A jeste se uskokodakali ;)
Reko, da je svaka kombinacija stvar osobnog glazbenog ukusa pojedinca. Nekome će stari Roland E-86 i KORG M1 biti "najslađa" kombinacija i neče se do kraja života odvojit od njih. Priče kako su Rolandovi aranžeri najbolji na svjetu okačite mačku o rep. Roland je prema ostaloj konkurenciji trenutno jadan. A priče o kopiranju basova i bubnjeva s njih su te zbog toga jer smo mi "pokvarili" svoje uši proteklih godina i naučili se na taj Rolandov ritam jer budimo realni prije desetak godina osim Rolanda u svijetu aranžera ničeg ozbiljnog nije ni bilo. Imali su i Yamah i KORG aranžere, ali su bili kante po mogučnostima (čast izuzecima kao i3 i PSR 9000). Roland ih je već tada imao na desetke. Kakvog ti srce poželi. Ali oni se ot te poslovne politike do dana današnjeg nisu makli. I dalje proizvode po generaciji 5-6 aranžera, ali niti jedan od njih nije ono što nam svima treba a to je da ima sve u sebi : veliku memoriju, vrhunsku tipku, sampler, puno mjesta za user stylove, editivne ritmove, da nije pretežak i da je jednostavan za upotrebu i programiranje. I zato prestanite hvaliti Rolanda na sva usta ako nemate konkretan argument za to. To trenutno nema niti jedan novi Roland E ili G klase. KORG ima 3 aranžera bolja, a Yamaha 2. A što se tiće samplera, Roland je oduvjek tu bio dobar, ali nemaju mali jak sampler za male pare kao što su LE ili Tr. I još jedna opaska, fantom je 20-25 % skuplji od Motifa a jedan puta slabiji. Zato prije svega, Roland da bi bio konkurentan mora ispravit pogreše u R&D (resarch and developmnet) segmentu, a onda i spustit se na zemlju i biti realan s cijenom. Šminkerski design i neke nebitne funkcije nisu dovoljan argument da se Roland proglašava najboljim. I na kraju, recite mi čemu tolika memorija na E-80 i G-70 kad nemaju samplera. To je isto ko da ja kažem nekom komadu "Čuna mi je 30 cm duga, al sam inpotentan :lol:".
I na kraju, molim kolege moderatore da bez prijeke potrebe ne zaključavaju temu, iako sam je osobno mislio zaključat. Baš me interesira s kojim argumentima će kolege Alix, Vingula i Sinisa odgovorit na moje tvrdnje i upite koje još jednom ponavljam "Što E80 ili G70 ima a da drugi top modeli KORG-a, Yamahe ili Ketrona to nemaju i da je k tome iskoristivo ???" Pa ako su u pravu onda Nedim i ja lupetamo i pričamo gluposti, a oni su u pravu ;-)
|