YU-MIDI Muzički Portal - Muzičarski forum

YU-MIDI Muzički Portal - Muzičarski forum (http://www.yu-midi.org/forum/index.php)
-   Tehnike i teorija (http://www.yu-midi.org/forum/forumdisplay.php?f=28)
-   -   Redosled akorda u pesmi (http://www.yu-midi.org/forum/showthread.php?t=24348)

formula95 24.12.2012 16:14

Hvala sto si me ispravio, meni je ustvari svejedno jer sam te akorde sto sam napisao, naucio, tako da kad vidim znacu sta da odsviram (nadam se :D). I ako sam te dobro razumeo onda u svakom molu umesto povisilica treba da pisem snizilice osim prvog tona koji prepisujem. Npr jel bi F#m ovako pisao? F#-A-Db

Sejox 24.12.2012 17:04

F#m = F# A C#

formula95 24.12.2012 17:11

Ok, aj mi recite onda jel sam sad u pravu?
Cm-CEbG
Fm-FAbC
Gm-GBD
u ovim (C#m,D#m,E#m,F#m,G#m,A#m,H#m) ne pisem b nego ostavljam #?

smuchac 24.12.2012 19:13

Kad se već mučiš tako,ovime ću ti olakšati život.
Dur piši samo slovom znači C,D,E itd...
Mol piši s dodatkom "m". Znači,Cm,Dm,Em itd...

I jedan tebi sigurno dobar šablon davno izmišljen od strane starih Rimljana :D

Dur sviraj 1-5-8 a mol 1-4-8 i to zapiši i ugraviraj u mozak ako žeš već po knjizi ilitiga napamet.

Ajmo par primjera:

-D (D dur) sviraj stiskanjem tipki 1-5-8 kako sam rekao s tim da je D tipka 1. Peta tipka je u odnosu na prvu (D) Fis ilitiga pola tona iznad F (prva iduća crna tipka), i tipka 8 je naravno A. Kada te tri tipke istovremeno stisneš smatraj da si odsvirao D (D dur).

-Dm (D mol) smo rekli da ćeš odsvirat s tipkama 1-4-8. Dakle, D+F+A. To kad odsviraš znaj da si odsvirao Dm (D mol).

Ova šema vrijedi za sve akorde (dureve i molove) koji postoje. Na još neke se načine mogu svirat ali nemojmo sad o tome dok ne dođeš tamo.

Eto,toliko od mene i kad ovo proučiš i skužiš,ponovno odsviraj svoj demo snimak i vidjet ćeš gdje si griješio.
Olakšaj si život tako što ćeš lijevom rukom za npr. spomenuti D (D dur) stisnuti samo najdonju tipku D a za Dm (D mol) D+F i slično da ne rasipaš koncentraciju bezveze.
Za lijevu ruku tako uzmi za dur šemu jednu tipku (1) a za mol 1+4.
Pozz!

formula95 24.12.2012 22:06

Au @smuchac ti me bas podceni :D Znam ja kako da hvatam te durove i molove, i to nisam ucio napamet, nego sam ih gradio po principu, dur=velika pa mala terca, a mol=mala pa velika terca..I smatram da sam to dobro naucio. E sad, setio sam se necega zbog cega sam takoreci sjebao demo, a to je sledece. Kada sam svirao forspil svirao sam ga na transpoze +3 jer sam svirao sa tercom i ne pitaj me zasto sam tako svirao :D i to sam sacuvao kao registraciju jer kao sto znas psr s700 ima R1 i R2 dok je meni trebao i strings, tako da sam napravio i registraciju za strings ali tu je transpoze bio 0 jer nije bilo terce, tako da je vrlo moguce da me je ovo nekako zeznulo..

nesaband 24.12.2012 22:13

Blago tebi @Formula,ti znas zasto zivis.Sta bih dao da sam na tvom mestu da se malo odmorim.:-j

smuchac 24.12.2012 22:21

Cim sam vidio da je po tebi onaj snimak ok odmah sam znao da nemas uho niti osjecaj da shvatis i na kraju krajeva cujes da sviras krivo tako da te nisam podcjenio. Bukvalno nemas ni najtemeljnije znanje da krenes i sa ostalim kolegama se trudim da te pokrenem i vratim na tračnice. To nije podcjenjivanje. Sviranje nije moguce mehanicki nauciti na brzinu. Sto to prije shvatis,to bolje za tebe.

Sent from my GT-I9000 using Tapatalk 2

Dell 25.12.2012 04:09

Slozio bih se s kolegama, stvarno pokusavam da ti odrzim moral Formula, ali spusti malo loptu. Moras starije slusat i to je ;)
Ono sto si snimio cemo zaboravit kao da se nije dogodilo, zato manje price vise rada, jer muzika je cista matematika, a moj profesor matematike iz srednje je govorio da ko puno prica nije dobar matematicar ;)

ibanez 25.12.2012 14:20

Slazem se sa savetom kolege @Dell u potpunosti.
Moj profesor "matematike" se zvao Marko Tajcevic
i napisao je knjigu "Osnovna teorija muzike".
Preporucujem kolegi @Formula95 da nabavi ovu
knjigu, a ako je vec nabavio, neka je dobro prouci.
P.S.
@Dell, knjiga se ne moze kupiti u kineskim prodavnicama.
Pozz

gitar 25.12.2012 15:09

Imam ja tu knjigu u pdf-u. Ako je nema u download sekciji, mogu da postavim.

Trenutno vrijeme na Forumu 23:14

Forum Yu-Midi.org pokreće vBulletin 3.8.1 (Deutsch)
Copyright ©2005 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd. .
Prava zaštićena od strane www.yu-midi.org