![]() |
Hvala @VUNIMRAV. Vec sam procitao to sa jednog sajta i od svega razumeo sam samo one paralelne durove/molove :D Ovo ostalo cu morati procitati jos ko zna koliko puta da bih mogao da primenim..
@Zlatek slucajno sam napisao H umesto G sto si mogao i sam da zakljucis, a kad sam to primetio nisam mogao da editujem post. A to sto nisam pisao naprimer Fb ili Ab podrazumeva se da su to E dur i G# dur akordi tako da sam mislio da nema potrebe da i to pisem. Pozdrav |
Druze,tebi predstoji jaaaako dug i #mukotrpan# rad,dobro zagrej stolicu,iam internet kao najvecu pomoc za ucenje i samo napred i ne predaj se,a transpose izbegavaj u sirokom luku...samo jedan primer...ja sam svirao harmoniku a covek sa aranzerom radi i nekoliko puta mu se desi da skroz pobrka - i +...i onda jurnjava...igranka...dakle to nikako,nauci kako treba i kad jednog dana izadjes na scenu nemas brige...pozzzz i srecno...
|
Ma znam :D Jel mi moze neko reci par pesama koje se sviraju samo sa dur akordima?
|
Imas na forumu odeljak "internet skola sviranja" pa u okviru njega deo koji se zove "akordi i partiture" pa tu nadji sto god ti je volja.
Postovano sa mobilnog uređaja |
Ajd ti kao i ja svojevremeno poslušaj Nadalinu od Olivera Dragojevića. Ona ima brat-bratu 3 akorda i sve redom durevi (strofa i refren). Zaključi odakle se svira i poigraj se s njima.
|
Ne moras bas Nadalinu, posto je kod tebe u Sr(ij)emu nece bas traziti. Skini npr. pjesme tipa Ko te ima taj te nema, Koja gora Ivo, Oj livado rosna travo ili jedna nasa hercegovacka Duni vjetre ;)
Smuchac, lagana pjesma nema sta, ali brateeee ono nabrajanje treba napamet naucit, u sorbulu, u gusto, u ritko :lol: :lol: :lol: |
Mislim da bi najbolje bilo da počne od "Na kraj sela žuta kuća" Nema puno akorda ;)
Dodato: Čisto da oseti prelaz izmedju akorda ... |
Hvala na savetima! A sta biste mi pre preporucili, da sviram sa ritmom ili bez?
|
Ritam nema veze sa akordima... Zaključaj se u sobu i vežbaj, vežbaj, vežbaj, itd.
|
A sta ti se momcino ima vise preporucivati.
Mozda da ti se preporuci da to radis po dnevnoj svjetlosti,da temperatura u prostoriji bude 22 stepena,da zakljucas vrata,da obuces nesto kratkih rukava,da to radis poslije obroka ili ne znam jos nesto.;) Posto ne razlucujes promjenu akorda sluhom (tako si napisao) eto ja ti preporucujem da ukljucis klavir (piano) na cijeloj klavijaturi. Odredis jednu laganiju pjesmu,i lijevom rukom je "propratis" na nacin kako god hoces. Recimo pjesmu koja ima 3 akorda,u kojoj ima recimo 2 durska i jedan molski. I onda slusaj kako to zvuci i sta se desava i mijenja u zvuku. Znaci ne samo u visini tonova nego i u samom komletnom zvuku,kako zvuci dur a kako mol. Kad to odsviras,ne znam ni ja koliko puta,onda pusti ritam,pa mijenjaj akorde i slusaj. Ako ne budes cuo razliku nakon dosta slusanja,onda ne znam sta da kazem. Jedino ti ostaje da to ponavljas i ponavljas,sve do momenta dok tvoje uho to samo primjeti i osjeti. Ali uz ovo mora ici i najosnovnija teorija. |
Trenutno vrijeme na Forumu 13:45 |
Forum Yu-Midi.org pokreće vBulletin 3.8.1 (Deutsch)
Copyright ©2005 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
.
Prava zaštićena od strane www.yu-midi.org