Kumu se rodio sin ima 5 dana i zvao sam 6 svirača s harmonikom koji idu tako kad se rodi dijete ili je momačka ili rođendan. Jedan i jedini koji ide sam s harmonikom ne može jer već 5 noći svira a ima i stalan posao uz to i mrtav je umoran. Druga trojica bi došli ali im kolega na gitari ne može jer je zauzet a sami ne bi došli. Ovi šesti zauzeti,svirali u nekoj vinariji nekoj elitnijoj ekipi. Ja sam kum ali i uzvanik na fešti i nije moje da se tamo lomim itd. al nisam mogao pretrpit da je gluha situacija pa sam ponio klavijaturu i zasvirao. Takvih dakle unplugged svirača konkretno na mome terenu ima nekih 3 postave i svi imaju posla uglavnom. Sviraju pred nekim kafanama u sezoni,u nekim vinarijama i na seoskim zabavama. Aranžerska svirka ljeti uglavnom ne prolazi. Jedino u kafani al ljeti je vruće pa toga nema ili pak na otvorenom kad je neka veća seoska/gradska zabava. Čak i kad je tako,više se ne zovu lokalni aranžeri tipa dvojica ili dvojica plus ženska već zovu zvijezde. Tako sam ovo ljeto slušao u živo Kuzmu i Shaka zulu,Zabranjeno pušenje,Petra Grašu,Prljavo kazalište,Doris Dragović,Zlatka Pejakovića,Danijelu Martinović,Mladena Grdovića,Gorana Karana,Dražena Zečića i tko zna šta sam još preskočio. U najavi su Bosutski bećari i svašta nešto za te neke lokalne manifestacije a od ovih svih se je možda za 3 plaćao ulaz.
Terase su isto ćorak po hotelima. Hoteli to više ne rade. Ima par restorana ili barova i tu sviraju neki "vanjski" i to na način svaki dan po dva sata i za manje para pa se skupi "plaća" i njima dobro. Zimi u kafani ja uzmem s kolegom štajaznam 300 eura od ponoć do 4 a ovi to zarade za par dana laganini. Meni ne gori,imam drugih prihoda,opremu sam davno isplatio i niti ne mogu svirat svaku vecer za 30 eura uz uvjet da se svira svaki dan. Nekome tih 900 ili 1000 eura mjesecno na taj način gdje cijeli dan spavaju a navečer malo drndaju odgovara a meni ne pa zato ni ne sviram nigdje a da mi je briga, i nije baš... Da možeš ljeti nać full svirku za dobru paru, ne možeš ali eto,ni ne guram se. Tržište je blesavo,gazde bi da te što manje plate a da ti šta više odradiš kao i u svakom poslu,većina misle neš ti njega,dođeš,sjedneš i sviraš i uzmeš pare. U pozadinu priče s takvima nemaš šta pričat i eto. Mogao bih još elaborirat al dosta je. Poanta je ili da sviraš svaki dan za siću ili jednom mjesečno za normalnu cifru pa sam odabrao da u sezoni ne sviram.
Sent with my Poco X4 Pro 5G using Tapatalk
|