YU-MIDI Muzički Portal - Muzičarski forum

YU-MIDI Muzički Portal - Muzičarski forum (http://www.yu-midi.org/forum/index.php)
-   Zvučnici (http://www.yu-midi.org/forum/forumdisplay.php?f=50)
-   -   Verse Audio (http://www.yu-midi.org/forum/showthread.php?t=19732)

neshatomic 13.11.2011 06:44

Price za malu decu...;)

Burli 13.11.2011 12:31

Renteri i trgovci su došli i na ovu temu...:D

Gospodo ne kudite konja kojeg niste jahali!

Gospodine Marijane Miloševiću dođite kod mene u Rogaticu da Vam praktično pokažem kako to izgleda, ja teorijski nisam toliko potkovan kao Vi...

MarjanMilosevic 14.11.2011 00:03

Gospodine Burli, ne kudim ja nijednog konja, ali zakone fizike ne mozete prevariti. Recite vi meni kako moze kod kutije sa hornom koja ima disperziju recimo 90x40 stepeni, da pritiskom dugmeta postigne recimo 120 stepeni?
E to mi objasnite.
Dodato:
Citat:

Originalno postovano od Burli (Post 196858)
Renteri i trgovci su došli i na ovu temu...:D

Gospodine Burli, ja nisam renter nit trgovac, ja sam glavni inzenjer i rukovodioc tima za razvoj i proizvodnju Kanadske firme Bold Audio koja se bavi proizvodnjom razglasnih sistema. Tako da veoma dobro znam o cemu pricam.
Nisam imao nameru da napadam Verse proizvode, samo da skrenem paznju da neke funkcije dovode korisnike u zabludu.

Nadam se da vas nisam uvredio.
Srdacan pozdrav.

Burli 14.11.2011 15:57

Niste me uvrijedili, osim možda što ispadoh "prevarant", ali to je opet Vaš stav. O disperziji, stepenima, hornama i sl. ja nisam dovoljno stručan i kompetetan da sa Vama kao "glavnim inžinjerom i rukovodiocem tima za razvoj i proizvodnju kanadske firme Bold Audio koja se bavi proizvodnjom razglasnih sistema" polemišem, ali znam šta čujem svojim ušima i vidim svojim očima, osim možda ako sumnjate i u to, ali to je opet Vaš problem...

Takođe želim da napomenem da ja Verse ne prodajem niti imam interes da ga hvalim, samo želim da prenesem svoja iskustva i da pomognem kolegama, nikako da ih dovedem u zabludu!

neshatomic 14.11.2011 19:36

Verujem da Marjan nije ni pomislio da ste vi neki prevarant,samo kazemo i on i ja da je to marketinski postupak te firme...
A sto su rekli i napisali da je promena disperzije horne moguca uz pomoc tastera je apsolutno fizicki nemoguce!;)

Horna je cist mehanicki deo kutije i direkno od njenog ugla zracenja zavisi i ugao disperzije kutije i domet npr :

Horna koja se najcesce kod nas koristi je 90x40 i kao takva moze da dobaci dobro maximalno do 15ak metara,da bi dobacila dalje morala bi da ima manji ugao zracenja npr 60x40 i kod takve horne dolazi do veceg pritiska u grlu horne ,veceg usmerenja i samim tim do veceg dometa.

Tako da kod razglasa kod kojih se zahteva veliki domet ,najveci ugao disperzije moze biti 60x40,a vrlo cesto 40x20 ...

Dakle daljina dometa kutije zavisi najvise od ugla zracenja horne.

Ako je horna npr 90x40 i izgleda ovako :

http://levnymarket.cz/administrace/t...r-rcf-h100.jpg

Onda da bi bilo moguce promeniti domet pritiskom na taster ,ta horna bi morala da promeni ugao zracenja na drugu velicinu (manju) ,a to bi bilo moguce samo ako postoji odgovarajuca klapna i servo motor koji pi svojim pomeranjem odgovarajucih stranica same horne smanjili njen ugao dejstva...
ili eventualno ako bi ona bila od tecnog metala i kao u filmu "terminator " poput onog T1000 robota menjala oblik ;)

Verse je razglas vrhunskih karakteristika to ja ne sporim,ali ovo o menjanju disperzije je stvarno cist marketinski potez koji bih ja zakonom zabranio.A na zalost SVE firme pa cak i velike kao JBL,EV,DYNACORD,RCF,FBT i mnoge druge se sluze slicnim sredstvima i pune su im specifikacije lazi ...

Ovde smo na forumu nadam se da pomognemo jedni drugima i da se zastitimo koliko mozemo od takvih lazi,a ne da teramo inat i svako hvali samo svoje...

Nije mi jasan Balkanski sindrom "moje je najbolje" i ko jednom postane korisnik odredjene firme npr JBL to je najbolji brend i slede samo reci hvale o njemu...Ja sam imao prilike da koristim i posedujem skoro sve firme zvucnih kutija i mogu vam reci samo jedno,a to je da idealno ne postoji!!! i kod svake sam nasao bar jednu manu!

pozdrav

MarjanMilosevic 14.11.2011 20:29

Meni je apsolutno jasno o cemu se radi. To sto se desava u DSP uredjaju kod Verse kutije nije nista novo i vec je upotrebljavano cak i kod starih radio kasetofona, pa do modernih plug in-a u Cubase i slicnim programima za produkciju.
Radi se o pseudo efektima koji simuliraju siru stereo sliku, tj vece odvajanje podeljenosti stereo kanala cime se dobija vestacki sira slika koja vara uvo da je stereo slika dosta sira nego uobicajeno.
Nadam se da me razumete jer neznam kako drugacije da ovo objasnim. Dakle ne radi se o promeni disperzije nego o dodavanju harmonicnih distorzija (kao kod recimo sonic maximizer uredjaja koji stvara vestacko podizanje dinamike) koje stvaraju efekat.
Mana svega ovoga je sto sve to nije deo originalnog signala i ono sto se dobija kao rezultat je razlicito od onoga sto realno treba da se cuje.
E sad to nekome odgovara, nekome ne ali svoji namenu ipak nalazi.
Evo to sam hteo da razjasnim da ne ispadne da napadam Burlija ili Verse proizvode.
Nego da objasnim princip na koji radi. Dakle ipak se ne radi o promeni disperzije nego je sve to efekat.

Burli 14.11.2011 22:15

@neshatomic siguran sam da Marjanu ne treba advokat, a za promjenu čitajte malo pažljivije postove koje komentarišete!
Naime JA sam napisao da uključivanjem tastera SIDE i LOUD kutija dalje i šire baca zvuk, a Vi pričate o nekakvim marketinškim trikovima?!
O "robotima", "terminatorima", "balkanskim sindromima" ne bih dalje razglabao, nisam zlopamtilo ali pamtim da ste mi se podsmijavali kada sam na nekom drugom forumu pitao par stvari u vezi RCF TT zvučnika u smislu da traćim tuđe slobodno vrijeme jer iste neću nikada kupiti, a eto, gle čuda, uzeh Verse D Sider, pa je možda bolje da ovdje završim priču sa Vama bar dok ne probate tu seriju...

@MarjanMilosevic hvala na pojašnjenju.

neshatomic 15.11.2011 01:54

Izvinjavam se sto sam hteo obicnim ljudima da pomognem ;)

A "tu seriju" zvucnika ne zelim da probam... :D

pozdrav
Dodato:
"kada se uključe tasteri Side i Loud zvuk ide i u širinu i pokriva više prostora."

Ovo su vase reci,kojih morate biti svesni.

Da pokriva vise u sirinu pritiskom na dugme je i dalje nemoguce ljutili se vi ili ne ;)

Ako sam vas nekako naljutio ili izazvao izvinjavam se ,nije mi bila namera i cilj.
Ne znam zasto ste toliko svadjalacki nastrojeni...

pozdrav

MarjanMilosevic 15.11.2011 10:42

Neso, ko sto probah da objasnim, to je sve pseudo trik koji vara uvo. Dakle nema vece pokrivenosti, to se lako da izmeriti.
A gospodinu Burliju bih prelozio da bolje procita objasnjenje "side" efekta, jer kako sam ja razumeo to sluzi kako bi se mogla lakse koristiti dva zvucnika jedan pored drugoga (bar tako objasnjava Verse u njihovoj literaturi - evo quote u nastavku) sto bi dovelo obicnog korisnika da pomisli da taj efekat ustvari smanjuje disperziju a ne povecava. Sto je opet elektronski nemoguce :-)

Citat iz Verse manuela:

Side: activates a specific equalization, expressly studied to allow the use of
two D:SIDER speakers side by side.

Pozdrav

Ace 15.11.2011 11:17

Momci ajde malo smirite strasti .... ako se ne slazete, ne slazete se, samo da odrzimo komunikaciju na nivo. U suprotno moracemo da kljucamo temu a to ne bi hteli.
Hvala

Trenutno vrijeme na Forumu 05:40

Forum Yu-Midi.org pokreće vBulletin 3.8.1 (Deutsch)
Copyright ©2005 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd. .
Prava zaštićena od strane www.yu-midi.org