![]() |
@grandia
Sam ritam kod Rolanda E80 deluje kao neki kontejner.Ovo kazem jer se u njemu cuvaju vise razlicitih informacija nego sto je to bio slucaj kod strijih Rolandovih klavijatura! 1.Podaci o udarcima ili notama (bubanj,bas,acc1,2,3,4,5,6) 2.Podaci o ONE TUCH,a njih ima 4 komada. (4 solo boje i sve informacije o prepravkama istih,tempo ritma,koja varijacija ili prelaz,........) 3.Podaci o MAKEUP TOOLS. -----ovde ima brdo informacija------ BUBANJ: EQ svakog elementa bubnja (Brdo podesavanja u EQ ) PICTH svakog elementa bubnja VELOCITY svakog elementa bubnja PAN svakog elementa bubnja VOLUME svakog elementa bubnja REVERB svakog elementa bubnja CHORUS svakog elementa bubnja Master EQ za bubanj MAster Velocity Master PAN Master Volume Master Reverb Master Chorus Master MFX ( 84 MFX-a ,takodje mnogo podesavanja) BAS: Mrzi me vise da pisem....... :) ------------------------------------ U svakom slucaju BK-7M cita sve to..... :) |
Citat:
Svaka boja se moze stelovati a ponudjeni parametri pored EQ,Reverba, Chorusa i MFX-a su: Octave shift Coarse tune Fine tune Portamento (mode i time) After Touch (on i off) Cutoff Resonance Attack Decay Release Vibrato rate Vibrato depth Vibrato delay Key range @ Grandia...mogao sam da napisem i da "ima kompletan edit boje" ali i ovako kad nabrojim izgleda "Grande" :) P.S. nesporazuma oko semplova nema,ovo je Rolan E80 upakovan u manje od 2 kilograma i nema sempler |
@vule
zbog toga sam i tako nesigurno pitao, jel sam kao prvo (pogresno) bio ubedjen da ovaj modul ne cita ritmove - posto nigde nije pisalo o user-ritmovima, a takodje nigde i niko nije pisao o user-bojama ... eto sad vidim koje parametere si sve nabrojao i reko bi da se tu moze dosta nastelovati :D znaci ima i portamento :lol: a kako ce i da se svira JUVE bez mono i portamento :-O:lol: al su i.ioti ovi iz rolanda :-t ... zasto kriju te (po meni) najbitnije informacije? jos jednom: tanke shen sie momci :D PS: dali ste izmerili ram-memoriju? :lol: pozdrav vule, milanceshow, grandia, BK7m |
Kada Milanče i ja dobijamo po jedan komad na testiranje? :))
|
Hehe
Javlja mi se nesto.... :) |
odoh ja sutra do Rolandplanet da probam tu spravicu.
|
Smem da se kladim da ce ova sprava da bude hit za par meseci,samo da se muzicari dobro informisu o svemu a materijala vec ima dovoljno...a kome fali ritmova i boja tu je naravno www.rolandritmovi.com!!!
|
I meni se čini kao zanimljiva spravica.
Treba samo dobro istestirati i videti šta sve može, a čini mi se da množe stvarno puno. Dugo nije bilo sprava na ovaj fazon, a da su kvalitetne. Ovo, za sada, deluje kao pun pogodak. Idemo svi trk do Roland Planet-a na testiranje! :) |
A da li ima opciju editovanja ili ti kreiranja sopstvenog ritma na samom modulu,ili moze samo da ocitava iz drugih rolanda?Tj,moje pitanje glasi da li ja kao buduci korisnik,kada izadje neka pesma mogu da napravim ritam na modulu,ne bitno da li peske ili preko nekog editora?
|
Ni jednog trenutka nisam ni sumnjao da ce dobro zvucati ali i dalje ostaje problem pozivanja ritmova, performansa, solo boja itd.
|
Zasto problem? Vi znate nesto sto mi ne znamo?
Ne izgleda mi nikakav problem vrteti tockic i pritisnuti ga na odgovarajucem ritmu ili performansu. A modul ima i Video out tako da...za one koji vole krupniji kadar... |
Pa nije problem kada treba promeniti ritam nekoliko puta za probu ili prezentaciju proizvoda ali kada zamislis da treba da vrtis tockic gore dole i becis oci na mali ekran ceo dan ili noc trazeci ritam ili boju koja ti zatreba. Na standardnim aranzerima se to izvodi pritiskom na jedno ili dva dugmeta sto pruza daleko veci komfor i opustenost u radu, pogotovo na duzim svirkama! Da ne budem shvacen pogresno, nemam nista protiv novih ideja ali ovo vidim kao manu ovog proizvoda!
Dodato: Kolega Vule, ako sam dobro shvatio vi radite u Roland Planet-u, da li biste mogli da uporedite zvuk Bk7m i GW8. Mislim da je ovo svima interesantno. Nisam nigde uspeo da nadjem kolika je Rom memorija Bk7m i E80, dok za GW8 na oficijalnom sajtu pise da je 256Mb. |
Kolega,to o čemu pričate nije nikakav problem,samo je stvar navike..Kad smo već kod GW 8,isti je sistem izbora ritmova,kao na ovom modulu.Izabere se grupa ritmova, onda se dialom traži željeni ritam i potvrdi tasterom enter,a koliko vidim,ovdje je enter na dialu(znači još pristupačnije).I ja očekujem poređenje sa soundom GW 8-mice,mada je već rečeno da je zvučna slika kao kod E 80-ke,znači vrlo moćna..Vule je rekao da već fabrički ritmovi soundom prevazilaze i Korg PA 2 X..Pozdrav!
|
Citat:
Specifikacije sprava mozete sigurno pronaci na sajtu proizvodjaca ili na stranici Roland Planet-a,a sto se samog poredjenja zvuka izmedju ta dva modela,razlika je u klasi i to ozbiljna razlika,da sad ne otvaramo tu pricu. Modul je u stvari E80,to sam vec napisao negde,uporedite E80 i GW8 i sve ce vam biti jasno. Ostaje jos kod modula nedostatak kreiranja ritmova (mozda i postoji ali ja nisam stigao jos do te lekcije :lol: ) ali i ako ne postoji verujem da ce nekim update-om ili naknadnim PC softwerom unaprediti i tu opciju,kao sto je bio slucaj i sa GW8...Roland tu ima neku cudnu filozofiju ali tako je kako je. Sa Maksom se u potpunosti slazem oko ovog tockica,nikakav problem,samo stvar navike |
**
Hvala studentu na ovako opsirnom izlaganju.:D:D
|
|
Citat:
Sto se tice kreiranja ritmova ja tu ne vidim neki poseban problem, ali to je stvar navike. I ovako pravim ritmove preko kompjutera jer mi je mnogo lakse, preglednije i imam veci komfor u radu pa bih (ako bih se ikada odlucio da kupim ovu spravu) i za Bk7m pravio ritmove na ovaj nacin. Jedino sto bih pravio ritmove kao da su za E80 a ne za Bk7m direktno. Makso68, na GW8 postoje "Favorite" banke i tasteri kojima se dodeljuju odredjeni performansi, ritmovi, boje. Postoji i dugme "Lock" (kao na starijim Rolandima tipa E96, G800, G1000 i sl.) kojim se zakljucavaju odredjene funkcije (ritam, tempo itd.). Tako, na GW8 se ritam menja pritiskom na jedno dugme ili na dva ako treba da se "otkljuca" promena ritma a ne okretanjem tockica i pritiskanjem tastera Enter. Ovo je svakako mnogo zgodnije i lakse za koriscenje na zivoj svirci nego trazenje tockicem, pogotovo kada ritam treba promeniti u toku pesme vise puta! Posto pojedine kolege padaju u zamku oko sprava koje su im drage ili su im zapale za oko pa ovakve prepiske pocnu da lice na prepucavanje koja je sprava bolja ja bih izneo samo jos jedno svoje misljenje a to je da vodeci proizvodjaci (Yamaha, Roland, Korg) klavijatura namerno prave lose instrumente ne misleci o potrebi muzicara koji ih kupuju vec isljucivo misleci o svom profitu! Pa tako, desava se recimo da jedni daju neke dobre stvari, drugi daju druge, treci trece itd. ali niko ne da sve kako treba na jednoj spravi! Tu kao da postoji neki dogovor izmedju tih proizvodjaca da svaka sledeca generacija instrumenata bude sve jeftinije izrade a sve vece cene! Ocigledan primer za ovo je Korgova PA serija koja je posle Pa1x Pro izbacila na trziste Pa2x Pro, klavijaturu sa fabrickom greskom (lampice sijaju kako im padne na pamet a ne kako bi trebalo)!!! I do kraja se ta klavijatura tako prodavala i dalje se prodaje! I niko ne kaze da je to katastrofalna greska Korga vec kupuju i navikavaju se jer "to i nije tako veliki problem"! Izvinite, za klavijaturu koja kosta 2600e trenutno je to i te kako veliki problem! Neko je na jednom drugom forumu navodio kako "ne treba ocekivati previse od sprave koja kosta oko 1400-1500e u startu, za koliko je Korg prodaje, jer sve ono ostalo (a to ostalo je oko 1200e) na tu cenu nabijaju trgovci i uvoznici. Ja se pitam kao krajnji korisnik klavijatura: "Sta mene briga koliko ona kosta u startu kad ja za takvu spravu placam preko 2500e"?! Usput, ta sprava (Pa2x Pro) ima ocajan zvuk za koji uopste ne cudi da ga "pojede" jedan GW8 ili Bk7m! Trenutno sam korisnik Yamahe Tyros 3 koja ima dobar zvuk ali zato ima ocajan hardver! Ogromna je, nezgrapna, uradjena je od plastike i kosta oko 2500e! Zato i gledam kako je zameniti za nesto jeftinije sto dobro radi posao ali avaj, taman kad pomislis da bi Bk7m mogao biti to sto trazis, shvatis da na njemu nisu dali osnovno a to je jednostavna promena ritmova, performansa, boja itd. sto je osnova za nesmetan rad na duze! Da ne duzim vise, vec sam se previse raspisao, sticem utisak da su sve to skupe igracke i da je ovo jos jedna od igracaka namenjena kucnom muziciranju kada je potrebno za svoju dusu ili za svoje drustvo odsvirati po neku pesmu a ne sprava namenjena profesionalnijem bavljenju muzikom. Prvi bih voleo da se pokaze da nisam u pravu i da postoji mocnost dobrog rada na ovom modulu ali se bojim da to nece biti tako! |
Druže,djelomično si u pravu,ali to što ti tražiš ne postoji,niti će kad postojati.Što se tiče GW 8,skoro sve o njemu znam(kupio sam ga odmah,pošto se pojavio)Privukla me je njegova cijena i sound..Znam za favorite banke i za performanse,ali ja,kao i većina kolega te banke koristim za boje.Međutim,za te pare i previše,pogotovo od,ne baš podatnog Rolanda..I ja radim na Tyros 2,i apsolutno se slažem oko tvojih konstatacija za Tyrose..Pazi,ovdje se radi o modulu koji košta ispod 1000 €,a vjerovatno će Roland izbaciti za koji mjesec i novu verziju O.S-a za njega,na kojoj će biti neke od traženih funkcija,ali daleko od onoga što bismo mi željeli,kao što je bio slučaj i sa GW 8,za koji sam pravio ritmove u SW-u,dok nije izašao O.S. V2.Toliko.Pozdrav!
|
Makso, zasto si pravio ritmove u Style Works-u kada uz GW8 ide konvertor midi fajlova koji se prave u nekom sekvenceru (na pr. Sonar LE koji ide uz njega)? Mnogo je lakse i preglednije snimati i editovati midi na kompjuteru na kom imas mnogo vise informacija u trenutku, pregledniji displej (u mom slucaju to je monitor od 21 inch), mogucnost lakog kopiranja, prenosenja, i zamene midi traka i podataka. Ako ti je klavijatura povezana sa kompjuterom odmah slusas i kako to sve zvuci! Kasnije izvezes u GW konvertor i odredis koliko taktova traje koja varijacija, prelaz itd. i izvezes gotov ritam koji ubacis u klavijaturu.
Za Yamahe je jos lakse, ukoliko se ne prave CASM sekcije (razliciti akordi da sviraju drugacije), samo iz sekvencera izvezes midi i promenis mu ekstenziju u .sty! |
@ Akordeonista
Prijatelju,malo si odlutao od teme,ovde pisemo o modulu a za ostale stvari postoje druge teme. Hvala |
kolege vi pobegoste od teme skroz naskroz.Meni je drago sto kao primer koristite Roland GW8 i uporedjujete ga sa ovim modulom.
@vule vidi se iz tvoje prezentacije da je sprava jako brza i ozbiljna. Svaki modul pa i ovaj ima svojih mana i prednosti. prednost mu je sto je lak ko perce ali ko je navikao da koristi performanse on ce vec imati problem da se navikne na rad sa ovom spravom. mada, ja sam za dva GW8 kombinaciju i bog da te vidi;),ovo mislim najozbiljnije. |
U pravu si, izvinjavam se svima za skretanje sa teme!
Mada sto se tice pravljenja ritmova, slican postupak bi bio i na Bk7m! Samo sto bi midi konvertovao za E80. Neso, zasto dva GW8? Aj` pojasni malo. |
cestitka
Cestitka za Vuleta!!!Sa ovakvim trudom i pozrtvovanjem i nesebicnoscu podeliti sve svoje spoznaje (dosadasnje)u vezi ovog modula -svaka cast.Svako dobro u zivotu i radu!!!
|
Povlacim rec sto se tice svega recenog vezano za promene ritmova, performansa i bojal! Evo nabacio sam boju!!! :">
Upravo sam malo detaljnije pretrazio manual od istog i nasao podatak da je moguce menjati ritmove putem midi poruka sto znaci da je moguce i menjati ih preko neke master klavijature koja ima dovljno mesta za registracije svega toga! Za svaki ritam postoji MSB, LSB i Program Change. Sa prva dva broja se poziva ritam a sa Program Change brojem se odredjuje kojom varijacijom, introm, endingom itd. ritam da krene! Dakle, moguce je izvesti sve to preko midi mastera! |
Radim sa E80 vec duze vreme i prezadovoljan sam njime.Kada sam ga kupovao,kostao je bas mnogo para.
Sada je Roland izbacio modul koji ima isti sound kao i E80 koji nov mozete kupiti za 3 puta manje para! Naravno da modul nije ceo aranzer i da nema nekih funkcija kao sto aranzer ima,ali poenta je u tome sto dobijate masinu koja zvucno radi ko E80,a to je ono sto se trazi! |
Definitivno ce biti moguce raditi na ovaj modul! Ostaje samo pitanje cene, jer da bi kupili master koji moze da kontrolise ovaj modul treba izdvojiti jos 450-500e a to je vec oko 1500e ukupno. Za te pare se dobije dobar aranzer bez semplera sto je po meni Ok cena ali nije bas jeftina varijanta kao sto izgleda na prvi pogled! Za malo vise od 1500e moze se naci Tyros 2 u besprekornom stanju a on ima i sempler do 1Gb-a.
|
@Akordeonista
MSB,LSB i PCG ne odredjuje broj ritma nego broj boje u ritmu.Mislim da je tesko moguce da preko nekog midi mastera birate ritmove na BK7m,a ako i uspete verovatno ce te morati da ih birate na isti nacin odnosno istom procedurom kao i na samom modulu. Mnogo je nezgodno uz pomoc tockica birati ritmove i boje pogotovu kad imate veliki izbor istih,narocito kad vam narucuju pesme a svaka sekunda dragocena inace ode stimung,spasavaju ga ova 4 one touch tastera no i to je diskutabilno....Ljudi vole da se drze svojih navika i ne vole da ih menjaju. Modul je precenjen uostalom kao i sve druge klavijature,njegova realna vrednost na trzistu ne bi trebala da bude veca od 500E,ali to ce se sa sigurnoscu utvrditi tek kad neko pokusa da proda modul koji tek sto je kupio. p.s.Ne moras da povladjujes drugima,dobro je kad imas svoje misljenje i sukobljavas ga sa drugima naravno pod uslovom da je potkrepljeno argumentima i saopsteno na civilizovan nacin.Pozz.... |
Moguce je pozivati ritmove preko MSB, LSB i Pcg! Ako pogledas u manualu videces da za svaki ritam postoji MSB i LSB kojim se poziva a PCG odredjuje kojim partom (Var, Fill, Intro, Ending) ce da krene ritam. Mora obavezno da se upise PCG inace pozivanje nece biti odradjeno! Tako pise u manualu (str. 70).
Koliko shvatam, mora se odrediti jedan midi kanal koji ce biti master kanal za ritmove (preko kog ce se slati ove poruke)! Dodato: Inace, za cenu se u potpunosti slazem! Ali se ne slazem da mora da bude nezgodno pozivanje ritmova i boja preko mastera! Recimo ja na svom Novationu Zero Sl u svakom od 40 Template-a imam 46 programibilnih dugmica, 16 potenciometara i 8 klizaca! Svakom od njih moze da se programira koju vrstu poruka da salje, na koji kanal i sl. Tako recimo, mogu na jedan Template (sto bi na klavijaturi bila banka) da stavim 46 ritmova koje cu pozivati pritiskom na samo jedno dugme! Isto je sa bojama, performansima itd. Dodato: Ovo oko promena ritmova funkcionise sto posto, danas sam probao ovo da uradim na Tyrosu 3 i funkcionise i na njemu jedino sto je kod njega komplikovanije sto sve ide preko SysEx poruka a ne preko MSB, LSB i Pcg. |
U pravu si,ja sam mislio da su za stilove zaduzene poruke CC00,CC32 i PC a za boje MSB,LSB i PCG ali u nekim manualima za razne kljave pise da je to jedno te isto.Ne znam samo kako razlikuje da li pozivate boju ili ritam.
A sto se midi mastera tice i on je preskup ali ipak hvala za korisnu informaciju(nisam znao da postoje takvi masteri sa programiranjem gomile dugmica):D Ovo sa tockicem(biranje stylova) koristim ponekad ali je efikasnije preko favorit banaka i lock tastera(GW8). |
CC00, CC32, PC i MSB, LSB, PCG su jedno te isto i ispravno je to sto pise u manualima za te razne kijave. CC00 je MSB, CC32 je LSB a taj PC je PCG. Midi standard protokol je jedan i nema devijacija. Da li se poziva boja ili ritam zavisi od common midi kanala na kome se poruke salju ili od samih vrijednosti ovih kontrolera a jedan dobar master to sve k'o od sale odradi. Treba samo dati dovoljno para za taj masterkeyboard ali onda se postavlja pitanje sta ce ti Roland BK-7m uz takav master. BK-7m ima isti sound chip kao i Sonic Cell uz malo izmjenjene programe i taj sound je ok mada i sasvim prosjecan. Cak i jedan Hypersonic 2 ga tuce uzduz i poprijeko kvalitetom a tek ovaj novi Halion Sonic... Nista revolucionarno i nista za profesionalce koji traze vrhunski sound. To je samo jedna u nizu novih igracki, pa ko voli da se igra.. nek se igra.
|
Tacno tako kako je kolega Tranzit napisao: MSB=CC00, LSB=CC32 PC=Program Change (PCG).
Tranzit, kada kazes sta ce bolji master uz Bk7 pretpostavljam da imas bolju ideju od Bk7, mozes li je malo pojasniti? Da li mislis na softverske aranzere ili...?! |
Ajajajaja... to je siroko polje, ima tu izbora do besvjesti, pa i softverski, pa i hardverski (samo aranzer, bez sounda). Tema za drugu temu. Sve kupuj samo nikako ove koji nam se prodaju kao toboze profesionalni instrumenti po skupe pare a sve igracka do igracke u raznim farbama i formama, koje se na kraju sve cuju isto dosadno i isto lose a kolege se pobise oko toga koji je brend bolji i koji bolje moze da uvede DX11 boje. Samo kod nas se orkestri sastoje od tri muzicara sa tri aranzera i to svi od iste firme i istog tipa. To nema vise nigdje na svijetu. 'Ajd, bar u necemu smo jedini. Pa kako da bude dobar sound a nabijeno sest miliona instrumenata u 256 Mba. To ne moze ni pomocu crne magije ali mi zadovoljni firme jos zadovoljnije kud ces vece srece. Sviraj i uzivaj, a sto to ne valja ni za q... nema ni veze vazno je da su gosti raspjevani i pijani i da uopste i ne cuju sta sviramo, pa onda nije mnogo ni vazno na cemu sviramo. Sta nas briga za megabajte, gigabajte, semplove i loopove. Koji ce ti i Roland BK-7m i Korg PAX928 i Tyros 6519 sve ce to na kraju da pici ko DX11 sa Emu SP-12 bubnjarem i obavezno Kawai Bassom.
|
@ Tranzit ti kako si krenuo jos ces da predlozis da muzicari idu u kafanu sa motkama,prebiju goste i vrate se kuci :lol:
Salu na stranu,dajte malo ozbiljne analize,napokon neka nova sprava za diskusiju a vi udariste po Juznom vetru i SP-12...nema smisla |
@Akordeonista
U postu 71 ste pomenuli "(PCG)" Nisam siguran na sta ste konkretno mislili.Sta je to? |
Program Change = PC ili PCG (zavisi kako ko belezi).
Da ne skidam sad manual od E80, ali ako je na njemu sve isto kao na modulu mogao bi da isprobas kako rade promene ritmova i varijacija tako sto ces da povezes klavijaturu na kompjuter i u nekom sekvenceru (kao sto je Cubase) na jednom midi kanalu (za koji u klavijaturi odredis da se preko njega menjaju ritmovi) u List editoru (Ctrl+Alt+L) upises kontrolere Msb, Lsb i Program Change. Pustis Play i kada kursor predje preko njih trebalo bi da se promeni ritam i predje na varijaciju koju si zadao PC komandom. Mozes u istoj traci da upises promenu ritma vise puta (recimo od sledeceg takta) ili samo PC sto ce samo menjati varijaciju, Intro, Fill ili sta vec zadas. |
Na Rolandu postoji PC,a PCG nepostoji.To me malo zbunilo........
Verovatno ste mislili na neku drugu klavijaturu.... |
Milance, PC ili PCG je Program Change, to je jedno te isto! Postoji na svim klavijaturama jer je to univerzalna Midi komanda a ne neki interni protokol same klavijature. Vec sam rekao u nekom od gornjih postova, neko belezi PC, neko PCG, ali to je jedno te isto! Ti si verovatno pomislio da PCG predstavlja interne boje kao sto je slucaj na Korgovim klavijaturama, ali ovde to nije to!
Pozdrav i srecan Vaskrs svima koji ga proslavljaju danas! Hristos vaskrse! |
Ja stvarno nisam cuo da je PC i PCG potpuno ista stvar i da je samo stvar u tome ko je kako zove!
Da nebi pisali u ovoj temi o tome,otvoricu novu temu! Nastavljamo sa temom : Roland BK-7M |
Ima li novosti o ovoj spravi, jel` je neko od forumasa pazario? Kakvi su najnoviji utisci?
|
**
Pazario ali jos uvek nije stiglo :(
|
Trenutno vrijeme na Forumu 03:53 |
Forum Yu-Midi.org pokreće vBulletin 3.8.1 (Deutsch)
Copyright ©2005 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
.
Prava zaštićena od strane www.yu-midi.org