YU-MIDI Muzički Portal - Muzičarski forum

YU-MIDI Muzički Portal - Muzičarski forum (http://www.yu-midi.org/forum/index.php)
-   Yamaha (http://www.yu-midi.org/forum/forumdisplay.php?f=14)
-   -   Yamaha PSR-S670/S770/S970 i A3000 (http://www.yu-midi.org/forum/showthread.php?t=28584)

Sky Net 14.04.2016 18:39

Dobro kaze Casper. U startu ti ni ne treba ritam. Upalis klavir i vjezbaj, puno toga ima online, da na kraju ne ispadnes umjesto dvije da imas jednu i po ruku(ili kao sto ih puno ima, samo jednu). Kolega @Mafia je u pravu, ne treba bjezati ni od boljeg instrumenta. Za 1600?! eura, koliko kosta A-3000 se mogu uzeti i daleko bolje sprave, bar danas izbora ima. Dobro treba razmisliti na sta ce se uloziti novac, da se odmah obezbjedis i na duge staze.

Sent from my iPhone 6S using Tapatalk

mitamacro 14.04.2016 22:54

Citat:

Originalno postovano od casper (Post 289015)
Predpostavljam da mitamacro "nije iz unije" pa se onda na njega odnose neke druge cijene ali bi barem omjeri trebali biti isti. Ali to ovisi i o tome u kojem gradu živi i kakvi su dobavljači za Rolanda ili Yamahu.

Vezano uz onaj zvuk vokala iz videa koji si spomenuo, mislim da isti taj postoji i u 770.

Bez obzira na koji se model odlučiš, kupi instrument i posveti se sviranju, vježbanju, glazbenoj teoriji, prstometu ... a ova čarobiranja sa samplovima, ritmovima i softverima potpuno zanemari. Uostalom, da se mene pita ja bih "zakonom zabranio aranžere" svima početnicima muzičarima, barem dok ne završe osnovnu glazbenu školu.

Sretno u kupovini, i javi se kad stroj dođe u kuću. ;)

Zelim svima da se zahvalim jos jednom jer bez vas bi bio potpuno izgubljen. Raspolazem sa 1200 eura, tako da cu se najverovatnije odluciti za Yamahu PSR 770. Jer ako budem cekao mogucnost da izdvojim jos 400 kako bi kupio bolju, vrlo verovatno da ce tako ici u nedogled jer dodatkom od 400 Eura uvek moze bolje i bolje i tako ce da se odlozi moja kupovina jos godinu dana a to ne zelim niakako. Takodje hvala za odgovor za zvuk vokala iz videa. Ja sam iz Beograda, pa sam posetio 2 radnje, ROLAND PLANET oficijalnu kod nas i Mitros Music koji prodaje sve instrumente i Roland i Yamahu i ostale, prodavac koji radi u Mitros Musicu mi je savetovao takodje da se odlucim za Yamahu iako je njemu u interesu da uzme vise para ( prodajom Roland instrumenta ).

Citat:

Originalno postovano od Mafia (Post 289020)
Pozdrav kolega, po mom mišljenju baš zbog toga što ste pocetnik preporučio bih vam da u startu kupite bolju spravu iako vam trenutno nije ni potrebna. Profi muzičari relativno lako mjenjaju instrumente dok amateri i pocetnici obično dugo ostanu na istom jer od toga ne žive pa se tu teško nadje prostora za buduća ulaganja. Nemojte bježati ni od skupljih a kamoli od nekih već navedenih modela.

Sent from my LG-H815 using Tapatalk

Slazem se sa Vama. Necu biti u mogucnosti da zamenim klavijaturu minimum 2-3 godine i zato mi je zelja da uzmem sto bolju kako bi mogao skoro sve nauciti njoj, pa ako ikada postanem dobar i shvatim sve onda mogu i sam da odlucim koji su moji zahtevi od buduceg instrumenta.

Citat:

Originalno postovano od ffb (Post 289009)
Yamaha Psr-A 3000 cijena1600€
Moras sam odluciti sto ti je prioritet, sto zelis?
Prvo moras nauciti hodati a tek onda trcati. To sto znas raditi na PC je super ali prvo nauci svirati, a za sto je bolje a sto gore , koji synt ima veci ram i bla bla bla to nije bitno za pocetak.Ja se ucim 45 godina i jos uvijek nista neznam.

Razumam Vas u potpunosti. Moja zelja je da naucim da sviram " klavir " ali prioritet bi mi bio sviranje narodne muzike u svom drustvu. Tvrdoglav sam ja, zato i necu prestajati da sviram dok ne naucim dovoljno da mogu da se opustim i pocnem da istrazujem ostale stvari ( semplovanje, editovanje sounda itd ). Prvo cu se fokusirati na osnovno naravno = nauciti svirati sa obe ruke.

Citat:

Originalno postovano od Sky Net (Post 289023)
Dobro kaze Casper. U startu ti ni ne treba ritam. Upalis klavir i vjezbaj, puno toga ima online, da na kraju ne ispadnes umjesto dvije da imas jednu i po ruku(ili kao sto ih puno ima, samo jednu). Kolega @Mafia je u pravu, ne treba bjezati ni od boljeg instrumenta. Za 1600?! eura, koliko kosta A-3000 se mogu uzeti i daleko bolje sprave, bar danas izbora ima. Dobro treba razmisliti na sta ce se uloziti novac, da se odmah obezbjedis i na duge staze.

Sent from my iPhone 6S using Tapatalk

Hvala, nadam se da kupovinom PSR 770 modela necu pogresiti ( na duge staze ), a to je minimum 2-3 godine. Trenutno raspolazem sa 1200 eura i ne bih da cekam jos godinu dana kako bi bio u mogucnosti izdvojiti jos 500 - 1000 eura. Dosta sam cekao i za ovo :)

tyros2 16.04.2016 15:59

Jos jedna odlicna prezentacija PSR A3000

https://www.youtube.com/watch?v=J662fMVPGjs

Ono sto je takodje interesantno je to da je ovdje prioritet koristenja registracija (najjaceg oruzja na Yamahi :) ) tokom cijele prezentacije.

Kada je sve sredjeno I na svom mjestu ostaje samo paar dodira po dugmicima koji su veoma blizu dirki .....

Pozdrav!

mikimiki 18.04.2016 01:09

Da li je klavijatura ista na a3000 kao na s970?
Posto je na s970 jedna od najgorih klavijatura koju sam ikada probao. Steta.

Sky Net 18.04.2016 04:26

Ovaj A3000 mi zvuci vise kao aranzer za klasicne orijentalce, nego za narodnjake. Osim sto ima direktan pristup skalama, i mono/legato portamento, ja uopste ne vidim nikakav razlog postojanja ove klavijature. 90% sadrzaja koji cujem, je vec odavno prisutan, i moze se bez vecih problema imati i na slabijim/jeftnijim psr-ovima, kao i skale, gdje se mogu iskoristiti registracije. Materijal koji Yamaha prodaje kao balkanski je vise turski, od ritmova pa do voice-a. 2010-te sam uz Tyros 3 dobio usb stik sa packom tog sadrzaja, koji se nije mnogo promijenio ni sa Turkish-pack-om na T4. U svoj toj gunguli voice-a i ritmova, za konkretno balkansku muziku je iskoristivo jako malo toga. Ovakvo razmisljanje o PSR A3000 mi se namece samo iz razloga sto je A2000 izasao jos 2011-te kada takvog materijala nije ni bilo mnogo, i cak uz takav status ''orijentalnog noviteta '' dozivio jako losu prodaju. A sam sint kao sint, ok je.

tyros2 18.04.2016 10:29

Mono-Legato I 512 mb sampling je sasvim dovoljan razlog licno za mene da uzmem tu klavijaturu.

MONO-LEGATO je svih ovih godina na svim Yamahinim aranzerima meni uveliko nedostajao.

Klasican orientalni jeste,,,ali zar sve ove silne tarabuke,,drum kitovi I orientalne boje nisu uveliko danasnjica nese folk muzike?? ili se mozda varam??Svi KORG setovi pored paar harmonika I dx boja sve same oriental boje...

"mikimiki"
Klavijatura je vjerovatno slicna kao na S970,,nije bolja ni na PA900 pa se covjek sa vremenom navikne.. :).

Pozdrav

Sky Net 18.04.2016 11:34

To upravo i kazem, vecina toga sto ga cini kao A-3000 se moze imati i bez samog A-3000. Osim portamenta. A zavisi i sta covjek svira i kakav je ciji repertoar. Valjda se razumijemo :)

Sent from my iPhone 6S

tyros2 20.04.2016 02:10

Nova prezentacija Michel Voncken:

https://www.youtube.com/watch?v=2rP2Fhmo8D8

sta reci.... kakava profesionalnost....

casper 20.04.2016 02:38

Baš sam je danas odgledao (prezentaciju). Michel je odličan, kao uvijek.

Ipak, ne mogu se oteti dojmu da ima previše grešaka kod brzih dionica. Da li mu nedostaje ona kilaža od prije :D? Mislim da je razlog lošija tipka na psr970.
Super mi je DJ gluma na 45 minuti. Pravi je showman. :D

tyros2 20.04.2016 10:25

Odakle mu iskrsnu ovolike ideje... :) ?

casper 20.04.2016 11:50

Za (onemanband) show se rodiš ili ne. A Michel je definitivno imao sreću kad je Bog dijelio taj dar. :)

Nekada davno, kada nije bio youtuba i kada je internet bio "jako spor", redovito sam odlazio sam na Frankfurt Music messe. Uživao sam gledajući demonstratore raznih brendova, a Michael je bio jedan od njih. Uvijek je imao originalne ideje i pored odlične svirke moglo se vidjeti i čuti dosta toga zanimljivog.
Jedan isječak ih moje video arhive, godina 2000. Yamaha PSR9000 i svirka na komp tastaturi. B-)
http://youtu.be/Bpiw4k2yY60?t=3m18s

smuchac 20.04.2016 16:27

Kad ja sjednem,zapalim jednu i slušam Vonckena kako svira Sultans of swing,može kraj svijeta šta se mene tiče... :D

Sky Net 21.04.2016 00:25

Odlican je Michael, iako sam ga slusao i u mnogo boljim izdanjima. Nije mi nesto u elementu, neocekivano mnogo gresaka. Bert Smorenburg je meni licno najbolji od Yamahinih prezentera, manijakalnu energiju ima, vrlo dobru tehniku, i lude ideje. Ova Michael-ova prezentacija me je umorila vec nakon 15-tak minuta..potrosi se covjek valjda vremenom. A mozda je imao i los dan, ko zna.
Mozda je malo off od teme, ako smeta nek se ukloni. Ali kad se vec prica o prezentacijama, spomenuo bih Katsunori UJIIE. Nebitno da li svira stari M1, ili Montage - taj covjek jednostavno briljira. Koga zanima neka potrazi na netu njegove demonstracije, covjek je sjajan.
I nedavno naidjoh na ovaj video. Ovakvi ljudi treba da prezentuju klavijature. Sjajna tehnika, maestralan uradak, i vrhunsko vladanje instrumentom. Nemam nista reci osim - kapa do poda.

https://www.youtube.com/watch?v=-_SrBYGgPS4

casper 21.04.2016 01:33

Slažem se u vezi "energije" Michaela. Rekao bih kao da se nije uopće pripremao za taj nastup ili je imao loš dan, kako kažeš. A možda mu ipak nedostaje ona kilaža od prije godinu, dvije. :D

S obzirom da ima odličnog video materijala na netu, otvorio sam novu temu u kojoj možemo dodavati vlastite favorite i uz to komentirati demonstratore.

ffb 06.05.2016 21:56

Yamaha Psr S 770 -nakon 6 tjedana

Kako sam vec gore u naslovu naveo poslije 6 tjedana mojoj sreci i zadovoljstvu nema kraja.Dosao sam kako bi se reklo do polufinala u programiranju synta.Uvijek ima prostora za bolje ali sa dosad zavrsenim poslom uz pomoc kolege Caspera sam vise nego zadovoljan.Ujedno mu zahvaljujem na ogromnoj pomoci i podrsci koju mi je pruzio- jedno VELIKO HVALA.
Nisam jos radio sa Yemom i semplovima vec sam koristio ponudjeni matrijal koji je vise nego dostatan i kvalitetan.U ranijem postu sam napisao da sam 17 godina svirao Korgove aranzere a zadnji mi je bio PA3.Nisam Yamahin promoter i ne reklamiram njihove aranzere a niti druge modele zelim napraviti losima.Sa svima se moze svirati i zaraditi novac.Svim kolegama koji imaju starije i mozda slabije modele a zele da zvuce dobro preporucujem da probaju psr 770.Bez stida sto je to samo Psr-za mnoge jeftina igracka.Vjerujte samo vlastitim usima.
Synt zvuci dobro na razlicitim razglasima u razlicitim prostorima.Sviram kao vecina vas sve i svasta od ex Yu narodnjaka,zabavnjaka do strane pop i rock glazbe.
Citajuci na forumu nije mi jasno kako i zbog cega ima kolega koji su nezadovoljni sa Yamahom.Pitam se sto to oni sviraju i kakvoj publici???
Moju publiku ne zanima koji model sviram vec ocekuju od mene da ih uredno zabavim sa razlicitim stilovima glazbe a to se moze i sa ovom Psr igrackom.Da napomenem da ne trosim midi fajlove i mp3 matrice-samo da udje u zapisnik druze sudija(da se malo nasalim).Neki se zale na displej zasto nije kao na Korgu ali meni jos ni jednom nije prst poletio na displej da nesto stisnem.Kada se nema druga (bolja) tipka za usporedbu covjek se privikne na postojecu.Nije ni tako losa kako mi se cinilo u pocetku.
Efekti su izvrsni, brzo dostupni a jako dobra stvar su 2 assigne live kontrolora na koje se mogu napakovati dobre funkcije.Na oba ukupno 16.
Npr.brzina ritma,volumen solo soundova,vol.mikrofona,vol.efekta za mikrofon i masu ostalih stvari.
Sve u svemu mnogo glazbe za malo para.
Za razliku u cijeni spram polovnog T4 ili PA 3 moze se ako nekome treba kupiti jos jedan uredan synt.Meni osobno nije potrebno.Ako netko ima nekih pitanja rado cu odgovoriti na sve sto znam.Moze privatna poruka,Viber ili Whatsapp.
Da nebi morali uzeti jedan dan godisnjeg odmora da procitate ovoj moj post sve skupa vas pozdravljam.

Sky Net 07.05.2016 06:02

Drago mi je da si zadovoljan instrumentom.
Posto vjerovatno mene smatras jednim od kolega cije ti zadovoljstvo ''nije jasno'', u temi Video prezentacije Yamaha aranzera, post br 42 imas sve jasno objasnjeno, jednostavnije od toga ne moze. :)

O nekim sitnim tehnickim detaljima vezanim za PSR S 770 (ako te zanima), mozes procitati u mom postu br 22, tema ''Novi Yamaha Montage sint''.

Sto se mene licno tice, masina koju ti imas je i vise nego dobra. Cak u nekim stvarima, prednjaci nad T5, koji pripada sada vec staroj generaciji. Ustvari, tehnicki gledano, PSR S 770/970 su mini verzije Tyros-a 6(ili kako se vec bude zvao), a nikako 5. Nova arhitektura im je omogucila upravo stvari poput assignable kontrolera, novih DSP-ova, mocnijeg editinga bubnja unutar style-a, bolje kontrole samih DSP-ova i tome slicno. Efekat distorzije je daleko bolji na S 770 nego na T5, osmijeh na lice molim :)

Generalno, nekome ''fabrika'' radi posao, nekome ne, sve je tu stvar ukusa. Licno volim da radim na svojim stvarima, a da bi se to radilo, potreban je editing, a da bi se editovalo, potreban je alat. I tu se ja ''kosim'' sa Yamahom, koja je za te stvari zatvorena vise nego sto bi trebala biti, i u mnogo stvari sporija nego sto bi trebalo. Zato jednom kad se materijal sredi, ostalo ide dobro.

Preslusao sam mnogo prezentacija S770, sprava je kao sto sam ti rekao, odlicna. Mnogo opcija, mnogo dobroih soundova. Nervira me bubanj - isti slusam vec godinama u Yamahinoj ''fabrici'', i ne razumijem kako i njima vise nije dosadio. Bar oni imaju vlastite linije vrhunskih pravih bubnjeva, i mogucnosti da dio tog zvuka implementiraju u masine. Ma koliko taj sound bubnja bio dobar ili los, meni kao dugogodisnjem korisniku Yamaha aranzera je jednostavno vise dosadio. Pobogu, i pravi bubnjar nekad promijeni citav dobos, hi-hat ili crash cinelu, njemu samom dosadi, kako tek da ne dosadi nekom ko to slusa u masini.
Sve u svemu - radi, grabi naprijed, i uzivaj. Da te posluzi, da ne stoji kod kuce, nego da donosi pare u kucu, i da budes zadovoljan. Ne znam mogu li ti sta bolje pozeljeti. :)

gagan 07.05.2016 14:05

Citam ove postove , i mogu samo da dodam , ja sam 13 god sviro na yamaha psr 1500 aranzeru , i ekstra ja radio , odradi svirku super Atek mogu da zamislim ovaj sint daleko mocniji od mog prethodnog , da dodam za sam ljubitelj yamaha , od malena ih sviram , ekstra su to sprave , samo treba dobro podesiti master eq , a takodje i master compresor . Posto sad imam tyros 2 n a kome je ostecen ekran , pa moram stalno da kacim eksterni monitor , zagrejan sam za kupovinu psr s 770 al me zanima nesto . Naime prvo oko editovanih voice i sacuvanih u useru , dali se isti mogu postaviti u aranzer sekciji , kao na tyrosu 2 semplovi / Dali se mogu semplovi praviti za taj sintisajzer . Hvala

Sky Net 07.05.2016 16:12

S obzirom da moze na T5, ne znam sto ne bi moglo i u PSR S 770. Sve sto ima u user-u, moze se koristiti i u ritam sekciji. Svi custom voice i drum setovi se prave na racunaru.

Sent from my iPhone 6S

tyros2 07.05.2016 18:22

Citat:

Originalno postovano od gagan (Post 289621)
Citam ove postove , i mogu samo da dodam , ja sam 13 god sviro na yamaha psr 1500 aranzeru , i ekstra ja radio , odradi svirku super Atek mogu da zamislim ovaj sint daleko mocniji od mog prethodnog , da dodam za sam ljubitelj yamaha , od malena ih sviram , ekstra su to sprave , samo treba dobro podesiti master eq , a takodje i master compresor . Posto sad imam tyros 2 n a kome je ostecen ekran , pa moram stalno da kacim eksterni monitor , zagrejan sam za kupovinu psr s 770 al me zanima nesto . Naime prvo oko editovanih voice i sacuvanih u useru , dali se isti mogu postaviti u aranzer sekciji , kao na tyrosu 2 semplovi / Dali se mogu semplovi praviti za taj sintisajzer . Hvala

Gagane,za malo vise para A-3000 je puno bolji od S770 pogotovo za muziku koju ti sviras

Pozdrav

casper 07.05.2016 22:05

@gagan - što se tiče user soundova, princip je isti kao kod Tyros2. Sve što obradiš u Voice Set, pohranjuješ na internu memoriju ili na USB, praktički imaš neograničen broj slobodnh mjesta. Njih pridružuješ u Style kao kod Ty2.

Kod Custom voice je priča ponešto drugačija nego na Ty2. Oni se upisuju u memoriju klavijature na dva načina.
Prvi je taj da jednostavno preko USB sticka preneseš u klavijaturu već cijeli gotov pack (ppi). Taj pack može biti napravljen od strane Yamahe (ovdje imaš više informacija) ili od nekoga tko ti ga napravi. Član @tyros2 je postavio u download jedan takav za Juzni vetar. Postupak unošenja je jednostavan i nakon što ga upišeš u 770, on ostaje trajno u klavijaturi.
Drugi način je taj da koristiš aplikaciju za računalo (YEM), u njoj sam slažeš kompilacije po vlastitoj želji od više packova i na kraju takav Pack upisuješ u klaviajturu. Aplikacija YEM ti služi i da sam obrađuješ CUSTOM VOICE/DRUM, i to je analogno VOICE EDITOR-u koji se koristi kod Tyros2. Postovo #9, #10, #12 u ovoj temi.
Bez obzira na koji način uneseš ove CUSTOM VOICES/DRUM, njih možeš dodjeljivati Stylu isto kao i User Sound.

Kod prelaska sa Ty2 na 770 ćeš imati poteškoća ako si koristio CUSTOM DRUM ali na način da je on upisan kao CUSTOM VOICE pa si ga dodjeljivao na RHY1 dodajući MSB LSB kontrole. Ovo ti napominjem samo kao tehničku prepreku ali sam gotovo siguran da uopće nećeš imati potrebe "prepisivati" CUSTOM DRUM sa Tyros2 na 770. Soundovski, a pogotovo u DRUM sekciji je 770 svemirski brod naspram starog Tyros2.
Pored ovakvog "zvučnog razloga", postoji još jedan razlog zašto ti neće biti potreban CUSTOM DRUm sa Ty2. PSR S770/970 ima mogućnost koja se ne nudi niti na Tyros5, a po mom mišljenju će dobro doći svakome tko želi dodatno "peglati" Style. Unutar STYLE CRETORA je moguće kombinirati više različitih elemenata i mijenjati karateristike svakome od njih i takav DRUM SETUP pohraniti direktno u Style. Ta glupa i jednostavna mogućnost je konačno ugrađena u samu klavijaturu i nije potrebno posezati za dodatnim vanjskim programima da bi obradili Style.

Prelazak na 770 je svakako veliki (tehnički/soundovski) napredak ali moraš biti svjestan da je to ipak srednja klasa aranžera. Kvaliteta same izrade Tyros modela, od tastera do tipke je ipak na jednom višem nivou. No, to je tako u svijetu tržišne ekonomije, koliko para toliko muzike.

Ako te zanimaju još neki detalji, slobodno pitaj.

palas 12.05.2016 17:28

Ja bih menjao svoj t2. Odsluzio je svoje - extra! Kontam sta bi bilo sad najprakticnije. Mene zanima sledece:
1. Ima li razlike izmedju a2000 i a3000
2. Da li je a3000 bolji od s970
3. Ima li s970 mono-legato i moze li se ubacivati text za pesme.
5. Ima li t5 mono-legato.
6. Da li je zaista s970 mali T6 i jednako tome mozda i bolja kupovina? :)
Novac mogu da odvojim kako za a3000, psr s970 tako i za t5.
Bas su uzburkali sa ovom srednjom klasom.

casper 12.05.2016 18:07

1. postoje bitne razlike, A3000 je novija i bolja klavijatura
2. A3000 ima nekih prednosti koje se odnose za sviranje orijentalne glazbe, ali je u suštini 970 bolja
3. 970 nema mono legato i može se ubacivati text pjesme
4. Ty5 nema mono -legato
5. zovu ga "mali" ali Ty5, a ne Ty6 ;), da li je bolja ovisi o parama u đepu

Ako imaš para, onda kupi Ty5 i imat ćeš mirno more.

Paralelnu usporedbu A2000, A3000 i S970 i pogledaj na Yamahinim stranicama.

palas 12.05.2016 18:12

U ranijim postovima iz ove teme neko je postavio slike kako se moze editovati bubanj u style kod s970. Taj editing nema u tyrosu bez yema.
Lep je i onaj 7-pojasni eq u psr-u.

casper 12.05.2016 18:48

Ne samo što se mogu podešavati parametri za svaki element, već se mogu međusobno kombinirati elementi iz svih kitova bez izrade CUSTOM-a.
Znači, osnovni kit u stylu je Power kit, i onda se recimo, njemu samo doda doboš iz Rock kita.
http://www.yu-midi.org/forum/attachm...entid=7688.jpg

Takav editing nema u Tyros5.

Radi se o 8 band master EQ. Ali ne treba se zavaravati i s tim treba pametno. Meni najljepše radi klavijatura kad je na Flat (Standardno) ;)

palas 12.05.2016 18:56

Vidi covece..pitch po elementu. Milina!!
Znaci za sve ovo treba cekati t6?
Ima li ogranicenja u registracijama kod s970?
Dodato:
Dobre su ove novine...da ne kazem navlakuše. Cak mi se dopada i ova DJ funkcija. Ima korisnih stvari kome trebaju.

Sky Net 12.05.2016 20:53

PSR S 770/970 zasnovani su na drugacijoj, novijoj tehnologiji u odnosu na T5, tonski generator je drugaciji, sistemska struktura je poprilicno izmjenjena zarad novih opcija, drugaciji su DSP-ovi(PSR S970 npr ima Real Distortion, isti efekat koji je dobio Motif XF sa zadnjim update-om) itd.
U biti, dosta toga je posudjeno i sa T5, a i sa modela Montage, koji je opet, tehnoloski ispred Motif-a. Na vise nacina su te klavijature ispred T5, samo sto je izrada losija, manje je ram-a, sto je i logicno, jer su ipak PSR-ovi.
S-970 ima 512 mb integrisane flash memorije, sto je sasvim dovoljno za dosta kvalitetnog materijala.
Kad sve saberes - Tyros 5, bolja izrada, 1gb ili 2gb ram-a, a osim YEM-a, sistemski je vecina toga isto kao na T4/T3, pa cak i T2.
PSR S-970 - manje ram memorije, losija izrada, dodatni knob kontroleri, dosta vise opcija za drum editing i dsp, novija tehnologija.
Najbolje je da probas uzivo, ako imas mogucnosti.

Sent from my iPhone 6S

palas 12.05.2016 21:07

Sto se tice rama 512 mi je potpuno ok. Probacu u Mitrosu.taj tonski generator kad kazes da je drugaciji jel je po tebi i bolji?

casper 12.05.2016 21:24

Pusti ti priču o novim tehnologijama i tonskim generatorima, Tyros 5 je upravo bolji koliko je i skuplji.
Ako imaš te novce, kupi ga i uživaj. ;)

mikimiki 12.05.2016 23:27

Bez obzira sto s970 ima neke novine koje T5 nema, ne moze se ni blizu porediti. T5 daleko bolje zvuci. Takodje s970 ima sramotno slabu klavujaturu, dok je kod T5 klavijatura prava profi i odlicna.
Imao sa,m s970 kod mene skoro mjesec dana i upravo sam je vratio zbog klavijature. Neke stvari koje ljudi ne znaju. Kada se ubacuje neki ppf ili set,nazovite kako god hocete ipak je mnogo losije nego kao na T5. Na T5 samplovi idu u flash ram normalno a programi od sounda idu na HD. Kod s970 nema hd, tako da sound programi idu i internal memoriju i ne moze se sve upisati. Jednostavno nema mjesta za programe sto mi je totalno glupo sto se tice Yamahe. Znaci na kraju opet mora da se kuburi i dzaba svih tih 512 mb ..

Sky Net 12.05.2016 23:45

@ palas Ako se ne varam, PSR S 970 dodje oko 1891 Eura, a Tyros 5 3859 Eura. Evo ti direktno poredjenje osnovih stvari kod ova dva modela:

https://scontent.fbeg2-1.fna.fbcdn.n...b9&oe=57A99751
https://scontent.fbeg2-1.fna.fbcdn.n...8e&oe=57E6761B
https://scontent.fbeg2-1.fna.fbcdn.n...91&oe=57A54514
https://scontent.fbeg2-1.fna.fbcdn.n...e2&oe=57A1CEA4
https://scontent.fbeg2-1.fna.fbcdn.n...80&oe=57E4DF0C
https://scontent.fbeg2-1.fna.fbcdn.n...ef&oe=57D6BE8B
https://scontent.fbeg2-1.fna.fbcdn.n...c6&oe=57A7099B

Razlika u cijeni je vise nego duplo. Da li je ta razlika vrijedna toga - to ostaje na tebi da procijenis, i da odaberes u skladu sa svojim potrebama.
Sto se mene licno tice, PSR S970 je cijenom ok za to sto nudi.
''Drum setup'' opcija u S 970 je odlicna - pogotovo sto za takve zahvate nema cekanja koje YEM zahtjeva, i nedostatak takve stvari u T5 bih okarakterisao kao notornu glupost od strane Yamahe.
S druge strane, Tyros 5 ima SA2 zvukove i Ensemble Voices, kojih nema na S 970, te mnogo vise MegaVoice-ova nego S 970. Takodje ima vise DSP blokova, koji se mogu odlicno iskoristiti.
Ono sto bi ti moglo najvise smetati na S 970 jeste kvalitet dirke u odnosu na Tyros, te manjak R3 part-a, a narocito ovo sto je kolega @mikimiki naveo, limitacije vezane za YEM i HDD na S 970. Yamaha ne bi bila Yamaha da negdje ne usere motku.
Opet kazem, najbolje da odes i probas, niciji potrebe nisu iste. S 970 je dobar sint, a za jos 1074 Eura mozes jo uzeti MoxF za solo.

casper 13.05.2016 00:48

Volio bih da mi se objasne neki pojmovi. @mikimiki kaže, a @Sky Net pogrdno komentira.

Citat:

Kod s970 nema hd, tako da sound programi idu i internal memoriju i ne moze se sve upisati.
Konkretno, što znači pojam "sound program" i što se podrazumjeva pod "sve"?

I odgovor za @palas-a

Citat:

Vidi covece..pitch po elementu. Milina!!
Znaci za sve ovo treba cekati t6?
Ima li ogranicenja u registracijama kod s970?
Registracije su iste kao na svim Yamaha aranžerima, kao i kod tvoga Ty2.

Za pitch po elementu ne treba čekati Tyros6. To možeš odraditi i na Tyros2. Jedino ne možeš kombinirati elemente iz drugih kitova ali uz minimalnu "informatičku pismenost", edit drum-a u Stylu je mnogo pregledniji, lakši i brži uz računalo. (2,20 sec)

<iframe width="560" height="315" src="https://www.youtube.com/embed/xK1pCUyJg8o" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Za informaciju @Sky Net-u, isto to se može raditi i na Tyros5. ;) Uređivanje jednog elementa nekog Drum kita pomoću YEM-a i to samo zbog toga da bi on zvučno odgovarao nekom određenom Stylu je poptuno pogrešan pristup. Pokušavam naći neke realne razloge ovakove metode ali mi ne polazi za rukom. To je isto kao da ideš bojati cijeli dnevni boravak zato jer nijansa vaze za cvijeće nije u skladu. Promjeni vazu i problem riješen.

Dobro, možda nisi znao za korištenje XGWorksa i računala ali da si pitao, netko bi se već našao da ti kaže odgovor. B-)

palas 13.05.2016 01:36

Koristim ja voice editor za t2 i poznate su mi njegove mogucnosti kao i pitch mod kod drumsa. Sredjeni su meni setovi bubnja od fabrockih elemenata. To je svakako drugaciji put od ovoga koji nidi s970 ali priznajem da mi je drago sto je ta opcija ipak implementirana u samom ins. XGworks mi je žao sto nisam usavrsio kad je trebalo...danas mahom razdvajam sty u CASAM pa midi obradjujem u Sonaru....sto je opet znatno siromasnije u poredjenju sa XGworksom ali opet ni CASAM ne iskorišćavam do maximuma a i u njemu se nudi dosta toga koliko vidim.
Dodato:
Ne, ne bih ja "krečio" svaki ritam posebno zbog tih mogucnoati. Samo, mislim da se lakse u trenutku moze formirati željeni bubanj i odmah odslusati kako zvuci. A kasnije tako i srediti user kit.
Dodato:
Ene u stvari zanima da li se moze u style creatoru na s970 picovati pdrdjeni element sok ritam ide...? E, to bieni znaćilo. Tu bih nasao odealnu postavku za setove kod orientala. Kako da idealno obojim dobos, nogu...itd. I, onda dodjes ti u WGworksu i daš neke pikanterije po elementu kao eq i opet si bolji :)

casper 13.05.2016 02:10

Sve funkcije iz Voice editora imaš i u YEM-u. Jedino je sučelje drugačije.
Ne trebaš vaditi CASM iz Styla, dovoljno je koristiti MixMaster kao "most" u prelazak do Sonara. Kod Tyros2 ova radnja izdvajanja CASM-a nije imala štetne posljedice na strukturu styla ali kad kupiš novi istrument, takav postupak bi trebao izbjegavati. Struktura Styla koju koriste novije klavijature (SFF2) je nešto složenija i u takvoj konverziji se gube podaci.
O tome ima dosta u temi o Stylovima, pa ako te nešto interesira, pitaj tamo.

Mislim da nisi dobro shvatio moju metaforu o "krečenju dnevne sobe". Htio sam reči, nema nikakvog smisla prilagođavati jedan ili više elemenata bubnja preko Voice editora (ili YEM-a) da bi ga prilagodili jednom Stylu. Što se onda događa s tim elementima na nekom drugom Stylu gdje su oni odsvirani drugačije i u "okruženju" drugih instrumenata? Naravno da ne mogu uvijek dobro sjesti u aražman.
Zato je logično i pravilno podešavati taj element unutar samoga Styla. Uostalom to i radi ovaj alat koji su dodali u PSR770/970. U samom headeru Styla ostaju (sysex) podaci koji su promjenili sound elementa na koji djelujemo. Tako prilagođavamo svaki Style pojedinačno da dobro zvuči s jednim te istim drumom. Tako je i logično, imamo više vaza i vadimo iz ormara onu koja odgovara vrsti cvijeća koju smo kupili ženici. :D

Sky Net 13.05.2016 02:43

@casper
Konkretno sam mislio na vrijeme koje treba da bi se prepravio drum kit preko YEM-a, nebitno je li jedna komponenta u pitanju ili 10.
XGworks je ok ako se vrse promjene bubnja na samo jednom style-u, i za to YEM nije potreban, ali ako ce se takav bubanj koristiti vise puta, logicnije je uraditi takav drum set za te styl-ove (bar ja nikada nisam pravio bubanj koji cu korisiti u samo jednom style-u).
Svakako, nista ne opravdava izostanak ''drum setup'' opcije ili slicnog alata u Tyros-u 5, sto je ustvari pokazatelj da osim promjene formata style-a, Yamaha po pitanju style editinga u Tyros-ima nije nista promijenila niti je napredovala od T2 pa naovamo. Sa novijim generacijama aranzera je vec druga prica, S 970 je dobar primjer.
Uf..sreca pa pametniji ljudi napravise programe, kad vec Yamaha nece.

casper 13.05.2016 03:36

XGWorks je program kreiran od strane Yamahe. ;)

Citat:

''Drum setup'' opcija u S 970 je odlicna - pogotovo sto za takve zahvate nema cekanja koje YEM zahtjeva, i nedostatak takve stvari u T5 bih okarakterisao kao notornu glupost od strane Yamahe.
"Drum setup" opcija je identična ovoj obradi koja je prikazana u videu u XGWorksu.
Izmjena elemenata u YEM-u trajno mijenja setup nekog drum kita i raditi takav zahvat samo zbog toga da bi se prilagodio jednom ili više Stylova nema nikakvog smisla niti logike.

Cjelokupan drum kit se štima i usklađuje samo jednom, prije svirke. Bubnjari znaju o čemu govorim. To je ono što se kod PSR-a radi u YEM-u, kod kuće.
Kada je bubanj poptuno i dobro "uštiman", on se više ne dira.

Bubnjar na nastupu kontrolira dinamiku sviranja, mjesto udarca, poziciju palice ... kako bi izvedbu prilagodio pjesmi. To isto mi aranžeristi radimo na Stylu s alatima poput XGworksa.

Da li je Yamaha imala napredak? Izostanak "drum setapa" je (bila) odlična stvar. Da se mene pitalo, ne bi ga nikada niti ugradili. Zašto? Pa zbog toga što će sada neki "stručnjaci" imati dostupan alat da pokvare sve ono dobro što se u toj odličnoj klavijaturi nalazi. :(
I za to im neće biti potrebno 30-40 minuta, već samo par sekundi.

salle88 14.05.2016 02:03

Pozdrav svima :) Zainteresovan sam za modele psr s970 i psr s770 i zanimalo bi me par stvari u vezi njih. Inače ne znam da li ću u skorije vreme biti u mogucnosti da isprobam oba modela, pa bih molio nekoga ko je bio u prilici da ih proba da mi odgovori.
Naišao sam na pojedinim sajtovima na informacije da su zvučnici na psr s970 bolji nego na psr s770, pa me zanima kolika je zaista razlika ako je neko probao obe klavijature i uopšte kakvi su utisci zvuka na internim zvučnicima na ova dva modela? Na snimcima sa youtube-a mi deluje da s770 ima dosta izražene visoke frekvencije pa me zanima koliko se ovo može rešiti preko master EQ/compresora? Hvala unapred

casper 14.05.2016 09:50

Nisam imao jednu pored druge, a i da jesam ne bih mi palo na pamet raditi usporedbu kvalitete zvučnika. Sudeći po specifikacijama, ovi na 970 su nešto jači (1W :D) ali ja sumnjam da ima razlike u kvaliteti zvuka. Naime, zvuk na ugrađene zvučnike je očajan u odnosu na ono što se čuje kada klavijaturu slušaš na dobre slušalice, a da ne govorim o tome kada se klavijatura pusti na razglas.
Općenito, zvučnici se ugrađuju u aranžere srednje klase i služe prvenstveno za monitoring i obično je zvuk loš.

palas 14.05.2016 09:58

Ja bi tu u svakom slucaju uzeo s970. Iako nisam imao kontakt ni sa jednom od njih. Tacno je da su tu zvucnici samo za monitoring te ne trebaju biti presudni u odabiru ins. A tu je i eq pa se to dotera kolko-tolko da prija..

ffb 14.05.2016 10:08

Procitaj temu od pocetka i naci ces dovoljno informacija.

casper 14.05.2016 10:20

Ugrađeni Master 8 band parametric EQ je odličan alat ali on ne može popraviti mnogo. Može samo malo da se zavara uho.
Često ljudi rade grešku, podešavaju klavijaturu kod kuće na te ugrađene zvučnike, mrdaju po eq, sve fino slože i onda kad dođu na gažu ... kuku lele od sounda.
Ako se uzme omjer cijene i kvalitete 770 vs. 970 onda je 770 bolja kupovina. Mnogo bolja. Kada bih ja kupovao, za novce koje košta 970 bih radije uzeo Tyros4, naravno, ako je potpuno očuvan.

Trenutno vrijeme na Forumu 01:57

Forum Yu-Midi.org pokreće vBulletin 3.8.1 (Deutsch)
Copyright ©2005 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd. .
Prava zaštićena od strane www.yu-midi.org