YU-MIDI Muzički Portal - Muzičarski forum

YU-MIDI Muzički Portal - Muzičarski forum (http://www.yu-midi.org/forum/index.php)
-   Tehnike i teorija (http://www.yu-midi.org/forum/forumdisplay.php?f=28)
-   -   Pomoc oko ucenja(shvatanja) akorda (http://www.yu-midi.org/forum/showthread.php?t=12137)

Ozrenac3 23.12.2009 17:09

@lopezi ono gore sto sam naveo a, g ili c to sam samo htjeo reci da je sistem nasih pogotovo narodnih pjesama dosta slican tj akordi durskih pjesama i akordi molskih pjesama kad udjes im u stos nije im tesko nauciti akorde jer se sve svodi na isti sistem to barem od mene jer ja nemam ni jedan cas muzicke skole nego to samo po sluhu a ono dole navedeno oko sposobnosti pjevaca ja sam samo navodio molske akorde izvinite ako nisam bio dovoljno jasan
Dodato:
jos nesto za mister lopezi imas ovde na forumu pod kutak za harmonikase najbolji harmonikasi bosne i hercegovine amir sehic seha a mozes i na youtube da ga nadjes. covjek svira uzicko kolo i u durskoj i u molskoj skali pa mozes da vidis razliku sto znaci sve se moze odsvirati u bilo kojoj skali samo kao sto si ti naveo nece zvucati isto normalno ali nemora da znaci da nece zvucati lijepo.;) ti mozes da uradis neku svoju molsku numeru pa onda je odsviras u duru pa vidis gdje treba nesto dodati promjenuti i eto imas vec dvije razlicite numere za album. 99 posto ljudi koji budu slusali nece imati pojma da je to jedno te isto samo u dvije razlicite skale odsvirano.:D

lopezi 24.12.2009 19:53

"ako je pjesma u a molu a tvoj pjevač voli iz g pjevat"
samo slovo g u glazbi se podrazumjeva kao g dur.

Ozrenac3 24.12.2009 21:35

lopezi jesili ti ikada cuo za g mol? u muzici "sky is the limit, limit is the sky". svaka skala ili ljestvica ima dur, mol prirodni, mol harmonski, mol melodijski, orijental. ja mogu odsvirati istu melodiju u g mol, a mol, d mol itd. ako je durska melodija onda g dur, c dur, a dur.

lopezi 24.12.2009 23:02

prvi put čujem za to..
sad se nešto sjetih da mi je profesor spominjo te molove, sigurno sam bio odsutan na solfeggiiu.. nećemo se svađat kolega. očito ova tema nema svrhe

Ozrenac3 25.12.2009 03:17

ma kakva svadja nedaj boze. da nebi skrenuli sa ove forumske teme i posto vidim da bolje znas od mene zamolio bi te da mi malo pojasnis te durske i molske skale.

zeljko 25.12.2009 05:26

Sve je to odprilike isti kalup.

lopezi 25.12.2009 09:57

durski akord se tvori od osnovnog tona velike terce i i čiste kvinte.
molski akord se tvori od osnovnog tona male terce i čiste kvinte.
svaki dur ima svoj paralnelni mol, njega dobijemo tako što na osnovni ton dodajemo malu tercu, ali unazad. npr. c-dur je paralelan s a molom. itd. itd. eto ukratko od mene

MIKI_TR 25.12.2009 10:16

JA mislim da je ovo najveca mana kod muzicara prvo uce da sviraju i onda odma na aranzer greska......ovako kad nas u nasoj muzici su standarni MOLOVI i DUROVI e sad tu ima jos MOLSKE i DURSKE sedmice i sestice.....e ako to sve znas onda ti nije problem ....prenego vezbas pesmu sviraj bas e onda ces znati sta ti je u desnoj ruci ili DUR ili MOL opet kazem mozda bude neka sestica a i neka sedmica... kao sto su ti neki vec rekli imas u forumu pa mozes malo procitati o tome a......moras dosta rada i truda pa ce biti nesto od tebe......

lopezi 25.12.2009 20:04

slazem se s tobom miki, još što je najgore aktivira se opcija na arangeru inteligentno prepoznavanje akorda.

Patko 10.06.2010 11:55

Moze te li mi pomoci vjezbe za lijevu ruku. Nikako da se naviknem!
Desna ruka ide super dok lijevom neznam ama bas kako da pratim.
Postoji li neka osnova da se nauci. tj. prve vjezbe da se lijeva ruka oslobodi.
Neko mi prica za kontru, neko hvataj akorde a ja bi da basiram.

Trenutno vrijeme na Forumu 20:00

Forum Yu-Midi.org pokreće vBulletin 3.8.1 (Deutsch)
Copyright ©2005 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd. .
Prava zaštićena od strane www.yu-midi.org