![]() |
Hvala @korgic :) Negdje sam nasao da ljudi rade absorbere od ploca po 5 cm u dva sloja ali pri tome izmedju ploca stavljaju foliju koja sluzi kao membrana. Mnogo je izazvalo rasprave jer u tom slucaju absorber ima dvostruku ulogu a to je da absorbuje zvuk sa prednje strane ali i zvuk koji se odbija od zida sa zadnje strane. Na bocnim stranicama absorbera se buse rupe u precniku 2-3 cm u cik-cak. Neko i zatvori totalno zadnju stranu sto po meni nema logike jer po pravilu ide da se absorber mora odmaknuti od zida za svoju debljinu, sto znaci da ako je debeo 10 cm onda mora i od zida biti odmaknut minimalno 8 cm i na taj nacin absorbuje i refleksiju koja se odbija od zida . Ja cu ih raditi sa kamnom vunom jer mi je najjeftinija a nije mi veliki prostor, cak je i manji nego kod @mr_eko i upotrijebit cu istu kao sto si ti Rockwool debljine 10 cm.
|
Da normalno da moze ploca i 5 ccm zasto da ne.Rockwoll deblinje isto sasvim dovoljno.Svako ima svoj nacin rada kako napravio absorbere.Inace imam dobrog drugara koje inace akustik designer sto svako dnevno radi oko toga sve akustica elementa.Inace ima isto odlican forum nazalost na nemcki gde sam i ja sazno neke stvari.Ja kad sam radio prostoriju nije ni bio plan da sradi neki studio al eto moje kolege naterla me to da odradim i tako sam sve sam napravio.Jedino sto mi je zao da nisam radio merenje frekvencije.Mada da cela akustika mnogo kosta i para da se to sve odradi kako treba,ja sam zadovoljan kako sam odradio znam da moze to sve jos bolje.Najvaznije mi bilo da sniak koji radim pevanje harmonika bubanj budu sve kako treba,jer miks radim jedan moj durg sto ima vec odgovarajacu akustiku.
|
Citat:
I ja mislim da je nema u BiH. Mislim da si upravu, to je za bass trapove ali sam viđao i da cijelu sobu obrade tako, preko toga drvene grede i mislim da presvuku nekom tkaninom. |
Ima @harepa50 firma u Sarajevu. Na lageru imaju Knauf DP3 u debljini od 5 i 10 cm i nije skupa. Ja sam ovdje kod Tuzle nasao Rockwool debljine 10 cm i sa cijenom su isti.
|
Večeras sam dobio informaciju od jednog prijatelja koji je građevinar, da ova kamena vuna ima u sebi karcogene nitit ??? jel to istina nije ni on siguran za kamenu ali staklena 100 % .. ???
|
I jedna i druga su stetne a posebno staklena vuna. Zato se i presvlaci platnom da se niti ne bi sirile. evo tekst kopiran sa stranice proizvođača:
Kamena vuna je dugi niz godina bila predmet različitih studija i ispitivanja kako utiče na zdravlje ljudi. Zato se proizvodi od kamene vune proveravaju od strane međunarodnih zdravstvenih organizacija i ekspertskih grupa sa aspekta potencijalne štetnosti po zdravlje ljudi. Prema tim istraživanjima ovi proizvodi su svrstani u grupu proizvoda koji nisu štetni po ljudsko zdravlje. To je zvanično i potvrđeno na sastanku IARC (International Agency for Research on Cancer) održanom 9-16. oktobra 2001 u Lionu, Francuska, kada je mineralna vuna, a samim tim i kamena, klasifikovana u âGrupu 3â odnosno materijali koji nisu kancerogeni. |
Nijedna od ovih vuna nije "zdrava" jer je logicno da svaka vrsta prasine steti organizmu.
Kod staklene (kamene) vune je tim gore jer su u pitanju vlakna dobijena topljenjem kamena ili stakla (svejedno) I udisanje istih nije nikako dobro. Na pakovanjima ovde kod mene pise "may cause cancer" ili, u prevodu, "moze da izazove rak"... To je, po mom misljenju, opasno za one koji svakodnevno rade sa ovim materijalom a ne za tebe koji ces imati kontakt sat-dva :) Zato, ako radis sa izolacionom vunom, koristi masku a mozes I rukavice da te ne zulja :) Takodje gledaj da koristis neko platno koje nije "mrezasto" da vuna ne moze izaci. i bice ok. Kod ovih vuna ima razlicitih kriterijuma i za ove tvoje potrebe ne valja koristiti onu "labavu" vunu. Potrazi kompresovanu akusticnu ili tako nesto. Primetices po tome sto je cvrsta i ne savija se lako kao obicna... Pozz |
Upravo to @sale_band. Svaka je opasna u dirktnom kontaktu ali kada se presvuce nece biti problema. Takodje, za zvucne absorbere je i potrebna presovana kamena vuna, tvrda ne mekana zbog bolje absorbcije zvuka. Niko do sada nije imao problema pa ne vidim razlog za brigu. Da je toliko kancerogena nebi se sigurno upotrebljavala. Ljudi izbacuju staklenu i prelaze na kamenu bas iz razloga sto staklena vuna postaje porozna i osipa se vremenom, pretvara se u prah posebno u dodiru sa vlagom dok kako se tvrdi , to se kod kamene vune ne desava. Tako kazu ;)
|
Evo i skice prostora sa dimenzijama :)
Ovo su prostorije od Kulturnog centra, trenutno pripadaju Udruženju u kojem sam član. Prozor iz budućeg studia gleda u koncertnu salu. Ako ga je pametno zazidat ili napravit pregradu od gipsa, reci te :) http://i41.tinypic.com/20sydly.jpg Dodato: što ste odustali, kako sam stavio ovaj nacrt :( Dodato: Evo malo sam i usminko :) http://i40.tinypic.com/wjszub.png Dodato: Jeli ovo zamrla tema? treba mi pomoć oko boje zidova, da lagano počmem sa sređivanjem :) hajde ljudi pomagajte da počmem radit više :) |
Nije zamrla tema nego nas nije bilo preko praznika :D Ne znam do koje si faze dosao ... Sto se tice zidova ako nemas namjeru da ih akusticki tretiras , mislim na vise slojeva vune i ostalih materijala, okreci ih u boju koju hoces. Ne znam zasto ti treba savjet oko boje ?Svejedno je koju god upotrijebis a sve po svom ukusu :) Sa ovih slika vidim da si podijelio prostor na dva dijela, reziju i vocal booth ili je relax room :D Ja bi zamijenio koncepciju i prvi prostor bi mi bio control room a drugi vocal booth ili gluha soba kako god. Ovo kazem jer ti je soba cije su dimenzije 288 x 255 (visinu ne znam) jos malo pa savrsena kocka sto je , kako kaze vecina akusticara na netu, najgora moguca opcija za control room. Ako vec neces da mijenjas ideju, idemo dalje ;) Moja zamjerka na drugu prostoriju, sto uopste ne mora biti tacno, pozicija stola i monitora . Vrata ti prave problem, isto kao i meni pa si vjerovatno zbog toga i postavio sto uz duzi zid. Ja bih ipak monitore i desk postavio uz zid lijevo od sadasnje pozicije a da mi vrata budu iza ledja. Ovo govorim zbog simetrije same sobe. Prostor od zida bi ispunio vunom debljine minimum 30 cm i onda postavio gips ploče. Uradio bi u coskovima malo vece superchunk-ove i time bi imao "izlomljen" taj glavni zid. Iza vrata mozes napraviti mobilni superchunk ili gobo panel iza koga ce biti tube trap a dalje na taj zid do vrata 1D ili 2D difuzor i u nastavku u uglu opet superchunk. Takodje imaj na umu da ces morati raditi i cloud iznad glave na plafonu. Cloud bi "trebao" da pokriva minimum dvije trecine plafona... Napisi od cega planiras raditi broadband absorbere, sa kakvim materijalom raspolazes, sta mozes nabaviti itd.(neka ti je Bog na pomoći jer znam kakva je situacija u BiH po pitanju kvalitetnog materijala za absorbciju zvuka). Ovo sam ti ukratko napisao jer i mene ceka apsolutno ista stvar. Pozdrav!
|
Trenutno vrijeme na Forumu 23:43 |
Forum Yu-Midi.org pokreće vBulletin 3.8.1 (Deutsch)
Copyright ©2005 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
.
Prava zaštićena od strane www.yu-midi.org