![]() |
Evo ga najlepsi primer kako izgleda dobar drajf kad ga svira majstor.
<iframe width="640" height="480" src="//www.youtube.com/embed/JcAc9cNtYcQ" frameborder="0" allowfullscreen></iframe> |
drajf svirati je po meni jedan poseban zanat u muzici.mislim da nikad ne moze ritam na aranzeru da se napravi da zvuci kao sto bi to neko od ovih majstora drajfa izveo uzivo.
|
Evo moje shvatanje drajfa: Cigani su slusali Djanga Rejnharta i manoush jazz, tako-reci Francusko-ciganski jazz koji su primenili na ovu "nasu" muziku. Ima slican ritam, isto se svira dupla kontra na gitari, s tim ako pazljivo slusate tu ritam gitaru ima taj neki swing i prvi udarac je naglasen u odnosu na drugi. To isto pokusavaju ovi klavijaturisti, zato sviraju sedeci da bi mogli da pumpaju u volume pedalu. Isto tako u oba slucaja ta kontra nije staticna, samo dupli udarci, vec se prave varijacije (neko na forumu je pomenuo "tkt" da mu tako zvuci ritam). Ustvari ako se svira cisto i ako su te boje nastelovane lepo, to moze da zvuci vrlo lepo za slusanje i daje poseban stimung ritmu koji je sam po sebi vrlo monoton. Neki ljudi na youtube-u kazu da je Sanjika prvi krenuo zajedno sa Pericom gulom da svira na taj nacin, ali ko ce ga znati, mozda jeste, mozda nije.
|
Upravo tako. Kontra ima swing.
|
Sto se tice muzicki toga sto sviraju, ne bih se slozio kad neko kaze da se to ne moze objasniti. Istina, u muzickoj teoriji se najvjerojatnije ne moze nac nista o tome, ali najveca istina je u tome da rijetko ko hoce to da pokaze bez para. Mi muzicari smo sujetni i vecinom ne volimo da izdajemo nase fore, osim ako to dobro naplatimo.
|
Ne moze svako ni da shvati drajf najbolje. Nekom to samo od sebe ide ako uopste ne ide. Stvar je u tome sto pratnja treba da "pliva". Imam primer: jedan kolega i ja smo ucili kod istog ucitelja. Taj ucitelj je rom kao i taj kolega. Ja sam ,za neko cudo, uvek imao osecaj za muziku i odmahh sam kapirao i taj drajf. A kolega i dan danas nema dobar odnos izmedju prve i druge (bas i kontre) i ako je rom.
Dodato: Nekom to samo od sebe ide a nekom uopste ne ide. Pisem u voznji |
Moze to i na aranzeru da zvuci priblizno isto , daj nek mi neko posalje u midi formatu , naravno sa bubnjem , a ja ce ga sklepam za jamahicu - Bitno mi je da vidim setnju basa i normalno udarce na kontri .... u gaganovoj radionici se pravi sve za yamahe --- poz
|
A sta vredi Rka nana ili Zumba zumba kad i dalje sviraju FM zvukove, kad vidim motif yamahicu od 2000e ili m3 ili kronos i stave smrdu boje od Dx11 odma bih bacio u smec kantu.
Pa ta sviranja basa i kontre u prvu i drugu su smesna nije bio za dzabe MASTILJAVI tata u tom drajfu, ovo sad sto sviraju to nema veze sa pravom ciganskom muzikom.Ali dobro neka Zumbaju takav im posao. |
Trenutno vrijeme na Forumu 04:54 |
Forum Yu-Midi.org pokreće vBulletin 3.8.1 (Deutsch)
Copyright ©2005 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
.
Prava zaštićena od strane www.yu-midi.org