YU-MIDI Muzički Portal - Muzičarski forum

YU-MIDI Muzički Portal - Muzičarski forum (http://www.yu-midi.org/forum/index.php)
-   Korg (http://www.yu-midi.org/forum/forumdisplay.php?f=60)
-   -   Problem oko prebacivanja boja za Korg-a X5D (http://www.yu-midi.org/forum/showthread.php?t=13851)

mrkic 02.05.2010 23:06

Problem oko prebacivanja boja za Korg-a X5D

Imam problem, ne mogu nikako da prebacim boje sa Korga ni u Korga. Kupio sam kabli, povezao Midi In sa kabla u Midi Out u Korga i obrnuto, drugi kraj kabla ukljucio u zvucnu karticu, instalirao editor i nista. Uopste ne pokazuje znake da je povezan Korg sa kompjuterom. Mozda je problem sto mi je zvucna karta mnogo stara ili treba nesto da se podesi u samom Korgu. Pokusaovao sam u Midi globalu i Midi dumpu ali nece opet. Nisam uspeo nista da uradim.

roki 03.05.2010 06:54

prijatelju,ja koliko se sjecam da moras da instaliras korg midi driver,pa onda u computer setings pod stelovanjima na muzickoj kartici da imas vidljiv korg midi ini out.pokusaj to
davno sam to radio pa ne mogu bas da se tacno sjetim.a i za prebacivanje boja sam koristio pc to host kabal.pozzz

grandia 03.05.2010 10:59

aman kakav drajver za korga ...

ja znam o tom problemu kolege mrkica al sam mu preporucio da se javi na forum jel ja mu nisam mogao pomoci. znam da imamo dosta iskusnih MIDIjanca na forumu pa reko da resimo zajedno taj problem...

mene najvise smeta to sto ne znam dal imas vezu KOMPA-KORG tj. dal si sve tacno prikljucio. kad bi znali dali imas MIDI signal iz korga u kompu i obrnuto?

ja bi preporucio da nabavis neki sekvencer, instaliras i probas da snimis preko tog sekevencerskog programa (naprimer cubase) pa da vidimo sta se desava.

tako bi mogli da uogranicemo de se nalazi greska.

na kraju ti ostane samo da kupis USB-MIDI kabl :confused:

pozdrav
Dodato:
DODATO:

izvini ROKI ako sam ispao uvredljiv - nisam tako to mislio ;)

pozdrav

mojkarma 03.05.2010 11:23

Ne bih preporučio cubase (ni bilo koji drugi softverski sekvencer), jer dok podesi cubase na način da može isprobavati daje li mu klavijatura ulazni signal, dotle će ta klavijatura postati muzejski eksponat. Osobito ako nikad nije radio u Cubase-u. Nije do cubase-a nego jednostavno, netko tko se u to ne razumije, izgubit će se potpuno u tome, i opet neće sa sigurnošću znati, da li nema ulazni signal od klavijature ili je cubase krivo podesio.
Bolje da neki znalac koji ima x5d to prođe korak po korak s njim.

roki 03.05.2010 12:27

@grandia nema ljutnje ;) ,
@mrkic, a sto se tice korg x5 i ja ga imam i moram isto ovih dana da mu ubacujem ponovo boje zbog toga sto ga nisam dugo palio i baterija mi se ispraznila tako da su sve boje otisle,a znam da sam se mnogo zafrkavao oko midi spajanja i da nisam uspio prebaciti preko gameporta nego sam kupio kabal pc to host i onda sam morao instalirati driver i ubaciti boje preko sysex 97 programa ,jedino pogledaj jos ako na kablu pise "OUT" on ti ide na "IN" u klavijaturu i isto tako obrnuto "IN" na kablu ide na "OUT" na klavijaturi,a ako bude zapelo javi se na msn ili na pm pozzz

grandia 03.05.2010 13:01

jos jednom izvini roki :)
tu si u pravu, za onaj midi-to host tu je potreban drajver

@karma

jeste druze, da je cubase komplicirovan za pocetnike tu si u pravu, al ja reko da proba s njime posto cubase ipak prepoznaje vise midi i zvucne kartice nego ostali programi.

a najvise sam se nadao na onaj midi-indikator dole u cosku. znaci kad prikljuci korga sa kompu i stisne na kljavu da vidi dal se nesto desava u cubase il ne. reko to je najlakse resenje da se zna dal midi-funkcionise il ne.

i ja sam dugo koristio midi preko gameport (joystick) al nisam imao te probleme ...

@mrkic

druze, investiraj jos 20-30 evra za neki usb-midi-interface i tu bi trebalo da imas mira sa midi :)

a gde su jos x5d useri? ajd budite ljubazni i nemo da se stidite pa objasnite kolegi mrkicu gde i kako se nasteluju midi-ch na korgu x5d ....:D

pozdrav

milepsr 03.05.2010 13:19

@grandia

ima ih ali se slabo javljaju :)

Ja sam juce drugaru mrkic-u pomogao da namesti zvuk, pomoci cu i za ovo, nemam sad vremena, veceras cu, da ispisem postavke i za njega i za ostale koji povezuju X5D na racunar.

Mogao bih i neku fotku da ubacim da bude jasnije.

grandia 03.05.2010 13:36

:)
video sam i to mile, ti znas kolko sam te ja vec falio do sada :lol:

hebiga, meni je mnogo lakse da objasnim nesto "na licu mesta" nego ovako na ovaj elektronski nacin ... al siguran sam da cemo i ovaj prob da resimo zajednicki :D

pozdrav

vingula 03.05.2010 15:17

Citat:

Originalno postovano od grandia (Post 131863)
cubase ipak prepoznaje vise midi i zvucne kartice nego ostali programi.

Bez uvrede ali ovo je glupost, svaki sequencerski program koji se bavi audiom i MIDI-om prepoznaje sve zvučne kartice,midi drivere i ASIO drivere.

A za testiranje midi ulaza-izlaza ja koristim ovaj program, LINK: http://www.sionsoft.com/mdlpbk22.zip

samo namjestiš koji su ti driveri instalirani na računalu, kad kreneš svirat na klavijaturi čut češ zvukove sa računala...ako si dobro spojio midi in-out konektore.

mrkic 03.05.2010 15:45

kolege, hvala svima na pomoci. Svaki savet je dobar i sve cu da pokusam samo da nadjem resenje. Sada jos malo pa moram da idem na probu hora ali veceras cu da probam ove mogucnosti. Ja mislim da uopste nemam vezu Korga sa kompjuterom. To je neko moje laicko misljenje. Da sacekamo Mileta da napise te postavke pa cemo da idemo korak po korak i, nadam se, naci cemo resenje i ovog problema. Hvala svima unapred.
Dodato:
Samo da dodam. Maticna ploca nema game port pa sam kabli prikljucio na zvucnu karticu a ona je CMI 8738.

grandia 03.05.2010 15:58

:)

bas takav program je potreban drug vingula
taman da zna covek gde je greska ...

ja sam preporucio cubase, jel ja mislim da on u vecini vec sve sam nasteluje kad se prvi put startuje program - eto zbog toga :)

inace si u pravu, verovatno je i neka greska u settingu kompe, za sta je naravno sistem duzan i ako sistem ne zna dalje onda ne moze ni midi-program

pozdrav

mrkic 03.05.2010 16:50

Probao sam Vingulin program i mislim da nemam vezu Korga sa kompom definitivno. Kada sam povezao kabli i ukljucio program obelezeno mi je 0 no input i 0 no output. Mozda je problem u zvicnoj kartici da ne radi taj port.

mojkarma 03.05.2010 19:36

Ja neću znati riješiti problem jer niti imam x5d niti radim s navedenim programom,
ali moram uputiti jednu kritiku svima onima koji traže rješenje nekog problema na forumu.
Traženje pomoći ne može ići u stilu:
"spojio sam korga midikablom na računalo i ništa se ne dešava"
Onaj koji želi pomoći, mora uložiti truda da pročita, razumije problem i da pokuša predložiti rješenje.

Zašto je postavljačima pitanja teško napisati 3 rečenice više, pa reči koji model klavijature (znam, piše u nazivu topica, ali ipak...), koja vrsta midikabla (klasični ili onaj koji na drugom kraju ima printerski konektor), koja vrsta zvučne kartice, kakvo računalo (koji operativni sustav), kako je spojen midikabel (koji in u koji out) i tako redom.

Bez tih detalja, prije ćemo rješenje naći gatanjem iz šalice nego ovako.
Možda netko više zna o ovom konkretnom problemu, ali primjerice, midikabel koji na drugoj strani ima game port, ljudi moji, pa to je bilo sredinom devedesetih. Zar to ijedna zvučna kartica danas još ima?
Isto tako bi se moglo preporučiti da čovjek kupi midikabel koji na drugoj strani ima usb. I tako redom.
Možda čovjek ima novije računalo koje uopće više nema printerskog porta (game port sigurno više nema osim ako mu je računalo staro 10-15 godina).
Zato velim, bolje da gatamo iz šalice nego da se trudimo oko rješenja bez najosnovnijih podataka...

milepsr 03.05.2010 20:08

Uploadovao sam uputstvo za Korg X5D pa ga skinite:
http://www.yu-midi.org/forum/downloa...o=file&id=6216

A sad cu i da ispisem i okacim slike o tome kako se povezuje...

milepsr 03.05.2010 20:37

10 Privitaka
Evo su i slike hajdemo polako redom...

Za pocetak nam treba midi kabl (slika 1) , na jednom kraju imate dva din prikljucka koja trebate da prikljucite u klavijaturu (slika 2), a na drugom kraju kabla imate prikljucak za takozvani game port (zute boje) na racunaru (slika 3).

Kabl trebate da povezete tako sto cete kraj kabla na kome pise IN povezati na prikljucak na kome pise OUT na klavijaturi, i obrnuto (slika 4)...

Kada smo to zavrsili mozemo da predjemo dalje na podesavanje racunara.
Kada na racunaru prvi put otvorite softver za X5D izaci ce vam ovakvo obavestenje kakvo je na slici 5.

Kliknete OK, idete gore na MIDI i izaberete Midi setup (slika 6).

Kada to uradimo otvorice nam se prozor na kome trebamo da izaberemo midi portove (slika 7), i izaberemo tu hardverske midi portove (samo one koje postoje fizicki, tj one na koje smo prikljucili midi kabl) (slika 8).

Kada to uradimo i kliknemo OK, izbacice nam obavestenje (slika 9) koje nam kaze da je softver prepoznao nasu klavijaturu.

I posle toga idemo opet na MIDI i kliknemo na recive (slika 10)

milepsr 03.05.2010 20:50

7 Privitaka
Kada smo kliknuli na recive, otvorice nam se prozorcic (slika 11) na kojem mozemo da biramo sta cemo iz klavijature da povucemo na racunar.

Kliknete tu OK, i onda ce poceti da prebacuje stvari iz klavijature na racunar, na displaju X5D-a ce vam prikazivati da prebacuje programe, kombinacije, i kada zavrsi ukljucice vam se GLOBAL na klavijaturi (slike 12, 13, 14).

Posle toga, u softveru kliknete samo na dugmence PROG i izbacice vam sliku svih programa iz klavijature (slika 15). I tu mozete da otvarate svaki program pojedinacno i da na racunaru menjate parametre, dodajete efekte...

Kada hocete da sacuvate taj set, idete na FILE, i onda na SAVE... I to je to...

Kada hocete da otvorite neki set koji imate na racunaru, idete na FILE, pa na OPEN (slika 16) i otvorice vam prozorcic na kome izaberete lokaciju na vasem racunaru gde ste smestili set (slika 17).

Ako hocete taj ceo set da prebacite na klavijaturu, idete na MIDI, pa na TRANSMIT i prebacice vam kompletan set... Ako hocete samo pojedinacnu boju, kliknete dva puta na neku boju u PROG ili COMB (kombinacijama) i onda na dugmence TRANSMIT...

To bi "ukratko" :) bilo to :)

vingula 03.05.2010 21:15

@MOJKARMA

Slažem se s tobom jednim djelom...tj. s 90% tog što si napisao, ali onih 10% se neslažem ,a to je što recimo na neki način kudiš one koje imaju starija računala, znači po tvome svi bi morali imat nove kompjutere i pljunut 700-1000 eura za njih :confused: >:P

mojkarma 03.05.2010 22:20

@vingula
Izrazio sam čuđenje da netko još ima računalo koje ima zvučnu karticu s gameportom. Na gameport se nekada priključivao joystick za igrat se na računalu, a poslužio je i kao midiulaz uz adekvatne drajvere.
Nikoga ja ne kudim.

Ja samo ne mogu pratiti čovjekov problem niti rješenja koja mu se nude.
To netko s istim problemom, tko se ne razumije tako u računala pročita za dva mjeseca, ode u dučan kupiti midikabel s gameportom na drugoj strani, dođe doma i vidi da to nema kamo uštekati jer ima samo usb ulaze na svojoj matičnoj ploči. I što onda?
Moja poanta je bila u svemu onome s čime se ti slažeš 90%. Možeš se i 100% jer što ja imam kuditi nekoga kakvo računalo koristi.

mrkic 03.05.2010 22:47

@milepsr

Druze, uradio sam sta si napisao i opet ne vredi. Ja kada udjem u Midi Setup u Midi in port nemam nijednu opciju da izaberem, a u Midi out portu imam SoundMax WDM Midi, Microsoft GS Wavetable S..., SoundMax WDM Midi (2), SoundMax WDM Midi (3) i Midi Mapper i nijedna od tih opcija ne radi. Pise Dump receive is not available. Nesto nije u redu kod mene da li sa kompjuterom ili Korgom, mada ja mislim da je pre sa kompjuterom.

milepsr 03.05.2010 23:56

Ja reko neko ce reci hvala Mile sto si se pomucio i napisao podrobno objasnjenje, i jos sve to lepo uslikao, a vi jok :)

@mrkic

Cim nemas nista u midi in, znaci da imas problem sa driverima za zvucnu karticu. Reinstaliraj ih, a mozda ces morati i ceo windows da reinstaliras...

Evo i parametara koji moraju u klavijaturi da stoje... Svi su u GLOBAL-u:

Citat:

02A MIDI GLOBAL
CH1 NoteR: ALL
Citat:

02B MIDI GLOBAL
LOCAL: ON
Citat:

02C EXT OUT SEL
MIDI
Citat:

02D MIDI FILTER
PRG: ENA AFT:ENA
Citat:

02E MIDI FILTER
CTRL: ENA EX: ENA
Citat:

03A PROTECT
PROGRAM: OFF
Citat:

03B PROTECT
COMBINATION: OFF

vingula 04.05.2010 00:23

@MOJKARMA

meni nije čudno da netko još ima MIDI kabal za ulaz na Joystick...moje računalo je napunilo 7 godina, doduše na zvučnoj nemam MIDI port nego imam kabal koji sam spojio na ploču (ispada kao da je na zvučnoj u komadu) ,a na drugom računalu imam karticu sa game portom, oba računala mi odrade odličan posao isto kao i sa USB-MIDI kablom kojeg imam na laptopu, no sada če neki reč da je USB malo brži, no ja osobno nevidim razliku, jel zvuk obrađuje audio kartica, ne midi portovi...

No da se vratimo na temu...

@MRKIC
Ovdje bi rekao da MIDI OUT na klavijaturi nije u funkciji, ili na MIDI kablu (MIDI IN) nije ispravan, znači tebi nikakav signale neulazi u računalo (kompjuter)...ovako ako si skinuo onaj program, tamo gdje sam stavio link za download, kad ga pokreneš, odvuci strelicu miša skroz dole na alatnu traku (tamo di je START samo malo desno) piše Hubi's MIDI cable i onda desni klik miša na njega (program) prvi stupac su ti svi instalirani (slobodni) MIDI IN ulazi, a desno od toga na popisu su ti MIDI OUT izlazi, u prvom stupcu gdje su ti ulazi (IN) stavi onaj driver koji je od zvučne kartice tj. onaj koji ti treba za MIDI IN,a na drugom stupcu odaberi gdje piše Microsoft GS Wavetable SW Sy....zatim probaj svirat po klavijaturi, ako se čuje zvuk na računalu....MIDI ispravno radi i na klav. i na računalu...samo moraš još pripazit (bilo je rečeno) kako si spojio kabal, MIDI IN kabla ide u MIDI OUT na klavijaturi, a MIDI OUT sa klavijature ide u MIDI IN kabla...znači sve mora bit kontra kod spajanja.

mrkic 04.05.2010 00:25

U pravu si Mile. Prvo treba da se zahvalimo. Car si za ovo slikanje i objasnjenje:D. Probacu da reinstaliram sve ovo pa cemo da vidimo sta ce da bude, a Korg je podesen bas kako treba.
Dodato:
@vingula

spojio sam sve i kod mene u prvoj koloni gde pise Input nemam nista tako da verovatno ne radi kabli ili midi in ulaz na klavijaturi. Ima li nacin da proverim sta je u pitanju? Ako je kabli kupio bih novi i resio problem ali ako je ulaz na klavijaturi onda bih morao da vidim kako da ga zamenim ili tako nesto.

nesaband 04.05.2010 00:36

ja nisam upoznat sa ovom temom ali MILETU svaka cast bas se covek potrudio da pomogne i to treba da se ceni i postuje a koliko sam procitao Mile bas studiozno pokusava da pomogne i treba verovati njegovim savetima i znanju koje ima o ovoj materiji.

Pozdrav

mrkic 04.05.2010 10:18

@MILEPSR

Mile, sve je u redu. Uspeo sam konacno. Bio si u pravu. Drajver je bio u pitanju. Instalirao sam noviji drajver i sve radi. Prebacio sam boje sa mog KOrga u komp i ubacio sam i neke boje u Korga. Hvala ti puno. I slike su puno pomogle i tekst. Mileta za predsednika :D

milepsr 04.05.2010 10:18

@nesaband i mrkic
Ma salim se ja malo, tu sam da pomognem, dosta sam od ovog foruma dobio pa je red i da vratim ako vec mogu :)

Citat:

Originalno postovano od vingula (Post 131936)
Ovdje bi rekao da MIDI OUT na klavijaturi nije u funkciji, ili na MIDI kablu (MIDI IN) nije ispravan, znači tebi nikakav signale neulazi u računalo (kompjuter)....

Citat:

Originalno postovano od mrkic (Post 131937)
spojio sam sve i kod mene u prvoj koloni gde pise Input nemam nista tako da verovatno ne radi kabli ili midi in ulaz na klavijaturi. Ima li nacin da proverim sta je u pitanju?

Nemojte da idete u pogresnom pravcu, nema veze ovo sa klavijaturom niti sa kablom, problem je sto ne izbacuje racunar ni jedan midi in port koji je dostupan, ni hardverski ni softverski... Moze klavijatura da salje i 5 signala kad racunar nema gde da prihvati :)

Ovo je kao kada hocete da ukljucite sporet da skuvate kafu, ukljucite uticnicu od sporeta u steker, a struje nema =)) I iako nema struje vi otvarate sporet da gledate da li je neispravan :)

Sta nam je raditi, treba reinstalirati driver za zvucnu karticu, pa ako to ne pomaze, reinstalirati win pa sve ispocetka.

Znaci, ako ne uspes reinstaliranjem drivera za zvucnu karticu da resis problem i da ti se u programu kada biras midi in pojavi neki port, javi se da mi kazes tacan model zvucne kartice da pokusam da nadjem neki noviji driver...

A ako ni to ne uspe, onda cemo da reinstaliramo windows.

mrkic 04.05.2010 10:30

Upseo sam da povezem sve i da prebacim boje samo sto kada ubacim boje u Combi on ucita boju ali se ne cuje zvuk. Znaci boja je u Korgu ali se ne cuje. Dok u Prog banci sve radi bez problema. Jos to da nadjemo resenje ako se moze i to je to. Tada je sve kompletirano.

zagorski puran 04.05.2010 14:56

to ti u editu li multi,,,prvi kanal narikraš da ti nebude na 1 nađi gdje stoje jedinice i tamo stavi 2-3-4 bilo šta...neznam kakve veze ima s kanalima ali to si poštelaj....tako je i meni bilo,ja sam prije 1 vremena izvuko x5d iz ormara i to složio isti problem,to sam napravio i sad radi...moraš za svaku boju u combi posebno...

grandia 04.05.2010 15:03

bravo mile :lol: eto opet da te falim a i zasluzio si iskreno ...

ostalo coveku jos ovaj problem sa kombi-boje ma da to nisu boje nego kao sto naziv kaze kombinacija 1 il vise boja iz prog/user/itd ... verovatno neka sitna greska u nastelovanje X5d ...

@mrkic
a da probas drugi program za prebacivanje boja il neki drugi set?
sto detaljnije objasnis problem to lakse kolegama da ti pomognu :)

pozdrav

mrkic 04.05.2010 15:15

@skafiskafnjak

reseno je i to. Promenio sam u editu sa prvog na kanal 2g i radi sve. Mada cu da probam sto kaze i Grandia neki drugi editor pa ce mozda da proradi i to. Hvala puno skafiskafnjak (ako sam dobro napisao :)), hvala Grandiji i naravno legendarnom Miletu.

zagorski puran 04.05.2010 15:53

=) zaboravil si š =)

mrkic 04.05.2010 16:16

sad sam video :lol:

zagorski puran 04.05.2010 16:25

samo se šalim ;) :lol:

milepsr 05.05.2010 00:14

Sad sam dosao kuci, kasno mi je da gledam sad, pogledacu sutra pa cu javiti sta i kako je kod mene, ne mogu sad da se setim napamet.

grandia 05.05.2010 06:53

mrkic

nemoj meni da se zahvalis, ja sam samo pratio u pozadini a mile je bio i dirigent i solista:lol:

pozdrav

xxl 10.11.2010 08:31

Ja sve ovo probao podesio klavijaturu kako pise, midi signal prima racunar (provjereno u cubase) medjutim na xp sp 3 ne radi editor za x5d kaze da ne moze da ostvari komunikaciju koji sistem koristitie jbt neznam sta vise da mu radim

mrkic 10.11.2010 08:43

Ne znam sta da ti kazem druze, ja sam uradio sve kako je pisalo i uspelo mi je. Najbolje je da sacekas Mileta kada se pojavi i pitas ga. On ipak najbolje zna o tome.

Pozdrav.

xxl 10.11.2010 08:55

koji os imas na racunaru

mrkic 10.11.2010 09:25

Xp sp3

grandia 10.11.2010 10:56

na vistu: u kompatible mode

znaci desni klik na program i compatible mode izabrati ... trebalo bi da funkcionise

WIN7? to ne znam ...

Trenutno vrijeme na Forumu 01:32

Forum Yu-Midi.org pokreće vBulletin 3.8.1 (Deutsch)
Copyright ©2005 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd. .
Prava zaštićena od strane www.yu-midi.org