![]() |
Rizo Hamidovic - Ostavljas me samog
Moze li mi neko napisati akorde ove pesme, nije bitno iz kog tonaliteta...hvala unapred :)))
|
a-G-F-d-E ti je cela pesma sa tu i tamo promenjenim redosledom...
Inace,napisao sam ti je iz E-dura...:) Pozzz |
Hvala druze! :)
|
to nije durska pjesma nego molska, sve je ovo ok, ali samo umjesto E-dura ubaci e-moll...
|
Kako nije durska? Ajd mi obrazlozi,molim te...
|
pa molska je brate.
|
Sviraj je ti u duru pa vidi hoce li moci na sta liciti,a prvo neces je moci odsvirati u duru! :D
|
Ma slazem se sa vama,mozda sam pogresio al mi obrazlozite...
Napisite akorde kako treba. Dodato: O,Boze me oprosti al sam izlupo.... U pravu ste,izvinjavam se,pisao nabrzinu i uopste nisam razmisljao... Ja je konkretno pevam iz c molla,bariton sam i to ko vrata...Za normalnog,tenora npr,neka bude i d moll... Pa onda je: d-C-B-g-A... A pesma je iz d-molla... Opet izvinjenje svima,jbg,ocu da pomognem,nema se vremena,zurim i eto... Pozzz |
evo ja ovako sviram
D-----------Gm Tesko je kad nekog volis C-----------F a sa njime ne govoris -----Eb bice i to jednog dana ---Cm----------Dm kad ce ona doci sama |
evo akorada iz originalne intonacije, znaci iz g molla.
g------------c--------------F7---B-----As Tesko je kad nekog volis a sa njime ne govoris As------f------g---------------As-f---g bice i to jednog dana kad ce ona doci sama g-----------c---------------------B Ostavljas me samog da patim svaki dan B----------As--f---------g drugog ljubis ti ne volis me znam ovaj akord F7 nije u originalu, ali dodje tu kao kec na desetku, i mislim da ga svi koriste... :D |
BoleroBand
To moze biti samo zenski tonalitet,muski nikako... Enes-am21 Akordi su ok ali pesma nije iz g-molla vec iz c-molla. Ovako kao sto si napisao,znaci da je pesma iz c-molla. Pozz |
Enes je dobro napisao akorde i to jeste G-moll. A to sto takt pocinje sa C-mollom ne znaci da je pesma iz C-molla.
|
:">:">
|
Citat:
..svasta.. pa ti si rekao da je iz Dmola, sta sad? i ja ti napisao kako sviram iz Dmola |
@BoleroBend
Druze, nema potrebe za nervozom i besom. Kolega Beethoven je rekao da je D-moll zenski tonalitet, i to je u pravu (C-moll i D-moll). Ti si napisao da sviras iz D-molla i to tebi odgovara, znaci pevas iz zenskog tonaliteta. Da pevas iz muskog tonaliteta, pevao bi iz G-molla ili A-molla. Pozdrav |
..kao prvo ljudi ja uopste ne radim ovu pesmu, stara je ima vise od 2-3 god...a jos manje pevam
@skoricnik jos sii mladjan pa ne uzimam za gresku..ne postoje muski i zenski tonaliteti, to morate znati. ja sam se na pocetku moje karijerice na ovom forumu obrukao rekavsi takvu glupost.;) posle sam naucio od nekih koji su to znali dal serif konjevic i oliver dragojevic pevaju zenske tonalite. :) a kako zorica peva avlije da ne navodim :-O pesma se radi u zavisnosti od raspona, ako je mali raspon a nizak mozes raditi u "muskom" G. a ako imas Ton Bb probaj ga pevati u gmolu. |
U pravu si sve to, ali ja sam za one tonalitete rekao kako se to govori kod nas u svetu muzike. Teoretski - TO NE POSTOJI. To su nasi balkanski muzicari - tezgarosi prekrstili u muske i zenske tonalitete pa danas 90% muzicara koristi te izraze.
|
Oprosti moj mladi prijatelju,
al ja sam evo već 30 i više godina u muzičkom svijetu, pa isto nisam čuo da postoje ženski tonaliteti ili muški. Ako već i postoje, onda ste zaboravili i na djećje, jel i djeca imaju svoje neke pjesme. A što kaže kolega BoleroBand, sve ovisi o rasponu glasa. I ženskih pjesama, i muških, ima iz svih tonaliteta |
[quote=BoleroBend;97371]..kao prvo ljudi ja uopste ne radim ovu pesmu, stara je ima vise od 2-3 god...quote]
Druže preslušaj malo diskografiju Riza Hamidovića pa ćeš vidjeti da je ova pjesma malo više starija a da ritam nije rumba by Dženan...;) |
@burli
pa lepo sam rekao da je starija od 2-3 god :p salim se..e moram priznati da ovo nisam znao.. |
Ova pjesma Rize Hamidovica je "dobro starija" od 2-3 godine.
U stvari,ona je sa albuma iz 1990.godine-"Samo sam jednom volio" i to je mislim njegov najbolji album sa folk pjesmama. A malo zabune je mozda bilo i u postavljanju harmonije-ovo veliko slovo "D" bi trebalo da znaci da pjesma ide iz D dura.Greska u pisanju.... Citat:
Pozdrav, |
I Sejo i Burli su upravu.....
Pesma je mnogo starija.......inace sviram originalnu verziju.... Doslo je do malog prepiranja oko harmonija jer pesma pocinje u duru,a posle se vraca u mol.... |
Da sam znao da ce ovoliko daleko otici,ne bi ni pisao...
Pesmu "Ostavljas me samog" ja pevam iz c-molla.Kad bi svirao PEVACU,svirao bi mu iz c-moll ili d-moll ili e-moll-a (normalno i cis-moll-a,dis-moll-a).I to ja zovem muskim tonalitetom ali samo za tu pesmu.Kad bi pratio pevacicu,svirao bi joj ovu istu pesmu iz g-molla,a-moll-a...Mislim da je sad jasno.Naravno da se tonaliteti ne dele na muske i zenske ali jedna pesma moze biti u zargonu receno "muski" ili "zenski" tonalitet te pesme. A neko je pomenuo da to sto pesma pocinje akordom c-molla ne znaci da je iz c-molla...Tacno,potpuno.Konkretno ova pesma pocinje akordom G-dura (u mom slucaju). G c Ostavljas me samog.... A pesma je iz c-molla odnosno u "c-mollu". Kome nije jasno,objasnicu mu ali tek kad on meni objasni zasto smatra da nije tako,i hocu dokaze. Ajmo,drugari,ko misli da je g-moll neka dokaze,ko smatra da je c-moll neka takodje da svoje misljenje... Mozda neko misli i da je G-dur...I to pozdravljam samo da da argumente. I,naravno,bez svadje i prepirke,na kraju ce mnogi imati velike koristi od ove polemike.Narocito neki koji su ubedjeni da pesmu "Jovano,Jovanke" sviraju iz E-dura. Pozdrav. |
Da, tako je, u zargonu se za tonalitete kaze kao da su muski i zenski a ustvari to ne postoji, kao sto sam i napisao. A isto tako ce se i varati oni koji misle da je "Luckasta si ti" A-dur :)
Pozz |
=)) vi ste kraljevi..ovo se pretvori u casove muzike
-vrlo je jednostavno, pesma je molska i (u vasem slucaju) je Gmol. -dakle nebitno je sto ona pocinje uvodnim akordom G, i sledecim Cmol..moze pocinjati i sa CICmol-om. -njoj se osnovica nalazi u Gmolu i svira se u skali Gmol-a. (a sticajem okolnosti u sklopu Gmola je i Cmol pa i G kao prelazni akord,) da je iz Cmola u opticaju bi bili drugi akordi. -a iz istog principa "luckasta si ti",je molska pesma, verovali ili ne. -jovano jovanke, takodje, molska pesma u orijentalu. -dakle ako je skala u kojoj se svira durska i pemsa ne moze biti drugacija i obrnuto. Dodato: evo nasao sam nestosto vam moze pomoci oko nejasnoca http://www.yu-midi.com/forum/index.p...t&contentid=13 |
Link sam pogledao da ne ispadne necu...
A ako smatras da je g-moll,objasni mi pojavu tona As.Ton As u g-mollu ne postoji. As Na deo "drugog ljubis ti"... Ako se ne varam tu je As-dur a i vokal peva ton as.Objasni mi molim te pojavu tog tona i tog akorda i kakve on ima veze sa g-mollom. Pozdrav. P.S.Iskoristi i ovaj tekst koji si postavio,ovu skolu lestvica.Tamo potrazi. P.S. Pesma 'luckasta si ti" je cist B-dur.:) A ostalo necu da ti sad objasnjavam nego korak po korak.c-moll u toj prici nije "prelazni akord" vec subdominanta koja je sa osnovnim (tonikom) i dominantom (u ovom slucaju G-dur!!!!!) cini osnovni stupanj. Svako ko nije ucio muziku u skoli moze biti odlican muzicar,to nikad nisam osporavao,ali nikad ne treba da ulazi u polemiku sa ljudima koji su muziku izucavali.Nije to tako prosta nauka kao sto se nekima cini. |
Samo da se nadovezem u vezi pesme Luckasta si ti... Tema vec postoji i pricano je o tome, a i objasnjeno...B-)
http://www.yu-midi.com/forum/showthread.php?t=5290 |
video sam da sam napisao da su c i g prelazni, mislio sam samo na g, i pogresno sam napisao,a ti se bas za to uvatio iako vidis sta sam hteo. izvinjavam se.
ne mogu dalje da pricam o ovome jer cemo dobiti kazne jer ovo nema veze sa temom, na casove sam isao privatno kao i 95% njih, naucio sam dosta al ipak ne bi onda zalazio u raspravu s nekim ko ima visu muzicku ja priznajem da ne mogu da skontam ako ti je tu uvod G,c, kako je to c skala. ako ti kazes da je to Cmol onda je Cmol.neka bude voleo bi da cujem jos neko misljenje. |
Bethoven je ja mislim u mpravu i ja tu pjesmu Luckasta si ti sviram u B duru i mislim da je durska pjesma,sam forspil te pjesme pocinje u Bduru,naravno ima tu i molova ali ipak ja koliko se razumem mislim da je pjesma durska.pozdrav
|
@Millan je postavio link za temu,na kojoj se vec raspravljalo na "yu-midi" nacin
o harmoniji ove pjesme-"Luckasta si ti". E sad jedino,ako hocete da utvrdite gradivo i ponovo izdiskutujete.;) Nemam nista protiv....mada,mozda je to sve "Sizifov posao". Pozdrav, |
Mislim da ne bi sad trebalo da zalazimo u ostale pesme(luckasta si ti).... U naslovu teme lepo pise "Akordi za pesmu Ostavljas me samog"! Mislim da je sad naj manje bitno to da li je durska, molska, iz C ili G! Covek da je hteo objasnjenje oko utvrdjivanja tonaliteta on bi pitao.... Ovako: forspil Gmol, Cmol (pa ovde malo ubacim Fmol) :), B, As(ili ti Gis), Fmol,Gmol!!! Posle dalje ti je sve slicno!!! pozzz
|
Citat:
|
E ajmo sada lepo da se vratimo na temu,napišemo akorde i završimo priču a o teoriji muzike,skalama i ostalom možemo otvoriti novu temu i na njoj lepo sve to razradjivati...isto važi i za pesmu "luckasta si ti"...hvala
@ Enes Više puta ti je skrenuta pažnja na način na koji se obraćaš ostalim kolegama,i sad bih te zamolio da preskočiš to "dečko" itd...budimo kolegijalni i obraćajmo se jedni drugima sa dužnim poštovanjem...hvala |
to "decko" nije nikakva uvreda nego moja uzrecica kojom ne mislim nista lose... al eto, izgleda da kako god ja da pisem nekima ne valja.. nema veze... hvala na upozorenju...
|
Slazem se da se ovde zaustavimo.I tacno je,tema su akordi ove pesme...Ali,mislim da prica o tonalitetu iste pesme nije skretanje sa teme.
@Enes Jesam se zbunio ali je ispao lapsus a ne svesna greska(i ja se ubunio od silne rasprave :): "A ostalo necu da ti sad objasnjavam nego korak po korak.c-moll u toj prici nije "prelazni akord" vec subdominanta koja je sa osnovnim (tonikom) i dominantom (u ovom slucaju G-dur!!!!!) cini osnovni stupanj." He,he...Da,sve je ok samo sto umesto c-moll treba da pise f-moll.f-moll je subdominanta osnovnog c-molla a G-dur dominanta.I vidi se da je lapsus ali ja za...ebo...;) A sto se tice modusa ista je stvar kao sa azbukom pre Vuka.Laksa je ova a on je bas za to i zasluzan.Dur i moll je spas,modusi su ostali u proslosti.I frigijski nije jedan od cetiri modusa vec od 7.Ali to je druga prica.Tonove koje si napisao su cisti tonovi jednog c-molla (HARMONSKOG).E,o tome ja pricam...Bas je dobar primer tvoj post za ovu raspravu.Bez obzira odakle krenuo,ako sadrzi tonove odredjene lestvice,u tom tonalitetu se i nalazi.Razumeo? A ovo ne zna 80% jakih muzicara,to mi veruj.I kad bi koristili tercu u sviranju ili na vokoderu,upalili bi g-moll ili nesto slicno.Kad budu pevali ton f,vokoder kao gornju tercu peva ton "a" a ti sviras akord As...:) Zbog nekih slicnih rasprava sam se ja iz njih povuko jer su ljudi kojima sam hteo da objasnim a slobodno mogu da kazem i otvorim oci,smatrali da bolje znaju(pominjali ko i ti,moduse,pa neki "balkanski molll" i sta ja znam vec...Meni bilo smesno. Ocekujem ljude koji su razumeli sta pricam i konacno im je jasno,da se zahvale...:) Ostali,mogu da tvrde suprotno kolko hoce...Ja znam za sebe ali nemam taj problem da necu da pomognem. A sto se tice moderatora,temu mogu slobodno zatvoriti.Decku smo pomogli,on vec uveliko prasi pesmu po nastupima.:)Za edukaciju,zna se gde treba ici... Pozdrav. |
I da znate da tema i ide u LOCK!!!
|
Trenutno vrijeme na Forumu 11:27 |
Forum Yu-Midi.org pokreće vBulletin 3.8.1 (Deutsch)
Copyright ©2005 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
.
Prava zaštićena od strane www.yu-midi.org