YU-MIDI Muzički Portal - Muzičarski forum

YU-MIDI Muzički Portal - Muzičarski forum (http://www.yu-midi.org/forum/index.php)
-   Muzički Software (http://www.yu-midi.org/forum/forumdisplay.php?f=20)
-   -   Midi commander and Roland GW8E (http://www.yu-midi.org/forum/showthread.php?t=28434)

nesaband 02.06.2015 23:10

Hmmmm,mozda ja ponovo kupim jedan GW 8 koji sam slatko svirao tri godine.L-) ;)

Boban010 18.06.2015 18:57

Mislim da ti je GW8 daleko bolja opcija od BK5,jedino sto si se previse vezao za BK5 ili sto bi prostim recnikom rekli j..e te sentimentalnost.;))
No,bilo kako bilo,idemo dalje,evo na koji nacin mozemo da menjamo boje(da,samo tones ali ne i performanse).
Dakle poseban taster na Commanderu,dajemo mu ime po nazivu boje,saljemo podatke na kanal 4 u midi commanderu upisujemo channel 3.
Mora da bude ukljuceno Program change i Control change1 i Control change2.Takodje u System podesavanjima na GW8 u sekciji midi mora biti u sekciji RX mora biti Program chnage postavljeno na ON.
Kao primer pozvacemo boju Orient sax V.
U Program change upisujemo 25,u control change1 Type-MSB ostaje 0 dok u Value upisujemo 93.
U Control change2 u Type MSB ostaje 32 a Value pisemo 55.
Mozemo napraviti jos jedan taster kojim cemo pozivati i boju za Lower pa ih povezati uz pomoc Next in chain.Na ovaj nacin pravimo nove performanse jedino sto se na njih primenjuje MFX iz tekuce performanse.Da bi smo ovo ublazili napravicemo performansu na GW8 gde ce na Upper i na Lower biti ukljucen ili Compresor ili enchancer i u toj performansi cemo pozivati sve dodatne performanse sa Commandera.
Potrebna vam je lista boja za GW8 koju mozete downloadovati ovde
http://roland.com/support/article/?q...-8&id=62264754
a mozete i ovde na forumu potraziti GW8 ROM fajl u kome su sve boje za GW8E.
Dodato:
Evo linka i za GW8E rom za Style works,otvorite ga Notepad-om i na kraju su vam informacije za World banku boja.
Dodato:
http://www.yu-midi.org/forum/downloa...#axzz3dQxZj3XD

nesaband 19.06.2015 02:16

BK 5 mi odgovara iz vise razloga ali necu da ti kvarim temu.

Sa GW 8 sam slatko radio ali sa BK 5 imam daleko vise mogucnosti za nacin rada koji ja primenjujem.

Boban010 19.06.2015 16:33

Ma naravno druze,i treba da budemo razliciti a istovremeno da postujemo rad,trud,zalaganje i lepotu kako bozjih tako i ljudskih dela!
Uostalom ako mi ne postujemo druge,ne mozemo ocekivati da postuju nas!
p.s.Naravno ja sam se samo nasalio u prethodnom postu samo da te iscimam!:lol:

nesaband 19.06.2015 17:25

Ok druze,nisam nista ni shvatio da je bilo zlonamerno.

Samo uzivaj.;)

Boban010 25.06.2015 15:45

Ne mogu da verujem kolko je malo interesovanja za Midi commander,pa ljudi ovo moze da se koristi i uz Korg i uz Yamahu na samo za Roland!:-t
Eeee samo smo bleda senka od nekadasnjeg foruma...:((

Rudiiiii 25.06.2015 18:26

Ako se ne varam uz GW8 dolazi i neki software za ritmove. Da li se moze (zlo)upotrijebiti sa BK serijom jer raditi ritmove na ona dva ekrancica je sve osim zabavno. Za mene je za komander prerano jer tek sam nekoliko puta upalio BK9 i pronasao tag gdje pise Made in Italy.

pekilik 25.06.2015 19:03

E Bobane lepo je ovo sto ti radis jer i sam na slican nacin unapredjujem svoje instrumente, ali ce ljudi kod nas radije za debeo novac da plate nesto malo unapredjenja koje proizvodjaci stave u svoje nove modele, nego da sednu i da za malo ulaganje ali malo vise truda mnogostruko unapredre ono sto vec imaju, otud mala zainteresovnost...

makso68 25.06.2015 19:39

Boki druže,svaka čast za ovo.Još uvjek imam GW 8,ali već dugo sviram gitaru u ekipi,pa nisam ni imao vremena ovo isprobavati.Evo,sad je posao u školi utišao,pa ću se malo poigrati sa ovom aplikacijom.Još jednom,Svaka čast Doktore.Veliki Pozdrav i Svako dobro tebi i tvojoj porodici!!!!

Boban010 25.06.2015 20:49

@Rudiiiii
Naravno da moze Midi commander uz BK seriju a pisao sam o tome malo kako bi ja to upotrebio na BK9 u temi vezanoj za tu klavijaturu.Jeftinije je da kupite tablet Zeeon x72(jedan od najjeftinijih na trzistu) nego Ipad,a commander je besplatan i ne morate da budete expert za programiranje.Kad pogledate samo "graficki interfejs za pozivanje ritmova" na Commanderu sa 50 a mozda i vise ritmova po screenu zavisno od velicine ekrana i kvaliteta vaseg vida,to je nesto sto nemaju ni klavijature vrhunske klase!:lol:
A sve besplatno samo na izvolte...
@pekilik
Hvala na podrsci druze,veliki pozdrav!
@makso68
Hvala druze na lepim zeljama,sve najbolje i tebi i tvojoj porodici.
Drago mi je sto jos uvek imas GW8,a tek kad je ukomponujes sa aplikacijom videces kako umnogome olaksava rad,narocito sa ritmovima.Steta sto ih je samo 100 na raspolaganju kod GW8.
Veliki pozdrav druze!

Rudiiiii 25.06.2015 22:39

@Boban10,
nisam mislio na commander nego na software koji dolazi uz GW8 za pravljenje i (ili) konvertovanje ritmova. Trebalo bi da moze da se ritam za GW8 ucita u BK i onda preko tools edituje i sacuva, valjda nebi nastao sys-ex haos.

nesaband 26.06.2015 00:05

BK serija cita ritmove sa flesha,u njega se ne mogu ubacivati ritmovi.
GW 8 i BK 5 nisu kompatibilne klavijature tako da ti ne preporucujem da pokusavas da ritmove iz GW 8 koristis na BK seriji.

Ne znam ni zasto bi to uopste radio kada vec BK serija cita sve ritmove od G,E i VA serije.Uz malo truda u editu tih ritmova to moze da zvuci i mnogo bolje nego sto mozes da zamislis.

Boban010 26.06.2015 15:37

@Rudiiiii
Taj softwer koji dolazi uz GW8 je vrlo malo upotrebljiv a i ne treba ti jer ritam od GW8 mozes ubaciti u BK i onda korigovati uz pomoc Makeup ili u Style composeru.
Ali posao da taj ritam uredis kako treba je veliki,jer ko sto rece Nesa ritmovi od G serije su kompatibilniji sa BK nego li ritmovi od GW8..

Rudiiiii 26.06.2015 17:35

@Boban010
izgleda da software nije nikako upotrebljiv :(( Na kompjuteru se pojavljuje ikona koju mislim da nisam nikad vidio (GW8 style) i BK9 ga ne vidi. Mozda postoji neki zaobilazni put da se konvertuje GW8 style u nesto drugo pa onda jos jedared pa tako do sutra.
Poslije komfora na G70, editovati i praviti nove ritmove na BK9 je samo za strpljive. Izgleda da cu morati upotrijebiti Aca Lukas sistem: 45 pjesama u rumbi, 45 u dvojki, dva-tri kola i valjda ce i kraj veceri nekad doci. Inace prva svirka sa BK9 je bila izvanredna, cak je i gazda pitao jel' treba svjetla :lol: hocu reci ovo (mi) je prvi Roland na kojem se ne treba usuditi ici na tezgu bez (dobre) pripreme a i neka lampica bi dobro dosla.

Boban010 26.06.2015 23:20

@Rudiiiii
Nemas potrebe da konvertujes sa tim softwerom(on je ionako zamisljen da ritmove sa drugih klavijatura konvertuje samo za GW8),samo ubaci ritam na fleshku za BK i mora da ga prepozna.Tek posle predstoji posao sa prilagodjavanjem.

nesaband 27.06.2015 02:40

@Rudiiiii

Malo si skrenuo sa teme druze.Ne bi trebalo da ovako dobru i korisnu temu rasplinimo bez potrebe.

Rudiiiii 29.06.2015 17:40

Vidim da sam promasio temu ali posto sam vrlo slabo objasnio samo da kazem
da bi ritmove radio npr. u Cubase pa onda upotrijebio GW8 konverter pa import u BK sto je izgleda nemoguce. Zaboravio sam napomenuti Cubase.

tihi05 08.12.2015 22:41

Citat:

Originalno postovano od Boban010 (Post 281224)
@Rudiiiii
Naravno da moze Midi commander uz BK seriju a pisao sam o tome malo kako bi ja to upotrebio na BK9 u temi vezanoj za tu klavijaturu.Jeftinije je da kupite tablet Zeeon x72(jedan od najjeftinijih na trzistu) nego Ipad,a commander je besplatan i ne morate da budete expert za programiranje.Kad pogledate samo "graficki interfejs za pozivanje ritmova" na Commanderu sa 50 a mozda i vise ritmova po screenu zavisno od velicine ekrana i kvaliteta vaseg vida,to je nesto sto nemaju ni klavijature vrhunske klase!:lol:

Postovani kolega Bobane procitao sam sve postove i mozda sam preskocio sta ali nisam nasao kako se poveca broj "kucica" na screenu ili po naski ekranu.

Druga stvar koja me interesira je tempo -kako se on upisuje u komander ?
Dodato:
Bobane mislim da sam shvatio ...
Brojeva moze imati max 128 a moze se to raspodijeliti na jednu dve ili vise stranica. I to je jedino moguce uraditi dok se kreira novi setup.
U vec postojecem se to ne moze mijenjati. Dakle ako je tih 128 mjesta rasporedjeno na 4 stranice ne mogu vise promijeniti da je recimo rasporedimo na dvije stranice po 64 mjesta ?!

Tempo se ne upisuje u komander nego je upisan u klavijaturi ....

Jel tako ili grijesim ?

Mafia 09.12.2015 06:04

Dok čekamo da nam se javi boban, pritiskom na "olovku" u gornjem lijevom uglu će ti se pojaviti zupčanik ... Kad njega pritisnes pojavit će ti novi prozor sa upitom za broj ukupnih dugmadi i dugmadi po stranici.

Tempo mislim da je još uvijek nemoguće mjenjati zbog specifičnosti te vrste poruke i OS-a aranzera....

Sent from my LG-H815 using Tapatalk
Dodato:
Ispravka: gornji desni ugao je olovka a zupčanik je u dojnjem desnom uglu...

Boban010 09.12.2015 11:12

Kolega iz prijateljske nam "mafije" je sve objasnio! :lol:
Mislim da i naknadno mozete povecati broj "tastera" po stranici.Nisam probao kako ne bi sebi pokvario raspored koji sam unapred osmislio,a mrzi me da pravim backup.
Obecana nam je novija verzija Commandera sa 256 dugmadi i boljom navigacijom samo cekamo da kolega Giusepe dobije malo slobodnog vremena koje bi pak iskoristio za programiranje ove sjajne aplikacije!

Mafia 09.12.2015 11:52

Pozdrav legendo 😀

Dobro kažeš za raspored. Ukupan broj dugmadi se može bez utjecaja mjenjati ali ovo drugo ne. Eto još nečeg što bi valjalo promjeniti. Nekakva mogućnost fiksiranja postojećih dugmadi za stranicu.

Još jednom veliki pozdrav.

tihi05 09.12.2015 12:34

Problem je u tome sto je GW8 limitiran sa samo 100 usera .... ja na njemu koliko god razmisljam ne mogu raditi a da ne vrtim tockic za tempo i ne skakucem po bankama radi boja :)
Pokusavam si u glavi posloziti koncept koristenja i za sad sam najblize ideji da na komanderu na prvoj stranici poslozim sve potrebne terce i univerzalne ritmove i da ne listam po komanderu nista. Zakljucam style na GW8 da mogu nesmetano mijenjati performance(boje). Podesavanje tempa je neizbjezno :)
U nekoj banki na klavijaturi si pripremim 10tak boja i tako sviram GW8.
Za sve ostalo koristim drugu klavijaturu u ovom slucaju BK5.
Probat cu tako pa ce praksa pokazati da li sam dobro razmislio i napravio koncept .
Dodato:
Citat:

Originalno postovano od Mafia (Post 284816)
Pozdrav legendo 😀

Dobro kažeš za raspored. Ukupan broj dugmadi se može bez utjecaja mjenjati ali ovo drugo ne. Eto još nečeg što bi valjalo promjeniti. Nekakva mogućnost fiksiranja postojećih dugmadi za stranicu.

Pokusavam postojeci setup povecati broj mjesta na prvoj stranici ali ne da !
Ajde probajte vi koji ste malo dublje u tome pa javite rezultat

Pozdrav

Mafia 09.12.2015 13:06

Evo upravo sam uspješni povećao broj tastera na prvoj stranici. Gledajte kolega, broj tastera po stranici (per page) može ići od 6 do 32 a kompletnog setupa 6-128. Provjerite da slučajno niste uradili pogrešan odabir.

tihi05 09.12.2015 14:17

To moze . I sam sam to vidio ali ja bih htio imati recimo 40 tastera na prvoj stranici a ne da vise od 32 :)
Imam 10" tablet i velicina ekrane komotno dozvoljava rad i preglednost i 50 tastera.

Jedisto sam po tom pitanju8 uspio napraviti je da cak svih 128 tastera stavim na prvu stranicu. No to samo dok se radi od pocetka setup. Ja imam vec gotov setup i ne znam da li je sad vise moguce mijenjati broj tastera.

Mafia 09.12.2015 16:11

E sad smo se razumjeli. Nažalost, mjenjanje broja tastera će ići samo unutar spomenutih okvira. Bar meni nije poznato drugačije. Možda neki naredni update donese i tu mogućnost.

Kao što je kolega boban već spomenuo, svi čekamo na Giuseppeta 😀

Boban010 09.12.2015 16:32

Resenje je vrlo jednostavno,morate kreirati vise razlicitih Setup-a.Recimo jedan Setup sa 50 tastera za zabavnjake i drugi isto sa 50 za narodnjake(ovo samo kao primer,organizacija ima bezbroj vec prema potrebi samog muzicara).Pozivate Setup tako sto pritisnete Folder u gornjem desnom uglu i odaberete Naziv Setup-a.Na ovaj nacin mozete imati neogranicen broj "tastera" sa razlicitim funkcijama..
Pozivanje se odvija u sekundi...

tihi05 09.12.2015 18:23

4 puta se treba pritisnut da bi se to napravilo ako ne pogrijesis u zurbi ;)

Boban010 09.12.2015 18:50

Tri:jednom folder,drugi put setup i treci izbor iz setup-a.
Medjutim gledajmo na to ovako,uzmimo uslovno receno mali setup od 64 polja.Neka su 32 rezervisana za terce,znaci imamo 32 za ritmove.Ako racunamo da kod korga ima 8 ritma po screenu znaci da cemo kod Rolanda imati cetiri puta manju ucestalost promene screena da bi smo dosli do zeljenog ritma.Dakle minimalno cetiri puta veca operativnost!

tihi05 09.12.2015 19:19

Da 3 ide se na folder a ne padajuci meni.
Ehhh....sad ja sebi najprije moram u klavijaturi srediti tempo ritma i zapisati ga na neko user mjesto a onda upisati u komanderu podatke da mi taj ritam nadje i odredi kojom varijacijom ce krenuti.

Pitanje glasi kako ja ritam "A" zapisem na neki drugi redni broj usera u klavijaturi ?
Banalno ali ne znam :)
Kao performansu znam ali komander mi ne poziva perfortmanse nego stylove iz usera!

Boban010 09.12.2015 19:27

Zelis li samo da pomeris ritam ili da isti ritam zapises dva puta sa razlicitim brzinama?

tihi05 09.12.2015 19:43

Dva puta sa razlicitim brzinama.

Boban010 09.12.2015 19:51

Ne bih ti to savetovao ali ako mora,odaberes ritam udjes u style composer promenis brzinu i pustis da se jednom reprodukuje ritam bez snimanja.Posle toga write style pa mu promeni naziv da pocinje recimo slovom Z kako bi ga snimio na kraju da ne bi doslo do pomeranja drugih ritmova.
Moj savet je da recimo napravis performansu sa tim istim ritmom ali sa drugom brzinom,pa kad ti treba default koristis Commander a kad ti treba specificna brzina pozivas Numericki performansu i to je optimalnije resenje.

tihi05 09.12.2015 20:03

Da jer ako izbrisem koji styl pomjere se svi ritmovi i na komanderu nista vise ne stima osim terci :)

Zeznuto malo jer mi zauzimaju ionako ograniceno mjesto neki meni nepotrebni ritmovi.

I meni se sad kako upoznajem komander jednostavnije i bolje rjesenje cini rad sa performansama za odredjene pjesme -odmah upisem i boju .

Eh kad bi se u komanderu mogao upisati tempo i onda naziv pjesme to bi bilo to!!
Dodato:
Ali ovo sa tercama na komanderu zlata vrijedi :)

Boban010 09.12.2015 20:10

Citat:

Originalno postovano od Boban010 (Post 280739)
Stylove pozivamo na sledeci nacin.Podatke saljemo na kanal Midi channel 9 (ovo pisemo u Commanderu jer on broji kanale od 0 a ne od 1)
Program change cekiramo kao i Control change 1 i Control change 2.
Program change odredjuje kojom ce varijacijom odnosno partom da krene style.
Intro
1-- 66
2-- 67
3-- 64
4-- 65
Main
1-- 0
2-- 1
3-- 8
4-- 9
Fill
1-- 96
2-- 88
3-- 97
4-- 89
Ending
1-- 74
2-- 75
3-- 72
4-- 73
Dakle ako zelimo da pocne sa prvim introom u Program change upisujemo 66.
Parametri za Control change 1 su MSB 0,Value 122 a parametri za Control change 2 su LSB 32 a Value odredjuje koji je ritam.Prvi User ritam je 0 pa tako redom do 100.
Recimo zelimo da krene drugi ritam iz User sekcije upisujemo u Value polje broj 1.

Da ponovimo cisto da se ne zaboravi,pa slobodno obrisi ritmove koji ti ne trebaju pa upisi u commander nove vrednosti!

tihi05 09.12.2015 20:22

Bobo to iziskuje malo dulje vremena a ja prekosutra u petak moram svirat na to :)
Mislim da cu GW8 i komander koristiti na slijedeci naci:

U prvu banku cu si staviti sve osnovne ritmove koje trebam.

Specificne pjesme kako ce dolaziti tokom skidanja i vremena cu po performancama rasporediti.

Komander ce mi za sad sluziti samo za terce posto sam sviram jako dobro dodje :)

Kad ce komander pamtiti i tempo pojedinih pjesama e onda vidim tu olaksanje da se ne treba toliko saltat po bankama .

Hmmm a zar se ne moze na komanderu upravljat sa performancama umjesto sa stylovima ??????????

Boban010 09.12.2015 20:29

Kod GW8,Commander upravlja samo sa stylovima a kod BK5 i kod BK9 samo sa performansama.I jedno i drugo je polovicno resenje.Dobro bi bilo kad bi mogli manipulisati i sa stylovima i sa performansama preko commandera.Za sada na GW8 to ne moze!
ispravka
Commander moze pozivati i stylove kod BK5 i BK9 ali samo fabricke a ne i user.

tihi05 09.12.2015 20:40

Na GW8 bi po mijem bilo korisnije da upravlja performansama nego stylovima ...
Mozda u neko dogledno vrijeme to i bude moguce :)

Mafia 10.12.2015 06:15

Malo je vjerovatno da će biti moguće jer to ovisi od gw8 a kao što znamo nema više podrške za njega.

tihi05 10.12.2015 09:59

GW8 je svejedno zahvaljujuci Bobanovoj strucnosti i velikom trudu odlican instrumenat koji uvijek ostaje u kombinaciji zbog velike isplativosti ulozeno dobiveno. Bobo svaka ti dala:p

Mafia 10.12.2015 11:03

To svakako. Boban je zbog svojih demo snimaka glavni "krivac" zašto sam i kupio gw8 😀
Čovjek je odradio fantastičan posao na promociji te sprave.

Trenutno vrijeme na Forumu 02:16

Forum Yu-Midi.org pokreće vBulletin 3.8.1 (Deutsch)
Copyright ©2005 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd. .
Prava zaštićena od strane www.yu-midi.org