![]() |
Studije u inostranstvu?
Interesuje me da li je neko imao iskustva sa studijama van Srbije (Bosne, Hrvatske...)? Na prvom mestu me interesuje da li je skupo za zivot itd...
|
Ako si dobio stipendiju koja ti pokriva stanovanje i klopu, onda nije...
Ako nisi, rachunaj bar 1500e mesechno za izdatke... Ako nemash stipendiju, rachunaj shkolarine koje idu i preko 20000e za godinu. Meni je tolika trebala biti za medicinu u Belgiji josh 2003. godine... |
Kontao sam nesto u Graz-u u Austriji jer su skolarine veoma niske a i ovako za zivot malo skuplje od Beograda. Nemam stipendiju al sam razmisljao da radim tamo neki poslic, a verovatno (posto su u pitanju studije u vezi muzike) ce imati nesto oko toga. Doduse imaju i ovi studentski sindikati pa preko njih se moze zaposliti ali po zakonu se radi samo 30 sati nedeljno...
P.S. Vax, znao sam da ces mi prvi odgovoriti. Hvala. ;) |
Ma, otpushteno... ;)
Ja ti samo kazem ono sa chime sam se ja sreo... Ima raznih shkola, i raznih shkolarina svuda. Neke sa domobima u kojima je stanovanje dzabaka, neke bez domova, neke sa skupim domovima... Voza se to svakojako. Na kraju se sve svede na to da morash da proverish posebno za lokaciju koja te interesuje, i to je to... :) Da se izdrzavash apsolutno sam tokom studija - mnogo zajebano. To ti mogu iz lichnog iskustva reci. Brzo i lako se batali shkola. Da radish chisto kao dodatni prihod, moze da se lepo organizuje vreme. |
Upravo to, skroz si u pravu... A da se brzo i lako batali skola stoji, jer apsolutno sam nema sanse. Ima mnogo jeftinih skola (Italija pogotovu) ali ako nema smestaj nego sam trazis, cena moze preci 500 evra. :(
Kako si ti prosao u Belgiji? Bas mi znaci da cujem iskustva ljudi koji su pokusali tako nesto. |
Odustao zbog shkolarine...
Shto je mnogo - mnogo je... :)) Onda polagao prijemni na medicini u Beogradu. Po prvim rezultatima, i po tome shto znam shta znam, sam proshao, a onda po drugim rezultatima "pao prijemni za jedan poen". Jbg, vechito nameshtaljke... I onda zavrshim na matematici... I eto me tu i dalje. Sada pravim kombinaciju za master napolju, kada konachno zavrshim ovo ovde... :)) |
Strasno koliko namestaljki ima u ovoj zemlji. Svako gleda nesto da smuti...
Imam dve opcije, ili da nagazim na knjigu i dobijem stipendiju ili da opljackam banku... :D Zelim ti sve najbolje i da ostvaris to sto si zamislio. Master napolju je mnogo dobra stvar, samo ako te ne mrzi da ucis... :) |
Mrzi me.
O tome se i radi. Izgleda da su Belgijanci uveli foru kao skandinavci. Radish posao, i koliko dobro radish, dobijash diplomu. Nema ispita i tih sranja. Milina... :) |
a ono sto si pricao da budemo kolege a, pa da moja godista hvatas :D
|
Ne razumem te to kao Skandinavci... Oko toga znam samo da je u Stokholmu i Geteborgu skupo za zivot, al je ostalo extra.
Ih mrzi te... Ne lupaj bre, odradis posao i posle si na konju... ;) |
kolega...od tog "poslica" ko sto ti kazes...tesko ces da se izdrzavas..ipak je vamo u austriji zivot dosta skup...tako da dobro razmisli sta i kako ces ;)
pozdrav |
jeste da je skupo al ne razumem kako je drug vaxter dosao na sumu od 1500 evra mesecno?
|
Stan mu ne bi bio ispod 500e, tako?
I to samo najam... Onda dadzbine za taj stan. Struja, voda, telefon, internet.... Onda najbitnija stavka - hrana... Neka kinta ovako. Ne moze ici ni go okolo... Knjige... Bla bla... Meni je trebalo u Beogradu, sa sve ratama za shkolarinu, oko 700e mesechno. Nekad vishe... Dodushe, ne znam kakve su cene u Austriji. Gledao sam spram cena koje znam za inostranstvo, a to je Belgija. @Emir Skandinavci (Norveshka, Finska, Shvetska) imaju tu foru da nemash ispite i fax za master, nego dobijesh posao sa minimalac platom, i ako znash da radish dobro, dobijash diplomu. Sada to kreci i drugi. Moram priznati da je mnogo kulj fora. :) |
Pa u pravu je za to 1500e na veliku zalost...
Jeste super fora, i treba je iskoristiti ali opet kazem skupo je za zivot. Ti si bre Mek Kreken, nemoj da obrukas familiju, moras zavrsiti to :) ;) |
Ako upali to za Belgiju, zavrshavam i vishe... :)
Ovde stvarno ne mogu... Ispita mi pun kurac... :)) |
Hahahahaha =) Verujem ti... =))
|
Kontaktiraj na pp naseg clana Nesabend.Njegova cerka studira u Milanu i mislim da je neka podnosljiva varijanta.
|
Hvala Jefto... ;)
|
Emire, a zašto želiš studirati vani? kojim ciljem?
|
evo ti primer pravnog fakulteta u Becu cena je 750e sa svim knjigama materijalom itd.
cena godine u Novom sadu je ca80000rsd = ca 850eur pa sad dal je bolje u becu ili u novom sadu, ne vidim nijedan razlog u korist studiranja ovde, osim sto zivim ovde. |
Moja velika prednost ići u inostranstvo je naučiti se njihov jezik, i to perfektno...
A gledaš financije, ako imaš uvjete upišeš doma, sviraš tu padne neka lova ...Teže se priviknuti na strani svijet, nikog neznaš..Niste računali prijevoz, koliko bi bio dali neko zna? |
Za studije u inostranstvu je uvijek trebala dobra "zaledjina",a to su uglavnom
bili roditelji,koji su imali dobre prihode i mogli to da priuste svojoj djeci. Vrlo su rijetki oni koji su uspjeli nekako da se samofinansiraju i mislim da to spada u neku vrstu velikog rizika....I ne treba se zanositi time. Uglavnom,za uslovno receno "kokuze" studij u inostranstvu je fantazija. Mada,ja bih volio kada bi svako mogao da ostvari svoju zelju.... Ali zelje su jedno,a mogucnosti drugo....Za obicnog covjeka to je preskupo. |
Prva stvar, meni Srbija kao zemlja nista ne obecava jer koliko samo ima momaka i devojaka za zavrsenim fakultetom a cekaju na birou jer ne mogu da se zaposle. Evo moj brat uskoro zavrsava fakultet i dolazim ja na red. Njemu je skolarina i do 300 evra skuplja od gore navedenih. Prednost studiranja u inostranstvu je naravno ta sto je skolarina jeftinija (ne racunam zivot tamo). 80% omladine bi volelo da ode iz Srbije na nasu veliku zalost.
Druga stvar... ''Za obicnog coveka to je preskupo'' - Ne, samo se treba snaci za stipendiju, a ni ovako ne mora da znaci da je skuplje (npr. Prag, Sofia itd.) Znam ljude koji su bili dobar/vrlo dobar djak u srednjoj skoli ali naucili su ceski ili nemacki. Upali su na fakultet i nakon toga dobili stipendije. Samo se treba snaci i neocekivati previse od toga. Svako ko ima u planu da ide napolje mora da zna da ce se dobro namuciti da bi dosao do uspeha. Dace bog da upisem muzicku akademiju. |
još samo želim reći da npr. u Austriji nemaš X-ce, tamo se hraniš na fakultetu i to je jako skupo. Kod nas studenti jedu gotovo badava (ručak za 0.7e) dok je u austriji oko 5-6e...A hranu ne možeš izbjeći, pa u tom vidim velik financijski problem...Ako odeš s dečkima na pivo ( il curama :D ) ode 15e samo tako...Dok je kod nas duplo jeftinije...
|
Trenutno vrijeme na Forumu 08:43 |
Forum Yu-Midi.org pokreće vBulletin 3.8.1 (Deutsch)
Copyright ©2005 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
.
Prava zaštićena od strane www.yu-midi.org