YU-MIDI Muzički Portal - Muzičarski forum

YU-MIDI Muzički Portal - Muzičarski forum (http://www.yu-midi.org/forum/index.php)
-   Servis klavijatura - uradi sam (http://www.yu-midi.org/forum/forumdisplay.php?f=46)
-   -   zasto arazneri nemaju zvuk sound karte? (http://www.yu-midi.org/forum/showthread.php?t=27769)

casper 14.12.2014 22:47

Pričekaj još malo, pusti da se "uho odmori" od starog sounda. To ti je moj savijet, baš sam zato maloprije i napisao vlastito iskustvo.
Bio sam i ja u dilemi između Audye i Yamahe. Volim taj "mekani talijanski" sound, odgovara i onome što sviram. Ali ne volim iznenađenja, pogotovo in ne volim na bini kad te izda jedini adut kojeg imaš. A što ako prestanu izdavati nove modele? Onda si opet si nekako na početku. Zato je moj odabir bio Tyros. I nisam požalio.

sale_band 14.12.2014 22:54

Ja predlazem da nas nekoliko uzme jedan isti ritam i sredimo ga pobsvom ukusu pa da postavimo snimak ovde za poredjenje, cisto da vidimo da li ce kod svakoga biti los zvuk...

Dell 15.12.2014 01:07

Sale, a kad to napravimo, ko je onda mjerodavan da ocjenjuje čiji ritam "najbolje zvuči"?
Šta mi ovdje na forumu na kojem je 95% tezgaroša znamo kakav je sound dobar, a kakav loš? Ljudi za to završavaju fakultete, a mi koji tu i tamo sviramo neku tezgu steknemo dojam da znamo kako i šta valja, inžinjeri uračunavaju sve faktore, ima tu više fizike i više matematike pa se onda donese kakav takav zaključak koji čak i nije referentan, a šta mi od matematike radimo osim što brojimo bakšiš i računamo koliko koga zapadne tala poslije svirke?
Tako da je sva ta priča bespotrebna i milijun puta ispričana. Evo recimo moj odgovor na Branoyevo prvo pitanje je po meni vrlo jednostavno i trebalo bi da zvuči ovako:
Zato što firme koje proizvode aranžere onda komotno mogu da zatvore pogone. Zašto se do sada na tržištu osim par smiješnih "pro forme" iznimaka nije pojavio automobil koji za pogon koristi nešto što nije naftni derivat, a postoje patenti za auta koji idu na neke vrste čak koliko sam čitao biljnih ulja, pa i na vodu. Samo što je ta grupa entuzijasta što je napravila auto na vodu jednostavno nestala, ni rođena majka više ne može doći do njih, a razlog vam ne moram objašnjavat. Slično je i s klavijaturama, samo što je interesna sfera tu mnogo, mnogo manja, pa u tom domenu baš ne padaju mrtve glave i to je sva mudrost.

sale_band 15.12.2014 02:30

Ma salim se malo, sta se ljutis :)

Alekso 15.12.2014 02:43

ja se ne salim evo neko stavi neko u demo ritam od bilo kog tyrosa ili ketrona rolanda sta bilo primer pop ritam ili neki oriental ja cu staviti od mog korga pa3 isti pa da cujemo ko kako zvuci,ali siguran sam da ce opet da bude problema jer mi svi ne cujemo isto,e tu lezi problem ove teme.

branoy 15.12.2014 18:04

nije to problem ove teme, to je problem covekovih usiju !! hhahaha

EmirTotic 15.12.2014 18:22

Mislim da bi takva tema upoređivanja sounda dovela do rasprave i problema, a baš se smirila situacija na forumu, nema više tenzija i to je super. :) Demo sekcija je ogromna, ima tu svega a se može slušati 20 dana koliko snimaka ima. Svako koristi ono što mu odgovara, to je rečeno već dosta puta. E sad, pa3x ne bi koštao toliko koliko košta, Tyrosi takođe, ketron itd., da ne može da se uradi lepo. Lično sam imao pa3x, uz dosta truda sredio sam ga da zvuči korektno, ali navika na yamahin princip rada, na tu sintezu zvuka me je vratila Tyrosu. Istih slučajeva ima i sa korgom i sa rolandom itd. Samo zagrejati stolicu, imati ideju i raditi na tome, sve se trudom i dobrom idejom postiže. Pa3x hoće rad, posušajte korga Marka Gredića, Brmin, Vexov itd. to zvuči junački, ali ti ljudi posvećuju dosta pažnje klavijaturi i rade više nego profesionalno. Ova tema će biti večna i problem nije ni do ušiju ljudi, ni do brenda klavijatura nego do lenjosti ljudi koji ne žele da se pomuče za svoj sound. Korg je otvoren i daje mnoooogo mogućnosti da nijedan ne mora da zvuči isto, ali narod uzme stariji materijal i prerađuje (ne kažem da je to loše) ali većina zvuči više manje isto. Samo rad i ideja! Ne treba težiti ka tome da zvučiš kao neko ili nešto, lepše je napraviti svoj sound pa kome se sviđa hvala, kome ne u redu je. :)

sinisa 15.12.2014 19:06

Uporedjivanje zvuka klav. preko snimka na netu uopste nije merodavno.Meni Pa800 na snimku zvuci bolje od Rolanda E80,ali zato uzivo je sasvim druga prica. Jedino srediti ritmove i spojiti ih na isto ozvucenje i onda oceniti,mada tu bi opet doslu u konflikt sa ukusom,dali je bolje ovako ili onako...

branoy 15.12.2014 19:30

bio sam ja na soundcloud i kod vexa i kod ostalih munja, kad pustis njihove snimke i moje isti zvuk korga!!
https://soundcloud.com/branoy-studio

casper 15.12.2014 19:55

Citat:

Originalno postovano od branoy (Post 275985)
nije to problem ove teme, to je problem covekovih usiju !! hhahaha

Vidim da nisi shvatio moju dobronamjernu poruku. Smijeh na kraju rečenice neće isprovocirati onu retoriku koju očekuješ. :p

Poslušao sam tvoje snimke na soundcloudu koje si postavio u zadnjih 5-6 dana. Tvoja tvrdnja da su one iste kvalitete kao recimo od Vex-a, dodatno potvrđuje da sam bio u pravu kada sam rekao
"Vrlo često je kriva predodžba o soundu glavni uzrok nezadovoljstva s novim instrumentom"

branoy 15.12.2014 20:30

e pa ti si onda druze non sluhista. ti cujes totalno nesto drugo, a to je neke delove svirke u stilovima, a zvuk kao zvuk ti ne razlikujes.. sve je izaslo iz iste sprave. pustis moj stil i njegov, ista snaga, isti hall, manje vise neki detalji, sad sto je on ubacio neki sempl licni, to je stvar ukusa, ti moras odluciti sta hoces odgovoriti? dati konacan odgovor?
Dodato:
jos jedno epsko pitanje iz korg familije balkan i sire, kad sve izlazi kako treba, zuk je chip taj i taj hig end, hahaha, zasto 60 posto, mozda i vise korgovasha posebno vodi kick i bass na ostala dostupna 2 izlaza? sta ce im to? de malo pojasnite? nisam ja pametan, msm zasto tto rade kad je HIG END nema potrebe, zvuciii dokazano vec od postojanja korga sa semplerom ? dok ja na blster karti od 20km sa jednim stereo izlazom odradim sv?E

casper 15.12.2014 21:01

Snimci su tu, neka poslušaju i drugi i kažu što misle. ;)

Neću raditi detaljnu usporedbu jer ona nema smisla iz razloga kojeg su već neki spomenuli, svatko ima svoje viđenje sounda. Ono što je očito i na što bih ti želio skrenuti pozornost (opet u dobroj namjeri) je to da imaš krivi pristup obradi ritma. Snagu, punoću i širinu ne možeš postići prekomjernim doziranjem efekta, pogotvo ne halla. Zbog toga tvoje snimke "plivaju" i "zgurane u centar" nemaju onu snagu koju ti očekuješ. Krivi pristup, krivi alat .... B-)

Milan$ 15.12.2014 21:52

1 Privitaka
Evo jedna slicka na datu temu :) Ostale masine zanemele pored mighty Ketrona :D:">:p

gagan 15.12.2014 22:15

Kolege proslog meseca sam imo tezgu u rumuniji radio je moj bend i i hjihov , klavijaturista je imo korg pa1x on je sviro bas kontru , a radio je i sa aranzerom par orijentala i rumbi . Posto nisu imali harmonikasa nego samo saksafonistu i dva pevaca i naravno kavijaturistu , kad su svirali sa aranzerom klavijaturista je svirao solo ili terce deonice sa harmonikom . odusevio sam se kako to sve lepo zvuci , harmonika ko da je harmonikas odsvirao , a aranzer ekstra , Stvarno ta klav pa1x je bas dobra , steta sto je memo za samplove samo 32 mb . Sada servisiram jednu klav korg ix300 rom boje su joj ekstra , bas sad planiram da nasnimim klarinet sax , i jos par boja , da napravim sebi semplove za tyros 2 ..... tako das ne pricamo ovde tew ova te ona , po meni pa1x vrh !!!!!

sale_band 15.12.2014 22:53

@branoy
Nije lepo reci nekome da je non-sluhista cak i da si u pravu, a nisi.
Tvoji i Snimco od @Vex su nebo i zemlja i nikako nije "isti sound".

Cak ti ni snimci sa g1000 nisu nista bolji da bi digao ovoliku prasinu od teme.

I na kraju, da ponovim, naslov teme ti je takav da je onom ko se iole razume u materiju jasno da to kod tebe nije slucaj.

orascic 15.12.2014 22:59

Citat:

Originalno postovano od branoy (Post 275988)
bio sam ja na soundcloud i kod vexa i kod ostalih munja, kad pustis njihove snimke i moje isti zvuk korga!!
https://soundcloud.com/branoy-studio

batice :-O , ako ti tu cujes ista slicno , onda stvarno nema smisla da pricas ista o zvuku a ni o sluhu!! =))

cuti bre sramota! :">

megane 15.12.2014 23:00

Ja ima Roland G 1000 stvarno mi se sviđa, extra dobro radi, onda sam slušao jedno kolegu muzičara na svirki sa Korg 3x pro, ma sramota sve loše urađeno, ali on valja kao vrlo dobrar aranžerist. Ali zvuk nikako. Onda sam slušao Korga 3x pro u prodavaonici i svirao je prodavać, ne mogu da kažem kakav dobar zvuk je izvadio, kad sam došao kod kuće muka mi je bilo slušati moj stari Roland G 1000. zbilja je tako kao kažu, da mora da se uvo navikne na saund. Ali Korg 3x je imao strašno dobar zvuk, Mada sam ja zaljubljen u moj G 1000, ali budimo pošteni, Korg 3x je novija sprava. i skupa, to znaći sve!

Dell 15.12.2014 23:08

Branoy, za čovjeka koji ima relativno pozamašan staž na forumu, moj je dojam da si se malo nekulturno ponjeo prema jednom iskusnom muzičaru i još većem gospodinu Casperu. Odnositi se starijem čovjeku s takvom dozom ironije nije baš umjesno po meni.
I hajde odgovori mi molim te na pitanje što sam postavio u mom prethodnom postu. Ko si ti, ko sam ja ili bilo ko na forumu osim 1% stručnih izuzetaka da sudimo kako zvuči neki ritam?
Jesam li ja ili ti neki inženjer ili akademski obrazovan građanin u domenu akustike? Nisam fan Korgovog zvuka, čakštoviše antifan sam, ali ko sam ja da kažem da nečiji Korg zvuči loše i da ovo ili ono zvuči bolje?

sale_band 15.12.2014 23:25

Koji lik... Kupi instrument od par hiljada evra pa se zali da mu ne valja!
Pa sta si gled'o ili slus'o kad si odlucivao da kupis?

casper 15.12.2014 23:30

Hvala Dell, međutim ... Sudeći po slici koju @branoy drži u profilu možda sam "samo malo stariji" od njega pa iz tog mogu razumjeti njegovu retoriku. Ne može me naljutiti što god kazao. Volio bih se da su ove sitne provokacije rezultat njegove mladenačke svojeglavnosti i da se iza toga ne krije (skrivena) potreba da napravi nemir u ovoj forumskoj zajednici. Ako i jest ovo drugo, ubrzo će shvatiti da "borba nema smisla ako u ringu ne postoji protivnik". ;)

nesaband 15.12.2014 23:33

Citat:

Originalno postovano od branoy (Post 275945)
yamaha i ketron. mada kad sam cuo bk9 neke snimke rekao sam jebem im kru sto nemaju sempler!!

Ja cu ti odgovoriti.BK 9 i nema potrebu za semplerom.Sto bi Roland dozvolio da mu aranzer zvuci losije nego sto je on napravio da zvuci.Eto to je razlog sto BK 9 nema sempler druze.

rocco 15.12.2014 23:36

Skupa sprava jeste,kosta velike para za operativnost i nista drugo...Vredi li ista ta skupa sprava bez semplera?ne vredi nista.....Da bi ironija bila jos veca,jedan sempler iz predratnog GEM-a obrise PA3X sto se tice reprodukcije semplova....Mislim stvarno nema smisla.Treba li da platim 3000 eura i 2-3 godine da zagrevam stolicu kuci,da mi odpadaju oci da bi uradio 5-6 pristojnih ritmova od kojih se ne pada na dupe?Bogami opametio sam se odavno oko toga....Pa za tri godine ljudi grade celo stanbeno naselje jbt a mi muzicari ne mozemo tri ritma da sklopimo za to vreme....

Akordeonista 16.12.2014 00:02

Pa to je zato sto ne znas da uradis pristojan ritam - tako ce da kazu oni koji ne zele da priznaju da Korg "izlazi" lose! ;)

Ja sve opet pitam, uz duzno postovanje svih muzicara i ljudi sa foruma, kako je moguce da toliko ljudi koji sviraju aranzere imaju problem zvuka samo sa Korgom?! Kako takav problem nemaju ni sa jednim drugim brendom? Isti covek, isto poznavanje zvuka (ili kako drugi tvrde - nepoznavanje!) ali rezultat dijametralno suprotni - na Korgu nema zvuka koji bi ih zadovoljio dok na drugim klavijaturama isti ljudi postizu pristojne rezultate?! Da li je moguce da su bas svi gluvi i nemaju pojma sta je zvuk?

Naglasavam, govorimo samo o zvuku!!! Sve ostale mogucnosti i operativnost su mu na nivou drugih brendova, pa cak i iznad nekih!

branoy 16.12.2014 00:03

najbolja mozda varijanta je uzeti jeftin neki korg kao tipa pa50, 500, i kupiti fantom rek, ili triton rek, i jebo ti araznere ove sve oceli izaci ili ne!! u stilovima podesiti ProgChange i ostalo, , slusao sam jednog lika sa em2000 i fantom rekom, naravno em2000 je sluzio samo za midi note stil, a svi zvukovi pratnja su isla iz fantom reka, ja nisam cuo nista bolje od svih ovih araznera zajedno. ili mozda triton rack. kontam da na pa3x nosim rack triton i da tako probam uraditi, i da vidim koliko ce biti rumba bolja tamo, samo od nje krenem. klavijature i moduli sve sto nije arazner ima uvek bolji zvuk. kao sto neko rece triton extrem i dan danas pojede korg araznere ako se uzme samo kao solo.. bolje zvuci mnogo.

ali to je posao veka!! i onda ce biti zasto sam dao tolike pare na pa3x? jebo to./ ja kad budem zadovoljan, ni jedan mi negativan komentar nece trebati , smejacu se na njih ovde!! ja cu biti zadovoljan, znam sta hocu!! i to je najvaznije.. i bice ljudi koji ce to prepoznati.

gagan 16.12.2014 00:05

Klege slusajte ovo . tako je radila i klaijatura onog kolege iz rumunije , strava .......

https://www.youtube.com/watch?v=XQMvd55JEXM

miki2008 16.12.2014 00:06

Ljudi u kom vi vjeku zivite pa jos pricate o g1000 g800 g600??? Pa ja vecu sintetiku nisam cuo nego na tim spravama. Hvala bogu da su izumrle. Ljudi fino napravili sempler pa vam ni to ne valja. Jebote kad se sjetim onog g1000 i onog njegovog defa i piked basa dodje mi da povracam. Nemoj te se blamirat i poredit stvari koje u opste nisu za poredjenje pogotovu g1000 sa nekim aranzerimi iz korgove novije serije poput pa1 pa2 pa3. Da poredite Yamahu Tayros pa hajde al vi pricate o g1000 o boze moj... Jednostavno objanjenje na sve to sto tvorac ovog posta hoce da kaze je buraz nije u interesu da jedna klavijatura radi bolje ili priblizno isto kao neki vst na racunaru. Postoji tehnologija za to odavno je napravljena ali je jako skupa. A ako je nekome lakse da mu zvuci to sve neka za 30 evra u kafani sto radi nosi gomilu kontrolera i racunar pa neka mu zvuci onda. Ali posle toga kad ode na neki live nastup gdje su svi istrumenti akusticni onda sam sebi jebe mater kad cuje ziv bubanj ziv bas i sve istrumente koji su zivi. Pa dan danas u studijima sirom svijeta zivi istrumenti sviraju aranzmane. ZBOG CEGA LI??? Bas se pitam...Sto se tice konkretno aranzera mnogo tu ima stvari i oko pratece opreme tj razglasa. Ne izlazi isti ton na svakoj kanti od kutije. Da se mene pita ja bi klupave aranzere zabranio da i ostali muzicari imaju poslo i ne bih nikada pozelio vise da ga ukljucim. Jebem ti aranzer i ko ga izmisli dabogda se u grobu prevrtao.

branoy 16.12.2014 00:09

....

miki2008 16.12.2014 00:20

Tacno me tjerate inace nemam obicaj da se kurcim da snimim svoj sugavi pa3x pa da cujete da to veze s vezom nema... :D

rocco 16.12.2014 00:33

Kolega Miki2008, mene stvarno zivo interesuje kakvo je tvoje razmislanje o zvucnoj slici i voleo bi da snimis nesto da cujemo kako zvuci,po mogucnost da nije dvojka.(nije provokacija) da me ne razumes pogresno......

branoy 16.12.2014 01:02

pregledao sam 30gb setova, jos nemam Sa-Sa ritam ni blizu jedno 10 kojih sam imao na g1000. koji su ubijali na razglasu!! pa ti gledaj, dalje necu..

sta smo mi uglavnom izvukli iz ove rasprave do sad? da je uvek bilo ovaca za sisanje i bice i dalje. drugo ponasamo se kao narod prema vlasti, daju ti mrvice, isprepadaju te a ti ostanes u kuci i tako prolaze godine nisi smeo da izadjes i da protestujes, da traziss pravdu.
prodaja i dalje tece. njima dobro mi se lazemo, vecina se ulizuje drugima i sta god oni rekli tako je, i zivot ide dalje.

ljudi moji upalim jedan livestiler soft araznzer. i dam mu kablo u roland hiper canvas, koliko je taj GM DX modul oko 30mb,, i pustam stilove. ono je uzivanje u raskosnosti zvuka, svi su u frekvenciji, prostora ima za sve. a da je bilo mogucnosti u njemu ubaciti kakav drum kit ,ili solo boju to bi bilo aj zdrao!! rolandovi efekti hall i ostaloo, milinaaaa
ovde mi deluje da bilo sta kad uvezem ima ozbiljan problem, sve ili solo boje, klavir, gitare bilo sta mi odma zvuci u basuu i to dobrom, ili je soft zesci, moras mu nabijati eq da izadje, . nije to to. nije prirodno. cim ja moram stalno koristiti EQ. nemoguce da pregledas 30gb setova i da se ponesto nadje. i opet il je loops il je nafarbano negde u kompu pa vraceno nazad.

upali ti bilo koji stil od miliione za roland. sve ured zvuci samo je pitanje levela najvise sta kome smeta. ja kucam rumbu na korgu?? samo od fabrike. da se smijem hahahah ...
znate onu pricu roland je izlazio i na najgore razglase, dok ovi traze najskuplju opremu da bi kao to bilo to!! ?

kad vidim klince po youtube na pa50 i ostale komentaraa, vaoo, nema dalje, joj ovo ,joj ono , ne znam dal bi zaplakao ili bi poslao sve u neku obaveznu skolu za zvuk. i sta ja tako znam po ovim nickovima ko je tu ozbiljan ko nije? ko je kome ozbiljan , ko kome nije?

i da zavrsimo jednom za svagda sa ljdima koji uvek se smeju na ovo .
kazu aloo ba pa 500mb ROM-a imas u korgu, a 32 u g1000? kako ovo moze biti gore od tih tvojih bednih 30mb??

pa jbt zamisli ti ovo, imao sam jedan klavir od par MB, i odlican je , odlicno se cuje i izlazi, i sad ti uzmi presempluj jedan klavir koji ni nasta ne lici, al presempluj ga dirku po dirku slobodnooo, nemoj manje i dobices preko 100mb ,, i sad ti reci da je on i dalje bolji samo zato sto ima vise MB? ili GB??

toliko o razlici, da je uvek bolje sto vise pise brojeva u MB ili GB.

miki2008 16.12.2014 01:15

heheheheh zar ti ja licim na nekog ko svira dvojke samo....nemam ja vremena prijatelju za takve stvari...a i mrsko mi je sad da budim orkestar radi jednog simka...

sale_band 16.12.2014 01:38

zasto arazneri nemaju zvuk sound karte?

Barano, nisi uopste kompetentan i to tvoje MB i GB poredjenje (shvatanje) je smesno

Dok ne postavis ovde konkretno tu famoznu rumbu sa G1000 i sa pa3x i navedes tacno sta ti je kod jedne dobro izaslo a kod druge nije, svo ostalo pisanje je uzaludno.

Kako mi na osnovu tvoje tvrdnje da znamo koja nam je polazna tacka merila?

branoy 16.12.2014 02:57

Sale Band cuo sam malo pre tvoje demo snimke, . . . . . . .. .
nisi uopste kompetentan!!

sale_band 16.12.2014 04:40

Kakve veze imaju moji snimci sa ovim?

Mozda sviracki nisam kompetentan za neke stvari, ali za ovu temu sigurno jesam.

Dell 16.12.2014 14:12

Lock!

Trenutno vrijeme na Forumu 23:41

Forum Yu-Midi.org pokreće vBulletin 3.8.1 (Deutsch)
Copyright ©2005 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd. .
Prava zaštićena od strane www.yu-midi.org