![]() |
Pitanje poznavaocima Yamaha arangera
Koji modeli Yamaha arangera imaju mogucnost programiranja dodatnih akorada osim durskog?
Kod starijih modela je bilo moguce programirati samo za dur a masina automatski uradi za ostale akorde. |
Mislim da na mojoj (PSR s700) moze da se odradi to. Ja licno nemam iskustva sa tim, ali mi je jedan kolega koji treba da mi sredjuje sint rekao da ce mi upravo tako raditi. Ako zelis mogu se cuti s njim pa ti reci nesto poblize.
|
Izvesno vreme sam svirao Yamahu 9000 i mislim da ima takve mogucnosti ali nikako nisam znao da ukljucim ovu opciju.Mene naravno interesuje a verujem i mnoge koji su modeli Yamahinih klavijatura kod kojih je ovo moguce?
|
Hmmm, mislim da bi Jimiboy znao da ti odgovori koji modeli konkretno, ipak se on malo vise bavi samim programingom klavijatura. Cekacemo ga da se oglasi :)
|
Hmmm...konkretno sta vi zapravoi zelite sa ovime? Programiranje durskog programa, mozda da poblize objasnite pa da vidimo o cemu je rijec. Naime nisam siguran da vas razumijem, :) dakle ? Poz
|
Vjerovatno Boban misli na Pravljenje Style-a .Kod Yamahe PSR 3000 to može,znači za sve vrste akorda programirati ili editovati svaki part u style sekvenceru.Mislim da je to odgovor.Ako nisam u pravu,onda upitaj malo preciznije,pa ćemo ti rado odgovoriti.I,još nešto : Da,Veliki Pozdrav!
|
Tako je,kod pravljenja ritmova na Rolandu mozes da pravis razlicite figure basa,harmonija itd za Cdur,Cmol i C7.Kod Korga mozes da pravis za sve moguce akorde.Kod starijih Yamahinih arangera mogao si da pravis samo za Cdur a masina ostalo uradi automatski(rasporedi kako je njoj volja i ti nemas tu nikakvog pristupa).
|
momci, ja ne skontam ama uopste nista ...
moje znanje za rad sa aranzerima je sasvim malo i nije vise aktuelno. al posto i ja imam nameru da radim opet sa aktuelnim aranzerima, i mene ovo interesira. kolko ja znam il razsmisljam logicno, style se ovako napravi: ubacis ritam (bubnjevi, percusion), pa onda biras dal ces bas il 2-3 pratece trake kao sledece da ubacis, i to sve odsviras u C ... a aranzer to automatski u toku svirke transponuje u akorde koje se vataju ... jel sam tu negde pogresio do sada? il ti boki mislis na one dodatne akorde, kao kad drzis neki npr. c7 il dim pa da onda aranzer pusti automatski neki groove ? |
Tako je Grandia,pricamo o osnovnim stvarima prilikom pravljenja ritma.Znaci kod vecine aranzera mozes da programiras razlicite figure za razlicite akorde (cdur,cmol,c7,cmo7,cmaj7....).Kod Korga recimo pritisnes Cmol7 i ide ceo krug za neku dvojku recimo.El,sad jasnije?
|
ma moze to, naravno. Kolega gagan pravi upravo takve ritmove. U mojim demo snimcima ima kolo mercedes odsvirano i tacno u delovima kola mozes da cujes te fazone koje odstupaju od normalne dvojke. Samo npr. taj ritam je napravljen da voza krug na varijaciji a ne na sedmici, ali takodje u tom ritmu kad uhvatim sedmicu bass pocne da sara onako na ciganski fazon i zvuci veoma lepo za cuti.
|
boban...
uff brate, sad mi je mnogo jasnije, sumnjao sam na to, al nisam verovao da takvo nesto postoji!? pa to je katastrofalno dobro al i puno rada :D ne trebam da vam kazem, vecina zna to vec davno - pre nisu bile takve mogucnosti ... drzio si akkorde i aranzeru nije interesantno sta si vatao, osim da taj akord postoji :lol: a ove mogucnosti sada?! neverovatno .. (za mene) |
@Boban010
Jedan dio mozete uraditi odabirom preko FUNCTION>CHORD funkcija, i odabrati individualno kakakv nacin zelite prostometom koristiti a drugi je onaj o kome vi pricate (ili vec tko je postavio ovo pitanje) putem DIGITAL RECORDING funkcije styla, gdje mozete ama bas svasta doslovce!!! Ovo nije uopste tesko a moguce su razne kombinacije u pravljenju style traka, naravno svaka traka pojedinacno! Sve to se dalje moze razraditi kroz registracije! Poz |
Ne znam zasto ne razumete,drugo je ono kako aranger cita akorde koje mi hvatamo-obrtaji,a drugo ovo sto ja hocu da kazem.Mene interesuje koji modeli Yamahe imaju ovu mogucnost.Znaci radi se o nacinu pravljenja ritmova,jer ja zelim da sam odlucujem kako ce mi recimo svirati bas,bubanj i kontra kad pritisnem dur ili mol i sedmicu,dim...
|
Bobane,burazeru,ja sam te skontao i odgovorio sam ti da se na PSR 3000 može napraviti to što pitaš,skoro sam siguran da može i na PSR 1500(isti je O.S.),pretpostavljam da može i na svim novijim poluprofi i profi modelima Yamahinih aranžera.Pozdrav!
|
Nisam bas siguran,u Style Worksu nemate mogucnost da izmenite mol ili sedmicu cak ni u Tyros konfiguraciji ali zato imate mogucnost da C#,D,D#,E..... zvuce drugacije.Nadam se da je sad jasnije sta hocu da kazem.
|
Makso i ostali,
mislim da niste bas najbolje razumeli pitanje. Boban misli na sledece (pretpostavljam): U JEDNOJ VARIJACIJI, da li mogu razliciti PATERNI da se dobiju promenom tonskog roda - dur, mol, D7 i ostalo. Znaci, u Duru da svira jedno, u molu drugo itd. Bobane, u samoj klavijaturi ne moze. Mozes da snimis kanal samo u jednom rodu, i to u kom god ti hoces, izbor je veliki - Dur, mol, D7, Maj7,Maj6,min6, min7, itd. I to posle klavijatura automatski promeni za ostale tonske rodove. To sto ti hoces moze sa nekim programima, koliko ja znam OneManBand i XGWorks. Mozda i jos neki. Oba programa sam nabavio zbog toga, ali nikako da stignem da ih provalim. |
Apsolutno smo razumjeli sve što je Boban pitao i već odgovorili na to.Čiji je SW software i šta podržava,u to neću da ulazim,niti znam.
Već je Jimiboy rekao,može u Digital recording-u.Pozdrav! |
Upravo je to sto kaze Bokic,ali ne znam sad kome da verujem jedan kaze da moze a drugi ne!
|
@boban010 Druze,obrati se nasem kolegi gagan mu je nik na forimu i mislim da ce ti on sve objasniti u vezi programiranja stylova na yamahi.Inace,kolega Gagan je sjajan momak,prelusaj njegove demo snimke ako nisi do sada.pozdrav svim kolegama
Dodato: izvinjavam se sto gutam slova,malo sam ogladneo. |
Makso,
Nemoj da se ljutis, prijatelju, ali to tesko da moze u Digital Recordingu. Jimiboy je rekao da moze svasta (to opet nije i SVE), ali to sto Boban pita, ne moze. Barem ne na Tyrosu2. Samo kako sam rekao u proslom postu. |
Morat cete se sami malo vise potruditi da razrijesite vase dileme! jel sta moze ili nemoze, jbg igrajte se sa klavijaturom i istrazujte sta moze. Pozdrav
|
Nema dileme. U klavijaturi ne moze. Nazalost.
|
Ja nemam Yamahu ali verujem da je ova informacija jako vazna onima koji bi da kupe ovu vrstu arangera.Sacekacemo da cujemo da li ce se javiti kolega Gagan koji je nesto radio na tom planu da tako kazemo.
|
Evo kolega Bobane da ne pricamo vise napamet, nije mi bilo mrsko da snimim taj ritam koji sam spominjao pa cu sad da postavim tu, da vidimo jeli to to o cemu pricamo. Ova dvojka koju ces cuti je sve na istoj varijaciji, kada uhvatis normalni durski akord cuje se ko normalna dvojka, a kad uhvatis sedmicu krene bass da sara po ciganski i kontra takodje uostalom cuces, pa mi reci da li je to ono sto si hteo da znas. Ponovio sam to u snimku 2 puta (dur, sedmica, dur , sedmica). hajde pa se javi sa misljenjem, zivo me interesuje da i je to ono o cemu si pricao.
http://www.speedyshare.com/262144188.html |
Tako je to je to,samo me zanima da li si obe figure sam pravio ili klavijatura odredjuje automatski jednu na osnovu druge,mozda je suvisno pitanje al,ajde?
E sad kod kojih je sve Yamahinih arangera ovo moguce? Pitam zato sto kod Yamahe PSR9000 nisam mogao(nisam znao svejedno) da uradim za svaki akord posebno.Mogao sam da biram u kom cu akordu da odradim figuru na osnovu koje on odredjuje ostale. |
Ajd super sto je yamaha passion ovo postavio.
|
momci, zaboraviste da kazete koji yamahovi aranzeri imaju tu funkciju :D
a ne bi bilo lose da se zna (barem za mene!) koji ostali aranzeri imaju slicnu funkciju (roland, korg ...) pozdrav svima |
Svi noviji arangeri pocevsi od PSR1500/3000 s700/s710/s900/s910 :) uzivaj !!!!
|
Kolega Bobane najbolje da se cujes sa Gaganom posto je on ovaj ritam stavio na down, siguran sam da ce ti znati objasniti kako se to radi. Tamo pise da je konvertovao ritam od korga, sad sta je dalje radio nemam pojma. On je pravio to na psr 1500, tako da bi trebalo od psr 1500 pa nadalje svaka yamaha da moze tako da se programira. Pozz...
|
Pozdrav momci!
Nazalost sto se tice u samoj klavijaturi ovo do sada nemoze nijedan Yamahin aranzer pa cak ni Tyros3. Medjutim to se veoma lahko moze napraviti u "One Man Band" programu koji je i ujedno kralj za pravljenje ritmova za Yamahu. Sve najbolje! Admir |
Pa ko je sad ovde u pravu???
@yamahapassion da li si ovo pravio u klavijaturi ili na svemirskom brodu??? |
Pa nemam pojma, znam samo da je gagan odradio taj ritam super, i rekao je da je konvertovao sa korga. Ne bi bilo lose da se on javi i resi misteriju...
|
Pozdrav svima , kao prvo na samoj klavijaturi nemoze se editovati sablonska deonica drugih durova sem osnovnog maj akorda . na yamahi moze se naknadno odsvirati sablon revimo na ph1 ili na bilo kom slobodnom kanalu i sacuvati . zatim ostala pprocedura se radi u staylworks-u . tamo se odredjuje koja ce deonica da svira u sedmici , molu ili pak molskoj sedmici . i ovo da kazem da sve ritmove konvertovane za jamahu treba obraditi u cakewalk-u pa tek omda u st. worksu.iziskuje puno puno vremena i zivaca , mani je to lako zato sto ja sa yamahinim aranzerima radim dosta dugo , i nema tog ritma koji ne mogu da prilagodim sve parametre i ostalo za yamahe. pozdrav .ako nekoga posebno interesuje detalniji proces nek me kontaktira na pomenutu adresu u profilu , ili pak zeli saradnju oko izrade ritmova . meni je to preslo u profesionalnost. verujte mi da nije lako .
|
Gagane nebi volio da ovo bude prozivka, ali razmisli malo ako ti nije tesko da napravis neki tutorijal-korak po korak.Vjeruj da ce ti dosta clanova biti zahvalno.Pozz
|
I, naravno, sve na forumu i nishta na mailove i ostalo.
To i jeste poenta foruma... :) |
vladane pozdrav , probacu da nesto uradim kao neki tutorijal za izradu ritmova , konvertovanje i kako napraviti ritam od midi fajla . pozdrav svima
|
Ma ljudi,ne znate vi Dragana,ma on ce i sam napraviti ritmove gotove,a mi cemo lijepo "skinuti"a ja cu mu dati jednu strinu,obecao sam mu,strina ocuvana,prvi put se vjencala 1949.Salim se kao i obicno,gagan je moj drug,ali mislim da ste zagazili u tesko 'blato",ja sam nekoliko puta bio sa Gaganom,i govorio mu koje ritmove i kako da napravi,jednom mi je objasnjavao,ali sam mu se zahvalio,neka brate,hvala ti,samo ti 'miksuj"Ja imam u skoro svim ritmovima te deonice,i zato mnogi korgovci zinu od cuda kad cuju,znam neke i sam prepraviti,ali je zbilja zahebano sve uraditi,uverio sam se.Pozdrav svima,i samo vi pogadjajte svadbe,a ritmova ce biti!
|
Trenutno vrijeme na Forumu 01:47 |
Forum Yu-Midi.org pokreće vBulletin 3.8.1 (Deutsch)
Copyright ©2005 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
.
Prava zaštićena od strane www.yu-midi.org