![]() |
Jao bre Casper jebem mu sijalicu. I ja koj moj citam svaki post. Sad sam taman spremio neke pare da kupim SX700 i evo citam ovu temu napalio sam se za ove zvucnike. Ali nemam pare i za jedno i za drugo to je muka. Aj sad mi reci a i kolega ffb bi mogo posto on ima one manje (Maui 11), a mozda bi za njih i mogo da se uklopim jer onda bi prodao moje dve petnaestice a i powermixer, da li te dve manje mogu da guraju po jacini kao dve petnaestice i neki bas bin, , ali pazi svirke su 90% narodnjaci i naravno kafana/kafic..i treba malo vise basa nego kod one vrste muzike koju ti sviras. Nekako mi deluju mnogo male pa cak i ove Muai 28 u odnosu na ono sto sam ja naviko i realno plasim se kako bi iz toga izaso zvuk jer znas i sam za narodnjake mora da tresti. i da, koja onda mikseta? Onda moze bilo koja sa nekim FX efektima ili mora neka malo bolja? Naravno zbog cene pitam.
|
Ne može to tako, ti mene totalno kopiraš :D
Što da ti kažem, a da ne ispadne da sam pristran. Baš sam sinoć svirao na drugu koncepciju, bas binovi 15" RCF, gore sateliti, aktiva. Repertoar je bio više narodski, nešto malo pop-rocka. Sve to meni radi dobro, čak odlično. Rekao bih prije da je više stvar u nijansama i ukusu nego o tome što je bolje,a što lošije. Zato, kada govorimo o ovakvim sitemima, prije bilo kakve kupovine moraš probati i vidjeti da li ti odgovara. Da na kraju ne bi bilo razočarenja jer ovo što je napisano od strane nas koji to koristimo je samo jedna strana medalje. Sigurno je da tu nema nikakvog pretjerivanja ali to ne znači da ćeš ti, ili netko drugi imati isti doživljaj ovog zvuka. E sad, šta ti znači pojam, malo više basa? Kod MAUI ga ima sasvim dovoljno, bez obzira da li se radi o MAUI 11 ili 28. Sistem je linearan, izbalansiran maximalno, a to što neki muzičari takav sound smatraju plitkim i slabim je samo stvar uskusa s početka priče. Snaga je isto tako relativna stvar. To jest mjerljiva dimenzija ali opet se vraćamo na fenomen kako tu snagu doživljava muzičar na bini. Imao sam priliku biti na bini gdje su 4 dvanaestice upogonjene sa Powermate II stvarale takvu buku da sam nakon nekog vremena morao staviti čepiće u uši. Neizdrživo. Da, bile su glasne i "derale" tako da su skoro poderale i moje bubnjiće. :D Htjedoh reći, glasnoća ponekad nije u korelaciji s kvalitenom zvuka. Ili, što je zvuk kvaliteniji, glasnoća manje smeta slušatelja. Odoh u širinu. Jednostavno, to moraš probati i reći super ili, ovo je totalno bez veze. Mixer je Behringer XR12, imaš (gotovo) sve na ovoj temi. |
Povremeno sam pratio ovu temu i zainteresirao se za sistem maui 28g2.
Nedavno sam u jednom svadbenom salonu imao priliku raditi na isti sistem, plus bas binovi 15-ke i sateliti 12-ke za plesni podijum. Sistem jako lijepo izgleda, simpatičan je i praktičan, ali sam puno više očekivao sto se glasnoće tiče, sad se možemo vaditi sa pričom da se on čuje jednako svugdje po sali itd, - čuje ukoliko gosti šute i gledaju... Dvije 15-ke trosistemske sa običnim Dynacord powermate-1 će daleko ozbiljniji posao odraditi nego ova dva sistemčića... Još sam jednom imao priliku slušati isti sistem u trgovini koja nije bila velika, tu me je oduševio, basa i viška, ton perfektan... tako da ovisi za koju namjenu kome treba. mislim da je super stvar za svirke u manjim prostorima, ja ga tu još nisam imao priliku čuti, ali sam imao priliku usporediti u velikom prostoru, i nije za toga po meni... |
O tome pričam. Kad ti se 12ke deru pored uha na bini, čini ti se da ništa drugo niti ne svira. :D
Treba uvijek ubrojati komponentu koliko nešto košta. Te 15" i 12" mogu biti skuplje i tri do četiri puta od MAUI 28g2. U tom slučaju moraju i dati "više" zvuka. Zato ne treba brkati babe i žabe. A ova priča o PM1 s nekim kutijama, svejedno kakvim. Ne bih o tome da ne odemo previše u stranu. Svirao sam godinama na takvu kombinaciju pa točno znam što govorim. ;) |
Sistem je zanimljiv, ali je malo više nahvaljen, pa ljudi koji čitaju puno očekuju od njega.
ne može se porediti bas bin od 15 incha, i dvije 8'ce u basu... za svoju veličinu te dvije osmice rade perfektno, i izbacuju lijep bas, ali dosta tiho... :(, tako je barem bilo u ovom većem prostoru, dok bas binovi koji su isto bili pasivni Ld 15 incha, poprilicno jeftini, su daleko snažnije djelovali. poredio sam na većoj udaljenosti od oba zvučnika. Kažem opet da sam se sa istim sistemom u trgovini koja je manja prostorom itekako oduševio... Ovisi kolika očekivanja tko ima... |
Imao sam ovaj vikend priliku svirati na Ld Maui 11. S obzirom da sam ove godine svirao na dosta različitih sistema, čuo različite zvučnike, htio bih dati i svoj doprinos-osvrt, možda nekome dobro dođe.
Elegancija. Nešto novo, nešto za vidjeti, mnogi gosti čak obilaze i gledaju. Dobro...to je dok ih postavimo. Do toga vremena treba ih donesti unutra. Bas 16 kg x 2, plus sateliti. Dakle u dva navrata se donesu u mjesto gdje svirate. Aktivni su, treba naponski kabel+produžni, i naravno signalni. Obavezno futrole jer stupove je nezgrapno nositi bez futrola s ručkama. Sound je speglani, procesor radi svoje, sve je o ukusu. Meni je bilo odlično. Po prvi put sam nakon nekoliko godina svirao bez monitora. Postavio sam stupove u ravninu s mikrofonom, čuo se fantastično, navikao odmah. Bas 2x6,5" radi odlično, fino, toplo sve procesorski ispeglano. Koliko god neki sound bio preglasan u pojedinim postavkama, Maui ga pegla i on izlazi korektno. Usporedio bih Maui s Yamahom DXR. Ne, to nisu isti sistemi, ali cijenovno su blizu, izgleda da je Yamaha čak nešto jeftinija. Yamaha radi odlično. Zaista odlično. Decibela ko u priči s jasnoćom, čistoćom, bas frekvencije za ne povjerovati. Isto je treba nosati u dva navrata, svaka kutija je teška oko 20 kg, dakle nije teška. Da biram koje bih izabrao? Da kupujem novo, vjerojatno Yamahe. Imaju više snage. Osjetno. Mi sviramo sve i svašta, snaga uvijek dobro dođe. A na manjoj snazi rade ko hi-fi. Shodno tome dolazim do zaključka da je Maui prilično skup. Cca. 5500 kn po stupu za G2. Bi li svirao na Maui? Uvijek rado, i rado bih i kupio ali cijenovnom moraju biti konkurentni. Kolega je kupio Tannoy-e s kojima i dan danas zna svirati po inozemstvu ali u drugoj postavi. Čekam da nam uleti koja svirka da čujem kako to radi pa da i to usporedim s Maui. Neka nitko ne zamjera, ljuti se, to je moje mišljenje, moj stav, moje uho, možda moj osvrt nekome dobro dođe. |
Moj dobar prijatelj je do prije godinu dana svirao na DXR12. Formacija je OMB ili duo po potrebi. Svira urbanu glazbu, od domaćeg pop-rocka pa do soula. DXR12 je mijenjao isključivo zato jer sama za sebe nema pokriven bas spektar, a vokal mu je bio proštar i nije ga mogao postaviti kako očekuje. Btw. ima PowerMate 2 ... ne pitajte me zašto je tako. :D Dodatna bas kutija bi mu stvarala problem za transport, i naravno, dodatni trošak. On je oduševljen ovim zvukom i kaže da je to druga dimenzija sounda od onoga što je imao prije.
@AlenP, samo prenosim njegova iskustva i ne želim oponirati tvom razmišljanju. Ako dođeš u situaciju da želiš kupiti nove kutije i dalje bude postojala dilema MAUI vs. DXR, obavezno napravi A-B test i (tek) onda odaberi ono što tebi odgovara. Inaće, drago mi je da su tvoji dojmovi pozitivni i da je MAUI kod još jednog ozbiljnog muzičara dobio dobru ocjenu s posebnim naglaskom na "ispeglani" sound. Ako ćeš imati priliku svirati još koji put, i ako će biti mjesta na bini, obavezno kutije stavi bočno iza sebe udaljene na 2-3 metra. To je idealna pozicija da još bolje čuješ ono što iz njih izlazi. Btw. bas ima 3x6,5" |
Sve u redu.
Zaboravio sam navesti da se radilo o DXR15. Kako god, o Maui samo pohvale. |
Pozdrav.Malo sam se zainteresirao za takve sisteme.Čitajući po internetu recenzije i mišljenja,u dilemi sam dali je bolje riješenje Turbosound Inspire2000,koji ima 12"bas,ili LD maui 28 sa više manjih bas zvučnika.Što bi bolje izlazilo van.Sviram aranžer ketron audya.Također bi želio izbjeći nošenje mixete,tj.direktno bi se kopčao u in.Dali to drži vodu?Inače imam EV sx300 i sb122 sa power mixerom.Svjestan sam da takav sistem ne može ili ne mora raditi slično,niti ne tražim zamjenu za klasičan razglas.Činjenica je da je velika većina gažica za cca.50-ak ljudi,manje više,gdje obično ni ne nosim basove,tj.i sx 300 mi je previše.Dali bi se jedan takav sistem nosio sa 50 do 100 ljudi umjerene svirke?
|
Moje iskustvo sa 20 godina sviranja aranžera je da bez bar jednog suba sa aranžerom nema konkretnog šusa ma kakav razglas bio. Ja sam ovih dana na 100 muka jer nakon 20 godina sviram sam kao OMB i također tražim manji razglas da imam što manje nositi. Neki dan probao 2x LD MAUI 28, nakon njega klasična pasiva ZECK PT7+ 2 mala suba 12" i 2 satelita a i da ga ubiješ pasiva sa dobrim pojačalom i mixerom radi bolje i kad poželim nagarim u nebo, prodorno je do bola, mogu svirat tiho za 50 osoba a mogu pokrit prostor sa 200+ osoba u jednom šusu a to mi je jako bitno. Ovi svi manji sistemi su mi ono...kad treba snage nije to to, sve mi nešto fali pa neznam što napraviti. Nema dugo sam probao i novi aktivni mixer 2x300W sa 2x HK audio basevi i 2 satelita, sve pasiva i također je radilo odlično. E sad slagati 2x LD maui 28 mi je jednako kao da slažem sistem sa 2 basa i 2 satelita.
|
Slažem se.Zato sam i rekao da ne tražim zamjenu za klasični razglas,nego bih jedan stup uzeo za manje domjenke cca.50-ak ljudi sa relativno pristojnom svirkom,bez agresive.Imat ću prilike probati turbosound ip2000,koji ima 12'bas.Zato me zanima usporedba sa Maui 28.Klasičan razglas uvijek stoji u pričuvi,ali igrom slučaja puno je svirki za 30,40,50 ljudi u manjim prostorima,gdje je problem i količina prostora,a i da sačuvamo kičmu malo.Uostalom,malo promjene ne škodi.Oba sistema su u klasi oko 7000 kn,što i nije neka prevelika investicija u odnosu na ostatak opreme.Ako podbaci,uvijek se može slušati glazba,ili koristiti za kućno kino :-)
|
Ja sam usporedio MAUI 28 sa Dave 15g3 i Dave je jači, prodorniji, u basu je poprilična razlika u korist Davea a ovih dana ću ga usporediti s 12G3 pa javim
|
@korgpa600 i ja sam bio u istoj dilemi prije nekih godinu dana, izmedju Turbosounda 2000 i Maui-a 28 G2 i kupio sam Maui, imas gore postove na vrhu u ovoj temi o tome. Proje kupnje nisam probao ni jedan, ali sam vjerovao clanovima na forumu koji su mi savjetovali da Maui radi bolje. I nisam se pokajao. Radio sam s jednim stupom svirke bez problema za 150 ljudi u zatvorenom prostoru i u gradu na terasi kafica, takodjer s jednim stupom. Isto tako izbkegao sam mixer i ubodem Yamahu Genos direktno u Maui twko da to pije vode. Znam da ce neki rec da je bolje s mixerom, ali ja evo godinu dana bez problema sviram i ovako. Poslat cu ti u inbox nekakav video da cujes kako to radi na trgu u gradu.
Poslano sa mog SM-G973F koristeći Tapatalk |
https://www.audiopro.hr/proizvod/ant...ac?idPro=49294
U međuvremenu se pojavio i ovaj sistem talijanske proizvodnje za koji ljudi tvrde da je još i bolji.Teško je bilo što tvrditi dok se ne proba,što je problem. Hvala na korisnom savjetu |
1 Privitaka
@korgpa600 - Dobro razmišljanje, neka stari razlgas stoji za svaki slučaj. Ali videjt ćeš da će za kratko vrijeme i on u oglasnik. ;)
Inspire ili LD? To moraš sam probati i odlučiti jer je ista/slična klasa. Ako mene pitaš, onda definitivno LD. Možeš raditi i bez Mixera ali je bolja opcija uzeti neki mali mixer jer imaš bolju kontrolu rada i kvalitetniji signal. Ako se radi o umjerenoj svirci, s jednim MAUI28 se može nategnuti 100 ljudi. Ako je takvih svirki 30%tak posto, razmisli o opciji 2x MAUI11. Percepcija ovakvog sounda za razliku od konvencionalnih zvučnika je potpuno drugačija iz perspektive/položaja glazbenika na bini. Kad na nastupu imate konvencionalnu kutiju od 134 db na pola metra od uha i malo dodate gasa, imate osjećaj da se to sve dobro čuje i da ste dovoljno glasni. Tu zvučnu sliku u glavi nikada nećete imati kada stojite pored jednog od stupića od kojem se govori o temi. Zato ću još jednom postaviti link prema videu koji zorno prikazuje kako se širi zvuk u prostoru. https://youtu.be/_o8eZTHY4go Uzmite u obzir činjenicu da se povećanje od 3db "čuje duplo više". U prilogu je slika iz videa gdje se vidi razlika u db. Kod konvencionalnih zvučnika je je "buka" na bini 4x puta veća i zato se sviraču čini da "grmi". Da je prodorno do bola, kako kaže @Va-7. Ovaj fenomen često uspoređujem s vožnjom automobilu. Kad se voziš 100 na sat i auspuh je malo šupalj, čini ti se da letiš, da auto ide ko lud ... Onda sjedneš u ispravno ugodno veće vozilo i na 160 ti se čini da stojiš na mjestu. Razumijem one muzičare kojima je potreban ovakav feeling na bini ali ako stvar gledamo iz perspektiva gostiju kojima sviramo, onda alternativa ne postoji. Dobar zvuk može biti jedino onaj koji je ugodan uhu, a ne onaj koji uhu smeta i koji ga iritira. |
Na zalost pola od nas muzicara je do sada lepo ogluvelo, pa ocekuje da ga snaga odsamari i nokautira kada stane ispred stuba. Zato mnogima (muzicarima) deluje da je Maui 28 G2 mekan i tih.
Ali gde god sam radio dobijao sam samo komplimente od gostiju za ozvucenje. Da je dovoljno glasno ali nikada preglasno. Maui radi tako da lepo i daleko donosi zvuk, definisan je. Ima mase, pogotovo tu ispred stubova. I pri velikoj snazi ne smeta, ne dreci, ne siluje publiku. Muzicari mogu sa malo truda da naprave odlicnu, produciranu sliku u kojoj ce publika da uziva. Kome to treba, Maui ce mu biti dobar. Ako zelite da pokrijete vise od 150-200 gostiju, trebace vam naravno barem 4 stuba. Ali ko racuna da svira novitete, disko, klub varijantu gde ce "razbiti" masu debelim tonom, morace da potrazi nesto drugo od ozvucenja ali i da odresi kesu. Na zalost mnogo muzicara ne zna kako ton treba da zvuci, idu po liniji "ono sto su navikli - to je dobro". Pogotovo kad svirka krene, sa te pozicije gde se svirac nalazi pojma nema vec samo zamislja i masta kako je tamo ispred, u publici - "cista perfekcija". Treba se zapitati zasto vidjamo da publika na proslavama ne moze da razgovara medjusobno, zasto okrece kutije, zasto prilaze i traze da se smanji (a pri tom i nije puno pojacano)....i treba se zapitati da li je muzika tu zbog gostiju ili su gosti tu zbog muzike. Ali sve ovo nije tema, oprostite. Ili jeste. U svakom slucaju, svako ko zeli da kupi ovaj sistem - testirajte ga. To je jedino merodavno. Ne ocekujte da ce neko ovde cudotvorno objasniti recima kako nesto zvuci a vecina citalaca nema osnovnu predstavu sta pre svega jeste to sto trazi. Licno sam promenio gomilu ozvucenja a i radio na rentiranim raznim sistemima, odlucio da je za mene ovo odlicno. Zato menjajte, ulozite (ne moze da se samo zaradjuje od svirke, potrebna su i ulaganja pa i gubitci). Ako volite zvuk, ovo vam nece biti problem. A ako iskljucivo volite pare, rentirajte sta vam je najjeftinije, svirajte i uzivajte. |
Slažem se sa svime rečenim ali recimo kad ja ekipi koja je na pola puta do pijanosti opalim Tomu Zdravkovića buka im najmanje smeta, apsolutno suprotno. Sa tim sistemima se može postići finoća, nisu prebučni, slažem se ali sve to uvelike ovisi kakve su potrebe i uvjeti u kojima se svira. To je najbitnija stavka
|
Da kupujem ovakav stup danas svakako bi razmisljao i o Yamahi stagepas 1K. Kad sam kupovao Maui 1K jos nije postojao.
Citat:
Dodato: Hvala Casper na savjetima. Dodato: Citat:
Dodato: Citat:
|
Citat:
Pozdrav.Dali ste imali prilike čuti taj sistem?
|
Isprobavali smo samo mikrofone na njega u trgovini, tako da nemogu nista više reći, ali vizualno mi malo izgleda čudno, ovaj gornji stup se rakreče skroz u krug i ti spojevi i kako zo sve skupa izgleda meni djeluje bar klasu ispod MAUI-a. Svi proizvođači danas imaju sličan sistem u ponudi, npr Peavey koji tek izgleda lošije neuporedivo. Neznam, možda je dobar, ali meni MAUI djeluje ozbiljnije i bolje. Npr za usporedbu donja woofer kutija je kod obojice drvena, međutim kod MAUI-a je gornji stup aluminijski, dok je kod ANT-a čini mi se plastični. MAUI u gornjem stupu ima 16 zvučnika + 2 horne. ANT ih ima 12.
Upravo sam prodao razglas jer mi se ukazala prilika,definitivno ću ovih dana uzeti Ld Maui,pa kako bude.Samo sam u dilemi,da nategnem sa financijama za dva Maui 11,ili da uzmem Maui 28,pa za neko vrijeme još jedan.Što bi bila bolja opcija?Možda ova druga,jer kako ljudi kažu"strpljen spašen".
Poslano sa mog T08 koristeći Tapatalk Dodato: Citat:
Poslano sa mog T08 koristeći Tapatalk |
Nemoj se brinuti za snagu. Možda je dobro da si obustavio prodaju starog razglasa ali ne zato što će ti trebati nego da jednostavno budeš siguran da li si pogriješio u odabiru. Ako uzmeš jedan Maui28 g2, onda ćeš lijepo imati priliku usporediti ono što sada imaš EV sx300 i sb122 + PM i vidjet ćeš da taj stupić ima više šusa od 4 kutije i dynacorda. Predpostavaljam da je PM jedinica.
Samo, naravno, trebaš to slušati i upoređivati na udaljenosti 10 tak i više metara ispred kutija jer samo tako možeš i donijeti pravilan sud. |
Citat:
Odlično je što možeš probati i Turbosound.
Spoji svoj stari razlgas, MAUI ili Turobosound spoji na dynacoda na MONO OUT ili još bolje na AUX 3 i 4. Tako ćeš najbolje uočiti razliku kako u kvaliteti tako i po snazi. |
Jedino što ti moram reći da u koliko budeš išao direktno u MAUI nećeš moći pojačati MAUI do kraja, pa da iskoristis tu maksimalnu snagu. Ono o čemu je pisao već Casper, kad onaj master volumen pojačaš preko pola, tad dolazi do drastičnog pojačanja glasnoče i počinje se paliti limiter, a negdje tamo na dvije trećine glasnoče počinje se gubiti kvaliteta zvuka. Imaš još snage, ali ne iskoristive. S tim da mi je Genos pojačan na dvije trečine, a volumen na kanalu do kraja pojačan.
Casper, jeli limiter u MAUI = compressor i ako nije ima li MAUI compressor? Poslano sa mog SM-G973F koristeći Tapatalk |
Ok,znači bitan je mixer.Meni bi bilo idealno u tom slučaju da bude što manji.Dali je presudna neka extra kvaliteta miksera?Nešto poput ovoga?https://uploads.tapatalk-cdn.com/201...06beaff751.jpg
Mislim da mixer najveću ulogu u ovoj priči ima u tome sto onaj "priručni" mixer koji je ugrađen u maui nema nikakvu gain kontrolu. O tome će ti reći netko tko zna više od mene.
@Tihotyros - DynX® DSP tehnologija koja je ugrađena u MAUI ima Multiband Limiter i pored toga postoji još i Compresor. Limiter služi za zaštitu sistema i kada se pali crvena lampica LIMIT, znači da on odrađuje svoju zadaću. Povremeno paljenje je normalno i ne treba te zabrinjavati ali naravno, treba pratiti da ne bi konstatno bila u crvenom. Ako se dogodi preopterećenje onda na red dolazi prava zaštita. Lampica PROTECT je indikator da sustav više ne može dalje. Svirao sam na full opterećenju i nikada mi PROTEKT nije ugasio sustav.
Kod sistema ovakvoga tipa, ugrađena DSP tehnologija je od najveće važnosti. Kada ne bilo tako, svaki bi stolar mogao napraviti ovakve "stupiće". Neki su "stolari" to i probali pa su brzo shvatili da nije zlato sve što sija. :D @ korgpa600 - bolje i takav nego nikakav ali i mixer ima ulogu u većoj ili manjoj mjeri. Nivo ulaznog signala na MAUI je definiran vrstom ulaza. Nemamo potenciometar za fino podešavanje kao na mixerima ali postoji razlika između XLR, TRS ili cinch ulaza. Zato je mnogo bolje imati neki mixerčić pod rukom, precizno mu odrediti nivo signala za svaki instrument/mikrofon i takav signal poslati prema MAUI. |
@casper znate zašto pitam za compressor. Jer mi je logično ono neki dan kad sam sve spojio direktno u MAUI (Genos, pa gitaru, još jedan mikrofon i cinc kabal), znaći sve što može, da mi je kompressor spustio snagu.
Casper zna o čem pričam, ali za ostale. Poslano sa mog SM-G973F koristeći Tapatalk |
Da, vjerojatno je Compresor "odradio" to što se manifestiralo kao gubitak snage. On je ugrađen kao posebni alat i neovisan je o Multiband limitera.
|
Gledam ovaj LD Systems Maui P900 i nikako mi nije jasno zasto kosta 3350⏠(na thomannu) a kod nas sigurno i skuplje... Probao sam ove evo-x, vertuse, mituse,amuse, anuse vec sta li su proizveli i Bose mi ima daleko najbolji ton (stvar ukusa) od svih tih modela... Volio bih poslusati ovo cudo cim prije...
|
Skup je do bola. Vjerojatno ima utjecaja i dizajn by Porshe ali ja vjerujem da su to kutije s posebno kvalitetnim soundom. Ima još toga u sličnom cjenovnom rangu.
https://www.k-array.com/en/products/type/systems/ Kada govorimo o Bose, oni su pioniri u tom "malom konceptu". Pročitao sam mnoge recenzije i došao do zaključka da, 1. obavezno treba imati njihov mixer 2. ne mogu se spojiti u klasičan stereo sistem 3. skuplji su dvostruko od MAUI, ako gledamo specifikacije 4. kada se opterete preko pola snage ne sviraju više tako kvalitetno kao na prvoj polovici Navedeno ne znači da je nešto drugo bolje i da Bose ne valja već da sam proučavajući sve moguće recenzije i forume došao do gornjih zaključaka. BTW. svirao sam jedno prilikom na L1+tonemach ali to nije bila referentna svirka pa ne mogu biti objektivan. Ipak, to iskustvo je bilo više nego pozitivno. |
Pa to ti govorim, bas preskupo... Mislim i Bose je skup ako cemo realno...
Evo ti mog iskustva: 1. Ako se optereti(a ima jako mal headroom) (pod uvjetom jedan stub sa 2 mala basa(b1), isto radi sve do onog momenta kada se ne krene paliti limiter, a obicno gasi donji cilindar, i to sam se osobno uvjerio, zato sam uzeo dupli L1 sistem, em cu ga rasteretit, em dobit stereo sliku, em mogu kombinirati, nekad 1 stub a nekad 2... 2.Ne treba imati njihov mikser ako ces raditi s ritam masinom kao sto ja radim, pa cak (posto je sistem namijenjen pretezno za akusticnu svirku) i gitara kad je direkt ubodes zvuci fenomenalno(probao sam sa martin Dc serija, sad ne znam tocnu oznaku). 3.Ono sto me fasciniralo je daljina bacanja zvuka i ista kvaliteta... Radi toga sam Bose i uzeo, isto zvuci na prvom i 15-om metru, jako brz odaziv basa, lagan za transport, jednostavan za koristenje, i ono najbitnije, sto napravis na njemu zvuci isto na svakom hi fi uređaju(on i jeste ubiti hi-fi samo kao razglas)... 4.Velika mana je ta snaga, nije ni premala a nije ni prevelika, ali je poanta da iz tog razglasa izlazi upravo ono sto i treba, a to je zdrav i cist ton(al opet i to zavisi od ukusa)... 5. Preseti koje ima (govorim o prvom modelu L1 kojeg imam) za mikrofone i gitare, nisu iskreno nesto iskoristivi, cuje se razlika ali to je jako jako jako sitno i skoro ne primjetno... Maui me fascinira cijenom, ne mora znaciti da je opravdava... Ali cim bude prilika ako ga mognem negdje cuti a bude bolji od bosea, kupujem ga :D |
Kod stare varijante ToneMach T1 je moguće izvesti stereo signal putem TRS priključka ali to nije ono što je ponuđeno jer po defaultu postoji samo jedan Port. Na novijim modelima T4S/T8S je ovaj nedostatak ispravljen i postoje dva porta. Kada govorimo o soundu i kvaliteti Bose L1 serije, pričamo o uvjetima koji on nudi u cjelosti s komponentama koje Bose daje kao cjelinu. Na ovo sam mislio kada kažem da je potreban njihov mixer i da se ne može spojiti u stereo. Naravno da se može koristiti bilo koji mixer ali onda priča i cjelokupan sound nije ono što Bose i može dati. Slažem se s tobom da je Bose sistem koji pruža ugodan, precizan i čist sound, kako muzičaru, ajoš više slušateljima. Ipak, njegova cijena je duplo skuplja od MAUIa kojeg koristim i to je bio osnovni razlog zašto se nisam odlučio uzeti Bose. Pored toga, čitao sam vrlo relevantne recenzije gdje se ljudi žale na promjenu zvuka kada se sistem malo više optereti.
Bilo bi dobro kada bi napravio A-B test pa da vidiš kako diše MAUI u odnosu na L1. Pogotovo s toga što dobro znaš koje su mogućnosti i granice tvog Bose sistema pa će i test biti objektivniji. Ono što znam pouzdano iz iskustva s mojim MAUI stupovima je to da ga ne možeš "ugasiti", ma koliko se trudio da ga opteretiš. Preduvijet je da mu dolazi zdrav signal bez distorzije i klipinga. |
Zdrav signal je pocetak svega.I kraj.
Ta logika od Bose ,da moras imati sve njihove komponente, taj mikser,nekada prije i skretnicu njihovu je dosta zanimljiva. Ide u jednu krajnost,a neki ljudi vole bas te isključivosti. Poanta je da njihov distem radi vrhunski,jer da nije tako onda sve ovo nebi imalo smisla. Probali smo @momo i ja iskoristiti tonematch na njegovim turbo soundima.Dobiti obicni stereo u trenutku je nemoguće. A onda i taj mikser na te kutije nista posebno nista ne radi. Poslano sa mog SM-G930F koristeći Tapatalk |
Treba ipak probati na svoje uši sa svojim instrumentom više sistema,i donijeti odluku.Nakon Mauia ovih dana dolaze na red Rcf evox J8,Ev Evolve,Jbl eon,i možda još koji sistem.
Bravo, tako se to radi ako postoji prilika za probu. Treba dobro procjeniti i kupiti onu kombinaciju koja tebi najvise odgovara. Pokusaj osigurati iste uvjete isprobavanja, prostor, mixer ...
Sent from my XT1052 using Tapatalk |
Dali je itko pokušao i dali je uopće moguće u MAUI ili neki sličan sistem spojit dolje u bas samo gornji stup. Znači da se preskoči srednji.
Sad mi je to palo na pamet jer sam nedavno svirao u jednom prostoru gdje je strop bio jako nizak i jedva sam spojio MAUI. Stao je cijeli ali nije bilo mjesta da ga spojim, pa sam ga morao izmaknu, spojit i takvog jedva dovuc do mjesta gdje sam svirao. A vidim da Yamaha stagepas 1K može raditi bez srednjeg stupa. Pa me baš zanima dali bi i MAUI mogao. Po onim pinovima bi rekao da je moguće. Poslano sa mog SM-G973F koristeći Tapatalk |
Trenutno vrijeme na Forumu 09:16 |
Forum Yu-Midi.org pokreće vBulletin 3.8.1 (Deutsch)
Copyright ©2005 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
.
Prava zaštićena od strane www.yu-midi.org