YU-MIDI Muzički Portal - Muzičarski forum

YU-MIDI Muzički Portal - Muzičarski forum (http://www.yu-midi.org/forum/index.php)
-   Demo snimci (http://www.yu-midi.org/forum/forumdisplay.php?f=76)
-   -   romario - demo snimci (http://www.yu-midi.org/forum/showthread.php?t=18545)

romario 19.01.2013 13:51

<embed src="https://www.box.com/embed/gr1wbvlvlomi2uz.swf" width="233" height="200" wmode="opaque" type="application/x-shockwave-flash" allowFullScreen="true" allowScriptAccess="always">

Na eq sam probao ubiti neku srednju frekvencijumislim da dijelom i jesam .
malo sam pojačao neku bas ,oko 170 hz i i dvije srednje frekvnecije ,ne znam sad koje .Uglavnom sam malo ih pojačao .

kompresor poprilično napamet ,ne znam baš šta tražim s njim .
i deeser ,nisam primjetio razliku ,ali je uključen .

reverb ide kao send ...

zeljko 19.01.2013 16:45

Meni slicno zvuci oba snimka,jedino kao da je sada u ovom zadnjem malo jaci vokal a klavir tisi u odnosu na prvi snimak...Ma super je sve mozda jos malo samo smanjiti reverb a i ne mora ako mislis da je tako dobro. Meni je pravo dobro odsvirano i odpjevano svaka cast.Pozz

romario 19.01.2013 18:46

Slicno je.
Reverb mi sada drugacije i zvuci,to mi je bitno.
Jos ga moram podesiti,slazem se.
Povremeno sam isao u crveno,pa sam nakon kemijanja oko vokala
kompresor,eq,na kraju malo smanjio klavir.
Nisam dobio pravu boju glasa koju zelim,pa sam odustao na kraju.
Mislim da vokal mora puno bolje zvucati...
Postovano sa mobilnog uređaja

tranzit 20.01.2013 04:10

Ako je snimanje vokala kvalitetno obavljeno, sa iole pristojnim mikrofonom, nema potrebe za nekom drasticnom eqalizacijom. Grijesis u samom startu, ne smijes nikada "kemijati oko vokala". Vokal u najvecem broju slucajeva u profesionalnoj produkciji, ostaje skoro nedirnut EQom. Reverb je sada u stereo tehnici i to je uredu, sve ostalo je manjkavo. Prenaglasene su visoke, pa i srednje frekvencije kod vokala jer si sve vrijeme pokusavao da dobije tzv. air efekat na vokalu ali to se ne moze postici ekvilajzerom, za to postoji sasvim druga tehnika. Uslijed ovog izdizanja pomenutih frekventnih opsega, cuje se prekomjerno sum u pauzama pjevanja. Deesser nije dobro upotrebljen pa su sibilanti ostri, jaki i metalni. Nii kompresor nije odradjen ni priblizno dobro a klavir je neubjedljiv i "sicusan", nema ga nigdje ali ne samo zato sto je tih, vec i zato sto nema odgovarajuci ambient a i nisi odabrao dobar klavir. 'Ajd nesto da se dogovorimo. Podigni na neki Server taj projekat pa mi posalji link a ja cu odraditi miks pa to postaviti ovdje. Znaci, kompletan projekat bez obzira u kojem DAWu si Radio. Naravno da cu ti poslati i obradjeni projekat nazad da bi ti mogao vidjeti sta sam uradio kako bih dobio takav rezultat.

romario 20.01.2013 17:42

<embed src="https://www.box.com/embed/h09h9kx61k6v4uc.swf" width="466" height="400" wmode="opaque" type="application/x-shockwave-flash"

allowFullScreen="true" allowScriptAccess="always">

ono za vokal ...u principu mi je dobar bez ikakvog eq .
Možda samo smanjiti onu frekvenc. koju si objasnio jednom ...dodat gain i naći iritirajuću frekvenciju i nju smanjiti ?

U cubase 4 sam radio ,klavir je sa halion vst

tranzit 20.01.2013 19:07

Ne radi ovaj Link Romario.

romario 21.01.2013 10:45

<embed src="https://www.box.com/embed/x75r41r1qasgbzh.swf" width="466" height="200" wmode="opaque" type="application/x-shockwave-flash" allowFullScreen="true" allowScriptAccess="always">

https://www.box.com/s/2yojurp09glk5nagt43r
Dodato:
Jedan snimak ,uz matricu ...

<embed src="https://www.box.com/embed/ncebjocxdfh0lh2.swf" width="466" height="200" wmode="opaque" type="application/x-shockwave-flash" allowFullScreen="true" allowScriptAccess="always">

zeljko 21.01.2013 12:37

Super...Imas PP

tranzit 21.01.2013 18:36

Romario, skinuo sam Cubase Project pa cu se u prvoj pauzi u studiju pozabaviti tim miksom. Ovlas sam pogledao snimak i prvo sto mi je upalo u oci je prilicno traljavi snimak vokala. Kako se cini nisi upotrijebio Pop Filter pri snimanju ili je on bio nedovoljno dobar, pa eksplozivni suglasnici (p, b) dolaze malo vise do izrazaja. Klavir sa tog Haliona je i vise nego katastrofalan, Hall koji si upotrijebio je zadnje smece a i postavka EQa za vokal je vise stetna nego korisna. Kompresor i Deesser su tek tu da ih ima i ne rade ono sta bi trebalo vec sasvim suprotno. O ostalom kada uradim miks i postavim ga ovdje.

romario 21.01.2013 20:20

Slazem se sa recenim .
Idem se sada ubiti ...sa nekom vecerom laganom :)
Kontakt sam osposobio.
Cekam sa nestrpljenjem,a ti kad stignes...

Zeljko,ti si ono super napravio .
Ako hoces stavi u svoje demo snimke...

zeljko 21.01.2013 20:56

Ma necu druze to sam samo onako malo probao da cujes valjal..Cekaj ti da to Tranzit zavrsi ipak je on majstorcina za te stvari,mogu zamislit kako ce tek da bude..Pozz

tranzit 22.01.2013 01:20

Romario, evo miksa koji sam uradio maloprije na pauzi. Zamijenio sam klavir stantardnim Grand Pianom iz Kontakt Libraryja i obradio ga minimalno EQom i Ambientom. Oko vokala sam se malo vise zaposlio jer u samom snimku imas neprestano zujanje koje sam morao prvo da uklonim.

MixdownMarina.mp3

zeljko 22.01.2013 04:08

Bravo Tranzite super je sada..Klavir 3 puta bolje zvuci sad,a i vokal pravo dobro odradjen svaka cast i tebi i Mariju i pjevacici koja je supeeer ovo odpjevala..Meni se vise svidja nego orginal sto pjeva..Marijo pozdravi pjevacicuod Zeljka tj.mene:).Pozz

romario 22.01.2013 09:58

Citat:

Originalno postovano od tranzit (Post 234644)
Romario, evo miksa koji sam uradio maloprije na pauzi. Zamijenio sam klavir stantardnim Grand Pianom iz Kontakt Libraryja i obradio ga minimalno EQom i Ambientom. Oko vokala sam se malo vise zaposlio jer u samom snimku imas neprestano zujanje koje sam morao prvo da uklonim.

MixdownMarina.mp3

tranzit ,

da te hvalim nema smisla ...

Hvala Ti na trudu i vremenu .

Zamolio bih te ako možeš mi poslati projekt ,
da bih vidio kako i šta si koristio da ovo bi ovo ovako zvučalo .

na kraju nije sinhroniziran klavir i vokal od 3:32 otprilike

tranzit 22.01.2013 12:25

Sve je prebaceno u Studio One (i midi i Audio) pa onda radjeno jer ne podnosim Cubase (da budem iskren, gadi mi se valjda poslije svih ovih godina rada). Ta asinhronizacija od 3:32 je vjerovatno nastala jer nisam imao vremena ni da slusam numeru do kraja pa nisam ni registrovao da li si sta mijenjao u taktu ili tempu od tog 3:32 a vjerovatno da jesi pa Studio One to nije prepoznao prilikom konvertovanja. Ne znam da li imas sve Pluginove koje sam koristio u miksu a i da li imas Studio One DAW. Nije problem da ti posaljem taj projekt. Koristena su dva Lexicon Halla, Oxfordov Deesser i Inflator (kao Leveler) a EQ je odradio interni EQ Pro sa Studio One. Pomenuo sam dva Halla, gdje je jedan bio zaduzen za glavni signal vokala a drugi samo za sibilante vokala (velike tajne malih majstora). Ako imas ovo sve dobijas odmah projekt. Ako nemas, badava bih ti ga slao.

romario 22.01.2013 12:59

Nemam nažalost .

mislio sam da ću uvidom u cpr malo sam sebi objasniti neke detalje ...
da ne moram Tebe stalno smarati.
U stvari.svejedno bih pitao .samo sad nemam šta konkretno .

Ništa ,idemo dalje .
Imam ovaj uzorak pa ću probati malo se ravnati prema njemu...

Dali možeš napisati šta si radio na vokalu ,
osim uklanjanja šuma .

ja bih probao onda uz svoje alate tražiti tvoj rezultat ,koliko mogu ...

tranzit 22.01.2013 13:18

Vokal je prvo ociscen od suma i zujanja koje si imao pri snimanju i to sa Izotope RX2 Denoiserom. Moras da provjeris sta izaziva te smetnje jer to je veliki hendikep. Snimak vokala mora da bude optimalan. Zatim je vokal propusten kroz Deesser radi prilicno dominantnih sibilanata. Pojedine bi trebalo i rucno obraditi ali nisam imao vremena za to. Poslije Deessera je dosao EQ gdje je upotrijebljen Low Cut na 110Hz sa -24dB, pa na 350Hz dignut za 2,5dB (Q=1.5), na 4,8kHz dignut za 2dB (Q=3.5), i Hi Shelf na frekvenciji od 15kHz +8dB. Na kraju je vokal komprimiran sa Tresholdom od -14dB, Ratio 4.5 : 1, Attackom od 35ms i Release od 750ms. Nemoj da shvatis ova podesavanja EQa kao neko pravilo. Pravilo je da nema pravila. Taj vokal je zahtjevao ovakvu obradu i zato je i primjenjena. Kod nekog drugog vokala, na primjer, ovakva obrada bi bila pogubna. Ne znam sta te jos interesuje, pitaj.

romario 22.01.2013 13:41

Šum znam šta je ,brdo kablova i svega ...to sada neću rješavati ,nek stoji.

Deesser je ovaj put prvi od insert efekata .
kada kažeš "propustiti kroz deesser " znači li to samo uključiti ga kao insert,ili mu zadati fukciju koju mora odraditi na traci ( kao npr korekcija sa gain ) ?

EQ

išao sam onom logikom da nadjem tu frekvenciju koja je u vokalu ,ili instrumentu,
iritanta.O temi si jednom pisao ...I da nju onda stišam .

kompresor :
poslušat ću ove postavke i usporediti sa promjenama .
Dali je cilj kompresora držati signal između nekog
minimuma i maximuma koji mi određujemo ?

možeš li reći šta ti podešavaš sa funkcijama
Treshold
Ratio
Attack
Release
htio bih da kad mjenjam te vrijednosti,da znam koje promjene mogu očekivati...
Znam da to već negdje piše na netu , da bi možda trebao to znati,
ali tvoj odgovor mi je najprihvatljivi,najčitkiji .

zeljko 22.01.2013 14:06

@Tranzit a kad ces svom drugu tj.meni:DUbacit u projekat i nastimat to za sibilante da samo na tim mjestima se hall rasprsti kao sto si rekao ko kad bi pjevao u nekom kanjonu:)Pokusavao sam to da spojim jos jedan hall i da samo reaguje na sibilante i nece da ide:lol:Ili ja mozda ne znam kako da to povezem hehe.

Sad ce Tranzit sigurno reci.Zeljko nauci prvo pjevat pa ce mo i to sredit=))=))=))

tranzit 22.01.2013 14:25

@romario

Ti moras, molim te zapamti, moras da rijesis prvo te smetnje u vezi sa mikrofonom. To je najbitnije u ovom poslu, dobiti ispravan i zdrav signal. Nemoj to da bagatelises.
Deesser je prvi u lancu insert efekata i nije ga dovoljno samo ukljuciti vec i podesiti sta i kako treba da radi. Parametri svakog konvencionalnog Deessera se moraju podesiti onako kako odgovaraju signalu, to jest da reaguje potiskuvanjem nivoa sibilanata. I na njemu postoji Treshold (prag levela signala) na kojem Deesser krece sa radom. Postoji i parametar koji kod razlicitih Deessera ima razlicito ime ali obavlja istu funkciju a to je centralna frekvencija za koju je zaduzen Deesser. Ova frekvencija je u sustini ona na kojoj su sibilanti dominantni. Obicno je to kod muskih glasova izmedju 4 i 5,5kHz a kod zenskih izmedju 5 i 7kHz mada je ovo samo okvirno. Jedan Deesser obavezno ima i pokazatelj za Gain Reduction kojim kontrolises da li i koliko dobro si namjestio parametre i to time sto kod svakog sibilanta (s, z, c...) ovaj Gain Reduction pokazuje koliko sabija level sibilanata. Budi oprezan sa parametrima jer inace mozes unistiti kompletni visokofrekventni spektar signala.
Cilj kompresora je da sabije Peakove signala i tako oslobodi dodatni prostor za koji, poslije njegove obrade, mozes podici nivo signala. Ne pretjeruj sa kompresorom jer onda tendiras "peglanju" signala a to ubija dinamiku, od koje i zivi muzika u sustini. Drzi se pravila: "manje je vise". Treshold kompresora ima isto znacenje kao i kod Deessera, Ratio je, pojednostavljeno receno, odnos kojim odredjujes koliko ce kompre3sor da sabije Peak signala (sto veci Ratio, to vece sabijanje levela signala), Attack je brzina kojom ce kompresor reagovati na Peak signala a Release duzina trajanja djelovanja kompresora poslije njegovog automatskog ukljucenja na Peak signala. Kod zdravih signala, Treshold se krece oko -10dB a u zavisnosti koliko hoces da "peglas" Signal, Ratio moze biti od 2:1 pa do 5-8 : 1. Kako vidis ovdje nema nikakvih cvrstih vrijednosti jer sve zavisi od samog signala. Attack je uglavnom reda 10 do 30ms ali ima slucajeva kada se moze ici i nize i vise od ovoga. Release die od 150ms pa sve do jedne sekunde (u specijalnim slucajevima). Za vokal to je uglavnom oko 300ms, mada moze biti i vise, opet u zavisnosti od signala i onoga sta se zeli postici.

@Zeljko

Upravo takav jedan trik sa hallom sam upotrijebio u ovom Romariovom snimku. Zeljko to je malo komplikovanija rabota a sastoji se u kopiranju originalne trake vokala na slijedecu pa onda na njoj oduzimanja putem EQa svih frekvencija Sem onih na kojima se nalaze sibilanti a onda propustanja kroz Hall velikog prostora i na njemu podesenih parametara koji mu oduzimaju niske frekvencije. Sto se tice tvog pjevanja, ti to radis vrlo dobro.

zeljko 22.01.2013 15:52

Aaaaaaaaaaaa sad znam onda hehe..Ja sam mislio da se to moze nekako nastimat da radi na orginal traci gdje je vokal..Nije problem te sibilante pronaci ekvilajzerom to se moze postici mislim i compresorom takodje i onda znaci samo na tu traku ubacim drugi hall koji pase i to bi to..Bas cu probat sledeci put malo vise oko toga da se zabavim..Pozz

tranzit 22.01.2013 17:55

Romario, imao sam malo vremena pa sam ponovo uzeo onaj tvoj snimak da pogledam ono u vezi sa asinhronim vokalom od 3:32 i rijesio sam to. Iz nekog razloga je audio traka koju si snimao, od 58. takta otisla naprijed. Nevazno. Usput sam malo popravio Deesser i EQ, kao i onaj drugi "fantomski Hall za sibilante. Sad je to onako kako treba da bude. Nocas sam bio malo premoren od slusanja u studiju a umorne usi nisu za upotrebu. Ovo slobodno mozes koristiti kao referencu pri svom radu ali samo u pjesmama slicnog zanra.

P.S. Poruci koleginici da pod hitno sprema materijal jer ona je grom pjevac, naravno, ukoliko bude imala interesa za saradnju samnom, u vidu miksanja, masteringa i postprodukcije, tome nista ne stoji na putu.

Link:
MixdownMarina-2-.mp3

romario 22.01.2013 18:34

Hvala ti jos jednom.
A djevojci je ovo prvi put bilo,lazem drugi puta,
da snima i pjeva ovako.
Talentirana je jako.ovo je otpjevala iz prve...
Mislim da ima 17 godina.sve sto pjeva lijepo zvuci.
Mislim da mi je slijedece raditi joj autorsku pjesmu...

tranzit 22.01.2013 18:56

Odmah se prihvati posla jer velika steta bi bila ne iskoristiti takav talenat mlade koleginice. To se pojavljuje jednom u deset-dvadeset godina. Obavezno nadji dobre tekstove (pomiri se sa tim da ces to morati da platis/platite) a onda lezi na posao. Mislim da je za pocetak dovoljan jedan singl ili dvije, tri numere.

Zaboravih da ti napomenem, sto se tvog miksa tice. Tendencija i vrlo ruzno pravilo na balkanskim prostorima je da se vokal "gura" previse naprijed (to si i ti uradio u svom miksu). Ovo je pogubno za dobar miks. Neprirodno je jer taj vokal se cuje jace i od bubnjeva i od bassa a to je u realnim uslovima nemoguce, sto se kosi sa osnovnom namjenom jednog miksa, a to je da stvori sto vjerniju iluziju prirodnog sounda orkestra. On kad se pojavi, jednostavno "pobije" sve ostalo jer je prejak. Cemu onda ostali instrumenti ? Bjezi od toga, sto dalje, to bolje. Ne treba stavljati aranzman pod vokal, vec treba vokal smjestiti u aranzman. Ovo je osnovni postulat i na studijama ton-tehnike a i u prakticnom radu. Vokal treba tako miksati, da se svojom bojom a ne levelom probije u miksu. Slijedi zlatno pravilo da vokal treba da se nalazi odprilike na levelu bubnja. Ako poslusas dobre svjetske produkcije (engleske, americke, turske) i uporedis ich sa produkcijama sa Balkana, odmah ce ti biti jasno o cemu ti pisem.

Sejox 22.01.2013 19:18

E samo jos kada bi bilo novaca u ovom zanru muzike,da se moze bar pristojno zivjeti.
Doduse,u najvecoj prednosti je uvijek onaj ko pjeva(u ovom slucaju ova
mlada pjevacica) u odnosu na autora (kompozitora,aranzera,tekstopisca).
Ona to,recimo,plati jednokratno i ima korist od pjesme dok god je ona aktuelna,pjevajuci je bilo gdje.
Autori i njihova prava su "tuzna prica" ovog podneblja.

I na kraju: Jednom prilikom rece Haris Dzinovic: "Nema para,ako pjevas
u svojoj zemlji na tudjem jeziku".
Pa mozda ovo iskustvo "starog asa" sa estrade,a koji je prosao sito i reseto,
moze biti i koristan.

I u svakom slucaju,djevojka je talenat,a nakon ovog zadnjeg miksa to se jos bolje cuje.

tranzit 22.01.2013 19:29

Tacno je to Sejo, tacno do bola, a i Haris je potpuno u pravu. Dodje covjeku da se rani. Nekada u bivsoj nam zemlji su prava kompozitora, tekstopisca, aranzera, muzicara i ostalih ucesnika u projektu, bila zasticena i svi mi smo dobijali tzv. tantijeme od materijala sve vrijeme. Zamisli, spavas a pare padaju na ziro. U Njemackoj to i danas normalno funkcionise a iza svega toga stoji GEMA koja nemilosrdno stiti prava muzickih radnika. Cak i svaki ugostiteljski objekat pausalno placa GEMU, a taj novac se dijeli po odredjenom kljucu na muzicke radnike. Radi ovoga se cesto kaze da je u Njemackoj dovoljno imati jedan jedini hit i od njega pristojno zivjeti cijeli zivot. Za ovo ima dosta primjera, pomenucu samo neke sa balkanskih prostora koji su na ovaj nacin dosli do miliona: Bata Ilic i Ivo Robic. Naravno da toga kod nas danas nema. Kod nas se snimaju materijali kao reklama koja ce posluziti za pozive na koncerte i ostale feste. U normalnom svijetu se koncerti odrzavaju da bi se reklamirao novi materijal. Kontradiktornije ne moze biti.

romario 22.01.2013 19:50

To za bubanj sam primjetio,ali nisam nikad uspio ugurati vokal u mix...Cujem ja to,ali me ide.
Tvoj vokal je ono sto zelim da i sam dobijem pri obradi u mixu.
To cu i traziti u svome home studiju ovih dana.
Taj zvuk vokala.
Sejox
Novca od ovoga nema.
Ima zadovoljstva.vec razgovor sa tobom,tranzitom mi je gust i odmor.
Slusati marinu kako pjeva,takodjer.

Autori su kod nas zasticeni,zamp,tako
da uz dobru pjesmu i jos nesto,moze se dugorocno i nesto zaraditi.

tranzit 22.01.2013 20:00

Znam da je u Hrvatskoj to krenulo pravim putem jer saradjujem sa nekoliko ljudi iz Croatia Recordsa pa sam u toku. Medjutim Bosna a i Srbija su jos daleko od toga, a sumnjam da ce se na tom planu ista ozbiljnije promijeniti. Samo pusta obecanja.

Romario, sto se tice vokala, rekao sam ti, mozes ga uzeti kao referentni, pogotovo ovaj drugi snimak jer je on pravljen sa odmornim usima. Uopste, moras uvijek imati jedan referentni materijal i konstantno pri miksu vrsiti poredjenje. Ovo radim i ja, a i svi ostali koji se bave ovim poslom, bez obzira na znanje i iskustvo. To nikada nije na odmet. Jos jedna moja preporuka, miksaj slusajuci na razlicitim levelima monitoringa, a nije na odmet imati nekoliko razlicitih monitora pa cak i jedan auto radio sa njegovim zvucnicima jer masa ljudi slusa muziku skoro iskljucivo u autu. Svaki ozbiljniji studio ima kao jedan od monitoringa i auto radio kao i mali kuhinjski mono radio.

romario 22.01.2013 20:10

Snimke preslusam i na tv.to je nekakav jadni stereo-mono:)
i obavezno u autu.Tu i cujem najvece razlike naspram orig. snimaka.
Ubacit cu radio u sobu.samo moram vidjeti kako spojit se na njega.

nele1 22.01.2013 20:19

Lepo ti peva ova pevacica,sve u svemu lepo.

tranzit 22.01.2013 20:32

Nije Nele lijepo, nego izvanredno. Talenat koji je kao nebruseni dijamant.

@romario

Moze i TV jer i to je medijum na kojem se velikim dijelom slusa muzika.

zaggy 22.01.2013 20:44

Svaka čast maestro...

tranzit 22.01.2013 20:47

Hvala tebi ali vjeruj mi, vrlo lako je raditi ovakav vokal. Vrlo brzo se dobije inspiracija za rad.

nele1 22.01.2013 21:22

tranzit mislio sam na celokupni saund ,pevacica peva odlicno nema price.
Daje samo neki klavir bio do koske,bilo bi strava.

romario 22.01.2013 21:40

Klavir je takav kakav je,jednostavan.
I to je dio
ljepote te pjesme.
Cak ni u originalnoj verziji ni sound klavira nije extra.
U stvari,onakav je kakav ga je izvodjac zamislio.A ne mi...

tranzit 22.01.2013 22:15

Iz tog razloga, posto mi je pjesma poznata, sam u snimku zamijenio tvoj klavir sasvim "obicnim" Grand Pianom iz Kontaktovog Libraryja. Naravno da sam mogao postaviti bilo koji od aktuelno najkvalitetnijih klavira od kojih su poneki "teski" i po stotinak GBa a kostaju taman koliko i jedan cijeli Tyros ili Pa3X ili Kronos ali... kao sto rece Romario, to odmah ne bi bilo to jer ovdje je vokal vazan i on treba i mora da dominira.

romario 11.03.2013 09:46

Matrica i vokal ...
Probao sam napraviti nekakav odnos,ubaciti vokal u gotovu matricu .

<embed src="https://www.box.com/embed/fonxnes1rckmiej.swf" width="200" height="250" wmode="opaque" type="application/x-shockwave-flash" allowFullScreen="true" allowScriptAccess="always">

nele1 11.03.2013 10:35

Ovo je za mene bez premca najlepsa pesma od Magazina,kolega lepo si odradio vokal
recimi samo sa cime kako itd mislim softver.

romario 11.03.2013 10:54

I meni najdraža njihova pjesma,i pjevačica .
U cubase 4 sam ubacio matricu.
Vokal sam popravio sa denoise-rom ,eq i obični kompresor .
Na kraju hall ...

b.o.Y.c.h. ČK 11.03.2013 11:31

Super! DObar glas! pozz

Trenutno vrijeme na Forumu 08:12

Forum Yu-Midi.org pokreće vBulletin 3.8.1 (Deutsch)
Copyright ©2005 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd. .
Prava zaštićena od strane www.yu-midi.org