![]() |
moje iskustvo
moj drugar ima pa 800,ikad je udario grom njemu je crkla glavna matricna ploca i morao je da se isprazni za 400 e...pa vi vidite...u harmoniku grom nece nikako ;-)
|
Citat:
|
Citat:
|
Citat:
Ja bih se plasio da sviram el. gitaru...:-SS |
gitara mi znaci jer se ne razvlaci:lol:
|
Jeftinija opcija za zashtitu instumenata je produznhi kabel sa prenaponskom zashtitom (na engleskom "surge protection") koja shtiti od previsokih vrednosti napona.
|
Alek, to je za manje varijacije napona, kad udari grom nema spasa, kod pitanja sta s klavijaturom kad udari grom? ja bi drugacije postavio.... sta s klavijaturistom kad udari grom?
Ne znam dal je svima poznato da prilikom udara groma puno ljudi je stradalo dok su razgovarali fiksnim telefonom, i da elektricni udar moze da opichi cak i do pola metra od slusalice ukoliko je grom udario u tel. banderu.... tako da izbegavajte da svirate prilikom jake oluje ili bar koristite neki korektor napona, ali kad su takvi veliki strujni udari u pitanju, nema tu spasa za instrumente.... |
Slazhem se da ako udari grom dovoljno blizu i ako je dovoljne jacine, tu nikakva zashtita ne pomazhe. Takodje, nije dovoljno samo ugasiti instrument da bi ga zashtitili, nego treba i otshtekati naponski kabal.
|
Ja vam kazem NE DAJ BOZE NIKOME PA NI NAMA ,,, Ljudi ja sam serviser rtv ,, posledice su strasne od udara groma , moze se desiti i da dodje do pucanja nekog poluprovodnika u sintu ako u blizini udari grom , a pogotovo ako se to desi da udari u mrezni stub . prvo sto strada je napajanje uredjaja tu ne pomaze ni UPS a sto spomenuh poluprovodnike tu spadaju diode, tranzistori , integralna kola , a nekad se desi da nprsne i blok kondenzator pa napravi spoj , i eto ti kvara M oje pravilo kad grmi iskljucuj sve uredjaje iz mreze u kuci , a ako si na svirci izvadi utikac iz mrezne uticnice i sacekaj da da prodje grmljavina .
|
Sve ste već rekli.. dobro dođe UPS ako su nestanci struje i variranja napona u pitanju.. ali i ja stojim iza toga da čim je neka oluja, sve čupaj iz zida. Recimo, u jednom studiju sam vidio da čovjek koristi produžne kablove sa zaštitom od loše struje i sve uključuje u njih + sve ide na UPS. Ali valjda i on zna šta treba raditi kad je nevrijeme vani. :)
Inače, zanimljiv podatak u vezi groma, sjećam se još iz osnovne škole...Jačina groma je tolika da, kad bi se mogla skupiti u neki akumulator, tom snagom koju proizvede, mogla osvijetliti čitava planeta Zemlja, godinu dana bez prestanka. Pa vi sad vidite :D |
Trenutno vrijeme na Forumu 12:01 |
Forum Yu-Midi.org pokreće vBulletin 3.8.1 (Deutsch)
Copyright ©2005 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
.
Prava zaštićena od strane www.yu-midi.org