![]() |
I Bartek je krenuo u promidžbu EVENT-a.
Odličan video za zagrijavanje, a najavljuje nove prezentacije s dodatnim objašnjenjima. Za razliku od ostalih, Bartek će to sigurno napraviti na višem nivou. Lagano je smanjio dozu kreveljenja, dobra korekcija :D https://youtu.be/uQ_HMmO4ZlA |
Poslušao sam ova dva videa, Barteka i Sokratisa, evidentno je da je u pitanju vrhunski instrument...zvučno mnogo bolji (po mom skromnom mišljenju) od Yamahe..a djeluje i da je rad na njemu dosta jednostavniji..
|
Zvuči odlično. A što je ljepše, plavuša ili crnka? To je pitanje ukusa, navike, osobne precepcije... ;) Na rukovanje se isto tako možeš priviknuti.
Ostaje za vidjeti kakva je stabilnost i pouzdanost instrumenta. Do sada se po tom pitanju nisu proslavili, a tek ćemo vidjeti jesu li nešto naučili iz toga. |
1 Privitaka
Citat:
U Hrvatskoj je kod Franca bio jedan komad ali je morao biti distrubuiran dalje u Njemačku. Znači, i dalje se "vozimo na Yamahi". :D |
|
Danas sam imao priliku 4-5 sati svirati EVENT. Želio bih zahvaliti Damiru, vasniku trgovine FRANC Music Shop koji mi je to omogućio i usput kao pravi domaćin ponudio kavicu i domaće čvarke. ... njama njama ..
EVENT izgleda lijepo, profesionalno. Gornja ploča je sjajno lakirana i metalna, klizači i poteciometri su kvalitetni, bočne strane aluminijske i sve zajedno izgleda robusno i kompaktno. Ekran na dodir reagira dobro, nagib osigurava optimalnu vidljivost, a po potrebi se može korigirati svjetlina. U istom izborniku se može podešavati intenzitet ledica ispod klizača, a po želji možete mijenjati boju. Tipke su veoma slične kao na Audya klavijaturi, ali s nešto više otpora. Navigacija EVENTa je jednostavna i iako nisam nikada aktivno koristio Ketronov instrument, snašao sam se vrlo brzo. Nedostaju mi neki detalji koji postoje kod Yamahe ali to je više stvar navike nego nužne potrebe. Radije ću govoriti o dobrim rješenjima. Recimo, postoji mogućnost automatskog usporavanja i ubrzavanja ritma u određenom postotku, to nisam vidio još od starog Rolanda E800, mislim da se radilo o tom modelu. Gumb za DRAWBAR automatski aktivira zvuk orgulja, a s klizačima s slijeva ih kontroliramo. Vanjski ekran u HDMI rezoluciji koji podržava touch opciju. Težina od 15 kg i svega 114 cm dužine. Zvuk? Reći ću samo da se EVENT MORA slušati i svirati na kvalitetnom ozvučenju jer nema smisla voziti BMW na barunkama. Meni se posebno dopao sound Bas gitare. Naravno, cjelokupan zvuk ritma je odličan i mislim da je to najjače oružje ovog instrumenta. Dobro složeni, prodorni, a ujedno puni sound ritam sekcije. Style modeling je već opisan na nekim video materijalima. Odlično je osmišljen, intuitivan u lak za korištenje. Može se odlično koristiti za kreiranje vlastitih stylova i tu postoje neka rješenja koja bih volio vidjeti kod Yamahe. Nisam stigao pogledati efekte i još dosta toga, jednostavno se čovjek ne sjeti svega kod prvog susreta. Tako da nisam ponio neke uzorke ili ritmove sa starijih modela da isprobam kako to radi. Ali kaže Damir, da je sav materijal od prije kompatibilan. To je dobra vijest. U stvari, istraživao sam jednu stvar koju osobno ne koristim i nije mi bitna ali sam znao da će vas insteresirati. Moguće je vrlo jednostavno napraviti TERCE. O tome sam i snimio video, pa ću ga uskoro postaviti na svoj Youtube kanal. Drago mi je da je Ketron napravio dobru spravu. Mislim da će se EVENT dobro prodavati i da će donijeti dobru zaradu Ketronu. |
ako nije tajna, koja mu je cena? ne mogu jos naci cenu na nasim prostorima, samo stoji da uskoro stize, u najavi je..
|
Nije tajna, u spomenutoj trgovni je koštala 4 700 €. Tri komada su prodana u jednom danu i ta se cijena odonosila na 2022. godinu. Hrvatska je od 01.01 prešla na euro i kolika će cijena biti u 2023. Franc još nije definirao.
|
Znaci otprilike kao pa5x..Bogami su cene trenutno aktuelnih aranzera otisle u nebesa..Po nekim stranim sajtovima vidim da event ide i do 6000 dolara..Za trenutnu ekonomsku situaciju, nije jeftino, mada ocekivano u skladu sa skokom svih cena..cekamo da padne na 3000 =))
|
iz prve ruke info u Srbiji cena oko 4900e
Koliko god da je sprava dobra, da se nisu malo zaigrali u odnosu na zvučnije marke? Послато са Redmi Note 8 Pro помоћу Тапатока |
Zvučnije marke trenutno imaju drugih problema poput Pa5x pa opet ne popuštaju sa cenom...
|
Koje to ''zvucnije'' marke,sta je jos ostalo sem Yamahe,Roland vise ne radi aranzere.
Ketron Yamaha Korg |
|
Rješenje dodatnog touch monitora. Šteta što Event nema tako nešto ugrađeno u sebi. OK, to diže cijenu ali isto tako i level klavijature iznad konkurencije.
https://youtu.be/HMU-2vdpYso |
Imao sam sreću da ovih dana detaljnije istestiram i isprobam Event i baš sam zadovoljan kako to sve zvuči i izgleda.
Tasteri su veći nego na SD i to je dobro kao i osvjetljenje fadera Vrlo lako sam se snašao i privikao obzirom da par godina sviram SD modele. Kompatibilan je sa prethodnim modelima Ketrona i čita sve. Najveći pomak naspram SD serije su Real Chord i Real Bass opcije gdje su ubacili brutalno dobre odsvirane paterne gitara i bas gitara. Dali su i opciju koju sam željno čekao na SD i nisam je nažalost dočekao a to je USER Real Chord i USER Real Bass gdje se mogu uvoditi odsvirani paterni gitara i bas gitara a u snimku ćete moći i da čujete. Novina su i već spominjane terce koje se vrlo lako mogu napraviti a novi Real ritmovi zaista zvuče svjetski! I što je dobra stvar mogu se takođe vrlo lako optimizovati i prilagoditi nekom svom ukusu i potrebama. Dirka je nekako čudna. Nema veliki hod ali je pomalo tvrda i ima jak otpor posebno prilikom vraćanja. Lično mi ne odgovara za soliranje i brže sviranje mada ima kolega koji kažu da su se privikli. Nažalost klavijaturu nisam nosio na svirku a nadam se da ću uskoro i postati ponosni vlasnik a do tada slušam snimke napravljene direktno u samoj klavijaturi bez naknadnog editovanja. https://soundcloud.com/burli-3/ketro...urli-demo-1wav |
EVENT update V 1.1.0
https://www.ketron.it/software/event-5 Dosta su izmjena unijeli, lista je ovdje. https://www.ketron.it/images/ketron/...Update_1_1.pdf |
|
Casper,
jel si ti to prešao na Event ? |
Testiram ga malo, nisam prešao.
|
Imam priliku svirati na EVENT pa je red da s vama podijelim dojmove i napišem par riječi. Generalno govoreći, zadovoljan sam s onim što pruža novi Ketronov proizvod.
Najjače oružje Eventa je moćan zvuk ritmova i prirodnost audio loopova koji sviraju na svim trakama pratnje. Tako imamo Real Drum, Real Bas, Real Chord i dvije dodatne audio trake Long Chord i Live Guitar. Uz audio loopove na pratnji može svirati i 5 MIDI kanala (Chord 1-5), a uz Real Drum imamo još tri MIDI kanala (Grove 1-3) kojima možemo nadopuniti bubnjarsku sekciju. Postavlja se pitanje, ima li smisla u pratnji imati tako mnogo kanala i različitih instrumenata? Kaže se u narodu, lako je od velike kobasice napraviti kratku pa i u ovom slučaju možemo primijeniti isto. Dovoljno je tri kanala u ritmu, Real Drum, Bas i Guitar i samo oni mogu zvučati izvrsno. Ostale kanale možemo isključiti i to se radi na vrlo jednostavan način i u realnom vremenu preko Style Modelinga. Odlična je karakteristika Ketronovog Styla je što svaki ritam ima svoju varijaciju (Variation) koji po potrebi možemo uključivati. Isto tako, možemo ju konfigurirati po potrebi i to isto podešavamo u prije spomenutom Style Modelingu. Da pojasnim, postoje 4 osnovna dijela ritma, A-B-C-D i svaki od njih ima svoju varijaciju. Isto vrijedi za Intro, Ending i Fill. Ako se vratimo na činjenicu da u jednom Style može svirati 12 kanala istovremeno i da s varijacijom možemo kontrolirati (uključivati i isključivati) njihov status, onda sve zajedno dobiva novi smisao. Na korisniku ostaje do ovu mogućnost iskoristi kako njemu najbolje odgovara. Imam još hvale za ritmiku kod Eventa, ali sada ipak prelazim na onaj drugi dio priče. Latencija koja je uvijek prisutna kod manipulacije audio materijalom i ovdje uzima svoj danak. Preskakanje i štucanje basa i pratnje se događa isto kao što je slučaj kod prethodnih modela. Ono najviše ovisi o vrsti ritma, tj. o frazi koja svira. Kod složenijih ritmova poput Funka problem je učestaliji dok se kod jednostavnih ritmova poput Polke on pojavljuje mnogo rjeđe. Problem se djelomično može umanjiti ako lijevu ruku pritisnemo malo prije promjene takta. Treba se naviknuti, odabrati odgovarajući ritam koji odgovara pjesmi i ova se anomalija može svesti na zadovoljavajuću mjeru. Drugi problem koji se javlja kao posljedica audio ritmova je razilaženje traka, tj. loša sinkronizacija. To se zna dogoditi kod promjene vrste ritma i promjena tempa. Dodatno, kod promjene tempa postoji zvučno kašnjenje u odnosu na brojčanu vrijednost. Zvukovi desne ruke su dobri, mogu se jednostavno i pregledno obrađivati u editoru klavijature. Imaju nešto više efekta na sebi, kao da su utopljeni u reverb ali po želji se to može korigirati i pohraniti ih u USER Voice. Realno, kvaliteta desne ruke je u skladu s razinom instrumenta tako da će onim smiješnih 32 samplova koje možemo unijeti biti sasvim dovoljno svakom sviraču. Tko traži više, nek kupuje dodatnu (ili drugu) klavijaturu. Postoji VOICE 1, VOICE 2, DRAWBAR za desnu i LOWER 1,2,3 za lijevu ruku. Izrada terci je riješena odlično i može ih svatko služiti u trenu. Odabir tvorničkih ritmova i zvukova nije najbolje riješen. Na ekranu prvo biramo ritam ili zvuk (Voice 1 ili 2), okvir postaje crvene boje, a označena grupa zvukova/ritmova se prikazuje u središtu ekrana. Vidimo prvih 8 komada, a promjena stranice, tj. dolazak do novih zvukova, može se vršiti jedino pomoću kruga. A krug i nije neka sreća, neprecizan je, pogotovo na kratke pomake. Do USER zvukova/ritmova se dolazi po istom principu ali mora biti upaljen gumb USER. USER-i za ritam ili zvuk se mogu memorirati po kategorijama i to je dobro riješeno. Gumbi za izmjenu kategorije se nalaze u prvom redu iznad desne ruke tako da je njihova aktivacija jednostavna. Još malo o panel ploči. Nisam zadovoljan s onim što se nalazi na njoj. Nedostaju bitne kontrole, slideri su kratki i neprecizni, a PITCH i MOD krugovi su smješteni vrlo nespretno. Ekran je OK, veličina, vidljivost i reakcija na dodir je dobra ali sve ključne promjene moramo raditi preko njega. Da bi odabrali Ritam, Zvuk, Registraciju, Performancu ili Song, moramo kliknuti barem jednom na ekran. U većini slučajeva i po par puta. Još bi nekako prošlo za rad u kući ali live nastup je druga priča. Da su barem stavili brojčanik od 0-9 na panel ploču kao što ga ima Audya, rukovanje bi bilo brže i lakše. Ketron je možda pristupio na ovaj način jer se na Event može priključiti vanjski touch ekran s kojim je vjerojatno lakše odrađivati radnje. Nisam probao pa ne mogu govoriti ali ja uvijek preferiram fizički taster, gumb. A ovo malo gumbića na Eventu je baš jadno. Maleni su, crni, i na tamnoj ploči u mraku gotovo nevidljivi. Osjećaj pritiska pod prstima je katastrofa, kao kod TV daljinskog od prije 30 godina. Sve prijašnji modeli Ketrona imaju istu priču i na žalost, stanje se nije promijenilo niti kod vrlo skupog Eventa. Čujem da neki korisnici Ketrona ovaj deficit pravdaju "kvalitetnim" gumbima koji su nakon 10 i više godina korištenja i dalje ispravni. Da kupujemo obuću po tom obrascu, svi bi hodali u gumenim čizmama. Od tvrde i debele gume. :-) Sad se prebacujem na dobrih rješenja koji se nalaze u Eventu. Imamo mogućnost automatskog ubrazavanja/usporavanja ritma. Dovoljno je odabrati opciju koja nam treba i brzina će se sama mijenjati. Možemo zaključati određenu varijaciju bubnja. Konkretno, želimo da nam svira bubanj sa C varijacije, a bas i pratnja sa A. Treba nešto duže držati gumb C varijacije i nakon toga pritisnemo A. Jednostavno i efikasno. Istu situaciju možemo imati s bas gitarom i pratnjom. Jedino što sada koristimo dva gumba u prvom gornjem redu s lijeve strane panela. Možemo aktivirati opciju da nam se varijacija ritma mijenja u odnosu na dinamiku sviranja lijeve ruke. Zgodno, sviramo kao i obično jedino će agresivniji pritisak automatski mijenjati varijacije ritma. Pored 4 prelaza postoje i 4 različita Brake. Nažalost, ne postoje gumbi ali na ekranu možemo odabrati bilo koji Brake bez obzira na kojoj varijaciji ritma trenutno sviramo. Mislim da će vas interesirati, u istom ritmu mogu postojati različite mjere. Registracije na Event funkcioniraju kao i na starijim modelima Ketrona. imamo 4 banke i u svaki stane 999 zapisa. Ne znam, možda i viš od toga. Novost su Prefomace i moram priznati da mi se veoma sviđa takav koncept. Ovdje postoji 8 postava (Set 1-8) i u svaki ima 32 mjesta u obliku padova. Ta su mjesta tkz. shortcut prema Voice, Style ili Registration. Perfomance nam mogu služiti da izdvojimo svoje favorite i u trenu dolazimo do onoga što nam treba. U ovih desetak dana korištenja, Event se zamrznuo 6-7 puta. "Simptomi" su bili od potpune blokade klavijature, neartikuliranog miješanja traka u ritmu pa do toga da mogu sasvim normalno svirati i mijenjati parametre ali na panelu uvijek svijetle iste ledice. Problemi su uvijek nastajali kada bih nešto editirao, pohranjivao ili podešavao. Reset je bila jedin opcija koja pomaže. Čini mi se da postoji slaba karika, ili više njih u operativnom sustavu ili su možda posrijedi slabe hardverske performance. Kako god, na kraju osvrta imam obavezu istaknuti i ovaj detalj i dati vam pravu informaciju. Nisam se (za sada) zabavljao sa samplovima, Midi i MP3 playerima i nisam dublje ulazio u stvari koje meni nisu interesantni. S vremenom ću sigurno još bolje upoznati kako Event diše, a ako imate pitanja odgovorit ću vam ako budem znao. Veseli me što je Ketron napravio dobar instrument i što se održava na vrhu pored mnogo većih konkurenata, Yamahe i Korga. To mi daje nadu da naš svijet aranžerista nije pred izumiranjem i da ćemo se još neko vrijeme međusobno družiti i svirati za naše klijente. |
Ketron je i sluzbeno proglasen kraljem aranzera a Yamaha je spustila cijenu Genos-a B-)
Ima li kakve naznake za modul? |
"Krunu na ekran" Eventa je metnuo samoprozvani predsjednik komisije u kojoj se nalazi jedan delegat. To ti dođe nešto kao proglašenje mistera i misice u Mrduši donjoj. ;)
Nemam informacija za modul ali vjerujem da će Event biti proizveden i u takovm obliku. Nema smisla da prekinu tradiciju. AJ je prikazao kako se izrađuju i u Event unose Real Chords. Jednostavan koncept, bravo za Ketronov tim. https://youtu.be/7oO4dn7kyqI |
Siniša u pravu si, ja sada još danas sviram Roland G 1000 a imam i nov korg PA 700 ali nikako da ga dobro sredim da zvuči kao G 1000, taj imam jako dobro sredjen a i poznajem ga vrlo dobro.
|
Upravo je izdan novi udate.
https://www.ketron.it/en/software-2/event-1-2-0 Oprez! Prije nadogradnje napravite backup svih vlastitih samplova i to svakog posebno. Nadogradnja briše sav sample content i vraćate nazad samo jedan po jedan sample. |
... najbitnije da mogu terce :D Mnogo bolje nego na BK9 jer imaju nacrtane tipke dok na Rolandu nemaju.
|
Pitanje za Caspera.
Budući da si već neko vrijeme na Eventu, i čitam redovno tvoje postove, koliko je zapravo ovo sve što event nudi upotrebljivo za našu muziku? Disco/Dvojka, 7/8, rumbe, begini, sirtakiji, dvojke i slični ritmovi. Da li taj real drum prepoznaje udarce pa prema njemu i "štima" patern ili su paterni naknadno odsvirani pa što ti je ponuđeno, ponuđeno je (i da li je ta ponuda ako je kao takva, dovoljna za izbor)? Čuo sam na par demo pjesama koje su objavljivali da npr. kad odradiš prelaz/fill da uopće nema udarac činela nego ono samo blago kašnjenje sa prelaza na varijaciju ( i da li se može u real drum modu naknadno nadosnimiti neki udarac bubnja, unutar njegovog "record mod-a" kao sto je na korgu)... Mislim ne znam kako bih opisao ali nadam se da me razumiješ što hoću reći. I još jedna stvar ali nisam skontao, da li Event ima kao na korgu STS-ove? Dakle kao button-e za brzo biranje boja unutar ritma? Ili moraš svaku boju posebno ulaziti i tražiti u user? Pisao si da ti se klavijatura zaledila 5-6 puta, a da li se to događalo tokom promjene ritmova i općenito u toku same svirke? Dobro sam zagrijan za Ketrona, ali evo i dalje se informiram... Mislim, nije malo dati 5K eura i naravno pri tome da ne radi kako treba... |
Evo jedan zanimljiv video o nekim nedostatcima koji Evant ima u odnosu na druge klavijature,tacnije u odnosu na Medeli AKX10. Iako klavijature nisu,niti mogu da se porede ipak nek stvari koje ima najeftini aranzer nedostaju na najskupljem. :confused:
https://www.youtube.com/watch?v=4XPpodkpiGg |
Citat:
Osobnog sam mišljenja da nisu svi "nedostatci" pogrešni, nama je jednostavno previše dato slobode i opcija u klavijaturama i u svemu tome mnogi se od nas pogube i ne znaju kako i šta dalje sa tim, ketron je tu očigledno napravio jednostavnu politiku, ono što ti je ponuđeno, to uzmi... Za bug-ove je druga priča, to je već greška njihovih developera, ista stvar je i kod mene na pa4x i dalje miješa sts boje na ritmova, a s druge strane su napucali kaoss pad kojeg realno 99 posto ljudi i ne koristi... Gdje je logika nije mi jasno. Meni je osobno ovaj medeli igračka, mislim fino je on to sredio i fino to radi, ali nema tu živost koju ima ketron(na bass gitari, akustičnim gitarama i električnim) bar ovo što sam do sada čuo... |
Naravno da nem ni jedan aramzer tu zivost kako kazes sto ima Ketron ali sve je to sa Live drum,real bas real chord. Sta kad ubacis obican ritam uradjen od midi,kako onda radi ?
|
U specifikaciji piše da je 80gb rezervisano za sistem od internog diska kojoi je 240gb tako da je bar još 120gb moguće iskoristiti za audio loopove, a Event i sa midi ritmovima i dalje zvuči bolje od drugih aranžera...
|
Citat:
Svaka klavijatura se može upotrijebiti za sviranje. Razlika je samo u količini materijala koju imamo na raspolaganju. Ketron općenito, a tako i EVENT, imaju veliki deficit u materijalu koje je potreban za narodnu glazbu. Osobno ne sviram taj žanr pa mi to ne predstavlja nikakav problem ali dobro znam da onima koji sviraju narodnjak nedostaje ritmova i "boja". Iz tvog pitanja vidim da nisi dobro razumio kako sviraju i kako se stvaraju Real drum, Real chord i Real bass. Na tkz. Real kanalima sviraju audio loopovi, tj. wav. datoteke. U samoj klavijaturi ima ogroman broj istih, ti ih možeš međusobno kombinirati i kreirati novi ritam ili obrađivati postojeći. Možeš imati i vlastite audio loopove za ritmove koje spominješ. Recimo da ti treba kontra za neku dvojku. Uzmeš akustičnu gitaru i snimiš loop u waw formatu od 8 taktova. Tako napraviš za sve durske akorde, pa za molske, za sedmice ... Recimo, d-mol odsviraš sa drugačijim motivom nego C mol. Znači, svaki akord može zvučati drugačije. To je ono što je Ketron ponudio kao novinu i zato je dobar. Isti pristup je za bas gitaru pa za bubanj. Zamisli sada koliko je posla potrebno da odsviraš i snimiš baš sve što ti je potrebno. 12 dur, 12 mol, 12 /7, 12 dim, 12 sus ... pa tako za bas, pa onda bubanj ... Svi ti motivi, tj. audio loopovi se spremaju u mapu koja ima naziv ritma i onda ih koristiš po potrebi. Preko ovoga možeš aktivirati i MIDI kanale u Stylu pa onda činele ili ostale elemente na prelazu kojeg spominješ, lako možeš dodati na svaki ritam. Dakle, možeš naknadno dosnimavati što ti srce želi. STS, ili OTS kod Yamahe postoji i kod EVENTA ali ima jedan veliki nedostatak. Aktivacija istih se može napraviti jedino preko ekrana jer ne postoje vanjski gumbi za to. Oni pristrani Ketronu će reči da to nije problem ali realni muzičari koji STS koriste u živoj svirci se mogu samo nasmijati na to. To je kao da za svaku promjenu brzine u autu moramo vaditi mjenjač iz neke kutijice. EVENT sam koristio s prvom verzijom firmware i zaledila mi se dok sam svirao. Nisam radio ništa zahtjevno. Rekoše ljudi da se ne mrzne s novom verzijom ali dok se sam ne uvjerim, ne vjerujem nikome. Nezahvalno je drugima davati savjete ali ovog ću si puta dopustiti tu slobodu. Ostani na PA4x i uživaj dok se nešto pametno ne dogodi na tržištu. Pod pamento mislim; dok Ketron ne napravi stabilnu platformu, dok Korg na ispravi nedostatke kod PA5x ili dok Yamaha ne izda nešto novo. |
Citat:
|
Ili Medelija i Genosa, to bi onda bio sukob interesa 😂😂😂
|
.... koliko bi kostao jedan takav ritam sa svim akordima i instrumentima :D
Ovakav koncept za normalnog muzicara je ludost :-O Ima mnogo nacina za unapredjenje aranzera i mnogo potencijalnih inovacija ali iz nekog razloga se to ne radi. Moguce da se ne zeli napraviti bolji aranzer jer to nebi imalo smisla i efekta sa biznis strane. Vjerovatno Ketron nije registrovan na berzi ali bilo bi interesantno vidjeti brojeve. Inace Roland je prvi zapoceo sa pravljenjem ritmova zivim usviravanjem i pitanje je bilo samo koliko su kvalitetni semplovi i hardware. Koncept je ubrzo napusten pogodite zasto B-) Mozda je rjesenje za Ketron snimati samo akorde namjenski, plus-minus jedan ton, za pojedine pjesme ? Za Ketron bi bolje bilo da su pokusali ostvariti saradnju sa IK multimedia i implemetirati njihov vec gotov software ali ... R&D ima svoju logiku i politiku a ovi sto sklapaju svoju pa di se nadju =)) |
Trenutno vrijeme na Forumu 08:50 |
Forum Yu-Midi.org pokreće vBulletin 3.8.1 (Deutsch)
Copyright ©2005 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
.
Prava zaštićena od strane www.yu-midi.org