YU-MIDI Muzički Portal - Muzičarski forum

YU-MIDI Muzički Portal - Muzičarski forum (http://www.yu-midi.org/forum/index.php)
-   Yamaha (http://www.yu-midi.org/forum/forumdisplay.php?f=14)
-   -   Tyros3 - Razna pitanja (http://www.yu-midi.org/forum/showthread.php?t=23619)

casper 18.10.2013 00:12

Može ti Awave Studio 10.6 verzija direktno pretvoriti u UVN za Tyros 3.

Znam da ćeš pitati za postupak :p
Tools > Batch conversion wizard > Convert instruments > next > Add files > označi sample > Open > Next > file format postavi UVN > odredi Output direktorij > Start ....

VUNIMRAV 20.10.2013 12:17

@tranzit posle sam ti poslao jos "nesto",jeli to to?

Pitanje za sve.Evo listam manual za t3(ne znam engl,pa samo buljim u crteze i po koju rec znam)pa naidjoh na str 35 "restoring" i "data backup".
Iako 'znam' o cemu se radi.voleo bih da neko tacno i precizno kaze da li ,kada i zbog cega je potrebno raditi reset,u kojim slucajevima je to pozeljno a kad nije i da li je neophodno raditi sto bi rekli bekapovanje.Nisam to uradio,pa zato i pitam.

casper 21.10.2013 01:26

2 Privitaka
Danas popodne sam bio "odsutan" s foruma, poslovne obveze, zaradilo se nešto para :-)

Pozicija ekrana UTILITY > OWNER

BACKUP - Neke postavke u Tyrosu se ne mogu "izvući" i pohraniti kao što je to slučaj sa Stylom, Registracijom, Songom ... To su recimo, postavke mikrofona (MIC SETTING), vocalista, fade in, fade out, pozadine ekrana, postavke foot pedale, jezika ..... Postupak je slijedeći, u klavijaturu umetnemo USB i pokrenemo izradu BACKUP-a. U root-u USB-a se stvara jedna datoteka koja sadrži sve promjene koje je korisnik napravio. Nju čuvamo na sigurnom, zlu ne trebalo.

RESTORE - Služi nam da upravo ovaj BACUP vratimo s USB-a nazad u klavijaturu.

Pozicijaekrana UTILITY > SYSTEM RESET

Postoje dvije vrste, tvornički reset (vraćamo postavke na tvorničko stanje) i CUSTOM reset (pozivamo neke vlastite postavke iz spremljene arhive)

FACTORY RESET EXECUTE - ispod se nalaze područja koja možemo resetirati, SYSTEM RESET će postaviti tvorničko stanje za ono što smo pohranili u BACUP u gornjem tekstu, MIDI SETUP će vratiti tvorničke postavke MIDI-ja, USER EFFECT će vratiti postavke kreiranih efekata .... Kućicu(e) je potrebno markirati i potvrditi s FACTORY RESET EXECUTE

S desne strane ekrana se nalaze četiri područja SYSTEM SETUP FILES, MIDI SETUP FILES, USER EFFECT FILES, MUSIC FINDER FILES. Biranjem svakoga od njih možemo pozvati spremljenu datoteku s vlastitim postavkama. Tako ćemo brisati trenutne postavke u klavijaturi (recimo za USER EFFECT) i jednim klikom pozivati neke nove koje imamo u arhivi.

Zašto raditi RESET? Ne pada mi na pamet valjani razlog osim ako nešto pođe po zlu pa pobrljavi klavijatura. Ili možda kada čovjek kupi polovnu klavijaturu pa želi imati tvorničko stanje.
Zašto raditi BACKUP? Zato što ga je dobro imati, a treba se nadati se da ti nikada neće zatrebati. :D Ako se nešto dogodi s klavijaturom, ode u servis i resetira se na tvorničko stanje dobro je imati tu jednu datoteku. Za tren oka imaš sve kao i prije kvara. BACKUP se radi kada misliš da si napravio dovoljno promjena u postavkama da bi vrijedilo to imati u arhivi. Dakle, dinamika ovisi o količini urađenih promjena.

I za kraj ovog "romana" treba napomenuti. Yamaha ima takvu koncepciju da se bacup svih podataka koji do sada nisu spomenuti treba napraviti "pojedinačno". Tako se svi Stylovi, Songovi, Registracije, Soundovi trebaju pohraniti na neku "vanjsku" lokaciju kako bi u slučaju nezgode ili krađe imali arhivu.

VUNIMRAV 21.10.2013 04:28

Brate,znao sam da ce odgovor biti tacan detaljan i precizan.Koliko sam shvatio,trebam u raditi backup,ali za par dana dok je dovedem u donekle dobro stanje,jer evo sad sam dosao sa svirke,radio sam sam i malo malo pa mi naidje neki ritam koji nije sredjem,nigde desne ruke ili nigde leve ruke,kuku!!!!Zato danas nastavljam ritam po ritam!!!
Dreuze,hvala ti u ime moje i svih Yamhista!

casper 21.10.2013 09:21

Možemo reči da je BACKUP nekakvo globalno podešavanje, u njemu su postavke koje vrijede općenito za cijelu klavijaturu. Recimo, ako odrediš da je Fade out time 12 sec, onda će ta vrijednost biti definirana za sve Stylove.

Ali kad govoriš o ritmovima koji nisu podešeni onda BACKUP s tim nema ništa. Da bi napravio rezervnu kopiju ritma, Styla, moraš to uraditi drugačije. Za to koristiš funkcije COPY i PASTE, identično kao na računalu. Taj Style ili više njih, kopiraš na USB ili spremiš na računalo ili recimo zapržiš na CD i na taj način napraviš rezervnu kopiju.

Kada arhiviraš Style, s njim ćeš imati i ONE TOUCH SETTTING-a koji mu je određen.

Kod arhiviranja Registracija je postupak identičan ali postoji nešto na što treba paziti. Znamo da registracija "pamti" mnogo detalja, ovisno o tome koliko smo kućica čekirali prilikom njene izrade. Recimo da imamo registraciju s označenim VOICE i STYLE. AKo smo koristili tvornički Style i tvornički voice, neće biti problema kada iz arhive vratimo registraciju u klavijaturu. Ali ako smo koristili vlastiti Style koje je bio pospremljen u USER ili negdje na HD klavijature, onda treba paziti na to da isti taj Style postoji na istoj lokaciji kao što je bio u trenutku izrade registracije. Ako nije tako, registracija nema što "pozvati" jer joj nedostaje "sadržaj". Isto vrijedi i za sound koji je u toj registraciji.

VUNIMRAV 23.10.2013 09:07

Evo jos jednog pitanja :-/ :Da li se moze uz odredjeni ritam prikaciti zeljeni txt fajl,znaci prilikom pozivaja odredjenog ritma da mi se automatski "prikaci " i memorisani mu tekst pesme?

casper 23.10.2013 09:23

Ne može, na žalost. (Možda će to staviti na Tyros5 :D)
Text možeš pozvati direktnim pristupom ili pomoću registracije.

VUNIMRAV 23.10.2013 11:29

Steta,bilo bi stvaro dobro!
Dodato:
Juce sam imao svadbicu do 100tinjak ljudi.Sala je prilicno losa za ozvuciti ali ipak:
-kad sam probao-sve zvoni od nisih tonova-basova,upotrebio sam jednu postavku eq sa manje basa u sebi i jos sam morao oduzeti na mixeru(PM1)-Nisam bio u potpunosti zadovoljan sonudom.pitanje;da li sam pravilno i dobro postupio?
- kod kuce sam danima radio na sl nacin:u jednu sobu sam stavio stalak i na njega moju kutiju sa kojom radim,na mix sve stavio na nulu(visoke srednje....) i nasimovao da mi "style"bude na "100" volumen a unutar mix konzole u svakom ritmu izmedu 75 do 110 bas i bubanj oslao gitare i str oko 50-70,sve sibere(slajdere) pa i sam ASIGN sam stavio na recimo 55%(malo povise sredine),R1 i R2 recimo 105 do 127 zavisno kojem insrtumentu je rec,i desilo mi se da skoro svaki drugi ritam mi je bio glasniji od "desne ruke";Pitanje:kako vi podesavate i na koje vrednosti stavljate volumen,da napomenem na psr mi je style uvek bio na 80 buban 80,bas 85,chd 55 pad 50...uz male tolerancije.Ovde na T3 me bune siberi.
-moze li neko da napise nekoliko svojih postavki eq pa da probam
-kakav je kod vas odnos volumena bubnja i basa.
Za sada "samo" toliko pitanja.Hvala svima unapred.Vidim da je casper n"tu" pa ce i odgovori biti brzi ali ja bih voleo vise misljenja pa da uporedim!!

casper 28.10.2013 10:16

Kad naiđeš na salu koja je akustički loša ( i ja sam bio ovaj vikend u jednoj takvoj :() ne pomaže ti nikakva "kemija". Popiješ dve pivice, smile na lice i pičiii.

Kad govorimo o omjerima volumena na Yamahinim Stylovima, moj je princip ovakav. Držim se parametara koji su postavljeni na tvorničkim Stylovima. A to je da je volumen bubnja i basa na Stylu na 70-80. Ostalo je regulirano da bude ispravan balans, pa tako desna ruka može biti bilo gdje, ovisi o soundu i tome da li je on "u podlozi" ili u solo funkciji.

dalibor jarmina 28.10.2013 10:22

Baš tako, popij jednu-dvije ljute i piči. Eventualno si stavi (ako već nemaš) neki monitor blizu sebe da se ne "tražiš" po takvoj sali šta sviraš, da imaš koliko toliko kontrolu

Sent from my LT18i using Tapatalk 2

VUNIMRAV 28.10.2013 10:36

casper A u kom polozaju(osnovnom kad podesavas ritam ) ti stoje siberi Assign i ostali?

casper 28.10.2013 10:55

Ne znam na što misliš pod pojmom Assign? Predpostavljam da ASSIGN SLIDER imaš postavljen na KEYBOARD VOLUMEN pa s njime reguliraš odnos jačine desne i lijeve strane. (Ja ga ne koristim za to, meni služi za VH balance). Ta vrijednost je kod mene uvijek na 127, radi se o BALANCE (2/2) KBD potenciometru.

Kad podešavam Style, BALANCE cjelokupnog Styla je na 100, MASTER EQ je na FLAT, volumeni RHY1 i BAS od 70-80. Ostale jačine prilagođavam ovim postavkama i mogu varirati čak od 10 pa do 127.

VUNIMRAV 28.10.2013 11:09

Meni je bio eq na FLAT ali sam ja to nesto kao doterao po svom ukusu!
Da li i FLAT najcesce koristis,ako se ne varam on je fabricka postavka?
Da mislio sam na ASGN slider,i njemu mogu dodati koju hocu vrednost?Nisam jos nacisto sta bi to bilo da budem iskren.

casper 28.10.2013 11:25

Kod rada "u kući" mi je MASTER EQ uvijek na FLATU. Njega nikada ne upisujem u REGISTRACIJE, to mi je nekako logično. Na gaži eventualno mijenjam njegove vrijednosti, ovisno o sali. Kanal na mixeru na koji sviram ionako ima samo 3 band-a (oni su na 0), dok s MASTER EQ na Tyrosu mogu mnogo preciznije djelovati na to kako izlazi sound na razglas.

ASSIGN klizač je potenciometar kojemu možeš po vlastitoj želji dodjeliti funkciju. FUNKCION > CONTROLLER > ASSIGN SLIDER > i tu biraš ono na što želiš da reagira. Kod tebe je vjerojatno postavljen na KEYBOARD VOLUMEN i s tim u stvari stišavaš desnu ruku i to za sve PART SELECT koji su trenutno uključeni. Promjene možeš viditi na BALANCE 2/2 kod KBD, tvornička postavka je 127.

VUNIMRAV 28.10.2013 11:37

I jos jedno pitanje:da li i kako mogu u ritam da postojeci bas zamenim sa nekim iz USER voce seta?

casper 28.10.2013 12:14

Na žalost, to nećeš moći napraviti, USER VOICES se ne može unijeti u Style. Možeš unijeti tvorničke soundove ili vlastite unešene samplove. Vjerojatno postoji razlog zašto nisu adresirali User Voices ali to možeš na neki način kompenzirati obradom sličnog sounda u MIXING CONSOLE.

VUNIMRAV 28.10.2013 12:47

Casperu,hvala ti,zbilja si car,i jako puno si mi pomogao sto na forumu sto PP.
Tesi me to sto vidim da napredujem u sredjivanju,a znam da treba jos puno vremena i truda.
Ovom prilikom pozivam i molim clanove foruma da postave jedan bas koji nece imati razlike u tonovima kad se svira,znaci da nema ono "otkidanje" vec da normalno dvira u svim akordima.Znam da se to mze doterati u klav ali ja to e znam pa za to molim kolega za pomoc.
I jos jedno pitanje(mozda sam dosadan,ali jbg zato i sluzi forum)
kako da izbrisem setove bubnjeva ili farbi iz CUSTOM?

casper 28.10.2013 13:19

Odraditi bas (ili bilo koji) instrument kako opisuješ je vrlo jednostavno. Želiš mu u stvari skinuti dinamiku.
Odabereš neki sound (bas u tvom slučaju) > VOICE SET (5 ispod ekrana) > ulaziš u COMOM tab > TOUCH SENSE postavi DEPH na 0 (tu mu skidaš dinamiku) > OFFSET slušaj koji ti sound najviše odgovara i podesi vrijednost (100-127). Na kraju ga pohrani u USER VOICE-s.

CUSTOM brišeš ovako:
(MENU) VOICE CREATOR > LYBRARY EDIT(B) > odabereš željeni sound i brišeš ga s DELETE (5)

Međutim, time si samo oslobodio mjesto u CUSTOM-u ali nisi obrisao pripadajući sample koji se nalazi u RAM-u. Da bi vidio o kojim se samplovima radi i njih obrisao slijediš postupak.

Odaberi na RIGHT1 željeni (EXPANSION) CUSTOM VOICES > VOICE CRETOR > CUSTOM VOICE ASSEMBLY (G) > klikni na ELEMENT1 i ulaziš u KEY MAPING, tu su pod WAVE prikazani svi samplovi koji su pridruženi tom CUSTOM voicu. Biraš jedan po jedan i brišeš ih sa DELETE WAVE (G) > OK

Znači, prvo obriši sample, a tek nakon toga briši CUSTOM VOICE.

VUNIMRAV 28.10.2013 13:53

Bravo care,hvala ti!!!!!
Dodato:
P.S. ali ne mogu ga iz user voice u ritam ubaciti!?

casper 28.10.2013 14:51

Da, to ne možeš.
Ali ne vidim problem u tome. Taj originalni sound (koji si editirao) postaviš u traku Styla tako da su svi tonovi odsvirani istom dinamikom. Ili preciznije, svaki ton bas gitare unutar Styla ima isti velocity. Dobit ćeš isti (zvučni) efekt, a nećeš koristiti USER VOICE već originalni tvornički.

Kako "nivelirati" neku traku Styla na istu dinamiku na klavijaturi? Primjer će se odnositi na bass traku.
DIGITAL RECORDING > STYLE CREATOR > GROOVE odabrati CHANELL BASS i opciju 2. DYNAMICS > BOOST/CUT postaviti na max vrijednost 400% > EXECUTE
Ovim smo postupkom postaviti velocity svih nota koje su odsvirane na bas liniji na maximalnu vrijednost 127. Sada samo treba "spustiti" na onaj velocity koji nam odgovara. Ako postavimo vrijednost BOOST/CUT na 50% i pritisnemo EXECUTE, sve će note biti odsvirane dinamikom 64. S obzirom da BOOST/CUT ima gradaciju 10% lako je zaključiti (izračunati) za koji velocity je potrebna vrijednost postotka.

MikiB 29.10.2013 21:27

Da se malo ubacim sa jednim pitanjem i ja...;)...imam Tyros 3..interesuje me nesto u vezi Expansion voice-s...Kad udem u Expansion voice imam,naravno,folder sa custom vioce i filder sa custom drums..ali imam i treci a to je Premium...koliko znam tamo idu boje koje se kupuju od Yamahe,ako gresim ispravite me...e sad..kad odem na MENU>FUNCTION>OWNER,pa na LICENSE KEY(pise unregistered),tamo mi pise da EXPORTU "instrument_id.n26" to flash memori...ili da IMPORT "license_id.n25"...e sad ovo da importujem to nemam..i to mi je donekle jasno...ali me interesuje sta je ovo "instrument_id.n26"?i sta da radim sa njim?jel to neka boja koja ide u taj Premium folder ili sta?sta treba da radim sa tim?hvala;)

casper 29.10.2013 22:00

Prvo da ispravim samog sebe u vezi napisanog.

Citat:

CUSTOM brišeš ovako:
(MENU) VOICE CREATOR > LYBRARY EDIT(B) > odabereš željeni sound i brišeš ga s DELETE (5)

Međutim, time si samo oslobodio mjesto u CUSTOM-u ali nisi obrisao pripadajući sample koji se nalazi u RAM-u. Da bi vidio o kojim se samplovima radi i njih obrisao slijediš postupak.

Odaberi na RIGHT1 željeni (EXPANSION) CUSTOM VOICES > VOICE CRETOR > CUSTOM VOICE ASSEMBLY (G) > klikni na ELEMENT1 i ulaziš u KEY MAPING, tu su pod WAVE prikazani svi samplovi koji su pridruženi tom CUSTOM voicu. Biraš jedan po jedan i brišeš ih sa DELETE WAVE (G) > OK

Dio koji je ispisan zelenom bojom nije točan. On se odnosi samo na model Tyros 4, a ne i za Tyros 3. Ne bih znao točno da li se na Tyros 3 brisanjem Custom Voica automatski brišu i samplovi pohranjeni u RAM-u. Mislim da se nakon restarta klavijature brišu ali neka to potvrdi netko tko je imao iskustva s tim. Ja nisam koristio Tyros 3. Radi se o tome da T4 ima flash ram koji je nešto drugačije koncepcije pa je valjda zbog toga brisanje samplova odrađeno na drugačiji način.

@MikiB - da, u Premium mapu se pohranjuju kupljeni Yamahini materijali. Mislim da imaš neke demo horove koji dolaze uz T3 i oni su smještani tamo.

Licence key je kod (šifra) kojeg moraš generirati i pohraniti na USB. Nju šalješ u Yamaha shop prilikom kupovine materijala. Kupljeni materijal možeš instalirati samo u (jednu) klavijaturu i to onu u kojoj si generirao kod. Na taj načn se Yamaha (dobro) osigurala od neovlaštenog dijeljenja (piratstva).

I kad jednog dana kupiš novu klavijaturu, moraš u novu kupovinu. :mad:jer sve ostaje u staroj klavijauri.

MikiB 30.10.2013 07:17

Hvala casper...a kako bi ja mogao da "aktiviram" te horove?dali je moguce da ih koristim?

casper 30.10.2013 10:25

<hr style="color:#D1D1E1; background-color:#D1D1E1" size="1"> Nisam 100% siguran da li za Tyros3 ima free materijala. Registriraj se na "member.yamaha" (googlaj pojam) i tamo ćeš vidjeti da li nude što free. Uz Tyros4 dolazi MixedChoir.
Ovdje je video kako kupiti materijal.

How to Download and Transfer Premium Packs and Voices to the Tyros3
You need to upgrade your Flash Player

VUNIMRAV 01.11.2013 11:01

Nocas sam radio i doslo mi da zaplacem,sve mi se pobrkalo.....negde tiha desna ruka negde nema bubnja,strasno.Nisam imao monitor,a takav raspored je morao biti da budu kutije ipsterd mene.Na momente nisam znao u kom sam tonalitetu!!!Strasno.Ovo je tema za "zalenje' ali ja imam i pitanje.
Na psr 3000 se moglo preci iz ritma u drugi sa postojecim tempom koga bih regulisao pritskom istovremena na + i - ali na T3 me vrati na memorisani tempo,tako da ako zelim promeniti dvojku ispada da je gora ta varijanta od psr.
Sta vi vmislite o tme i kako ste resili problem?

maricm 01.11.2013 11:12

Najbolje ti je da pjesme sa promjenom ritma uradis po registracijama

Sent from my HTC One V using Tapatalk 2
Dodato:
Ili mislim da ima negdje funkcija da se zakljuca tempo

Sent from my HTC One V using Tapatalk 2

Bokic 01.11.2013 16:23

1 Privitaka
Mozes tako, mozes da koristis dugme 'FREEZE'.
Mozes i da namestis to ovde:

VUNIMRAV 01.11.2013 16:44

Ok Bokic evo sad idem raditi pa cu ipak to promeniti,jer navikao sam da ako mi se ne svidja odredjena dvojka ,da samo pozovrem drugu koja odgovara i to je to.
Maricu,neces verovati,ali ja uposte ne koristim registracije sem jedne za svirku kad sviram sam i jedne kad radim sa bendom.Zasto/
Zato sto u jednoj imam memorisano 8 osnovnih ritmova sa svim varijacijama i kombinacijama tako da je u jedoj sekundi imam zeljeni ritam a ako bas hocu da bude nameski onda u toku pesme predjem na nj,i zato mi treba tempo odrzivi .
Mozda je to greska ali meni je ovako lakse jer sam navikao i jer 99.9 posto stvari sviram,iako imam gomilu namenskih ritmova.Uglavno radim za baksis i sa sto manje pauze izmedju pesama,a sa registracijama mislim da bi bilo sporije!!??
Jbg, ja tako a da li bi bilo bolje sa reg,ne znam!

tyros2 01.11.2013 19:38

Kolega VUNIMRAV:

Registracije na Tyrosu su I srce I dusa I jednostavno SVE.

Ako su registracije uradjene kako treba(a zasto nebi bile :) ),onda neces imati problema ni na LIVE nastupima,ni u tempu ama apsulutno nigdje!

Ja svirku nebih mogao da zamislim bez registracija!

Pozdrav i sve najbolje!

maricm 01.11.2013 20:58

onda koristi funkciju freeze i to je to

VUNIMRAV 02.11.2013 09:31

Ne znam kako i na koji nacin funkcionise rad sa registracijama,ije mi dovoljno jasno.Znam da se moze stavljati neogranicen broj po osam,ali smatram da mi je brze pozvati ritam iz stalne registracije nego ;
1.uci u registracije
2.odgoviriti na pitanje
3.uci u samu registraciju
4.viditi gde se sta alazi9na kom broju)
5 odabrati zeljenu farbu-ritam.
Da li je to uvek isti put pozivanje i koristenje registracija?
Ja i dalje mislim da nemoze biti brze od ovog nacina na koji ja idem.jedna registracija sa:1.ruma-begin-dvojka-orijntal
2.dvojka na 50-100-145-200
3.begin sva cetiri maina razliciti
4.sa-sa JV-spori-ona varijanta za ";lijte kise"

i tako su mi sve numere od 1-8 popunjena a svim mainovima i ja jednom pritskom ulazim u ritam i sviram,eventualno,druga varijacija.
Napominjem uglavnom radim svirke gde je baksis u pitanju i gde fakticki nema praznog hoda izmadju pesama.
Voleo bih kad bi mi neko objasnio kako brze mogu do zeljenog ritma.
Ja u fakticki u jednoj registraciji imam 32 razlicita ritma sa po 4 boje .Stvarno ne razumem kako moze biti brze.

casper 02.11.2013 11:41

3 Privitaka
Razumijem to što govoriš i zbog čega ti je tako jednostavnije. I sam sam bio u sličnoj situaciji kada sam prešao na Yamahu. Navikao sam na jedan potpuno drugi način rada i tražio sam modalitet na Tyrosu koji mi je do tada bio uobičajen. Tako sam u registracije stavljao samo soundove za desnu ruku. Style bi birao "manualno", uz njega sam imao 4 OTS sounda i u kombinaciji sa samo jednom Bankom od 8 registracija sam bio potpuno "namiren". Ali to je kao da auto voziš sa tri brzine. Za laganu gradsku vožnju je OK. Možeš i na brzu cestu ali ćeš ubrzo poželjeti i četvrtu. A kad se navikenš na automabil koji ima 6 brzina shvatiš da je to komfor koji se treba iskoristiti.

Sad se vratimo na tvoj "problem".
Prvo se moraju razjasniti dva osnovna pojma. REGISTRACIJA je jedno mjesto u REGISTRATION MEMORY u koje možemo pohraniti neke podatke. Osam (8) takvih registracija tvore jednu BANKU. Banke možemo pohraniti na željenu lokaciju, USER, USB ili HD i grupirati ih u strukturu kao što to radimo u računalu s mapama (folderima).
Jedna registracija u sebi može imati pohranjene različite informacije. To se radi tako da prilikom izrade registracije čekiramo kućice s opcijama koje želimo pohraniti u nju. Primjer sa slike1 će kreirati registraciju s podacima o SONG, STYLE, MULTIPAD, TEMPO, TEXT.

Organizacija BANAKA i REGISTRACIJA koje se nalaze unutar njih je stvar pojedinca i njegovih potreba. Tu stvarno ne postoji neko pravilo, sve ovisi o tome što nekome treba.

A sada odgovor na tvoje pitanje. :D "Šetanje" po registacijama možeš raditi na više načina.
1. Osnovni je takav da preko "glavnog ekrana" (J) ulaziš u pregled Banaka (slika2), biraš jednu od njih i nakon toga odabireš neku od 8 registracija. Ako nisi siguran na kojem je mjestu koja registracija(1-8) koristiš tipku EDIT u donjem desnom kutu (8).
2. Registracije možeš pregledavati i preko DIRECT ACCESS tipke. Stisneš ju i nakon toga pritisneš neko mjesto od 1-8. Na ekranu se prikazuju informacije imena banke sa postavkama Styla, brzine, soundova ...(slika3).
3. Treći način pregleda BANAKA je direktan s tipkama REGIST BANK (SELECT) koje se nalaze odmah iznad registracije 1 i 2. Pritiskom na + ili - se na ekranu pojavljuje pop up prozorčić s imenom trenutne banke, nakon toga možeš ići "lijevo" ili "desno" sa + ili -.

Dobro je znati ( tu opciju i sam vrlo često koristim) da nakon što uđemo u pregled sadržaja registracija (slika3), možemo koristiti + i - REGIST BANK (SELECT) tipke za prelazak iz banke u banku. Isto vrijedi kada samo u pregledu regristracija s tipkom EDIT. Na taj način imaš brz prelazak iz banke u banku s detaljnim prikazom sadržaja pojedinih registracija.

Znam da ovako na prvo čitanje sve djeluje zbunjujuće. Nemoj odustati, utroši 20-tak minuta i malo se poigraj s ovim stavkama koje opisujem i vidjet ćeš kako su registracije ono što treba live izvođačima na aranžeru. Kad se dobro poslože u klavijaturi (prije toga se moraju sortirati i u glavi ;)) ) postaju alat koji je nezamjenjiv.

Dodatni savjet, navikni se na korištenje tipke DIRECT ACCESS i prouči način korištenja FREEZE tipke.

tyros2 02.11.2013 11:50

Sad kad si malo bolje onjasnio,znaci ipak ih koristis! :)

Naravno "registracije" se mogu koristiti na vise nacina,i nacin koji ti koristis ako tebi odgovara onda je ok!

Moj primjer je: Jedna pjesma jedna Banka!

Kod mene se to pokazalo kao najfunkcionalnije I drzim se toga!

Poozzz!

casper 02.11.2013 11:54

1 Privitaka
Postavio sam krivu sliku. Slika1 prikazuje biranje FREEZE opcija. Stavljam odgovarajuću slikicu ali prikaz i način biranja je identičan.

tyros2 02.11.2013 11:58

Evo I kolega Casper je to objasnio na najbolji moguci nacin!

Najbitnije je da se poigramo vremenski malo oko registracija I da shvatimo njihovu funkcionalnost tj moc!

Ja bih jos dodao kada se one sloze onako kako treba onda Live nastup dodje kao cista "matematika"!

Poozzz!

casper 02.11.2013 12:08

@tyros2 - ako ti tako odgovara OK, za kompleksnije songove ima smisla, jedna pjesma-jedna banka. Ali zašto ponekad u jednoj banci ne imati 8 različitih pjesma. Praktično je za one pjesme koje se rijetko izvode i trebaš do nje "na brzinu". Imaš odgovarajući Style, njegovu brzinu, tekst, na RIGHT1 solo zvuk, na RIGHT3 podlogu za pjevanje ...

tyros2 02.11.2013 12:24

Za takve slucajeve u svakom folderu (A foldere pjesama sam napravio po ritmovima:Rumba,dvojka,sa-sa itd )imam jednu banku pod imenom :"osnovna",ali vjeruj da ih veoma rijetko koristim!

Nerazumijem to o brzini,i na nacin koji ja koristim uvjek direktno prelazim iz pjesme u pjesmu bez zastoja!

Jednostavno u toku svirke kod mene na ekranu su samo registracije,Nikad al bas nikad ne trazim ritmove ili boje ili bilo sta manualno!

pozzz!

casper 02.11.2013 12:45

Koliko vidim, radiš po vlastitom programu i setovima koje si složio unaprijed. Kada uvjeti to dozvoljavaju onda je prava uživancija raditi na takav način. Imaš repertoar od 50 pjesma, top urađenir registacije i šibaj iz banke u banku. Nema prekida, nema stresa ;) Ali onda ...

Kad sam rekao "na brzinu", mislio sam na onaj trenutak kada u restoran uleti frajer s dobrim komadom u minici, i prije nego li sjednu za stol došeće do bine, izvadi 100 -tku i kaže, "pusti mi" :lol: U starom gradu Višegradu.

S lijevom rukom pohranjuješ 100-tku u đep, a istovremeno s desnom pronalaziš BANK pod imenom "Old sevdah 1" i na mjestu prve registracije se nalazi Texkt, Style, Brzina, sound za solo, postavka za pedalu, vocalist ...

Malo sam karikirao stvari, ali VUNIMRAV će znati o čemu govorim ;). Kad u repertoaru imaš 500 i više pjesma, princip jedna banka-jedna pjesma je malo to much.

tyros2 02.11.2013 13:00

:) :)

Daa,,, sto ljudi sto cudi..

Vjeruj da ih imam negdje preko 400 slozenih I vjeruj nije "to much" :)

U zadnje vrijeme mi se nije desilo da neko uleti I naruci a da nema te pjesme medju ovim bankama :).... ali naravno moze se desiti

Bas zbog toga sto sam "one man band" licno meni je se ovaj nacin pokazao najefikasniji!

I naravno u svakoj Banci-pjesmi mi je sve nivelisano do tancina od Terci ... pa do texta!

Pozzz!

casper 02.11.2013 13:29

OK, tako si navikao raditi. Gdje su ti pohranjene registracije, HD ili USER?

Trenutno vrijeme na Forumu 16:24

Forum Yu-Midi.org pokreće vBulletin 3.8.1 (Deutsch)
Copyright ©2005 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd. .
Prava zaštićena od strane www.yu-midi.org