YU-MIDI Muzički Portal - Muzičarski forum

YU-MIDI Muzički Portal - Muzičarski forum (http://www.yu-midi.org/forum/index.php)
-   Yamaha (http://www.yu-midi.org/forum/forumdisplay.php?f=14)
-   -   Tyros5 & YEM (http://www.yu-midi.org/forum/showthread.php?t=30972)

tyros2 01.10.2018 12:18

Pa jos i da zapecatimo:

Moguce je takodjer izvaditi-sejvati POJEDINACNO boju/sampl u vidu ppf i nalodati je u bilo koji drugi pack.

Tako da u totali ove tri navedene opcije su dostupne i onda svako bira nacin koji mu odgovara u zavisnosti od trenutne situacije.

I onda neko kaze da YEM nije dobra stvar :)

Pozdrav

romario 11.11.2018 02:15

Nesto mi nije najjasnije pa da pitam .
Kad importiram dva packa i onda ih snimim na usb i ucitam u klavijaturu, tada u expansion imam dva odvojena packa.
Ako jedan pack prosirim sa drugim(import content) i dobijem zajednicki ppf,i od njega napravim ppi tada u klavijaturi imam jedan folder ?
Kako da snimim da mogu ponovno ucitati ona dva packa,da su odvojeni u klavijaturi .

Poslano sa mog SM-J530F koristeći Tapatalk

casper 11.11.2018 09:48

1 Privitaka
Kod kreiranja (jednog) instalacijskog ppi fajla biraš koji će sadržaj biti u njemu i na koji će način biti raspoređen. U EXPANSION memoriji klavijature ćeš imati onoliko mapa koliko imaš "velikih" zelenih kvačica u YEMu (slika). Unutar svake mape ćeš imati one fajlove koje su označene "malim" zelenim kvačicama.

Da bi ponovo dobio dvije mape, trebaš izvaditi dio "malih" kvačica iz one jedne mape, premjestiti ih u drugu mapu i na njoj označiti "veliku" kvačicu. Kada od toga napraviš ppi, opet ćeš imati dvije mape, kao i prije.

romario 11.11.2018 10:08

Kako cesto ne koristim yem,nesto sam zeznuo.Nije velika steta,ocekivao sam to ,poznavajuci sebe .

Landison 11.11.2018 11:27

casper.....čemu služi ovoliki broj klavijatura ispod funkcije INSTALL TARGET?

casper 11.11.2018 13:01

Znaš onu reklamu, "svaka ima svoj faktor".

Tako je i ovdje, svaka klavijatura ima svoj ID. Te su klavijature kod mene bole spojene na komp. Nisam ih brisao i kad ponovo dođu "na pank", YEM ih automatski prepozna.

romario 12.11.2018 08:19

Citat:

Originalno postovano od romario (Post 304021)
Nesto mi nije najjasnije pa da pitam .
Kad importiram dva packa i onda ih snimim na usb i ucitam u klavijaturu, tada u expansion imam dva odvojena packa.
Ako jedan pack prosirim sa drugim(import content) i dobijem zajednicki ppf,i od njega napravim ppi tada u klavijaturi imam jedan folder ?
Kako da snimim da mogu ponovno ucitati ona dva packa,da su odvojeni u klavijaturi .

Problem rijesen.
Hvala na pomoci @tyros2 i @casper .

casper 13.11.2018 01:50

Napravio sam video u kojem možete vidjeti kako se

1) unosi Yamaha Pack u YEM
2) unosi materijal od starijeg Tyrosa u YEM i automatski se stvara Pack
3) kreira jedan Pack u kojem stavljamo različite sadržaje i na kraju postupka to spremamo kao backup u ppf
4) rade izmjene LSB podataka i time slažemo Packove na željena mjesta
5) rade izmjene Program Change za svaki sound unutar Packa
6) izrađuje instalacijska datoteka za cjelokupan materijal, a koju ćemo preko USB sticka upisati u klavijaturu
7) selektira samo pojedini sadržaj unutar Packa i kreiranje instalacijske datoteke za takav parcijalni sadržaj

Za nešto manje od 8 minuta možete naučiti gotovo sve što je potrebno za izradu vlastite kompilacije koja je složena od više različitog materijala. Postupak je stvarno jednostavan. Problem na koji je naišao @romario je bio tu poretku Packova u klavijaturi. On se određuje preko LSB podataka i rješenje možete vidjeti od 3,57 sekunde videa.

https://youtu.be/BUogEjIhsGo

<iframe width="560" height="315" src="https://www.youtube.com/embed/BUogEjIhsGo" frameborder="0" allow="accelerometer; autoplay; encrypted-media; gyroscope; picture-in-picture" allowfullscreen></iframe>

Vlado 13.11.2018 19:11

Sigurno se pitate zašto zahvaljujem kad su kod mene wk7500 (prvo casio) i GW8E (onda roland)?

E pa da se pohvalim, od subote moj dom krasi S770 (treće yamaha).

Zasad sviram i uživam al' puno ne diram.

Učim iz skripta i tutorijala prof. dr. Caspera, spec. keyb. i spremam se za ispit iz YEM-a!

Znam da sam malo izvan teme, ali tu je ionako samo Yam ekipa pa se nadam da mi nećete zamjeriti.

casper 14.11.2018 00:41

Čestitam na novoj klavijaturi.

Sad polako i nemoj se brinuti da ćeš nešto pokvariti. Uvijek postoji reset klavijature. :D

romario 16.01.2019 23:19

Problem.
U yem-u sam htio izmijeniti elemente bubnja.
Medjutim, kada ucitam bubanj ne čuje se nikakav zvuk,a kad ucitam normal voice zvuk se normalno čuje.https://uploads.tapatalk-cdn.com/201...dec9b28736.jpghttps://uploads.tapatalk-cdn.com/201...3975bbe903.jpg

Landison 17.01.2019 12:58

Učitao sam nekakav oriental kit...izbacilo neke poruke da ga ne mogu čuti na klavijaturi nego samo na laptopu...kliknuo sam taj kit za edit...u keymapingu na prikazu klavijaturne tipkovnice mišem klikam po donjem dijelu tipaka i tako čujem pojedini element drum kita!

casper 17.01.2019 13:14

Rekoh da neću više komentirati YEM, s obzirom da je sve već napisano na forumu. Pogledajte ovaj post i obratite pozornost na citiranu rečenicu koja se nalazi u njemu. Mislim da je kod obojce problem u ovome.

Citat:

Kada kreirani PAck (*.ppi) bude unesen u klavijaturu i kada je ona spojena s YEMom, slijedi fina obrada materijala.

Landison 17.01.2019 13:28

Junačko srce nije moglo izdržati....hvala casper....znači ono što hoćemo editirati mora biti instalirano u klavijaturu(ako hoćemo slušati iz klavijature)....malo po malo i savladat ćemo mi cijeli YEM...naravno casper će se morati još koji put žrtvovat!:)

casper 17.01.2019 13:32

Nije to meni nikakva žrtva, nego mi je tlaka uvijek iz početka pisati. Napisano je sve odavno, samo treba (pro)čitati. S razumijevanjem i polako, a ne onako usput gledajući neku španjolsku sapunicu i pikajući nausmce po YEMu. B-)

Dodatno:
BTW. zar nije logično da materijal mora biti u klavijaturi da bi smo ga slušali s nje?

Interesantno je da je ključ riješenja napisan u prvom postu ove teme, a tamo se opisuju najjosnovnije stvari. Još je interesantnije da je taj post lajkao, a očito da ga je (s razumijevanjem) i jedini pročitao, @tyros2 koji ovo područje jako dobro pozna i njemu tamo vjerojatno nema ništa nova i što nije znao otprije. Nije meni problem nešto objasniti, ako treba i 20 puta iz početka napisati. Ali kad netko postavi pitanje kao što je to uradio @romario u svom predhodnom postu, kako da mu čovjek na to da odgovor? Jedino da krenem opet iz početka. Netko će pomisliti, ovaj je stvarno lud. (ne mislim na njega, nego na sebe :-) )

romario 17.01.2019 16:56

Već sam radio u voice editoru istu stvar.
Nije mi to baš nepoznato.
Kako sam i napisao, kad editiram normal voice imam zvuk.
Kad pozovem drums nemam zvuk.
I to je taj problem.

Landison 17.01.2019 18:33

U nas doli kad je neko legenda onda mu vičemo xxxxx mi te volimo........casper mi te volimo!;)

casper 18.01.2019 00:08

@Ladison, ti si moj idol. \:D/
@romario - zvuk onoga što obrađuješ možeš čuti s računala ali i sa klavijature, Normal voice može biti tvornički ali i sample, isto vrijedi za drum.

sound komp * sound arranger * preset sound * custom sample * normal voice * drum = ????

romario 18.01.2019 06:39

Vidjet cu za vikend.
Trenutno preko yem-a cujem i tyros voice i semplirane voice. Kada pozove bilo koji bubanj nema zvuka,instrument je pozvan. Što i nema logike.

tyros2 19.01.2019 13:31

Da se i ja nadovezem malo ovdje posto neznam gdje bih ovo svrstao:

U slucaju da neko koristi MIDI terce ,,znaci one preko kabla, da bi mu klavijatura komunicirala 100% sa YEM-om mora iskljuciti kablo iz klavijature i obavezno prebaciti MIDI SETup na " ALL PARTS"

Lijep pozdrav.

Landison 19.01.2019 15:14

Da,pošto sam često spajao klavijaturu sa računalom ja sam odustao od Midi Terci jer sam stalno morao iskopčavati midi kabel i prebacivati midi postavke...vrlo nepraktično!

dmmacak 07.11.2019 00:33

Pozdrav svima! Ne nadjoh nigde odgovor...
Zna li neko, kada kreiramo svoj vioce, da li na YEM-u ima mogucnosti podesavanje dinamike svakog elemnenta posebno? Kao sto smo imali na Voice editoru na ranijim serijama Tyrosa. Isprobavao sam sve moguce i nikako to da dobijem.
Ako vam je nejasno postavicu slike ali tek sutra..

Послато са SM-G930F уз помоћ Тапатока

casper 07.11.2019 00:51

1 Privitaka
Ovdje imaš slike starog Editora, pronađi funkciju koju si koristio pa pokaži.
https://www.yu-midi.org/forum/showpo...8&postcount=10

Dinamika se nije mogla podešavati po svakom elementu niti prije, ako se ne varam. Ono što se nudi u YEMu za podešavanje svakog elementa je prikazano na slici, u crvenom okviru. Dodatno, za razliku od prije, u YEMu se mogu kreirati layeri. Ostalo je isto, barem koliko se sjećam.

dmmacak 07.11.2019 09:21

Hvala na ovakvom brzom i kompleksnom odgovoru! Trazio sam bas slike starog voice creatora na netu i nisam uspeo da nadjem. Nisam ni znao da je bila ova tema na nasem forumu. Kako li mi je to promaklo..[emoji848]
Nego da se vratim na pitanje funkcija se zvala TOUCH CURVE SEN...
Pokusacu da uploadujem sliku gde sam obelezio zutom bojom.https://uploads.tapatalk-cdn.com/201...f6bdf05019.jpg

casper 07.11.2019 09:47

Znaš da na ovom forumu postoji (gotovo) sve vezano za Yamahu. :D
Dobro si ti "zarovao" u sintezu zvuka. Na žalost, u YEM-u ne postoje sve opcije po elementu kao što je to bilo na Voice editoru pa tako niti ova koja tebi treba. Morat ćeš se snaći s nekim drugim editorom za samplove. Na sreću, u YEM možeš pozvati sf2 format kojeg možeš obrađivati s hrpom drugih alata.

dmmacak 07.11.2019 10:47

Da zahvaljujuci tebi imamo sve sto se tice yamahe. Imam jedan savet za ove sto koriste ostale brendove klavijatura. Da se skupe i kupe ti po jedan flagship model od svakog brenda, ne moraju puno da istrazuju po klavijaturi imali bi sve objasnjeno.[emoji16] Verujem da mozes i sam kupiti ali pokloni se ne odbijaju. [emoji16]

Kao i sto sam mislio da nema te opcije. Sto se tice solo zvukova ne treba mi ta opcija vise mi je za aranzerski deo. Zato sto ja koristim Style touch opciju dok sviram i onda mi prevelika dinamika ne ide bas na ruku.

casper 07.11.2019 11:03

Hvala na preporuci za "donaciju", dok ne nađem nekog mecenu, bit ću zadovoljan i s "virtualnim instrumentima". :D

Interesantan pristup sviranja lijeve ruke. Probao sam to koristiti ali mi je baš zbog te loše gradacije, tj. prevelikih razlika, nije odgovarao takav sound.

GALA 09.11.2019 16:18

Yem nazalost stvara problem oko tih funkcija sto fale...
nikako mi to nije jasno kod yamahe mjesto da ide napred stim stvarima oni 6 koraka nazad...ok moze se nekimn drugim alatima ali osakatit korisnike i bas toliko,
poslije Tyros 3 nisam se nicim odusevio u Tyros5 osim ovih plavih lampica..Stim Yemom i nedostatcima funkcija,pa ucitavanje packa to mi je usporilo doradu seta bar za 80 %

dmmacak 10.11.2019 02:04

I meni licno fali i eq po elementu, i sto fabrika ne moze da se prepravlja, portamento los, nema off key itd. A sa druge strane kada bi sve pustili sta bi onda dodavali u sledece modele.

casper 10.11.2019 02:32

Da. Kod Genosa to ide, samo se revo ne moze editirat ostalo mislim da ide. Tyros2 zna bolje, i upisivanje ce sada biti brze, pojedinacno, nadam se da ce to vrijediti za sve klavijature jer dolazi novi Yem.

Sent from my XT1052 using Tapatalk

GALA 10.11.2019 07:07

Jos nesto me muci neznam mozda ja grijesim:nemoze se recimo iz jednog drum kita kopirat kick u drugi drum kit,nudi samo iz tvornickih da kopiras elemente....to je baš ono bruka

dmmacak 10.11.2019 08:29

Ne moze, ali jos gore je sto ne mogu ni elementi iz jedog normal vioce u drugi. Drum kit ces lako kopirati i izmeniti ako hoces da promenis par elemenata, pod uslovim da imas semplove tih elemenata. Ako nemas onda nista. A ako hoces da spojis npr sax i klarinet, koji imas u YEM-u, moras da slazes sempl po sempl ako imas. Dodatni problem stvara i konverzija semplova iz Awave ...itd..
sad sam se iskukao[emoji22][emoji22],malo otvorio dusu. [emoji16]
Sad da kazem bolju stranu isti semplovi iz korga izlaze dosta bolje iz Tyrosa. Pa sada ko hoce dobar ton mora da zagreje stolicu i da ima zivce ko strune. [emoji4][emoji4]
I jos jedan savet onima koji su vise bazirani na narodnjake, najbolje kupiti dodatnu solo klavijaturu, a Tyrosa srediti za ritmove i za zabavnu muziku.

casper 10.11.2019 12:50

YEM ima svoje nedostatke, to je vidljivo od samog početka i njegovog izlaska. Sjećamo se dobro da je Yamahi trebalo godinu dana da "zakrpa" aplikaciju i da je osposobi za normalan rad. To je bilo davne 2013, negdje pred ljeto i tada se činilo da će ovo biti totalni promašaj koji neće dobro završiti. Korisnici su bili nestrpljivi i nezadovoljni i bilo je dosta negodovanja zbog promjene u načinu upisivanja materijala.

U to vrijeme sam govorio suprotno i tvrdio da se radi o dobrom poslovnom potezu. Takav koncept kao tehnički napredak je bio logičan jer se na ovakav način moglo učiniti mnogo toga što prije nije bilo dostupno. Prije svega, osigurano je da se proširi tadašnjih 127 Custom mjesta za 127 puta. Izlaskom YEMa je omogućeno kombiniranje materijali iz različitih Packova na pregledan i lagan način. Dodano je ubacivanje više različitih formata (sf2, rex) , a ne samo i isključivo Yamahinih uvd ili uvn. Zar audio loopovi bubnja (rex) i format sf2 koji ima široku primjenu, višestruko ne proširuje mogućnosti u manipulaciji materijalima koji se koriste u klavijaturama. O komforu rada na računalu da ne govorim.

Ako znamo sve navedeno, mislim da je nerealno žaliti za starim Voice editorom koji je istini za volju i imao neke funkcije koje sada nedostaju. Ali ne sjećam se da je u to vrijeme itko negodovao što se u njemu recimo nije moglo slagati više Layera. Zar to nije bazična funkcija koja bi trebala postojati u svakom alatu slične namjene? Ne, to sada nije bitno ali nekima itekako nedostaju duboko zakopane funkcije kojima mogu i znaju baratati jedino vrhunski znalci.

Ovo je moje razmišljanje, a kao reakcija konstantom negodovanju da nešto nema, da je netko ili nešto "osakaćen". Nadam se da se @dmmacak ili @GALE ne ljute što se naši stavovi djelomično razilaze ali generalno gledajući sigurno se slažemo u tome da je uvijek potreban napredak. Da li je on uvijek moguć ne ovisi samo o timu Yamahe nego je ograničen i uz sami instrument pa nije realno očekivati da će se razvijati nešto za hardware koji je star 5 i više godina.

GALA 10.11.2019 16:35

Nocas sam slucajno naletio na ovaj konverter PPF to Wav...radi posao tako da ce pomoci
Dodato:
https://youtu.be/i30W0N9dbBM

casper 10.11.2019 16:41

Da si pitao/tražio što ti je potrebno, (kao član ValiMaties u komentaru), dobio bi odgovor.
https://youtu.be/EliwTWcNGpM
Izvučeš samplove i onda ih opet moraš slagati nazad u multisample. Zašto raditi dupli posao?

GALA 10.11.2019 16:54

Kolega to sto ti radis je opet u ppf i kako to prebacit u SF2,KMP itd...
Kad izbacis u Wav mozes poslagati si multisample za druge firme...
Jako dobri semplova ima u yamahinim packovima kojih nema u UVD i prijasnjim nrkim formatima...koliko sam skontao moze i PPI konvertirati

casper 10.11.2019 17:06

Kolega, nisi pozorno pročitao moj odgovor.
Program koji si linkao ja preporučujem ValiMatisu u odgovoru na njegovu sugestiju koje se nalazi ispod mog videa.
BTW. može ekstraktati samo ppf, a ne i ppi.

I to nikada neće raditi kod drugih firmi kao što zvuči na yamahi. Nije samo do A/D konvertera već postoje i neki drugi razlozi. Al nema veze, bitno da se ima količina.

GALA 10.11.2019 17:31

Ajd me zaobiđeš s time piskaranjem sto nema veze s vezom(ko je spomenuo A/D i ta sranja,kazem kako se mogu semplovi izvuc iz Yem-a za recimo neku solo klavijaturu) nemoj stalno s neke visine nema potrebe ...molim te

casper 10.11.2019 17:46

Pa kažem, da si pitao, dobio bi odgovor za program koji si spomenuo.
A jel se ti to ljutiš na mene ili sam nešto krivo shvatio?

GALA 10.11.2019 17:57

Ma jok nema ljutnje,samo malo podesi tu visinu kad se obracas nekom i bit ce sve pet...

Trenutno vrijeme na Forumu 00:33

Forum Yu-Midi.org pokreće vBulletin 3.8.1 (Deutsch)
Copyright ©2005 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd. .
Prava zaštićena od strane www.yu-midi.org