![]() |
Hvala, isprobat ću večeras, sad sam baš nepotrebno komplikovao stvar da sa Axiom MK II midi commandu prevodim u keyboard komandu, kada već može OMB11 direktno da primi komandu i zada šta da odradi :)
|
Postoji li mogucnost da se promena tempa dodeli knobu na tritonu, da ne menjam tempo na tasterima kao kod neke casio klavijature?
=)) Послато са GT-S5360 користећи Тапаток 2 |
Pa imas vec namesteno jednom knobu. Ali nije kao na aranzeru. Mozes i data tockic iskoristiti samo kursorom na tempo i to je to
|
Ja sam isprobao na svom Axiom 61 gen. II , posto je on isključivo midi keyboard na njega mogu na bilo šta dodjeliti, s time šta god pretisnem, na displayu mi pokaže koji je CC i tako odmah u OMB mogu podesiti šta će odraditi koji slider, dugme ili kružni potenciomater.
Da li ima neko probleme da recimo kod ritma nekog, nekad prelaz odradi kako treba, dok nekad ne odradi, recimo na bubnju CRASH presjece nekad u sekundi, dok nekad se čuje lijepo tečno? |
Jel to samo kod određenog ritma ili? jer znam da puno 7/8 nisu dobri prijelazi pa zato zeza,isto kao i kad se prelazi iz jednog ritma u drugi.ali to se sve da editirati i popravit.
|
Imam neki paket Tyros 4 i 5 ritmova fabrički... Recimo pretisnem Fill in + Main B , prvi put greška na crash1, drugi put greška na crash1 ne odradi kako treba, treći put, četvrti put, peti put odradi dobro, onda opet nekad ne odradi.
Kao drum kit koristim Studio Drummer. Imal ko da ima neki ritam koji radi dobro sa Studio Drummer pa da isprobam na njemu? |
Što se tiče 7/8 ritmova, uskoro šaljem moje rješenje, rađeno u OMB 11, samo ću još najprije sve provjeriti. Uglavnom, može se napraviti da odsvira sve kako treba, i MAIN-ove i prijelaze, sve. Možda već sutra pošaljem primjer kako sam ja riješio problem, ovisi da li ću naći vremena, uglavnom ono što ću poslati mene odlično služi, a i objasnit ću kad pošaljem u čemu je caka.
|
može,i mene zanima,jer još nisam nikako uspio napravit baš da valja..
|
Evo mojeg rješenja. Doduše, vjerujem da će neki forumaši odmah u startu pronaći zamjerke, ali ovo barem odrađuje stvar. Dakle, primijetio sam da OMB 11 u 7/8 ritmu radi veliku pogrešku, i to tako da osminke zapravo vidi kao četvrtinke. Znači, badava smo mu odredili 7/8 kad on to vidi kao 7/4. Očito bug u programu, i to poveći. Tome sam doskočio tako da sam jednostavno poduplao tempo style-a. U primjeru koji sam uploadao, stavio sam tempo 230, a zapravo ga svira kao 115. E sad, problem u OMB-u je što tempo ne ide dalje od 250, pa možda za neke pjesme to neće biti pravo rješenje. Ali ako ništa drugo, barem radi. Primjer koji dajem je jednostavan, bez puno komplikacija, da se vidi kako se to može izvesti. Mislim da bi autora OMB-a trebalo malo pritisnuti da ispravi taj bug s neparnim ritmovima (doduše, nisam isprobavao 9/8, ali vjerujem da se pojavljuje isti problem). Mislim, ako smo program morali platiti, da onda barem SVE radi kako treba.
7/8 ovdje je taj primjer style-a. |
Problem s premalom brzinom koji se javlja kod tvog opisa se jednostavno može riješiti. Umjesto da dvostruko povećaš brzinu Styla, otkucaj ritam duplo brže. Dakle, u jednom taktu s mjerom 7/4 otkucaj dobe tako da ti osnova budu osminke, a ne četvrtinke. Na taj način će jedan takt sadržavati dva motiva sedam osminskog ritma i brzina od 115 će odgovarati srednjem tempu.
|
Hvala, ali to sam isprobao i nije to to, budući da u tom slučaju moram izraditi na isti način i fill in-ove da mi ne bude praznine u njima. Fill in s dva motiva mi je predugačak, pa mi to opet nije to. Doduše, probao sam sa 7/8, a ti si spomenuo 7/4, pa ću probati tako.
|
1 Privitaka
Imaš pravo, ostaje problem fill in-a jer su dva takta (stavljena u mjeru od 4/7) preduga za upotrebu. Ne koristim OMB aktivno pa se nisam s tim zamarao.
Međutim, moguća su i druga rješenja. OMB barata sa Yamahinim Stylovima koji imaju maximalnu MIDI rezoluciju 1920. To je ono što nazivamo Ticks. Ideja je ovakva. Uzmemo uobičajenu mjeru od 4/4 i u nju smjestimo ovih sedam osminki. ;) Naravno, udarci bubnja ( i ostalih instrumenata) neće biti smješteni pravilno po dobama četverodobnog takta ali je lako izračunati gdje se nalazi "prva". Jedan 4/4-dobni takt ima 7680 ticks-a, taj broj dijelimo sa 7 i tako postavljamo udarce. (zamenarujem ostatak jer je on nebitan za konani rezultat) Njih upisujemo ručno (step metodom) i dobijemo "metronom" koji će nam poslužiti za kreiranje ostalih udaraca. Prikaz tih pozicija se vidi na slici gdje je crveno uokvirena prva doba. (C3 bas, F#3 činela) Prikazan je samo jedan takt. Njega možemo bez problema kopirati u Fill in ili u svrhu produžavanja motiva varijacije. Kada ovako posložimo bilo koji nepravilan ritam nemamo problema s brzinom, s brojem taktova u fill in-u i što je najvažnije, u samo jednom Stylu možemo kombinirati različite vrste ritmova. Ovo zadnje se pogotovo odnosi na one koji sviraju na Yamahine hardware aranžere i koje žele u jednom Stylu imati rhumbu, estam i 7/8. |
Jedno vreme sam uspesno resavao problem alatkom "half bar fill creator" ali sada nece... Nije mi jasno zasto je OMB tako nestabilan...
Послато са GT-S5360 користећи Тапаток 2 |
Odlično, svakako ću ovo isprobati. Hvala ti puno na ovome. Nisam baš neki matematičar, pa se ovog nisam sjetio, ali objasnio si dovoljno jasno, pa mislim da ne bi trebalo biti problema. Javim rezultate čim isprobam.
|
https://www.youtube.com/watch?v=QXRRAzXEcTk
Snimio sam problem koji sam otkrio kod verzije 11. Problem je sledeci: kao sto se vidi, u jednoj varijaciji je sema za improvizacije (chord switching je u pitanju). Postavio sam je da mi bude na m7 akordima sto znaci da bi trebala ona da svira kada uhvatim neki m7 akord, ali to se ne desava. Ukoliko stavim transpose type: Melody ili Bass i Chord, onda tu semu koja je odsvirana u sedmici transponuje u molsku sedmicu i ne lici ni na sta. Ukoliko stavim transpose type: Bypass, onda ne transponuje u m7, ali je ne transponuje ni kroz tonalitete, plus sto ne transponuje bass kako treba jer je on sviran iz C, a kontra iz D iako sam to podesio u source chord. Postoji i metod koji radi, ali on mi nista ne znaci. Kada stavim tu semu da mi svira na sedmicu, transpose type stavim melody, onda radi normalno, ali onda gubim sedmicu kao akord u toj varijaciji. Nadam se da sam objasnio detaljno. Postoji li neko resenje ovog problema? |
Nisi baš ništa objasnio ali si na sreću stavio si video. :D
Dosta si ti to iskomplicirao. Osnovna greška je to što su kanali 2 i 3 odsvirani u D tonalitetu. Ostalima (1, 11, 12 i 13) je Chord source C. Kad stisneš bilo koji m7, Chord switcing usmjeruje pratnju na prva tri kanala gdje je "basista" naštiman za cijeli ton niže od "dvojce gitarista". Nakon toga preusmjeruješ da ti stisnuta" sedmica" svira prva tri kanala (1,40 sec videa). I tada se dobro čuje m7 (jer sviraju 11, 12 i 13 kojima je Source Chord na C) ali je sad sedmica u banani jer su opet intrumenti raštimani. Rješenje: postaviti 2 i 3 kanala u Source Chord C i u skladu s tim odsvirati na njima odgovarajuće tonove (u stvari, spustiti sadašnje za -2) |
Problem resen!
Kao prvo sam transponovao bass u D, pa sam Source chords stavio Dm7 jer jedino tako svira normalno tu figuru kroz m7 akorde, i naravno, morao sam da restartujem OMB jer je jedino tako radilo =)) https://www.youtube.com/watch?v=-GUO...=youtu.be&hd=1 evo ga i snimak te rumbe, na 00:23 se moze cuti kako se ta figura uklapa. :) |
Eto, nije problem u OMB 11. Ja ne vidim smisao tvog podešavanja Source Chorda u D. Zbog takvog nepotrebnog kompliciranja dolazi do grešaka, a onda na kraju ispada da je OMB razlog što neki style ne svira dobro. ;)
|
Citat:
ovo ću morat probat,čini mi se extra riješenje. |
A postoji li mozda Sync start/stop u verziji 11?
Ja nisam mogao da nadjem.. :mad: |
Citat:
Sent from my iPhone using Tapatalk |
Nažalost, moram konstatirati da je OMB 11 poprilično BUGovit. Naime, radim 7/8 ritam onako kako je casper opisao i to koliko vidim funkcionira, međutim, iz nekog meni nepoznatog razloga događa se da kad napravim Main A i nakon toga počnem raditi Fill In AA, OMB mi svojevoljno evente iz spomenutog Fill In-a ubaci i u Main A umjesto onog što sam ja već uradio!!! :( Zašto? Tko ga to traži?!?
Definitivno treba autora programa jače pritisnuti da ispravi bugove jer, kako sam već ranije rekao, ako smo već morali platiti za korištenje programa, neka onda barem radi kako treba. |
To se verovatno desava ako naziv Fill In AA nisi lepo oznacio u markeru, inace ako su markeri lepo postavljeni nebi trebalo biti problema, bas ovih dana sam probe radi napravio 9/8 i 7/8 ritam u 4/4 taktu i radi bez problema u obe verzije Omb-a.
|
Označio sam sve, vodim računa o tome, ali opet se dogodi.
|
Citat:
|
|
1 Privitaka
S ovim ritmom je sve u redu, kod mene na OMB11 svira normalno MAIN A i FILL INN A.
Greška koju spominješ se možda javlja zato što si postavio dva markera za MAIN A. Kada se želi upoadati materijal na forum koji služi samo za pregledavanje i rješavanje problema, ne treba koristiti download sekciju jer se stvaraju dodatni poslovi da ih administrator odobri. Pored toga se u downloadu nagomilava nepotrebni sadržaj koji poslije neće nikome koristiti. Za takve stvari postoji Upload materijala u samu poruku, isto kao što umećemo sliku. |
Inteeresantno, ali ja nisam stavio 2 markera, pa mi nije jasno odakle ovaj drugi. Što se tiče uploada, možeš li mi reći kako da napravim ovo što si spomenuo, budući da mi to baš i nije jača strana? Iako vjerujem da je jednostavno, ali... nitko ne zna sve :)
|
Uvijek treba pregledati strukturu Styla, tko zna što se dogodilo i u kojem trenutku. Ovisi kako je rađeno, s kojim programom. Nemam previše iskustva s izradom Styla u OMB ali mogu predpostaviti da si nešto kopirao ap je poduplao i markere.
Upload radiš ovako. Kada želiš staviti Style, moraš ga zapakirati u zip i postaviti isto kao što je opisano za sliku. |
Konkretno, ovaj style je rađen isključivo u OMB-u. Moguće je da je OMB poduplao marker, budući da sam nakon izrade Main A kopirao evente u Fill In i tamo ih samo posložio gdje koji dolazi, a želio sam napraviti i još jedan Main u kojemu bi bio dodatni instrument. Tada mi se dogodio slučaj da je OMB skroz poludio i jednostavno prebrisao sve evente iz svih sekcija, međutim kad sam probao svirati, svi eventi su se čuli kao da ih svira brzinom svjetlosti. Primijetio sam da se to događa kad želim koristiti MIDI kanal 14. Vidio si da sam u stylu koji sam poslao koristio kanale od 10 do 13. Nisam isprobao kanale 15 i 16, ali ću probati koristiti i njih, ali koliko vidim, kanal 14 očito ne smijem koristiti. Možda se tada dogodilo ovo duplanje markera, ne znam. Što se tiče uploada, nigdje u prozoru nemam gumb "Upload" koji se vidi na slici koju si mi postavio. Probao sam na forum ući Firefox-om, Chrome-om i Internet Explorerom, kod kuće i na poslu, ali je isto u svim slučajevima. Da li ima veze to što odabirem "Direktni odgovor" za odgovore? Nešto drugo?
|
Nemam mnogo iskustva s izradom Styla u OMB pa ti ne mogu reći ništa preciznije. Bez obzira koji kanal koristiš, od 1-16 (izuzev desetog) bi "pravilo ponašanja" trebalo biti isto, u stvari određeno je u CASM-u. Zaštoje 14-ti problematičan kod tebe, ne bih znao.
Da, trebaš ići na ikonu Post Reply i onda dobivaš opciju Upload. |
Probat ću još s ostalim kanalima, čisto da znam da li je to neki bug u programu, ili nešto drugo ne štima. Da stvar bude zanimljivija, ovo je isprobano na Win XP i na Win 7 Ultimate 64-bit i isto se ponaša.
|
Pokušao sam kopirati (win7 64 bit) main na fill i odradi posao bez problema. Nema duplih markera i svira dobro.
|
https://www.youtube.com/watch?v=4zKH5UZ4kKk
Evo, otkrio sam jos jedan problem kod OMB11, u pitanju je pomocni bubanj na 9. kanalu. Posto su ovde lupovi na glavnom 10. kanalu za bubanj, cinele su na 9. kanalu. Kao sto se vidi na snimku, pri transponovanju se transponuje i 9. kanal iako je podesen kao kanal bubnja, i to se desava bez obzira kako je kanal podesen. Na snimku se vidi da u OMB10 to sve funkcionise kako treba. |
9 kanal je predviđen za udaraljke, transpose na udaraljkama itekeko ima smisla. To što ti koristiš činele na 9-tom je tvoj problem, a ne problem OMB-a. ;)
|
Ja mislim da to nije bug nego tvoja greška,OMB 11 je itetakako bolja nego 10.
Sent from my iPhone using Tapatalk |
Pa ima li nekog resenja za ovaj problem osim da na svakoj dirci stavim isti sempl cinele?
Sto se tice transponovanja, ja tu funkciju ne koristim, samo zelim da to sve normalno funkcionise u svim uslovima. :) Послато са GT-S5360 користећи Тапаток 2 |
Trenutno vrijeme na Forumu 06:28 |
Forum Yu-Midi.org pokreće vBulletin 3.8.1 (Deutsch)
Copyright ©2005 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
.
Prava zaštićena od strane www.yu-midi.org