzičkih ornamenata i da je sve tu moguće i da postoji mnogo stvari koje nemaju veze sa onim što se uči iz udžbenika iz teorije muzike i harmonije. Svi ti štimovi, lestvice, prelasci iz jednog tonaliteta u drugi potpuno odudaraju od muzičkih standarda.

romario 13.08.2012 17:54

Dobro je i rekao .
Samo da ga ima jos tko slusati ...
Postovano sa mobilnog uređaja

zeljko 13.08.2012 22:02

I kod nas okolina Tuzle isto zovu mnogi seljacka,a i izvorna neki...Moj otac je rado slusao seljacku izvornu muziku dok je bio ziv,a i ja sam odrastao uz takve pjesme,pa mi nije nista novo...Mogu samo da kazem svaka cast onim ljudima koji znaju tako da dobro to sviraju na violinama i sargijama,a mozda nemaju ni dana muzicke skole...Ponekad ima tako dobrih tekstova i veselih da mora da se koja popije onako meraklijski uz neki saz ili sargijicu...Pozz

Dell 13.08.2012 23:05

Uuuuuuuuuuuudri brko udri po rakiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiji, najjaca je ta :lol: :lol: :lol:

nikadvisekorg 13.08.2012 23:50

ja ne mogu da vidim video piše mi "ovajvideo je privatan"

Trenutno vrijeme na Forumu 21:04

Forum Yu-Midi.org pokreće vBulletin 3.8.1 (Deutsch)
Copyright ©2005 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd. .
Prava zaštićena od strane www.yu-midi.org