YU-MIDI Muzički Portal - Muzičarski forum

YU-MIDI Muzički Portal - Muzičarski forum (http://www.yu-midi.org/forum/index.php)
-   Svaštara (http://www.yu-midi.org/forum/forumdisplay.php?f=26)
-   -   Ko su fajlasi?Sta je uopste to? (http://www.yu-midi.org/forum/showthread.php?t=4608)

muharika 26.11.2008 09:32

Pozdrav,
Pjevac sam u bendu i radimo sve sto se ponudi za muziku uzivo. 2 aranzerista, pjevacica i ja.
U osnovnoj sam do 7 razreda svirao harmoniku u skolskom orkestru, kuci sa bratom u duetu i sl.
Danas vise ne sviram, niti bih znao bilo sta. Sa 16 god. me prosla volja za sviranje a sve vise se razvijala za pjevanjem. A jos malo pa sam u 40-oj.
Meni tu ljubav za muzikom ne moze niko uzeti ni uskratiti.
Kuci imam Pa80 punu fajlova, i po potrebi odem na neki rodjendan i sl. gdje nema "Leba" za bend.
Ali ono sto meni licno najvise smeta, je ta cinjenica, da bubnjari i gitaristi doslovno izumiru.
I sve to zahvaljujuci istom tom Pa80, Yamahama, Rolandima koji su napucani ritmovima i farbama. A spominje se i svirka uzivo u ovoj temi!
Kakav odgovor ce dati jedan dobar aranzerista jednome bubnjaru ili basisti, da ga ovaj upita, da li moze sa njime na tezgu? A radili do unazad par godina zajeno!!!

Na sve to za kraj cu samo reci, Tocak je izmisljen, na tebi je sada kako ces ga pokretati....

Jeza 26.11.2008 11:30

Ja radim 15.godina sa midi fajlovima!Sto neki koji ovde seru nemaju ni godina!
Imam 200€ za vece a vi crknite od zavisti!
Jel treba jos nesto da kazem?
Samo da kazem da sam Pevac i ne pratim pevace kao vi!

kreso 26.11.2008 11:44

@ Jeza

Kao prvo, pripazi malo na svoj "jezik". Tako se ne komunicira na ovom forumu.
I to što si pjevač ne daje ti pravo da s visoka gledaš jer čak je i jedan bubnjar što se tiće muzike za tebe doktor. Mi ako i nekog pratimo osim što smo "pevači" smo i muzičari a ne DJ. S obzirom da ti puščaš MIDI "kekse" nisi muzičar nego DJ. A takove ovdje ne cjenimo jer se predstavljajući kao muzičari kradu nam posao.

gibanica 26.11.2008 12:00

@Jeza

niko se ne ljuti ako pustas midi..cak 90% ljudi ni ne primeti..ja znam da nije lako svirati i pevati sam..treba sam sebi praviti uvode drzati tepih ili svirati pratnju..itd..jeste zajebano..al treba lepo objasniti..a ne hvaliti se na sva zvona ...i jos pomalo vredjati..
nemoj tako majku mu staru..
zdr!

Jeza 26.11.2008 12:06

Sta bre bulaznite!Serete ovde na sva usta!!!To jest vredjate ljude koji rade sa fajlovima!
A ja treba da pripazim na svoj jezik!Zasto?

kreso 26.11.2008 12:07

E bogami ovakovo bahato i nekulturno ponašanje neću tolerirat. Još si tome i private 2 puta upozoren (1. put još za 21.XI).
Bay bay Jeza. I to forever !!! :mad::mad::mad:

tesla 26.11.2008 13:18

<):)=D>eeee kreso care ako si ga skresao........=))

CRNI GALEB 26.11.2008 14:10

Nije trebao vredati, niko nista nije lose rekao za fajlase, a to sto kazemo da nisu muzicari, pa i nisu, nije svirac onaj koji samo stoji kao kip iza aranzera. To treba priznati. Nek se decko malo smiri, pa moze razgovarati.

vladimir68 26.11.2008 14:33

TAČNO. Ma ˝skidaj˝bre to sa foruma.:mad:Da je od tih Fajlasa bar jedan fajl iko napravio sam ........ali od muzike ima samo ˝lep˝ glas a mozda ni to,koristi nečiji tuđi rad i muku i ovde ˝prodaje muda za bubrege˝.To su tipični DJ, a puštao on Mp3,midi,karaoke,.......Kad nauče da sviraju neka se jave a ne još i da vređaju po forumu.

marco 26.11.2008 15:09

Ma bre cim je pomenuo da radi na fajlove trebalo je da dobije ban. Ovo je sajt za MUZICARE !!!

LAsER 26.11.2008 15:52

Citat:

Originalno postovano od marco (Post 60262)
Ma bre cim je pomenuo da radi na fajlove trebalo je da dobije ban. Ovo je sajt za MUZICARE !!!

Koliko je svirac muzicar toliko je i pjevac. Ali slazem se s vama da nije bio kulturan, zato je i zasluzio ban.

Ali to stoji da kad neko svira na midi-u ispadne vecini raje bolje nego kada se s ritmom radi. Ali nema tog midia koji moze da zamjeni sreden ritam.

marco 26.11.2008 16:00

Ako je pevac onda neka PEVA. Zato nam sve i ide naopacke. Autolimari "sviraju", konobari (mislim na M. Bulata koji je bio konobar) "pevaju", gatare i vracare "lece"...

Ali sve to i ne bi bilo tako strasno da znaju to da rade.

gibanica 26.11.2008 16:02

I Tito je bio bravar ..=))

marco 26.11.2008 16:05

Hahahahahahahahaha

vujanov 26.11.2008 16:23

Svi smo mi pomalo fajlasi, jer rad sa aranzerom je u velikom postotku plej bek...to se mora priznati...ali i tu treba imati uvo, tehniku i tehnicku kulturu, desnu ruku, srediti aranzer...pa sama nasa zelja da nam performance budu sredjene i potpune je takodje korak ka fajlasima... a direktno Fajlas je svaki onaj koji je na mojoj PA 800 odmah ugledao seqvesere i saopstio mi vazno da se sa tim pustaju fajlovi...

Milivoj 26.11.2008 16:55

Ajd fajlasi pa da priznaju da su fajlasi nego se oni predstavljaju kao extra muzicari!!! Sto je u svemu tome najgore!

LAsER 26.11.2008 17:06

Za to da je Bravar i Pjevac ujedno to i nije cudo na nasim prostoru :) ...
Ebiga ako stvarno neko nema mocan glas i dobrog klavijaturistu pored sebe nece moci ni mnogo izvuci da bi imao dobar zivot.

Ali i dzabe to pisem, znate i vi sami kako se kod nas placa (pricam za BiH) smatram da je slicna situacija na prostorima EX-YU.

Alix 26.11.2008 17:09

#Sta bre bulaznite!Serete ovde na sva usta!!!To jest vredjate ljude koji rade sa fajlovima!
A ja treba da pripazim na svoj jezik!Zasto?#

Zato što si obično tele,koje je kasiro vječni BAN...
Bez veze si to uradio,a skidam kapu našem šerifu,mora da smo nešto u rodu čim se obojica ježimo na rječ Midi File...;)

muharika 26.11.2008 17:12

Pozdrav

Evo citam postove mnogih kolega, pa me buni znacenje izraza "muzicar".
Ko mi moze objasniti od Vas koji bolje znate?

1-da li se ja kao pjevac mogu zvati muzicar, ako imam uzivo pratnju iza ledja?
2-da li smijem zvati muzicar ako pjevam uz fajl?

3-ko je zapravo covjek muzicar, koju ulogu mora igrati da bi smio nositi tu titulu, osim sto svira, pjeva, nosi zvucnike i stalke?

vladimir68 26.11.2008 17:24

Pa naravno da zavisi s kojeg se ugla gleda.Naravno da je živa ritam sekcija-Živa,a aranžer kad pustiš zamenjuje najmanje troje ljudi,ali ti bre moraš znati akorde ,harmoniju,leva ruka,desnom odsvirati stvar ,biti u koraku s tehnikom,programiranjem klavijature....To bi ja uopšteno rekao da pratimo tehnologiju jer je većina nas svirala još dok su bile orgulje,prvi syntići,harmonike,.......dok nisu izašli aranžeri,a oni sada osim pritiskanja PLAY-STOP drugo i uglavnom ne umeju.Jedino što to neki rade kao pravi DJ a neki stanu iza syntića i izigravaju muzičare.Oni na mašinama gledaju dali ima dvostruki sequencer,i uopšte se nebave mogućnostima mašine,ritmovima,bojama,semplovima........Nedo` bog da mu neko zatraži pesmu za koju nema fajl.......:-SSda nešto odsvira tj. improvizuje na licu mesta.....:-??
Ljutili se ˝kolege˝ fajlaši ili ne ali Sviranje pesme(sa aranžerom,u bendu ili kako god već) i puštanje pesme(na čemu god i kako god i u kom formatu je puštali) su dva:)>- različita pojma.

Milivoj 26.11.2008 17:24

Za mene nije onaj muzicar sto pjeva uz fajl!!

Alix 26.11.2008 17:26

PJEVAČ NIJE MUZIČAR...zato što ne "muzicira" to jest svira...
E sad kad neko svira gitaru i pjeva to je već muzičar...Čovjek koji radi na Midi fajlove se NIKAD ne može zvati muzičar,prosto zato što i moj mali od 16 mjeseci ZNA da protisne tipku Start/Stop što ne znači da je muzičar...Mnoge seronje se pojavljivaju sa tenzijom da KLAVIATURISTE NISU MUZIČARI???Pa zašto?Klaviature je čak teže svirati od harmonike,treba naštelati tempo,nezavisno svirati akorde i solo,treba naću pravu boji za pjesmu,treba odpratiti čovjeka sa pravilnim rasponom i redosljedom akorda,treba složiti neku improvizaciju da digneš narod na noge,itd...Dakle TO NIJE PLAYBACK nego ČISTI MUZIČARSKI POSO???Kako može jedan čovjek koji pusti playback reći da svira ili da je muzičar?Ma to je sramota da se ikako komentariše i gubi vrjeme oko toga...Koliko vidim od ove teme ćemo ja i Šerif najviše živaca da popušimo...:S:)

vladimir68 26.11.2008 17:39

Pa recimo ono pod 3.A sam si naveo da ˝......kao pjevač....˝ .Ok.A dali ćemo se složiti da ima dosta pevača koji lepo pevaju ,imaju odličan repertoar pesama a neznaju ni jednu pesmu da odsviraju na bilo kom instrumentu,a imaš i obrnuto gde ljudi perfektno sviraju ali im pevanje baš nije jača strana.E zato neko svira(ne pušta play-back) sam (one man-bend) a neko u bendu,..........ili bilo koja već kombinacija.Mada i u muzičkoj školi je solfeđo kao poseban predmet i notne vežbe se vežbaju na ovom ili onom instrumentu.(dobro i solfeđo obuhvata pevanje po notama.....).Gde su onda tu fajlaši? Ti sebe svrstaj gde misliš.;)Možda bi i mogla da se pravi komparacija pevač-muzičar (Dali je Pavaroti bio pevač ili muzičar?a recimo članovi filharmonije dali su pevači ili muzičari?).Dobro mi recimo ˝tezgarimo˝(ne svi, ima nas i profi).Ali da neširimo temu.Lično mislim fajlaš nije muzičar.(To neznači da među njima i nema muzičara a fajl koriste kao ˝manju liniju otpora˝ ali to se uoči na samoj svirci,.....)

kabi 26.11.2008 17:55

hehe slazem se sa vama... Odo ja u jednoj diskoteci sa prijatelja i cim smo usli ode on pravo kod klavijaturistu i pita : Kona, imas li nesto od sabana bolan: hehe...

gibanica 26.11.2008 18:22

@Alix
A jesi i ti muzicar? nisi?..a jesi a? :p
pevacu je teze da peva uz klav nego uz harmoniku..jos ako dileja upadne u pola takta nekog beata..sto me izludjuje..
mislim da je harmoniku teze svirati..fizicki teze..
a plus ima ledja da ti budu ko u majmuna..

vladan.pro 26.11.2008 18:50

Da je neke pravde fajlasi ne bi smeli da promole nos u kafani!!!!!!!!!!!!!:lol:

gibanica 26.11.2008 19:02

da je sramote mislis?
pravde nema nigde vec odavno..a i sramote ce skoro nestati.. o->

CRNI GALEB 26.11.2008 19:40

Eh tesko nama kada i sramote nestane, i kad budu samo fajlasi, jer kako je poslo, uskoro i nece biti vise zive svirke, onda svak moze svirati.

ERKOOO 26.11.2008 20:17

Alix ''PJEVAČ NIJE MUZIČAR...zato što ne "muzicira" to jest svira...''

Cuj nije muzicar,znaci po tebi je samo onaj ko svira muzicar!?
Bravo inteligencijo

shown 26.11.2008 20:19

hm,bend se sve vise smanjuje sa 3 na dva sad sam sam

Alix 26.11.2008 21:00

ERKO---ne prozivaj drug,zaobiđi me koliko možeš...ok?
GIBANICA---Ja sebe smatram muzičarom jel sam muzični obrazovan (4 godine muzičke za harmoniku)...Meni je lično harmoniku lakše svirati od sintha,prvo zbog držanja zgloba,dinamike pri razvlačenju mjeha,lakše mi je baratati basovima,itd...Kod drugih je obratno a da je lakše pjevaču uz Haromoniku?Ne vjerujem...Kad obojica rade na "suho" znaš koji će se poderati a kad bi obojica radili na ozvučenje---kako bi harmonika zvučala sama bez ičega?Vala ne znam a to što sam izjavio da PJEVAČ NIJE MUZIČAR,za mene NIJE...Ja sebi tako razlažem pojam muzičara i imam pravo na vlastito mišljenje...A ti Erko prvo pogledaj svoju inteligenciju pa komentariši moju i ponovo ti kažem---kloni me se,nisam raspoložen ovih dana...

ERKOOO 26.11.2008 21:16

Alix,jesi neki moderator i sta ja vece znam...svakog zivog komentarises na ovom forumu,pa vidi malo kako je kad tebe neko komentarise!
A te fol neke prijetnje(tako izgleda) na nekom drugom izlazi,brate na meni nemoj!

Sejox 26.11.2008 22:23

Citat:

Originalno postovano od shown (Post 60328)
hm,bend se sve vise smanjuje sa 3 na dva sad sam sam

E, to su neke neminovnosti,koje su se pojavile u zadnje vrijeme.
Medjutim,ako pogledamo malo kroz vrijeme,cinjenice su nepobitne.
Dakle,pojavom klavijature u bendu,prvo je bez posla ostao ritam gitarista.
Onda dolazi do masovnije upotrebe aranzera,i bez posla ostaje prvo bubnjar.
Poslije bubnjara,kao visak se pojavljuje i solo gitarista.Basisti su bili potrebni,
ali i oni vise nemaju sta raditi.I na kraju-sve je vise ljudi koji sviraju aranzer,
a usput znaju i pjevati i to je onda ONE MAN BAND u pravom smislu te rijeci.
Znaci otpada i pjevac i benda vise nema ni na mapi,na zalost.
Kao neka NUS POJAVA,na sceni su se pojavili ljudi koji su bili muzicari(ili mozda i nisu),
i posto ne znaju nista drugo raditi,rade na fajlove i matrice-opet na zalost.
Nostalgican sam za vremenima,kada sam na sceni mogao vidjeti 5-6 ljudi i to
mi ne moze nadomjestiti niti jedan aranzer,i niti jedan ONE MAN BAND.To je
bio poseban osjecaj i za uho i za dusu.Ako govorimo o narodnoj muzici,onda
nestadose vrsni harmonikasi,vrsni solo gitaristi,nema one prave ritam sekcije....
Na srecu,bendova ima jos,ali oni spadaju u neku "ugrozenu vrstu".
U rock muzici,bendova ima solidan broj,ali njima je najveci problem novac,
pa tako,kako se sastaju brze se i rastaju(cast izuzetcima).

mede 26.11.2008 23:14

Pozdrav Alix

Vidim da poznajes Hajru i njegovg rahmetli oca Najku
kojeg ja vrlo dobro poznajem. Divan je to covjek bio koji je svirao dugmetaru harmoniku.

Jasm jedno vrijeme zivio na Vicu,
nego recimi poznajesli Senada Rezica svira harmoniku i klavijature.

caka012 26.11.2008 23:17

Bas kao sto sejo rece, a sve to u jednom cilju: ekonomicnost. Aranzer svira jer je na svirci manji broj ljudi koji ce na kraju da stanu u red za svoj deo novca. Gazda (veselja ili restorana, sve jedno) bira takav tip muzike jer je logicno da troje ljudi trazi manje para od sestoro. Sve se svodi na njegovo velicanstvo - novac. Sto se tice fajlera, prosle godine sam u jednom kaficu video vrhunac ove vrste: cova sedi na barskoj stolici, ispred njega lap top i on peva. Mozda je to ustvari i postenije nego da je ispred sebe imao neku azdaju od aranzera koja kosta 2500 eura, ako vec ne svira?

CRNI GALEB 26.11.2008 23:30

Sta reci na sve to, prije 30 god nije bilo aranzera kao sada, i jeste da sve vise i vise na sceni mozes da vidis jednog covjeka koji i svira i pjeva. I meni licno nedostaju ta vremena gdje si mogao da vidis 6 ljudi da sviraju, ali u jedno sam ubjeden, ni jedan aranzer nece nikada zamjeniti dobrog gitaristu, basistu ili bubnjara. Jer to je ziva svirka i neki smisao muzike, a sad sto je to zbog ekonomije, to je drugo, i sta mozemo tu ??? U pravu si drug Caka, za onoga koji pusta midi-e, bilo bi postenije da nose sa sobom neki lap-top a ne aranzer. A taj tip sa midi fajlovi, kad bi mu neko zatrazio neku pjesmu za koju nebi imao midi, sta bi tada ???? Kako bi odsvirao to sto mu traze ???

keka 26.11.2008 23:35

Nije muzicar muzicar samo zato sto je isao u muzicku skolu. Covjek koji ima talenta za muziku osjeca je, i zna svoj osjecaj prenijeti prko svog instrumenta ili svjim glasom u muziku ili pjesmu je za mene muzicar ili umjetnik. I kad takav covjek jos i skolom, da kazem, podkuje svoj talenat onda je to vrhunski muzicar. Naravno da je i pjevac muzicar. Njega je bog nadario glasom i ako to zna da iskoriti i on je umjetnik to jest muzicar.
Ljudi koji pustaju fajlove, neki ih dobro srede pa dobro zvuce, su DJ-ji ili kako ih ja nazivam tonski majstori. Majstori su majstori oni nisu umjetnici pa onda nemogu biti ni muzicari.
E sad cinjenica je da kao sto je Sejo rekao da neki muzicari nestaju, basisti, gitaristi bubnjari. Takva su vremena dosla. U biti covjeku danas je manje potreban kvalitet (puno kosta) vise tezi ka kvantitetu. Daj da imam muziku pa nek bude i fajlas ali eto nek se svira i nek neko zapjeva i ako je atmosfera dobra svi ce se opustiti. Vjerujte mi te fajlase odmah skontamo i mi se nemozemo opustiti jer smo dosli na takavu jednu priredbu da bi culi dobru muziku. I kad cujes onu svu zbrku (sto drugi ne cuju) mi se jezimo.
Da neduzim vise i ovako sam napravio roman.
Pozdrav svima, polako i smireno uzivajte koliko mozete…

medino 26.11.2008 23:44

Citat:

Originalno postovano od CRNI GALEB (Post 60359)
A taj tip sa midi fajlovi, kad bi mu neko zatrazio neku pjesmu za koju nebi imao midi, sta bi tada ???? Kako bi odsvirao to sto mu traze ???

a jesi li ti odsvirao uvek svaku ali bas svaku pesmu koju su ti trazili ? isto kaze i on ko i ti kad ti neko trazi pesmu za koju nemas ritam ili je ne znas,sto se toliko cudis...
nemoj pogresno da me razumete sad,ja ne radim na fajlove,ali bas ovakva pitanja ?!? sta ce?!?!? pa brate ,NE ZNAM i to je to...ja ne znam dal se desi i vama,ali ja priznajem,desi se da mi traze pesmu koju ne znam...doduse u 90 posto je odsviram na foru ali se desi i da mi traze pesmu koju nisam ni cuo..."ne znam brate" i zdravo ...sta sad...

Vaxter 27.11.2008 00:34

Smorili ste! :))
LOCK! :D

Trenutno vrijeme na Forumu 10:02

Forum Yu-Midi.org pokreće vBulletin 3.8.1 (Deutsch)
Copyright ©2005 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd. .
Prava zaštićena od strane www.yu-midi.org