![]() |
ja imam tyros 4 meni t5 zvuci nekih 10% bolje plafon,samo gitare sa ovim novim dsp sto su znacajno bolje
|
Pa to i kazem. Mada na youtube kada pogleda covjek video tyros 2 vs tyros 3 i poslusa samo klavir ima ogromne razlike sad dalje trojka cetvorka i petica nijanse koje se skupo placaju. Jer kada se covjek skonta kupis aranzer od 5000€ koliko dezgi treba odraditi da ti se otplati? Jer pare koje zaradi band i jedan na aranzeru nisu iste. Isto tako nije ni to ista ozbiljnost muzike. Bubnjar je bubnjar i on improvizuje kao i neko ko solira a aranzer nemoze improvizovati nego odigrati ono sto si mu izdirigovao. Hocu reci da su previse digli cjene tyrosu. Koliko ce kostati "Tyros 7" 10 000€?
|
Tyros5-61 oko 4 000 €, Tyros5-76 4 će biti za 200-250 € skuplji.
Cijena je neznatno viša od T4 kada je izašao. Kupcu je roba uvijek preskupa. Pogotovo ako računa kao ti, koliko treba odsvirati svirki da povrati uloženo. Po toj logici oni koji zarađuju novce svirajući, nikada ne bi uzimali top modele. Isti posao može ležerno odraditi i s upola lošijom klavijaturom. Ali postoji i druga logika. Tyros4 je prije tri godine, nov koštao oko 4000 eura. Danas se može lagano prodati za 2200-2300, bubam na pamet. Izgubljena vrijednost je minimalna, pogotovo ako si svirajući na njoj zarađivao novce. Ako tako gledaš i slučajno imaš "4k€ viška" u đepu, kupuješ je istog trena. ;) Razlika u soundu između T4 i T5, barem koliko mogu prosuditi sa Youtuba je po mom mišljenju 15-20 %. Pored spomenutih gitara, naglasio bih i izvrstan napredak u soundu bubnja. Izražajna čistoća i prostornost sounda, a da se istovremeno nije izgubila "snaga" (jel netko spomenuo masnoću :lol:) dokazuje da se radi o vrlo ozbiljnoj spravi. Ako na to dodamo ubacivanje vlastitih Audio stylova i mogućnost kombiniranja istih sa onim tvorničkim ili "klasičnim" Stylovima, onda je potpuno jasno da ostala konkurencija ima vrlo težak zadatak u narednom periodu. |
Citat:
Dobro zboris Caspere,slazem se sa tobom! Pored toga izgleda da ce se moci lodati gomila "Custom Voices" I "Custom drums" sve dok se ne ispuni 1gb rama!Ova informacije nije jos 100% provjerena,ali izgleda da je tako!To bi bio veliki napredak .....za one koji koriste samplove u vecini....a ja sam jedan od tih. Hm,mozda uskoro bude i kupovine... :)... vidjecemo jos Pozdrav! |
Da, ne postoji više 128 Customa za voices već će se soundovi slagati u jednu mapu pa koliko god želiš, sve dok ne napuniš 1GB rama.
Pričekaj još malo, možda nas Roland iznenadi na proljeće. :p |
I do sad je Yamaha sa svojim User Soundima odnosno User Registracijama i User Styleovima bila bez ogranicenja. U sustini jedino ogranicenje je bio medijum na koji su se pohranjivali podaci. Postojali su i Custom Voices koji su imali svoje cvrsto interno mjesto, a razlika u odnosu na User Files je bila sto su se Custom Voices mogli pozvati putem Midi naredbi jer su imali tacno utvrdjene svoje MSB; LSB i PCG parametre, sto nije bio slucaj sa User Fileovima jer nisu bili dio XG standarda, tako da su se u jednom DAW-u mogli pozvati jedino rucnim odabiranjem. Custom Voices su nasli mjesto u MSB = 63; LSB = 00 i tu je postojalo 128 mjesta za pomenute Custom Voices. Cinjenica je da Iima i previse mjesta u XG standardu jer on raspolaze sa 2.097.152 mogucih sounda. Da li ce Yamaha iskoristiti ovu pogodnost XG standarda ili nece (kao i do sada) ostaje da vidimo. Bilo bi vrlo pametno to uraditi jer ni desetak puta veci Sample RAM ne bi se mogao napuniti sa preko dva miliona sounda.
|
Tako je, ograničenje se odnosilo samo 128 Custom sound.
I prva prezentacija u našem okruženju. Citat:
Jedan zanimljivi video, upravo sam to čekao. Obični korisnik, odsvirano "na prvu". Zvuk klavijature je sniman direktno na kameru, a ne preko nekih jeftinih zvučnika pa preko mikrofona "najbolje kameru na svijetu". S obzirom da su do sada sve video prezentacije bile "u službi" proizvođača i njegovih dilera, bila je moguća dodatna korekcija i "kozmetičko uređivanje" sounda. Ovaj video potvrđuje da Tyros5 zvuči upravo onako kako sam ga (do sada) i doživio, čisto, precizno i moćno. Ako vam nije već podešeno, obavezno u postavkama videa podignite na HD. Dodato: Zanemarite kratke hlačice prezentatora, ružni metalni stalak za klavijaturu i pogreške u sviranju, pogotovo tico tico :D Dodato: Nešto za ljubitelje orgulja, prekrasno zvuči. Prirodno, toplo, mekano ... a nije masno :D |
Koliko cujem veliki je problem oko ucitavanja semplova u T5... Individual load i library load vise ne postoje... A i preko onog programa to nesto ne ide bas...
|
Neki su se korisnici žalili na probleme ali koliko vidim po pitanjima na stranim forumima, radi se o ljudskoj pogrešci, tj, neznanju.
Naime, trasnfer sample materijala iz starijih modela u Tyros5 je moguć preko USB-a kao i do sada ili putem EXPANSION MANAGER-a. Prednost EXPANSION MANAGER-a je u tome što je na računalu moguće obrađivati podatke iz više setova, pa čak i kombinirati Premium packove koji su kupljeni u Yamahasoft shopu. Dobra je vijest za one koji su kupovali materijal da će ga moći koristiti i na Tyros5, jedino je potrebna reaktivacija. Nakon mnogih pitanja po (stranim) forumima i navodnih problema, Yamaha je na oficijenoj stranici opisala cjelokupan postupak i odgovorila na moguća pitanja. |
Evo datuma za update expansion menager-a, znaci puna funkcionalnost tek u julu 2014
V1.01 December 2013 Optimized Custom Voice import and conversion V1.10 February 2014 Support for MacOS V2.00 May 2014 Comprehensive Voice Edit features , create your own voices on the basis of own samples V2.10 July 2014 Custom Voice conversion of Tyros4 Preset Voices Using Tyros4 Preset Samples |
Tako je Darko. Treba naglasiti da su se iz Yamahe ogradili i da su ove informacije podložne promjenama. To znaći da možda i neće biti kako predviđaju. #o
Treba naglasiti da su svi Premium packovi kupljeni za T3 i T4 potpuno funkcionalni na Tyros5. Ionako je potreban reaktivacija, tako da oni šalju materijal koji će EXPANSION MANAGER prepoznati bez problema. Pored toga su rekli (a i ja sam se uvjerio na vlastitom primjeru) da se bez problema mogu "prenijeti" materijali koji su direktno odrađeni u Tyros4. Problemi se javljaju kod onih koji su izrađeni u nekom vanjskom software i isto tako s nekima koji su odrađeni u Tyros3. Sigurno je da se radi o propustu Yamahe i svjesni su da dio korisnika zbog toga neće prelaziti na Tyros5. Vidjet ćemo kakav će biti daljni razvoj situacije. |
Citat:
Ipak gledajuci sve ukupno (od Jula 2014 jos i bolje)bice ovo dosta bolji aranzer od predhodnika! Neogranicen broj "custom voices/drums" daje sasvim jednu novu dimenziju Yamahinim aranzerima! Jos nisam nigdje pronasao da li su sta uradili po pitanju "portamenta"??? Pozdrav! |
1 Privitaka
Vrijeme će pokazati zbog čega je došlo do ovih problema. Ono što je sigurno, Yamaha dobro osluškuje želje korisnika i koliko god to neki na ovom forumu ne žele priznati, upravo model Tyros5 potvrđuje da je tako. Navest ću dvije činjenice koje to potvrđuju.
U mailu kojeg je djelomično citirao @darko87, a govori o planovima razvoja YEM (Yamaha Expansion Manager) na kraju se navodi da će YEM omogućiti svim onima koji se bave izradom materijala za Tyros-a (pod tim misle i na ostale konkuretntske firme koji prodaju samplove) osigurati lakši, brži i fleksibilniji rad. To jasno pokazuje da ne žele "blokirati" konkurenciju na način da YEM bude kompatibilan samo za njihov materijal. Svjesni su da korisnici kupuju proizvode od ostalih konkurentskih firmi (PEMO, Diverse) i da ne bi bilo dobro da se isti ne može koristiti u Tyros5. Pored modela sa 76 tipaka, drugi pokazatelj je taj što su (izgleda) ugradli mogućnost izrade vlastitih ensemble voices. To će biti veoma interesanto za naše podneblje i siguran sam da će izazvati pažnju. U prilog ću staviti sliku iz manuala, a oni koji žele vidjeti precizniji opis ove mogućnosti mogu je pogledati u Reference manual na strani 19. |
Bio sam kod kolege Alena u radnji i probao pored MO XF6 i Tyros5. Mislim da se tamo prodaju dosta jeftinije nego drugdje, moracu provjerit ponovo cijenu.
Sto se mojih dojmova tice, Yamaha je Tyrosu od prvog do ovog sada najmanje radila na izgledu, a najvise na zvuku sto je i najbitnije. Nisu tocne one insinuacije da na T2 imas isto sto i na T3 i dalje. Fabricki soundovi su skoro iz korijena drukciji nego na prijasnjim verzijama, naravno ima i istih doradjenih, ali tu je posao besprijekorno uradjen. Ono sto mi se najvise svidilo je ta audio traka na ritmovima sto je nesto fantasticno i sto sigurno dere konkurentske aranzere, ali koliko sam razumio maximum 200 ili 300 mb WAV-a moze samo. Znaci zvuk je perfektan nema sta. Minus naravno taj prokleti RAM koji moze adresirat do max 1GB, sto moze jos od Tyros dvice. Price sta ce ti vise RAM-a su isuvise neozbiljne... |
Izasla nova verzija expansio menager-a , izgleda sada mogu boje sa t4 da se prebace :)
[V1.0.0 to V1.0.1] - Improves conversion of Tyros4 Custom Voices: ăăTyros4 Custom Voices which are based on user samples can now be converted for Tyrso5, including the waves and voicing parameters. - Fixes an issue where âSave to USB Memoryâ and âSend to Instrumentâ occasionally fails. - Supports Vintage Keyboard Premium Pack import. - Fixes some minor bugs Dodato: Samo da kazem da smo kolega Alen i ja uspeli prebaciti boje sa t4 u tyros5 da funkcionise ok :) |
To nije stvaralo problema niti s 1.0.0. verzijom YEM-a.
Citat: <table border="0" cellpadding="6" cellspacing="0" width="100%"> <tbody><tr> <td class="alt2" style="border:1px inset"> Originalno postovano od casper ... Pored toga su rekli (a i ja sam se uvjerio na vlastitom primjeru) da se bez problema mogu "prenijeti" materijali koji su direktno odrađeni u Tyros4. Problemi se javljaju kod onih koji su izrađeni u nekom vanjskom software i isto tako s nekima koji su odrađeni u Tyros3. ... </td> </tr> </tbody></table> Jeste li isprobali (Dell, Darko) ensemble voices? Ako je suditi po ovome što čitam moći će se napraviti terce po želji. Isto tako je moguće svirati istovremeno 4 različita tona, a da svaki od njih povlači različiti voices. |
Alen nije ubacivao u taj izlozeni expansione, valjda jer nema dozvolu za to, ubacice u ovaj drugi pa cemo i to vidit.
|
Obe verzije Expansion Managera su javne i dostupne za korištenje. Naravno da je koristio noviju verziju ali kažem da je i sa prvom verzijom (starijom) nije bilo problema s konvertiranjem.
Složit će Yamaha da budu svi samplovi sa starijih modela (T2, T3 i T4) kompatibilni s peticom. Njima je u interesu da riješe problem. I kolika je cijena kod Alena u dučanu? Velim, treba probati tu ensemble funkciju jer mi se čini veoma interesantna. |
UVI creator
Riješene su muke svih onih koji nemaju spreman Library za transfer samplova u Tyros5.
Napravljen je programčić UVI Creator s kojim je moguće od pojedinačnih samplova kreirati Library datoteku. Bez obzira da li se koristi samo jedan sample ili više njih, od tog se materijala može kreirati Library koji je spreman za manipulaciju u Expansion Manageru. Program nije napravljen od strane Yamahe. Uradio ga je i podijelio korisnicima jedan od entuzijasta iz vrijeden i nesebične "Yamaha zajednice". Potrebno je imati instaliranu JAVA runtime environment 1.6 i ostalo se rješava u samo par klikova. |
Probao sam i programcic radi kako treba,bez imalo muke.
|
Stigo tyros 5 76, mašina vridi svake pare. Moja preporuka svima.
Pozdrav!!! |
Firmware Updater V1.04
Upravo je izašao novi update, popis promjena je
Citat:
|
da se pohvalim i ja,stigao moj tyros 5 61 :D
ako koga sta zanima nek pita dok malo proucim spravu |
Nek je sa srecom kolega... :) evo par pitanja...
1. Da li mogu neke terce da se odrade preko Ensembla... 2. Da li je tacno da T5 nije vise ogranicen sa 127 mesta za semplove? 3. Jesi li probao neki Audio loop da ubacis u ritmu, kako to funkcionise i kolika je memorije za te loop-ove...? 4. Da li je Voice Editor ostao isti kao kod cetvorke ili je unapredjen sada...? 5. Da li se ti lupovi odnose samo na Drums ili mogu i recimo neke gitare npr... ? Svasta me nesto interesuje ali eto za pocetak bih te to pitao pa kad imas vremena podeli sa nama iskustva... pozzz |
I mene interesuje da li mogu TERCE da se odrade preko Ensembla?
Pozdrav! |
Jos uvek nista...?
|
Dok momci koji imaju T5 ne odgovore, ovo je info koji imam sa staranih foruma.
1. Terce se mogu doraditii po vlastitoj želji ali su ograničene samo na ensemble voices. Citat pouzdanog korisnika sa stranog foruma Citat:
3. Memorija za loopeve je 128Mb, nije vezana uz RAM 4. Na žalost, Voice editor ne postoji, Yamaha je obećala to odraditi do ljeta 5. Mogu i ostale trake koristiti loopve, svakom Stylu se pored dosadašnjih traka (RHY1, RHY, BASS, CHD1 ...) može dodijeliti još jedna u kojoj se nalazi audio loop. Nadam se da nisam fulao, neka korisnici T5 isprave netočne navode. |
A je li resen konacno problem oko ucitavanja semplova...?
|
Nije u potpunosti, postoje i dalje određeni problemi za koje Yamaha kaže da će riješiti do ljeta.... Živi bili pa vidjeli. Do tada moja četvorka stoji kod mene :D
|
Njihov veliki propust nazalost... Mnogi ce zadrzati svoje cetvorke...
Dodato: Kolega mislis da ce moci da se koriste recimo lupovi gitare u Style...? |
Sto se tice semplova sve radi ok ja sam prebacio sve,jedina stvar koja nemoze da se prebaci je drum kit koji je napravljen od fabrickih semplova sa recimo tyros 4,semplovan bubanj se prebacio bez problema...za lup gitare sam siguran da moze,nego nisa stigao posteno ni da sednem za klavijaturu da to sve isprobam ,frka oko praznika ,samo sam ubacio sa cetvorke stvari da mogu da odradim svirku sad cu poseno da sednem pa da vidim sve detaljno...Samo da kazem na svirci je radila dosta kako bih rekao cistije nego tyros 4 i da vocalist je dosta bolji sa ovim efektima i prateci vokali su doradjeni
|
Ovo za vocalist mi se dopada, iako sam ja zadovoljan i sa onim na T4. Znači, dojam "čistoće" koji se osjeti na video klipovima je izražen i u live nastupu, to je super.
U vezi prebacivanja samplova postoji jedna interesantna stvar. Kad sam prvi put pokušao prebaciti svoje samplove u EXPANSION MANAGER (program za transfer materijala u Tyros5) uspio sam napraviti upravo suprotno od onoga što ti pričaš. Prebacio sam samo one DRUM kitove koji su napravljeni od tvorničkih samplova, dok kitovi s mojim materijalom nisu bili vidljivi u ExMan. Svaki pokušaj nakon toga mi se događa upravo suprotno i u skladu je s tvojim iskustvom. S obzirom da mi i dalje u ExMan stoje ovi tvornički drumovi pokušat ću malo kopati da vidim zašto je tako, možda uspijem ponoviti ono s početka mog experimentiranja. |
To je verovatno sa onom prvom verzijom expansion menagera,sad je vidljivo sve i vidi on i te user drum kitove ali kad se sve prebaci na klavijaturi ih nema zato sto program nema podrsku za kako kazu "internal tyros 4 samples" to tek lestos valjda...a sa sledecom verzijom bi trebalo da mogu da se prave multisemplovi u samom programu expansion menagera...Prednost svega ovoga je sto na tyros 4 obrises boju na useru neku recimo i onda bi morao u expansion da brises ton po ton...ovaj program svaki put kada prebacis boje formatira ram,samo cekiras sta ti treba i gotovo tako da je kombinovanje boja mnogo brze i jednostavnije
|
Mislim licno da je to i najveci update sto se tice razlike izmedju T4 i T5.Efekti su daleko bolji,sve se cuje mnogo jasnije.Od ritmova do solo instrumenata.Naravno takodje i vocal se daleko jasnije i cisce cuje zahvaljujuci dobrom reverb-u koji odlicno radi.Steta sto ne moze da se odradi skala za narodnjake.
Za ove sto su pitali za ensamble voice i terce.To uopste nije to sto mislite.To je da svirate recimo kao 4 razlicite gudacke ili duvacke instrumente.Znaci za svaki prst po jedan instrument.Moze da zvuci jako lijepo ali se mora malo drugacije svirati.Nije bas za satora. Sto se tice samih terci to neznam,jer ne koristim terce uopste. |
i da neko je pitao za ogranicenje sto se tice boja na 128, ja trenutno na hdd imam preko 250 boja racunaju boje sa 3 yamahina packa ram mi je pun,nije kao na tyros 4,boje iz svako Library-a idu u poseban folder
|
1 Privitaka
Upravo u sklopu tih Ensemble voices je moguće raditi vlastite skale, barem kako vidim po manualu. Kako to izgleda u praksi ne znam.
|
Citat:
|
Tako je, na žalost. Prije par postova sam citirao s jednog stranog foruma upravo tu informaciju.
Jel se da nešto "izvući" s tom tvorničkom harmonikom? |
Pa iskreno tesko podseca na francusku harmoniku,mozda bi truba mogla,od svega u ovoj opciji mi se najvise svidja "hor" radi mnogo dobro i violine to bi moglo da se iskoristi
|
Prvi demo Peter Baartmansa. Ovog puta iz susjedne Rumunjske.
Podignite kvalitetu videa na HD i uživajte. Mogu samo zamisliti kako je to zvučalo uživo na moćnom d&b V-Series. |
Trenutno vrijeme na Forumu 12:30 |
Forum Yu-Midi.org pokreće vBulletin 3.8.1 (Deutsch)
Copyright ©2005 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
.
Prava zaštićena od strane www.yu-midi.org