YU-MIDI Muzički Portal - Muzičarski forum

YU-MIDI Muzički Portal - Muzičarski forum (http://www.yu-midi.org/forum/index.php)
-   Vesti (http://www.yu-midi.org/forum/forumdisplay.php?f=70)
-   -   Novi zakon za nas muzičare - rasprava (http://www.yu-midi.org/forum/showthread.php?t=30277)

splendid 24.02.2020 12:33

Sve isto samo cena malko drugacija....kakvi su to pljackasi to je revija....

Sent from my SM-G965F using Tapatalk

Negoslav 24.02.2020 12:59

Citat:

Originalno postovano od nikadvisekorg (Post 310161)
Za šta si bre dao toliko i kome???

Послато са MI 6X уз помоћ Тапатока

Toliko je ove godine. U Pancevu u jednom udruzenju. Jbg, neke restorane sto radimo, rekli su nam ako nemamo licence da ne dolazimo vise i jbg, morali smo da izvadimo.

nikadvisekorg 24.02.2020 14:05

Ja ne znam jel sam ja lud ili ti što vam to traže.... Niko nema pravo da vam traži tako nešto osim inspekcije rada, i uzmete samo ugovor o radu. Tu gde su restorani u kojima vam traže tako nešto, garantujem da su u dilu sa određenim "davaocima" licence. Ja sam mislio da ovoga više nema.... Mislim da je vreme da neko ovo prijavi i da se pohapsd go*na.

Negoslav 24.02.2020 14:40

Citat:

Originalno postovano od nikadvisekorg (Post 310168)
Ja ne znam jel sam ja lud ili ti što vam to traže.... Niko nema pravo da vam traži tako nešto osim inspekcije rada, i uzmete samo ugovor o radu. Tu gde su restorani u kojima vam traže tako nešto, garantujem da su u dilu sa određenim "davaocima" licence. Ja sam mislio da ovoga više nema.... Mislim da je vreme da neko ovo prijavi i da se pohapsd go*na.

Sve mi to znamo, i svesni smo toga, ali jbg. Jedan klavijaturista je pokrenuo na sudu tuzbu, mi sto smo izvadili trazili su nam da slikamo uplatnice i potvrde, sada cemo da vidimo sta ce biti od toga.

Iggy Prince 24.02.2020 18:00

Tesko da ce biti bilo sta, Jer covek koji glavni za sva udruzenja je predsednikov covek, i ima odresene ruke da radi to sto radi... Dakle drzava je iza svih njih.

nikadvisekorg 25.02.2020 11:57

Svako je nečiji, ali ajd sad svi da ćutimo nek nas jebu, to je i poenta... Pa i onom ministru nađoše lažnu diplomu, pa kad se već svi pobuniše, cela javnost, vidiš kako ga mudro povukoše.... Ćutanje je znak odobravanja zapamti!

Negoslav 25.02.2020 14:33

Javicu sta se desava sa ovom tuzbom. I mene bas zanima kako ce da se zavrsi, samo da ga ne na..bemo jos vise. 😉

nikadvisekorg 25.02.2020 15:16

Ne mož od ovog više, nemaju pravni osnov da dobiju... Samo što do sad su svi išli linijom manjeg otpora, ali mislim da je vreme da ga mi njima uteramo.

Negoslav 17.03.2020 15:20

Sada me zanima, gde su sindikati i ova lopovska udruzenja u ovoj situaciji? Ds li su duzni da nesto preduzmu povodom ovogs ili samo znaju da uzmu pare?

cleaner 17.03.2020 17:09

A sta to treba da preduzmu kolega i zasto si im placao ako si placao ?
Ja za sada ne vidim nikakvu obavezu nasu prema njima a ni njihovu prema nama :confused:

Negoslav 17.03.2020 17:21

Citat:

Originalno postovano od cleaner (Post 310375)
A sta to treba da preduzmu kolega i zasto si im placao ako si placao ?
Ja za sada ne vidim nikakvu obavezu nasu prema njima a ni njihovu prema nama :confused:

Zato sto nam nisu dozvoljavali da radimo u poljedinim restoranima bez njihove potvrde ili licence. Koliko znam, svaki sindikat je u obavezi prema svojim clanovima ili gresim?

cleaner 17.03.2020 18:17

U Beogradu nikom nigde nista ne traze.
Cuo sam samo price "neki tamo" ali konkretno nista.
Mozda se krecem u pogresnom krugu ljudi pa zato nek se javi kolega koga su trkeljisali

Negoslav 17.03.2020 18:24

Citat:

Originalno postovano od cleaner (Post 310378)
U Beogradu nikom nigde nista ne traze.
Cuo sam samo price "neki tamo" ali konkretno nista.
Mozda se krecem u pogresnom krugu ljudi pa zato nek se javi kolega koga su trkeljisali

Meni su bas u Beogradu svuda trazii. Kosnica restoran na Novom Beogradu, Vagon Vikrorija i da ne nabrajam gde jos su nam rekli da se ne pojavljujemo bez licenci.

cleaner 18.03.2020 00:48

Eto to nisam znao
Izbegavaj te lokale, ko ih sisa :)

nikadvisekorg 18.03.2020 10:03

Traže kd ukapiraju da nisi lokalac, klasično vaćaranje i šiljenje qrca ako me pitate, što se mene tiče, sad da sam na vašem mestu, koji ste vadili od tih lopovskih udruženja, lepo papir i pismeni zahtev za finansijsku pomoć zbog aktuelne situacije.... Al bukvalno svi to treba da odradite.

Negoslav 18.03.2020 12:04

A jbg, mi tu radimo cele sezone. Gazde su preplasene od tih nazovi inspektora, pa nece da rizikuju. U jednom lokalu nam dosle dve zene, cetvrtak bio, i trazili nam licence, pevacica nije imala, pa smo rekli da je gost. Evo, sada smo svi koji smo vadili u udruzenje u Pancevu poslali, pa da vidimo sta ce da odgovore. Mada, verovatno nema nista od toga.

cleaner 18.03.2020 13:04

Zasto ste uopste pricali sa tim zenama ?

splendid 18.03.2020 13:12

Ljudi aj nemojte lupati gluposti, poznato je da smo mi muzičari najpametniji i u sve se razumemo ali ovo je postala uređena oblast zakonom na koji mi ne možemo trenutno da utičemo niti da izbegnemo odgovornost. Stvar je da kafedžija može mnogo više da nadrlja od nas muzičara i u tome je glavna stvar. Kad vam dođe inspekcija nema šta da priča sa muzičarem nego sa kafedžijom i da traži ugovor. Sve šta nekom nije jasno nek lepo nazove neko udruženje i tamo će mu sve objasniti. Uglavnom primorani smo da imamo licence i ko želi da se bori protiv toga želim mu uspeh a svi znamo kako prođe borba protiv države. Prema tome dabome :)

cleaner 18.03.2020 13:30

Bas tako postovani kolega, mi nemamo sta da pricamo sa tim "nazovi" inspektorima a kamoli da nas legitimisu

splendid 18.03.2020 13:38

Ko kaže da ne mogu da nas legitimišu...na zahtev uvek mogu da zovu policiju...mogu da naprave zapisnik i dođeš na sud kad sud utvrdi spram svedoka...uvek postoje svedoci a pravno lice ili gazda lokala uvek može da se utvrdi ko je...uvek mogu gazdi objekta da sašiju kaznu i da ga odvuku na sud pa tamo uvek mož sve da se utvrdi...i na sto drugin načina...ljudi to je trenutno uređena oblast nekim zakonima a ko misli od nas da može da za'ebe zakon mislim da se i sam za'ebo.....na žalost....voleo bih da nije tako ali tako je. Opet kažem taj inspektor nema šta sa muzičarima da priča...on od gazde traži kopije licenci i ugovor...i gazda lokala je onaj ko moze da plati kaznu kao pravno lice koja je velika...a na gazdi je dal će sa tim da se zeza i dal će da dozvoli da naebe zbog tog što se mi natežemo dal muzičara mož ili ne da legitimiše....

cleaner 18.03.2020 13:48

Citat:

Originalno postovano od splendid (Post 310400)
Ko kaže da ne mogu da nas legitimišu...na zahtev uvek mogu da zovu policiju...

Naravno da mogu da pozovu policiju kojoj MORAS da das licne isprave ALI policajac po zakonu NEMA pravo da tvoje licne podatke ustupi trecem licu u ovom slucaju tom inspektoru jer tada mozes policajcu da ti napises krivicnu [ne prekrsajnu] prijavu i to mu treba napomenuti pa nek se zamisli. Jedino ako pandur nema napismeno da radi asistenciju [kao npr sto radi komunalna asistenciju inspektorima po pijacama].
Tako kaze zakon bato moj a vi zentujte i od inspektora i od policije. Gazda jedino moze tu da nayebe i na njemu je jedino da Vas pusti da radite kod njega ili ne :">

splendid 18.03.2020 13:56

Pa kad gazda to ne bi peglao da ne nadrlja već kad.bi pustio da dođe do suda misliš da ne bi mogli utvrditi tvoj identitet ? Inspektora i ne zanima ni ko si ni šta si...ima objekat koji zna kako se zove i to mu je dovoljno...a da može da ide dalje sigurno da može...može da uputi zapisnik poreskoj inspekciji koja će kad predmet dođe na red lako utvrditi da je neko radio na crno...sve to izgleda smešno dok ne krene procedura...kad krene zvanično prijavom i ako taj inspektor to zapravo pusti dalje od svoje institucije onda niko drugi ne može to da obriše nego predmet mora da se završi....nek radi ko kako želi ali mislim da to može do onog trenutka kad ti inspekcija bane...posle toga sve je njihova dobra volja i koliko budu hteli da ti prave problem a ovlašćenja imaju...

cleaner 18.03.2020 14:02

Ja sam ti rekao sta ti kao muzicar i kakva su tvoja prava i obaveze a gazda ko gazda nek razmislja sta mu je ciniti.

I na njemu je da te pusti ili ne pusti da radis u njegovom lokalu pa zato ne brkaj babe i zabe

splendid 18.03.2020 14:14

Druže to što ti pričaš je kao kad voziš kola i ne razmišljaš o tome što ti žena pored tebe sedi bez vezanog pojasa....

Uglavnom nek radi ko kako hoće i misli da treba...

Ima po netu sve da se pročita...i zakoni i podzakonska akta...i o kolektivnim ugovorima i o svemu pa ko hoće da se informiše nek lista... opet kažem svako može naći telefon udruženja ovog il onog ili se uputiti preko nnih na nekog drugog pa se raspitati kako to funkcioniše...

Ja za mene znam kako radim i glava me ne boli. Sa druge strane ko drugačije nije osiguran ovo mu je prilika da se osigura...naravno svi imamo svoje razloge za i protiv ali ja bih, opet ponavljam, lelo nazvao neko udruženje ili golubovićevo ili bajićevo ili redom ako treba dok se ne dođe do nekog ko će to lepo da objasni onom koga zanima.

Srećan rad svima i nadam se skorom oporavku naše "tezgaroške" branše :)

cleaner 18.03.2020 14:21

Citat:

Originalno postovano od splendid (Post 310404)

Ja za mene znam kako radim i glava me ne boli. Sa druge strane ko drugačije nije osiguran ovo mu je prilika da se osigura...naravno svi imamo svoje razloge za i protiv ali ja bih, opet ponavljam, lelo nazvao neko udruženje ili golubovićevo ili bajićevo ili redom ako treba dok se ne dođe do nekog ko će to lepo da objasni onom koga zanima.

Vazno je da tebe glava ne boli i to je i najvaznije a ako zoves bilo koga iz bilo kod udruzenja oni ti ovo sto sam ja rekao nece reci jer im je cilj da ti uzmu pare za papir koji se zove licenca a istina je samo jedna i ova koju sam ti napisao.
Sad ako imas para za rasipanje kupi dve-tri licence za svaki slucaj ;)
Da te [kako kazes] ne boli glava

splendid 18.03.2020 14:41

Sve bi to bilo lepo da ti i ja pričamo negde u kafani ali ne možeš dovoditi kolege sa ovog foruma u zabludu. Možda je to tvoje iskustvo jer živiš u nekoj drugačijoj sredini nego ja ili neko drugi ali je to sve lepo uređeno zakonom i ti to ne možeš da izbegneš ako ti inspekcija dođe imao ja pet licenci ili ni jednu. Ja kažem za sebe kako je i većina muzičara koje poznajem i koji sviraju ima te "licence". Sad ako ti misliš da si ti pametan a mi glupi onda lepo ostavi broj ljudima ovde na forumu ako urade sve to što si rekao i ako upadnu u problem da mogu da te kontaktiraju da im bolje objasniš kako da se izvuku iz problema koji su sebi napravili.

Kako god. Ja ne mislim za sebe da sam glup i naivan a mislim ni da more mojih kolega i prijatelja muzičara sa licencom, potvrdom ili uverenjem nisu isto tako ni glupi ni neobrazovani ni naivni.

U svakom slučaju ako nekog ko se direktno bavi time ima ovde na forumu bilo bi dobro da se uključi i da stavimo tačku na ovu temu jer sutra kad neko popase problem neće mu baš puno vredeti što je čitao savete sa foruma.

Jedan od dokumenata koji treba pročitati je i "POSEBAN KOLEKTIVNI UGOVOR ZA RADNO ANGAŽOVANJE ESTRADNO MUZIČKIH UMETNIKA I IZVOĐAČA U UGOSTITELJSTVU"

cleaner 18.03.2020 15:00

Citat:

Originalno postovano od splendid (Post 310406)

Kako god. Ja ne mislim za sebe da sam glup i naivan a mislim ni da more mojih kolega i prijatelja muzičara sa licencom, potvrdom ili uverenjem nisu isto tako ni glupi ni neobrazovani ni naivni.

Svako za sebe misli da je najpametniji pa i kolege koje godinama placaju licence, pa i mi koji ne placamo pa eto nista.
Jel si cuo da je neko nekada bio kaznjen jer nema licencu ?
Ja nisam ali voleo bih da cujem pa mi reci ali nemoj ono tipa " e sad pocinje ozbiljno, sad ces da vidis" jer te price slusam godinama.

A i imam neki glup osecaj da radis za neki sindikat i da ti je u cilju da sto vise kolega nagovoris da kupe licence :">

splendid 18.03.2020 15:10

Da...logičan sled zaključivanja...na tvoju žalost ili sreću ne radim ni zakog osim za sebe bar što se oblasti muzike tiče...a ja niti koga vrbujem da kupi niti ubeđujem...jedinu raspravu imam na žalost sa tobom jer mi deluje da si mnogo pametniji od nas ostalih običnih smrtnika koji godinama plaćamo te papire opšte poznate kao licenca pa se osećam dužnim da se uključim u raspravu kad neko ljude savetuje da rade protiv onog što je uređeno zakonom. Ako misliš da si u pravu onda lepo svima to objasni ovde na forumu pa da ni mi glupi više ne plaćamo bezveze te papire.

Kad bolje razmislim prosto mi neverovatno da neko godinama svira i da mu nikad nije došla inspekcija pa pomišljam da ustvari imaš i ti licencu samo ovde pališ nas ostale ili sviraš u lokalima u koje inspekcija ne zalazi...

Negoslav 18.03.2020 15:14

I jedan i drugi ste u pravu. Da nemaju prava inspektori da nam treze nemaju, to je stvar volje muzicara da li ce da pokazu ili ne. Odmah kod gazde za sklopljen ugovor. Drugo, bez licenci u ozbiljnom restoranu ne mozes da radis. Oni jednostavno ne zele da se igraju sa ogromnim kaznama, niti njih zanima da li je ok sto sindikati rade nama muzicarima. Ne mesaju se, kao sto ni nas ne zanima nesto oko njihove branse. Ja da nisam imao tu licencu proteklih godina, mogao sam samo da rasprodan klavijature.

splendid 18.03.2020 15:18

Pa na žalost ne možemo protiv zakona...u onom kolektivnom ugovoru koji sam spominjao lepo je definisan i ugovor a i piše da izvođači moraju imati uverenja ili potvrde...inspektori mogu ili ne mogu da te legitimišu totalno je ne bitno jer moraš imati papir da bi potisao ugovor i kad dođe inspektor gazda mora da mu pokaže ugovor i kopije licenci muzičara...tako da nije bitno dal može ili ne može da te kontroliše...ajd da ne ulazimo u to...ali ako hoćeš da ti je mirna glava lepo uzmeš papir i siguran si...do tad cekaj svaku svirku dal će biti ili neće problem...

Negoslav 18.03.2020 15:23

Citat:

Originalno postovano od splendid (Post 310410)
Pa na žalost ne možemo protiv zakona...u onom kolektivnom ugovoru koji sam spominjao lepo je definisan i ugovor a i piše da izvođači moraju imati uverenja ili potvrde...inspektori mogu ili ne mogu da te legitimišu totalno je ne bitno jer moraš imati papir da bi potisao ugovor i kad dođe inspektor gazda mora da mu pokaže ugovor i kopije licenci muzičara...tako da nije bitno dal može ili ne može da te kontroliše...ajd da ne ulazimo u to...ali ako hoćeš da ti je mirna glava lepo uzmeš papir i siguran si...do tad cekaj svaku svirku dal će biti ili neće problem...

E sada je pitanje. Sta tebi ti sindikati i udruzenja nude za taj papir?

cleaner 18.03.2020 15:25

Citat:

Originalno postovano od splendid (Post 310408)
D Ako misliš da si u pravu onda lepo svima to objasni ovde na forumu pa da ni mi glupi više ne plaćamo bezveze te papire.

Kad bolje razmislim prosto mi neverovatno da neko godinama svira i da mu nikad nije došla inspekcija pa pomišljam da ustvari imaš i ti licencu samo ovde pališ nas ostale ili sviraš u lokalima u koje inspekcija ne zalazi...

Nisam rekao da je iko glup a ko placa nek placa, njegov problem, njegova stvar.
Nikad mi ni u jednom lokalu nije dosla inspekcija niti ikome od kolega koje ja znam a zna me pola Beograda.
Cuo sam za jedan slucaj kao "pozudan" da su dva lika dosli u jedan lokal da traze licence muzicarima [necu da mu spominjem ime] i da su od gazde dobili nogu u dupe i da se nikad vise nisu pojavili
Dodato:
Citat:

Originalno postovano od splendid (Post 310410)
Pa na žalost ne možemo protiv zakona...u onom kolektivnom ugovoru koji sam spominjao lepo je definisan i ugovor a i piše da izvođači moraju imati uverenja ili potvrde...

Taj kolektivni ugovor su sacinili oni koji prodaju licence, koji uzimaju pare kume moj ;)

splendid 18.03.2020 15:33

Pa...nude vruć vazduh....kao i obično kad nešto moraš da platiš....a Đura će da nam oprosti što nas je tukao... :)

Navodno je to da bi opet kolko tolko muzičari bili zastićeni u pogledu doprinosa i da imaju tu mogućnost.

Meni otprilike naleti inspekcija par puta godišnje. Prošle godine u ovo doba smo imali problem u Futogu jer su nam svima bile istekle"licence" a niko nije obnovio i imali smo rok od 7 par dana to da rešimo...da nismo rešili gazda lokala bi dobio kaznu sigurno a verovatno i mi neke...doduše ispeglali smo.

cleaner 18.03.2020 15:35

Citat:

Originalno postovano od splendid (Post 310414)
Pa...nude vruć vazduh....kao i obično kad nešto moraš da platiš....a Đura će da nam oprosti što nas je tukao... :)

Dobar ti je izgovor kad nemas argument :D
Dodato:
Citat:

Navodno je to da bi opet kolko tolko muzičari bili zastićeni u pogledu doprinosa i da imaju tu mogućnost.

Svi znaju i vide koliko smo zasticeni :lol:
Dodato:
Citat:

Meni otprilike naleti inspekcija par puta godišnje. Prošle godine u ovo doba smo imali problem u Futogu jer su nam svima bile istekle"licence" a niko nije obnovio i imali smo rok od 7 par dana to da rešimo...da nismo rešili gazda lokala bi dobio kaznu sigurno a verovatno i mi neke...doduše ispeglali smo.

Ti si bas maler a ja eto i moje kolege poznanici srecnici :)

splendid 18.03.2020 15:43

Maler ili ne tako funkcioniše...i kolega i ja ti pričamo naša iskustva a ti sa nama razgovaraš ko da smo glupi, naivni ili šta već...to bi bilo isto kao sutra da dođeš da nam kažeš kako smo ludi što registrujemo kola jer ti godinama voziš neregistrovana....

Negoslav 18.03.2020 15:46

Citat:

Originalno postovano od splendid (Post 310418)
Maler ili ne tako funkcioniše...i kolega i ja ti pričamo naša iskustva a ti sa nama razgovaraš ko da smo glupi, naivni ili šta već...to bi bilo isto kao sutra da dođeš da nam kažeš kako smo ludi što registrujemo kola jer ti godinama voziš neregistrovana....

Ja stvarno ne znam gde ko radi, ali potpisujem da u vecini Beogradskih ozbiljnih restorana i klubova ne mozes da radis bez licence.

nikadvisekorg 18.03.2020 15:46

Prijatelju @splendid ko si ti da nekome kažeš da lupa gluposti i da sarkasticno kažeš "u sve se razumemo"? Jesi li ti pravnik ili OSL pa da znaš proceduru?

Druga stvar, ajde pošto ti sigurno znaš više od nas, navedi nam član Zakona kojim je tk regulisano, i odgovori mi na pitanje, da li je interni propis nekog nazovi udruženja "stariji" od Zakona o radu?

Dakle ovako, pošto vidim da neki zaista mislite da ovi prevaranti (mislim na te iz "muzičkih udruženja") imaju neka ovlašćenja, pozovite slobodno policiju, i kažite da vas ometaju u radu i maltretiraju, kao i da traže lične podtke na uvid.

Da se razumemo, govorim šta da radite kad vam to traže ovi klovnovi iz muzički udruženja....

Dokumenta morate pokazati:
Komunalnoj policiji/inspekciji,
Znači svim OSL (ovlašćeno službeno lice), kao i poreskom i inspektoru rada, naravno kad vam pokažu legitimaciju....

Da bi mogli da vas povuku za qrac, uvek odradite Ugovor o delu kao fizičko lice sa menadžerom objekta gde svirate, i to pokažete ovim kojima sam naveo.

Pozdrav od nekog ko ne zna ništa.....

cleaner 18.03.2020 15:49

Citat:

Originalno postovano od splendid (Post 310418)

Navodis me da kazem da ste glupi Vi koji placate licencu ali to ne pije vodu, nisam i nikad necu reci da je neko glup.
A po zakonu auto moras regularno da registrujes a ne po nekom kolektivnom ugovoru od nekog tehickog pregleda koji bi da bi ti naplatio tehnicki.
Ajde osvesti se i daj mi reci gde pise u zakonu da muzicari moraju da imaju licence da bi radili ?
Pazi, pitam te u zakonu a ne u kolektivnom ugovoru nekog sindikata.

Znas li uopste sta znaci sindikat ?

splendid 18.03.2020 16:34

Izvinjavam se na toj opasci lupanje gluposti, nisam mislio da vređam nikoga ali na osnovu mog iskustva a koliko vidim i nekih kolega ovde ispada da neko od nas ovde ne priča istinu pa bi bilo dobro da vidimo ko ?

Nemam ništa protiv niti ulazim u to ko ima ili nema licencu ali nije u redu da ovde neko priča kako to ne treba i kako ne može niko ništa da ti radi zato što nemaš papir opšte poznat kod nas muzičara kao "licenca".

Prvo sindikat odnosno kontrolori sindikata NE kontrolišu muzičare nego lokale i druge objekte gde mi muzičari sviramo. U lokalu bi trebali da imamo sklopljen ugovor sa gazdom objekta ili eventualno sa drugim licem koje nas je angažovalo.

Drugo, na netu da ne bih kopirao linkove ovde imate "poseban kolektivni ugovor za radno angažovanje estradno - muzičkih umetnika i izvođača u ugostiteljstvu. Taj kolektivni ugovor koji nas se tiče objavljen je u "Službenom glasniku RS", broj 23 od 2. marta 2015 što znači da je pravno obavezujući i da stvarno postoji. Taj ugovor je donešen na osnovu prava koje mu daje zakon o radu svojim članom 246. stav 4. koji kaže "Poseban kolektivni ugovor za lica koja samostalno obavljaju delatnost u oblasti umetnosti ili kulture (samostalni umetnici) zaključuju reprezentativno udruženje poslodavaca i reprezentativni sindikat."

Tim ugovorom koji sad već na žalost teško možemo osporiti kaže se ovako:

Član 2.

Ovaj poseban kolektivni ugovor odnosi se na izvođača iz člana 1. ovog kolektivnog ugovora koji obavlja estradno-muzičku delatnost, što dokazuje uverenjem ili potvrdom izdatom od strane udruženja ili organizacije čija je reprezentativnost utvrđena u skladu sa zakonom, koja je potpisnik ovog ugovora.

Od 2018-te taj kolektivni ugovor je isto objavljivanjem njegovih izmena primenjuje se i na sve poslodavce na teritoriji Republike Srbije koji nisu članovi Unije poslodavaca Srbije i na muzičare koji nisu članovi reprezentativnih sindikata, a koji nisu učestvovali u njegovom zaključivanju. I to je objavljeno u službenom glasniku kao i to da je njegovo trajanje produženo do nekog meseca u 2021.godini tako da je taj ugovor itekako na snazi jer ga je Zakon o Radu dozvolio odnosno donešen je na osnovu ovlašćenja koje mu daje Zakon o radu.

Onda se vraćamo na početak gde ću opet reći da kontrolori kontrolišu vlasnike lokala a ne muzičare. Oni dođu kod vlasnika lokala i traže ugovor i kopije licenci. To je ono kako treba da ide i kako je u mojim slučajevima bilo.

E sad ću još jednom da se izvinem za ono što sam napisao lupanje gluposti a vi me ubedite u vašu priču i ja ću umesto da plaćam licencu vas dvojicu bar dvaput godišnje za te novce od licence da vodim na jagnjetinu i pivo :)

Poštujem i ovaj forum kao i sve njegove članove, ne vređam nikog ali ne mogu da pustim da pričate kako samo gazda nogom u dupe istera te kontrolore sindikata i slične priče. To možda može da prođe kod gazda koji su ko zna ko i možda u nekim drugačijim okruženjima kao što je neko manje mesto gde bi dobili batine i slično ali to nije predmet našeg razgovora.
Dodato:
ono je bila ćirilica kopirana iz akta pa se ne vidi....

tu je trebao da bude član 2 kolektivnog ugovora koji kaže

Ovaj poseban kolektivni ugovor odnosi se na izvođača iz člana 1. ovog kolektivnog ugovora koji obavlja estradno-muzičku delatnost, što dokazuje uverenjem ili potvrdom izdatom od strane udruženja ili organizacije čija je reprezentativnost utvrđena u skladu sa zakonom, koja je potpisnik ovog ugovora.
Dodato:
Ono što mi možemo da biramo kod tih "licenci" je da uzmemo onu po kojoj možemo da se prijavimo kao samostalni umetnici i da sebi plaćamo doprinose ili onu drugu koju uzimaju oni koji su već negde zaposleni ili koji ne žele da plaćaju doprinose i obaveze po ovom osnovu.

cleaner 18.03.2020 17:12

Citat:

Originalno postovano od splendid (Post 310422)

Taj kolektivni ugovor koji nas se tiče objavljen je u "Službenom glasniku RS", broj 23 od 2. marta 2015 što znači da je pravno obavezujući i da stvarno postoji. Taj ugovor je donešen na osnovu prava koje mu daje zakon o radu svojim članom 246. stav 4. koji kaže "Poseban kolektivni ugovor za lica koja samostalno obavljaju delatnost u oblasti umetnosti ili kulture (samostalni umetnici) zaključuju reprezentativno udruženje poslodavaca i reprezentativni sindikat."

Kazes zakljucuju reprezentativno udruzenje poslodavaca i reprezentativni sindikat.....da uprostimo, znaci zakljucuje vlasnik ugostiteljskog objekta sa sindikatom a sindikat je taj koji ce nama muzicarima tj njihovim clanovima da obezbedi posao jel tako ?
A clan bilo kog sindikata danas moze postati i moja baba da ne pricam o tome da su licencirani i oni koji pustaju fajlove i matrice, koji ne znaju da odsviraju ni Moravac a neki i ne znaju gde je ton C kad sednu za klavijaturu.
Nema komisije, nema polaganja, nema nista ali ima tkz licence ako das pare :)
Mrzi me da guglam i proveravam ali ako to sto ti pricas i stoji u zakonu kako ti kazes i ako bude zazivelo na neki posten i korektan nacin [da ne dobijaju licence i kurta i murta] izvadicu je i ja ali za sada sigurno ne. Vec sam ustedeo par stotina eura sto prethodnih godina je nisam vadio i bio neposten prema drzavi. Sigurno mi je bolje sto sam te pare preusmerio na decu, obnavljanje opreme i sl.
Aj da se vratim na tkz licence i da moze da ih dobije ko god pozeli : ja hocu licencu doktora i imam para da je platim pa mogu li je dobiti s obzirom da ne znam ni inekciju da dam ?
Nece to ako i postoji u zakonu jos zaziveti a di tad sviraj, pevaj i bori se, ne placaj ono sto ne moras.
Nisi mi rekao znas li sta znaci rec sindikat i sta znaci uopste sindikat ?

Trenutno vrijeme na Forumu 01:15

Forum Yu-Midi.org pokreće vBulletin 3.8.1 (Deutsch)
Copyright ©2005 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd. .
Prava zaštićena od strane www.yu-midi.org