YU-MIDI Muzički Portal - Muzičarski forum

YU-MIDI Muzički Portal - Muzičarski forum (http://www.yu-midi.org/forum/index.php)
-   Roland (http://www.yu-midi.org/forum/forumdisplay.php?f=61)
-   -   Roland Fantom G - Pitanja (http://www.yu-midi.org/forum/showthread.php?t=5232)

josipv 25.07.2008 17:00

Citat:

Originalno postovano od amadeusvk (Post 44903)
kada spremamo projekt na usb...
tj, ajd ovako...
ubacio samplove u klav. - loadirao, bez spremanja.
spremio projekt (save as) na usb pod svojim imenom.
Upali / ugasi klav da vidim jel čita sam. Sve ok.
učitano, sve .
složio multisamplove itd...
kada ponovo spremam projekt,
trebam li ići na save as ili je dovoljno save da bi ga sam spremio na usb!???!

Ti kad nesto memoririas on automatski sprema to u tvoj set i to ostaje bez obzira sto ti ugasis klavijaturu,ali ako slucajno ocitas neki drugi set onda ovo sto je u tvom setu bilo a nije SAVE as to ga nema ,znaci svaki put kad nesto slozis novo uvijek na SAVE AS da ti to ostane radi tvoje sigurnosti!

TomyCroSound 25.07.2008 17:57

bit će da sam dosadan...
očitao je sve sa sticka i sad čačkam, slažem i ostalo..
e,sad, ako idem na save projekt. jel on to spremi na stick (jer projekt je automatski učitan sa sticka) ili baš moram ić na save as i onda napravit rename u ime koje je na sticku da on napravi replace?
nadam se da sam dovoljno jasan...

josipv 25.07.2008 19:41

Citat:

Originalno postovano od amadeusvk (Post 44909)
bit će da sam dosadan...
očitao je sve sa sticka i sad čačkam, slažem i ostalo..
e,sad, ako idem na save projekt. jel on to spremi na stick (jer projekt je automatski učitan sa sticka) ili baš moram ić na save as i onda napravit rename u ime koje je na sticku da on napravi replace?
nadam se da sam dovoljno jasan...

Nisi dosadan,zato smo tu da si pomognemo,ne spremi na stick, ako ides samo na SAVE onda ti to sve spremi u samu kljavu a to ti onda zauzme memoriju i user bezveze!
Znaci sve na SAVE AS i ponovo napises ime tog seta npr FantomG.amad i om omda ponovo sve usnimi sto si ti nakon podizanja seta promjenio!

P.S Jesi slozio terce kak ti rade,ja sam poslago sve kak mi je rolandinjos rekao ali nemogu se snac di je koja terca tj,nemogu dobit ni jednu tocnu ljestvicu?

Evo ja rijesio problem sa tercama,bio mi transpose ukljucen pa mi nisu tonaliteti odgovarali!
Rade perfektno!

Vule 26.07.2008 00:07

Citat:

Originalno postovano od josipv (Post 44918)
Nisi dosadan,zato smo tu da si pomognemo,ne spremi na stick, ako ides samo na SAVE onda ti to sve spremi u samu kljavu a to ti onda zauzme memoriju i user bezveze!
Znaci sve na SAVE AS i ponovo napises ime tog seta npr FantomG.amad i om omda ponovo sve usnimi sto si ti nakon podizanja seta promjenio!

P.S Jesi slozio terce kak ti rade,ja sam poslago sve kak mi je rolandinjos rekao ali nemogu se snac di je koja terca tj,nemogu dobit ni jednu tocnu ljestvicu?

Evo ja rijesio problem sa tercama,bio mi transpose ukljucen pa mi nisu tonaliteti odgovarali!
Rade perfektno!

;)

TomyCroSound 28.07.2008 00:03

Ne da mi stavit wallpaper!
Prije sam to imao, a odkad sam memoriju ubacio, ta slika je nestala, al nisam obraćao pažnju...
Sad idem na import nove slike, otvori ju, prikaže, ponudi Excute il sl. i kad to stisnem, kao da je ubacio, međutim - nema je!
Probao sam to isto sa nekoliko slika, pa i s onom koja je već bila unutra...
Ima li tko ideju?

EDIT:
Ukoliko je set učitan sa sticka, klavijatura ne dozvoljava umetnut novi wallpapper. Potrebno je upaliti G bez sticka, učitati sliku tada (CROPati na 800x476, 24bit, BMP). Nakon toga spremiti project ali na drugo ime (ne zamijenti svoj). U tom novom projektu uz foldere SND, SMPL i SEQ nalazi se još jedan folder (kojem sad na pamet ne znam ime). E, taj folder potrebno je kopirati u projekt kojeg inače učitavamo i to je to... Kod sljedećeg učitavanja slike su tu!

bandza 15.08.2008 00:53

Fantom G6?

Vidim da Rolandinjos prodaje klavijaturu i da se problemi kako mi se cini nisu resili bar neki od onih bitnih sa ove teme!Tacnije gomilaju se i vidim da poneki gaze u pogresnom pravcu.Ako imate neko pitanje vezano za g6 postavite ja mislim da mozda mogu da pomognem!Ja je imam desetak dana i ucitao sam semplove,napravio boje od njih i od fabrickih zvukova i uradio sve to u LIVE modu sa efektima "koji se ne gube" napravio Terce itd,itd.
Znaci moze sve na G6.To je ipak najmocnija masina trenutno.

milanceshow 15.08.2008 05:49

Mnogo mi se svidja cela FANTOM serija.....
Na koju cenu imate G6 ili za koju cifru ste ga kupili........
Navedite mesto i cenu fantoma G6 da bih imao predstavu koliko realno kosta.........

bandza 16.08.2008 11:19

Cena!

U Rolandovim prodavnicama je cena 2100.To ti je cena u Srbiji.Preko male krsne moze za 1900.Ali mislim da je bolje ova varijanta od 2100.I to ti je klot.
Treba ti posle Ram koji je izmedju 1000 i 4000 i treba ti USB ako nemas to je jos 1200 i torba to je jos 4000 itd...
Made in JAPAN :)

milanceshow 16.08.2008 13:07

On koristi USB Flash Memory.Da li mora da se koristi rolandova USB Flash Memory ili moze bilo koja druga......

josipv 16.08.2008 15:29

Ja platio 1800eur.i 30eur memoriju:p

bandza 16.08.2008 15:32

da

Bilo koja to danas svi imaju ali najbolje sto brza i sto manja ima Kingmax jako male.

bandza 16.08.2008 15:54

Fantom G6 demo

Upravo sam upload-ovao demo snimak koji sam napravio danas.
Pa kad se pojavi na Download sekciji moze se skinuti.
Fantom G6.mp3

Vule 16.08.2008 17:17

Citat:

Originalno postovano od bandza (Post 46517)
Vidim da Rolandinjos prodaje klavijaturu i da se problemi kako mi se cini nisu resili bar neki od onih bitnih sa ove teme!Tacnije gomilaju se i vidim da poneki gaze u pogresnom pravcu.Ako imate neko pitanje vezano za g6 postavite ja mislim da mozda mogu da pomognem!Ja je imam desetak dana i ucitao sam semplove,napravio boje od njih i od fabrickih zvukova i uradio sve to u LIVE modu sa efektima "koji se ne gube" napravio Terce itd,itd.
Znaci moze sve na G6.To je ipak najmocnija masina trenutno.

rešeni su svi problemi...samo smo morali da direktno kontaktiramo oko instrukcija...nema frke...;)

bandza 17.08.2008 09:42

?

Pa Rolandinjos dokle ste stigli ti i ekipa posto pretpostavljam da ste svi kao i ja morali ispocetka sve sami sempl po sempl boju po boju ,pesmu po pesmu!
Jeste li provalili nesto senzacionalno?
Kako vam se cini?Jeste zadovoljni!Kupovina G6 je ipak hrabar potez koliko god to bila dobra klavijatura!Sigurno se svako uplasio kad je dosao u dodir sa sekcijom za efekte. Da li je iko pravio sta od fabrickih boja mislim na synt farbe jer su mogucnosti velike jeste uopste stigli dotle ili je jos uvek sampl varijanta. Ja sam uspeo da napravim po koju DX boju od fabrickih.Moze li se to kako razmenjivati boja po boja preko programa ili uz pomoc klavijature?Pitanje za Rolandinjosa:Jesi prodao klavijaturu?Zasto je prodajes?

MOKRANJAC 17.08.2008 17:06

Roland Fantom G

Pozdrav svima na Forumu !

Sviram na KORG- u pa 1X i zelim da ga obogatim bojama sa Fantoma. Zanima me da li je to moguce ako je to vec neko provalio.
Ustvari hocu da mu povezam aranzerske trake sa LIVE ili STUDIO MODE.
Znaci iz jednog performansa sa KORG-a pozivam 4 prva PATCH-a (MIDI CH1-4) u Rolandu za solo boju (tj.desnu ruku posto ga ja koristim preko master klavijature). Onda posebno aranzerske trake BAS, DRUMS, Acc1, Acc2.,.. u po jedan PATCH (svaki sa posebnim MIDI kanalom) . Ako mu funkcionisu ovi silni efekti po kanalima to mora da zvuci odlicno. DRUMS obavezno planiram da ide kroz prosirenje ARX 1.
Jos mi jedna stvar nije jasna kod multisemplova. Posto jedan PATCH ima 4 tonova moze li svaki ton da primi jednu celu multisemplovanu boju ili samo jedan sempl od farbe.
Pozdrav i hvala na saradnji

josipv 17.08.2008 17:11

Ja sam isprogramirao nekih 30%,znaci samo ono najosnovnije,harmonike,tambure itd...sve ostalo koristim sa ROM-a jer su mu boje perfektne i nema potrebe za semplovima,slozio terce i to je to!

Jedno pitanje:kako ocitati midi file u Song a da pokaze koji instrumenti sviraju i fajlu.jer neke midi-file-ove svira bezveze???

bandza 17.08.2008 18:24

odgovori

Sto se tice MIDI fajlova stvarno nisam probao sekvencer u tu svrhu-ali ako neke boje vidi a neke boje ne ,onda znaci da je do midi fajla nesto sto nije u redu!
Pa1x moze da se poveze i to bi sa arx bilo ludilo ali samo ostaje pitanje kolika je to zafrkancija,jer pa1x po jednom ritmu vuce 100 dobosa (d1,e1 pa ovaj pa onaj) mislim sto se tice fabrickih ritmova i to zvuci dobro,bojim se da bi bilo preveliko zezanje da vuces bubanj sa druge masine.Veliki posao.Ali sto se tice da li moze moze!ja sam povezivao i30 i extreme skoro i moze da se radi samo zezanje preveliko!
A sto se tice PATCHA on moze da vuce 4 boje(4 multisempla,4 fabricke boje)
a ako si zbog bubnja pitao ima 4 layer-a sto znaci 4 dobosa recimo na d2....

MOKRANJAC 17.08.2008 21:37

Hvala na odgovoru.
Ja se dvoumim izmedu Fantoma G i KORG-a M3. Naime cuo sam da razlicite firme hoce da zastaju i prave problema pri MIDI povezivanju.
Za KORG-a imam dosta toga ali ovaj Fantom G je pravo savrsenstvo ako moze da mu se izcupa "dusa" bez posledica. Ja njemu hocu da iskoristim i PAD-ove sto znaci da i tempo mora da primi bez greske.
Ako neko radi profesionalno sa ovim masinama neka mi javi. Rado bih doplatio za dobre boje i sl.
Drugarski pozdrav

BasariStudios 17.08.2008 21:51

Imam M3 i Fantom X, KORG oduvjek ima bolji MIDI ROUTING od ostale masine.
To nije moj licni ukus nego profesionalan fakt, samo zavisi sta ti treba.

Vihor 17.08.2008 22:09

josipv

Jesi li zadovoljan sa G6 (ako se ne varam taj si nabavio?) kazi malo utiske, kako zvuci sound sekcija, editovanje boja i ostali edit, pozz Z

bandza 17.08.2008 22:35

Midi routing

Tebi Pa1x uvek salje po istim kanalima boje bubanj na 10 itd...
Na korgu ili na fantomu udjes u sekvencer i na tim kanalima pozoves odredjene boje i problema nema!
Samo neznam sta a padovima kakav tempo budi odredjeniji!

josipv 17.08.2008 22:45

Citat:

Originalno postovano od jimiboy (Post 46777)
josipv

Jesi li zadovoljan sa G6 (ako se ne varam taj si nabavio?) kazi malo utiske, kako zvuci sound sekcija, editovanje boja i ostali edit, pozz Z

I vise nego zadovoljan,sta da ti kazem,vec sam rekao osim harmonika i tambura nista ti drugo od semplova ne treba,sto se tice editiranja malo je komplicirano ali samo dok ne shvatis postupak,pogotovo ako do sada nisi radio sa rolandom,inace sviram pored njega i triton LEali razlika je ne velika nego ogromna,jedan te isti sempl sa jedne i druge,nebo i zemlja,sa G6 ide sirina jasnoca,jednostavno to je to!!!

milanceshow 17.08.2008 23:03

To je prava stvar.......
Posle duzeg trazenja informacija odluka je pala na Roland Fantom G6.......

Vule 18.08.2008 02:52

Kolege...samo bih da dodam jednu stvar u vezi fantoma G...ovo za šta ga najviše koristimo (živa svirka) je samo 10% onoga što on može i za šta je namenjen...u toj spravi je spakovan kompletan audio-midi studio,i to ni malo nekvalitetan studio...

milanceshow 18.08.2008 08:09

Podrzavam tvoju izjavu rolandinjos........
15-20 vlasnika Fantoma G6 sa kojima sam se cuo je potvrdilo tvoju izjavu.
Za LIVE svirku je MRAK,a za ostalo ce vreme kazati........mada ne sumnjam mnogo u njega,jer on to moze.........
Ne volim da kazem da je savrsen,sto to i nije ,ali je G6/7/8 pravi pogodak........

josipv 18.08.2008 18:19

Rekao bi mozda najjaca sprava trenutno na trzistu,ne zato sto ga ja imam nego jer sam dosta toga do sada probao i ovo je vrh.......
Vec sam X6 je bio po meni bolji od bilo kojeg tritona......(nezelim izazvati bilo kakvu prepirku,ovo je samo moje misljenje);););)

mykeli 18.08.2008 18:37

:?:?:confused:...dal da predjem na G6 varijantu:D

josipv 18.08.2008 18:52

Citat:

Originalno postovano od mykeli (Post 46850)
:?:?:confused:...dal da predjem na G6 varijantu:D

sa cega??????

milanceshow 19.08.2008 08:45

Stao sam kod efekata u LIVE modu!Jel ste provalili kako da sacuva efekte?

Alix 19.08.2008 10:56

MIKI---Prodaj meni Extrema,odmah ga kupujem a ti sebi kupi G6...Svako ima različite ukuse ali ja se plašim Fantoma,bar za sad dok se ne ohrabrim...A tvoj Extreme (ako ga još imaš) je uvek dobrodošo u moje ruke...Pozdrav!

Vule 19.08.2008 10:57

Citat:

Originalno postovano od milanceshow (Post 46927)
Stao sam kod efekata u LIVE modu!Jel ste provalili kako da sacuva efekte?

=)):lol:...Lagano samo Brate....nisi jedini...:lol:

P.S. Imaš dugme,mislim da je F8 ili F8,ispod ekrana,kad otvoriš efekte...to ti je nešto kao paljenje i gašenje celog efekta...vidi da ti to bude upaljeno...u stvari svi da budu upaljeni...

TomyCroSound 19.08.2008 13:56

Khm...

Mislim da nije u tome problem.
Većina zvukova koje, kada ubaciš iz tvorničkog patcha u live mod, ne podržava druge efekte osim onih koji su mu dodani u tvorničkom patchu.
Nadam se da sam dovoljno jasan.
Ima Fantom G6 mana...
Problemi (razni) su uvijek oko midi fileova.
Seq ne pamti koji studio mod je korišten pri snimanju.
Ukoliko koristite "sample triger", npr. efekte u wavu poput onog "to lutko!" u live modu, jedan od 8 layera mora biti predviđen isključivo za to, inače ne funkcionira. Isto je i s "ritam triger".
Ako se cijeli set učita sa usb sticka, ako je wallpaper naknadno ubačen na stik, učitat će ga, ali ako je ponovo nešto spremano na stik iz G6, wallpaper nestaje.
Lcd ni gumbi koji svijetle jednostavno se ne vide na visokom suncu.
Ima toga još...

milanceshow 19.08.2008 23:54

Da li je neko probao da sempluje na G6?
Kako se pravi multisempl na G6? OS verzija 1.10

Video sam na internetu prodaje memorija za Fantoma od 1G.Da li on moze da ocita tu ram memoriju?I ako je ocita da li koristi celu memoriju ili samo 512?

Kupio sam ram memoriju kingston od 512mb.Cena je 3476 dinara.Znaci to glanc nova memorija.Kupio sam u radnji sa garancijom od 10 godina.

Verovatno svi znaju ,al ako neko nezna...................
Nemojte da vas neko laze da nemoze da se nabavi ova vrsta memorije za fantoma.
Odgovoricu na PP gde moze da se kupi da nebi reklamirali neku firmu....:D

josipv 20.08.2008 18:19

Slaganje multisemplova na G6

Citat:

Originalno postovano od milanceshow (Post 47032)
Da li je neko probao da sempluje na G6?
Kako se pravi multisempl na G6? OS verzija 1.10

Video sam na internetu prodaje memorija za Fantoma od 1G.Da li on moze da ocita tu ram memoriju?I ako je ocita da li koristi celu memoriju ili samo 512?

Ja sam semplirao na G6 i vrlo je jednostavno samo kad se ude u stos,i puno je jednostavnije nego na korgu!

Sto se tice pravljenja multisemplova to je dosta duga prica ali ist vrlo jednostavno kad se jednom provali.....
Pokusat cu objasnit pa gdje zapne pitaj..........

IDemo ispocetka: 1 dio:

najprije stavis usb-sticku G6 i formatiras ga,nakon toga ce ti se na sticku napravit folder pod imenom IMPORT,u taj folder stavljas znaci semplove(moraju biti wave ili aiff),kada si prebacio semplove u Import ides u MENI I ODABIRES F4-IMPORT AUDIO,nakon sto je ocitao semplove ides na dugme SAMPLE i odabires F1-SAMPLE LIST,tu su ti znaci svi semplovi koje je ocitao i pored njih ti se nalzi crvena kvacica sto znaci da sempl nije obraden i spreman za slaganje multisempla,da bi te semplove obradio moras ih jedan po jedan poslozit,ides na F8-SAMPLE EDIT i tu ti se otvara prozor sa opcijama za lupiranje odredivanje tona(c cis d dis....)tebe tu zanima samoopcija LOOP START I ORIGINAL KEY,znaci tu odredujes koji ce taj sempl ton svirati i tu mu trzis loop,e kad si to napravio,ides na WRITE i upisujes ime tog sempla i naravno napises si koji je to ton da ti bude jednostavnije za slagat poslje,i tako jedan po jedan sempl..........:p

2 dio:

Kad si sve semplove sredio ides na SINGLE i opet na PATCH(njega pritisni dva puta)i dobit ces prozor sa opcijama general,wave TMT.....sa F2 odaberes Wave i desno u prozoru gdje ti pise Wave Group odaberI da bude MSAM,a ispo toga u prozoru Wave Number L (mono) odabires broj 1(tako ces ic redom po brojevima kad budes slagao i druge multisemplove),nakon toga na F4-UTIL MENU i tu odabires Multisempl Edit,tu ce ti otvorit klavijaturu(tipke) i tu sad slazes multisempl......

3 dio;

E sad najprije pritisnes tipku na klavijaturi na koju hoces da taj sempl svira,znaci pritisnuo si C4 recimo i sad ides na F3-ASSIGN i otvara ti se lista semplova koje si prethodno sredio i tu trazis normalno sempl koji je C4 i potvrdujes to sa F8,e onda sa F7 i F8 odredujes od kud do kud ce taj sempl svirat itako redom.........kad si sve semplove poslozio ides na Write i upisujes ime tog sempla i spremas i taj multisempl je gotov.......

4 dio:

KAd si spremio taj multisempl ides na EXIT i vracas se na onaj prozor gdje ti opet pise Wave TMT Pitch.....i onda opet odabires Write i tu ga onda spremas da ti taj multisempl bude u PATCHU(programu kod korga)

I to je to.............valjda sam bio jasan,samo ides tim redosljedom kako sam ti objasnio i nemozes pogrijesit

SVe u svemu puno posla......(:|(:|(:|(:|

Ako zapne gdje pitaj..........

Pozdrav.....

milanceshow 20.08.2008 18:29

Hvala brate!Sad cu pokusati.........Pozdrav!

------------------------------------------------------------
EDIT:Tooooooooooooooooooooooooooooo :))
Napravio sam ZUMMMMMMMM Horrrrrrrr :))

mojoj sreci nikad kraja
stvarno je do jaja.............

josipv 20.08.2008 20:39

Citat:

Originalno postovano od milanceshow (Post 47118)
Hvala brate!Sad cu pokusati.........Pozdrav!

------------------------------------------------------------
EDIT:Tooooooooooooooooooooooooooooo :))
Napravio sam ZUMMMMMMMM Horrrrrrrr :))

mojoj sreci nikad kraja
stvarno je do jaja.............

Cestitam!!!!!!!!!!!!!!!=D>=D>=D>

TomyCroSound 20.08.2008 20:39

khm...

...lijepo si ti to opisao, samo, za nekoga tko će prvi put to napravit... teško da će uspjeti.
Još bi na to dodao, na kraju obavezno Save project na stick.
I kada pališ klav, stick je u klav i automatski učitava s njega.

josipv 20.08.2008 20:52

Citat:

Originalno postovano od amadeusvk (Post 47130)
...lijepo si ti to opisao, samo, za nekoga tko će prvi put to napravit... teško da će uspjeti.
Još bi na to dodao, na kraju obavezno Save project na stick.
I kada pališ klav, stick je u klav i automatski učitava s njega.

Slazem se,a nisam ni ja odprve sve uspio,ali ovo je 90% posla!

milanceshow 20.08.2008 20:54

Evo jedno moje zapazanje.........

Jedno 5-6 godina sam svirao na Roland XP30.Upoznao sam njegove funkcije i sve sto sadrzi ta klavijatura....
Kada sam kupio G6 dosao sam do veoma povoljnog otkrica na moju srecu.G6 je veoma slican sa funkcijama na XP30.Sve funkcije sa XP30 se nalaze na G6,a razlika je u samo 20% funkcija.
Izgleda da su kao bazu u projektovanju Fantoma G6 uzeli XP30.

Ne poznajem rad oko semplovanja,multi-semplova i studiskog rada na njoj,ali covek se uci dok je ziv.........;) ...mislim......poznajem i to JA ,ali ne u toj meri da mogu da razvijam filozofiju o tome...:D

medino 20.08.2008 20:58

pa,kad cemo cuti jedam mali demo-ic milance ??? da cujemo tu zver...

Trenutno vrijeme na Forumu 15:23

Forum Yu-Midi.org pokreće vBulletin 3.8.1 (Deutsch)
Copyright ©2005 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd. .
Prava zaštićena od strane www.yu-midi.org