![]() |
celi dan se zamlacujem sa tim i nikako mi ne ide da li master to ne podrzava ili sta vec nemam pojma
|
Ama uradi onako kako sam ti napisao u proslom postu a tvoj Master podrzava 2 Zone, tako da je jedini problem, kao i obicno, ljudski faktor.
|
sve ja to uradim ali nece ne znam kako splitujem je i na lower stavim 1 midi kanal a na upper stavim 2 isto tako u kontaktu stavim na bass 1 midi kanal a na solo boju 2 midi kana onda nemam nista se ne cuje iz kontakta gde je solo boja
Dodato: sad sam probao i na drugom midi gde mi je bass non stop sveti midi onaj kruzic a menjam midi kanale i opet Dodato: sad sam nesto eksperimentisao sa vsamplerom i kod njega rade midi kanali odvojeno kako menjam na masteru za uppr tako se i oni menjaju na vsampleru sta je onda problem kod kontakta Dodato: tu si cika tranzit Dodato: resio sam problem sa Brainspawn_forte_Ensemble e sad tu imam problem xexe kako da sacuva boje koje popakujem u njem odem na save as i posle ucitam to sto sam sacuvao u Brainspawn_forte_Ensemble ali samo mi otvori kontakt bez boja kako da to resim pomagajte |
Imam dva pitanja
1. Da li je moguce da se u jednom instrumenutu postave dva razlicita efekta, tj. kada stavim dva multisempla u jedan instrument (splitujem), da npr. leva i desna strana imaju nezavisne efekte? 2. Kada u One Man Band programu postavljam program change za drumkit-ove, na 10 kanalu u lsb mi je 0, da li to znaci da moram za svaki kanal da stavim drugi broj? sta uopste oznacava ta nula? |
1. Moze
2. LSB je midi kontrola CC#32 i oznacava Bank Change. Svaki od LSB Bankova moze imati 128 instrumenata, medjutim ukoliko ti je Kontakt izvor sounda u radu sa OMBom, onda taj broj odnosno LSB, nema nikakvog znacaja jer Kontakt ne poznaje midi kontrolu CC#32. |
A ako hocu npr. da napravim set za kontakt u kome ce biti i ritmovi sa lupovima i oni obicni, trebace mi dve banke na 10. kanalu, da li moze da se podesi da npr. jedan ritam vuce bubanj iz jedne a drugi iz druge banke iako su obe na 10. kanalu?
Hvala :) Послато са GT-S5360 користећи Тапаток 2 |
Sve moze... bas sve... ama zasto samo 10. midi kanal, OMB bazira na Yamahinom Style formatu u kojem su dvije trake zaduzene za udaraljke. Po defaultu, 9. i 10. midi kanal.
|
Pa banka sa lupovima mi je na 10 kanalu, a na devetom je poseban drumkit koji takodje ide uz lupove, u njemu su cinele, i ostali elementi. Klasicni ritmovi takodje imaju bubanj na 10. kanalu, na njemu su takodje i perkusije. Mene zanima sta da podesim u style editoru za lupovan ritam da vuce iz jedne, a sta za obican da vuce iz druge banke bubanj?
Hvala :) Послато са GT-S5360 користећи Тапаток 2 |
Zaboravih da pitam, kako da stavim dva nezavisna efekta na jednom instrumentu?
|
Ako je u kontaktu imaš insert kad uđeš u edit zvuka ili na aux izlaze ako hoćeš na master izlaze....
|
Tako je Momo sokole.
|
Hvala,hvala eto malo i ja...
|
Mene interesuju dva efekta u jednom instrumentu na razlicitim multisemplovima, tj. split u jednom instrumentu.
Hvala :) |
Ama moze, moze... napisa ti Momo al' se cini da ti slabo vjerujes, a nemas nikakvog razloga za to. Moze cak i do 8 razlicitih efekata... pazi sad... za svaku Grupu, znaci svaki od Multisamplova moze da ima i do 8 svojih Insert efekata... jos jasnije, tih 8 efekata su zaduzeni samo za jedan Multisampl. Vec za drugi Multisampl (Group u Kontaktovom zargonu) mozes odabrati 8 drugacijih, potpuno razlicitih Insert efekata... itd... itd... adekvatno za svaki od Multisamplova (Groups) koliko god da ich je, odnosno koliko tvoj PC sistem moze da podnese). U slijedecem nivou imas Instrument Insert efekte koji vaze za cijeli Instrument, dakle za sve Multisamplove skupa. I njih ima 8. Slijedeci nivo su Send efekti koji opet vaze za kompletan Instrument, i njih ima 8. Posljednji nivo su Send (Aux) efekti za kompletan Kontakt Bank odnosno Multi, a njih moze biti 4 Auxa od kojih svaki ima 4 Insert Slota. Malo je previse informacija i malo ili malo vise, kompleksan Effect Routing kod Kontakta ali ko zna to sve da iskoristi na pravi nacin, to je ubitacno oruzje. Ti si pitao za najednostavniju funkciju, koja se kod Kontakta podrazumijeva bez ikakvih posebnih objasnjenja. Znaci opet, odgovor na tvoje pitanje: moze, moze daleeeeeko vise nego sto uopste mozes da pretpostavis... i ne samo po pitanju efekata. Kontakt sampler je jedini industrijski standard sampler po ISO protokolu i on je toliko kompleksan da se na osnovu njega mogu pisati i doktorske disertacije, a ti ga svojim pitanjem spustio na nivo jadnog i bijednog Tritona.
|
Da se i ja ubacim, da ti pojednostavim ovo sto ti je tranzit napisao :)
Napravis grupe i za svaku grupu izaberes efekte |
E bas neka si mu napisao... =))=))=))=))
|
evo podelio sam na dve grupe za dva multisempla, sve to funkcionise, ali nema onih osnovnih efekata, reverb i delay :-O
|
A vidje li ti tu u tim Group Insert efektima nesto sto se zove "Send Levels" ? Nego, batali taj nacin razmisljanja, razmisljas isuvise "hardverski", a to te veoma ogranicava u radu sa Kontaktom. Da ne ponavljam, napisao sam ti u jednom od postova koliko je mocan i sta je Kontakt uopste. Medjutim, ti obavezno moras da se oslobodis tog "hardverskog" nacina razmisljanja. Da krenemo od pocetka, zasto uopste dijelis (splitujes) jedan instrument ? Kad mi na ovo odgovoris (mada vec unaprijed znam sto to radis), onda cu ti dati objasnjenje zasto to uopste nije potrebno. Ponovicu ti jos jednom, razmisljas previse hardverski a Kontakt je kompleksniji i mocnijih od svih hardver Sampling Workstationa za koje si ikada cuo i to u zbiru, a ti opet i po svaku cijenu, navalio da ga degradiras na nivo Tritona.
|
Hocu da splitujem bas i harmoniku npr u jednom instrumentu, da bih mogao da sviram bas i solo, i tako bih popunio citavu jednu banku, (kao na tritonu)
|
Kao sto rekoh, znao sam !!! To se ne radi na taj nacin, niti za to imas potrebe u Kontaktu. Ne znam koji Masterkeyboard imas ali koji god da je, moze podijeliti klavijaturu bar na dvije zone. Svaka od njih ima svoj midi kanal, recimo Midi Channel 1 za desnu zonu i Midi Channel 2 za lijevu zonu. Cak i da Masterkey nema mogucnost da splituje klavijaturu, postoji rjesenje i za to ali nikako splitovanjem grupa jednog instrumenta u Kontaktu. U Kontaktu pravis dva Instrument Banka i svakom od njih dodjeljujes adekvatni midi kanal koji odgovara midi kanalima na Masterkeyboardu. Jedan Instrument Bank u Kontaktu moze imati 128 instrumenata. Posto ti za lijevu ruku trebaju iskljucivo Bass soundi, u Kontaktov Instrument Bank kojem si dodijelio midi kanal 2 redjaj Bass sounde na Program Change mjesta koja ti odgovaraju a u onaj Instrument Bank Kontakta koji ce biti zaduzen za desnu zonu, uvodi Instrumente koji ti trebaju i gdje ti trebaju (PCG). Masterkey naravno mora biti u mogucnosti da salje Program Change naredbe inace ces morati to da radis rucno. Na ovaj nacin svaki Instrument u Kontaktu se moze detaljnije obraditi i ne mora se splitovati samo radi toga da bi imao Bass na lijevoj strani. Vec sam ti napomenuo sa "razmisljas hardverski" i to je upravo to sto si htio da radis. Bilo bi dobro za tebe, da prije svega tog posla, malo procesljas manual Kontakta jer Kontakt nije igracka koja ce se sama po sebi objasniti, vec uzasno kompleksni sampler, pa je potrebno znati bar osnove u koje spada i sve ovo sto sam ti ovdje napisao. Povrh svega, osnovni preduslov je da i taj kompjuter na kojem sve to pokusavas da izvedes bude dovoljno sposoban.
|
1 Privitaka
I slika kako to izgleda:
|
Shvatio sam, dakle, 1. kanal su solo boje a 2. kanal su basovi. A na klavijaturi treba da podesim za svaku kombinaciju koji ce bas i koju solo boju da vuce iz banke?
Hvala :D |
Nasao sam neke instrumente za kontakt koji nemaju folder sa semplovima, pokusao sam da sacuvam samo patch, i kada hocu da ga ucitam, kontakt trazi semplove, kako da sacuvam samo NKI fajl, a da mi ne trazi semplove?
hvala :) |
Da li mozes normalno da pozoves instrument i sviras ga ili... ?
|
Kada hocu da ucitam taj NKI fajl sto sam sacuvao, on trazi semplove, to nije slucaj kod drugih NKI fajlova sto sam nasao, oni semaju folder sa semplovima uz sebe, pa rade normalno.
|
Ima opcije pri cuvanju , i one idu ovako:
Patch Only: Kao sto naziv kaze cuva samo patch koji sadrzi informacije o efektima i lokaciji semplova Patch+Samples: Cuva kompletan Patch sa semplovima u posebnom folderu sa nazivom Patcha Monolith: Cuva kompletan instrument sa sve semplovima u jedan fajl NKI |
To je to, hvala puno! :)
Dodato: Imam jos jedno pitanje, kada rasporedim vise semplova u vise grupa, gubi mi se opcija modulation, sta je t problem? Hvala |
Kako rasporedis "u vise grupa" ? Kakva modulacija se gubi ?
|
Pa konkretno, pravio sam drumkit, i svaki element je jedna grupa (zbog preciznije obrade), ali kada sve elemente stavim u grupe, izgubi mi se zadnja opcija modulation, tako da ne mogu da produzim trajanje semplova.
|
Mora da si napravio neku silnu gresku jer bez obzira koliko je grupa u pitanju, svaka ima svoje posebne parametre u koje spada i Amp Envelope, odnosno njegov Release Time o kojem ustvari pises. Jednostavno je nemoguce da se taj parametar tek tako "izgubi". Da te uzgred ispravim (a i radi drugih clanova), da ne bi doslo do zabune, ne produzujes ti "trajanje samplova" jer ono je odredjeno i ograniceno duzinom samog sampla, vec produzujes Release Time, to jest, trajanje tona poslije Note Off midi naredbe. Potrazi gdje si nacinio gresku jer iskljucivo to moze biti uzrok problemu koji imas posto ni Kontakt a ni kompjuter nisu u stanju da razmisljaju (to su samo totalno glupe masine koje rade iskljucivo ono sto im se naredi), pa da se "osamostale" i na svoju ruku da ti uklone funkciju.
|
Resen problem :)
Oznacio sam sve grupe, pa Amplifier, Mod, Add Modulator, Envelopes, ahdsr. Tako sam dobio za sve grupe (elemente) modulator gde sam podesio Release time. |
Opet "faktor covjek", mada tek radi tvoje informacije, za svaku od grupa mozes posebno definisati parametre Amp Envelopea, kao uostalom i sve ostale parametre koji se odnose na modulaciju bilo cega, bilo cime. Ovo naravno vazi i za osnovne parametre kao sto su Level i Panorama a i Group Insert efekte !!!! "Procackaj" to malo detaljnije, Kontakt nije igracka vec uzasno kompleksni sampler.
|
Nevezano za sve ovo, procitao sam jedan post koji mi ubada oci, ne mogu da verujem da neko danas jos koristi ritmove iz tog Z seta, gde to dobro zvuci meni stvarno nije jasno
|
Pa zavisi, set nije uradjen nesto narocito dobro, meni se najvise svidja bubanj, a pogotovo perkusije. Ja sam ga preradio za PC zbog lupova, jer sam hteo da vidim kako ce to sve da funkcionise, sto ne znaci da ne preradjujem i druge setove.
|
Trenutno vrijeme na Forumu 05:35 |
Forum Yu-Midi.org pokreće vBulletin 3.8.1 (Deutsch)
Copyright ©2005 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
.
Prava zaštićena od strane www.yu-midi.org