![]() |
Moze moze, to je dobro upravo zato sto ovi modeli nemaju custom voices pa im preostaje jedino editirani USER VOICES. Npr sredis neki iz drum kit sekcije na rhy1 traku i slican na rhy2 traku, podesi parametre da je jedan buster a drugi high EQ, ma stvarno interesantno. Isto vrijedi i za bas traku gdje stavis jedan buster ton a na drugu traku zvuk metalne gitare (JV), pozzz
|
;>
jimiboy, jel mozesh malo detaljnije objasniti kako na psr3000 ubaciti bubnjeve iz user-a u ritam??
|
@vita_kg
Oznaci svoj ritam koji zelis da poboljsas sa modifikovanim gitarama, basom ili drum sekcijom, pa idi na digital recording pa na style creator. Pod BASIC vec pokazuje selektirani RHY2. Kako je RHY2 (kanal 10) vec oznacen, idi na USER voice pa potrazi mjesto na koje si unapred vec uradio taj poboljsan zvuk bubnja i klikni na njega i to je to, on je sad znaci prebacen sa poboljsanom opcijom zvuka u ritam. Ovo znaci da ti unapred trebas da uradis sa sound creator svoj bubanj, sve elemente kao za normalan zvuk, EQ, efekat, osjetljivost, isto vredi i za gitare ili bilo koji instrument. Ima i nacin da stisnes RECC CH pa onda na style element koji hoces da mjenjas , ako se desi da ti PSR nudi delete prije prepravke sa user bojom onda nemoras to da prihvatis, jer su neki protokoli u toj boji u ritmu vjerovatno zakljucani pa ne dozvoljava. Inace sve bi trebalo da radi kako treba i vrlo je jednostavno. |
jimiboy,stvarno si joj ušao u svaku molekulu.Svaka ti čast,mnogo nam olakšavaš posao,predlažem da te unaprijede u moderatora.Ti si to svakako zaslužio,sa svojim uputama.Ja mislim da ni ovi inžinjeri iz Yamahe ne znaju za te opcije.Jedno veloko HVALA i veliki POZDRAV!
|
Ma drugari moji tu smo da si pomazemo, sad neko zna vise a neko manje :p pa cemo mi koji smo naucili nesto vise pogurati i pomoci svima kojima je tehnika problem, jer za sviranje ima mnogo dusa al za tehniku malo,inace da kazem ima tu jos dosta za pojasniti jel je yamaha sirok spektar mogucnosti iako se to na prvi pogled ne cini tako. Bice tu jos postova i jos olaksanih ucenja o PSR modelima, lijep pozdrav
Dodato: za PSR1500/3000: "Kako ručno odsvirati style element koji mi ne paše u ritam traki" dig.recording>style creator>basic> ako vam se ne svidja kako je primjer chord1 gitara uradjena (ili bilo koji od 8 elemenata) vi mozete da isti obrišete tipkom J DELETE, istovremeno držeći delete i pritiskati chord1, pustite delete i obrisali ste taj chord. Sada zelite npr da ručno po tipkama udarite acord samo iz C dura (obavezno!!!) da bi zapisali novu midi kontrolu CHORD1, tada istovremeno stisnite u gornjem kutu REC CH i dotičnu CHORD1 traku i možete vidjet da je označena traka sa REC. Tipkom s lijeve strane (B) idete na dole pa na tipku A, te vidite PATTERN LENGHT tj koliko puta želite da PSR osigura mjesta za usnimavanje midi chord trake 1. Ako hoćete da to bude jednostavan akord chord1 tada je dosta staviti i na 2, ali ovisi od vrste ritma. Ova brojka 2 označava da će psr svirati 2 takta. Tada opet tipkom REC CH vratite se na početno stanje i pustite START/STOP da svira akord. Tada pričekajte da upadnete na takt 1 i po tipkama C dura udarite akord dok se ne završi na taktu 2. Kad je to gotovo zaustaviti ritam, tipka EXIT i SAVE, vaš ritam ima novu ručno dodanu gitaru tj traku CHRD1. Na isti način se mogu raditi bas il idrum trake tjs vih 8 style elemenata. Toliko o ovome zasad, ako kome sta nije jasno pitajte!! Pozzz |
jimiboy hvala
Hvala jimiboy, stvarno nisam znao da se to sve moze s ovom jamahom.
A par meseci posle kupovine sam se razocarao u nju i mislio sam da nikad nece zvucati dobro... |
Ma zaista je drugari moji moguce uraditi i na drugim instrumentima (roland,korg) poprilicno dobre elemente, al rijetko tko od nas muzicara usudi se ici u detalje. Svi bi odmah da sviraju al kao sto znate to nije moguce izvesti bez optimalne tehnicke obuke o radu klavijature.Pozzzzz
|
Samo da dodam da kod presnimavanja za one koi nisu majstori da nesto odsviraju sve iz C mogu da transpoziraju i da to odsviraju i u drugom tonalitetu.Ali kao sto kolega rece transpoza mora da odgovara tonu C.
|
Jednostavno je, primjer u dig.recording uvedete svoj ritam, i sad zelite gitaru chord 2 da mjenjate, bitno je da transposer mora biti u 0 tj ne smije biti na nekoj od + ili - opcija, i tada vi pratite ritam te mozete sasvim jednostavno stisnuti adekvatan akord tj simulaciju udarca ritam gitare. Izaberete u custom voices neku gitaru koja odgovara priblizno toj boji kao sto je nylon i to je to :"> pozdrav
|
Jimiboy svaka ti cast kolega. Nisam verovao da se to moze raditi na yamahi, posto mi je dosta ozbiljnijih kolega reklo da ni ne pokusavam. Sto neko rece, imam utisak da ni sami yamahini inzinjeri ne znaju jos da se to moze :) A verujem posto si tako dobro proucio sint da ces uskoro naci i jos jedno resenje koje nas muzicare na PSR aranzerima dugo muci. U pitanju su terce ali uradjene bez midi kabla. Da uradis neki setup da sve lepo ide ali bez spajanja sa kablom, jedan kolega mi je rekao da to moze da ide, i ja mu verujem, ali nisam imao uz sebe klavijaturu da mu dam da mi odradi to, posto mora malo da se mozga oko toga, i prvi put kad krenem za Srbiju, nosim yamahu da mi odradi to, naravno, ako ti pre toga ne nadjes resenje :) Ako neko na ovom forumu moze to, onda si to ti 100%
|
Trenutno vrijeme na Forumu 21:30 |
Forum Yu-Midi.org pokreće vBulletin 3.8.1 (Deutsch)
Copyright ©2005 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
.
Prava zaštićena od strane www.yu-midi.org