YU-MIDI Muzički Portal - Muzičarski forum

YU-MIDI Muzički Portal - Muzičarski forum (http://www.yu-midi.org/forum/index.php)
-   Servis klavijatura - uradi sam (http://www.yu-midi.org/forum/forumdisplay.php?f=46)
-   -   Korg PA50+HD+USB (http://www.yu-midi.org/forum/showthread.php?t=3275)

2809gogi 17.10.2008 18:49

Pozdrav!
PA jel moguce da nikogvise ne zanima ugradnja HD.
Ja sam svoju plocu izvadio i nosim je sutra na poso.
Inace radim u elektronici i danas sam prico sa dva inzinjerakoji sve znaju oko toga i imaju iskustva preko 20 god.
Znaci zalemi se konektor spoji se HD od lap top i to je to.
stavi se OS od pa-80 i moro bi radit.
A sto se tice napona otpojis napon od flopy i imas 5v.
Samo mi nije jasno ovi sto vec imaju ugradjeno zasto nece da slikaju i da vidimo svi u cemu je fazon mada ja mislim da je ovo gore sto sam napiso resenje.A ta dva inzinjera isto su mi rekla da nema sta da se pokvari i ako slucajno ne bude islo.
Ako ima kokakvo misljenje pisite.
Ja sutra startujem sa preradom.
Pozdrav i trudite se malo.

http://home.arcor.de/hdm-world/more_hdm-flash_de.htm

Sta mislite za ovo?

gjoko 18.10.2008 10:24

Eeeeej Ljudi nasao sam nesto na netu jel to servis manual za korg PA50.

http://www.yu-midi.com/forum/downloa...o=file&id=2772

2809gogi 18.10.2008 11:10

Agdje si naso koja strana ne mogu da skinem na download sekciji neznam zasto kad bi imo semu sve bi vec znao mora se zalemitpar kondenzartora uzkonektor al ne zna koji su tako daje sema neophodna il slika od pa80.

x3meSRB 19.10.2008 11:41

sa ugradnjom hd nema shta da se pokvari,ja sam turao hdd u skoro sve klavijature..... al mene zanima ko ima usb u pa50 ili 60??? to josh nisam video..... a znam da je jedan kolega kupio pa60 sa ugradjenim slotom za flesh karticu i sad koristi sve kao i pa80.

antalus1000 30.10.2008 20:28

jel uspeo neko da ubaci hd? sta se desava ?

2809gogi 08.01.2009 13:54

Imal kakvih novosti?

gogilo.cacanin 08.02.2009 11:44

Mada je tema vec zastarela,evo ja sam ugradio u pa50 hdplocu ,ja mislim da je negde oko 40gb-nisam siguran.Radio mi je covek iz KG .Znamo o kome je rec.Pre jedno 2meseca sam to kod njega odradio.Neki kazu da je jednostavno ta ugradnja.Ja sam bio non-stop u blizini njegove radnje i covek je radio jedno 8-9sati.Znaci nije lako.Dali je skupo ili ne,mene je kostalo 150 eura i meni je se isplatilo i radi fenomenalno.Imao sam na pocetku malo problema oko ucitavanja stailova ali i to sam resio sa tacnim postupkom.Za moje uslove i potrebe su dovoljne.Samo sto me jos interesuje je semle karta koliko bi to kostalo ?(pitanje za mikinga)Korgpa50 sam dobio nov 600e+150e-750e

2809gogi 10.02.2009 06:15

e sad prijatelju kad i ti imo volje da nam uslikas to sve unutra bilo bimnogo dobro da vidimo sta je upitanju.
Ajde molim te pomogo bi mnogim ovdje!

gogilo.cacanin 10.02.2009 18:44

Za vikend bi mogao to odraditi,ali mi opisite sta da slikam ,tojest kad ga otvorim koji deo ili koju plocu itd.

mikikg 11.02.2009 10:03

Propada garancija Gorane..Pozdrav

gogilo.cacanin 11.02.2009 18:49

U vremenu do danas sam dobio informacije,da nije lepo da postavim te slike,jer stim bi uvredio nekog clana sa foruma,jer on je valjao puno nama a i trebace nam u buducnosi a pogotovu meni.Nadam se da nisam razocarao neke
clanove.pozz

psssss 12.02.2009 13:08

ljudi jel ima neko da je ugradjivao flash na pa 50,jel mi moze reci ima li nekih problema na klavijaturi poslije ugradnje(npr.da zablokira ili slično),i da li daju neku garancuju za tu ugradnju,unaprijed hvala i pozdrav za sve,forum je exstra

Alix 12.02.2009 15:59

###U vremenu do danas sam dobio informacije,da nije lepo da postavim te slike,jer stim bi uvredio nekog clana sa foruma,jer on je valjao puno nama a i trebace nam u buducnosi a pogotovu meni.Nadam se da nisam razocarao neke
clanove.pozz###

Samo ti pazi JEDNOG člana koji bi izgubio poso zbog te slike-svi znamo koji je-čika koji će ti skinuti garanciju...
A to što bi pomogo najmanje masi 20 članova i ljudima na šire na to ne gledaš...
Vala ako ti nije da pomogneš i uslikaš šemu matične,nema veze-a mogo si to da odradiš bez problema da se momci koji mjesecima traže odgovor i rješenje ne pate.Nije prerada matične COPYRIGHT pa da te može ko tužiti ili da te ucjenjiva-tvoj je sinth..Al nema veze,tvoja je to odluka...Pozdrav!

gogilo.cacanin 12.02.2009 17:41

Na predhodnim stranicama je spominjata flash ili semple karta.Moguce ,ali dali se isplati.Pisano je da se mora cela kon.ploca menjati i da se ugradi od 80.tke.
Kad bi miki dao cenu,bilo bi lakse da se orijentisemo.Ili na kraju da kupimo 80.tku.I mene interesuje,ali neznam ni ja sam.

psssss 12.02.2009 21:51

uzeo bih ja 80 ali kad bi znao da je ocuvana,moja 50 je stara pola godina i u odlicnom je stanju(kupio sam je novu),sad svako prodaje svasta tako da bih radije prepravio svoju 50,a to si u pravu vjerovatno se ne isplati prepravka,jos kad bi znali cijenu!pozdrav i hvala

mikikg 17.02.2009 09:49

Citat:

Originalno postovano od Alix (Post 71133)
###U vremenu do danas sam dobio informacije,da nije lepo da postavim te slike,jer stim bi uvredio nekog clana sa foruma,jer on je valjao puno nama a i trebace nam u buducnosi a pogotovu meni.Nadam se da nisam razocarao neke
clanove.pozz###

Samo ti pazi JEDNOG člana koji bi izgubio poso zbog te slike-svi znamo koji je-čika koji će ti skinuti garanciju...
A to što bi pomogo najmanje masi 20 članova i ljudima na šire na to ne gledaš...
Vala ako ti nije da pomogneš i uslikaš šemu matične,nema veze-a mogo si to da odradiš bez problema da se momci koji mjesecima traže odgovor i rješenje ne pate.Nije prerada matične COPYRIGHT pa da te može ko tužiti ili da te ucjenjiva-tvoj je sinth..Al nema veze,tvoja je to odluka...Pozdrav!

Slusaj Alix prijatelju ,ovaj chika ima mnogo shiri posao od servisiranja i prepravki klavijatura,to ti moze reci svako ko je dolazio kod mene,ne zavisim od tog posla..to sto sam rekao da gubi garanciju na to sto je radjeno na klavijaturi je valjda sasvim normalno..i postovani elektro inzinjeru Alix izvolite pa provalite o cemu se radi ako vam vase cenjeno znanje dopusta,ne branim i ne ljutim se..samo napred..vec dve godine me prozivas prijatelju u pritajenoj formi..nemoj ti meni tu "cika koji ce da izgubi posao" imenuj me slobodno i kazi sta hoces..

KORGX5D 23.02.2009 14:00

Hajde vec jednom da ugradimo te hard diskove u nase Korgove PA50 i ostale (mislim na PA60 i PA80 koji ih nemaju ugradjene!

Evo ovako, vec ranije sam obecao (procitaj moje ranije postove), ali eto nisam stvarno imao vremena zbog posla, ali evo me sad i posto nema dovoljno posla u firmi, iskoristicu ga da pomognem na ovom zaista najboljem muzickom forumu.

Imao sam kontakt sa Cikom iz prethodnog posta, ali me izgleda nije razumio da meni HD u PA50 nije bitan koliko mi je bitno da ja to uradim sam sebi, ali posto vidim da säm u prethodnom postu kaze da ne zavisi od tog posla, to me jos vise nagnalo da ovu temu vec jednom zakljucimo sa pozitivnim rezultatom. Da mi novac nije bitan, pokazuje i to da pored Yamahe PSR450, GEM WK2HD Orijental, Korg PA50, sam kupio i PA60 a u fazi sam pregovora i da kupim PA80. Jer vec sam ranije rekao (malo se mozete i nasmijat) nisam muzicar iako sviram tri instrumenta za svoju dusu (gitara, saz i klavijature), nisam inzenjer elektrotehnike ali se time bavim od svoje 12-te godine, a sada se jos vise mozete nasmijat, bio sam policajac petnaestak godina, a evo zavrsio sam u firmi u Njemackoj i radim za nekim masinama. Dakle muzika i elektronika su mi HOBY.

Ali sve to na stranu nego da kazemo koju konkretno na TEMU:
- ugradnja HD u PA80 je sasvim jednostavna i moze je uraditi svako iako vecina tih instrumenata to vec ima ugradjeno.
- ugradnja HD u PA60 je isto tako vrlo jednostavna (ali ipak trazi malo znanja) i vec je jedan clan ovog foruma to snimio i postavio video ovdje na download i mozete to pogledati, a ja sam taj zahvat obavio za nekih pola sata i sve radi besprijekorno.
- ugradnja HD u PA50 zahtjeva dosta vise znanja i sposobnosti u oblasti elektronike, kao i mnogo vise vremena, ali sad sam tu da svakome onom na ovom forumu ko to zeli sam ili uz neciju pomoc da uradi, da mu pomognem.
(NAPOMENA: volio bih da klikanjem na "Thanks" mi samo ukazete da ima dovoljan broj onih koji to zele, kako bi se moj trud isplatio, a ako vas nema mnogo, onda cete moci da direktno na PM kontaktirate me i ja cu vam pomoci.)

Jos bih vam napomenuo da ukoliko imate bilo koji tehnicki problem sa vasim PA50/60/80, mozete mi se obratiti, posto imam rsklopljene PA50 i PA60, a za koji dan cu rasklopiti i PA80, a svakako i neke druge klavijature koje su prosle kroz moje ruke (a proslo ih je dosta), ja cu vam to slikovito pomoci (fotografija, video i naravno tekst i ton).

Dalje: ugradnja USB je takodje u sva tri ova modela vrlo jednostavna, dakle ako vec imate HD, pa da ga nebi vadili stalno ili radili putem flopy disketa, za komunikaciju PC-a sa HD-om na klavijaturama mozete uz malo znanja (a tu sam da pomognem) a i imate vec nesto na downloadu (uputstva), da to uradite sami sebi.

Ugradnja flash na PA50 nije moguca posto to njena mainboard ploca ne podrzava, za raliku od ploce PA60 koja to podrzava dok to PA80 vec ima ugradjeno. To cu vam i pokazati kasnije na fotografijama i pojasniti.

Jos bih vam napomenuo da samo rasklapanje klavijatura (osim za totalne laike) ne predstavlja nikakav problem posto tu ne mozete nista pogrijesiti jer sve ima samo svoje vlastito mjesto i poziciju i nema sanse da nesto ustekate na pogresno mjesto (vazno je samo da nista ne ostetite mehanicki i da sve ponovo vratite na svoje mjesto kako ne bi zaboravili nesto ustekati (ali niste slijepi svakako).

Pitanja za neke druge tehnicke probleme i kvarove mozete postaviti u rubliku "Servisiranje klavijatura", a ja cu otici tamo i pogledati te nastojati pomoci koliko je u mojoj moci putem interneta, a mozete i direktno putem PM.

Eto, mislim da sam dovoljno pisao u ovom postu, a sad da vidim klikove odnosno da vidim koliko nas ima za ovaj poduhvat.

gjoko 23.02.2009 23:34

e ovo je vec napredak nesto konkretno smo culi.Evo prvi cu kliknuti za zahvalnost.....

mikikg 24.02.2009 20:34

Pozdravljam..

Gorance 24.02.2009 22:24

Pozdrav za ciku.Narode sto se tice klaviature Miki je stvarno cika,Jebiga kad bi pop ucio mladence da pevaju,mogli bi i sami da se vencaju.Sto se tice saveta,uvek je tu(proverite),al nemojte traziti da vam da foru kako se radi,to sto on radi nemoze niko(ja proverio).svi mogu al kad dodjes niko nema vremena.Bez ljutnje,pozdrav svima.

KORGX5D 24.02.2009 22:30

Hajmo jos bar 5 klikova, ali ne da neko klika dvaput. Cim bude deset, krecemo direktrno na forum i postavljamo sto je potrebno.
Neki su me kontaktirali na PM i poslao sam im, ali da ne trosim puno vremena za svakog posebno, najbolje da to uradimo ovdje za sve.

zorke 27.02.2009 20:45

Pisem iz Osijeka HR. po prvi put i strasno me zanima ta tema ugradnje HD u Korg Pa50 jer i sam imam novog Pa50 starog tri mjeseca.Ovdje u HR niko to ne radi i niko i nema pojma da je to moguce a ni sam nisam to znao dok nisam procitao ovaj forum.Evo i ja sam se zahvalio gosp. KORGX5D pa jedva cekam da postavi to i na forum da vidim kako se to radi.Ja sam to pokusao napraviti u Sky music u Beogradu (100 eur)oni su nesto jeftiniji od gosp.Mikija ali na zalost vratise me s granice s klavijaturom tak da bi mi ovo bilo super ako bi to bilo objavljeno na forumu.

P.S Forum je super i citam ga svaki dan, a evo sad se polako i ukljucujem u rad.Samo naprijed.

KORGX5D 28.02.2009 12:55

Evo kako sam obecao

5 Privitaka
Trenutno nemam mnogo vremena, pa cu vam postaviti fotografije da pogledate.
Nekima ce i to biti dovoljno, ali pojasnicemo sve cim budem imao malo vise vremena.
U medjuvremenu mozete postaviti i pitanja, pa cu nastojati da odgovorim.

KORGX5D 28.02.2009 12:58

Evo jos par komada

5 Privitaka
dakle jos nekoliko:

2809gogi 02.03.2009 19:14

Pozdrav svima!
Danas sam ugradio hd od 40 gb u moj korg Pa-50.
E sad mi treba taj neki software od pa-80a ne mogu nigdje da nadjem da skinem.
Ako neko moze da mi pomogne gdje da skinem taj sw i kako da ga ubacim u moj pa-50.
Sam sam ugradio hd i sad samo da isprobam ako bude radilo mogu pomoc oko ugradnje!
veliko hvala!

zorke 03.03.2009 13:49

Prijatelju imas OS od pa80 u downloadu pod imenom Modifikovani OS od pa80 za pa50 ja ga jucer skinuo vise zbog radoznalosti jer ja nemam HD (jos) u svom Pa50 pa probaj i reci nam svima kako radi.Ako ti nije problem mogao bi nam svima pojasniti i nacin ugradnje HD jer mene osobno to jako zanima.Pozz.

drakan 03.03.2009 14:36

Da! Istina je! Može sve da se uradi! Vidio sam PA50 s hardom i ugradjenom flash kartom 16MB! Nisam vjerovao, al vidjeh da sve uredno radi! Flash se nalazi pored flopy diska!:lol:

2809gogi 03.03.2009 21:35

Ljudi pomagajte!
Nece da mi primi ovaj novi software ne znam sta cu ako iko zna u cemu je problem molim za pomoc.
Probo sam ponovo stavit isti software sto je vec na njemu nece.
Ubacim disketu upalim klavijaturu pise da li zelim novi software instalirat.Pritisnem enter i pojavi mi se:

"KORG Pa 50
Boot (b)
loading system files
wait please..."

I tak mi stoji nece ni tam ni vam onda moram ugasit da pokrenem ponovo klvijaturu.Molim za pomoc!

Hvala unaprijed!

zorke 03.03.2009 22:27

Prijatelju nisam siguran za tehnicki dio kako si to uradio ali mi je odmah bilo sumnjivo i htjedoh ti napisati da mislim da ti je HD prevelik i da ga OS nece prepoznati.Koliko sam upoznat u Pa80 su ugradjivani original HD diskovi od 4 giga i jedan covjek ovdje iz Osijeka mi je rekao da ako hocu ugradit HD u Pa50 ne smije biti veci od 10giga.On ima trgovinu glazbenih instrumenata i servis klavijatura i sam je klavijaturista i radio je vec nekoliko Pa80.On kaze da cak prvi Pa80 i nisu imali ugradjen hard nego samo pripremu i onda su ljudi sami ugradjivali HD.U svakom slucaju mislim da bi trebao ili nabaviti manji HD ili izvaditi ovaj i preformatirati ga na 10 giga ili manje jer je i to vise nego sto trebas pa onda probaj.Pozz.

2809gogi 03.03.2009 22:59

Ma to je u redu al mi je trenutno otpojen hd.
Al klavijatura zakocila totalno nece sad vise nikako da radi samo pise please wait itd.
Ne znam sta cu?

mikikg 04.03.2009 11:32

no comment

2809gogi 04.03.2009 13:17

Takvi komentari mi ne trebaju ako vec ne mozes pomoci onda uzivaj i nemoj druge izazivat!

mikikg 04.03.2009 13:28

ne izazivam te prijatelju,sprzio si kontroler..pomogao sam ti,sad znas sta je u pitanju

2809gogi 04.03.2009 16:13

Eto vidis kako fino mozes pomoc jebiga nervozan sam nadam se da me razumijes!

Jos kad bi mi reko koji kontroler to bi bilo super i zasto se to desilo!

Znas meni nije problem dat tih 150 eura al je problem sto mi se ne salje iz njemacke za srbiju!
A radim u firmi gjde letujem cijeli dan i sve dijelove isto mogu nabavit.
Nego imam ja prijedlog da ti meni sve objasnis preko msn ili tako nesto a ja bi ti prije objasnjenja uplatio odavde lovu pa da to rijesim.
Eto ako si zainteresovan javi se pozdrav!

KORGX5D 05.03.2009 14:15

Eh, sad je stvarno dosta...

Nakon druge uspjesne ugradnje HD u Pa50.

Vjerujte, namjerno nisam postavio sve sto treba, odmah direktno na forum, ali sam obecao da cu ovo izvesti do kraja i tako ce i biti, pa sam malo pustio da vidim kako ce se sitacija odvijati.
Nisam vidio vasa pitanja da ste postavili, pa sam bio postao skeptican da ste stvarno zainteresovani za ovaj poduhvat, to je prvi razlog.
Drugi razlog je sto neki izgleda od ovoga hoce samo da naprave mali biznis, ali mene to ne zanima, neka izvole, jer ja sam ovo uradio sebi jer sam imao volju da to uradim sam sebi, posto mi je elektronika i muzika samo HOBY.
Treci razlog je sto sam htio da vidim reakciju gosp.CIKE, jer sam i ja imao kontakte sa njim, ali me nije shvatio izgleda da meni nije vazan HD u mome Pa50, koliko mi je vazno da ja to uradim sam sebi (a da mi novac ne predstavlja granice pokazuje i to da sad imam sve tri klavijature, dakle Pa50 x2, Pa60 i Pa80 je u dostavi). A te smo reakcije vidjeli (ljudi na ovom forumu bivaju banovani za bezazlene stvari, a on moze da svojim kratkim upadicama vrijedja mnoge ovdje kao naprimjer Aliksa koji je mozda vise pomogao ljudima na ovom forumu od njega -naziva "inzinjerom" ali ja ne znam mozda covjek i jeste inzinjer, meni pise "pozdravljam" kao da je on jedini magionicar (ili je on mozda marsovac) koji je u stanju da to uradi, ali eto nije, pa onda Gogiju koji se uspanicio i unervozio pise "no koment", pa ako nemas komentar onda suti, i t.d...)
GOGI ne brini nista (mi smo na MSN), a ako bude trebalo poslaces mi svoju plocu i ja cu ti to za dzaba odraditi, jer ti si tu u Njemackoj kao i ja, pa nije rizik poslati postom kao sto je rizicno slati je u exJu, a osiguranje je skupo i ne isplati se.
Ja sam na ovom zaista najboljem muzickom forumu vec oko 3 godine, ali toliko toga sam procitao i nisam vidio da je gosp.CIKA nekome nesto pomogao, ali sam stekao utisak da je ovdje i to bas na ovoj temi stalno samo da bi se reklamirao. Opet kazem nisam mogao sve procitati, ali ja tu njegovu pomoc nisam nigdje vidio.
Dakle on ne biva banovan, a npr. ljudi su bili banovani samo zato sto su kritikovali setove na ovom forumu kao "nevaljaju nista", a niko se nije sjetio ili htio sjetiti da covjeku pomogne i objasni da kad skine set i stavi ga na svoje klavijature mora da podesi sve prema svojim performansama i t.d. Ja nisam htio do sada da kritikujem nista, ali i sam sam skidao setove ovdje pa neke i po nekoliko puta (zato mi je downloads ovoliko velik) dok nisam sam skontao u cemu je problem. Setovi su odlicni ali moras ih sam srediti za svoje klavijature.
A da se vratim na temu, a to je da nisam postavio namjerno sve komponente i objasnjenja, da vidim hoceli doticni gospodin ili neko drugi reagovati i pokazati tu svoju dobru volju da pomogne nekome ovdje. Ali smo te reakcije vidjeli i mozemo ih protumaciti.
Ali nema veze, uostalom mozda cu vam ovdje (ali vidjecu ima li potrebe) postaviti i fotografije tog njegovog majstorluka koji ja mogu nazvati ne bih znao reci kako, ali obicni kupus od tehnike i jos ljudima uvaljuje stare 3.5 incne hard diskove (da, moguce je) koji osim sto su teski u vec dosad preteskim za transport klavijaturama, nego nisu ni adekvatno pricvrscenji unutra, pa onako mogu da setaju kao "jaje mucak", a lemljenje izgleda kao kad covjek prvi put u zivotu uzme lemilicu u ruke. I onda uslovljava i plasi ljude nekakvom garancijom, kako ne bi postavili fotografije tog majstorluka ovdje na forum (kao sto je skoro neko odustao od toga-ne znam sad kako se zvao). Pa ako se ne plasi svoga djela, neka nam sam postavi fotografije i pomogne ljudima, ili se plasi da ce neko "snimiti fazon" i umanjiti mu prihod. Navodno on za ovaj zahvat treba oko 8 sati vremena (ili je to patka da prikrije stvarnu vrijednost posla). Dobrom elektronicaru koji ima mirnu ruku, dobar alat i dobro vidi, ne treba vise od 3 sata.
Naravno, ne podcjenjujem niti precjenjujem nikoga, ali moram da naglasim da se u ovaj zahvat ne moze upustiti svako, jer ipak je potreban odredjen nivo znanja koji se samo radom i vremenom stice. S toga evo i nakon ovih kritika, ipak, ja licno stavljam do znanja i porucujem: "gsp. Miki, uzivate moj puni respekt za vase umjece i sposobnost".

Eto toliko u ovom postu, a sada ocekujem vasa pitanja i komentare, prije nego krenem da postavljam ostatak fotografija sa tacnim vrijednostima i nazivima svih komponenti (dijelova) potrebnih za ovaj posao, a kako bih mogao tacno da prilagodim objasnjenja i odgovore, a izbjegao trosenje vremena sa direktnim objasnjenjima putem privatne poste. Ali vjerujte bit cu tu do kraja i iznaci nacin kako da pomognem svakome od vas.
Jos da kazem da sam ja ugradjivao (testirao) 2.5 incne HD od 10, 20 i 40 giga, iako nema potrebe za vecim (nikad ga necete moci napuniti do kraja), a cijena novog od 20 GB je negdje oko 20 eura i ja ga preporucujem, a cijene ostalih dijelova su sve u centima ili par eura, dakle kompletan materijal ne moze da predje ukupnu vrijednost od 30 eura, pa sami racunajte koliko ostaje kao vrijednost napravljenog posla. I takodje, bit cu tu da ako zatreba nekome, pomognem i oko nabavke dijelova (gdje, kako i sta vec).

mikikg 05.03.2009 15:59

Prijatelju Korgx5d iskljucujem se sa ove teme i foruma..slobodno pljuj,mozda ce ti biti lakse..))

zorke 05.03.2009 17:52

Prijatelju KORGX5D imas moju punu podrsku i samo naprijed.Da li je kljava poslije ugradnje stabilna?

KORGX5D 05.03.2009 23:34

Evo jos jedno izvinjenje

Ja nastojim biti civilozovan covjek, pa se povodom toga jos jednom izvinjavam kolegi Mikiju.
Zaista ne pljujem po tebi i napominjem jos jednom da veoma respektujem tvoje znanje i sposobnost, te obzirom da sam i sam samokritican i da prihvatam kritike, usudjujem se da i uputim koju kritiku nekome. Jer da sam htio da budem drzak i brezobrazan ili da vrijedjam, onda bi se koristio privatnom porukom, ali evo zato kazem, jos se jednom ispricavam i molim da ne odustajes od ovog foruma, buduci da ja ne mogu da znam koliko si ljudi ovdje pomogao i kojima i dalje trebas.
Stoga ti se vise necu obracati kako ne bih izazvao bespotreban konflikt, osim ako prihvatis i kritiku i izvinjenje, te se ukljucis samostalno u normalnu diskusiju. Toliko za tebe.

A sada da odgovorim na neka pitanja sa foruma i jos neka iz privatnih poruka.

Obzirom da ovaj posao zahtjeva pored svega sto sam naveo, prilicno visoku koncentraciju, dosta vremena, stoga i ovo objasnjenje procesa iziskuje vise vremena, pa zato ne mogu putem privatne poste da odgovorim svima. Ali kako sam obecao nastojacu to obaviti u narednih nekoliko dana obzirom da i sam imam i drugih obaveza i posla. Dakle max 5 dana.

Ja ne znam stvarno, ko to i kako radi u Sky music u BG, pa tako necu ni da se upustam u kritiku bilo pozitivne bilo negativne prirode. Ali ukoliko niste spremni odnosno ukoliko nisu spremni oni koji bi vam to radili, da se upuste u rad sa minijaturnom SMD tehnikom, onda vam je sigurno bolja opcija da se obratite u BG ili KG. Ja to vjerujte ne bih radio za taj novac obzirom da sam u Njemackoj (radio sam samo za svoj cejf i da zadovoljim svoje Ja), ali sam kritikovao cijene obzirom gdje se to radi i jos bitnije kome se to radi (mislim na prostor nase ex YU i ljude koji jos zive tamo). Ali vjerujte da to nje nimalo lak poduhvat.

Jos odgovor na par pitanja, a to je da je klavijatura stoprocentno stabilna nakon ugradnje 2.5 incnog HD-a, na nacin kojim to ja radim, jer vi dogradjujete nesto za sto je fabricki ostavljena i predvidjena mogucnost. Na ovaj nacin se HD napaja direktno sa meinboard ploce kako je i predvidjeno.
Cak je stabilna i sa ugradnjom 3.5 incnog HD-a (to ja nisam radio ali znam da je izvodljivo i znam kako se to radi), s tim da onda morate da prepravljate kabal za konektor HD-a, zatim morate da povlacite dva napajanja od 12V i 5V za ovaj HD, dok 2.5 incni treba samo 5V i vec ih ima predvidjeno na ploci. Naravno, treba ga i lijepo fiksirati, a i nesto je bucniji od malog 2.5 incnog. Ekstremno za duzu upotrebu klavijature bez gasenja, ja bih jos malo modifikovao ispravljac napajanja ili bih ugradio drugi prilagodjeniji za tu namjenu, ali vjerujte da i sa postojecim ne bi smjelo biti nekih problema. Naravno moram se ispricati i za kritiku ovog zahvata, jer ovisno od toga sa cime ljudi raspolazu i do cega mogu doci odnosno sta mogu nabaviti i gdje, zavisice i vrsta materijala koji ce koristiti. Ja naravno ovdje u Njemackoj, lako i jeftino dolazim do kvalitetnih i originalnih dijelova, pa samim tim onda i koristim originalno.

Fotografije koje sam postavio pokazuju potreban materijal (nedostaju jos dvije male konponente koje cu narednih dana postaviti) i pokazuju dvije pozicije na kojima se zahvat vrsi (takodje nedostaju jos dvije manje pozicije koje cu postaviti narednih dana).
Nisam bio postavio sve iz vec ranije navedenih razloga, a smatrao sam da i iz posljednje dvije fotografije znaci 9. i 10. (ili vec koje brojeve imaju sad ne znam) na kojima je glavnina posla u ovom zahvatu, ce ljudima da oslikaju tezinu ovog posla i time se mogu odluciti da li da se upuste u to. Oni koji su otvarali klavijature Pa50 i gledali meinbord plocu (a ima negdje i fotografija te ploce ovdje na downloadu), lako mogu vidjeti otprilike sta nedostaje, a mogu vidjeti i da je predvidjena mogucnost dogradnje toga sto nedostaje...

Dakle, narednih dan cete dobiti nazive i vrijednosti komponenti(dijelova), nedostajajuce fotografije i naravno pojasnjenja, a i odgovore na pitanja, s tim da cu neke odgovore iz privatne poste napisati ovdje, pa da se ne ljute oni kojima ne odgovorim na privatnu poruku, ali opet kazem spreman sam naci vremena da odgovorim i na privatne poruke, ne samo po pitanju ovog zahvata nego i po drugim pitanjima o hardverskim problemima na klavijaturama, dok za softverske imate i puno vecih strucnjaka od mene na ovom najboljem muzickom forumu.

Do tad, lijepi pozdravi!

KORGX5D 09.03.2009 12:03

Idemo dalje

5 Privitaka
kako sam obecao, idemo dalje:

danas cu vam postaviti jose ostatak fotografija, te podatke za chipove, kao i neka objasnjenja, a nadam se da cu sutra naci vremena jos i dopuniti detaljna objasnjenja, odnosno odgovoriti na vasa pitanja koja uslijede.
Dakle evo jos nekoliko fotografija:

KORGX5D 09.03.2009 12:06

Idemo dalje

3 Privitaka
Evo jos nekoliko:

Trenutno vrijeme na Forumu 22:02

Forum Yu-Midi.org pokreće vBulletin 3.8.1 (Deutsch)
Copyright ©2005 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd. .
Prava zaštićena od strane www.yu-midi.org