YU-MIDI Muzički Portal - Muzičarski forum

YU-MIDI Muzički Portal - Muzičarski forum (http://www.yu-midi.org/forum/index.php)
-   Korg (http://www.yu-midi.org/forum/forumdisplay.php?f=12)
-   -   Korg Pa600 (http://www.yu-midi.org/forum/showthread.php?t=23591)

mojjmbg 03.12.2012 12:05

nesa i sam znas da tvornicki korg uvijek kaska za svima..... tako je i kod ovog modela.... e sad stavio sam dva linka sa setovima sa semplovima.... ali istina ne obradjenim DMX setovima znaci samo su ucitani u klavijaturu.... sad cu nas jedan link gdje je stavljen set iz pa800... pa mozda bude bolja slika...
Dodato:
evo ovako..... http://soundcloud.com/dragan-ptr/pa600-pa800-set

nesaband 03.12.2012 12:39

Pretpostavljam da je ovaj set od pa 800 lose uradjen pa to tako lose izlazi i na pa 600.Mene ineresuje da li taj ubaceni set sa semplovima moze da se doradi(edituje)u samom PA 600 ili je to gotova stvar koja ne moze da se sredjuje?

mikimiki 03.12.2012 13:24

Nesa, moze sve da se doradjuje isto kao i na pa800.

nele1 03.12.2012 13:34

Sta

A sta tu lose zvuci, ja neznam sta lose zvuci ako mozes dami objasnis Neso,svi pljuju na pa800 a svi ga imaju toje veoma interesantno,jedna stvar stoji sve je stvar coveka dali zna ili nezna da sredi bilo koju klavijaturu e sad sto je postavio ovaj zadnji demo sve je korektno i nema reci da lose zvuci mogu cak da kazem da radi odlicno,ja sam recimo probao onako fabricke boje od T3 zatim T4 pa mise nesvidja ali ljudi toje sve stvar ukusa i navike eto toliko.
Dodato:
Sad sam sve bukvalno ponovo preslusao i sve je super mislim na ove demo:http://soundcloud.com/dragan-ptr/pa600-pa800-set

Minicevac 03.12.2012 14:03

Ako je ovo lose odradjen set i lose izlazi daj molim te kazi nam kako to treba da se cuje aranzer???

ЂолеПФК 03.12.2012 14:04

Priča se napamet, bez ikakvih argumenata. Još nemamo pravu sliku klavijature da bismo sudili. Dok čika Tranzit ne prokomentariše ništa ne važi :D

Sent from my Alcatel OT-990 using Tapatalk 2

Vex 03.12.2012 14:18

Citat:

Originalno postovano od Minicevac (Post 230328)
Ako je ovo lose odradjen set i lose izlazi daj molim te kazi nam kako to treba da se cuje aranzer???

Covek voli Rolanda,shvati...BK5 izlazi bolje ;)...to je vec stvar ukusa ,tako da je bzvz pricati na tu temu,skroz subjektivno... Bitna stvar je da se u pa600 mogu vrsiti izmene po ukusu i zelji,pa svako neka napravi kako mu se svidja ;).

nesaband 03.12.2012 14:37

Klavijatura se ne voli vec koristi za svirku.

Ja nisam zaljubljen ni u jednu klavijaturu.Imao sam ja Korg pa 500 i sredio sam ga da sasvim korektno zvuci.

A sta mi se ne svidja sad cu da vam kazem.

Te serpice i loncici od bubnja koji su tako istaknuti u odnosu na ostale instrumente,meni se to ne dopada.Tako zvuci neki los "amati" bubanja,cak sam imao prilike da cujem i "amati koji bolje zvuci nego ovaj set koji je demonstriran.
Nesklad izmedju ostalih instrumenata u aranzeru je ocigledan.
Ti nele bi bar trebao da znas dok si svirao sa zivim bubnjarem kako ume da iritira kolege svirace ako je preglasan.Bubanj ima svrhu da samo drzi ritam stabilno a ne da je dominantan u ritam sekciji.
E sad sto mnogi od vas nisu nikada radili sa bendom vec su odma zajahali aranzere i sto ne znate i ne cujete kako treba da zvuci pravi orkestar to je vas problem.

Imao sam priliku da slusam nekoliko dobro sredjenih setova od Korga PA 800 i ne pljujem ja ni po kojoj klavijaturi niti imam to nameru da radim sada pogotovo sto nemam jos uvek dovoljno informacija o korgu PA 600.

@Vex,tvoja informacija mi je od koristi jer ako ta mogucnost edita postoji kod PA 600 onda sve to moze da zazvuci itekako dobro.

mojjmbg 03.12.2012 14:45

neso

mogucnost edita je identicna kao kod pa3x--- e sad bubanj je takav kakav je... to je dmx... izjava da je moguce kao i na pa800 odita nije tocna jer je puno veca..... ipak klavijatura ima 24 oscilatora....

nesaband 03.12.2012 14:49

E sad bubanj ja kakav je takav je.Konkretno pitam.Da li moze da se odradi EDIT tog istog bubnja ili ne?

mojjmbg 03.12.2012 15:00

da naravno da moze i to identican edit kao i na pa3x.... znaci svaki element zasebno... ima svoju tracku... u prevodu granica je nebo tj koliko ko zna i ima uho...... a meni najsmjesniji komentar danas je od kolege nisam zapamtio ime koj je naveo da ceka Tranzita da mu kaze sta on misli o ovoj klavijaturi... stvarno smijesno i zalosno za njega..... hahaahhah:lol::lol:=))=))=))

Ace 03.12.2012 15:00

Naravno da moze .... korg je ovo :D
Postovano sa mobilnog uređaja

Minicevac 03.12.2012 15:08

I na pa50 moze da se edutuje bubanj pa sto ne bi moglo i na pa600?Ako mislis na decay,transpose,cutoff,release,send effect,tune,volume level itd pa cak i eq svakog elementa bubnja kao na pa3x...

Vex 03.12.2012 15:15

Citat:

Originalno postovano od nesaband (Post 230337)
E sad bubanj ja kakav je takav je.Konkretno pitam.Da li moze da se odradi EDIT tog istog bubnja ili ne?

Konkretno to sto je na onom snimku su sve semplovi ,tako da,nigde nije definisano da pa600 MORA tako da zvuci... Moze da se radi EDIT,a mogu i da se ubace skroz neki drugi semplovi koji se vama svidjaju itd...radite sta vam je volja... Sto rece mojjmbg "nebo je granica" ... Bitno je da MOZE da se radi.

nesaband 03.12.2012 15:35

@Ace zezas zezas?=))
Kolege hvala na odgovoru,sve ostalo mi nije bitno.To je najbitnija informacija.

yamahapassion 03.12.2012 15:49

ova klavijatura pocinje da mi se svidja sve vise i vise... stavio sam sad tu u lokalne oglase da prodajem moju yamahu za 400e (debelo ispod cene) samo da ju udam sto pre i da trcim po ovog korga :D

Dell 03.12.2012 17:09

Upravo te serpice i loncici Nesho su mene debelo otjerali od Korga, to ne podnosim. Sto se ovog dmx-a tice, na Yamahi i Korgu su toliko dijametralno razliciti da se ne daju poznat. Ne kazem ni slucajno da je bolji na Yamahi, ali su totalni drugaciji. Meni se zvuk kao ni na svakom drugom Korgu ne svidja, ali to je napredak kod Korga, za te pare dobit aranzer sto cita samplove, ali kao i uvijek ta njihova skrtost na ram-u...

nele1 03.12.2012 17:16

Neso drug moj slusaj cuo sam mnogo ljudi sa aranzerima ali ovaj decko je opasno odradio ovaj set.
Znas da sam ceo zivot proveo u studiu ali ovo sto je decko postavio demo stvarno je odlicno
zvuci mnogo zivo nema monotonije saund je strava, bubanj muje kad je u pitanju aranzer odlican ,moze mnogo bolje ali softverski ,bas bi voleo da cujem ko ima bolji set za bilo koji aranzer.Vidi kako radi gitara kontra strava do koske ma bukvalno sve,,rekosam ti da recimo nevolim yamahu sto neznaci da nevalja,jednostavno korg ima sve kad podjes od dvojke do orjenta , turska itd ,sve sto treba jednom muzicaru za zivu svirku.
Veliki pozdrav i sve najbolje.
Dodato:
Dell prijatelju ajde recimi samo molim te de cujes serpice, kao da slusamo dva razlicita demo snimka ,poslusajte malo bolje cak sam sve slusao na malim slusalicama pa radi strava
ali dobro kao sto rekoh voleo bih da cujem bolji set od bilo koje druge klavijature , mislim na ovih 5 postavljenih demo snimaka .

nesaband 03.12.2012 20:17

@nele

Iza mene je dugogodisnje iskustvo u radu sa bendom i sa aranzerom i nikako ne mogu da se slozim sa tobom.Instrumenti pojedinacno(kao sami semplovi)su dobri ali neukomponovani.Ja kad slusam takav sound imam utisak kao da svako svira sam za sebe.Poenta je da se instrumenti u aranzmanu stope jedan sa drugim,da ih cujes a da ih ne cujes.Studijski rad mi nije stran mada se nisam cesto bavio tim poslom posto je jako zamoran i ko napravi ovakav sound u studiju mogu da kazem iskreno da ne treba da se bavi tim poslom.

Ukusi jesu razliciti ali standardi nisu i ne mogu se menjati tako da se uopste ne slazem sa tobom da ovo dobro ,kompaktno zvuci.

To ce ti reci i mnoge kolege koje se bave ozbiljno muzickom produkcijom i studijskim radom.

Vex 03.12.2012 21:03

@ serpe i lonci : voleo bih da mi objasnite sta pod tim podrazumevate??? Ja ne kazem da je onaj snimak savrsen,daleko od toga,ali nigde ne cujem serpe i lonce ,cujem LAYER-e dobosa ,koji se koriste u KORG-ovim aranzerima da docaraju sto bolje zivost bubnja ... Studijski rad? Ja koliko sam slusao i bendove i aranzere,retki su ti koji se uopste trude da docaraju studijski snimak i pravila u njemu... a sto se tice aranzera,svi kao nesto jure "LIVE sound " koji nema veze sa studiom,pocev od toga da vecina pravi mono snimke pa na dalje preko izbora semplova-i tu je najveca greska-ljudski faktor-pa cujemo serpe,lonce,kartone,drvo umesto bass gitare, ksilofon umesto ritam gitare itd...firma nema veze sa tim- ima veze da su na primer Roland aranzeri ogranicavajuci faktor-sa moje tacke gledista,ako cemo da poredimo sa zivim bendom : bubnjar ne svira identican udarac uvek na dobosu,hi-hat-ovima,cinelama...a rolandov DK ima samo po jedan identican layer bez imalo zivosti,i onda virbla zvuci ko mitraljez...i da ne idemo dalje... Okanite se poredjenja sa zivim instrumentima jer pricamo o mashinama,one ce uvek imati sinteticki vestacki zvuk...neka mashina ce bolje simulirati zivost,neka gore ... End of story.

nele1 03.12.2012 22:20

Citat:

Originalno postovano od nesaband (Post 230376)
@nele

Iza mene je dugogodisnje iskustvo u radu sa bendom i sa aranzerom i nikako ne mogu da se slozim sa tobom.Instrumenti pojedinacno(kao sami semplovi)su dobri ali neukomponovani.Ja kad slusam takav sound imam utisak kao da svako svira sam za sebe.Poenta je da se instrumenti u aranzmanu stope jedan sa drugim,da ih cujes a da ih ne cujes.Studijski rad mi nije stran mada se nisam cesto bavio tim poslom posto je jako zamoran i ko napravi ovakav sound u studiju mogu da kazem iskreno da ne treba da se bavi tim poslom.

Ukusi jesu razliciti ali standardi nisu i ne mogu se menjati tako da se uopste ne slazem sa tobom da ovo dobro ,kompaktno zvuci.

To ce ti reci i mnoge kolege koje se bave ozbiljno muzickom produkcijom i studijskim radom.

Neso to sto pricas da je bubanj jaci toje vec opet stvar ukusa pa brate imamo samo 8 traka na aranzerima , bitan je saund znaci saund je zdrav dobar e sad nijanse volumena
svako cuje drugacije,ja sam govorio iskljucivo o zdravom tonu toje odlicno,mislim dame razumes,a sve to moze dase edituje kako ti dusa zeli.Znaci drug moj sam znas 100 ljudi i 100 razlicitih ukusa,veliki pozdrav

yamahapassion 03.12.2012 23:06

Pricajte vi sta hocete, ali ja ode sutra u nemacku da narucim ovaj korg "na nevidjeno" jel po mom misljenju ovo je masina koja moze jako dobro da se sredi, i meni kao prosecnom korisniku sigurno nece trebati nista vise. Yamahu necu prodvati, nego sam resio da je poklonim jednom mladom decku iz Srbije koji ima jaku volju i zelju da svira i uci da svira, ali nema mogucnosti (tj. klavijaturu). Setio sam se sebe kada sam bio u nekim danima, kada sam bio lud za klavijaturama a nisam imao mogucnosti da si priustim dobru klavijaturu, i mislim da je ovo mnogo bolja odluka sa moje strane nego da je prodajem budzasta, za par stotina eura koji mi realno, nista ne bi znacili. E, kada stigne korg, onda cu morati malo da vas davim (jbg, zadnji korg mi bio is50 :D ) a naravno da cu i baciti koji snimak kad se sredi malo ;)

Sejox 03.12.2012 23:06

Prakticno,ovo po mom misljenju,nije stvarni odraz i mogucnost ove klavijature,ako se ona mjeri i komentarise na osnovu ritmova iz nekog odredjenog seta,kako god da se on zvao.
Komentari i postovi su otisli od stvarne teme,a to je "Korg PA600".
Diskusija se svela na komentare o sredjenosti ili nesredjenosti jednog seta,koji je neko pravio sebi i napravio sto je napravio.
Mislim da je ovdje dobos odmah izazvao polemike,jer je on u stvari,kako ja to cujem,kao neki neuspio pokusaj za "live soundom" i ja tu ne cujem uopste nikakvu zivost.(moje misljenje)
Takodje,neko je pomenuo da je jacina pojedinog instrumenta stvar ukusa,medjutim,postoji nesto sto se zove nivelisanje volumena instrumenata,a to vec nije stvar ukusa nego iskustvo i kvalitetan rad.;)
I ne bih o tome dalje,jer bih i ja otisao od teme.

I odmah je trka za semplovima,a nismo culi nista sto je fabricki u njemu.
Kakvi su mu njegovi zvuci i boje,drum kitovi....itd.

Dake klavijatura nije kriva za ovo,i trebalo bi ocekivati bolje demo snimke,cisto kao demonstraciju kakav realan zvuk izlazi iz nje.

nesaband 03.12.2012 23:54

"glas razuma"tj.@Sejox zna to najbolje da definise sa cijim misljenjem se u potpunosti slazem.

@yamahapassion, siguran sam da neces pogresiti.Ovaj korg po meni moze da da vise od onoga sto smo culi.jedva cekam da ti stigne,nestrpljiv sam kao da ga ja kupujem.;)

@nele1 citiracu te druze "Neso to sto pricas da je bubanj jaci toje vec opet stvar ukusa".

U ovom slucaju nisi u pravu.Postoje pravila kako treba da zvuci neki aranzman.
Moje misljenje o korgu PA 600 je sasvim pozitivno.Rasprava o postavljenom snimku je sasvim nesto drugo u odnosu na ono sto moze da pruzi novi PA 600.

Nadam se da se ne ljutis na mene jer mislim da nemas razloga za to vec da je ovo jedna samo zdrava i konstruktivna diskusija.

Pozdrav za tebe i tvoju lepsu polovinu.;)
P.S.
Mora da si stucao ovih dana posto smo te ja i Boza pominjali.:lol:

@Vex "@ serpe i lonci : voleo bih da mi objasnite sta pod tim podrazumevate???"
Malo sam preterao sa tim izrazom ali verujem da znas na sta sam mislio posto si to u nastavku svog posta i strucno objasnio.To je bila samo jedna prosta personifikacija onoga sto sam ja cuo na snimku.;)

Znam da si ti jedan od kvalitetnijih poznavalaca editovanja klavijatura i steta sto odavno nisi nesto novo postavljao na svojoj demo stranici.

ЂолеПФК 04.12.2012 00:40

Moram u off, @yamahapassion, svaka čast na gestu, što si poklonio klavijaturu!

Sent from my Alcatel OT-990 using Tapatalk 2

nele1 04.12.2012 13:13

Citat:

Originalno postovano od nesaband (Post 230398)
"

Nadam se da se ne ljutis na mene jer mislim da nemas razloga za to vec da je ovo jedna samo zdrava i konstruktivna diskusija.

Pozdrav za tebe i tvoju lepsu polovinu.;)
P.S.
Mora da si stucao ovih dana posto smo te ja i Boza pominjali.:lol:

Ma dese ljutim nema problema ovo je samo diskusija,
veliki pozdrav i za tvoju familiju,
He heheehe da znas da vas i mi ovde dosta puta spominjemo tebe Neso,Bozu,Mekenzija i Zokija Markovica.

A sto se tice pa 600 mislim daje odlicna klavijatura samo ako ima klavijaturu kao pa800 da nema onu od pa500 ovde je nema u BERLINU jedva cekam daje probam jer za tu kintu imas opasnu klavijaturu.

Minicevac 04.12.2012 14:04

I ja kazem samo da nisu dirke kao na pa500 ali ako jesu mora da radi master...
Postovano sa mobilnog uređaja

yamahapassion 04.12.2012 15:40

@Djole: neke stvari jednostavno nemaju cenu... dovoljno ce mi biti da vidim izraz lica tog momka kada mu predam yamahu, i meni to dovoljno...
E sad, isao sam danas u jednu muzicku kucu, tu u austriji, i ima mogucnost narudzbine pa600 cena je 1050e, ali braco mila, do februara se ceka... nema sanse da cekam toliko, ja mislio neku brzu varijantu... ipak moram sutra da palim za nemacku koja mi je cirka 20km daleko :lol: sta ces, mora da se poteze put hehe

Milan_Canada 04.12.2012 16:29

novi pa600

Postovane kolege!Evo da se pohvalim da je stigao pa600.Kratko i jasno "mali pa800".Cita sve ritmove sa i-serije +pa serija (ritmovi ,pads, sound, pcm,perfom)
Obicno potrebna mala dorada ritmova po ukusu,reprodukuje i terce napravljene u dk.Sve se moze editovati npr. kod bubnja svaka udaraljka posebno!!Potrebni fx su veoma dobri .Netko je napisao "serpe i lonci"ma daleko od toga mozete editovati bubanj da boli glava.Cita midi fajlove i mozete ih editovati cita mp3 i ima cancel main track kao kod roland bk5.Imate mogucnost za 10favorite +3user style banks,vise nego dovoljno.Po meni losa je izrada kucista(plastika)tipke ocena 1-5(2),dugmici razni na klavijaturi losi Ocena(2)ali sve u svemu za 1200$ koliko sam ja platio dobra klavijatura za nase podneblje.Ako neko bude imao kakvih pitanja slobodno pitajte odgovoricu ako budem znao.Pozdrav!!!

Vex 04.12.2012 16:45

Pa dobro, za te pare se i ocekuju takve dirke, tasteri i kuciste...

Sent from S3

Minicevac 04.12.2012 18:05

Citat:

Originalno postovano od Milan_Canada (Post 230433)
Postovane kolege!Evo da se pohvalim da je stigao pa600.Kratko i jasno "mali pa800".Cita sve ritmove sa i-serije +pa serija (ritmovi ,pads, sound, pcm,perfom)
Obicno potrebna mala dorada ritmova po ukusu,reprodukuje i terce napravljene u dk.Sve se moze editovati npr. kod bubnja svaka udaraljka posebno!!Potrebni fx su veoma dobri .Netko je napisao "serpe i lonci"ma daleko od toga mozete editovati bubanj da boli glava.Cita midi fajlove i mozete ih editovati cita mp3 i ima cancel main track kao kod roland bk5.Imate mogucnost za 10favorite +3user style banks,vise nego dovoljno.Po meni losa je izrada kucista(plastika)tipke ocena 1-5(2),dugmici razni na klavijaturi losi Ocena(2)ali sve u svemu za 1200$ koliko sam ja platio dobra klavijatura za nase podneblje.Ako neko bude imao kakvih pitanja slobodno pitajte odgovoricu ako budem znao.Pozdrav!!!

Kakva je to dorada potrebna?Hoces da kazes se isti set na pa800 i pa600 razlikuje???

Milan_Canada 04.12.2012 18:24

pa600

Da nebi bilo nejasnoca,dorada je potrebna po mom ukusu za npr. skinuti set sa ovog sajta belja.set za pa800,neke stvari mi se ne dopadaju npr.sempl bubnja sto je stavio pa ga ja" doradim",kontra mi se nedopada u nekom ritmu pa je "doradim' itd.

mojjmbg 04.12.2012 18:32

kolege ajde da se konacno razumijemo...... set iz pa800 ce se cut identicno 100000% isto kao u pa800 u pa600........

ali mogucnost edita istog je identicna kao u pa3x... tako da kad neko zagrije stolicu ... pojest ce taj isti pa800........

yamahapassion 04.12.2012 18:34

Milane, tako sam nesto i ocekivao sto se tice kvaliteta materijala, i nemam problema s tim, ako mi se dirke BAS ne svide uzecu neku master klavijaturu i dovidjenja... a i sto se tice dorade setova, normalno je da doradjujes set po svom ukusu, niko nema isti ukus... Evo upravo sam zvao jednu prodavnicu u nemackoj, cena je 999e i cekam oko nedelju dana na isporuku, idem u cetvrtak da narucim pa cu onda pisati ako Bog da kad stigne klavijatura u kucu

Minicevac 04.12.2012 18:50

Citat:

Originalno postovano od Milan_Canada (Post 230441)
Da nebi bilo nejasnoca,dorada je potrebna po mom ukusu za npr. skinuti set sa ovog sajta belja.set za pa800,neke stvari mi se ne dopadaju npr.sempl bubnja sto je stavio pa ga ja" doradim",kontra mi se nedopada u nekom ritmu pa je "doradim' itd.

To je drugo sto ga ti doradjujes po svom ukusu...Pomislice ljudi da se isti set razlikuje zvucno sa pa800 i pa600;)

Sejox 04.12.2012 19:20

Citat:

Originalno postovano od mojjmbg (Post 230442)
ali mogucnost edita istog je identicna kao u pa3x... tako da kad neko zagrije stolicu ... pojest ce taj isti pa800........

Mislim da bi za sve potencijalne kupce ovog modela bilo veoma korisno,pa cak i vise od toga kada bi se postavio jedan demo snimak tako editovanog ritma,koji bi znaci,bio drasticno zvucno kvalitetniji od nekog sa PA800.
Time bi se razrijesile mnoge dileme kod nekih koji su u raznim dilemama,i koji imaju novcani budzet u tom iznosu - cirka 1000 Eura +-100,200.

Ovako je sve ipak na nekim teoretskim mogucnostima.
Ljudima je potrebno prakticno da svojim uhom cuju te razlike.

mikimiki 04.12.2012 22:02

Pa ljudi vec sam govorio da sve od pa800 ide u pa600.Zasto bi zvucalo drugacije?

Prednost je sto pa600 cita i ritmove od pa3x.A pa800 ih ne cita.Jedna stvar sto mi se dopada kod pa600 je ako ubacite user programe(samplove) da bi testirali kako zvuci.Ako vam se ne dopadaju ne morate sve brisati.Izbrisete programe na user mjestima.Potom odete na SOUND mode pa na user PCM.Tu ima opcija dali zelite da izbrisete sve ili samo samplove koji nisu zauzeti na user mjestu.I klavijatura izbrise samo te samplove.

nikadvisekorg 04.12.2012 22:54

to imaš još od pa1x. Sound/record pa ima opcija delete unassigned samples ili tako nešto.

mikimiki 04.12.2012 23:59

U pravu si..Tek kada sam postavio post, sjetio sam se da je bilo.

Takodje ima kao u stare g1000 chord sequencer.

Kada udjete u style edit mode pa600 pretvori gitare u guitar mode 2 automatski.

yamahapassion 06.12.2012 16:31

Jel moze neko da mi objasni ovaj korg pa600 i ona verziija qt (orjentalna) da li ima nekih razlika u samom os-u izmedju ovih klavijatura, i da li mozda na obicnom pa600 ima nesto sto nema na ovom pa600 qt. isao sam danas da narucim klavijaturu, i zena mi kaze da ce qt biti dostupan od 25dec. a normalna verzija tek od polovine januara, pa bih se mozda odlucio za ovu orjentalnu verziju da ne moram da cekam, iako je 100e skuplja. u cemu je caka izmedju te dve verzije (osim onih dugmica za arapske skale) i dali bi se zeznuo ako uzmem qt?

Trenutno vrijeme na Forumu 10:24

Forum Yu-Midi.org pokreće vBulletin 3.8.1 (Deutsch)
Copyright ©2005 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd. .
Prava zaštićena od strane www.yu-midi.org