![]() |
Moja velika prednost ići u inostranstvo je naučiti se njihov jezik, i to perfektno...
A gledaš financije, ako imaš uvjete upišeš doma, sviraš tu padne neka lova ...Teže se priviknuti na strani svijet, nikog neznaš..Niste računali prijevoz, koliko bi bio dali neko zna? |
Za studije u inostranstvu je uvijek trebala dobra "zaledjina",a to su uglavnom
bili roditelji,koji su imali dobre prihode i mogli to da priuste svojoj djeci. Vrlo su rijetki oni koji su uspjeli nekako da se samofinansiraju i mislim da to spada u neku vrstu velikog rizika....I ne treba se zanositi time. Uglavnom,za uslovno receno "kokuze" studij u inostranstvu je fantazija. Mada,ja bih volio kada bi svako mogao da ostvari svoju zelju.... Ali zelje su jedno,a mogucnosti drugo....Za obicnog covjeka to je preskupo. |
Prva stvar, meni Srbija kao zemlja nista ne obecava jer koliko samo ima momaka i devojaka za zavrsenim fakultetom a cekaju na birou jer ne mogu da se zaposle. Evo moj brat uskoro zavrsava fakultet i dolazim ja na red. Njemu je skolarina i do 300 evra skuplja od gore navedenih. Prednost studiranja u inostranstvu je naravno ta sto je skolarina jeftinija (ne racunam zivot tamo). 80% omladine bi volelo da ode iz Srbije na nasu veliku zalost.
Druga stvar... ''Za obicnog coveka to je preskupo'' - Ne, samo se treba snaci za stipendiju, a ni ovako ne mora da znaci da je skuplje (npr. Prag, Sofia itd.) Znam ljude koji su bili dobar/vrlo dobar djak u srednjoj skoli ali naucili su ceski ili nemacki. Upali su na fakultet i nakon toga dobili stipendije. Samo se treba snaci i neocekivati previse od toga. Svako ko ima u planu da ide napolje mora da zna da ce se dobro namuciti da bi dosao do uspeha. Dace bog da upisem muzicku akademiju. |
još samo želim reći da npr. u Austriji nemaš X-ce, tamo se hraniš na fakultetu i to je jako skupo. Kod nas studenti jedu gotovo badava (ručak za 0.7e) dok je u austriji oko 5-6e...A hranu ne možeš izbjeći, pa u tom vidim velik financijski problem...Ako odeš s dečkima na pivo ( il curama :D ) ode 15e samo tako...Dok je kod nas duplo jeftinije...
|
Trenutno vrijeme na Forumu 00:57 |
Forum Yu-Midi.org pokreće vBulletin 3.8.1 (Deutsch)
Copyright ©2005 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
.
Prava zaštićena od strane www.yu-midi.org