YU-MIDI Muzički Portal - Muzičarski forum

YU-MIDI Muzički Portal - Muzičarski forum (http://www.yu-midi.org/forum/index.php)
-   Svaštara (http://www.yu-midi.org/forum/forumdisplay.php?f=26)
-   -   Sokoj attack!!!! :) (http://www.yu-midi.org/forum/showthread.php?t=13500)

Beethoven 28.03.2010 01:10

Sokoj attack!!!! :)

Za sada napadnuti vlasnici ugostiteljskih objekata. Koliko sam ja razumeo, uskoro ce uvesti i za nas nesto, za sada mozemo biti samo solidarni tj. kanuti nesto gazdama, onako, solidarno... Imam vec iskustva ali ne placam nista, ni solidarno... :) Postavio sam pitanje, cekam odgovor... Pitanje glasi, imamo li mi muzicari neke veze sa tim?

Sta se kod vas desava u vezi ovoga?

Pozzz

caka012 30.03.2010 23:15

Kod nas za sada nista, mada se suska da ce da krene.

Reket koji se placa SOKOJ-u pogadja iskljucivo vlasnike ugostiteljskih objekata i organizatore manifestacija.

Pogledajte na sajtu SOKOJ kakvih sve "interesantnih" ponuda ima.

Boban010 30.03.2010 23:26

Ima dima,evo neka reklama se vrti na RTS u stilu "Za vas novac brinemo mi-iskreno vas SOKOJ"
Mene interesuje ako kompozitor izvodi svoja dela na nekoj manifestaciji,proslavi itd. da li je duzan da placa SOKOJ-u neku nadoknadu?

bokivelik 30.03.2010 23:47

....

Bata boke mislim da nebi trebao za svoja dela da placa jer koliko sam uspeo da shvatim poslodavci ili vlasnici objekata moraju da navedu kompozicije koje su izvodjene toga dana i od cije strane je to izvodjeno.

Boban010 31.03.2010 00:00

Boki,zlatan Sokoj stiti prava autora,u ovom slucaju bi stitio kompozitora od samog sebe sto mu dodje chist reket!

caka012 31.03.2010 00:03

Pogledaj ovde

www.sokoj.rs

imas pitanja i odgovore, uglavnom je sve objasnjeno, mada nisam nasao odgovor konkretno na tvoje pitanje. Ipak, logicno bi bilo da se placa, jer ne placas ti kao izvodjac i autor izvodjenje tvog dela, vec placa ugostitelj - organizator manifestacije, jer je delo izvedeno.
Dodato:
Mislim da niste u pravu, SOKOJ naplacuje izvodjenje tvog dela i naplacena sredstva uplacuje tebi, kao autoru. Ako ti izvodis svoje delo, on to ne naplacuje tebi, vec organizatoru manifestacije i taj novac opet ide tebi. Delo je izvedeno i ti treba da dobijes svoju naknadu za izvodjenje, bez obzira da li si ga izveo ti ili neko drugi. Ja tako to vidim, mozda gresim, ali mi se cini logicno.

Boban010 31.03.2010 00:16

A ako se izvode dela ciji je autor nepoznat kao na primer izvorna muzika?

gokili 31.03.2010 00:21

Pogledajte samo ovo,a tek naziv mehanicka muzika. Pa ovo je cist lopovluk.:(

Plaćam Sokoju, da li sam u obavezi i da plaćam OFPS?

Ukoliko u svom objektu nemate živu muziku, već muziku koristite sa nekog od nosača zvuka, tzv mehaničku muziku, u obavezi ste da plaćate i jednoj i drugoj organizaciji. Sokoj štiti pravo autora muzike, dok OFPS štiti srodno pravo, pravo muzičkih izdavača.

Boban010 31.03.2010 00:32

A evo sta kaze za koriscenje Semplova
"Semplovanje je inkorporacija nekog zvučnog snimka u novi snimak. Producent može semplovati skriveni deo na snimak - na primer žičane ili bas deonice, može da pozajmi zvuk bubnjeva ili da podigne nekoliko dirki sa klasičnog soul sinmka - i napiše popularnu melodiju preko njega.
Semplovanje se smatra kreativnim činom. Ukoliko se vrši bez dozvole, predstavlja povredu autorskog prava u odnosu na originalni snimak zvuka. Povreda autorskog prava vrši se u odnosu na osnovnu muziku i tekst i radi se o neovlašćenom korišćenju jednog ili više izvođenja u originalnom delu, kao što su segmenti sa gitarom, vokalom i bubnjevima.
Pored toga, i moralna prava originalnog umetnika mogu biti povređena, ako se semplovanje vrši na način kome se umetnik protivi ili ako ga umetnik nije prihvatio.
O kojim pravima treba brinuti kod semplovanja?
Ukoliko želite da obradite, izdate ili na neki način maskirate sempl u miksu, potrebna Vam je dozvola za semplovanje. Autor mora da dobije autorizaciju za upotrebu sempla od vlasnika autorskih prava. Mora se stupiti u kontakt kako sa autorima tako i sa izdavačem originalnog dela.
U britanskom pravu da bi došlo do povrede prava treba da je korišćen značajan deo autorskog dela. U Americi je zastupljena doktrina "značajne sličnosti". U Velikoj Britaniji da biste dobili odobrenje za korišćenje sempla možete angažovati firmu koja se time bavi ili možete i sami pribaviti dozvolu. Firme, koje se bave pribavljanjem odobrenja za korišćenje semplova, često mogu da ugovore povoljnije uslove nego pojedinačni producenti i DJ-evi.
Takve firme često pružaju pomoć u davanju pravnih saveta i mišljenja kada su u pitanju strani izdavači i u stanju su da obezbede sva buduća korišćenja semplova.
Tako za jedan sempl potrebna su dva odobrenja; jedno za snimanje zvuka, a drugo za izdavanje. Britansko iskustvo, koje se odnosi na vrednost sempla kao i na način plaćanja, određeno je nizom faktora, uključujući; poznatost originalnog snimka sa koga je sempl uzet, verovatnoća uspeha novog dela. Semplovi se ne naplaćuju po sekundi, kao telefonski razgovori, niti su besplatni. Svaki sempl se procenjuje od slučaja do slučaja.
Američko pravo dozvoljava odbranu u smislu "pravičnog korišćenja". Pravično korišćenje predstavlja doktrinu koja je nepriznata u Velikoj Britaniji, koja dozvoljava kopiranje u svrhu kritike, izveštavanja i prikazivanja. Cilj američkih zakonodavaca, koji su ovo uvrstili u zakon krajem 70-tih godina prošlog veka, bio je da dozvoli autorima da nadograde i transformišu postojeća dela, a da pro tome ne moraju da plate za dozvolu.
Namera je bila da se umetnicima omogući pozajmica, prerada ili komentar postojećih umetničkih dela. Pravila, kojih se američki sud drži pri oceni pravičnosti korišćenja, obuhvataju svrhu korišćenja i njegove komercijalne potencijale, prirodu semplovanog dela, veličinu uzetog sempla u odnosu na delo kao celinu, kao i kakav je efekat semplovanja na tržišnu vrednost originalnog dela.
U Americi slučajevi semplovanja, ako ne predstavljaju pretnju prodaji originalnog snimka, zaštićeni su kao slučajevi "pravičnog korišćenja".
Prikaz iz časopisa "Sound on Sound"
prevod Mirjana Tešić Perović
Nedavno, tema sastanka Saveta autora Sokoja bila je upotreba semplova. Stručno mišljenje, ovog savetodavnog tela, je da se autor projekta smatra autorom dela. Obaveza autora novog dela je da pribavi dozvolu za korišćenje sempla, kao i da ispuni moralnu obavezu - na nosaču zvuka (CD-u) potrebno je označiti čiji su se citati koristili."

bokivelik 31.03.2010 00:44

....

Po svim vrstama muzike gledaju da uzmu novac. Sto mislim da nije uredu. Jer u bukvalno prevedenom smislu ako semplujem svoj glas i emitujem ga moram platiti uclanjenje u SOKOJ i uzto da platim naknadu za autorska prava. :confused:

I sad da se zna! Nema pustanja radia u garazi ili dvoristu ako nisi platio SOKOJ-u!:lol::lol:=))

rondzo4life 31.03.2010 05:29

Treba ostale stvari dovesti na svijetski nivo, pa tek onda ovo sporedno!

Vule 31.03.2010 10:25

Citat:

Originalno postovano od bokivelik (Post 128688)
I sad da se zna! Nema pustanja radia u garazi ili dvoristu ako nisi platio SOKOJ-u!:lol::lol:=))

A neće ni da te puste na radiju ako im ne platiš tako da...u svakoj kombinaciji plaćamo...:mad:

bokivelik 31.03.2010 20:15

....

Upravu si Rolandinjos jer su sve poceli naplacivati kao u ostalim evropskim zemljama a standard nam je ubi boze.:mad:

ружица 31.03.2010 21:21

ja se pre neko vece zapio s drustvom ispred dragstora i zapevali od harisa "i tebe sam sit kafano" kad eto ni pet ni 6 harisa iza mene uvati me za uvo i trazio mi 500 din ukoliko hocu da nastavim sa pevanjem

RadeKOKI 31.03.2010 21:57

Slazem se sa Sokoj-em ok, u redu treba da se plati taj neciji rad i to sto je stvoreno..ok aaaaali, ali, ali, ali..... svaka cast kompozitorima i tekstopiscima koji su sami namestili svoje numere, tekstove...ali sta cemo sa onim koji su presnimili tudje pesme ode na letovanje u grcku, tursku .. obidje prodavnice muzike i nakupuju se diskova i eto hit pesama gomila..?? kome to da se plati...?? E sad kupovinom licence sigurno je uracunat i tu deo za sokoj provizija za estradu u kojoj je taj neki muzicar uclanjen..ima tu milion stvari.. slazem opet nije problem ali onda treba nama da olaksaju na neku drugu stranu povoljnosti oko kupovine opreme, vozila... i drugih potrebnih stvari za obavljanje svog posla, ipak smo mi "zivi CD, MP3....plejeri" i mi smo ti koji reklamiramo njihova dela i pravimo od njih zvezde...dobijam sad utisak da cemo morati na kraju da posle svake svirke, svadbe, veselja..napravimo spisak sta smo svirali, pevali..i da se na to plati porez kako god...mislim da prema nama muzicarima "zivim reklamama" je to malo nepravedno, mnoge pesme bi ostale "mrtve" da ih neko nije "uzivo" izreklamirao (pustio medju ljude) ili ponovo oziveo neku stvar pre 30 godina odaaaavno zaboravljena.. tako da..videcemo sta ce se desiti jos.
Dodato:
@Ruzica

Kad si promenuo/la pol ??:confused:

nikolakg 31.03.2010 22:32

..

Kad rece da se zapisuju pesme,setih se komsije starog basiste koji kaze da se nekada davno, tj.pre od prilike 30 god,posle zavrsene svirke u kafani pisalo koje su i koliko puta izvodjene pesme.Nije moralo da bude tacno ali se predavao neki spisak pesama po kojem su,kaze on ,taj semus ili sada sokoj(sta li je sta)placali autorima tih pesama neki iznos.
Valjda sam ga tako razumeo..

toni-bt 31.03.2010 23:49

Kod nas u mk za sada su uveli samo neki danok koji placamo na osnovu ostvarenog prihoda.Gazda lokala je duzan da nam ne isplacujue u kes nego preko transakcioni racun a mi na kraja godine placamo 10% porez na osnovu ostvarenog prihoda,sta nije bas malo ali niko ne reskira posto su kazne preko 2000eura po clan a za gazda lokala 5000eura.

milanceshow 01.04.2010 15:29

Koliko sam nacuo......bice nekih reformi u SOKOJ-u ,a bogami i oko licenci!!!

bokajunior 01.04.2010 20:10

Uf, vrlo ozbiljna tema. Nije za šalu ako su se ozbiljno nameračili na muzičare. Ja sam sa njima inače vec preživeo nirvanu. Dobio sam i opomenu pred tuzbu. Naime ova priča nema veze sa sviranjem nego sa njihovim ozbiljnim namereama.

U kući u kojoj živim mi je samo registrovana firma u kojoj radim (obična kancelarija). Bas na ćaletov rodjendan, ćale se razveselio sa društvom i odvrnuo muziku. Posle par dana na našu adresu je stigao račun Sokoja na upotrebu muzike u komercijalne svrhe:-O i to na osnovu usmenog obaveštenja njihovog terenskog radnika koji je baš u to vreme prolazio tuda, čuo muziku i napravio "belešku" jer je video reklamu za firmu. Nakon godinu dana ubedjivanja sa njima da na toj adresi živim i nemam ugostiteljski ili bilo koji drugi objekat (butik ili slično), oni su poslali Opomenu pred tužbu koju su povukli tek kada sam ja tamo lično otisao:mad:. Završilo se na tome da će da dođu da provere da li je to kuća ili radnja.~X(

Hoće ljudi pare pa to ti je$-)

Dell 01.04.2010 20:56

sacuvaj boze, citam i ne vjerujem :-O nema valjda kod nas u BiH ovakvo nesto?

zeljko 01.04.2010 21:36

Obilazeli ti Sokojevci i ovdje u minhenu:DMa nije valjda da moram jos tise da pjevam :lol:Nista ja cu onda od kolege DellbQya da pjevam pjesme:confused:

svirko 01.04.2010 21:58

Drugovi moji!

Kod nas u RH, priznate grupe ala Vruća linija, ( bivša Hot-line ), Noćne lutalice, Condori......imaju iza sebe nekoliko CD-ova, a sve su pobrali sa prostora bivše Yuge, prepravili, i sad su to nazovi veliki hitovi..
I ja da plaćam za njih autorska prava????????
Ne dolazi u obzir!!!
Po čemu su to strašni muzičari i pjevači toliko bolji i kvalitetniji, od recimo naših kolega Milančeta, Ronaldinjosa, Nestora......da ne nabrajam više da se neko ne naljuti, i koji beru nekoliko desetaka tisuća Eura recimo za jednu Novogodišnju noć????
Hebem im sunce, dođu na koncert, otpjevaju svojih 10 i još tuđih 10 pjesama, i poberu silne pare, a mi se tu mrljavimo i brljavimo za cijenu od 10 -500 Eura, moraš znat svirat sve, i još ti pijanci i glupi gazda pušu za vrat, a sviraš nekoliko sati.
I takvima da plaćam za autorska prava??
Ne želim,
Radije nek me pošalju u buksu, jel novaca za kaznu nemam, a i ako odem u buksu, još ću tamo i zaraditi na farbanju radijatora..
A i ako mi neko dođe kenjat za sviranje.....u koferu je uvjek jedna noga viška od stalka za mikrofon.
Pa da vidimo......
Jel ljudima je više dosta pljačke i izmišljanja gluposti.
Svaka čast izuzecima, koji stvarno pridonose da se ova naša bijedna estrada održava koliko toliko na životu, ali za kojekakve šufte ne dam niti centa!!!
NE DAM!!!!!!!

Dell 02.04.2010 00:33

i ja mislim da se muzicari samo moraju drzat zajedno i protiv toga, ako zagusti potpisat neku peticiju, ako treba svi cemo s foruma podrzat, stavicemo ime i prezime i broj osobne/licne, moj prijedlog

milanceshow 02.04.2010 00:49

Hmmmmm.........Muzicari da se sloze????????
Daj boze!!!!

Dell 02.04.2010 00:52

ako nista, mi ekipa na forumu, to bar nije toliko tesko, a i opcenito zajednicki interes muzicara, barem se tad trebamo slozit

svirko 02.04.2010 08:14

Mislim stvarno.....

Pa dajte si samo pogledajte, majku mu...po čemu neko toliko vrijedi da recimo za jednu Novogodišnju noć uzme 70 000 Eura????????
A mi koji stvarno moramo znat svirat i pjevat sve, i narodno, i zabavno, i pop rock... i sve...... ne možeš dobit više od 500 Eura.....
Svaka čast tim pjevačima, al mi očito ispadamo budale... i to kakve!!
Pa nek onda idu oni svirat tezge za 30 Eura za noć...pa da vidimo...
Ja znam da je i Sokoj, i Zamp, i šta sve već ne...samo još jedno u nizu guljenja gdje država pljačka i stavlja sebi u đep. al opet.......

bokajunior 02.04.2010 09:14

Citat:

Originalno postovano od svirko (Post 128850)
Ja znam da je i Sokoj, i Zamp, i šta sve već ne...samo još jedno u nizu guljenja gdje država pljačka i stavlja sebi u đep. al opet.......

U skladu sa ovom konstatacijom, procitajte sledece:

http://pollitika.com/hds-zamp-iri-il...vno-vlasni-tvo

Pa mi recite da li treba "ugusiti" i narodne umotvorine i izvorne pesme i igre.

Zakon je cudo i ako si pokriven zakonom mozes sve.B-)

fable 02.04.2010 09:53

U potpunosti se slažem sa kolegama Svirkom i d3llbQy DM.

makso68 02.04.2010 10:37

Ma,u pravu ste,drage kolege,ali te cjene,jednostavno,diktiraju zakoni tržišta.Naravno da Cece,Severine i ine,ili ini ne vrijede toliko novaca,ali što ne bi uzeli,kad im se može.
Što se tiče naknade za autorska prava,mislim da bi se trebale poštovati,ipak je to intelektualno vlasništvo.Pa,autori filmova,knjiga i ostalih umjetničkih medija dobiju naknadu za svaku izvedbu filma ili za svaku prodatu knjigu i sl.Pa,mislite li da jedna umjetnička slika vrijedi 80 000 000 dolara.Ne vrijedi,ni u snu.To su ovi lovatori nabili cjene,da izbjegnu plaćanje poreza(u većini zemalja se ne naplaćuje porez na umjetnička djela)Tako i opštine ili državice,bivše nam zajedničke domovine,plaćajući Cece,Severine,Brege,Čole i ine po stotinjak hiljada evra po nastupu,peru novac od raznih sumnjivih poslova,ali to je već neka druga tematika.Pozdrav!

svirko 02.04.2010 11:52

@ bokajunior,

ne kažem ja da treba narodno gušit.
Pogledaj jednu stvar sad.....Gdje je taj autor koji je recimo "osmislio" neki narodni običaj, recimo kao kod nas što zovu " čehanje perja", na primjer.
Neko je to od davnina začeo, a to je NAROD, i kroz godine se nešta dodavalo, i na kraju je sad to jedna velika narodna tradicija u nekim krajevima.
I sad na kraju, država pljačka taj narod s autorskim pravima, a i KUD koji izvodi to, i prenosi kulturnu tradiciju naroda, naroda koji je i stvorio tu istu državu!!!!
Mislim, ne kažem ja da dobre pjevače, dobre grupe, ali koji stvarno stvaraju SVOJE pjesme, da ih se treba štit na neki način, ali braćo moja, zar jedna Severina vijedi 50 000 Eura za jednu noć, a KUD koji prenosi narodnu tradiciju ne može toliko skupit za godinu dana????
Govorim ovo samo iz primjera za RH, a znam da nije niti drugdje ništa bolje.
I u ostalom, ko pita za autorska prava kad nešta skidaš preko torrenta, rapidshare-a, file*******-a...??
Nek pokušaju i to zabranit...
Mater im lopovsku, još će na radio uređaje, CD plejere stavljat brojače, i koliko pjesama preslušaš, toliko češ platit.
Lopovi jedni.....ufffff, opet mi je tlak na 250.................
Jaooooo, al će da radi nogica od stalka........

bokajunior 02.04.2010 12:15

Citat:

Originalno postovano od makso68 (Post 128859)
Pa,autori filmova,knjiga i ostalih umjetničkih medija dobiju naknadu za svaku izvedbu filma ili za svaku prodatu knjigu i sl.

Slazem se ali ko broji koliko je koja pesma emitovana puta i na kom mestu (radio, TV, Internet radio, Koncert, kafana...) i koliko para treba i kom autoru platiti. Kao sto Svirko kaze, ne mogu se placati Nocne lutalice, Kondori itd. i biti u istoj vreci sa Bregom ili Marinom. Svi su oni autori muzike i svaka im cast na tome.

OK neka se placa autorima njihova intelektualna svojina na svim vecim skupovima, koncertima itd. i tu neka mlate lovu, jer ce se samo na vecim manifestacijama izvoditi kvalitetniji autori. A razni "Kondori" neka se dokazu pa ako zasluzuju da im pesme budu pevane, neka "udju" u grupu kvalitetnih autora, platiti im. Ali narodnu umotvorinu treba zastiti od ovakvih zlodela.

Razumem Svirka sto je ljut i ja ga podrzavam.

Evo jedne anegdote koju sam cuo pre par godina, a to je da je Sokoj 60-tih godina imao terenskog radnika na auto putu i to na naplatnoj rampi kod Bubanj Potoka (BG) i zapisivao je tablice svih automobila koji su u to vreme imali kasetofon u kolima, i proveravali su da li se placa pretplata na radio.

Zamislite face ljudi kojima su zapisivane tablice:-?? =))

najradio 02.04.2010 14:56

U nasem kraju je jedan terenski radnik SOKOJa dosao na svadbu i od domacina trazio da se plati sto svira muzika pod satrom....naravno, pretpostavljate-dobio je BATINE !

milanceshow 02.04.2010 15:11

A jel dobio domacin tuzbu?

marco 02.04.2010 16:03

Ma znas kad bih ima ja platio. NIKAD. Samo bih rekao, gospodo i gospodjo, mozete sesti, popiti pice, slusati muziku... Za sve drugo, ukljucujuci i pisane prijave mozete da dobijete samo batine. Hvala lepo na razumevanju.
A ako hocete po zakonu, onda prvo kaznite one velike tekstopisce, kompozitore, i rezisere pa onda dodjite kod mene

http://www.mondovizija.com/index.php?fajl=83

Evo specijal emisije "Cvrcak na sat" posvecen autorskim pravima. Bezobrazluk ide dotle da se cak razni potpisuju i kao kompozitori odredjenih kompozicija koje su u potpunosti ukradene, a u uglu omota stoji logoSOKOJ! Pa ko je bre ovde lud mamu vam banditsku!!!

Secam se jednog diska, Ace Lukasa, na kojem je ispod odredjenih kompozicija pisalo umesto imena kompozitora XXX, i to mi je OK. Ali potpisati sebe, i jos zastiti kod SOKOJA ukradeno delo...????

A evo i primer kradje spota. Koji naravno nije jedini.

http://www.youtube.com/watch?v=FSSLR4WggDQ

Dakle gospodo iz SOKOJA, ili jos bolje BANDO iz SOKOJ-a, kad kaznite Bregovica, Slavkonija, i ostale, dodjite kod mene, i necu imati nista protiv da platim autorska prava.

A inace mislim da bi ovaj specijal emisije Cvrcak na sat, bio dobar dokaz na sudu, za obaranje presude za neplacena autorska prava.

marco 02.04.2010 16:07

A gospodjica ili gospodja, en znam sta je vec, koja je inace koliko znam neko glavno jajce u Sokoju, se na pesmi 7 godina, zajedno sa lopovom Joksimovicem potpisala ispot pesme, koja je naravno...sta... UKRADENA! Imate to u ovom specijalu emisije.

marco 02.04.2010 16:39

Dado i Sako Polumenta - Ljepsa od noci Feat. Stamatis Gonidis - Eho Petaxei
You need to upgrade your Flash Player

Sejox 02.04.2010 17:16

Citat:

Originalno postovano od milanceshow (Post 128837)
Hmmmmm.........Muzicari da se sloze????????
Daj boze!!!!

Generalno gledajuci,muzicari nikada,ali bas stvarno nikada,nisu bili slozni.
I nece nikada ni biti,i to je na zalost jedna zalosna cinjenica.

A u principu,uvijek su se "kola" lomila na "sitnima",a "krupni" su kupili i kupe glavni dio kolaca.
Ovdje pod "sitnima" podrazumijevam muzicare reproduktivce,a to su ljudi
koji rade i zive od izvodjenja muzike,koja je vec ranije snimljena.

Tako je bilo,a na zalost,tako ce i biti....

Volio bih zbog ljudi koji krvavo rade taj posao,da im bude bolje,ali sam po tom pitanju skeptican.

Neka vam je sa srecom,....

Pozdrav,

milanceshow 02.04.2010 18:55

Tako je Sejo!!!!
Potpisujem!!!!! :)

svrakan 02.04.2010 19:37

Ja ne znam kakva je situacija,ali od kada ja sviram uvek je bilo problema sa Sokojem do duse ne sa nama muzicarima,nego sa vlasnicima objekata.Jednom na jednoj svirci je i kod nas prisao neki lik i ja sam mu samo rekao da imamo licence koje mu nisam naravno pokazao jer nije nadlezan za to,i rekao sam mu ako ima nekakav problem da ode u udruzenje u kom sam clan i tamo neka vodi politiku,i lik se odma smirio i otisao.E sad vidim i ja reklame i nisu mi jasni,ja placam licencu uredno svake godine i clanarinu da mogu da radim,a za ove me zaboli polni organcic.

caka012 03.04.2010 00:37

Slazem se sa svim do sada recenim na ovu temu, ali mislim da drzava ima aparat kojim ce naterati muzicare i vlasnike lokala da placaju reket. Naravno, ovo je izgleda uvod u tu pricu za sada, ali prica ce, pre ili kasnije, poceti da se odvija, i to bas po scenariju drzave. Kad bude pocelo, naterace nas vrlo lako da placamo i dovesce nas pred pitanje "plati ili nemoj da sviras". Jednostavno, moras da platis, kao novcanu kaznu kod sudije za prekrsaje ili nesto tome slicno.

Trenutno vrijeme na Forumu 15:01

Forum Yu-Midi.org pokreće vBulletin 3.8.1 (Deutsch)
Copyright ©2005 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd. .
Prava zaštićena od strane www.yu-midi.org