YU-MIDI Muzički Portal - Muzičarski forum

YU-MIDI Muzički Portal - Muzičarski forum (http://www.yu-midi.org/forum/index.php)
-   IT Sektor (http://www.yu-midi.org/forum/forumdisplay.php?f=23)
-   -   Izbor maticne ploce (http://www.yu-midi.org/forum/showthread.php?t=23668)

ЂолеПФК 07.10.2012 17:37

@Sejox @Aca Kolege, u pravu ste i slazem se sa vama, znam i na sta aludirate, ali komponente pre paljenja nisam slozio ja nego ovaj programer (covek radi za Pakom pa mislim da nije bas toliko nestrucan). Aco, mozes li objasniti to sa srafom i prespojavanjem?
Videcu sutra oko garancije, hvala puno svima stvarno sam vas zavoleo kao bracu, mladju i stariju :D

Sent from my Telenor_OneTouch using Tapatalk

AcaG600 07.10.2012 18:22

Nebih stvarno da ti objasnjavam kako sam mu zeznuo to, iako mi nije bilo prvi put, jer 5328523 puta sam skidao sve komponente, i vracao nazad i nikad mi se nije desilo da u necemu pogresim, al je*iga....Za sve se ima prvi put, pa eto, nedaj boze, mozda se tom liku slucajno desilo da iako je malo vican oko toga da pogresi i napravi neki spoj ili neki lem zezne, potpuno nebitno i desi se da ploca rikne, i jebiga....Neznam sta da ti kazem i kako da ti pomognem sad...? Skini znaci sam sve napolje da bude kuciste skroz prazno i sve sto je prikaceno na plocu skini napolje....Onda zatim, prvo ubaci plocu, zasrafi srafove i nemoj da preterujes sa stezanjem, kada si to namestio, ubaci procesor i pazi na socket (pinove i iglice) kako ubacas....Podignes znaci onaj sigurnosni kljuc (sipkica metalna koja ide po obodu socketa) i onda ubacis procesor kako treba i zatim zakljucas....Namazi termalnu pastu (ne previse) i stavi kuler odozgo....Kada si to uradio, priljuci one kablice za start, reset, HD,....Kada si to uradio, ubaci ATX cetvoropinski kabli koji ide iz napajanja u plocu (ulaz ti se nalazi oko procesora).....Kada si njega ubacio, ubaci glavni 24-pinski konektor u plocu sa desne strane i gledaj da upadne do kraja....Gledaj lepo kako si ga ubacio i da li je usao ceo....Kada si zavrsio to, ubaci SATA/ATA naponske kablove u ostale periferne uredjaje (CD/DVD, Floppy, Hard Disk,....) Kada si ubacio i njih, ubaci i one kablice za prenos podataka - SATA (uzak)/ATA (sirok)....Kada si to uradio, ubaci graficku ili ako je nemas ubaci VGA kabli koji ide iz monitora u graficku ili integrisanu....Kada si to uradio, ubaci kablove za mis, tastaturu i ostale periferne uredjaje (zvuk, kamera, ....) Kada si i to uradio, ubaci naponski kabli iz elektricne mreze u napajanje....Pritisni prekidac sa 0 na 1 i sacekaj par sekundi.....Pritisni Power ON dugme na kuciste i vidi sta se desava....Ako se isto desava, ili ces morati plocu da nosis u servis na reklamaciju i da vidis sta ce oni da ti kazu i da li ce da ti uvaze reklamaciju ili da nosis celo kuciste u neki servis da ti oni vide sta je kvar i otklone uzrok kvara, ili da jedan po jedan deo isprobas kod nekog druga....Znaci, to su opcije, pa ti vidi sad sta ti je ciniti....Pozdrav i da ti ispadne sve ok na kraj po tebe.... ;) Pozdrav

ЂолеПФК 07.10.2012 20:34

1 Privitaka
Da li ova crvena zica treba da bude spojena ili ne?

AcaG600 07.10.2012 20:54

Ta zicica je za molex kabli koliko vidim....Ili si je ti isekao, ili ti je prethodni vlasnik isekao sa nekim razlogom, mada ne vidim poentu u tome...Uglavnom, ako koristis taj kabli, treba da bude povezana, a ako ga ne koristis, sve jedno je....Pozz :)

ЂолеПФК 07.10.2012 21:01

Pa koristim za graficku.
Ja sam prvi vlasnik :D

Dodato:
Nakon ponovnog povezivanja pali se! Ali, nema slike opet.

AcaG600 07.10.2012 22:18

Kako bre molex za graficku?? :D "Prvi vlasnice", nisi trebao da "seckas" te kablove kao za "kupus salatu" :D ....Za graficku ako ti je neka bolja ide onaj 6-pinski konektor (2x3 pina), ili jedino ako si mislio da u taj molex ubacis onaj konverter iz molex-a u vga, onda ok, ali opet, nemoze da ti se upali slika ako ga koristis za graficku kao napojni kabal, jer je isecena ta zica i nema struje....Stavi neki drugi molex pa probaj onda....Nemoj taj sto si za "kupus salatu" spremio :D Pozdrav ;)
ps: koju graficku imas?

ЂолеПФК 07.10.2012 22:21

Zeznuo sam se, nisam gledao sta pisem, ne za graficku nego je bio prikljucen za jedan od kablova iz napajanja. Nisam ja nista seckao :)

Dodato:
nVidia GForce 9600.

Nadam se da cu uskoro napraviti nesto od kompjutera i posle tri meseci posetiti forum sa PC uredjaja :D

AcaG600 07.10.2012 22:25

9600gt ima sestopinski konektor za napajanje...Proveri da li si ga ubacio lepo i ako si slucajno zaboravio da ubacis prvi put ili bilo kad posle, graficka ti je pa pa...Proveri sa drugim kablicem za graficku...Grafika je tu sumnjiva veoma...Pozdrav :)

tranzit 08.10.2012 01:36

Aman... pa odkud ti pade na pamet da sam sijeces te kablove... i pitas se sto ne radi. Boga pitaj sta si tu sve uradio. Ajde slikaj to jos jednom sve kako stoji ali tako da jasno vidim sta je tu sve ubogaljeno.

ЂолеПФК 08.10.2012 09:01

5 Privitaka
Ma nisam nista ja sekao, nisam toliko lud. Stavio sam na poslednjoj slici opet ovaj cudan kabl, ali ovoga puta sa spojenom crvenom zicom :D Salu na stranu, on je bio prikljucen u grafickoj, ali ne znam treba li i ovj drugi deo da prikljucim za napajanje. Inace, nije do graficke, to sam zakljucio tako sto sam je izvadio i pokusao sa integrisanom i opet nista. Probao sam i sa clear cmos, vadio bateriju...

marko87 08.10.2012 10:10

A jel si probao sa drugim napajanjem?

Sent from my LT18i using Tapatalk

tranzit 08.10.2012 10:10

Ja te pitah u jednom postu da li koristis integrisanu graficku ili imas externu a ti mi odgovori da je integrisana. Nisam te pitao badava jer ako koristis externu onda moras u BIOS i tu da deaktiviras integrisanu. Tek tada ces dobiti sliku na monitoru preko te graficke koju prikazujes na slikama.

ЂолеПФК 08.10.2012 10:30

Niste videli, napisao sam NE na integrisanu :)
Kako to da uradim?
Ne verujem da je do toga posto kada sam izvadio eksternu i probaosa integrisanom opet sam bio bez slike.
Marko, nemam drugo, videcu da nadjem danas.
Nego, gde da mecem kabl sa poslednje slike? :D

marko87 08.10.2012 10:36

Poslednji kabl koliko mogu da vidim je dodatno napajajanje za pci express. Ja tipujem da je mapajqnje lose. Probaj da izvadis ram memorije i da palis kompjuter. Ukoliko ti je povezan beeper ili je zalemljen za plocu trebao bi da cujes beepove. Ukoliko cujes ploca je u redu. Al ipak vidi da probas sa drugim napajanjem.

ЂолеПФК 08.10.2012 11:14

Taj kabl je bio umetnut u grafickoj kartici. Probao sam to sa RAMom, ne ide. I da,zaboravio sam da napomenem, nema nikakvih beepova!

tranzit 08.10.2012 11:31

Djole, 'ajd poslusaj me. Vadi sve napolje ali mislim i na maticnu plocu i na napajanje... ama sve iz kucista, a onda iznova, ubaci maticnu zavrni srafove, pa onda napajanje, prikljuci kablove sa napajanja, pa onda pazljivo kablove sa kucista (ovdje obrati posebnu paznju kako na kablove za Power i Reset tako i na USB interne prikljucke jer je dovoljno da ovdje promasis za jedan Pin i da nista ne radi). Ovo je jedini nacin da konacno vidimo sta je problem. Kada spojis sve idi u BIOS i pozovi optimalne postavke pa onda na F10 i pusti da se sistem restartuje. Ne krati nikakve kablove, ne prikljucuj cak ni externu graficku kartu vec ostavi sve na internoj grafici (pazi da prikljucis monitor na internu grafiku). 'Ajd uradi ovo molim te jer ovako nista necemo postici. Sto baba kilavo dijete.

ЂолеПФК 08.10.2012 11:58

1 Privitaka
Jesam. Kojim rasporedom da ubacim ove prikljucke u front audio? U uputstvu stoje neki drugi nazivi.c

tranzit 08.10.2012 12:06

Ti audio kablovi uopste nisu bitni za rad masine, znaci moze i bez njih da se startuje. Pogledacu u manual mainboarda pa cu ti javiti u toku dana gdje sta treba prikljuciti.

nesaband 08.10.2012 12:23

Pazi Djole da ne spalis djenku!!!!:lol:

Ja tebe stvarno ne razumem,pa odnesi masinu u neki servis nek ti to sklope i vide da li je nesto u problemu ili sve radi kako treba.Ovako preko foruma ocekujem da sklopis racunar do 2015 godine.

ЂолеПФК 08.10.2012 12:27

Ostalo sam povezao.
@nesaband Nosio sam u servis, reklida je napajanje i maticna, kupim te komponente, opet ne radi. Toliko o tome...

nesaband 08.10.2012 12:29

Pa sto ti oni nisu to namestili nego se tim mucis danima?U cemu je caka kad su ti oni vec rekli sta da kupis?

ЂолеПФК 08.10.2012 12:36

Rekli su da je do toga, ali da se tesko nalaze AM2 maticne, tamo mi je komp bio dve nedelje dok ne nadju maticnu, ali nisu nasli pa su mi vratili komp. Nakon toga sam ja sam pronasao. To je ukratko oko servisa.

nesaband 08.10.2012 12:43

Pa Djole sad mi je jasnije ali ne vidim logiku.Sto neodneses sad u servis i resis se muka?
Stvarno ako ne znas kako to da sredis sam ovako preko foruma je to tesko da ti se pomogne a ti si i dalje bez racunara.

ЂолеПФК 08.10.2012 13:25

Pa indirektno sam Vam dao odgovor u prethodnom postu. Ako u ,,najboljem'' servisu u Leskovcu nisu mogli da poprave, sta da ocekujem od drugih? Razmisljao sam o tome da kad idem do BGa kad igra Partizan ponesem i kompjuter :D

tranzit 08.10.2012 13:39

Djole, maticne ploce se vrlo rijetko repariraju, vec proizvodjac obavezno salje novu. Ovo ti mozda precutkuju u toj prodavnici ali ASRock daje garanciju na svoje maticne ploce 2 godine s tim da u prvih 6 mjeseci imas pravo na momentalnu zamjenu.

ЂолеПФК 08.10.2012 14:28

Jasno je to, inace sam maticnu narucio iz Beograda. Da probam da zamenim? Posto nista nije pomoglo.

tranzit 08.10.2012 15:10

Odmah nek ti salju novu. Podsjeti ih, ako se krenu praviti budale, da je garancija od proizvodjaca, koja vazi cak i u Farncuskoj Gvajani a kamo li u Evropi i da to nema nikakve veze sa dilerima, to jest njima, te da su obavezni to da zamjene i to u najkracem roku.

DinO74 08.10.2012 15:59

Tranzit je u pravu 100% ! Kod mene u radnji kao i kod firmi sa kojim ja radim, garantni rok na maticne ploce je 24 mjeseca (Asrock, Biostar, Asus). Nema nikakve reparacije niti petljanja oko MB. U garantnom roku sam obavezan izvrsiti zamjenu maticne ploce i ostalih komponenti cija jedinicna vrijednost prelazi 30KM (15 EUR), nikakva reparacija i slicno ne dolazi u obzir. Samo ti to vrati i trazi novo ...

ЂолеПФК 11.10.2012 20:32

Da li je moguce da maticna ne moze da primi graficku?

DinO74 11.10.2012 21:00

Koji je model maticne a koji graficke ? ?

ЂолеПФК 11.10.2012 22:15

Model broj 6 iz prvog posta maticna, a graficka nVidia GeForce 9600 GT.

marko87 12.10.2012 02:12

1 Privitaka
Naravno moze da "primi" graficku jer poseduje PCI express slot. Kazes da su ti rekli da je maticna i napajanje i da si kupio obe komponente. E sad ako si kupio neko dvestagramsko napajanje moze da se desi da je slabo da potera grafiku.

Uradi ovako:
pocupaj sve kablove, ostavi samo kablic za paljenje na system panelu, i kablove od napajanja. Obavezno prikljuci speaker na slici je obelezeno crvenom bojom. I probaj da ga palis bez Ram-a ili grafike, trebao bi da cujes par puta beepove. Probaj obe kombinacije i svaki put bi trebalo da cujes beepove, to znaci da je ploca ispravna.

Ukoliko bude bilo beepova vidi negde da pozajmis na probu neku pci-express graficku kojoj nije potrebno dodatno napajanje ili pokusaj negde da pozajmis ako neko u okolini ima neko kvalitetnije napajanje tipa chieftec, LC power, Bequiet.

Sejox 12.10.2012 02:30

Sta u stvari znaci da ta maticna ploca "ne moze da primi graficku kartu".?
Ne prepoznaje je ili je nesto drugo.?

Ma,Marko tu konfiguraciju ce pogurati i MSI-jevo napajanje od 400W a ne nesto kvalitetnije.
Jedino ako je bas neko "lijevo" napajanje od 200W ili slicno.

ЂолеПФК 12.10.2012 05:09

Marko, odneo sam kompjuter kod coveka koji se razume vise od mene pa cu videti sta moze da bude problem.
Dino, usao je Marko u srz mog konfuznog pitanja. Sutra dobijam nazad komp, ako opet ne radi bacam ga u vulkan.

marko87 12.10.2012 12:21

@Sejox: Pokrenuce, ali je pitanje kako. Prosle godine sam slucajno nabavio 7900 Gto pa nije htela da radi sa core2duo e6750 i 2 gb rama. Nqpajanje bilo neko uz kuciste. E onda je dosao chieftec i resen problem.

ЂолеПФК 12.10.2012 13:34

Ljudi, uspeo je decko da popravi, komp ipak nece u vulkan! Hvala svima do neba sto su mi pomagali i trpeli me ovoliko :D

tranzit 12.10.2012 14:38

Najvjerovatnije da "decko" nista nije "popravio" nego samo prikljucio sve kako treba. Kako god, vazno je da to sve radi.

zeljko 12.10.2012 15:03

Jos jedan primjer da netreba dirat zene ako se ne razumijes u njih i ako neces poslije da imas posledice zbog njih=))=))=))

marko87 12.10.2012 15:19

Pa ti nam ne rece sta je bio problem? Ili je samo kao sto kaze tranzit samo sve lepo povezano.

Dell 12.10.2012 16:56

Ae hvala Bogu, cekali smo tvoj popravak ko Esmeraldu da progleda jebem je coravu :lol:

Trenutno vrijeme na Forumu 00:26

Forum Yu-Midi.org pokreće vBulletin 3.8.1 (Deutsch)
Copyright ©2005 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd. .
Prava zaštićena od strane www.yu-midi.org