![]() |
Slažem se za SPL, zato sam i napisao u postu prije
Citat:
S druge strane, i ti sam vrlo dobro znaš da su upravo ovi srednji/visoki ključ pravilnog širenja zvuka. Možemo samo nagađati o kojim se frekvencijama radi i kako je to Bose tehnički riješio u modelu F1 ali jedno je sigurno, ovaj se sustav niti približno ne može uspoređivati s klasičnim PA ozvučenjem. Naravno kada govorimo o istim gabaritima i približnim snagama. Dovoljno je samo reči da s ovim ili sličnim sistemima zvuk širi bolje i pravilnije u prostoru. Kod ovakvih sistema je na minimum smanjen "problem" koji ima klasično PA ozvučenje da ljudima koji stoje ispred zvučnika otpadaju uši, a oni na dnu sale samo čuju brujanje basa. Naravno, ne očekuje se da će svakome muzičaru odgovarati ovakav pristup i sound koji "ne ubija" i "ne trese đigericu" gostima. Kada stvari pogledamo iz aspekta slušatelja ili muzičara koji ima pravilnu percepciju dobrog zvuka, onda su ovi i ovakvi sustavi neminovno budućnost. ;) |
Da uskočim na sred teme,pitao sam vas za savet pa bi bio red da se i javim šta sam uradio.Ja sam se odlučio za zx4 (Nisam uspeo naći RCF art 325i) provereno original sa računom i serijskim brojem na računu za pristojnu cenu i plus jedan bas bin planiram kupiti.
Pitanje pošto sad znamo da će gore biti(99% idem u ponedeljak po njih) EV ZX4 dva komada kakav bas i koji mi proporučujete.Pošto za sada guram to sa PM 1000-1 onda bi trebalo da bude jedan aktivan?Sviđa mi se A&H zed power1000,i ako bude sve išlo po pllanu njega bih trebao kupiti u narednih mesec dana. Predložite i savetujte!! |
Brate iskreno mislim da ces morati najpre preci bar na pm2,ja sam uzimao par puta ev zx4 zx5,moras ih goniti inace slab ton
Sent from my GT-I9301I using Tapatalk |
Imam u planu vrlo brzo promeniti mikser i PM-2 je u opticaju kao broj jedan.Ali me brine što mi je jedan drugar imao tu kombinaciju i prolično je dobro uništio svoje zx4 sa dvojkom.Zar je malo PM-1 za dve 15-2 kutije?
|
ja mislim da im je pm2 taman za njihovu snagu, onu se bese 400 wati? imao sam davno tu kombinaciju, i imao puno problema sa basovima na zx4, i kako sam pricao s ljudima nisam jedini...crkavali su, pa im se u vise navrata razlepljivale oko centratora ili kako se to vec kaze, pa su strasno prdile i brundale i sl...sa visokotoncima nisam imao muka..generalno imaju problema sa basovima, nije tvoj drug jedini koji je kuburio s njima..ako se lepo poteraju solidan zvuk, pristojan...ako ih ne poteras, rade ko tranzistor , bukvalno...poozz
|
Sad je-šta je tu je,ali ipak sam zbunjen!Slušao sam par puta kolegu koji isto radi sa aran žerom i sa dve te kutije a gura ih sa onim novim PM,miislim da je 502,i to meni dosta dobro zvuči a snaga mu je isto kao i PM-1 2x450W.Čudno mi je da bas zvučnik rikne,a da da visokotonac ne!!??Ovj moj kolega je imao problem sa visokotoncom više puta,ali jeisto tako on poznat po tome da sve ori i pršti od snage i glasnoće.Ja inače ne radim glasno i ne radim klub sistem gde treba da gruva.
Ne znam,kutije sam bezecovao,pa ćemo videti. |
pazi ja sam ih uvek koristio sa pm2 i u toj kombinaciji su lepo radile, imale i snage i bassa, nista nije manjkalo..samo jednom smo ih terali nekim snagasem, nesto 2x250-300 wati, nisam siguran, al znam da nije bio mnogo jak, i osetno su losije radile nego sa pa2, niti snage, niti bassa...najbolje poneses tvoj mixer, probas na licu mesta i vidis jel to to..nisam ih nikad gurao sa pm1, nznm kako bi radile s njim u kombinaciji...pozz
|
Ok Milane hvala ti,a je li tačno da su kinezi laganiji i do 5 kg u odnosu na original koje bi trebalo da su teške 20.2kg i da ih tako najlakše možemo razlučiti od kopije.Ima li još neka fora po kojoj se mogu raspoznati?
|
Za novce koliko košta zx4 to je mogu reći za neke stvari ok kutija...ali moraš imati na umu da je njen 1" drajver onaj koji ide u sx300 i dlite seriju...od svih tih kutija zx4 najdalje baca zvuk u korist pevača napred ali je tanka sa srednjim tonovima ili ti tepsija zvuk...sa druge strane pm1000-1 može da joj da maksimalno polovinu njene snage tako da ne očekuješ nešto previše u toj kombinaciji...sa treće strane ti stari dinakordovi trosistemci imaju svoj zvuk i ljudima koji su se navikli na taj zvuk teško neka dvosistemska kutija može da ga nadoknadi.
Gledano sa strane gostiju, zx4 će definitivno završiti svoj posao a jedini komentar za razglas koji ćeš od gostiju dobiti je "izvinite, jel može malo tiše".... :) Nego....jel neko probavao martin kutije u kombinaciji sa dynacord powermate...???... Sent from my SM-G920F using Tapatalk |
ja sam samo jednom video kopije zx4, i to se odmah iz aviona videlo da su kopije, naravno ako si nekad video original ev, lako ces prepoznati kopije, znaci bas su upadljive, mada ih sada prave dost verno..ako ista sumnjas, otvori kutiju i vidi jesu li original zvucnici unutra i cao..pozz
|
Kupio,probao-zadovoljan!!
Ja imam na klav inače malo više basa tako da sam zadovoljan kako "izlazi" Tyros iz njih.Pevati je prilično dobro i brzo sam se privikao.Izgleda da su dosta "brze",da se zvuk vraća vrlo brzo(osetljive).Ukratko ja sam zadovoljan!! |
Da ne otvaram novu temu, a da pitam u sklopu je sa imenom ove teme...
Jel bolje ZLX 12P ili SRM405 V3 Gesendet von iPhone mit Tapatalk |
Hm... da nisi mislio Srm450-V3
SRM450-V2 bi bio u klasi ELX112p....po meni bolje zvuci SRM450v2 SRM450-v3 nisam imao al predpostavljam da su jos bolje od predhodni...sto znaci da ZLX mozda tek kao monitoring kraj pomenutih modela...probavao sam ZLX i ELX posjedovao sam SRM450v2,trenutno imam Turbosound Milan M12 i binove Mackie HD1801 mogu reci da je Milan dosta snaznija kutija i tonski puno bolja od SRM450v2 i puno bolje pokriva prostor.. tako da ubaci i M12 u opticaj ako mozes gdje probat,inace sam radio na system cjeli Turbosound Milan 15 kutije i 18 binove ,mogu reci da je to jako fino radilo a nije pretjerano s cjenom ...nadam se da sam ti bar malo pomogao...pozz |
Da mislio sam na SRM 450-V3. Hvala ti na savjetu! A kakav je Turbosound iX12 njih ima novih za 430€ na papiru su dobri [emoji3] ali to i nije bas mjerodavnost. Imam LD Systems Dave 15 G3 pa bi ga malo "pojacao"
Gesendet von iPhone mit Tapatalk |
nisam probao iQ,iX serije..iX pretpostavljam da je to tu kao ZLX..zbog cjene...dosta hvale iQ seriju od Turbosounda,ja nisam imao priliku cuti
|
ja radio jednom na zlx aktivnoj dvanaestici i to je ocaj od kurije, cistokrvi kinez sa ev nalepnicom, bas nista lepo o njima nemam da kazem..mislim da je SRM bolji izbor i to dosta..pozz
|
@mladen.lav posto ti tezina suba nije problem za pojacavanje sistema razmisli o kupovini jos jednog aktivnog suba.
|
Pomoc oko izbora kutija
Imam basa i vise nego dovoljno i visokog ali mi srednji ton nekako tanak koliko god ga stimao na mixeru. Aranzer izlazi dobro, ali mi je vokal nekako tanak. Mislio sam jednu "srednju" 12ku na bas bin a dvije 8 sa strana. A na tu 12 bi vježbao kuci i pravio ritmove.
Gesendet von iPhone mit Tapatalk |
Da ne otvaram novu temu,da tu pitam za savjet. Stare DAP kutije koje imam su pri kraju. Još sviraju ali izdat će nas čas po čas,već sam tweetere mijenjao par puta... Aktivne su sa 15" zvučnikom. Sada kada imam neku kintu a opet nemam puno želio bih kupiti nove dvije kutije da sam miran. Mi i kad sviramo po kafanama više su nego dovoljne ili po terasama gdje situacija ne zahtjeva galamu,uistinu su više nego dovoljne takve dvije. Za veće situacije imamo "bratski" band koji nam po potrebi ustupi opremu kao i mi njima pa zato ni ne pucamo na neke sad skupe i žestoke zvučnike jer namjena im je kako sam gore i napisao, ništa specijalno.
Kad to znate, molio bih preporuku kutija do 3000kn (krajnji maximum) po kutiji tj. 400€ po kutiji. Uvjeti su da bude aktivna kutija s 15" zvučnikom. Ako postoji logičan razlog da kutija bude sa 12" zvučnikom,rado ću poslušati iskusnije. Također,kutije moraju biti nove iz trgovine s garancijom. Ja pucam na ove tri: - Behringer Eurolive B115D - Behringer Eurolive B215D - Behringer Eurolive VP1520D Na njih pucam jer su mi najdostupnije za kupovinu u ovoj jednoj trgovini gdje imam pozitivna iskustva ali ako znate neku drugu trgovinu u HR, drugu marku ili model a da su u tom cjenovnom rangu a bolje su ili isplativije, samo pucajte jer nemam namjeru se zaletiti kao tele. Razlike u ove 3 kutije su po 50-ak € u cijeni i vjerojatno je naskuplja najbolja ali ponavljam,neću da se pravim pametan. Pametan pita. :D Sve tri su Behringer ali ne mora biti tako. Našao sam tamo između ostaloga i Peavey kojeg se sjećam u gitarskim pojačalima davno, Ibiza Sound koji mi ne izgleda uvjerljivo ili American Audio s kojim se,iskreno,nisam susretao... Ja kad neznam,ja pitam pa eto,spašavajte. Hvala! :D |
Behringer Neo 812 - po svim testovima dobra i jeftina kutija.
Thomann cijena oko 330 eura. Ibiza, Amerikan.. obidji! Pogledaj Samson Aura,Ev Zlx 12p,Db Technologies itd. Ima jos par drugih modela koje se uklapaju do tih para. |
Ja imam behringer b215d za male svirke i mogu ti reći odrađuju lavovski posao za novac koji koštaju. U Srb su oko 350e nove.... bile su 250 kad su se pojavile ali si digli cene zbof potražnje..... u susednoj Bugarskoj maksimalno idu do 270e komad..... imam kolegu koji ima i neke behringer subvufere i redi i veće tezge s b215d uz pristojan ton.....
|
nazalost 3000kn za solidnu (aktivnu kutiju 15, i jos novu) nije dosta...da se ne lazemo B215 je daleko od solidnog ,kad je pojacas preko 35-40% snage ona mjenja ton i izoblicava,zvuk se pretvori u vrištanje,imao sam B212d,B215d,B312d,B615d,B1800dpro
imao i B512dsp mislim da je tako oznaka bila i ta je jedino bez izoblicenja i pod tezim opterecenjem...takodje sam imao i stare B300 koje su mi bile naj bolje od svih ovih navedenih...da napomenem nije to Vrištanje samo kod behringera,,to je mana kod kutija tog cjenovnog ranga...vidio sam u oglasu od neke trgovine u HR da prodaju Mackie Srm450 v2 komad 3200kn ...dosta su spustili cjenu vald neka rasprodaja...ta 12 ce puno bolje odradit nego i jedna 15 behringer...imao u isto vrijeme sve te kutije sto sam nabrojao....po tonu i snazi daleko bolja SRM a cjena je sad vise nego povoljna,SRM je nekada kosta s popustom 4500kn,mozda i vise |
Uzeo sam the box PA 302 A. Manje skupe 12" aktivne kutije koje mi je kolega koji je na njima svirao,preporučio. Imam 30 dana da ih vratim tako da ako ne budem zadovoljan uzest cu Behringera NEO iz par postova prije.
Poslano sa mog GT-I9505 koristeći Tapatalk |
Citat:
Zx5 ima drajver 1".Pozdrav |
Ne znam gde si to procitao ili video, ali ZX-5 ima ND2 drajver koji je 2 inca. Pozdrav
|
To su inace trikovi kojima se sluzi Ev pa su malo obrnuli redosled...
ND2 2" voice coil, 1" exit neodymium compression driver Sent from my iPhone using Tapatalk |
Ja ih imam, i po specifikacijama stoji da je 2". Aj javice se jos neki kolega, pa neka potvrdi, mozda si i upravu, ne znam. Evo sada obisao dosta sajtova sto stranih, sto domacih, na ni jednom ne pise to sto si ti napisao.
|
Vec sam se raspitao i ja sam mislio da je drajjver 2"
DVX3150 15" LF transducer with forced air cooling ND2 2" voice coil, 1" exit neodymium compression driver 90° x 50° coverage pattern 600W continuous (2400W) powerhandling High sensitivity, 132 dB maximum SPL Adjustable monitor angle (45° or 55°) 3 anchor plates for single stud fittings and 10 integral suspension points Available in black or white Passive/bi-amp selectable Full line of accessories Sent from my iPhone using Tapatalk |
90x50? Ili 90x60? Da skidam sada mrezicu pa da merim hornu? Iskreno ne znam gde nalazis ove specifikacije.
|
mitros music,to za hornu su pogresili...ali za drajver nisu...
Sent from my iPhone using Tapatalk |
Pa mozda su i za drajver, jer je ocigledno samo kod njih 1". To se lako proveri kada se otvori kutija da li je 1"-ni ili 2"-ni.
|
Nisu[emoji1]
Precnik spulne ND 2 je 2" a izlaz je 1",to nema veze sa precnikom spulne.
|
[emoji1][emoji1][emoji1]Aha znaci tako se racuna???Fbt maxx6,himaax60,montarbo w17,rcf 725,735,745 i da ne nabrajam dalje imaju puno jace drajvere,da li ste to znali???
Pa glupo bi bilo da je nd2 koji ide u zx5 manji od dh3 koji ide u sx300,d lite, zx4....
Послато са SM-G920F уз помоћ Тапатока |
Sta podrazumevate pod jacim drajverom?
2 inch driver ce biti glasniji u srednjima, 1 inch ce biti glasniji u visokim tonovima i generalno zvucati lepse. Stvar je daleko komplikovanija od same velicine spulne i izlaza. Dizajn jedne kutije veoma cesto podrazumeva i znacajne kompromise kako bi se postigla i odredjena cena. Koja je poenta i plasticni zvucnik ubacivati vrhunski drajver kad ce ta kutija uvek da zvuci ko plasticna kutija? Sto ako ART745 ima 4 incha spulnu na drajveru kad kutija zvuci realno veoma prosecno u rukama amatera. Za amatere nije kutija sa linarnim odazivom, jer ne umeju da je nameste lepo da zvuci. Dugacka je ovo tema. |
Jaci drajveri,tj sa 3 i 4 inca spulnom su i napravljeni da se uklopi sa basovima 500,600w pa i vise.A sto ne moze da ide preko 8Khz to pola njih i ne cuju.Bitno je da premosti nizak rez gornje granice bas zvucnika.Sto kaze kolega Marjan duga je to tema....
|
Kad već trpamo u temu razne kutije...mene je prijatno iznenadio sistem verse d-sider....dve aktivne kutije 12" i 1 aktivan bas 15 ili 18"....bas manje više ali te kutije 12ice su me prijatno iznenadile...
Послато са SM-G920F уз помоћ Тапатока |
Koliko pomogne na npr. dvije 12" aktivne kutije jedan aktivni bas 15"? Trenutno se krpam sa dvije aktivne 15" koje su na podu sa prigusenim srednjim i visokim da "glume" bas. Uopce nije lose i cuje se efekt definitivno pa reko da pitam koliko je bolji jedan aktivni bas naspram dvije kutije 15" sa vise naglasenim basem...
Poslano sa mog GT-I9505 koristeći Tapatalk |
Kao i u svemu stvar ukusa i zavisi šta očekuješ....dobar bas nosi pravi bas...ipak neke redovne kutije ne mogu da daju taj bas kao zvučnik namenjen za to....
Po meni 12" ka je zakon za vokal i pevanje...ako im još dodaš neki bas to je to...govorim za manji lični razglas koji možeš sam natovariti u auto i odraditi svirku do 100 ljudi...ili više zavisi od vrste svirke i sastava muzikanata...uglavnom takav razglas meni lično završava 90% svirki... Послато са SM-G920F уз помоћ Тапатока |
Trenutno vrijeme na Forumu 12:42 |
Forum Yu-Midi.org pokreće vBulletin 3.8.1 (Deutsch)
Copyright ©2005 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
.
Prava zaštićena od strane www.yu-midi.org