![]() |
u macedonii trenutno mi sviramo svadbe i ostalo iskljucivo kao bend radimo evo full cijelo ljeto nas bend cini 5-orucu prosek po 100 eura po clan + baksis ko je odlican otprilika min-1200 a max nas rekord je 3000 eura za jedno vece sto je vise nego odlicno
|
Ovde niko ne radi ispod 50 eu po clanu u kaficu.
Pitam se otkud onda onoliko njih po NS i okolini koji rade i po 1500 din za vece??? |
Vamo kod nas bandovi sa npr. 5 instrumenata uzme 500 € a za svatove i 1000.
Svirke nisu nešto specijane jer ja kad sam tamo,odmah slušam i snimam koju opremu imaju,kako sviraju,kako pjevaju i još nisam naišao na band koji zaslužuje tu paru. Cjena jest normalna,ali ima ih dosta koji ne zaslužuju jer brat-bratu nisu neki svirači. Nema veze... Ja i kolega kad smo krenuli,početna cijena je bila kad preračunam u € do 110€,ilitiga 55 po glavi jer smo vidjeli da isti bandovi poput nas gone i po 200€. Za svatove nismo još ni blizu kapaciteta pa se još neko vrijeme nećemo tamo gurat.Sad nakon godinu dana se je desilo da smo najjeftiniji od svih i svi nas zovu a štimung napravimo više i bolje nego svi ostali pa smo stalno po svirkama,nekad i 4 tjedno. Cijenu smo podigli na 150€ i ide ko podmazano,mada nas sada ostali bendovi zovu i kažu nam da još podignemo cijene jer oni nemaju posla zbog nas kad smo dosta jeftiniji od njih. Sad ti budi pametan... Ako zapapriš cijenu,neće zvat ni nas ni njiha mi znamo koliko znamo i toliko naplatimo i ne precjenjujemo se ko neki pa smo sad ovakvi ili onakvi jer smo jeftiniji... Ovu zimu ćemo vidjet šta će bit pa možda odemo do koji € gore al nećemo puno da ne bude katastrofalnih posljedica. S vremenom smo uzeli nešto opreme i kontamo počet stavljat pare u džep sad kad se rješimo zadnje investicije koju imamo da više i mi krenemo zarađivat... |
Generalno, svugde je udarila kriza. Dosta ljudi radi i bez pogodbe, ono, daj sta das. U mom slucaju, generalno od 60e pa navise (kad radim sam). Svadbe kad se rade onda ekipa 4 clana, 100e po glavi.
|
Ja sa klavijaturistom i pevacicom uzimam 50e po glavi i s obzirom da posla imamo hvala bogu ja sam zadovoljan...Naravno baksis ne racunam...nekad ga bude fino a nekad sipak...
|
u crnoj gori uzimamo na svadbama od 200 do 250 eura nas dvoje nekad upadne pjevacica za nju jos 100 eura.a ljeti kad radimo u kaficima svaku noc dnevnica je od 30 do 40 eura po jednome.
|
kod nas u Hercegovini (Mostar)
dok sam svatove radio oko 150-200 eura po glavi... 4 nas bilo... sam dok sam radio za 70-100 eura trenutno u pauzi ( trazi se gitarista i jos jedan klavijaturista) |
Nisam napomenuo da kod nas nitko ne zna za bakšiš. Jednostavno nitko ništa ne daje, naručuju pjesme ko mahniti a ni bobu da ubace...
ako smo u 40 svirki dobili 30€ jebes mi sve. |
Kad sam radim(radio), radim za 75€-25€ za ozvucenje.... a kad sam s kolegom, 100€-25€ za ozvucenje.... sad su ozvucenja po 70-120 km, jeftinije ne mogu naci... pa sam malo stao... a inace kroz par dana pocinjem sa svojim ozvucenjem :)
|
kadame neko pozove na svirku ja sam zahvalan i ostalo je moja briga kolko ko da to je moj moto ne oguliti narod nego ko se lati za novcanik taj i srcem daje toliko sam sviro ali jos cijene nisam reko danas sam sviro u svatovima u becu na girtlu kafani bivseg boksera sekovica i za 3 sata dobio 430 eura pa sta reci nego hvala gazda sto si mene pozvao pored toliko konkurencije veoma jake ali ja sam nesto posebno nisam profi nego amatrcina zesca samo sviram dusom i pjevam srcem ne ZARADIM NEGO DA BUDE VESELO OOK A SVE TO NAROD ZNA OCJENITI ZATO SMATRAM DA NIJE BITNO ZNATI SVIRATI NEGO ZNATI POKRENUTI MASU I DRZATI NAOKUPU DA SVI PJEVAJU MALO NESKROMNO ALI MALI BOG SAM ZA TAKVE SVIRKE JA I MOJA DALAPPA VREDNIJA OD MERCEDESA IMAM SVOJU PUBLIKU I DOSTA ZAISTA KAD SE ZASITIM SNIMICU CD ZA MOJU UNUCAD I DOSTA STO SAM SANJAO TO I OSTVARIO ZELIM SVAKOM MUZICARU DA VOLI ONO STO RADI I KAD KRENE DA SV IRA NEK TO RADI ZATOSTO VOLI SAM SEBE DA SLUSA I NEMOJTE SE TRPATI TAMO GDJE NISTE DORASLI POSTUJTE BOLJE OD VAS NE ZAVIDITE NIKOME I ETO USPJEHA HVALA NEMOJTE NISTA RUZNO SHVATITI MENI JE SVEJEDNO DAL SVIRO U STANU ILI U KAFANI JA VOLIM MUZIKU I UMRECU SA NJOM
|
Niko ti i ne brani da volis muziku,ali brate Ti i Takvi kao ti skacu u stomak drugim kolegama koji se profesionalno bave ovim poslom(citaj:zive od svirke).Svaki posao treba da se plati,pa tako i ovaj.I ja volim muziku,cijeli zivot mi je vezan za nju,sviram oko 25 godina i nema stila muzike u kojem nisam bio,ali uvijek sam upravo zbog kolega imao svoju cijenu.Hvala bogu posla jos uvijek ima,dnevnica mog benda je za noc u diskoteci 500€(rok muzika je u pitanju) i mi ne idemo ispod.Radije cemo odsvirati besplatno,ali to naznacimo da gazda ne misli da sviramo posto-po to.Zato,razmisli malo o ovome sto sam napisao.Vjerujem da ovo ne radis namjerno.U pravu si za ovo zadnje sto si napisao,samo sto treba godina i godina svirke da bi se doslo na taj nivo da preneses emocije na publiku i ne razmisljas jesi li pogrijesio u svirci,da li te slusa neki muzicar u publici,itd.Pozdrav iz Sarajeva.
|
Citat:
|
Covjek bi trebao biti dj a ne harmonikas:)
|
ja sviram aktivno 2-3 godine ali idem i u skolu, sviram samo iz ljubavi prema muzici, ne planiram da zivim od muzike, samo dodatno pored posla zelim da sviram.. uglavnom idemo po glavi 30-40e kafice te svirkice.. svadbe jos ne radim i ne planiram jos da ih radim dok ne zavrsim fax (koji sam tek upisao) uglavnom radim redovno.. :) imam za lep dzeparac i za opremu, vise mi i ne treba...
|
Moj bend dolazi iz Varaždina, ima nas 5. U našem kraju je dosta grda situacija, grad od 50.000 stanovnika i 20 bendova. S obzirom da radimo kvalitetno preferiramo svadbe 20+ svadbi na godinu, cijena je 1000eura za naš kraj, ZG i okolica 1500eura. Neki kafići imaju korigirano plačanje, odnosno, dajem 300 eura za noć i nema pregovora, dok su većina varijabilni po dogovoru. Uglavom ispod 200eura bend ne svira gažu po danu. Šatori i neke veće fešte su cca 300-500eura, ovisno gdje se svira i pred koliko ljudi.
|
Moje mišljenje je da je za 5 ljudi 300€ jako malo para.
|
300eura za 5 ljudi je mala para, al kad nedaju vlasnici više. Mogu ja tražiti i 500, al neću svirati, jer ima bendova koji sviraju i za 150 eura noć (5 članova). Ovih 300-400 eura je stvar potencijalno dobrih bendova, pa ako se uspiješ izboriti.
|
Svaka cast na velikim pogodbama ;)
U mom kraju nije slucaj da se svadbe pogadjaju za po 1500-2000e. Sviram obicno sam i pevam, imam svoje ozvucenje. Dodje lik i pita me da mu sviram 18-ti rodj, ja mu kazem 50e od 11h do 2h a on koluta ocima i jedva da prihvati cenu, sta reci. Nemam stalan bend, ima ljude koje me zovu, mahom su to pogodbe od 100 do 200e za svadbu od 150 gostiju pa navise, plus baksa i izadje svako od 80 do 120e po clanu. inace smo cetvoro. Znam bendove ovde u Nisu koji slobodne veceri u kafani sviraju za po 100e po vece i to njih 6-7 u ekipi, i to su kvalitetni bendovi. |
Nije to samo u Nišu tako , mislim da je tako u čitavoj Srbiji, besparica, svadbe sa dva do tri muzičara. Realno kod nas ako nisi član benda koji jako ulaže u sebe i u marketing, opremu, vežbanje, tj ako se u potpunosti ne posvetiš tome, teško možeš uzeti više od 100 EUR po članu, pa i to je extra. Realno je i to da ljudi kad angažuju muziku sve više obraćaju pažnju na cenu a ne na kvalitet muzike....u stvari ko više zna šta je realno...ako kažem nisku cifru podcenio sam se , ako kažem visoku precenio sam se... a razlika između niske i visoke 50 EUR.
|
U HR je gadna situacija, konkretno iz primjera. Svirali svadbe za 900 eura. Došao peti član, povisili cijenu za 200 eura, pali sa 25 svadbi godišnje na 15. Znači da ljudima baš i ne paše promjena cijene, a kvaliteta je neupitna!!!
|
Citat:
Kada bi oni najlosiji ili najjeftiniji (da se ne uvredi niko) kostali npr. 100 eur minimun onda bi najbolji uzimali i po 200-300 pa i vise. I tako bi svima bilo mnogo bolje nego onaj komentar : bolje i 40 eur nego nista... Samim tim je skocio u stomak sebi samom , sto me bas i ne pogadja , ali je skocio u novcanik svih nas ostalih koji ne bi pristali na tako nisku cifru za tezgu. Ponovio bih jos jednom : bez obzira da li ste pocetnici , dobri ili losi , mladi ili stari , to ne bi trebalo da imalo veze sa cifrom za koju radite jer bi to onda bila neka vrsta diskriminacije i prema vama i prema ostalima , zato borite se za sto vece gaze i istovremeno radite sto vise na sebi da biste taj novac opravdali. |
Ja i drugar radimo samo kafice svako po 50 eura u Beogradu to je minimum,e sad ako je neki malo bolji kafic onda po 80 :)
|
Ja koliko god da kazem gazdi lokala njemu mnogo :)
|
A ti njemu fino kažeš da od tih para koliko mu nije mnogo plati struju da pušta muziku sa računara :D
|
Ko hoće muziku i treba da plati, nikoga ne bijemo po ušima da mu sviramo, kome je skupo uvek je tu DJ i usluge puštanja muzike na laptopu.
|
u petak sviram džaba :) duo, ja i pjevac... cijel vecer (od 21:00 do 02:00)
(džaba pojest i popit ako nista), bit ce mnogo žena :D :D :D |
Ovo danas je katastrofa muzicari nikad gore nisu prolazili,evo cist primer jednog kafica u NS. Odemo na dogovor u Euro Cafe i kazemo cena je 100 eu u za nas dvoicu ako ide i koleginica onda 150,a on ni pet ni set nego imam ja za 50 dolaze dvoica i jos ne mozes da mu doneses snimak vase svirke na disku nego mora da vas cuje uzivo kao dolazili mu svakavki pa rasterivali goste. Za docek nove godine + jos repriza i dan posle reprize znaci za 3 dana svirke daje 500 eu.
I da se ne poverujes momci iz Kokos Band koji solidno rade pristali na cenu.:mad: Ja znam da se nema para,ali pokopavamo sami sebe. Moje je misljenje da niko nije trebao da pristane na tu cenu. |
Ne znam ljudi, ja znam za sebe ispod koje cene neću da idem, i ako treba sedeću kući kao prošle godine, al da sviram za džabe jok.
A dosta je mlađih koji samo zbog riba i pića sviraju na neke bagatelne cene, pa kad se pojaviš sa nekom normalnom cenom, možeš da sediš kući.... ja razumem da je kriza, ali cene lokala, dočeka i pića su sve veće a na štetu muzičara.... jedino mi imamo niže cene iz godine u godinu... |
Ovo je uvijek bila vruca tema na koju se moglo i moze diskutovati do u beskraj.
Vremena su i sami vidite teska,pa zasto onda da ih mi sami jos otezavamo?Nikad nisu bili "jednaki", {a pamtim i radio sam toliko davno da se mnogi sa ovog foruma nisu ni rodili}momci i ozenjeni,zaposleni i nezaposleni,lepi i ruzni bogati(sa lovom) i bez love,uvek je bilo razlike,ali je uvek bilo i posla za SVE! Kvalitet je uvijek dobro prolazio zar ne?Jeste,onda kad su isvi drugi dobro prolazili i zaradjivali i dobri i losi i spori i brzi.bilo je para kod naroda,po cijele plate su ljudi ostavljali u kafanama,o svadbama i pogodbama zz njih da i ne pricam! Znaci lako je bilo raditi i Kurti i Murti kad je vecina i to velika imala pare.A sta danas? Ma druze moj vecina nas se moze i naopacke okrenuti i biti i mali Mocrt i mali Pavaroti, ali narod NEMA para!Ne treba gledati i suditi po pojedinacnim primerima,i ja sam letos odradio jednu svadbu svaki od nas 5 uzo preko hiljade,a kad ce se to ponoviti??? Zato svako neka se snalazi kako zna i umije jer drzava prezivljava pa kako neci i pojedinac unjoj,a pogotovo ako je poslednji u "lancu ishrane". |
Ako ces ti da radis u kaficu za 2500 din onda tebi svaka cast. Sto kaze kolega nikadvisekorg cene idu gore,a mi nase spustamo dole. Reci sta mozes danas da kupis za 2500 din nista. Ja sam za 2500 radio zadnji put 2004, to je onda bar bilo nesto.
|
Pa,kolega rcunica je jasna!Onom kom je potreba,taj ce i raditi,a onom kom nije taj naravno nece.Petak subota i nedelja po 25e i jos sve to puta 4 vikenda,plus baksis.Dolazimo do cifre koja je nedostizna za pola nacije bilo da je Srbija ili Bosna u pitanju nebitno a radi se 12 veceri!!!
Ne zelim polemiku na ovu temu,ja samo govorim realno.Naravno i ja sam radio za dnevnice koje su bile i do 70DM,ali to je proslost,nazalost.Uostalom malo je Ceca,Sabana,Aca i Miroslava,a i oni vise ne mogu uzeti para koliko su uzimali. Ali dobro,papir trpi svasta. |
Lepa je to racunica kolega ali oduzmi od toga gorivo,ozvucenje i sta ti ostane na kraju veceri 1000 din.:)
|
A sta ako Decko svira u svom mestu i nezivi daleko od lokala,i jos ima i svoje ozvucenje?znaci da mu je lova cista......nebitno kolika ona bila....:)pozzz Markane.
Sent from my Desire HD using Tapatalk |
Vamo se je kod mene u zadnjih mjesec dana nakotilo bandova da ne povjeruješ,a cijene su im da te Bog sačuva.
Ja i kolega smo svirali prošlu zimu za 120€ a sad zbog konkurencije idemo na 200€ i opet smo skoro pa duplo jeftiniji i opet smo u dva,najviše 3 kafića koji nisu skropz full subotom. Uzeli su konkurenti maha i naplaćuju a glupi gazde plaćaju. Kvaliteta ne prolazi jer te malo tko stvarno sluša. Samo ti daj nešto veselo i brzo da se lomi i kralj si. Ovu subotu sam imao slobodno jer kolega svira samnom i još u jednome drugome bandu i imali su svirku i ja došo s curom da poslušam,popijem koju i zabavim se jer tko zna kad ću opet imati subotu za izlazak... Čujem priče da je svaku subotu tučnjava i razbijanje i tako smo ovu subotu i ja i cura umalo dobili po ušima kad je krenuo degenek... Ošlo sve u MP3 lagano... |
Da kucnem u drvo ja sam se dobro "uvalio". Kako smo ja i gitarist (varijanta ozvucenje, ja klavijatura) trazili pjevaca jer uskoro krecemo svirat svatove, a ja ne mogu to sam iznijeti uz pjevacicu, nasli smo ga na jednoj momackoj u jednom selu blizu mostara i pristao je da radi s nama. Taj isti osim sto dobro pjeva, sredio nam svirku u jednom kaficu u tom selu redovnu. E sad, svi na spomen tog sela odmah cuckaju i masu glavama kao nije dobro, tu odmah nered u kafani i te sheme. Ja kontao kakav ce to bircuz bit, kad tamo sve fino sredjeno, ima cak i bina za nas i sve. Sviramo nas 4 svaki za po 70 maraka (35 eura), malo jeste, ali kako sada radimo i petak i subota redovno, da se izdrzat, a radimo evo vec mjesec i po i gotovo uvijek bude baksisa. Gazda posten, uvijek isplati, dao nam aktivnu kutiju iz kafica da je koristimo ko monitor i nabavio nam bezicni mikrofon. I sto se toga tice, bude skoro uvijek puno ljudi, svira se pravo narodno bez komercijale, osim mozda malo ispocetka i do sada niko ni case nije razbio, niti ruzne rijeci uputio. Ekipa koja se skuplja tu je korektna skroz i do jaja su, osim sto se pjevacica nekad zali da je smaraju, ali to je standard i ne obracam paznju na to :)
|
Neka je sretno Dell, da se što više para zaradi i bez problema, i svima ostalima isto :)
Evo ja sam dobio 3 ponude dosad za Novu godinu, i svaku sam odbio, jer mi se ne docekuje Nova na svirci sa kojekakvim gostima, a i dogovorio sam se sa svojim prijateljima za doček već. A ova pjevačica što je radila sa mnom kaže da radi Novu u Stuttgartu za milju eura. Sad dal ona laže ili ne u to neću da ulazim. Kad smo se dogovorili ako bude ponuda za reprize nove godine kod nas, pošto je ona za sebe tražila 250 ojrića, misleći da pjeva ko Aneta, onda i ja za sebe isto 250 misleći da sviram ko Kosmajac :lol: Ne uzdižem se u nebesa, ne daj Bože, samo neću da ona uzme više od mene :D Ipak je Nova godina. A više ne želim da radim za male pare niti za neku siću... ne da mi se. Naravno, uredu varijanta za redovne svirke kao kod Della i ostalih. |
Dell'
to sto kazes je jako lijepo i kamo srece da ima toga vise.Vjeruj mi,koliko sam dugo po kafanama vec sam "odimio",to uopste nije losa cijena,pogotovo za ove danasnje prilike kad kukaju i oni sto su do juce nas kersirali.Na takvim mjstima gde su gazde OK, gde je sredjeno,a gosti uglavnom mirni(mada tu nema pravila)ja bi svirao i za manje para,jer j...s pare kad gledas glavi mjesto i gde gazda u slucaju frke cuti kao da nekazem sta.Zato,samo napred! |
Citat:
Za ovu imas koje god hoces pivce kad se ponovo nadjemo u rajvoSa :lol: :lol: :lol: Jbg, znate kako, ja sam jos mlad, zivim sa roditeljima i studiram, tako da mi ovo ne dodje kao zaradjivanje za zivot, nego kao lijep dzeparac sad kad nema svatova po danu do proljeca. I ja sam mislio da ce gore bit guzve, ali stvarno do sada su svi korektni, ljudi dolaze i dobro im je, sto mi je u biti veca nagrada od para. |
Javi kad budeš dolazio :lol:
Ma sve je dobro dok nema belaja, hvala Bogu. Džabe još jedna nula na dnevnicu ako ne izvučeš živu glavu. I to da je gazda korektan i da fino isplati, i to se rijetko nalazi. :D |
Ovo je prava tema svaka cast za temu,ajde da budem iskren.
Trenutno radimo ja i pevac za 120e na vece restoran samo 3 sata svirke,ali znam likove koji rade za 1000din po glavi na vece i to mi je strasno kad cujem,ali konkurencija je strasna i sve je vise klinaca koji obaraju cenu u mom kraju. :( Tacno me to sve tera da se zaposlim negde i batalim sve sem svadbi gde jos ima para bar nesto. |
Trenutno vrijeme na Forumu 06:08 |
Forum Yu-Midi.org pokreće vBulletin 3.8.1 (Deutsch)
Copyright ©2005 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
.
Prava zaštićena od strane www.yu-midi.org