![]() |
<iframe width="560" height="315" src="https://www.youtube.com/embed/gFOO2cBkx5U" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
|
Dolazi vrijeme darivanja, za sve vlasnike PSR S770/970 Yamaha je ponudila free download za Pack PSR-A3000 Oriental Mix 1
<:-P |
ima li neko da je instalirao Balkan Pack na PSR-S970 i kakvi su utisci ?
Ja sam ga instalirao na PSR-S970 kojeg sam uzeo kući da probam i nisam baš zadovoljan. Pola je sadržaja grčko-tursko i teško upotrebljivo za naše klavijaturiste. Jedno 20-30 % boja ili zvuče isto ili su skoro potpuno iste (dakle "kopije"). A s druge strane nedostaje npr. (dragačevska) truba u Balkan Pack-u i fali tipičnih ritmova za Južni Vetar. I da - nema terci :mad: p.s.: kako inače napraviti terce na PSR-S970, ima li ovdje u download sekciji gotovih terci i gdje ? Hvala na odgovorima ! |
Trebalo bi da mogu midi terce da se podese.
|
hvala na odgovoru ali ja sam ti "zelen" sa tim midi-tercama (nešto sam malo čitao o tome ovdje na forumu ali nisam sve shvatio pa sa odustao od probe). Ima li slučajno detaljno uputstvo negdje na ovom forumu ?
hvala za link ! |
Mislim da imaju terce i u njima je i uputstvo.prilično jednostavno.Ja ih koristim nekoliko godine,semple uopte ne koristim
|
na PSR-S970 po mom mišljenju ima samo jedan golemi problem: mali mekani četvrtasti crni gumeni tasteri sa obje strane ekrana ! oni spadaju u tastere koji
se najviše koriste na PSR-S970 i oni bi trebali biti svijetlije boje, da se bolje vide i trebali bi biti malo tvrđi. Probao sam te iste tastere na Tyros-u 5/61 i naravno tamo se dobro vide i dovoljno su tvrdi da ih se ne promaši prilikom pritiskanja. Kako sada stvar stoji kod mene ja ili mogu nastaviti promašivati ili da stavim neku lampu da mi osvijetljava te tastere (i ekran) - ali onda mi ta lampa umori oči i onda "ode batica na spavanac" :lol: dakle pitanje za vas koji ste puni "mađioničarskih trikova" - kako nalijepiti nešto pouzdano i reflektirajuće na te tastere (staviti "kapicu" ;))) ili ih zamijeniti za one sa Tyros-a 5 ? Ima li smisla da se "napravim lud" i da naručim od Yamahe te tastere za Tyrosa, dakle slažem ih da imam Tyrosa 5, samo da mi prodaju tih desetak tastera ? hvala na "mađioničarskim" odgovorima ;) |
1 Privitaka
Ako je problematično samo područje oko ekrana dovoljna će biti mala led svjetiljka s vlastitim napajanjem, postavljena tako da ne bude usmjerena prema licu/očima.
Mogle bi pomoći i male fluorescentne naljepnice zalijepljene sa strane. Dovoljno će biti dvije sa svake strane postavljene na drugi i četvrti taster. Mislim da ćeš s vremenom i praksom dobiti rutinu i da će aktiviranje tastera biti moguće i bez "dodatnih pomagala". Dva su momenta, prvi je taj da se oni nalaze točno na horizontalnoj poziciji željene komande koja je prikazana na ekranu. Kod Audye su oni recimo pomaknuti/rašireni po vertikali. Drugi je moment taj da njihovo pritiskanje potrebno obavljati s "vanjske" strane. Ako se isti pritisnu u sredini ili "prema unutra" u odnosu na ekran, potrebno ih je jače stisnuti i tada dolazi do težeg aktiviranja. Moram priznati da su i meni na Tyrosu u početku stvarali problem jer su uski i osjećaj klika nije baš neki. S vremenom sam se navikao, a ponekad koristim i palac za aktiviranje. Pored toga, ako se koriste registracije, oni su potpuno nepotrebni za live nastup pa i to umanjuje ovaj problem koji spominješ. |
boje
evo upravo nađoh ovu sliku:
http://i.ebayimg.com/00/s/NjI3WDEwMjQ=/z/cFIAAOSwL7VWjicy/$_72.JPG pitam se sad: kod npr. PSR-S970 je format boja .ppi. Ali ppi je format (upakovanog) paketa boja a ne jedne pojedinačne boje. Je li to onda znači da se ne mogu na PSR-S970 stavljati pojedinačne boje putem flash-ke ? mislim na pojedinačne boje / samplovi formata tvn / uvd ali i wav / aiff. Ili je to možda moguće ali samo ako se takve pojedinačne boje prvo "importiraju" u YEM na kompjuteru pa se onda od njih napravi "paket tj. "zapakuju" se u .ppi format ? i vidim da paketi boja za PSR-S950 imaju "prezime" .yep. Da li PSR-S970 čitaj ta format ili se .yep mora konvertovati u .ppi (ako uopšte može i eventualno s kojim kompjuterskim programom) ? hvala ! |
Moraju se importovati u YEM prvo.......
S-970 nece citati yep, I za sada neznam da postoji converter osim Yamahe koja je svoje proizvode vec konvertovala. |
Mnogo je kratica (ppi,ppf,yem,yep...) vezano uz novije modele yamahinih aranžera i to poprilično zbunjuje sve one koji se interesiraju kako, što i gdje koristiti. Pokušat ću sistematizirati pojmove kako bi neke stvari bile jasnije.
VSE pack (Voice and Style Expansion Packs)- u ovim pakiranjima se nalaze soundovi i stylovi koje trajno upisujemo u memoriju klavijature. Tkz. Expansion Pack se prodaju na yamahinom shopu, a neke možemo besplatno skinuti sa Yamahinog weba. Ovisno o vrsti glazbe i području gdje se najčešće izvodi, packovi su nazvani i složeni kao
====================== yep - (Yamaha Expansion Packs) packovi namjenjeni za "starije" modele PSR S950/750/650 ppi - (Installation File) ova datoteka je namjenjena za direktno upisivanje u modele PSR-S970/770/670 i sadrži jedan cjelokupan pack. On može biti neki od ponuđenih VSE pack ili "vlastita kompilacija" koju smo napravili pomoću ppf datoteka u aplikaciji YEM. Kada upisujemo ppi, briše se sav postojeći sadržaj koji se trenutno nalazi u klavijaturi ppf - (Project File) ova datoteka je po sadržaju identična ppi ali je namjenjena za obradu unutar aplikacije YEM. Iz nje "izvlačimo" samo one podatke koji su nam potrebni za izradu "vlastitu kompilaciju". Dakle, iz više različitih ppf datoteka izrađujemo jednu ppi koju upisujemo u klavijaturu. ====================== YEM (Yamaha Expansion Manager) - aplikacija koja služi za obradu i pripremu sadržaja koje želimo upisati u klavijaturu. Besplatna je, možemo je skinuti s Yamahinog weba i instaliramo je na računalo. Za rad je neophodna interent konekcija i pravilan unos info broja klavijature. Kada su ispunjeni ovi uvjeti možemo je pravilno koristiti za kreiranje vlastitih materijala. U nju možemo unositi ppf datoteke, materijale od starijih modela klavijatura (UVN, UVD), SF2 i kreirati vlastite samplove koristeći aif ili wav. Mogućnosti rada s materijalima/pack ovisi o tome u kakvom formatu se on nalazi. Tako ćemo yep i ppi upisati direktno u klavijaturu i to je sva mogućnost koja se nudi. Ako imamo ppf pack onda se otvara ono što se cijelo vrijeme spominje na ovoj temi. U YEM ćemo unijeti jedan ili više packova i birajući željene sadržaje ćemo stvarati vlastitu kompilaciju. Količinu materijala će odrediti veličina memorije u klavijaturi. Kombinacijom kupljenih/free packova i materijalom iz naših starijih modela koje smo svirali, može se složiti vlastiti pack koji trajno ostaje upisan u aranžeru. Za sve one koji imaju starije modele Yamaha mogu koristiti dva programa koji služe da "izvuku" Stylove iz dostupnih packova. Ritmovi će "uredno svirati" i uz malu doradu mogu biti veoma iskoristivi. Style In YEP/PPI Files Style Extractor Application |
Evo jedne molbe za sve poznavaoce!
Drugar mi je kupio psr s 770 (prešao sa korga =)) ) i sada se obratio meni za pomoć.Iako ja želim i hoću da mu pomognem,moje znanje je prilično skromno i ako se tome doda da je to potpuno nova generacija....zato vas molim da mi što pre(sutra dolazi do mene) obajsnite kako da bukvalno moj set sa T3 prebacimo ni i memorišeno u njega,da li mora da se koristi taj YEM ili vceć šta? Da li je princip podešavanja songa,styla,multi pada i njihovo memorisanje isto kao i na T3 Da li je isti pricip dodavanje vrste efekata po instrumentima kao na T3 Uostalom,potrebno mi je sve ukrtatko kako bismo što više napravili za početak i na šta da obrtimo pažnju. Hvala unapred!!! |
Meni se cini da bi ipak ti trebao da odes do njega :) .Ovo govorim posto Yem bi trebao da bude instaliran ipak u njegovom racunaru.
Da Yem treba za ubacivanje seta,s tim da sve sto je u tvom setu pravljeno od internih stvari nece se moci ubaciti u S770. Ovo sve ostalo trebalo bi da bude isto sto si pitao... Pozdrav |
OK,Tyros2,ja i Casper smo se jutos "čuli" i lepo mi je rekawo "čekaj tyros2 on je najjači tu oko toga:lol: ",i evo tu si!!Hvala!Imaš li mi još šta reći na šta treba da obratim pšažnju?
|
Nista posebno... :)
Posle instaliranja YEMA,,na USB sejvati instrument info sa klavijature.Info ucitati u YEM. Nalodati set u YEM. Na kraju isti sejvati na USB I ubaciti u klavijaturu. Download I instaliranje mozes pogledati ovde https://www.youtube.com/watch?v=VkiLTGIf53s Ucitavanje instrument info: https://www.youtube.com/watch?v=rzwFnzxT_hQ Lodanje PACK-a u YEM https://www.youtube.com/watch?v=eMNvEz5Xhe0 Ovo je koristan link posto prilikom kupovine klavijature ima besplatan PACK sa ove stranice. Sretno :) |
Svirao sam novi 970. Tamno siva boja je da te Bog sačuva kad si u kafani gdje nema svijetla... Bez lampe je zajebato...
Poslano sa mog GT-I9505 koristeći Tapatalk |
pa bolja mu je boja (svijetlija) i bolji ekran nego na prethodniku PSR-S950 ali ne valjaju ni jednom ni drugom dugmeta pored ekrana :mad:
|
Da budem iskren,nisam ih ni stiskao. Kolega ju je donio kod mene da je probam malo a onda smo skupa svirali vikend i njegov PA 900 i S970 u polumraku kafane su očaj... Kupio je baterijsku lampu i bez nje jako nepregledno a moj S910 se sjaji ko pseća jaja. 😁
Poslano sa mog GT-I9505 koristeći Tapatalk |
Dragi kolege malo sam citao ove postove oko novih yamahinih aranzera,pa sam odlucio uz dogovor kcerke koja koristi za vjezbu pa500 prodat i kupit novu yamahu s670,sto smo i jucer napravili i kupili.Koliko sam imao trenutno vremena da ju isprobam i opisem,klavijatura je izradena od boljeg materijala nego pa500 kao i zavrsna obrada je odlicna i svida mi se jako.2.tipke su bolje od pa500 (postu ju usporedujem sa njom)i tasteri su odlicne kvalitete slicni yamahi sk30 iz davnih vremena kad sam ju svirao,tako da mislim da ne stoji ona teza kolege iz nekog posta da je (jeftina plastika).Sound je ili boja vrlo dobar pogotovo klavir strings gitara organ mandolina i tako,tu se primjecuje da je yamaha napravila neki malo veci pomak oko (jeftinijih aranzera) sound enginea koji izlazi jako mocno.za sad toliko.iduce ce biti aranzerski dio ili ritmovi.za sad minus yamahi zbog displeya.za nas starije malo premalen.
|
Psr-s770
Kao novi član Vas sve pozdravljam i imam jedno pitanje za Vas.
Kada je PSR-S770 prilično napakovan, koje vreme je potrebno klavijaturi da startuje? Da li je brži od KORGA Pa600? |
Kada je ispunjena memorija od 150 mb, PSR S770 je spreman za 10-tak sekundi od pritiska na power dugme.
|
Hvala na brzom odgovoru! Razmišljam između Pa600 i PSR-s770 i sve više naginjem prema PSR, mada znam da će ga biti puno teže prodati ako mi ne bude odgovarao. Pozdrav!
|
Pozdrav!Uzeo sam Yamahu psr s770,posto sam do sada svirao korga,imam par pitanja za poznavaoce rada u Yem-u.Instalirao sam yem,ucitao na usb svoj psr...otvorio ga u yemu...importovao dynamix set za tyros 2...i tu yem prepoznaje samo njegovu registraciju...voice ne prepoznaje...mada sam proverio formate u dynamix setu..gde je greska?Jos jedno pitanje...kako u awave studiu otpakovati korgove semplove iz seta i ucitati ih u yamahu psr s770.Samo bih ubacio bubanj.Hvala:)
|
YEM ne podrzava T2 format farbi i drum setova, tj tvn/tvd.
Konvertuj farbe i drum setove u format za T3 ili T4 (UVN/UVD), pa onda ubaci u YEM. Za to, skini softver koji se zove Tyros3 FileConverter. |
Yamaha Psr S770 moji prvi dojmovi
Nakon 17 godinja sviranja na Korgovim aranzerima od Pa80,800,Pa2x i Pa3x odlucio sam da promjenim marku i poslije isprobavanja po muzickim trgovinama odluka je pala na Yamahu psr 770. Zelio sam kupiti synt srednje klase oko 1000-1200 eura i u toj cjeni probao sam i Rolanda EA7. Zivim i radim u Njemackoj gdje se muzicki instrumenti mogu vratiti u roku od mjesec dana ako kupac nije zadovoljan sa instrumentom.Poslije par dana upoznavanja sa Yamahom sve sam vise i vise zadovoljan i vjerujem da vracanja nema. Sviram vecinom pop i rock internacionalnu i nasu muziku i ono sto Yamaha nudi zadovoljava moj ukus i potrebe. Ritmovi su moderni i jako dobro zvuce preko razglasa bez upotrebe semplova.Uz minimalne korekcije (smanjivanje ili gasenje pojedinih kanala) dobiva se zadovoljavajuci ritam.Sound je super i u svakoj banci zvukova ima mnogo upotrebljivih. Ots-ovi izvrsno ukomponirani sa ritmom,sa super dobrim efektima i svi volumeni su jednaki.Nema iznenadjenja kao na Rolandu Ea7.Displej velik i pregledan.Ucitavanje packa od 80 mb oko 2min.Ali ima nesto sto nije na nivou -tastatura. Da nisam prije svirao na Pa 3 mozda bi utisak i osjecaj bio drugaciji ovako nemam pojma koliko ce mi trebati da se priviknem.Ako ne bude islo morati cu na svirke nositi midi key koji mi odgovara mnogo bolje nego psr 770(mislim za desnu ruku). Sve u svemu mislim da je synt maximalno dobar i upotrebljiv za relativno malo novca. Kolege koji nemaju vremena, neznaju ili se ne zele upustati duboko u programiranje klavijature mogu vrlo brzo pripremiti synt za svirku i da tako zvuci dobro. Normalno da ce synt zvucati mnogo bolje kad ga sredi pravi majstor ali i sam sam se uvjerio da Yamaha pravi aranzere koji zvuce po tvornickim postavkama mnogo bolje od konkurencije.Svi koji zele promjeniti ili kupiti novi instrumenat neka malo obrate paznju na psr i vjerujem da nece pozaliti. I na kraju ovog posta zelim se zahvaliti kolegi Casperu na ogromnoj,nesebicnoj i nadasve strucnoj pomoci koju mi je pruzio pri programiranju klavijature. Drago mi je da na forumu ima i takvih ljudi kao sto je on.Mislim da jedno janje nece biti dovoljno za tu pomoc,morati cu pojacati dozu hahaha. Ako netko ima jos nekih pitanja u vezi psr-a rado cu odgovoriti ako budem znao odgovor. Pozdrav svima |
Da te pozdravim i ovako javno, dobrodošao u klub!
Želim ti puno uživancije i još više para uz novi instrument. A za janka ćemo se već nekako organizirati. |
Pozdrav kolege...Pokušavam ocitati semplovan bubanj u psrs770,izvukao sam sempl bubnja u UVD formatu..učitao u Yem..on ga prepoznao...i kad hoću da sačuvam on sve očita sem tog bubnja...ako to nemoze da se sacuva,da lu ima neki program iz koga bih izvukao semplove iz bubnja i ja da ih poslazem kao nov bubanj u Yemu...
|
Taj UVD ima u sebi ili T3 ili T4 interne udarce.
Zbog toga neide. Nazalost UVN-UVD koji su kreirani u T3 ili T4 nemogu se lodati u S770. Pozdrav. |
Nemoj gubiti vrijeme vec iskoristi ono sto je u syntu.Imam isto psr i bubnjevi su ok i synt zvuci preko razglasa dobro.
Kao i ti prije sam svirao Korga i u njega trpao razne setove, semplove, ritmove ali sad sam odlucio da maximalno iskoristim ono sto je u syntu. Razlog je jednostavan FABRIKA je dobra. |
Evo novih primjera psr A3000
https://www.youtube.com/watch?v=oiMa...&nohtml5=False Jos jednom da napomenem da je ovo prvi Yamahin aranzer u koji je ugradjen MONO-LEGATO portamento. Odlicna klavijatura za muzicare ciji repertoari su FOLK-NARODNI,Joystick kao na Korgu ili Rolandu,,512 mb sampling opcije, neogranicn broj Drum kitova,user programa........ |
Citat:
Pozdrav svima dobri ljudi. Procitao sam svaki post na svih 15 stranica i trazio odgovor kako ne bi postavio pitanje ukoliko vec postoji odgovor. Nikako nisam bio u mogucnosti da kupim klavijaturu sve do danas! Nemam nikakvo iskustvo, ne znam da sviram a zelja mi je da naucim. I mislim da za veoma kratko vreme i mogu jer je zelja prevelika. Od klasicne muzike pa sve do narodnjaka koje cu uglavnom sviratu u svom drustvu za svoju dusu ( naravno kada naucim da sviram ). Moje pitanje je naivno ali svaki odgovor mi znaci. Sta da kupim? Raspolazem sa oko 1200 Eura i za te pare sam video da imam dve opcije: Yamaha psr 770 ili Roland EA-7 Kontaktirao sam obe radnje i svi su mi objasnjavali po 10 minuta i ubedjivali da kupim njihovo. Iz Rolanda su mi govorili kako je Roland bolji iz Yamahe kako je Yamaha. Ali ja moram da pitam vas za savet. Necu biti u mogucnosti da kupim drugu klavijaturu minimum 2-3 godine zato mi je bitno da izaberem pravu za mene. Shvatio sam da mi treba ARANZER. Raspolazem sa 1200 - 1300 eura i treba mi vas savet. Sta da kupim da zadovolji moje potrebe? Gledao sam mnogo youtube prezentacija i citao dosta po forumima, mnogo mi se svidelo na ovoj prezentaciji Yamahe PSR 970 : https://youtu.be/S2GD3WY25vs?t=255 na 4 minuta i 15 sekundi zvuk HORA... da li to moze i na Yamahi PSR 770 isto tako? I ukoliko moze da li da se odlucim za Yamahu ili ROland ili mozda nesto trece za koje jos ni ne znam da postoji jer su mi ponudili samo ove 2. |
I ovdje ćeš dobiti isti odgovor kao i u dučanima. S obzirom da si se javio na temi PSR-a, većina će reći da je Yamaha bolja. Da si isti ovaj post stavio na temu EA7, odgovor bi bio u korist Rolanda.
S obzirom da (još) ne znaš svirati, procjena kupovine će prije svega ovisiti o tvojoj intuiciji i procjeni naših komentara. Jedno je sigurno, koju god klavijaturu da uzmeš (psrs770 vs EA7), nećeš pogriješiti. Uzimajući u obzir tvoje specifičnosti, ja ću navesti tri glavna razloga koji idu u koristi Yamahe. Bolji balans i usklađenost cjelokupnog postava klavijature. Tu mislim na tvorničke postavke zvukova desne ruke koji su u skladu s ritmovima. Mnogo veći broj dostupnog materijala, prije svega stylova jer 770 može bez ikakvih podešavanja svirati sve ritmove od stare psr9000 pa do Tyros4. Mnogo veća i lakša mogućnost prodaje kada jednog dana želiš kupiti bolji/noviji model. |
Yamaha PSR-S670/S770/S970 i A3000
Slazem se s Casperom, oba aranzera su dobar izbor. Slazem se i da je bolje balansiran PSR "out of the box" nego Roland EA-7. Stilova za Yamahu ima koliko hoces, s tim da je vecina tih stilova do kojih se moze doci online pa..onako. A posto tek ucis, svaki ce dobro doci da upoznas materiju. Takodje vjerovatno i znas da je taj Roland prvi njihov aranzer sa semplerom, dok Yamahe, cak i nize klase, to imaju standardno. Oba imaju svoje prednosti i mane, bez daljnjeg. Ono sto je vazno napomenuti tebi kao pocetniku, jeste to da manipulaciju sa semplovima na Yamahi moras raditi na racunaru, i sve sto ima veze sa tim "farbama" radi se u racunaru. Dakle skidanje farbi s neta, import u softver, stimanje, ubacivanje u klavijaturu, sve. Dok Roland sve sto treba za narodnu muziku ima u sebi, fabricki, od farbi do stilova. I vise nego dovoljno za pocetak, narocito za narodnu muziku. Po meni - jako bitno. I to jako lijepo radi, nasi ljudi iz regiona su se potrudili, i skidam im kapu. Nemas potrebe lutati po netu, sve je tu, unutra. Sam editing kako custom voice-a, tako i bubnjeva i stilova, je na Rolandu daleko, daleko ispred Yamahe. Naravno, sve se na Yamahi da izvesti, ali opet zahtjeva racunar, i opet ne postoje neke stvari. Cak ni na top modelima. Zadnje sto bih preporucio nekome ko uci da svira, je da jos mora biti zakovan za racunar da bi na klavijaturi radio i experimentisao po svojoj zelji. Neko ko je zeljan znanja, uz ovoliko materijala i tutorijala na internetu, napredovace jako brzo. A sto brze napredujes, to ces prije probiti svoje barijere i traziti vise i od sebe i od instrumenta. I tu ces udariti glavom u zid, jer Yamaha smatra da od njihovog zvuka nema bolji (ma nemoj) i postavljaju ogranicenja ili potpuno izbacuju funkcije koje su pod MORANJE za aranzer, i samim tim limituju mogucnosti korisnika. I ja se sa tim apsolutno ne slazem. Kao sto sam rekao, na Yamahi se sve moze uraditi, samo je to cesto put koji ja za pocetnika ne preporucujem. Ima dosta videa o psr s770, pregledaj. Imas i citav niz video tutorijala o Rolandu na Yt, gdje je jako detaljno objasnjeno mnogo stvari, sta sprava nudi, i sta moze. Na tebi je da odlucis sta ti treba, i sta da odaberes. Obje su dobar izbor. Sto Casper rece za prodaju - ovdje u Bih, ni ne postoji trziste za Psr, bar koliko sam ja pricao sa ljudima. A pricao sam sa mnogo ljudi, kolega, klavijaturista. Kad se kaze Yamaha, misli se na Tyros, ili na Motif. Psr - mrka kapa. A u EA-7 su uprte mnoge oci, sa svih strana. I to nije bez razloga. Sve ostalo je na tebi. U svakom slucaju, zelim ti puno srece, i ne odustaj. Svaki se trud isplati. Sretno
Sent from my iPhone 6S using Tapatalk |
Dodao bih jos par stvari koje su interesantne.Za jednog pocetnika Yem treba isto kao saka na oko. Ja sam svojevremeno isprobavao vise puta oba gore navedena modela.
Takodjer sam razgovarao sa dosta kolega koji su kompetentni i poznaju materiju bolje od mene. Roland je dobar synt ali samo kad prodje par kirurskih zahvata .Cak i kolege koji imaju Rolanda u malom prstu moraju sa se dobro dobro namuce da synt proradi kako treba.Dali to jedan pocetnik zna, hoce ili moze to je nesto drugo.Na psr - u mnogo toga radi na prvu bez operacije. Ako su ti prioritet rumbe, sa-sa i slicni ritmovi kupi polovan BK5 za400-500€.Za pocetnika super sprava.Mnoge kolege ga sviraju i zaradjuju pare sa njim.Nisam mislio da moze svirati samo narodnjacke ritmove , moze sve i matrijala ima vise nego dovoljno. Neznam koja Yamaha bi se mogla naci za tu cijenu? Odluka je tvoja. Zelim ti puno uspjeha. |
""Mitamacro""
Upravo sam u svom predhodnom postu naveo: Yamaha psr-A 3000 Otprilike kosta 1200 Evra. Najnoviji Yamahin aranzer u kojem imas veliki broj Orientalnih boja I drum kitova.Uz njega dobijas I jedan besplatan Yamahin PACK npr "Balkan PACK" I automatski imas sve sto treba za narodnu -FOLK muziku. Postoji u download sekciji I jedan JV set za tu klavijaturu I sa svim tim vec si spreman za ozbiljnu svirku. Posto si pocetnik ja smatram da I jeste I da je dobra opcija od samog starta nauciti baratati sa PC programima jer sa njima imas kud I kamo vece mogucnosti nego na bilo kojem syntu. Ponavljam da za te pare trenutno nema jaceg aranzera za narodun-FOLK muziku. pozdrav |
Hvala puno na brzim odgovorima.
Sto se tice kompjutera ceo zivot sam proveo na njima tako da mi nece biti problem bilo koji program nauciti i koristiti. Stvarno sam prezahvalan na vasim savetima i brzim odgovorima. Bas cu da se potrudim da odem i isprobam te 3 klavijature i da jos jednom ispitam radnike prodavce sve. Pogledao sam par snimaka za PSR A 3000. Otisao sam na sajt najvece prodavnice u blizini i ne pise cena, pise samo za A 2000 i ona je oko 1800 EURA. Za A -3000 pise uskoro ... nadam se da ce biti ta cena oko 1200 pa da mogu da razmisljam i o toj klavijaturi |
Yamaha Psr-A 3000 cijena1600€
Moras sam odluciti sto ti je prioritet, sto zelis? Prvo moras nauciti hodati a tek onda trcati. To sto znas raditi na PC je super ali prvo nauci svirati, a za sto je bolje a sto gore , koji synt ima veci ram i bla bla bla to nije bitno za pocetak.Ja se ucim 45 godina i jos uvijek nista neznam. |
U USA,cijena A3000 je 1400$,,,a moze se nac i jeftinije
To je malo jace od 1200 Evra Pozdrav |
Da, nažalost u Europi su cijene nešto više pa zbog toga dolazi do krivog tumačenja i ove razlike u cijeni.
Ako se oslonimo na dučane Thomann ili Music Store onda se Roland EA7 prodaje za 1200 eura, a Yamaha PSR S770 za 1050 eura. Ako se kupuje B-stock model, kod svake se može uštedjeti još 100 njak eura. Predpostavljam da mitamacro "nije iz unije" pa se onda na njega odnose neke druge cijene ali bi barem omjeri trebali biti isti. Ali to ovisi i o tome u kojem gradu živi i kakvi su dobavljači za Rolanda ili Yamahu. Vezano uz onaj zvuk vokala iz videa koji si spomenuo, mislim da isti taj postoji i u 770. Ne daj se zavarati, rukovanje s psr s770 je vrlo jednostavno i pregledno, a za unos samplova i materijala nije nužno potrebno računalo. Edit sounda i ritmova koji se nudi u klavijaturi je dostatan za sve intervencije koje su potrebne i boljim muzičarima, a kamoli početniku poput tebe. Bez obzira na koji se model odlučiš, kupi instrument i posveti se sviranju, vježbanju, glazbenoj teoriji, prstometu ... a ova čarobiranja sa samplovima, ritmovima i softverima potpuno zanemari. Uostalom, da se mene pita ja bih "zakonom zabranio aranžere" svima početnicima muzičarima, barem dok ne završe osnovnu glazbenu školu. Sretno u kupovini, i javi se kad stroj dođe u kuću. ;) |
Pozdrav kolega, po mom mišljenju baš zbog toga što ste pocetnik preporučio bih vam da u startu kupite bolju spravu iako vam trenutno nije ni potrebna. Profi muzičari relativno lako mjenjaju instrumente dok amateri i pocetnici obično dugo ostanu na istom jer od toga ne žive pa se tu teško nadje prostora za buduća ulaganja. Nemojte bježati ni od skupljih a kamoli od nekih već navedenih modela.
Sent from my LG-H815 using Tapatalk |
Trenutno vrijeme na Forumu 17:46 |
Forum Yu-Midi.org pokreće vBulletin 3.8.1 (Deutsch)
Copyright ©2005 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
.
Prava zaštićena od strane www.yu-midi.org